Lähettäjä: Faktahomma
Päivämäärä: 28.7.25 14:20:59
Marinin hallitus eli kriisistä toiseen. Ensin tuli korona ja sen jälkeen Ukrainan sota ja sen aiheuttama energiakriisi.
Kokoomus ja perussuomalaiset esittivät suurempia ja laajempia tukia yrityksille ja velanoton kasvattamista kun Marinin hallitus teki korona-aikana. Budjettiäänestyksissä oppositiopuolueet kuittasivat yli 95% Marinin hallituksen toimista ja rahan käytöstä. Kaikki tämä löytyy eduskunnan pöytäkirjoista. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti energiakriisin. Siitäkin aiheutuneet menolisäykset tehtiin laajassa hallitus-oppositio yhteisrintamassa. Perussuomalaiset vaativat jopa sitä, että valtio maksaisi ihmisten sähkölaskut suoraan. Tämäkin löytyy eduskunnan pöytäkirjoista.
Suurin osa Marinin hallituksen alijäämästä johtui näistä kriiseistä ja oppositio kannatti niitä ja vaati jopa suurempi tukia. Pysyvien menolisäysten, veropäätösten ym. osuus oli pari miljardia.
Kriiseistä huolimatta Marinin hallitus piti talouden pyörät pyörimässä, Suomeen ei tullut massatyöttömyyttä ja talous alkoi toipua nopeasti koronakriisin jälkeen. Syy oli se, että valtio otti kriisien aiheuttamat iskut vastaan kansalaisten puolesta vaikka se vaati lisää velan ottoa. Vasemmisto toimi ideologiaansa vastaan koska se tuki voimakkaasti yrityksiä ja tähän se sai luonnollisesti oikeistossa olevan opposition tuen.
Nyt Orpon hallitus on ottanut enemmän velkaa kun Marinin hallitus, talouden pyörät ovat pysähtyneet ja työttömien määrä räjähtänyt. Hallitus syyttää siitä edellisen hallituksen velan ottoa vaikka se silloin oppositiossa halusi että tukia annetaan enemmän mikä olisi tarkoittanut suurempaa vielä suurempaa velan ottamista. Hallitus myös syyttää maailmantalouden tilannetta ja Ukrainan sotaa. Tässä selityksessä on se ongelma, että Suomen talouskasvu (BKT) on hyytynyt muihin länsimaihin verrattuna. EU-maissa kasvua oli 2024 vuonna keskimäärin 1,1 prosenttia ja kehittyneissä maissa 1,8 prosenttia ja Suomen lukema on –0,3 prosenttia pakkasella. EU-maiden työllisyys on viime vuosina noussut ja työttömyys pysynyt ennallaan. Suomessa työttömyys nousi EU-maista toiseksi nopeimmin 2024 aikana. Pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt EU:ssa, mutta ei Suomessa.
Toisin kun Marinin hallitus, Orpon hallitus on tehnyt ideologiaan eikä talouden perusteisiin perustuvia päätöksiä. Orpon hallitus ei ole tehnyt asiantuntijoiden ehdottamia esim. säilyttävien yritystukien leikkauksia mikä käytännössä tarkoittaa, että tuet mitkä valtio antaa yritys jakaa nyt yritysten omistajille suurempina osinkoina eikä listaamattomien yritysten osinkojen verotuksen uudistamista. Nykyinen listaamattomien yritysten verotus ei kannusta investoimaan koska yritys hyötyy verotuksellisesti enemmän rahasta joka makaa kassassa kun investoimisesta. Nämä päätökset ovat haitallisia talouskasvulle. Tuet pitäisi kohdistaa investointeihin ja kasvuun ei siihen että osinkojen maksamista tuetaan eikä siihen, että on kannattavampaa yritykselle kasvattaa kassaa kun investoida.
Kun vienti ei vedä, silloin talouden pyörät pitäisi pitää pyörimässä kulutuskysynnän avulla. Sen sijaan hallitus leikkasi esim. kotitalousvähennyksestä mikä vähensi kulutusta tilanteessa missä kulutus ei saisi pienentyä koska vienti ei vetänyt. Se sai aikaan sen, että pien- ja yksinyrittäjien konkurssit lisääntyivät ja työttömyys kasvoi. Kun rakentaminen oli lamassa, silloin alaa olisi pitänyt tukea kotitalousvähennyksen avulla jotta remontteja oltaisiin tehty enemmän. Silloin ne joilla oli rahaa olisivat teettäneet remontteja enemmän ja ne remonttia tekevät olisivat työllistyneet ja maksaneet veroja. Hallituksen päätöksen seurauksena heistä tuli niitä, jotka heikensivät valtion taloutta työttömyyden johdosta.
Hallituksen ideologiaan perustuvat päätökset eivät ole realistisia. Se että kuvitellaan että yritykset palkkaavat lisää työntekijöitä ihan vaan siksi, että työntekijän irtisanominen on helpompaa ei ole realistista Tosiasia on se, ettei yritys palkkaa yhtään työntekijää jos siihen ei ole tarvetta.
Esim. jos vaikka kotisiivouksia tarjoava yritys menettää asiakkaita kotitalousvähennyksen leikkauksen ja alv:n noston takia se ei tarvitse lisää työntekijöitä eikä se palkkaa ketään siksi että irtisanominen on helpompaa. Se päinvastoin irtisanoo vanhojakin työntekijöitä.
Hallitus myöskin ideologisista syistä nosti yksityisten lääkäriasemien kela-korvauksia eikä suostu perusmaan päätöstä vaikka on jo kiistattomasti todistettu, että kuluja tulee kaksi ja puoli kertaa enemmän ja käyntimäärät ovat kasvaneet vain 0,7%. Kyseessä on ideologinen tulonsiirto terveysjäteille ja niille hyvätuloisille jotka käyttivät yksityislääkäreiden palveluja ennen uudistustakin.
Sekin hyvä asia, että tuloverotuksen keventäminen vesitettiin. Tuloveron kevennyksen hyöty eli yksityisen kulutuksen kasvu tuhottiin poistamalla ideologisten syiden takia ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus ja kaavamainen työhuonevähennys. Yksityinen kulutus ei kasva jos veron kevennyksestä tuleva raha otetaan pois leikkauksilla.
Tämän ja edellisen hallituksen ero on siinä, että Marinin hallitus teki tilanteen vaatiessa ideologiansa vastaista politiikkaa (tuki yrityksiä) ja Orpon hallitus pitää ideologiasta kiinni vaikka talouden pyörien pyöriminen edellyttäisi sitä, että mennään talouden periaatteet eikä ideologia edellä.
|