Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Vanha suppilovahverokeiton ohje, tomaattipyre

Lähettäjä: Jone 
Päivämäärä:   22.9.25 16:58:45

Meillä ihmetellään mistä on tullut suppilovahverokeiton ohje jossa se tehdään "kuutioista tehtyyn vahvaan lihaliemeen" ja lisäksi siinä käytetään "tomaattisosetta, ei ketsuppia" l. tomaattipyrettä. Sen täytyy olla siis ajalta kun tomaattipyre tuli tässä maassa kauppoihin. Ehkä jonku lehden ohje? Marjaana vois ehkä tietää, mutta häntä ei ole enää näkynyt, toivottvasti on vielä keskuudessamme. Tietääkö kukaan koska tomaattipyre tuli Suomeen? Onko ketään keltä kysyä?80-luvulla?

  Re: Vanha suppilovahverokeiton ohje, tomaattipyre

Lähettäjä: voiMua 
Päivämäärä:   22.9.25 17:07:43

ainakin 60luvulla ravintolat käyttivät pyrettä
Esim espagnolet keitettiin itse ja siihen pantiin tomaattipyrettä
Espan lisäksi keitettiin skyliemi, kalaliemi, kanaliemi , vaalea ja tummalihaliemi
näitä oli aina
joskus vielä rapuliemi ja herkkusieniliemi

  Re: Vanha suppilovahverokeiton ohje, tomaattipyre

Lähettäjä: Mari 
Päivämäärä:   22.9.25 17:52:59

Tomaatin viljely Suomessa alkoi 1870-luvulla, mutta kaupallinen viljely ja laajempi käyttö yleistyivät vasta 1950-luvulla. Sitä ennen tomaatteja oli lähinnä harvojen herkkuna ja kasvihuoneissa.
Tomaattipyre (eli tiivistetty tomaattisose) on kansainvälisesti ollut olemassa jo 1800-luvun lopulta, mutta Suomessa sen laajempi käyttö liittyy todennäköisesti samaan aikaan kuin muiden tomaattisäilykkeiden yleistyminen eli 1950–1970-luvuilla. Tuolloin myös ruokakauppojen valikoimat monipuolistuivat nopeasti.
1980-luvulla tomaattipyre oli jo arkipäivää suomalaisessa keittiössä, mutta ensimmäiset maininnat resepteissä löytyvät todennäköisesti 1960–1970-lukujen keittokirjoista ja lehdistä. Tätä ennen käytettiin lähinnä tuoretta tomaattia tai ei tomaattia lainkaan.

Tomaattipyre tuli suomalaisiin ruokakauppoihin todennäköisesti 1960–1970-luvuilla, mutta yleistyi vasta 1970–1980-luvuilla.
Suppilovahverokeiton ohje, jossa on lihaliemikuutio ja tomaattipyre, on todennäköisesti peräisin tältä ajalta.

  Re: Vanha suppilovahverokeiton ohje, tomaattipyre

Lähettäjä: Mari 
Päivämäärä:   22.9.25 17:56:54

Tässä perinteinen perusohje, jota voi tuunata oman maun mukaan (http://kipparinmorsian.blogspot.com/2012/01/tomaattinen-sienikeitto.html)

Sienikeitto suppilovahveroista neljälle henkilölle

1 l tuoreita tai 5-6 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
1-2 valkosipulia hienonnettuna
7 dl kasvislientä (tai sienien liotusliemi)
0,5-1 prk tomaattimurskaa tai kesällä 4 tuoretta ylikypsää tomaattia
2-3 rkl sulate- tai tuorejuustoa
1 dl maitoa tai kermaa
suolaa, mustapippuria
tuoretta persiljaa tai timjamia
kuullota sipulit voissa
siivilöi ja purista sienistä vedet pois, ota vesi talteen ja lisää sienet kattilaan
kaada tomaattimurska päälle
lisää sienien liotus- tai kasvisliemi ja hauduta keittoa 15 minuuttia
lisää sulatejuusto ja loraus maitoa
soseuta keitto
mausta keitto ja tarjoile tuoreen leivän kanssa

  Re: Vanha suppilovahverokeiton ohje, tomaattipyre

Lähettäjä: sahrami 
Päivämäärä:   22.9.25 18:19:34

Marin resepti on siis suppilovahverososekeiton
Termit kunniaan, muutenkin on huono ruokakulttuuri ni vielä väärät nimitykset

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.