Lähettäjä: Faktahomma
Päivämäärä: 11.8.25 18:37:32
Vegaaniset lihankorvikkeet pyrkivät vastaamaan rakenteeltaan ja maultaan jotain tiettyä eläinkunnan tuotetta mutta ravitsemuksellisesti eivät siinä usein onnistu.
Ruotsalaistutkimus vuodelta 2023 analysoi 44 lihankorvikevalmistetta, jotka oli valmistettu pääosin soija- ja herneproteiinista. Lisäksi mukana oli fermentoitu soijatuote tempeh ja mykoproteiinit eli sieniproteiinit, joista tunnetuin on Quorn-tuotemerkki.
”Tuotteissa oli korkea rauta- ja sinkkipitoisuus, mutta silti kokonaisuudessaan alhainen hyötyosuus. Tämä tarkoittaa, että kivennäisaineet kulkevat ruoansulatuskanavan läpi imeytymättä”, kertoi tutkimusjohtaja, elintarvike- ja ravitsemustieteen professori Ann-Sofie Sandberg Nutrition Insight -lehdelle.
Tutkijoiden mukaan lihankorvikkeiden rauta ja sinkki eivät pääse imeytymään korkean fytaattipitoisuuden takia. Fytaatit ovat antiravinteita, jotka sitoutuvat ravinnon kivennäisaineisiin. Poikkeuksen tutkimuksessa teki sinkin imeytymisessä sieniproteiini ja raudan imeytymisessä tempeh. Yleisesti parhaiten imeytyvää rautaa on kuitenkin lihasta ja kalasta saatava hemirauta.
”Vegejuustot eivät ole hyvä proteiinilähde. Ne sisältävät lähinnä kovaa rasvaa ja tärkkelystä. Niissä ei ole myöskään luontaisesti kalsiumia, vaan ainoastaan silloin, jos sitä on niihin täydennetty”, kertoo ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen.
Vegenakit voivat sisältää tyydyttynyttä palmu- tai kookosrasvaa siitä yksinkertaisesta syystä, että näin tuote saadaan pysymään koossa. Kookosrasva on lähes täysin tyydyttyneitä rasvahappoja, mikä tekee siitä jopa laardeja vaarallisempaa.
Iso-Britanniassa tehdyissä mittauksissa lihattomat hampurilaiset sisälsivät keskimäärin jopa enemmän suolaa kuin lihahampurilaiset.
Mitä enemmän ihmiset välttävät eläinperäisiä ruokia, sitä enemmän he kuluttavat tilastollisesti ultraprosessoituja elintarvikkeita. Ne ovat pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, joissa on usein rutkasti kaloreita sokerin, tärkkelyksen ja kovan rasvan muodossa sekä usein myös keinotekoisia makeutus-, väri- ja emulgointiaineita mutta heikosti ravinteita ja kuituja. Tällaisia ovat muun muassa monet pakasteateriat, mikroruoat ja lihankorvikkeet ja osa leivistäkin.
(Lähde: Seura / Seura selvitti: Lihankorvikkeet saapuivat ryminällä – Miksi niiden suosio hiipui?)
Kotiliedestä löytyy myös juttu Paris North -yliopiston Joséphine Gehringin johtamasta tutkimuksessa, mistä Seura lehdessäkin puhuttiin, joka julkaistiin The Journal of Nutrition -lehdessä. Siinä on kerrottu kuinka paljon enemmän vegaanit käyttävät ultraprosessoituja tuotteita.
Lihansyöjillä ultraprosessoitujen ruokien osuus oli 33 prosenttia energiansaannista, kun taas vegaanien vastaava lukema oli lähes 40 prosenttia. Eniten prosessoituja elintarvikkeita söivät hiljattain vegaaneiksi ryhtyneet ja nuoret. Ne vegaanit, jotka söivät eniten ultraprosessoitua ruokaa, olivat todennäköisemmin ylipainoisia tai lihavia. (Kotiliesi)
|