Lähettäjä: Faktahomma
Päivämäärä: 9.8.25 17:15:50
Lihankorvikkeiden suosio on hiipunut ja tutkimukset ovat osoittaneet että osa niistä ei ole niin terveellisiä kun on väitetty. Niissä olevat kivennäisaineet eivät imeydy, niissä on epäterveellisiä rasvahappoja, ne ovat runsassuolaisia ja niissä on runsaasti kaloreita.
Suomalainen syö vuodessa keskimäärin noin 40–45 kiloa lihaa, kasviproteiinivalmisteita vain noin kilon verran. Lihaa syödään siis yli 40 kertaa enemmän. Nyhtökauran valmistaja Gold&Green Foods sekä Härkistä valmistava Verso Foods ajautuivat liiketoiminnalliseen umpikujaan. Raisio Food Solution kasviproteiinien liikevaihto laski vuonna 2023 yli 17 prosenttia.
Yksi syy suosion hiipumiseen on hinta. Esimerkiksi 250 gramman pakkaus härkäpapumurskaa maksaa marketeissa noin 4,5–5 euroa. Possun tai kanan jauhelihaa saa samaan hintaan tuplasti enemmän, 400–500 grammaa.
Toinen syy on se, että lihankorvikkeet eivät ole niin terveellisiä kun on väitetty.
Vegaaniset lihankorvikkeet pyrkivät vastaamaan rakenteeltaan ja maultaan jotain tiettyä eläinkunnan tuotetta mutta ravitsemuksellisesti eivät siinä usein onnistu.
Ruotsalaistutkimus vuodelta 2023 analysoi 44 lihankorvikevalmistetta, jotka oli valmistettu pääosin soija- ja herneproteiinista. Lisäksi mukana oli fermentoitu soijatuote tempeh ja mykoproteiinit eli sieniproteiinit, joista tunnetuin on Quorn-tuotemerkki.
”Tuotteissa oli korkea rauta- ja sinkkipitoisuus, mutta silti kokonaisuudessaan alhainen hyötyosuus. Tämä tarkoittaa, että kivennäisaineet kulkevat ruoansulatuskanavan läpi imeytymättä”, kertoi tutkimusjohtaja, elintarvike- ja ravitsemustieteen professori Ann-Sofie Sandberg Nutrition Insight -lehdelle.
Tutkijoiden mukaan lihankorvikkeiden rauta ja sinkki eivät pääse imeytymään korkean fytaattipitoisuuden takia. Fytaatit ovat antiravinteita, jotka sitoutuvat ravinnon kivennäisaineisiin. Poikkeuksen tutkimuksessa teki sinkin imeytymisessä sieniproteiini ja raudan imeytymisessä tempeh. Yleisesti parhaiten imeytyvää rautaa on kuitenkin lihasta ja kalasta saatava hemirauta.
Tutkijoiden mukaan fytaattien vaikutus lihankorvikkeissa lisää ravinnepuutosten riskiä lapsilla ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Suomessa tämän ikäryhmän naisista arviolta noin 20 prosenttia kärsii raudanpuutteesta – ja juuri naiset siirtyvät todennäköisimmin kasvipohjaiseen ruokavalioon.
”Vegejuustot eivät ole hyvä proteiinilähde. Ne sisältävät lähinnä kovaa rasvaa ja tärkkelystä. Niissä ei ole myöskään luontaisesti kalsiumia, vaan ainoastaan silloin, jos sitä on niihin täydennetty”, kertoo ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen.
Vegenakit voivat sisältää tyydyttynyttä palmu- tai kookosrasvaa siitä yksinkertaisesta syystä, että näin tuote saadaan pysymään koossa. Kookosrasva on lähes täysin tyydyttyneitä rasvahappoja, mikä tekee siitä jopa laardeja vaarallisempaa.
”Monet niin sanotut lihankorvikkeet ovat niin runsassuolaisia, että niiden ei pitäisi olla minkään ruokavalion kulmakivi”, Kaipiainen tähdentää.
Iso-Britanniassa tehdyissä mittauksissa lihattomat hampurilaiset sisälsivät keskimäärin jopa enemmän suolaa kuin lihahampurilaiset.
Liiallinen suola kuormittaa munuaisia ja luustoa, nostaa verenpainetta sekä lisää sydän- ja verisuonitautien ja mahalaukun syöpäriskiä.
Kasvipohjaisten ultraprosessoitujen elintarvikkeiden – mukaan lukien lihankorvikkeiden – nauttiminen voi lisätä sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä. Näin kertoo Lancet Regional Health-Europe -lehdessä julkaistu tutkimus.
Mitä enemmän ihmiset välttävät eläinperäisiä ruokia, sitä enemmän he kuluttavat tilastollisesti ultraprosessoituja elintarvikkeita. Ne ovat pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, joissa on usein rutkasti kaloreita sokerin, tärkkelyksen ja kovan rasvan muodossa sekä usein myös keinotekoisia makeutus-, väri- ja emulgointiaineita mutta heikosti ravinteita ja kuituja. Tällaisia ovat muun muassa monet pakasteateriat, mikroruoat ja lihankorvikkeet ja osa leivistäkin.
Journal of Nutrition -lehden julkaisemassa tutkimuksessa ilmeni, että eniten ultraprosessoituja elintarvikkeita söivät hiljattain vegaaneiksi ryhtyneet ja nuoret. Ne vegaanit, jotka söivät eniten ultraprosessoitua ruokaa, olivat todennäköisemmin ylipainoisia. (Lähde: Seura / Seura selvitti: Lihankorvikkeet saapuivat ryminällä – Miksi niiden suosio hiipui?)
|