Lähettäjä: ----------
Päivämäärä: 11.6.25 07:12:11
"Työterveyslääkäri Heta Lindblom korostaa, ettei yksittäisiä laboratoriotuloksia – olipa kyse verensokerista tai PETh-testistä – koskaan kerrota työnantajalle.
– Jos näin on jossain toimittu, se on vastoin ohjeistuksia ja väärin. Terveydenhuoltoa sitoo ehdoton salassapitovelvollisuus ja yksityisyydensuoja.
Testin tuloksia käytetään työkyvyn arviointiin, ja tilanteissa voidaan tarvittaessa laatia sopivuuslausunto, jossa todetaan, onko henkilö työhönsä sopiva, rajoituksin sopiva tai soveltumaton terveydellisistä syistä johtuen.
– Mutta tällainen lausunto ei koskaan perustu yhteen käyntiin tai yksittäiseen arvoon, vaan taustalla on aina seurantaa. Tavoitteena on aina työkyvyn tukeminen, Lindblom sanoo.
PEth-arvo ja vapaalla juominen
Onko työnantajalla oikeus tietää vapaa-ajan alkoholin käytöstä?
Heta Lindblom selittää, että satunnainen juhliminen ei vaikuta PEth-arvoon. Testitulokseen vaikuttaa pidempiaikainen ja toistuva, runsas käyttö.
– Jos arvo on korkea, eikä se palaudu normaaliksi, kyse on usein toleranssin kasvusta ja riskikäytöstä, jota henkilö ei välttämättä itse enää huomaa. Tällöin työterveyshuollossa pyritään auttamaan henkilöä vähentämään käyttöä ja palauttamaan työkyky, Lindblom sanoo.
Jos henkilö ei pysty vähentämään alkoholin käyttöään ja kyseessä on turvallisuuskriittinen työ, kuten lentäjän tai kuljettajan ammatti, voidaan kirjoittaa sairauspoissaolotodistus päihdekuntoutuksen ajalle. Tällöin työnantajalle voi välittyä tieto sairauspoissaolotodistuksen kautta mahdollisesta päihdediagnoosista, mutta muuten työnantaja ei saa tietää PEth-arvoista.
Lindblom sanoo, että vastuullisissa tehtävissä työkyvystä huolehtiminen kuuluu niin työntekijälle kuin työnantajallekin – myös vapaa-ajalla.
– Ei kukaan kyttää, mitä teet vapaalla, mutta säännölliset lääkkeet kuten verenpainelääkkeet on käytettävä säännöllisesti sekä esimerkiksi uniapnealaitetta on käytettävä vapaalla, myös päihteiden käytön pitää olla hallinnassa, jotta työkyky säilyy.
Hänen mukaansa julkinen keskustelu on ollut turhan vastakkain asettelevaa.
– Tämä ei ole mitään salatiedettä. Kaikki työterveyshuollon toimintamallit on sovittu yhdessä työpaikan kanssa ja niiden sisältö on työntekijöiden nähtävillä.
Lisää: Työntekijä saa kieltäytyä lomajuomista mittaavasta testistä, sanoo emeritusprofessori
Valkoviinipulloja kaupan hyllyssä.
Työntekijällä oikeus tietää ja kysyä
Jos työntekijälle ei ole selvää, mitä terveystarkastuksissa tutkitaan, hänellä on oikeus kysyä ja saada tietoa etukäteen. Työpaikat tekevät työterveyden kanssa toimintasuunnitelman, jossa määritellään etukäteen, mitä testejä ja tarkastuksia tehdään.
– Tässä pitäisi ensinnäkin erottaa se, että työnantaja ei ole se, joka lähettää ketään alkoholitesteihin eikä saa testin tulosta, vaan kyseessä on terveydenhuoltolähtöinen toimintatapa, sanoo EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.
– Tämä ei ole mikään rangaistus työntekijälle, vaan tarkoitus on ennaltaehkäistä päihdehaittoja.
Lindblom on samalla linjalla ja kommentoi, että jos asian kokee rangaistuksena, niin voi olla tarpeen miettiä omaa alkoholinkäyttöään, koska tavallinen hallittu alkoholinkäyttö ei nosta PEth-arvoja yli viiterajan.
Jos työntekijän työkykyä epäillään terveydellisistä syistä, työnantaja voi ohjata työntekijän työterveyshuoltoon työkyvyn arviointiin. Tämän arvioinnin toteuttaa työterveyshuollon ammattilainen, joka päättää, mitä tutkimuksia ja testejä tarvitaan."
https://yle.fi/a/74-20166875
|