Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Najadi 
Päivämäärä:   10.6.25 19:11:48

Ongelma on nyt sellainen, että en ole mikään hirmuinen hunajan kuluttaja vaikka sitä mieluusti laitan teelusikallisen teen sekaan tai aamupuuroon. Minulla on kaupasta ostettua hunajaa pari pientä purkkia, mutta eräs ystäväni hankki pari vuotta sitten muutaman mehiläispesän ja viimeksi hänen luoaan käydessäni hän lähtiessäni antoi mukaani ison purkillisen omien mehiläistensä hunajaa.

Se on 100% luomuhunajaa ja mehiläiset tekevät sitä villikukista, eivät siis esim. naapurin rypsipellon kukkasista. Maku on paljon pehmeämpi kuin missään kaupan hunajassa ja se on kieltämättä ylivoimaisesti parempaa kuin mikään hunaja mitä olen tähän mennessä maistanut, mutta se purkki jonka hän antoi on ainakin litran kokoinen, voi olla isompikin, en tullut kysyneeksi kun jäin sanattomaksi kun näin minkä kokoinen se on, enkä myöskään osannut sillä hetkellä sanoa etten tarvitse niin paljoa, puoletkin riittäisi pitkäksi aikaa.

Mutta edelleen, niin hyvää kuin se onkin en siltikään kuluta hunajaa niin hirmuisia määriä enkä tiedä miten sen saisi kulumaan. Toki hunaja säilyy pitkään, mutten tiedä kuinka pitkään kun siinä ei tosiaan ole yhtään mitään lisättyjä aineita enkä muutenkaan ole mikään asiantuntija.

Kysymys kuuluu, Mihin käyttäisin hunajat? En haluaisi tuhlata niitä esim. kasvonaamioihin tms, vaan ajattelin ennemminkin leivontaa. Onko jotain leivoksia joihin saisi käytettyä reilusti hunajaa eikä vain t- tai ruokalusikallista taikinaa kohden? Leipään en välitä hunajaa sotkea, mielestäni leipien ei kuulu olla makeita. Jotain makeita leivonnaisia siis pitäisi löytää.

Vinkkejä? Ideoita?

Kyselen täältä, koska netistä löytämissäni ohjeissa hunajaa käytetään taikinoissa / täytteissä kovin vähän.

Lettuihin ja pannareihin toki voi laittaa kastikkeeksi, mutta niitäkään ei jaksa syödä määräänsä enempää.

Help!

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   10.6.25 19:15:53

Ruoanlaittoon. Voit käyttää marinadeihin, kastikkeisiin yms. Monet happoa sisältävät kastikkeet (esim tavallinen tomaattikastike) hyötyy pienestä määrästä makeutta.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: zäkä 
Päivämäärä:   10.6.25 19:16:37

Hunajakeksit. Ja kaikkiin mahdollisiin ruokiin, esimerkiksi jos laittaisit sokeria tomaatin kanssa, niin laita hunajaa.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.6.25 19:23:53

Hunaja säilyy tuhansia vuosia.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   10.6.25 20:05:45

https://hunaja.fi/reseptit/leivonta/

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   10.6.25 20:13:23

Ja sit tätä tein yhteen aikaan, Hesarin "Juustokakku imperialistien ohjeilla":
Pohja:100 g digestive-keksejä, 100 g (1 ps) mantelilastuja, 80 g voita
Täyte: 3 rs (750 g) mascarponea, 2 1/2 dl kreikkalaista jogurttia, 2 munaa, 1 sitruunan kuori, 1 appelsiinin kuori, 1 1/2-2 dl hunajaa

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: nomadi 
Päivämäärä:   10.6.25 20:15:17

Teehen, seuraavat 10 v.

Pyramideistakin on löydetty käyttökelpoista hunajaa.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   10.6.25 20:20:24

Edellisiä komppailen. Hunaja säilyy ja säilyy ihan luontaisesti ilman säilöntäaineita, joten ei sitä tarvitse väkisin käyttää pois.

Käytä makeutusaineena sokerin sijaan kaikessa ruuanlaitossa ja monessa leivonnassa sitä mukaan, kun keittiössä värkkäät.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   10.6.25 20:24:07

Ei niissä kaupan hunajissa ole säilöntäaineita yhtään sen enempää. Hunaja säilyy ihan itsellään kutakuinkin ikuisesti. Ei ole siis kiirettä käyttää.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Najadi 
Päivämäärä:   10.6.25 20:39:23

Ihanaa! Kiitos vinkeistä, lisääkin otetaan kiitollisuudella vastaan!

Hunajakaksit menevät kokeiluun, samoin menisi ehdottomasti myös :) :n juustokakku imperialistien ohjeilla, mutta se näyttää olevan vain tilaajien luettavissa joten en pääse katsomaan ohjetta tarkemmin. Laittaisitko tänne lopunkin ohjeen niin että saisin sen talteen kokonaisuudessaan? Tai ainakin luulen että on sama kakku... Koetin googlata, ja löysin hesarista "mahtavan kakun imperialistien ohjeilla". Muuta imperialistista en löytänyt.

Ruuanlaitossa en ole koskaan oikein oppinut hunajaa käyttämään, tai sen puoleen sokeriakaan, mutta voisihan sitä vaihteluksi katsoa jonkin ruokaohjeen jossa mainittaisiin myös hunaja. Esim. joku hunajapossu tms.

Hyvä tietää että hunaja on niinkin säilyvää että tuhansia vuosia... Mutta ainakin kauppojen hunajat tuppaavat kovettumaan ja menemään kiteisiksi jos seisovat liian kauan ja niiden maku muuttuu niin että se ei enää maistu samalta kuin tuoreena ja juoksevana.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   10.6.25 20:50:24

Jos kärsivällisyys riittää niin medov(n)ik-hunajakakku

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Kelo 
Päivämäärä:   10.6.25 21:13:41

Hunaja (inkivääri) sima kesän lämpiminä päivinä on herkkua.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   10.6.25 21:28:35

Laita siitä isosta purkista pienempään käyttöpurkkiin hunajaa, ettet availe isoa purkkia turhaan. Kyllä sen pitäisi säilyä juoksevanakin kauan.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Nami 
Päivämäärä:   10.6.25 21:29:31

Jos hunajasi on sitä luokkaa mitä esim.Metsämesi Luomuhunaja jonka kilohinta on noin 17€ niin arvosta sitä ja nauti mieluusti tuoreena.Ihana maku!
Laita marjojen sekaan jogurtin kanssa joka päivä lusikallinen. Todellakin kannattaa nyt grillikaudella tehdä marinadit itse ja laittaa hunajaa sekaan.
Smoothie on aina hyvä kohde.
En pilaisi noin hyvää hunajaa mihinkään leivonnaiseen. Todellakin kadehdin sinua kun olet saanut noin hyvän lahjan!

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.6.25 21:32:22

Ensin: Vau mikä lahja. Olisin niin otettu.

Toiseksi; on ehkä vaikea ajatella esim 30 vuotta eteenpäin mutta 30 vuoden päästä se hunaja on edelleen yhtä hyvää syötäväksi kuin nytkin. Mitään hätää sen syömiseen ei ole.

Itse syön kupin maustamatonta jugurttia joka päivä johon laitan ruokalusikallisen hunajaa ja murskattuja saksanpähkinöitä. Opin tavan kreikasta.

Joka toinen päivä suunnilleen teen myös marjasmoothien johon laitan reilusti hunajaa, litraan ainakin 3-4rkl.

Kyllähän se kuluu kun sitä kuluttaa.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   10.6.25 22:19:39

Hunaja on kestotuote. Aivan kuten sokeri tai suola.
Eli ei mene ikinä pilalle.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   10.6.25 22:50:49

"ainakin kauppojen hunajat tuppaavat kovettumaan ja menemään kiteisiksi jos seisovat liian kauan ja niiden maku muuttuu niin että se ei enää maistu samalta kuin tuoreena ja juoksevana."

Kaikki hunaja kiteytyy. Yleensä viimeistään vuodessa. Kauppojen hunaja joka on juoksevaa, ei ole tuoretta vaan kuumakäsiteltyä jolloin terveydelle hyödylliset entsyymit ovat tuhoutuneet. Kiteytynyt hunaja on normaalia hunajaa ja maistuu aivan samalta. Hunaja kiteytyy myös mehiläisten kennoissa luonnollisesti. Hunaja on juoksevaa vain ihan hetken.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Lilli 
Päivämäärä:   10.6.25 23:24:24

Itse ostin juuri purkin tämän kesän hunajaa ja siinä kestoajaksi laitettu jo kolme vuotta. Hunaja on ihanaa... Itse syön yleensä aamupalalla. Yksi lempiruoistani on myös hunajaiset uunijuurekset. Myös itse tehty hunajamarinadi kanalle on hyvää.

-puuron päälle
-rahkaa, marjoja, pähkinöitä ja hunajaa
-banaanilettujen päälle banaania, jogurttia ja hunajaa
-hunajaiset uunijuurekset.
-hunajamsrinadi kanalle.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Najadi 
Päivämäärä:   11.6.25 01:46:58

Kiitos vinkeistä, hyviä ehdotuksia on tullutkin!

Nami, tämä saamani hunaja on paljon parempaa kuin Metsämesihunaja. Tiedän, koska se ostamani kaupan hunaja sattuu olemaan juuri sitä.

Todellakin arvostan lahjaa ja olen sitä monta kertaa maistellut ihan sellaisenaakin. Juuri siksi kun se on niin ihanan pehmeän makuista.

Pitää tosiaan etsiä joku pienempi purkki käyttöpurkiksi. Tuo iso lasiruukku on kieltämättä vähän kömpelo käyttää.

Tässähän alkaa muodostua kokonainen ruokalista jonkin kauniin kesäpäivän piknikille! Hunajamarinoitua broileria grillissä (tai uunissa) ja hunajajuureksia - syön muutenkin uunijuureksia varsin usein - ja jälkkäriksi hunajakakkua ja kylmää simaa. Ja jos sitten vielä maistuu hunaja, niin vielä lisäherkutteluun vaniljajäätelöä ja hunajaa.

...ja sitten ylesyönnin aiheuttaman ähkyn hoitoon hapanmaitotuotteita, eli jugurttia ja pähkinöitä.

Ja vähän pidempi vyö.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: + 
Päivämäärä:   11.6.25 05:36:14

. : isona syynä siinä kyllä on se, mistä se hunaja on valmistettu.

Ja aloittaja, ihan mielenkiinnosta. Miten se ystäväsi tietää, mistä hänen hunajansa on valmistettu? Mehiläisen lentoalue on 3km, siinä matkallako ei se ole yhtään peltoa?

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: h 
Päivämäärä:   11.6.25 07:25:57

Pieni on tämän aloittajan ongelma. Meillä on hunajaa yli 10 litraa ja tavallinen teekäyttö nykyään hyvin vähäistä.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   11.6.25 07:41:08

https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/ompputarha/nopea-hunajaleipa

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   11.6.25 07:42:26

Lähes kaikessa muussakin leivonnassa sokerin voi vaihtaa hunajaan

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Najadi 
Päivämäärä:   11.6.25 14:26:27

+, ystäväni asuu paikalla missä ei ole kuin jokunen heinäpelto ja niistäkin kerätään sato ennen kuin heinä ehtii korsiintua. Lähimaillakaan ei ole mitään rypsi- rapsi- tai apilapeltoja tms. Sen sijaan siellä on ympäriinsä paljon pieniä luonnonniittyjä ja suolänttejä ja luonnonvaraisia kukkia on paljon. Ja tietysti puista löytyy mehiläisille kerättävää silloin kun puut kukkivat, ja pienemmässä mittakaavassa ihmisten puutarhoista missä on sekalaisia hyötykasveja ja puutarhakukkia.

Maaseudulla se muutama kilometri suuntaansa ei ole paljon.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: lo 
Päivämäärä:   11.6.25 15:04:01

Täällä kun on hunajatietäjiä. Saako hunajaa millään kiteytymään? Yleensä ongelma on päinvastainen mutta meillä on kauheasti liian juoksevaa hunajaa ja tarvittaisiin kiinteämpää tavaraa.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   11.6.25 16:24:09

Najadi, ai sori en laittanut tarkemmin kun tuo on se yksinkertaisin mahdollinen, eli ei mitään ihmeempää kuin että pohjan ainekset yhteen ja vuokaan pohjalle ja täytteen ainekset yhteen ja pohjan päälle. Uunissa n.150C foliolla peitettynä n. tunti ja sit jos haluaa tummemman pinnan niin vartti lisäksi ilman foliota. Jos haluaa helpommalla päästä eikä tumma pinta kiinnosta niin 160C tunti foliolla. Ja kun on jäähtynyt niin päälle voi vielä heittää mantelilastuja ja sitä hunajaa niin paljon kun sielu sietää. :D

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   11.6.25 16:25:34

Ai niin ja komppaan kaikkia siinä, et hunaja kyllä säilyy satoja/tuhansia vuosia :D

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Najadi 
Päivämäärä:   11.6.25 18:37:30

Kiitos, :), tuo menee kokeiluun jossain vaiheessa kun ehdin.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: säilyvin 
Päivämäärä:   11.6.25 21:21:15

Ole huoleti.
Jossain tiedeohjelmassa kerrottiin, että hunaja on maailman säilyvin elintarvike, säilyy tuhansia vuosia käyttökelpoisena.
Se voi kiteytyä, mutta säilyy, sen PH on ihanteellinen.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   11.6.25 21:25:17

Teelusikka, ei t-lusikka.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   12.6.25 00:56:19

Hunaja on sntiseptista eikä vanhene. Voit säilyttää vuosia.

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: Jone 
Päivämäärä:   12.6.25 01:11:23

Kiteytyisköhän nopeammin jos pääsee kuivumaan? Kokeile lo kaataa jollekin laakealla astialle?

  Re: Pöhkö pulma hunajasta

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   12.6.25 06:19:43

Ei tarvitse kiirehtiä käyttämään, hunaja kyllä säilyy. Me olemme antaneet eräälle hunajaharrastajalle luvan laittaa maillemme vanhaan pellonreunaan mehiläispönttöjä, ja joka vuosi saamme lahjaksi hunajaa. On se kyllä hyvää.

Teen lisäksi laitan hunajaa monesti puuron tai jogurtin päälle. Oikein hyvät päällysteet, marjoja ja/tai hedelmää, vähän tummaa suklaata, ehkä pähkinää, ja päälle hunajaa. Lisäksi sitä voi käyttää marinadeihin, kanan lisäksi myös lohelle sopii hunajamarinadi. Ja jos tulee yskä tai kurkku on kipeä niin hunajaa voi imeskellä ihan sellaisenaan, kuulemma voitelee kurkkua ja auttaa ärsytykseen.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.