Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   9.8.25 17:15:50

Lihankorvikkeiden suosio on hiipunut ja tutkimukset ovat osoittaneet että osa niistä ei ole niin terveellisiä kun on väitetty. Niissä olevat kivennäisaineet eivät imeydy, niissä on epäterveellisiä rasvahappoja, ne ovat runsassuolaisia ja niissä on runsaasti kaloreita.

Suomalainen syö vuodessa keskimäärin noin 40–45 kiloa lihaa, kasviproteiinivalmisteita vain noin kilon verran. Lihaa syödään siis yli 40 kertaa enemmän. Nyhtökauran valmistaja Gold&Green Foods sekä Härkistä valmistava Verso Foods ajautuivat liiketoiminnalliseen umpikujaan. Raisio Food Solution kasviproteiinien liikevaihto laski vuonna 2023 yli 17 prosenttia.

Yksi syy suosion hiipumiseen on hinta. Esimerkiksi 250 gramman pakkaus härkäpapumurskaa maksaa marketeissa noin 4,5–5 euroa. Possun tai kanan jauhelihaa saa samaan hintaan tuplasti enemmän, 400–500 grammaa.

Toinen syy on se, että lihankorvikkeet eivät ole niin terveellisiä kun on väitetty.

Vegaaniset lihankorvikkeet pyrkivät vastaamaan rakenteeltaan ja maultaan jotain tiettyä eläinkunnan tuotetta mutta ravitsemuksellisesti eivät siinä usein onnistu.

Ruotsalaistutkimus vuodelta 2023 analysoi 44 lihankorvikevalmistetta, jotka oli valmistettu pääosin soija- ja herneproteiinista. Lisäksi mukana oli fermentoitu soijatuote tempeh ja mykoproteiinit eli sieniproteiinit, joista tunnetuin on Quorn-tuotemerkki.

”Tuotteissa oli korkea rauta- ja sinkkipitoisuus, mutta silti kokonaisuudessaan alhainen hyötyosuus. Tämä tarkoittaa, että kivennäisaineet kulkevat ruoansulatuskanavan läpi imeytymättä”, kertoi tutkimusjohtaja, elintarvike- ja ravitsemustieteen professori Ann-Sofie Sandberg Nutrition Insight -lehdelle.

Tutkijoiden mukaan lihankorvikkeiden rauta ja sinkki eivät pääse imeytymään korkean fytaattipitoisuuden takia. Fytaatit ovat antiravinteita, jotka sitoutuvat ­ravinnon kivennäisaineisiin. Poikkeuksen tutkimuksessa teki sinkin imeytymisessä sieniproteiini ja raudan imeytymisessä tempeh. Yleisesti parhaiten imeytyvää rautaa on kuitenkin lihasta ja kalasta saatava hemirauta.

Tutkijoiden mukaan fytaattien vaikutus lihankorvikkeissa lisää ravinnepuutosten riskiä lapsilla ja ­hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Suomessa tämän ikäryhmän naisista arviolta noin 20 prosenttia kärsii raudanpuutteesta – ja juuri naiset siirtyvät todennäköisimmin kasvipohjaiseen ruokavalioon.

”Vegejuustot eivät ole hyvä proteiinilähde. Ne sisältävät lähinnä kovaa rasvaa ja tärkkelystä. Niissä ei ole myöskään luontaisesti kalsiumia, vaan ainoastaan silloin, jos sitä on niihin täydennetty”, kertoo ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen.

Vegenakit voivat sisältää tyydyttynyttä palmu- tai kookosrasvaa siitä yksinkertaisesta syystä, että näin tuote saadaan pysymään koossa. Kookosrasva on lähes täysin tyydyttyneitä rasvahappoja, mikä tekee siitä jopa laardeja vaarallisempaa.

”Monet niin sanotut lihankorvikkeet ovat niin runsassuolaisia, että niiden ei pitäisi olla minkään ruokavalion kulmakivi”, Kaipiainen tähdentää.

Iso-Britanniassa tehdyissä mittauksissa lihattomat hampurilaiset sisälsivät keskimäärin jopa enemmän suolaa kuin lihahampurilaiset.

Liiallinen suola kuormittaa munuaisia ja luustoa, nostaa verenpainetta sekä lisää sydän- ja verisuonitautien ja mahalaukun syöpäriskiä.

Kasvipohjaisten ultraprosessoitujen elintarvikkeiden – mukaan lukien lihankorvikkeiden – nauttiminen voi lisätä sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä. Näin kertoo Lancet Regional Health-Europe -lehdessä julkaistu tutkimus.

Mitä enemmän ihmiset välttävät eläinperäisiä ruokia, sitä enemmän he kuluttavat tilastollisesti ultraprosessoituja elintarvikkeita. Ne ovat pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, joissa on usein rutkasti kaloreita sokerin, tärkkelyksen ja kovan rasvan muodossa sekä usein myös keinotekoisia makeutus-, väri- ja emulgointiaineita mutta heikosti ravinteita ja kuituja. Tällaisia ovat muun muassa monet pakasteateriat, mikroruoat ja lihankorvikkeet ja osa leivistäkin.

Journal of Nutrition -lehden julkaisemassa tutkimuksessa ilmeni, että eniten ultraprosessoituja elintarvikkeita söivät hiljattain vegaaneiksi ryhtyneet ja nuoret. Ne vegaanit, jotka söivät eniten ultraprosessoitua ruokaa, olivat todennäköisemmin ylipainoisia. (Lähde: Seura / Seura selvitti: Lihankorvikkeet saapuivat ryminällä – Miksi niiden suosio hiipui?)

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Totaalinen vedätys 
Päivämäärä:   9.8.25 17:22:31

Kaikkea väitetään ja sit herätään.
Ei yllättänyt tämä huijaus jossa ruokateollisuus vedätti. Kyllä tämä tiedossa on ollut mutta sitäpä ei ole saanut sanoa suoraan.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   9.8.25 17:24:14

Lihan suosio on hiipunut.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Ero 
Päivämäärä:   9.8.25 17:27:13

Tuo on valitettavasti niin totta. Sen vuoksi mukaan lähtee usein mieluummin lihaa/kanaa/kalaa. Monet kasvisruoat on tehty matkimaan lihaa mutta ravintoarvot huonommat ja valitettavasti myös maku huonompi.
Söisin kasvisruokaa enemmän jos ei olisi niin paljon prosessoitua tarjolla.
Kertokaa kasvissyöjät mitä te syötte joka ei ole ns. feikkilihaa. Mielelläni oppisin lisää!

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   9.8.25 17:35:57

Ero, minä syön näistä lihankorvikkeiksi itse luokittelemistani tuotteista herneproteiiniin ja kauraan pohjautuvia Gold&Greenin suikaleita. Muuten käytän erilaisia papuja, linssejä ja kikherneitä. Tosin ainakaan kikherneissä ei taida erityisen paljon proteiinia olla. Lisäksi soijahiutaleita tai pelkästään herneproteiinia sisältävää Hernis-rouhetta. Joissakin viljatuotteissakin on yllättävän iso määrä proteiinia.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   9.8.25 17:46:09

"Lihan suosio on hiipunut."

1950-luvulla suomalaiset kuluttivat lihaa vuodessa 29 kiloa henkeä kohden.
1970-luvulla suomalaiset kuluttivat lihaa vuodessa 50 kiloa henkeä kohden.
1990-luvulla suomalaiset kuluttivat lihaa vuodessa 67 kiloa henkeä kohden.

Kun tultiin 2000-luvulle, suomalaiset kuluttivat lihaa 70 kiloa vuodessa.
Eniten lihaa syötiin 2018, jolloin suomalaiset kuluttivat lihaa yli 83 kiloa henkeä kohden.

2023 suomalaiset kuluttivat lihaa 78 kiloa, joten vaikka huippuvuodesta 2018 on tultu vähän alaspäin, lihan syönti on kasvanut jos katsotaan vähän pidemmälle menneisyyteen.

Merkittävin muutos on, että broilerin kulutus kasvaa joka vuosi.
1970-luvulla suomalaiset kuluttivat broileria alle kilon vuodessa ja vuonna 2023 broilerin kulutus ylitti ensimmäistä kertaa sianlihan. Broileria kulutetaan nyt noin 30 kiloa vuodessa henkilöä kohden.

Vain noin 7% suomalaisista ei syö lihaa, 93% syö sitä enemmän tai vähemmän.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.8.25 17:50:17

Ne ovat kasviproteiineja. Öyhötys paljastuu heti alkuunsa jo sanavalinnoista.

Kasviproteiinit ovat kiistatta ja tutkitusti

-terveellisempiä
-ympäristöystävällisempiä
-eettisempiä

Kasviproteiineissa on -pääasiallisesti- paljon enemmän kuitua ja hyviä rasvahappoja joita eläinperäisessä ruoassa ei juuri ole... Kasviproteiinit ovat usein paljon vähärasvaisempia ja kolesterolittomia.

Ympäristön kannalta kasviproteiinin hiili- ja vesijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin lihantuotannossa.

WWF sanoo näin:

https://wwf.fi/ruoka/ruuan-ymparistovaikutukset/

"Erityisen kuormittavaa ympäristölle on eläinperäisen ruuan tuotanto. Maatalous on myös suurin Itämeren rehevöitymiseen vaikuttava tekijä Suomessa. Lihan- ja maidontuotannolla on tässä iso rooli, sillä noin 70 prosenttia Suomen peltoalasta käytetään eläinpohjaisen ravinnon tuottamiseen.

Eläintuotannon vaatima pinta-ala köyhdyttää luontoa merkittävästi. On arvioitu, että globaalisti lihan, maidon, kananmunien ja vesiviljelytuotteiden tuottamiseen käytetään 83 prosenttia ruuantuotannon käytössä olevasta maa-alasta, mutta ne tuottavat vain 37 prosenttia ruuasta saatavasta proteiinista ja 18 prosenttia kaloreista. Ympäristölle vähemmän kuormittava ruokavalio on hyväksi myös terveydelle. Suomalaiset syövät muun muassa liian vähän kasviksia ja monet, etenkin miehet, syövät liikaa punaista lihaa.

Soijan globaalista tuotannosta valtaosa käytetään eläinrehuksi. Soijantuotannon paljon puhutut ongelmat kietoutuvatkin eläintuotannon kasvuun. Keskiverto suomalainen sekasyöjä kuluttaa soijaa HUOMATTAVASTI ENEMMÄN syömänsä lihan kautta kuin soijaa sellaisenaan syövä kasvissyöjä. Vuonna 2020 Suomeen arvioitiin tulevan rehusoijaa noin 18 kiloa suomalaista kohti. 

Suomalaisten olisi syytä lisätä kasvisten, palkokasvien,/marjojen ja hedelmien sekä pähkinöiden ja siementen käyttöä./Samalla monien olisi syytä vähentää punaisen lihan syömistä. Sen runsaalla/kulutuksella on yhteys muun muassa suolistosyöpiin."

Ja jatketaan suolistosyöpäaiheella. Terveystalo:
https://tinyurl.com/vdn6tckn

"Miksi punainen liha lisää riskiä paksusuolen syöpään?
Punaisella lihalla tarkoitetaan esimerkiksi naudan, sian tai lampaan lihaa.

 Punaisesta lihasta saamme paljon tyydyttynyttä rasvaa, lihan proteiinia ja hemirautaa. Kaikki näistä ravintoaineista eivät imeydy ohutsuolessa, vaan päätyvät paksusuoleen, jossa ne voivat muodostaa haitallisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet on liitetty suolistoperäisiin syöpiin ja punaisella lihalla on tässä vahvin mekanismi, kuvailee Nissinen.

Myös liha- ja kalavalmisteet ovat suuri riskitekijä.

 Lihan ja kalan valmistuksessa muodostuu sellaisia yhdistelmiä, jotka aiheuttavat geenimutaatioita ja karsinogeenejä. Liha- ja kalavalmisteella tarkoitetaan esimerkiksi pekonia, leikkeleitä, makkaroita ja savustettua tai vahvasti suolattuja lihoja sekä kaloja.

Mitä runsaammin omassa ruokavaliossa on punaista lihaa ja lihavalmisteita, sitä suuremmaksi terveysriskit kasvavat. 

 On tutkittu³, että riski suolistosyöpiin kasvaa 17 prosenttia aina vuorokaudessa kulutettua 100 grammaa punaista lihaa kohden ja 18 prosenttia jo 50 grammaa lihavalmisteita kohden verratessa eniten kuluttavia vähiten kuluttaviin. Eli jos syö esimerkiksi neljäsosan leikkelepaketista päivässä, saa jo tuon 50 grammaa lihavalmisteita, Nissinen tarkentaa."

Duodecim: https://www.duodecimlehti.fi/duo13175

"meta-analyysien perusteella runsas punaisen lihan käyttö lisää paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 % vuorokaudessa kulutettua 100:aa grammaa kohden ja prosessoitu liha vastaavasti 18 % kulutettua 50:tä grammaa kohden verrattaessa eniten kuluttavia vähiten kuluttaviin (17,19,20). Epidemiologinen näyttö punaisen lihan kulutuksen yhteydestä lisääntyneeseen suolistosyövän riskiin on vakuuttava."

Jopa Lihatiedotus.fi varoittaa lihan terveysriskeistä jotka ovat konkreettiset ja prosentuaalisesti huippuluokkaa!

Kun puhutaan kasviproteiineista, esim. luomutofua pitäisi ostaa 58 KILOA jotta tuotannosta aiheutuvat päästöt vastaisivat 1 KILOA kotimaista naudanlihaa! (Biocode, luonnonvarakeskus, Aalto-yliopisto).

Kasviproteiinien lisääminen jopa turvaisi suomen huoltovarmuuden. Miettikää. Varsinkin te jotka asutte epävakaan naapurimaamme rajalla. (Luke 2024).

Voisin jatkaa, tässä on prosentti kaikesta mitä voisi kirjoittaa vastineeksi aloituksen epätosiin väittämiin mutta minulla on myös oikea työ.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Nakki 
Päivämäärä:   9.8.25 17:52:53

Ero: minäkin otan mielelläni vinkkejä vastaan, vaikka olenkin sekasyöjä. Mutta itse syön esimerkiksi paljon kasvispihvejä ja pinaattilettuja, hernekeittoa, kasvissosekeittoa, kukkakaalikeittoa, linssikeittoa, puuroja, tänään tehtiin hamppareita grillijuustopihvillä, eilen syötiin viimeiset sienet pakkasesta. Ihan jo pizza tai pinaattivelli on luontaisesti lihaton, ilman korvikkeita. Samoin erilaiset risotot ja pastat tai vaikka perunavelli tai punajuurilaatikko. Nämä eivät suurimmaksi osaksi ole mitään erityisen terveellisiä kasvisruokia, mutta niistähän ei ollutkaan puhe. Salaattia ja raastetta ja leipää siihen kaveriksi ja jälkkäriksi marjoja tai hedelmää arkena, niin ei haittaa jos hieman herkuttelee juustolla.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   9.8.25 18:43:08

Piste, lue aloitus uudelleen. Lihankorvikkeista esim. vegenakit voivat sisältää tyydyttynyttä palmu- tai kookosrasvaa siitä yksinkertaisesta syystä, että näin tuote saadaan pysymään koossa. Vegejuustot sisältävät lähinnä kovaa rasvaa ja tärkkelystä eikä niissä ole myöskään luontaisesti kalsiumia. Lihattomat hampurilaiset sisältävät keskimäärin enemmän suolaa kuin lihahampurilaiset.

Ne ovat pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, joissa on usein rutkasti kaloreita sokerin, tärkkelyksen ja kovan rasvan muodossa sekä usein myös keinotekoisia makeutus-, väri- ja emulgointiaineita mutta heikosti ravinteita ja kuituja.

Vaikka tuotteissa on korkea rauta- ja sinkkipitoisuus, niissä on alhainen hyötyosuus mikä tarkoittaa, että kivennäisaineet kulkevat ruoansulatuskanavan läpi imeytymättä.

Kyse on siitä, että vegaaniset lihankorvikkeet pyrkivät vastaamaan rakenteeltaan ja maultaan jotain tiettyä eläinkunnan tuotetta mutta ravitsemuksellisesti eivät siinä tutkimusten mukaan onnistu. Tässä ei puhuta porkkanaraasteesta tai itse tehdystä kasvissosekeitosta.

Eniten näitä ultraprosessoituja elintarvikkeita söivät hiljattain vegaaneiksi ryhtyneet ja nuoret.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   9.8.25 19:01:03

Tuo pisteen vuodatus kertoo hyvin sen, minkälainen ihminen on jos vege-ruokavaliosta tulee uskonto. Vaikka aihe on ultraprosessoidut lihankorvikkeet ja se, että ne eivät vastaa ravitsemuksellisesti sitä, mitä ne jäljittelevät, alkaa hirveä öyhötys rehevöitymisestä ja liiallisen punaisen lihan syömisen riskeistä vaikka ne eivät liity mitenkään itse asiaan.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   9.8.25 20:26:58

Siis miksi ihmeessä minua kiinnostaa onko lihankorvike epäterveellisempää? En minä siksi sitä syö. Mistä ihmeestä nämä ajatukset oikein tulee. Lihantuotanto on eettisesti ja ekologisesti täysin kestämätöntä. Ei sen korvikkeen tarvitse mitenkään parempaa olla, koska se on ainoa vaihtoehto mitä lautaselle laittaa. En tiedä missä junttilassa joku vielä kehtaa ääneen huutaa syövänsä lihaa....

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: zäkä 
Päivämäärä:   9.8.25 20:30:17

Varmaan samassa junttilassa, missä huudetaan ylipäätään mitään syömisistään.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: mirataz 
Päivämäärä:   9.8.25 20:34:33

Olen ollut kasvissyöjä vuodesta 2018 ja viimeisen vuoden kotivegaani. Arvelisin syöväni 90-prosenttisesti vegaanisesti. Käytän vaihtelevasti erilaisia kasviproteiineja papuja, linssejä jne. Ultraprosessoituja tuotteita tuskin syön sen enempää kuin liha-aikana. Lihanmakuisista tuotteista en pidä lainkaan, enkä syö minkäänlaisia makkaroita ja nakkeja. Suurimmat syyt lihasta luopumiseen ovat eettiset syyt ja yksinkertaisesti liha ei vaan maistu. Tulee sama fiilis kuin ruumishuoneella.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: mirataz 
Päivämäärä:   9.8.25 20:40:02

https://www.harkis.fi/tuotteet/harkis-kaurajauhis/ tää on miun suosikki. En tiiä onko sitten ultraprosessoitu, mutta kaikkihan on jollain tapaa prosessoitua, jos ei sitten syö marjoja metsästä tai porkkanoita ja perunoita juurineen ja multineen maasta.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.8.25 20:42:36

"Ne ovat kasviproteiineja. Öyhötys paljastuu heti alkuunsa jo sanavalinnoista."

Miksi kirjoitat pitkän vuodatuksen aidoista kun aloittaja kirjoittaa seipäistä?

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: voiMua 
Päivämäärä:   9.8.25 20:51:10

Olen sekasyöjä, mutta lisännyt kasvisten osuutta reilusti
En ole kasviskokki mutta voin tehdä satoja erilaisia vegaanisia ruokia
ja ilman että käyttäisin lihankorvikkeita
Lakto ovo ruokia tiedän tuhansia, ilman lihankorvikkeita
Ihminen ei tarvitse porkkanasta tehtyä "lohta" tms

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: zäkä 
Päivämäärä:   9.8.25 20:53:00

Ei, ihminen ei tarvitse juuri porkkanasta tehtyä herkkua. Tai perunaa, kauraa, tomaattia, maitoa tai sipsejä. Sallitaanhan jokaiselle kuitenkin juuri se ruoka, mitä hän haluaa ja voi nauttia.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Pöö 
Päivämäärä:   9.8.25 20:56:06

Olipa kyse lihaan perustuva prosessoitu ruoka tai vege prosessoituna, niin terveellisempää on tehdä itse hyvistä raaka-aineista. Jos tekee mustapavuista vaikka pihvit kotona, niin ei se kovin epäterveellistä ole. Vegeä voi tehdä itse.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   9.8.25 21:01:10

Mä en ole koskaan ymmärtänyt noita lihan, juuston ym...korvikkeita. Jos ei halua syödä lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita miksi pitää saada tilalle lihalta maistuva, lihan koostumusta muistuttava tuote.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: zäkä 
Päivämäärä:   9.8.25 21:05:11

Dark jedi: jos maha ei kestä lihaa, kunnon lihaa ei ole saatavilla, ei halua tappaa eläintä... mut silti kaipailee liharuokaa.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: voiMua 
Päivämäärä:   9.8.25 21:13:23

en tiedä maidonkaan tarpeellisuudesta mutta en
tiedä myöskään mailmankolkkaa jossa ei kätettäisi maitotuotteita

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: # 
Päivämäärä:   9.8.25 21:27:35

Olen siirtymässä vegaaniksi pikkuhiljaa ja syön mm. papuja ja linssejä, soijarouhetta, tofua, hernistä ja satunnaisesti esimerkiksi härkistä tai nyhtökauraa.
Jos menen grillaamaan kavereiden kanssa on kuitenkin kaikille helpointa, että otan sen vegenakin mukaan ja heitän sen grilliin niin kuin muutkin omat makkaransa, mutta kotona en niitä syö. Paitsi ehkä jos paketista on jäänyt siltä grillausteissulta yli.
Juuri tein kasvispihvejä, joihin laitoin mm. Kikhernejauhoja ja tofua, muuten raastettua kesäkurpitsaa, porkkanaa ja yrttejä. Onkohan sekin nyt sitten lihankorvike, kun pihvimuotoon ne paistoin...

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: zäkä 
Päivämäärä:   9.8.25 21:35:11

#: juuri noin. Paljon helpompaa sinun on ne nakit paistaa siinä kun toisetkin paistavat makkaraa. Ei siinä pitäisi olla mitään ihmeellistä.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   9.8.25 23:14:17

En tiennytkään, että lihankorvikkeiden kuuluisi olla terveystuote. Tai vegejuustojen.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   10.8.25 01:12:26

"Lähettäjä...

Päivämäärä9.8.25 23:14:17

En tiennytkään, että lihankorvikkeiden kuuluisi olla terveystuote. Tai vegejuustojen."

Vatkis 100g, hiilaria 2,5g joka on pelkkää sokeria. Suolaa 2,7g.
Oikea katkarapu ei hiilaria, suolaa 1,5g ja 14g proteiinia . Eipä ole tällä bodarilla vaikea päättää, kumpaa laittaa salaattiin proteiininlähteeksi.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Sekasyöjä 
Päivämäärä:   10.8.25 06:32:50

Tämä on kyllä tiedetty jo alusta asti, kun olen lukenut näiden tuotteiden ainesosat.

Sitten maha ei kestä herneitä, linssejä eikä papuja niin aika vaikea olla kasvissyöjä. Siksi en tykkää tästä kasvituputuksesta, koska kaikille se ei vaan ole mahdollista. Korvikkeet ovat epäterveellisiä ja muista tulee suuria mahaongelmia. Ja sitten kaikille, jotka väittävät että kyllä se maha tottuu kun syö tarpeeksi kauan näitä papuja yms. EI kaikilla totu vaan toisilla menee maha jatkuvasti vaan huonompaan ja huonompaan kuntoon.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: nomadi 
Päivämäärä:   10.8.25 06:44:22

Kasvissyöjä täällä, moi. En ostele lihankorvikkeita, koska ne ovat pahoja/mauttomia, suolaisia ja kalliita. Jos Cittarissa on jokin -70 % tai jopa 50 snt, voin ostaa kokeeksi, mutta normihinnalla en osta. Ja hyvin moni on sellaista, mikä ei mene jatkoon.

En pidä lihan mausta, joten miksi söisin lihankorvikkeita?

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   10.8.25 08:29:31

"Mä en ole koskaan ymmärtänyt noita lihan, juuston ym...korvikkeita. Jos ei halua syödä lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita miksi pitää saada tilalle lihalta maistuva, lihan koostumusta muistuttava tuote."

Ööö, koska tykkää siitä mausta? Vai meinaatko että koska ei halua tukea lihantuotantoa niin saa syödä enää pelkkää keitettyä naurista? Vai tarkoititko sitä että lihansyöjä on parempi ihminen jolle saa kehittää erilaisia maistuvia valmisteita, mutta kasvissyöjille ei saisi? Vai ihan muuten vaan sinulla on vaikeuksia ymmärtää että joku toinen tykkää jostain mistä sinä et?

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: L 
Päivämäärä:   10.8.25 08:46:20

"Jos ei halua syödä lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita miksi pitää saada tilalle lihalta maistuva, lihan koostumusta muistuttava tuote."

Koska kukaan ei ole kärsinyt ja kuollut sen vegenakin eteen! Olen elänyt lapsuuteni kananuggeteilla ja ai että, kyllä ne vegenuggetit muutaman kerran vuodessa maistuu hyvältä. Kananuggettiin en koskisi, koska broilerin tuotanto on yksi julmimmista asioista, mihin ihminen pystyy.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Höh 
Päivämäärä:   10.8.25 08:50:44

Pisteen vuodatus on tyypillistä vegaaniuskovaiselle eli jätetään huomioimatta suomen erityispiirteet ruuantuotantannossa ja kirjoitellaan putkeen globaalit ongelmat lihantuotannossa jotka eivät koske suomea.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Ö 
Päivämäärä:   10.8.25 08:51:50

Lihantuotanto on eettisesti ja ekologisesti täysin kestämätöntä

Ei ole Suomessa

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: heh 
Päivämäärä:   10.8.25 08:56:04

Suurimmat syyt lihasta luopumiseen ovat eettiset syyt ja yksinkertaisesti liha ei vaan maistu. Tulee sama fiilis kuin ruumishuoneella.

Ja nämä syyt sekä fiilikset sitten vaan unohtuu kun on lihansyöjälemmikkejä .

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Allergia 
Päivämäärä:   10.8.25 09:04:38

Dark Jedi// Sitten löytyy myös esim. Maidolle allergisia ihmisiä. Lapsi allerginen maidolle joten tulee ostettua hänelle soija/kaura"jogurttia", kakkuun kauravispiä, ruokiin kaurakermaa ja on leivän päälle ostettu vuustoakin ("vegejuusto"), kun on sitä halunnut maistaa. Varsinkin keski-ikäisillä ihmisillä näyttää välillä olevan ongelma kassahihnalla olevat soijajuomat yms. Mielestäni on vaan hienoa, kun nykyään on niin laaja valikoima erilaisia tuotteita ettei erikoisruokavaliosta kärsivän tarvitse tinkiä tuotteista.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   10.8.25 09:05:57

Kananuggettiin en koskisi, koska broilerin tuotanto on yksi julmimmista asioista, mihin ihminen pystyy.

Höpsis. Broilerintuotanto on siistiä ja asiallista hommaa.
Voisin itsekin kasvattaa broilereita näkemäni perusteella.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Kaura 
Päivämäärä:   10.8.25 09:07:40

Allergia onkin eri asia kuin nämä logiikassaan ontuvat vegaaniuskovaiset.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Allergia 
Päivämäärä:   10.8.25 09:11:25

Kaura//Allergia on ehkä eri asia, mutta eipä noita korvaavia tuotteita olisi tullut markkinoille ennen kuin yhä useampia ihminen luopui eläinperäisistä tuotteista joten itse olen kyllä kiitollinen, kun valinnan varaa on.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   10.8.25 09:19:42

Tuntuu et ihmisillä menee iloisesti sekaisin ekologisuus, eettisyys (etenkin eläinten suhteen) ja terveellisyys. Nämä eivät kulje läheskään aina käsi kädessä vaikka osittain liittyvätkin toisiinsa.

Olin itse 6 vuotta vegaani ja nyt n 4 vuotta olen ollut kala-kasvissyöjä. En ole koko tänä aikana huomannut että näitä ”lihankorvikkeita” olisi väitetty terveysruuaksi. Ne ovat vaihtoehtoja lihalle, jossa siinäkin on omat terveysongelmansa. Tutkimuksissa on huomattu että liika lihansyöminen on ongelmallista sekö terveyden, eettisyyden että ekologisuuden osalta. Kasviproteiinien käyttäminen lisää vaihtoehtoja ruokavalioon ja siksi niistä voi olla hyötyä, etenkin jos ruokavalio on erittäin lhapainotteinen. Ei siksi, että ultraprosessoidut kasvisproteiinit olisi jotain superfoodia.

Jos vaihtaa täysin kasvipohjaiseen ruokavalioon, siinä on omat haasteensa enkä ole nähnyt missään väitettävän että pelkkiä teollisia ”lihankorvikkeita” syömällä ruokavalio olisi optimaalinen. Ihan kuten kukaan ei väitä että pelkkiä lihahamppareita, nugetteja ja valmispyöryköitä syömällä lihapitoinen ruokavalio olisi hyvä.
Esimerkiksi Joku vegehampparin suolapitoisuus on siis minusta aika mitätön juttu. Mitä väliä sillä on? Kyllähän jokaisen pitäisi nykypäivänä tietää ettei hamppareiden pitäisi olla kenenkään pääasiallinen ruoka oli niissä lihaa tai ei.

Raudan puute on tunnettu ongelma vegaanisessa ruokavaliossa. Mutta harva on vegaani siksi, että uskoisi vegaanisen ruokavalion olevan huomattavasti terveellisempi kuin monipuolisempi eläinperäisiä tuotteita sisältävä.

Kuten yllä mainittiin, lihan syönti on lisääntynyt hurjasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Ihmiset syövät myös ihan valtavasti lihapitoisia ultraprosessoituja ruokia. Ja ultraprosessoitua ruokaa ylipäätänsä. En siis näe ”lihankorvikkeita” sen suurempana huijauksena kuin mitään muutakaan teollista ruokaa.

Ylipäätänsä ”lihankorvike” on minusta typerä sana. Ei ne härkikset, nyhtikset, vegepyörykät yms ole mitään korvikkeita vaan tavallista ruokaa siinä missä vaikka joku nugetti, lihapulla, ranskalaiset ja moni muu. Ne on vain uudempia vaihtoehtoja mitä voi syödä, jos haluaa.

Vegeruokavalion voi myös koostaa ilman ultraprosessoituja aineksia siinä missä lihapitoisenkin. Moni van nykypäivänä halua käyttää eineksiä ja puolivalmisteita niiden helppouden takia, söi lihaa tai ei.

Jos ei halua syödä ultraprosessoitua ruokaa eikä vatsa ei kestä vähenmän prosessoituja proteiininlähteitä, silloin ei varmaan kannata ryhtyä vegaaniksi. Mutta jokaiselle tekee hyvää miettiä paljonko syö lihaa. Lihaa syödään niin paljon että sen vähentäminen olisi useimmille aiheellista. Ihan terveyden, eettisyyden ja ekologisuuden takia. On aika paljon vaihtoehtoja vegaanisuuden ja keskiverto sekasyöjän ruokavalion välillä.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Hah 
Päivämäärä:   10.8.25 09:24:17

Minä ryhdyin aikoinaan kasvissyöjäksi juuri siksi, mitä näin broileritehtaalla. Käsittämätöntä julmuutta, kärsiviä eläimiä, elävältä kynimistä, taintumattomia eläimiä jaloistaan kiinni liukuhihnalla prosessoitavana.

Mutta kaikkia se ei kosketa, minulle siellä työntekijät vaan nauroivat ja haukkuivat. Itkin.

No, onhan noita rääkkäysvideoita tullut teurastamoilta muistakin eläimistä. Ihmisille eläimet on vaan niiden rahallinen arvo, riippumatta mitä tilalliset ja teurastamot mediassa lässyttää.

Ja mitä lihan näköisiin vegetuotteisiin tulee, kenenkään lihansyöjäpersun ei tarvii huolehtia mun terveydestä. Olen varmasti fiksumpi syöjä ja liikkuja kuin yksikään näistä 100% carnivoire uskovaisista.

Kasvissyöjät muka tyrkyttää :-D oletteko koskaan ollut samassa tilassa ketoilijan kanssa ja syönyt vaikka palaa patonkia? Kyllä saatte kuulla kunnianne.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: mirataz 
Päivämäärä:   10.8.25 09:31:12

Jos ruoat ostaa koriin 90 prosenttisesti heviosastolta, niin vegaaniruoka on kohtalaisen terveellinen.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   10.8.25 09:31:40

” Kasvissyöjät muka tyrkyttää”

Tämä tyrkyttäminen onkin outo juttu. Aina syytellään miita siitä. Moni haluaa niputtaa ihmiset aina yhteen ryhnään ja kuvittelee että kaikki ryhmässä on samanlaisia.

Oli kyse sitten ketoilijasta, sokerittomasta, ultraprosessoidun välttelijästä, sekasyöjästä, kasvissyöjästä, vegaanista… joka ryhmässä on niitä jotka vannoo oman ruokavalionsa puoleen ja haluaa kertoa siitä muille. Ei se tarkoita ettö jokainen ryhmässä näin tekisi.

Osa myös tuntuu ottavan jokaisen viittauksen ruokavalioon ”itsensä korostamisena” tai ”tuputtamisena”. Vegaaneista nauretaan ”vegaani kyllä kertoo olevansa vegaani”.

No aika moni vegaani kertookin sen, koska useimmissa ihmissuhteissa ruoka kuuluu enemmän tai vähemmän asiaan. Töissä käydään porukalla lounaalla, kavereiden kanssa syödään yhdessä ja jos ei syödä, moni vähintäänkin keskustelee ruuasta. Joten yleensä se ihmisen ruokavalio sitten tulee väkisinkin esille. Ja miksi sitä pitäisikään salailla?

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   10.8.25 09:34:41

Ylisviiva hyvä, en syö mitään lihankorvikkeita, joka sinun pitäisi kyllä tietää, kun niin aktiivisesti tunnut juttujani seuraavan. Käytän kyllä papuja ja linssejä, tofua myös ja sitä ei voi ultraprosessoituna pitää. Enkä muuten ole edes kasvissyöjä, vaikken nisäkkäitä syökään.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.8.25 09:37:38

Osa myös tuntuu ottavan jokaisen viittauksen ruokavalioon ”itsensä korostamisena” tai ”tuputtamisena”. Vegaaneista nauretaan ”vegaani kyllä kertoo olevansa vegaani”.

Kun se on totta. Monessa henkilöhaastattelussakin aihe poikkeaa nykyisin jostain kumman syystä myös ruokavalioon ja siihen että on vegaani.
En ole nähnyt samaa ruokavalion korostamista sekasyönnin kohdalla.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   10.8.25 09:55:15

” Kun se on totta. Monessa henkilöhaastattelussakin aihe poikkeaa nykyisin jostain kumman syystä myös ruokavalioon ja siihen että on vegaani.
En ole nähnyt samaa ruokavalion korostamista sekasyönnin kohdalla.”

Henkilöhaastattelussa on tarkoituskin saada kuvaa kyseisestä henkilöstä. Tällöin henkilö kertoo niitä asioita jotka on hänelle tärkeitä. Toisille ne tärkeät asiat on esim elämänarvot. Jos ihminen tekee vapaaehtoistyötä, ostaa vain eettisesti valmistettuja vaatteita tai ostaa kaikki vaatteensa kirppikseltä hän todennäköisesti kertoo tämän. Jos henkilölle uskonto on läheinen asia, hän kertoo sen. Jos henkilö harrastaa ratsastusta jabhevoset on lähellä sydäntä, hän kertoo sen. Ihan samoin hän kertoo jos esim eläinten oikeudet on läheinen asia ja hän on siksi valinnut vegaanisen ruokavalion, hän kertoo sen.
Toisaalta on paljonkin ihmisiä joista et esim haastattelun perusteella tiedä kaikkea. Joku voi olla vegaani tai kasvissyöjä, mutta ei nosta sitä esille koska se ei ole hänelle sellainen asia mitä hän haluaa korostaa.

Selaruokavalioon ei yleensä kuulu mitään aatetta mitä korostaa, joten sitä ei tarvitse nostaa esiin. Vähän kuten kukaan ei korosta olevansa tapakristitty tai tavallinen ateisti joita suomessa suurin osa on.

Haastattelu ei siis ole mikään normaali arkipäivän tilanne, siinä on tarkoituskin nostaa esiin henkilölle tärkeitä asioita. Ei se tarkoita että henkilö arkielämässään tuputtaisi näitä aatteitaan.

Ja joku voikin tuputtaa. Kuten sanottu, ei ihmiset ole samanlaisia. Vegaaneissa on tyhmiä ja ilkeitä ihmisiä siinä missä sekasyöjissäkin. Mutta ei se tarkoita että jokainen tekisi niin.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Nm 
Päivämäärä:   10.8.25 09:59:23

Hanki kana. Sen touhuja seurailtuasi tiedät, ettei inhimillisyys vaadi nisiä.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: zäkä 
Päivämäärä:   10.8.25 11:11:49

Joskus saatan saada kiinni cityjäniksen josta saan syötävää.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: ’ 
Päivämäärä:   10.8.25 11:29:36

” Kertokaa kasvissyöjät mitä te syötte joka ei ole ns. feikkilihaa. Mielelläni oppisin lisää!”

Mä syön enimmäkseen erilaisia papuja ja linssejä. Jonkun verran myös soijaa (rouhe tai pala), tofua sekä herneproteiinia (hernis). Ruoka on yleensä erilaisia vihanneksia ja juureksia sekä papuja. Esimerkiksi salaatti, jossa proteiinina siemeniä ja papuja. Tomaattinen papukastike ja riisiä/pastaa. Laitan yleensä kastikkeisiin mahdollisimman paljon erilaisia kasviksia (esim. tomaatti, paprika, sipuli, munakoiso, kesäkurpitsa, porkkana jne.) ja mielellään myös useampaa erilaista papua. Joskus myös pähkinöitä.

Leivän päälle laitan margariinia, ravintohiivahiutaleita, suolaa (nää kolme korvaa juuston) sekä runsaasti vihanneksia (salaatti, kurkku, paprika, tomaatti). Joskus ravintohiivahiutaleiden sijaan hummusta tai muuta paputahnaa.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: mirataz 
Päivämäärä:   10.8.25 11:51:25

' Pitääkin kokeilla ravintohiivahiutaleita leivän päälle. Ei oo juolahtanut mieleenkään.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Häh 
Päivämäärä:   10.8.25 12:54:28

Mihin tarvitaan lihankorvikkeita. Jos pitää lihasta, syö sitä, jos ei, ei halua korvikettakaan.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: klö 
Päivämäärä:   10.8.25 13:02:28

En ihmettele, ettei lihankorvikkeet kiinnosta.

En ymmärrä, miksi kasvikunnan tuotteista pitää prosessoida jotain epäterveellistä ja pahanmakuista soossia, joka aiheuttaa vain mahavivoja ja puutostiloja. Eikö niitä kasvituotteita voi syödä sellaisenaan, mahdollisimman vähän prosessoituna? Syökää ennemmin kaurahiutaleita kuin nyhtökauraa.

Syön kyllä paljon kasviksia, myös herneitä ja papuja. Mutten noihin feikkilihoihin koske ollenkaan. Jos lihaa haluan, niin syön sitten ennemmin ihan oikeaa lihaa.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   10.8.25 13:24:59

” Mihin tarvitaan lihankorvikkeita. Jos pitää lihasta, syö sitä, jos ei, ei halua korvikettakaan.”

Mihin tarvitaan monia muitakaan kaupassa myytäviä tuotteita?

Jos haluat syödä lihaa, osta kaupasta lihaa. Miksi pitää ostaa valmiita lihapullia? Tai miksi lihaa edes on niin monessa eri muodossa, eikö riitä että olisi tiski missä lihakimpaleita?
Jos haluat syödä maitoa, miksi ostaa juustoa? Jos haluat syödä tomaattia, miksi ostaa ketsuppia?

Ne ”lihankorvikkeet” on vaan tuotteita muiden joukossa. Kaupat on täynnä prosessoituja elintarvikkeita. Joku tykkää jostain, toinen jostain toisesta.

Kaikki eivät halua syödä lihaa tai haluavat vähentää lihansyöntiä ja haluavat siihen vaihtoehtoja. Ei syynä läheskään aina ole se, ettei tykkäisi lihasta. Prosessoidut tuotteet on helppo vaihtoehto. Ihmiset kaipaavat helppoutta ja siksi hyllyt on täynnä erilaisia prosessoituja lihatuotteitakin.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   10.8.25 14:56:55

Näitä tutkimuksia pitäisi julkistaa enemmän koska Journal of Nutrition -lehden julkaisemassa tutkimuksessa ilmeni, että eniten ultraprosessoituja elintarvikkeita söivät hiljattain vegaaneiksi ryhtyneet ja nuoret. Kaikki vegaanihaasteet ja pienen mutta kovaäänisen kasvisyöjien ryhmän kampanjat ovat kyseenalaisia jos katsoo tosiasioita. (Arviot vaihtelevat, mutta alle 10% suomalaista on kasvisyöjiä ja yli 90% syö lihaa enemmän tai vähemmän.)

Terveyttä edistävä kasvisruokavalio edellyttää tietoa ruuasta ja ravintoaineista. Tutkimusten mukaan nuoret ja hiljattain vegaaneiksi ryhtyneet kuitenkin syövät näitä ultraprosessoituja vege-tuotteita eivätkä joko tiedä tai eivät halua nähdä sitä vaivaa, että tekisivät ruoan itse.

Se on kuitenkin kiistatonta, että puutteellisesti toteutettuna vegaaninen ruokavalio altistaa useiden ravintoaineiden puutokselle. Kasvisruoka ei sisällä B12-vitamiinia eikä siinä ole pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja, eikosapentaeenihappoa (EPA) eikä dokosaheksaeenihappoa (DHA). D-vitamiinin saanti on myös niukkaa, ja jodin saanti on liian vähäistä tai se voi olla myös liiallista, jos merileviä käytetään paljon. (lähde: Duodecim)

Jos tämä lisäksi käyttää ultraprosessoituja vege-tuotteita mitkä sisältävät täysin tyydyttyneitä rasvahappoja, missä on runsaasti suolaa ja joissa olevat kivennäisaineet kulkevat ruoansulatuskanavan läpi imeytymättä on jokaiselle tervejärkiselle selvää, että on järkevämpää pysyä sekasyöjänä.

Näitä vegaanihaasteita jne. ei pitäisi mainostaa vaan näistä pitäisi varoittaa. Jos alat vegaaniksi, ota oikeasti selvää miten ruokavalio pitää rakentaa jotta se olisi terveellinen. Jos et ole valmis näkemään sitä vaivaa, pysy sekasyöjänä.

  Re: Kasvisruoka: Lihankorvikkeet, suuri huijaus

Lähettäjä. 
Päivämäärä:   10.8.25 16:51:27

Aloittaja kertoi asiaa.
Miksi pitää tehdä lihankorviketta. Se on sama asia kuin takeissa käytetty keinonahka.
Näytää aidolta. Mut on kehnoa käytössä. Miksi pitää tehdä korvikkeita?
Eikö kasviksista pitäisi kehittää uusia uusia hyvin myyviä tuotteita?
Söisin mielelläni hyvältä maistuvaa kasvisruokaa, mut mitä sitä saa kohtuuhinnalla?

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.