Lähettäjä: jej
Päivämäärä: 9.6.25 14:33:36
Tiedän tunteen. Minullakin on vaikeuksia luoda uusia, järkeviä rutiineja. En siis edes yritä olla itselleni liian ankara.
Ei kannata aloittaa liian isosti. Tekee pieniä muutoksia ja sellaisia, että niitä kykenee ylläpitämään edes jotenkin, ja niistä lipsuminen tai vähän oikominen ei ole maailmanloppu. Nyt kun et pysy uusissa rutiineissasi, niin ne ovat sinulle liian vaikeat toteutettaviksi. Älä syö kellon kanssa jos se on työlästä. Ja kun syöt, niin syö järkevä määrä ja älä ota lisää vaan juo lopuksi reilusti vettä, odota jonkin aikaa, keksi muuta tekemistä kuin syöminen, jne.
Minä en ole koskaan tykännyt ruuanlaitosta. En nauti siitä yhtään. En oikein edes osaa kokata. Mutta rakastan sitä, että joku muu kokkaa. Syöminenkin on kivaa.
Olen omia kokkailujani helpottanut pienillä asioilla. Esim. porkkanat ja kesäkurpitsat vedän silpuksi raastinraudan karkealla terällä. Nopeaa ja helppoa ja kypsyy nopeasti. Kaalin vedän juustohöylällä suikaleiksi, saa nopeasti paljon aikaan ja kypsyy nopeasti. Kokkaan aineksista, jotka eivät vaadi tuntien hauduttelua. Kokkaan paljon kerralla, ettei tarvitse joka päivä olla hellan ääressä. Ruokavalioni on melko yksinkertainen ihan siksi, etten jaksa kokata ihan kamalasti.
Lyhytkin lenkki on parempi kuin ei mitään, esim. kierros korttelin ympäri (700 m) ehtii vetää joka päivä, jos ei ehdi tai jaksa lähteä pidemmälle lenkille. Kotonakin voi jumpata tehokkaasti, jos ei ehdi/jaksa lähteä salille. Vähän on parempi kuin ei yhtään mitään.
Sain oman painonnousuni pysähtymään ja painoa jo vähän alas vähemmänhiilarisella ruokavaliolla. En siis todellakaan karppaa tai ole keto, mutta jätin vehnän pois enkä lisää sokeria mihinkään. En käytä myöskään makeutusainetta. Jos esim. mehukeitossa on sokeria, niin olkoot. En syö sitä kuitenkaan kuin välillä. Liian tiukkis en viitsi olla, koska se tekisi elämästä vaikeaa.
Ostan peruselintarvikkeita, joita on helppo syödä ja niistä on helppo kokata. Saatan esim. paistaa 3 kanankoipea, jokainen omassa lasivuoassaan, ja se vuoka toimii sitten astiana jääkaapissa (astioihin on kannet) ja myös lautasena, eli siitä voi suoraan syödä. Syön ensin kanankoiven siitä astiasta, siten laitan siihen reippaasti raejuustoa, sotken siihen mausterasvaan ja syön sitten ne. Lisäksi voin syödä vaikka pätkän kurkkua, porkkanoita, tms. Ei niitä tarvitse pilkkoaa, voi syödä ihan sellaisenaan. Hyvä vhh-ateria.
Mehut ja limsat jätin kokonaan pois. Vettä on aina jossain isommassa astiassa, joku yli puolen litran kuppi, josta juon, niin ei tarvitse koko ajan täyttää.
Ei minulla edes ole mitään tarkkaa rutiinia enkä syö kellon mukaan. Syön kun on nälkä ja sopiva aika. Mutta syön järkeviä ruokia, en mässää turhuuksilla enkä mätä itseäni ähkyyn.
Osta kaappeihin vain uuteen elämääntapaasi sopivia aineksia, niin ruokavalion muuttaminen on helpompaa. Tietenkin se on työlästä, jos aina jäätelöpakka kiljuu pakastimessa ja suklaalevy rapisee vetolaatikossa ja telkkarin edessä on karkkipussi. Jätä kaikki nuo kauppaan ja täytä kaapit kasviksilla, raejuustolla, lihalla, tai mitä nyt syötkään.
|