Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   28.6.25 23:56:32

Käyn tosi harvoin paremmissa ravintoloissa (enkä ole tän kokemuksen perusteella jatkossakaan menossa) joihin tehdään tai ainakin on suotavaa tehdä pöytävaraus ym joten ihan aidosti ihmettelen.

Henkilökohtaisen juhlapäivän takia varattiin pöytä neljälle ja samalla piti ilmoittaa ruuat mitä syödään. Tästä tuli sitten vänkäystä kun me neljä ihmistä haluttiin syödä keskenämme eri ruokia, eli komea eri ruoka-annosta olisi pitänyt meille valmistaa. Kuulemma liian hankalaa, pitäisi kaikkien syödä sama menu. Ja etenkään jälkiruokia ei olisi "saanut" ottaa keskenään erilaisia?! Otettiin sitten lopulta yhteensä kahta eri pääruokalajia ja kahta eri jälkkäriä kun eihän siinä ole mitään mieltä maksaa isoa hintaa annoksesta/menusta josta ei edes tykkää.

Niin... onko tää yleensäkin näin vaikeeta? Jos ravintolalla on kolme valmista menua niin eikö saisi ottaa listalta ala Carte -annoksia ja jälkkäreitä oman maun mukaan? Kyseessä oli kumminkin iso yli 100 henkeä vetävä ravintola.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Joopa 
Päivämäärä:   29.6.25 00:11:14

Käytiin porukalla kalliissa ravintolassa, joka oli juurikin herneen kokoisia annoksia 4 ruokalajin menu. Etukäteen ei tilattu mitään, mutta listalta piti ottaa se menu ja ne ruuat mitkä listattuna oli. Minulle sopi ruoka-aineiden mukaan vain yksi menu, mutta jälkiruokajuustoja (home) en olisi halunnut. En jaksanut siinä alkaa vääntämään asiasta, joten sovin kaverini kanssa vaihtavani hänen kanssa jälkiruuat, koska hänelle kelpasi ne juustot. Istuttiin siellä 5 tuntia, jolloin oli saatu eteen ja syötyä ne 4 eri lajia, nälkäkin jäi.

Kallista oli, tunnelma ja palvelu ala-arvoista, joku nuori tarjoilijakin oli ihan pihalla ja vei meidän viinejä pois, koska olivat hänen mielestään pilalla.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: snaju 
Päivämäärä:   29.6.25 00:18:25

Miksi mennä "parempaan ravintolaan" jäämään nälkäiseksi ja pahoittamaan mielensä?

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   29.6.25 00:19:45

Joopa mulla suunnilleen sama, en syö mereneläviä ja niiden karsimisen jälkeen jäi jäljelle vain yksi menu, jossa väärä jälkiruoka, kun aivan välttämättä halusin just yhden tietyn jälkkärin. Itseasiassa se yksi tietty jälkkäri oli se syy miksi oltiin juuri tonne ravintolaan menossa :D Näillä kumminkin oli myös ruuat erikseen hinnoiteltuina listalla josta olisi voinut kuvitella että oman combon rakentaminen olisi täysin ok.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   29.6.25 00:20:40

snaju: mistäs sen etukäteen tietäisi? Kukaan tuskin menee toiste.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Joopa 
Päivämäärä:   29.6.25 00:49:21

Synttärijuhlat oli kyseessä, meidät oli kutsuttu ja meidän ruuat onneksi maksettiin. Kaikilla osapuolilla jäi pskan maku lopuksi tuosta. Mutta jäipä mieleen, ei unohdu ihan heti.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 01:10:04

Kinnostaisi tietää, mikä tämä parempi ravintola oli?

Ei todellakaan ole normaalia, jos ala carte-listalta vaaditaan tilaamaan samaa annosta kaikille. Se taas on normi, että koko seurue syö yhtenäisen maistelumenuun tms, ettei tarjoilla sekaisin menua/ala cartea. Allergioista ja erikoisruokavalioista kannattaa ilmoittaa jo varausta tehdessä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: mama 
Päivämäärä:   29.6.25 07:19:14

A la carte lista jos on, sitä käytetään ihan normaalisti.
Sen sijaan on ”parempia” ravintoloita, jossa pöytävarauksen yhteydessä valitaan myös ”menu”; usein pieni 3-4 annosta, tavallinen esim 5 annosta ja iso; 10 annosta.
Tähän suuntaan oli esim Vår.
Nythän aloittaja oli vieraana, eli kutsuja kyllä tiesi, mikä menu on tulossa, hän oli sen pöytää varatessa valinnut. Kun huomasi, ettei ollut lainkaan ottanut huomioon vieraiden erityisominaisuuksia, alkoi selittely.
Eli ravintola, jossa koko pöytä syö saman menun, kannattaa valita vain silloin, kun todella tuntee ryhmänsä ja jos on normiukkeleita mukana, aina se isoin ja tietysti kallein menu, niin ei jää nälkä.
Tuntemattomampi ryhmä viedään perinteiseen paikkaan katselemaan listaa.
Esim kyllä Savoy vaihtaa valmiista menusta osia, jos osaa pyytää, lapseni rakastaa vorschmackia, jo aika nuoresta, kolme kertaa Savoyssa lounasmenu ja lapsi on saanut alkuruokana lempparinsa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 10:15:21

Mama, kyllä niihin menu-kokonaisuuksiin muutoksia saa, kun varatessa ne ilmoittaa - näin siis pääsääntöisesti toimii, joskus törmännyt paikkaan, jossa ei onnistu, mutta Suomessa ei tällaisia tule äkkiseltään mieleen...

100 henkeä vetävä ravintola taas tuskin on fine dining-paikka Suomen mittapuulla. Toki nämäkin moni käsittää eri tavoin.

Eli oliko teille nyt tilattu menukokonaisuus vai ac-lista?

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 16:04:49

Vähän vaikea kommentoida enempää, kun aloittaja ei enää vastaa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   29.6.25 16:11:50

Olen törmännyt näihin ”koko pöytäseurueen on otettava sama menu”-paikkoihin. Näissä usein taustalla se, että menussa on pieni alennus (vs erikseen ostetut annokset) ja pienen keittiön on helpompi saada ajoitus kohdilleen kun kaikki syövät saman annoksen, samaan aikaan.

Mutta yllätyksenä tämä ei ole koskaan tullut, vaan tästä on selkeästi mainittu.

Suurin haaste lienee hinnoittelu, jos menun osia kovin paljon vaihdellaan, niin ekonomia kärsii.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   29.6.25 16:14:01

Kuulostaa että aloittaja on käynyt huonossa ravintolassa tai sitten on sattunut joku väärinymmärrys.

Usein ravintoloissa on valmis menu, esim 5 ruokalajia. Mutta kyllä ravintoloissa osataan se mukauttaa ruokarajoitteiden mukaan. Itse käyn usein paremmissa ravintoloissa puolisoni kanssa ja syödään menu. Toimen meistä on kasvissyöjä ja toinen lihaa syövä keliaakikko. Ei tämä ole koskaan ongelma. Mutta ilmoitetaan rajoitteet aina etukäteen.

Veikkaan että pöydän varannut oli tilannut menun kaikille kysymättä etukäteen rajoitteista ja sitten ravintola ei pystynytkään kaikkea huomioimaan.

Tai ehkä tässä myös sekaannusta siinä, jos ravintolalla on esim 3, 5 ja 7 ruokalajin maistelumenut. Pöydän varannut on ottanut kaikille 5-ruokalajin menun mutta se ei olekaan käynyt kaikille vaan on alettu vaatia esim 7-ruokalajin menua sen sijaan että olisi pyydetty vaan mukauttamaan 5 ruokalajin menu ruokarajoitteiden mukaiseksi.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   29.6.25 16:27:43

Erikoista. Oman kokemuksen mukaan ns. paremmissa ravintoloissa kysellään hyvinkin tarkkaan allergiat ja rajoitteet, vaikka maistelumenu olisikin kyseessä. Esimerkiksi minä olen saanut kalaa äyriäisten sijaan allergiani takia vain ilmoittamalla etukäteen.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.6.25 16:48:28

Joo enpä ole kyllä itsekään törmännyt paikkaan, jossa ala cartesta ei saisi jokainen valita mieleistään annosta. Menut usein tosiaan menevät pöytäryhmittäin ja niihin ei annoksia saa vaihdeltua, koska ne ovat suunniteltuja kokonaisuuksia.

Mun mies on kaikkiruokainen, oma ruokavalioni taas kasvis&gluteeniton, eikä ole ikinä ollut ongelmaa saada molemmille mieleistä ja sopivaa menuta.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 16:58:25

Tässä on minustakin kyseessä se, ettei ravintola ollutkaan niin fiiniha kesähessut töissä - ei osata ajoittaa eri annoksia yhtä aikaa valmistuvaksi. Tai vaihtoehtoisestiravintola tarjoaa joko ala cartea tai pöytäseurueille yhtenäisen menun. Nämä näkyy ravintolan aivuilla kyllä ja allergiat huomioidaan. Yksi paikka tulee äkkiseltään Helsingissä mieleen, joka jo nettisivuillaan ilmoittaa, että menu ei onnistu vegaanisena. Tämä myös lukee sivuilla selkeästi ja ravintolan ideakin on hyvin spesifi, niin syy on siinä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   29.6.25 17:16:33

Miten niistä mikroskooppisista annoksista pitäisi saada jotain makua? Ei lautasta kehtaa nuollakkaan? Muutaman kerran olen hienommissa ravintoloissa pakosta käynyt, muttei niissä nälkä lähde, eikä saa edes käsitystä miltä ne hienot annoksen ainesosat maistuvat, kun ovat vain tahroja lautasessa. Jälkiruokakin on yleensä neljännesteelusikallinen niin minimaalisessa purkissa, ettei tarjolla oleva lusikka siihen mahdu.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   29.6.25 17:26:49

Missähän ravintolassa tähti on käynyt?

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 17:42:12

*, kerrotko,mitä nämä kuvailemasi ravintolat ovat olleet ja oletko tosiaan syönyt koko annoskokonaisuuden?

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   29.6.25 18:01:30

Minuakin kiinnostaa missä ravintoloissa nimimerkki * on käynyt. Itsellä ei nimittäin vastaavaa ongelmaa ole koslaan ollut ja olen monissa eri ravintoloissa syönyt 3-10 ruokalajin maistelumenun.

Ei näistä samanlaista ähkyä tule kuin jos vetää ison pitsän ja cokiksen tai hamppariaterian isoilla ranskalaisilla, mutta eipä sitä ähkyä kaipaakaan. Parempi kun jää sellainen sopivan täysi olo.

Ja pieni annos syödään rauhassa maistellen niitä makuka. En ole koskaan saanut niin pientä annosta etteikö siitä maistaisi hyvin.

Mutta kerro toki missä ravintolassa annokset on noin pieniä, tietää sellaista välttää.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: -4° 
Päivämäärä:   29.6.25 18:59:19

Aloittaja lienee käynyt ravintolassa lähinnä unissaan ja asteriski tuskin edes siellä, kunhan turinoi olettamuksiaan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 19:01:18

Minusta nuo piiperrysannokset taitaa olla lähinnä ihmisten mielikuvissa tai sitten on ymmärretty konsepti väärin ja otettu yksi annos per naama vaikka idea olisi käytännössä jakaa vaikkapa viisi-kuusi annosta kahden hengen kesken.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 19:23:41

"Lähettäjä: -4°
Päivämäärä: 29.6.25 18:59:19
Aloittaja lienee käynyt ravintolassa lähinnä unissaan ja asteriski tuskin edes siellä, kunhan turinoi olettamuksiaan."

Siltä minustakin alkaa vaikuttaa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: billie 
Päivämäärä:   29.6.25 19:33:16

Varmaan parasta, että aloittaja ja hänen kaltaisensa todellakin keskittyy mäkkäriin ja johonkin Pizza hutiin, niin kaikki ovat tyytyväisiä.

Huippuravintolat ja niiden huippukokit ovat oman alansa taiteilijoita, jotka suunnittelevat menun ja viinit äärimmäisellä huolella ja sillä huikealla ammattitaidolla jonka ovat kartuttaneet. annoksen ja m,enun jokainen yksityiskohta ja maku on harkittu.
Se että alkaa esittää muutostoivomuksia on mun mielestä loukkaus. Vai kun näet vaikka Mona Lisan, niin alatko vaatia että "mä tykkäisin tosta enemmän blondina, voisko ton tukan värin vaihtaa!"
Maku ja makuhermot ovat tietenkin sellaiset, että niitäkin voi kehittää ja ne kehittyvät. Jos koko elämänsä on syönyt rasva-suola-ketsuppi-pizzalinjalla, niin ei tietenkään tiedä, maista tai ymmärrä, mitä tarkoittaa hyvät maut ja hyvä ruoka. Jos ruokailun ainut asia on "kunhan saa vatsansa täyteen!" Niin silloin kannattaa kiertää paikat jossa ruokailemisessa on vähän enemmän ulottuvuuksia.

Ja suoda meille, jotka ovat kiinnostuneita mauista ja ruuasta monipuolisesti se ilo nauttia tästä hyvissä ravintoloissa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: zäkä 
Päivämäärä:   29.6.25 19:41:05

Billie: kukaan ei kiellä sinua nauttimasta. Kannattaa joskus nautiskella hyvästä pizzastakin vaihteen vuoksi.

Tässä pari päivää sitten joku peräänkuulutti kypsiä juureksia ravintolassa. Hänelle määittiin miten hienossa ravintolassa pitää tilata paskaa ja vittua huutaen ne ruuat.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 19:52:53

Minusta on surullista, että mennään taas tähän vastakkainasetteluun: se, että arvostaa taiten tehtyä ruokaa ja menukokonaisuuksia ei tarkoita sitä, etteikö voisi yhtä lailla rakastaa hyvin tehtyä pizzaa.

Olen ottanut tavaksi googlata matkakohteideni rvaintolatarjontaa ennakkoon ja laittaa paikat ylös googlemapsiin. Helppo sitten paikan päällä miettiä fiiliksen mukaan, haluaako syödä pidemmällä kaavalla (nämä toki tapaan varata ennakkoon) vai maistuisiko vaikka erinomainen pizza. Ja kyllä, pizzoja on hyviä, huonoja ja keskinkertaisia niitäkin.

Silti kiinnostaa, miksi joillain on kummallinen tarve korostaa, kuinka tällaiset menukokonaisuuksia tarjoavat paikat tarjoaisivat pelkkää "piperrystä" ja pizzeriat pelkkää mättöä? Tämähän ei pidä laisinkaan paikkaansa kummankaan kohdalla.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: mä 
Päivämäärä:   29.6.25 20:00:24

” Ei todellakaan ole normaalia, jos ala carte-listalta vaaditaan tilaamaan samaa annosta kaikille. Se taas on normi, että koko seurue syö yhtenäisen maistelumenuun tms, ettei tarjoilla sekaisin menua/ala cartea. Allergioista ja erikoisruokavalioista kannattaa ilmoittaa jo varausta tehdessä.”

Tämä. Varausta tehdessä kun ilmoittaa muutokset, ne on yleensä ihan ok.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: huoh 
Päivämäärä:   29.6.25 20:01:56

Alkoiko vänkäys siis jo puhelimessa vai vasta paikan päällä? Jos ruoat on jo ilmoitettu pöytävarauksen yhteydessä, niin outoa jos vasta ravintolassa aletaan nillittää.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 20:09:12

mä, jep, varausta tehdessä ilmoitetaan ruokavaliot ja osataan tehdä hankinnat sen mukaan. Joskus asiakkailla on kumma oletus, että ravintoloiden kylmiöt ovat pieniä valintamyymälöitä, joista saattaa saada mitä vaan. En voi parmankinkuksi muuttua kesken illan tai vaikka letuiksi mansikkahillolla, jos niitä ei listalla ennestään ole. Ennakkotoiveita voidaan mahdollisuuksien mukaan toteuttaa ja toki ne erikoisruokavaliot onnistui myös, mutta jos paikan päälle saapuessa kertoo liudan spesiaalitoiveita jo heti alkuun, niin ei niitä pystytä toteuttamaan kuin sen hetkisen tarjonnan rajoissa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 20:13:55

Mutta joo, turhapa tätä vatvoa, kun aloittaja ja * eivät tule kertomaan, mikä ravintola on ollut kyseessä.

Myöskään Joopan tarinaa en pidä uskottavana.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 20:18:57

Ja ihan vain jo siksi Joopan tarina on huttua, ettei yksikään parempi ravintola anna viiden tunnin kattausaikaa seureelle. Normaali on 2-2.5 h. Voi tarkistaa ravintoloiden varauskalenterista vaikka suoraan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   29.6.25 20:22:46

Viiden tunnin kattausaika kuulostaa tosiaan hurjalta. Yhdeksän lajin maistelumenuun olen saanut joskus kolme tuntia menemään.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 20:27:20

K, 3 h vielä menee normiin, yleisin on tuo 2,5 h. Pöydät pyritään myymään kahdesti täyteen, jotta toiminta on kannattavaa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: // 
Päivämäärä:   29.6.25 21:07:00

Minä tilaan tietyt kasvikset läpikypsänä. Luulisi niitä löytyvän, jos niitä puolikypsiäkin löytyy. Myös huonohampainen vanhus joutui tilaamaan pehmeät kasvikset mutta ei saanut. Oli noloa koko seurueelle.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.6.25 21:15:47

Joo. Kuulostaa siltä että jatkossakin otan sen pizzan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 21:23:51

. , lukuisia hyviä pizzojakin olen syönyt. Ja syön edelleen, vaikka nautin yhtälailla erinomaisista menukokonaisuuksista.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Joopa 
Päivämäärä:   29.6.25 21:45:03

Ei olisi pitänyt mennä viittä tuntia, niin vain meni. Odotettiin sitä ensimmäistäkin annosta ties kuinka kauan, aina vaan kesti ja kesti. Oli jotain muutakin hämminkiä. Ei oltu varauduttu niin pitkään aikaan, mutta ei sieltä haluttu keskenkään lähteä pois. Ravintola vaikutti täyteen pakatulta.

Viinihämminki oli oma ohjelmanumeronsa, kenenkään mielestä viineissä ei ollut mitään vikaa, mutta tarjoilija itku silmässä repi laseja pois, osa sai pidettyä lasistaan kiinni ja sanottiin, että meille kelpaa. Pöytään tilattiin useampi pullo, tarjoilija kaatoi laseihin ja ilmeisesti jossain takahuoneessa myöhemmin huomasivat, että yhdessä oli ollut korkkivika. Koska ei tiedetty mistä pullosta se oli, halusivat viedä meiltä viinit pois.

Mitään hyvitystä ei tullut, vaikka meni niin paljon aikaa ja osalta juomatkin lähtivät.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 21:46:30

No kertokaa nyt ihmeessä niitä ravintoloita? Joopa, mikä paikka oli kyseessä? *? Aloittaja?

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: zäkä 
Päivämäärä:   29.6.25 21:50:10

Joopa: ei teidän olisi tarvinnut maksaa niitä viinejä, jos ette saaneet uusia tilalle.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: mä 
Päivämäärä:   29.6.25 21:52:48

Täällä tosiaan hassusti kuvitellaan, ettei me maistelumenuista ja fine diningista nauttivat syötäis pizzaa ja burgereita :D Kyllä syödään ja niistäkin tykätään! Hyvä ruoka on hyvää. Ja en mä mäkkärissä odota saavani michelin-tason nugetteja tai michelin-ravintolassa saavani mäkkärin nugetteja. Eli se mikä on hyvää, on myös kontekstiriippuvaista.

Ja joku valitti ettei pienissä annoksissa pysty edes msistamaan. Sanoisin, että sekin pitää opetella. Syödään hitaasti, tuoksutellen ruokaa (hajuaistilla on iso vaikutus siihen miten koemme ruuan maistuvan), pieninä ”paloina” ja maistellen. Arvostaen sitä ruokaa. Ei mikään maistu millekään, jos on tottunut vetää hampparin yhdellä tai kahdella haukulla 5 sekunnissa.

Mahan kylläisyys tulee myös siitä, että syödään rauhassa. Ja tottakai nälkä voi jäädä vaikka 7 ruokalajin jälkeen, jos oot siivonnut tallit ja tarhat, pitänyt tunteja, ratsastanut 5 hevosta, juossut kiinni tarhakarkurin, kantanut 500 litraa vettä hevosille jne. etkä ole syönyt mitään muuta. Ei ne menut ole tarkoitettu siihen että niillä tankataan urheilun jälkeen. Jos on syönyt suht normaalilla ateriarytmillä ja ns. normaaleja ruoka-annoksia, niin menut vie kyllä nälän. Ehkä 1-2 kertaa on tullut fiilis, että tarttee jotain lisää, mutta se on harvinaista siis.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Jone 
Päivämäärä:   29.6.25 22:12:13

Pikavilkaisulla Ravintola Olo kehottaa varaamaan kolmisen tuntia ruokailuun ja kyllä mun mielestä 4 tunnin serviisikin on vielä normaali. Muistaakseni esim. Sasu Laukkosen Orassa saatto kestää sen verran, mutta harmi etten "ehtinyt" sinne, vaikka hänen mesiangervojäätelöään muistelisin syöneeni. Nälkä lähtee noissa paikoissa leivällä ja sitä mielestäni kyllä tarjotaan. Mutta jos pihistelee kuten isäni joka stadin silloin parhaassa kalaravintolassa skippas alku- ja jälkiruoan, niin sebon sit oma moka.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 22:30:21

Jone, Orassa oli kyllä kaksi kattausta per ilta, eli ei mitään neljän tunnin kattauksia. Paristi kävin, myös edeltäneessä Chef & Sommelierissa. Noin pienissä paikoissa on vähän pakkokin olla.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: muicci 
Päivämäärä:   29.6.25 22:55:28

Mäkin syön pizzaa vaikka välillä syön oikeissa ravintoloissa. Mutta kun on pizzaa ja sitten on pizzaa. Niissäkin on valtavat erot, ja hyvää, oikeaa pizzaa saa vain parista ravintolasta Suomessa. Kun niitä oikeita pizzauuneja ei monessa paikassa ole.

Suomess, jos vertaa vaikka ranskaan, Italiaan tai espanjaankin, ruoka on monella pelkkää mättöä. Ranskassa töissä menee koko aamupäivä siihen että kukakin kertoo missä söi, mitä söi ja millaista se oli.

Italialainen ystäväni sanoi että jos joku kertoo saaneensa kalan suomalainen kysyy mitä se painoi? Italialainen kysyy miltä se maistui?

Me emme kunnioita tai arvvosta ruokaa Suomessa. "kunhan saa vatsansa täyteen"
Pula-ajasta on yli 70 vuotta, voisi kuvitella että nykyään osattaisiin arvostaa jo muitakin asioita.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 23:02:08

Muicci kirjoittaa asiaa. Ranskassa on miltei missä vaan hyvää ruokaa. En ole tainnut yhdessäkään huonossa ravintolassa käydä siellä. Italiassa en ole viime vuosina matkaillut, mutta siellä hajonta oli vähän suurempaa, samoin Espanjassa. Toki ero voi olla se, että teen nykyään taustatyön ennen matkakohteisiin menoa ja huteja sattuu harvoin, jos koskaan. Täppäilen googlemapsiin kaikki kiinnostavat (minkä mainitsinkin ylempänä), eri sivustoja hyödyntäen löydetyt ja niitä löytyy helposti useilta alueilta, mikä helpottaa paikan hakua nälän yllättäessä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Jone 
Päivämäärä:   29.6.25 23:02:30

Ok, jotenkin muistelen että Olossa ei kahta kattausta ollut ja että aikaa kului jonkun enemmän kuin se kolme tuntia mikä nyt lukee.. Olisivatkohan myyneet juustotarjottimen väliin (en muista) tai jotain muuta extraa ja ruoan jälkeen oli sit muistaakseni kahvin kanssa konjakkia. En pitänyt synttärisankarin kanssa kiirettä. Ihmisiä myös saapui pieneen saliin vähän eri aikoihin.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 23:11:06

Jone, puhuinkin Orasta, jonka mainitsit. Olossa en ole käynyt syömässä (töissä vaan joskus sata vuotta sitten), Olo Gardenissa kyllä syömässäkin. Heillä asiakaspaikkoja on aivan eri määrä kuin Orassa, joka oli pieni, parinkymmenen (vai peräti alle?) asiakaspaikan ravintola. Olo on kooltaan yli tuplat verrattuna edesmenneeseen Oraan. Ja toki jos uutta varausta ei päälle ole, niin mikäs siinä. Kattausajat kuitenkin mainitaan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Jone 
Päivämäärä:   29.6.25 23:20:51

Juu... Ja mä jo myönsin muistaneeni väärin.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 23:36:30

Provohan tämä oli, varmaan haluttiin vaan huudattaa, kun paikkojen nimiä ei vaivauduta kertomaan.

Joopan viinisähläys kuulostaa vielä erikoisemmalta - jos seurueelle on viini pöydässä tilattu, niin oletettavasti pullotkin on siellä avattu ja korkkivika havaittu heti ja vaihdettu toiseen. Ei tuollaista sekoilua ole mahdollista olla ja missään laaturavintolassa ei mittailla viinejä missään tiskin takana mitalla ja tuoda tarjottimella. :D Vähän yritystä nyt näihin.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 23:38:01

Ja vielä mainittu: pöytään tilattiin useampi pullo... Ne siis jää pöytään tai apupöydälle, ei viedä mystiseen takahuoneeseen ja luonnollisesti tarjoilija tarkistaa viinin ennen tarjoilua. Täyttä soopaa koko tarina.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   29.6.25 23:42:10

Mitä paikan nimellä tekee kun halusin tietää, onko tuo yleensäkin niin vaikeaa, kyseisen paikan kohdalla kävi jo ilmi, että on. Ruuista väänsin puhelimessa pöytävarausta tehdessä. Eikä olleet mitään maistelumenuita vaan ihan kunnollisia annoksia.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.6.25 23:44:36

??, no sitten vastaus on tuo toinen, mitä arveltiin. Se sinun parempi ravintola ei ollut mikään parempi ravintola.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   30.6.25 01:54:40

Suurin syy miksi en maininnut ko. tunnettua ravintolaa aloituksessa on just se, etten jaksa lukea topicin verran mielipiteitä siitä, miten se ei ole parempi ja miten juntteja ollaan kun sinne mentiin. Oikeasti se on nimenomaan parempi ravintola; ei fine dining eikä trendin huipulla, ei älyttömän hieno vaan tälleen tavantallaajan parempi vaihtoehto ei-ketjuravintola.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 02:01:07

Selvästikään ei ollut kunnollinen ravintola, jos kesähessut eivät osaa tehdä yhtäaikaisesti kaikille eri annoksia listalta. Huonoja ravintoloita on Suomi täynnä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   30.6.25 02:35:01

Aika outoa, että nimenomaan "paremmassa" ravintolassa nillitetään siitä että ei me jakseta kaikkea kokata, ottakaa samoja annoksia listalta?! Kun äkkiseltään sitä luulisi, että mitä hienompi paikka, niin sitä valmiimpia ollaan tekemään tasan sitä, mitä asiakas haluaa.

Vaikuttaa siltä, että ravintola ei ole läheskään niin hieno kuin mitä kuvittelee olevansa...

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 02:37:59

Hmm, noh, ravintola ei tosiaan ollut kovin laadukas, kun Rosso ja Amarillokin onnistuu toimittamaan samaan pöytään eri annokset kaikille yhtä aikaa. Veikkaan jotain kesäravintolaa, jonka henkilökunnalla ei ole alan osaamista/koulutusta.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.25 07:58:25

Missä ällö on töissä, kait sen voi kertoa kun vaatii muiltakin ravintolan nimeä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Å 
Päivämäärä:   30.6.25 08:08:53

Ei juu ole parempi ravintola, tuollaista sekoilua ole edes niissä heikommissa. Ja tuo viiniepisodi kuulostaa täysin mahdottomalta. Ei kukaan maksa viinejä, joita ei ole saanut.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 09:28:32

. , miksi minä olisin tilivelvollinen elämästäni sinulle? Missä olet itse töissä? Minulla on kaksi työpaikkaa ja lisäksi teen harvakseltaan keikkaa. Olet voinut törmätä minuun vuosien mittaan kymmenissä eri ravintoloissa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 09:34:24

. Varmaan myös ymmärtää, että on täysin eri asia kertoa työpaikkansa nimi tällaisella foorumilla kuin kertoa ravintolan nimi, jossa on käynyt ja johon ei ollut tyytyväinen. Tai vaikka miksei kertoa ravintolan nimi, johon onkin ollut tyytyväinen. Ilman tietoa ravintolasta tämä on pelkkää provoilua osalta, eikä mitään piperrysravintolaa ole olemassakaan, kunhan vaan halutaan kehittää tiettyä mielikuvaa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   30.6.25 10:24:24

Foorumin säännöissä kehotetaan keskustelemaan yleisellä tasolla, ei nimillä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 10:32:26

*, niin, henkilöistä ei pidä keskustella. Yrityksiä saa kyllä mainitaja yrityksen kunniaa ei voi loukata. Onhan täällä juuri positiivinen ketju koskien Stadiumia, usein vertaillaan eri ruokakauppoja jne. On myös ok kertoa, jos johonkin palveluun ei ole tyytyväinen. Ilman tietoa näistä "piperryspaikoista" en usko niitä olevan olemassakaan, on vaan mielikuvia, joita joku agendanaan haluaa vahvistaa. Tiedä sitten syytä, miksi kummassa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   30.6.25 10:36:59

Jos löytäisi yhdenkin, jossa ei tarjoilla pelkkiä "piperryksiä", sen voisi mainita. Mutta, kun niitä ei ole tuohon otantaan ensimmäistäkään osunut, en näe tarpeelliseksi testata enempiä. Sille rahalle on mukavampiakin käyttökohteita.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 10:41:04

*, eli kuten sanottu, et ole syönyt tällaisia laajempia menukokonaisuuksia, ei kai siinä sitten mitään.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Edwin 
Päivämäärä:   30.6.25 11:00:03

Alottajalla on itsellä tainnut käydä vahingossa virhe.
Jos kyseessä ei ole fine dining paikka, niin miksi yritit antaa ensin sellaista kuvaa? Nyt sitten sanoitkin, että se on ihan täysin tavallinen ravintola (ehkä juuri joku kesäravintola) ja jo puhelimessa oli epäselvyyksiä.
Kyseessä ei siis ollut mikään ns parempi ravintola. Vastauksenkin sait jo kysymykseesi, ei ole yleistä tuollainen.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: no nyt 
Päivämäärä:   30.6.25 11:10:15

"Helppo sitten paikan päällä miettiä fiiliksen mukaan, haluaako syödä pidemmällä kaavalla (nämä toki tapaan varata ennakkoon)"

Eli tiedät etukäteen milloin on paikanpäällä tunne että haluat syödä pidemmän kaavan mukaan :D

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 11:15:46

No nyt, niin? Kyllä, suosituimmat paikat varaan ennakkoon jos ehdottomasti haluan niissä käydä, muut katson paikan päällä. Monessa paikassa voi syödä pidemmälläkin kaavalla. Niihin, joihin ehdottomasti haluan, varaan pöydän. Viimeksi Tallinnassa tuli syötyä kahdessa michelin oppaassa mainitussa ravintolassa ja koska sen tarkempaa suunnitelmaa ei ollut, niin ihan soitettiin samana päivänä heille, että mahtuuko syömään. Hyvin mahtui ja koirakin oli tervetullut. Kummasti joillain on tapa lukea tekstiä kuin piru raamattua.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Hilla 
Päivämäärä:   30.6.25 11:27:15

Juuri eilen pääsin nauttimaan ihanasta menusta, jossa jokainen suupala oli täynnä makua!
Kyllä tuollaisesta menusta tulee ihan mainiosti maha täyteen kun annoksia on useita ja niistä nauttii kaikessa rauhassa. Tuossa menussa eniten jäi mieleen pienen pieni annos, joka ensinnäkin oli tavattoman kaunis ja varsinainen makupommi.
Laadukkaassa ravintolassa kannattaa varata aikaa ruuasta nauttimiseen ja käyttää niitä aistejaan eikä ainakaan räplätä kännykkää siinä samalla.
Aloittajan kuvaamaa en ole onneksi hyvässä ravintolassa kokenut.
Ja kyllä minäkin tykkään syödä vaikka hesen hampurilaisia tai pizzaa, mutta tuollainen hyvä menukokonaisuus on elämys.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: lakke 
Päivämäärä:   30.6.25 13:27:46

Jotenkin viiem aikoina on ollut paljon näitä avauksia, miten ravintoloissa on liian pienet annokset, ei pysty nauttimaan ja nälkä jää.

Miksei kaikki vaan voi nauttia siitä, mistä itse tykkää? Jos tykkää isommista annoksista, niin onhan niitäkin paikkoja vaikka kuinka, joissa saa sellaisia. Ja sen kerran kun jonkun kutsumana tai vaikka töiden puolesta joutuu ravintolaan, joka ei ole ihan oman maun mukainen, niin kyllä nyt aikuisen ihmisen luulisi kestävän vaikkei olisikaan just omaan makuun parasta ruokaa.

Itse tykkään monenlaisesta, mutta vielä ei fine dining -paikoissa ole tullut vastaan niin pientä annosta, etteikö ruokaa maistaisi, eikä ole nälkäkään jäänyt koskaan. Ja olen kuitenkin tottunut suht isoihin annoskokoihin, enkä ole ihan pieni ihminen. Sitten taas vaikka pitsa tai vietnamlainen, tai vaikka paistetut muikut torilta tai hodari baari-illan jälkeen voivat olla siinä tilanteessa tosi nautinnollista ja sopivaa ruokaa.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.25 14:17:02

Mäkin oon käyny tosi monessa ala-arvoisessa kalliissa ravintolassa. Palvelu ja ruoka oli huonoa, vaikka en jollekin randomille ällölle kertoiskaan paikan nimeä

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Bb 
Päivämäärä:   30.6.25 14:22:10

En ole juurikaan käynyt hienommissa ravintoloissa. Yllätyksenä tuli, että koko pöytäseurueen oletetaan syövän samaa ainakin, jos otetaan valmiit menut. Eihän siinä ole järkeä. Joku tykkää kalaruoista, joku ei voi sietää niitä, toinen tykkää lampaasta, toinen taas ei... Vai onko tässä jotain, mitä en ymmärrä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.25 14:24:58

Joo mut ällö on ollut kaikissa hesan fine diningeissä töissä, niin tietää kaikesta kaiken ja siksi kuuluu saada tietää paikan nimi, että voi kertoa aloittajan olleen väärässä koska yksi hänen lemppari työpaikoistaan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   30.6.25 14:41:56

” En ole juurikaan käynyt hienommissa ravintoloissa. Yllätyksenä tuli, että koko pöytäseurueen oletetaan syövän samaa ainakin, jos otetaan valmiit menut. Eihän siinä ole järkeä. Joku tykkää kalaruoista, joku ei voi sietää niitä, toinen tykkää lampaasta, toinen taas ei... Vai onko tässä jotain, mitä en ymmärrä.”

Jos kyse on monen ruokalajin ns maistelumenusta, ne annokset on aika eri tyyliä kuin tavalliset ala carte annokset. Maistelumenussa on vähän niin kuin ideana että saa kokeilla kokkien kehittelemiä jänniä makuja. Usein vaikka ei tykkäisi jostain ruoka-aineesta, maistelumenussa se voikin olla tosi hyvää. Esim itse en todellakaan ottaisi simpukoita ala cartessa, mutta maistelumenussa olen sellaista syönyt ja se onkin ollut tosi hyvää ja on tullut sellainen ”mitä mä just söin, voiko simpukka maistua tuoltakin” -kokemus. Silti voin sanoa että yleisesti en simpukoista tykkää.

Maistelumenu on nimensä mukaisesti maisteluun ja siinä kuuluukin kokeilla vähän uutta. Joskus tietysti voi tulla myös annoksi joista ei tykkää. Mutta koska annokset on pieniä (jopa vain pari suupalaa), ne pystyy syömään ja sitten tulee taas jotain muuta.

Ja vaikka koko seurue syö ns saman menun, hyvässä ravintolassa pystytään huomioimaan rajoitteet ja allergiat. Esim itse en syö lihaa ja miehelläni on allergioita. Keittiössä sitten soveltavat niin että saadaan joskus samat annokset ja joskus sitten joku sovellettu saman kaltainen (rajoitteet ilmoitetaan etukäteen, niin yleensä onnistui hyvin).

Joskus saatavilla on myös erikseen vegemenu ja normi menu, joista voi valita.

Mutta jos ei halua ruuassa yllätyksiä, silloin kannattaa mennä ala carte listalla. Silloin voi sitten erikseen tilata listalta alkupalat, pääruuat ja jälkiruuat.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   30.6.25 15:24:59

Pitäisikö teidän osan antaa sen Ällön vaan olla omassa arvossaan, kun koko ajan pitää jokaista hänen kirjoitustaan kommentoida? Näyttää aika pakkomielteiseltä meinaan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   30.6.25 15:28:36

- , enemmän vammaa taitaa olla sinulla. Eikös toi ole aika kauan ravintola-alalla ollut, niin eipä se ihme ole, jos siitä jotain tietääkin. Jos ammattilainen ei tietäisi työstään mitään, niin eipä sitä ammattilaiseksi edes kutsuttaisi.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   30.6.25 15:45:44

Ja alansa tietää taatusti paremmin, kuin sinä. Ihan naurettava pakkomielle sinulla. Jokaisessa avauksessa olet Ällöä mankumassa, sama se, oliko hän kommentoinut sinne vai ei.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   30.6.25 15:47:53

Bulkkiruokaa taitaa olla paremmissa ravintoloissa

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: -6- 
Päivämäärä:   30.6.25 15:51:55

Ylilaudelta karanneen viivan ininä pilaa kyllä varmuudella joka aloituksen.Kasva aikuiseksi ja lopeta kitinä,miehekästä se ei ole,mutta tuskinpa sinulta voi muuta odottaa,kun pallitkin on vielä laskeutumatta,jos niitä edes on ollutkaan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   30.6.25 15:56:29

Sellaista harhaa sieltä sitten taas. Ihan tällä nimimerkillä kirjoitan, vaikken kovin usein täällä käykään nykyään. Usko huviksesi, täällä on monia muitakin kirjoittajiakin kuin tuo armas Ällösi.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Joopa 
Päivämäärä:   30.6.25 18:59:57

Missä sanoin, että viinejä mittailtiin... Ei mitattu mitään, tarjoilija avasi viinit pöydän päässä erillisellä pöydällä ja tuli kaatelemaan laseihin, avasi uuden pullon perään kun edellinen tyhjeni jne. Meni menojaan, en muista jäikö joku vajaa pullo pöytään. Sitten jonkin ajan päästä tuli itku silmässä pahoitellen, että oli korkkivika (huomasiko joku muu jossain takana niistä korkeista) ja hän ottaa viinit nyt pois. Osa ei suostunut luopumaan laseistaan, koska kaikkien viini oli ihan hyvää. Unohtui vissiin sitten korvata, tai tuoda lisää viiniä pöytään. En maksanut laskua, voihan olla että jotain hyvitettiin laskussa, en tiedä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   30.6.25 19:06:44

” Osa ei suostunut luopumaan laseistaan, koska kaikkien viini oli ihan hyvää.”

Kuulostaa oudolta, että kaksin käsin pidetään laseista kiinni. Jos tarjoilija sanoo että viinissä on vikaa ja varmaan olisi tullut kaatamaan uudesta pullosta, eikö se nyt olisi kannattanut vaan antaa lasit pois?

Ja jos kerran lasit kuitenkin piditte väkisin, ei kai se tarjoilija silloin uutta tule kaatamaan jos väkisin sitä huonompaa halusitte juoda.

Jos taas annoitte laseja pois, kai te nyt pyysitte korvaavaa tilalle, jos tarjoilija ei sitä itse automaattisesti jostain syystä tuonut?

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 19:11:42

Kuule, kun ne viinit on kerran avattu ja laatu tarkistettu, niin ei niitä enää takahuoneessa tarkistella. Ei korkeista tai muustakaan. Ja yksikään tarjoilija ei ala korkkivian takia itkusilmässä olemaan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   30.6.25 19:29:34

Ällö, sellaisia menukokonaisuuksia olen syönyt kuin tarjolla on ollut. Saako niitä jollain mystisellä, vain sisäpiirin tiedossa olevilla salakoodeilla jotenkin laajennettua syötävään kokoon?

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 19:39:46

*, mystisellä salatiedolla ne menukokoniasuudet ovat olleet riittäviä myös urheilevalle, isolle miehelle. En tiedä sitten, mitä sinä kaipaat lisää? Vaikea vastata juu tai jaa, kun et kerro ravintoloiden nimiä, joten oletan, että ovat mielikuvitusravintoloita.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   30.6.25 19:53:33

Viimeksi esim. lammas oli kyllä hyvää, mutta sitä oli 5*10 mm pala. Kastikkeita oli olevinaan kolme, mutta ne olivat vesivärisiveltimellä lautaseen sutaistuja viivoja. Ei niistä makua olisi saanut kuin lautasta nuolemalla. Moussea oli pikarissa puoli teelusikallista, mutta tarjolla ollut lusikka ei mahtunut pikariin. Lusikan varrella sitten yritin vaivihkaa kaivella, kun oletin ettei kukaan katso. Alkukeittoa oli ehkä ruokalusikallinen. Muutkaan annokset eivät sen suurempia olleet. Jokaista lajia sai odotella ikuisuuden, joten en käsitä miten nälkä olisi lähtenyt.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 19:59:59

*, kuten sanottu, en ole moisiin koskaan missään törmännyt, niin hyvin vaikea sanoa mitään ilman lisätietoa. Olen syönyt ympäri maailmaa monissa laadukkaissa ravintoloissa mm maistelumenua, enkä koskaan ole nälkäiseksi jäänyt. Usein on jopa pitänyt jättää osa annoksista loppupäässä syömättä, kun vatsa on jo täynnä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Joopa 
Päivämäärä:   30.6.25 20:57:14

Ihme tinkaamista, meidän kokemus oli tuo ja noin tapahtui. Saiko nuori tarjoilija huutia jossain takahuoneessa niistä korkeista, ettei ollut tarkistanut, koska hirveässä hädässä tuli niitä korjailemaan myöhemmin. Säälitti se itkuinen ihminen ja yritettiin rauhoitella, ettei ole mitään hätää, tämä viini kelpaa meille.

Siellä odotettiin muutenkin yli tunti jokaista ruokalajia, jotka oli *-nimimerkin mukaisia ruuan kuvia lautasella. Osa halusi pitää sen viinilasinsa, koska ei ollut mitään muuta tekemistä istumisen lisäksi.

Me ei aiheutettu hämminkiä siellä, päinvastoin yritettiin olla oikein ystävällisiä, koska ilmapiiri oli muutenkin outo. Ihan kuin keittiö olisi lähtenyt välillä muualle baariin, kun missään pöydässä ei liikkunut annoksia.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   30.6.25 21:10:25

Joopa, jatkossa varmaan äänestät jaloillasi ja osaat arvostaa ravintoloita, joissa on koulutettu henkilökunta.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   1.7.25 09:25:20

Se on lähinnä huvittavaa, että jos jotain ei ole tapahtunut Ällön kohdalla, sitä ei ole voinut tapahtua kenenkään muunkaan elämässä.

Paremmissakin ravintoloissa voi tapahtua virheitä, sielläkin ihmiset sairastuvat ja töissä on sijaisia, joku on töissä ensimmäistä päivää jne. Itku silmässä oleva tarjoilija on voinut saada varoituksia aikaisemmin, tehnyt taas virheen ja pelännyt, että nyt on tulossa potkut. Aloittajan kysymys oli, onko tää yleistä ja vastaus on, että ei ole. Siitä mistä se johtui on mahdoton sanoa, koska täällä ei kukaan tiedä mitä sellaista kulisseissa on tapahtunut, mitä asiakkaalle ei kerrota.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   1.7.25 10:12:11

Faktahomma: en ole ällö, vaikla ihmettelin myös aloittajan tarinaa.

Kysehän ei ole siitä, etteikö näin missään nimessä voisi tapahtua.

Mutta jostain syystä täällä htnetissä on ollut useita kertoja tapauksia, joissa kerrotaan että on syöty paremmassa ravintolassa ja se on ollut tosi huono kokemus. Näissä on aina yhteistä se, että ravintolan nimeä ei kerrota. Yleensä tarinaan kuuluu mm huono palvelu, liian pienet annokset/ jäi nälkä, pahanmakuinen ruoka ja/tai joustamattomat käytännöt.

Usein vielä tarinaan kuuluu että henkilö ei aio enää syödä ns paremmissa ravintoloissa ja pitää niitä täysin turhina.

Tietenkään kaikesta ei voi tykätä ja hyvässäkin ravintolassa voidaan epäonnistua. Mutta oudoksi tekee just se, että ihminen vetää sitten johtopäätöksen että kaikkialla toimittaisiin näin tai kokee tarvetta mollata ravintoloissa käymistä.

Yleensä myös jos halutaan arvostella jotain palvelua tai tuotetta, kerrotaan nimi. Koska mitä pointtia arvostelulla muuten on? Mutta näissä ravintola-aiheissa htnetissä jostain syystä jätetään aina se nimi pois.

Ja nämä tapaukset käy aina sellaisille ihmisille, jotka syövät paremmissa ravintoloissa harvoin. Koskaan näitä tarinoita kirjoittava ei sano, että syö säännöllisesti hyvässä ravintolassa ja nyt tällä yhdellä kerralla kohtasi täyden fiaskon.

Itsellä herää siis väkisinkin tunne, että tarina on provo (usein tulee fiilis että henkilö haluaa syystä tai toisests mollata niitä jotka käy ”tuhlaamassa” rahaa parempiin ravintoloihin) tai henkilö on itse ymmärtänyt jotain väärin (Ja ehkä epäilee sitä itsekin, siksi ei viitsi ravintolan nimeä sanoa). Aloituksessa ja nimimerkki Joopan tarinoissa just heräsi vahvasti epäilys että tässä on joku vahva väärinymmärrys. Tarinat on muuten niin epäuskottavia.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   1.7.25 10:37:10

Se on myös hyvä pitää mielessä, että huippuravintolat ovat monesti sairaita työyhteisöjä ja keittiö aina korkeammalla kuin sali. Alinta kastia etenkin huippuravintoloissa ovat tarjoilijat, joiden niskaan on helppo vierittää kaikki epäonnistumiset.

Useat huippuravintoloissa työskennelleet ovat kertoneet haukkumisesta, nöyryyttämisestä ja pilkkaamisesta, jota suljettujen ovien takana tapahtuu ja syy on huippukokkien palvonta.

Tästä on puhunut mm. huippukokki Jani Salmela joka on työskennellyt muun muassa Tampereen Ilves-hotellin keittiöpäällikkönä ja on ollut töissä ympäri maailmaa kokkina
– Se oli monessa paikassa sellaista kyykyttämistä ja katsottiin, että kestääkö pinna. Voisi sanoa, että melkein suoraa henkistä väkivaltaa ja erittäin rajua, vähän paikasta riippuen.

Tältä pohjalta en pidä itku silmässä olevaa tarjoilijaa mitenkään mahdottomana asiana.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   1.7.25 10:57:14

Joo en minäkään epäile sitä, etteikö tarjoilija voisi olla itku silmässä.

Mutta tuo viiniepisodi kuulosti niin oudolta. Jos tarjoilija tulee sanomaan, että viinissä on vikaa, miksi asiakas kaksin käsin pitää lasista kiinni ja estää vaihtamasta uuteen? Ja jos uutta viiniä ei kuulu tilalle, miksi sitä ei pyydetä vaan jäädään vaan harmittelemaan kun osa jäi sitten ilman viiniä, josta on kuitenkin maksettu.
Ja outoa on myös se, miten tarjoilija jossain takahuoneessa kaatamisen jälkeen tarkastelisi viinejä tai pullojen korkkeja.

Tämä kuulosti tosi epäuskottavalta ja epäilen että tarinassa jäi joku osa kertomatta tai kertoja ymmärsi jotain väärin.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   1.7.25 10:57:39

Huippuravintoloissa ei välttämättä myöskään aina saa mitä tilaa. Monen kokin mielestä esim. pihvin pitää olla kypsyysasteeltaan medium miinus tai medium koska se kokin mielestä maistuu paremmalta. Ottamatta kantaa makuasioihin, vaikka tilaisi medium plus pihvin, pöytään tulee medium tai medium miinus pihvi. Itsekin olen ollut todistamassa kun tämä on tapahtunut ihan oikeassa elämässä.

Mitä tulee ravintolan nimen mainitsemiseen, en pidä sitä tarpeellisena koska kyseessä on yksittäinen tapahtuma jonka perusteella ei voi tuomita koko ravintolaa enkä edes tiedä onko kyseinen kokki enää edes töissä siellä.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   1.7.25 11:03:13

"tarinassa jäi joku osa kertomatta tai kertoja ymmärsi jotain väärin."

"outoa on myös se, miten tarjoilija jossain takahuoneessa kaatamisen jälkeen tarkastelisi viinejä tai pullojen korkkeja."

Tarinoissa on se vika, että ulkopuolinen ei tiedä mitä suljettujen ovien takana tapahtuu ja huippuravintolat ovat monesti sairaita työyhteisöjä joten se voi olla ihan mitä vaan.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   1.7.25 14:10:39

Koko Fine dining on karannut monen mielestä jo aikaa sitten vääriin suuntiin kuten esim. Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kirjoitti jo 2023.

"Nykymenossa on ollut kyse silkasta narsismista, jossa maksavan asiakkaan tehtäväksi jää ihailla huippukokin rajatonta luovuutta, annoksiin käytettyä vaivannäköä, mielikuvituksellisia tekniikoita ja epäinhimillisen pitkiä työpäiviä. Tuloksena on narsistista ja teatraalista suorittamista, joka on mahdollista vain vääristyneiden arvojen takia."

"Koko Fine dining on nykyisellään vääristymiensä kera tiensä päässä, jos kansainvälisiä ravintolakriitikoita on uskominen viime viikkojen artikkeleiden perusteella. ”Fine Dining Is Going Out of Fashion”, Bon Appétit otsikoi juttunsa. ”Good bye Fine Dining!”, otsikoi brittien vaikutusvaltaisimmaksi ravintolakriitikoksi tituleerattu Jay Rayner Observer-lehden artikkelinsa. Rayner vielä viimeistelee viestinsä: jos Fine dining kuolee nykyisellään, en jää kaipaamaan sitä."

"Noma (maailman parhaaksi nimetyn ravintola joka lopetti toimintansa 2023) oli oman maineensa ja historiansa vanki, monsteri ja kultti, eikä asiakkaalla saa olla minkäänlaisia toiveita – on vain ihailtava maailman parhaaksi valitun ravintolan prosessia, ja kuunneltava keittiöstä kuuluvia, yhteen hitsautuneen parviälyn ”Yes, Chef” -kuorohuutoja."

”...oman yhteisön onnellisuuden saavuttaminen ohittaa asiakkaan onnellisuuden merkityksen. Paitsi jos hyväksyy kultin säännöt ehdoitta. Huomaan summaavani Noma-näyttämön tapahtumat lauseeksi: Noma on kuin MC-prosenttijengi, joka on yhtä perhettä yhteiskunnan ulkopuolella, omassa todellisuudessaan.”

Itse en usko, että muut ihmiset paitsi Fine dining -kultin jäsenet alistuvat siihen, että joku Jumalan asemaan nostettu kokki kertoo heille, mikä heidän mielestään on hyvää. Ne muut ihmiset ovat niitä maksavia asiakkaita ja he maksavat saadakseen omasta mielestään hyvää ruokaa eivätkä siksi, että he voisivat ihailla jonkun kokin luovuutta.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   1.7.25 14:19:40

En oikein ymmärrä tuota arvostelua, jota Faktahomma lainasit.

Ravintoloita on niin paljon erilaisia. Varsinaisia fine dining paikkoja on aika vähän. Monissa paremmissa ravintoloissa on ns maistelumenu, mutta sitä ei ole pakko ottaa, voi tilata ala carte listaltakin. Joissain harvoissa paikoissa on pelkkä menu, mutta miksi mennä sellaiseen, jos haluaa itse valita mitä syö?

Mitä halvempi ravintola, sen vähemmän kokilla on yleensä myöskään mielipidettä siihen mitä syö. Hyviä, mutta ei niin fiinejä ravintoloita on lukemattomia, valitsee sellaisen, jos ei halua kokin mielipidettä.

Jos taas menee ravintolaan missä on huippukokki joka on suunnitellut annokset tarkkaan ja huolella, eikö kannattaisi ajatella asiaa niin päin että antaa mahdollisuuden sille suunnitellulle annokselle.

Jos mennään isolla porukalla ravintolaan ja etukäteen on valittu että syödään menut (kuten ehkä aloituksen tapauksessa), silloin joutuu tyytymään siihen.

  Re: Onko tää yleistä paremmissa ravintoloissa?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   1.7.25 15:42:49

Fine dining paikoissa kyse paljon muustakin kun siitä, onko ruoka hyvää. Kyse on elämysten hakemisesta ja siitä, että aktiiviset, trendeistä perillä olevat ja kokemuksia
hakevat asiakkaat (tai he ainakin kuvittelevat olevansa sellaisia) hakeutuvat, usein fine dining -ravintoloihin koska se on määrättyyn sosiaaliseen ryhmään kuuluva asia. Sillä tavalla voi vahvistaa mielessään ajatusta siitä, että kuluu määrättyyn ryhmään, oman ryhmän paremmuudesta ja se lisää ryhmän yhteenkuuluvuutta. Se ei kuitenkaan kerro siitä, että todellisuudessa olisi parempi arvioimaan sitä, onko ruoka parempaa. Silloin voi nostaa itseään jalustalle: Me vähän paremmat Fine dining paikoissa syövät ja nuo huonommat ABC- ruokaa syövät.

Todellisuudessa jos nämä Fine dining -ihmiset joutuisivat syömään lähiökuppilassa saman kokin valmistamaa samaa ruokaa (eivätkä tietäisi sitä), suurin osa ei pitäisi sitä yhtä hyvänä kun se sama ruoka siellä paremmassa paikassa.

Tätä on joskus tutkittu. On viety mikrossa lämmitettyä valmisruokaa huippukokin ravintolaan ja voi että se maistui hyvältä suuren osan mielestä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.