Lähettäjä: Mari
Päivämäärä: 22.9.25 17:52:59
Tomaatin viljely Suomessa alkoi 1870-luvulla, mutta kaupallinen viljely ja laajempi käyttö yleistyivät vasta 1950-luvulla. Sitä ennen tomaatteja oli lähinnä harvojen herkkuna ja kasvihuoneissa.
Tomaattipyre (eli tiivistetty tomaattisose) on kansainvälisesti ollut olemassa jo 1800-luvun lopulta, mutta Suomessa sen laajempi käyttö liittyy todennäköisesti samaan aikaan kuin muiden tomaattisäilykkeiden yleistyminen eli 1950–1970-luvuilla. Tuolloin myös ruokakauppojen valikoimat monipuolistuivat nopeasti.
1980-luvulla tomaattipyre oli jo arkipäivää suomalaisessa keittiössä, mutta ensimmäiset maininnat resepteissä löytyvät todennäköisesti 1960–1970-lukujen keittokirjoista ja lehdistä. Tätä ennen käytettiin lähinnä tuoretta tomaattia tai ei tomaattia lainkaan.
Tomaattipyre tuli suomalaisiin ruokakauppoihin todennäköisesti 1960–1970-luvuilla, mutta yleistyi vasta 1970–1980-luvuilla.
Suppilovahverokeiton ohje, jossa on lihaliemikuutio ja tomaattipyre, on todennäköisesti peräisin tältä ajalta.
|