Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: myy 
Päivämäärä:   29.5.25 12:16:38

Keitetty riisi ei säily pitkään, vaan saattaa aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Pakastaminenkin ainoastaan pysäyttää bakteerien lisääntymisen, B. cereus -bakteerin itiöitä on lähes mahdotonta tuhota kotikeittiössä, sillä se vaatisi ruoan kuumennuksen yli sata-asteiseksi.

Miksi riisipiirakat säilyvät päiväkausia huoneenlämmössä eikä niistä saa ruokamyrkytystä??

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   29.5.25 12:29:10

Väite riisin aiheuttamista ruokamyrkytyksistä on vahvasti liioiteltu. Riisipiirakat paistetaan 300 asteessa tai ainakin niin kuumassa kuin kotikeittiön uunin saa. Vesikin on kiehuessa vähintään 100-asteista, suolalisäyksellä vähän enemmänkin. Sitä en tiedä, millaisessa lämmössä riisikeittimet sitä kypsentävät.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: x 
Päivämäärä:   29.5.25 13:22:47

Riisipiirakoita ei kuulu säilyttää päiväkausia huoneenlämmössä vaan jääkaapissa, jos ei ostopäivänä syö!

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.5.25 13:24:49

Riisipiirakoita ei todellakaan kuulu säilyttää huoneenlämmössä.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Sunika 
Päivämäärä:   29.5.25 13:26:50

Olen aina säilyttänyt riisipiirakat jääkaapissa ja luulin, että kaikki muutkin. Ovat kaupassakin kylmässä.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: The Cowgirl 
Päivämäärä:   29.5.25 13:27:24

Miten oonkaan säilynyt myrkytyksettä, vaikka en huuhtele riisejä ennen keittämistä ja ihan huoneenlämmössä jäähdytän ennen jääkaappiin laittoa.
Myös pakastan, koska keitän kerralla runsaasti.
Elossa ja terveenä ollaan!

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Jane 
Päivämäärä:   29.5.25 13:27:36

Kesätapahtumissa ne riisipiirakat olivat ainakin menneinä vuosina yleisimpiä ruokamyrkytyksen aiheuttajia.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Maailmalta 
Päivämäärä:   29.5.25 13:34:12

Aasiassa ainakin osa porukasta säilyttää keitetyn riisin huoneenlämmössä, eikä kylmässä. Sit ihmettelevät kun länsimaalaiset laittavat kylmään ja pilaavat riisin.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   29.5.25 13:36:58

LähettäjäJane 

Päivämäärä29.5.25 13:27:36

Kesätapahtumissa ne riisipiirakat olivat ainakin menneinä vuosina yleisimpiä ruokamyrkytyksen aiheuttajia.

Ai missä?
En ole ikinä kuullutkaan.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   29.5.25 13:55:04

Meinasin viime kesänä pyörtyä kun huomasin isäni säilyttävän riisipiirakoita leipälaatikossa viikonkin verran, mutta eipä tuolle mitään siitä ole seurannut :D En itsekään ole koskaan turhan tarkka riisin suhteen ollut, mutta en sentään viikkoa huoneenlämmössä säilyttäisi.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.5.25 14:00:39

Riisipiirakat on prismassa ihan huoneenlämmössä myynnissä, siellä missä kaikki muutkin kahvileivät. Ei kylmässä eikä edes kylmäosastolla vaan huoneenlämmössä aamusta yöhön.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Minä Vaan 
Päivämäärä:   29.5.25 14:04:52

Paistettu riisi herkkua ja mainio ruoka yli jääneestä riisistä ja mitä jääkaapista löytyy.. maustettuna aasian osterikastikkeella

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Pepe 
Päivämäärä:   29.5.25 14:06:25

Täällä oli n 5 v sitten tappelu asiasta. Muistan sen ketjun vieläkin kuinka riisistä tapeltiin.. :D

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Make 
Päivämäärä:   29.5.25 14:16:03

"Riisipiirakat on prismassa ihan huoneenlämmössä myynnissä, siellä missä kaikki muutkin kahvileivät"

Tää oli joskus 20 vuotta sitten hygieniapassikysymyksenä. Sillon lämpimästä myytävän karjalanpiirakan myyntiaika oli max 2 tuntia. Eli kahden tunnin välein piti vanhat pitää heittää pois, ellei kierto riitä.
Nykyään käsittääkseni se on 1 päivä, mutta piirakat on yksi suosituimmista tuotteista joten harvoin ne ovat koko päivää lämpimässä seisseet.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Kesä 
Päivämäärä:   29.5.25 14:32:03

Meidän kylän kauppa on niin kylmä että talvitakki päällä on mentävä. Helteellä on hyvä mennä jäähdytteleen sinne.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   29.5.25 14:37:04

"Kesätapahtumissa ne riisipiirakat olivat ainakin menneinä vuosina yleisimpiä ruokamyrkytyksen aiheuttajia.

Ai missä?
En ole ikinä kuullutkaan."

Ruokamyrkytysepidemioista pidetään tarkkaa kirjaa. Kuulisin myös mieluusti, missä tällainen epidemia on ollut.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.5.25 14:37:06

Prismaihan on riisipiirakoita muovipusseissa leipälaarien seassa, mikähän on päiväys hintalapussa.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: !! 
Päivämäärä:   29.5.25 14:38:56

Ns. paistopistepiirakat ovat kaupassa huoneenlämmössä ja ne on tarkoitettu syötäväksi ostopäivänä tai sitten on laitettava kylmäsäilytykseen. Ei niitä kaupassakaan siinä huoneenlämmössä myytävänä päiväkausia pidetä.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   29.5.25 14:48:30

Just tulin Prismasta, ja ostin leipätiskistä Fazerin riisipiirakkapussin. 10 kpl piirakoita.

Pussissa lukee "Jos et nauti piirakoita ostopäivänä, säilytä ne jääkaapissa."
Viimeinen käyttöpäivä 06062025.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: aloita 
Päivämäärä:   29.5.25 14:51:17

S marketissa ova thuoneenlämmössä, en ole kuullut että joku olisi saanut ruokamyrkytksen. Kotona ovat helposti 4-5 päivää huoneenlämmössä, ei ongelmia.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: sam 
Päivämäärä:   29.5.25 15:52:33

Keitetty riisi on erinomainen kasvatusalusta eri bakteereille ja homeille. Kotioloissa jokainen voi itse ottaa haluamiaan riskejä, mutta heikon vastustuskyvyn omaavien perheenjäsenten tai muiden terveydellä ei saa leikkiä. Ripuliriisi voi esim vanhukselle tai sairaalle vaarallisimmillaan olla kohtalokas viimeinen ateria.

Kaupallisessa toiminnassa terveysviranomaisella on selkeät ohjeet myös riisituotteiden turvalliseen käyttöön, ja tämä on yksi syy, miksi ruuan parissa työskentelevien tulee osoittaa elintarvikehygieniaosaamisensa hygieniapassilla. Tämä on myös yksi monista syistä, miksi en koskaan osta mitään syötävää myyjäisistä, pop upeista tai vastaavista: pahimmillaan valmistaja _luulee_ tietävänsä.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: l 
Päivämäärä:   29.5.25 17:02:12

Ruiskuoriset riisipiirakat paistetaan niin kuumassa, että siinä nitistyy sitkeimmätkin mikrobit itiöineen. Niissä on riisin lisäksi usein maitoa tai ainakin jotain sen tapaista puurossa, mutta silti säilyvät huonelämmössä.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.5.25 17:09:11

Mä oon kahdesti saanut riisistä ruokamyrkytyksen. En voi suositella, ihan järkyttävää. Kannattaa olla tarkkana riisin säilytyksen kanssa.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Tinttu 
Päivämäärä:   29.5.25 17:13:35

Joku poika kuoli syötyään pari päivää pöydällä ollutta pastaa. Mut eihän kukaan nyt yleensä niin tee...

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: ghjkl 
Päivämäärä:   29.5.25 18:42:56

Pisteellä taitaa olla aika paljon toivomisen varaa ruokahygieniassa. Keititkö riisin kunnolla kypsäksi ja käsittelitkö sitä puhtailla välineillä? Meitä on paljon, jotka olemme syöneet jääkaapissa säilytettyä riisiä ja riisipuuroa ja pysyneet terveinä.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   29.5.25 20:35:09

"Miksi riisipiirakat säilyvät päiväkausia huoneenlämmössä eikä niistä saa ruokamyrkytystä??"

Kylmässä säilytetään muut kuin paistopistetuotteet. Teolliset piirakat jäähdytetään nopeasti, mikä edistää niiden säilymistä. Mitä pidempään elintarvikkeet ovat lämpimiä, sen nopeampaa bakteerikasvu on.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   29.5.25 21:12:36

ghjkl: Ei piste kertonut oliko hän sen riisin itse valmistanut ja säilyttänyt.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   29.5.25 21:55:48

Tää on jännä juttu, kun yli viisikymppiseksi olen elänyt ja vasta pari vuotta sitten kuulin ensimmäistä kertaa tästä riisihommasta.

Tosiaan kaupoissa riisipiirakat ovat huoneenlämmössä, mutta itse olen säilyttänyt niitä (tietämättäni oikein) jääkaapissa ihan vaan sen takia, etteivät heti kuivuisi. Nyt olen ollut jo viikkoja dilemman edessä, kun meinasin tehdä nopeaa ja helppoa evästä töihin, eli ostin valmista soosia ja jasmineriisiä tarkoituksena sotkea ne keskenään ja pakastaa. Mutta niin paljon viime aikoina on peloteltu riisistä, että uskallanko pakastaa ja toisaalta, miten onnistuu nopea viilentäminen ennen pakkaseen menoa?

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   29.5.25 22:18:31

Kun riisin keittää kypsäksi kiehuvassa vedessä, ja noudattaa sen jälkeen normaalia hygieniaa, niin sinne riisiin mistään mitään bakteereja pomppaa.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.5.25 22:52:43

"Miksi riisipiirakat säilyvät päiväkausia huoneenlämmössä"

Kyllähän ne ihan silminnähden homehtuu. Ja eihän ne kaupassa ole päiväkausia huoneenlämmössä vaan vain sen yhden myyntipäivän.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Pönttö 
Päivämäärä:   30.5.25 00:02:11

"The Cowgirl
Päivämäärä: 29.5.25 13:27:24

Miten oonkaan säilynyt myrkytyksettä, vaikka en huuhtele riisejä ennen keittämistä ja ihan huoneenlämmössä jäähdytän ennen jääkaappiin laittoa.
Myös pakastan, koska keitän kerralla runsaasti.
Elossa ja terveenä ollaan!"

Joo, ei sieltä risteyksestä eilen ketään tullut, niin ei tule huomennakaan.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   30.5.25 07:19:20

Riisipiirakat homehtuvat, mutta en ole kuullut, että kukaan olisi saanut niistä ruokamyrkytystä.

Liittyvätkö riisiruokamyrkytykset johonkin sellaisen keittimen käyttöön, jossa vesi ei kuumene riittävästi sataan asteeseen vaan ne hautuvat matalammassa lämmössä? Vai eikö ihmiset vaan osaa käsitellä ruokatarvikkeita oikein? Perusasia on kansi kattilan päällä, puhtaat välineet ja nopea jäähdytys.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.5.25 10:21:38


Mikä tarkalleen ottaen riisissä aiheuttaa ruokamyrkytystä?
Riisi voi toimia välittäjäelintarvikkeena Bacillus cereus -nimiselle ruokamyrkytystä aiheuttavalle bakteerille. B. cereuson tyypillinen bakteeri luonnossa ja sitä esiintyy myös pieniä pitoisuuksia elintarvikkeissa, kuten riisissä. B. cereus on itiöllinen bakteeri eli se tuottaa erittäin kestäviä bakteeri-itiöitä, jotka eivät tuhoudu normaalissa ruuan kuumennuslämpötiloissa. Kuumennetun ruuan jäähtyessä itiöt pääsevät jakautumaan elintarvikkeessa ja aiheuttavat syöjälleen ruokamyrkytyksen.

Hygieniapassi-sivulta kopsattu

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   30.5.25 10:43:17

Mikä on normaali ruuan kypsennyslämpö hygieniapassi-sivun mukaan?

Riisiä on yleensä tapana kotikeittiössä keittää vedessä, johon on lisätty suolaa. Silloin se kiehuu kuumemmassa kuin 100 asteessa kiehuva puhdas vesi. Keittoaika on yleensä n. 10 minuuttia, jossa itiöt kuolevat.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: The Cowgirl 
Päivämäärä:   30.5.25 10:53:57

Joo Pönttö, kotiinkin on moni kuollut, vaikka riisimyrkytykseen....

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: dg 
Päivämäärä:   30.5.25 10:58:12

Tähän mennessä ovat kaikki kuolleet ja jossakin elämänvaiheessa sairastuneet, vaikka eivät olisi koskaan riisistä kuulleetkaan.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Ämmä 
Päivämäärä:   30.5.25 11:43:41

"Kun riisin keittää kypsäksi kiehuvassa vedessä, ja noudattaa sen jälkeen normaalia hygieniaa, niin sinne riisiin mistään mitään bakteereja pomppaa."

Ei pomppaa, mutta B cereus -bakteerin itiöt eivät kuole keitettäessä. Itiöt eivät ole vaarallisia, mutta muuttuvat bakteerisoluiksi ja alkavat lisääntyä jos keittämisen jälkeen ruoka on liian pitkään lämpimässä. Bakteerit tuottavat toksiineja (myrkkyjä) joita ei saa tuhottua uudelleen lämmittäessä vaikka bakteeri itse kuolevatkin kun riisin kuumentaa uudelleen. Siksi tärkeää on nopea jäähdytys, jääkaappisäilytys ja ettei samaa ruokaa lämmitetä uudestaan montaa kertaa. Joka välissä kun ruoka on pois jääkaapista bakteerit sekä lisääntyvät että tuottavat toksiineja.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: nomadi 
Päivämäärä:   30.5.25 11:48:59

Olen ajatellut, että riisipiirakoissa pilaantuu ekaksi maito ja rasva - ja kyllähän ne nopeasti pöydällä homehtuvat.

'Paljas' keitetty riisi säilyy aika hyvin, vähän kuin peruna. Ja kuten edellä sanottiin, riisi on kuitenkin kunnolla kiehunut.

Luulisi, että keittiöhanan alla huuhtaistut hedelmät olisivat isompi riski.

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.5.25 13:33:19

Mikähän siinä on että ihmisten on pirun vaikea uskoa tutkittua tietoa...

Asiantuntija: "Riisistä voi saada ruokamyrkytyksen vaikka se olisi kuinka keitettyä moneen kertaan."
Random: "Njäääh, mulla on kyllä sellainen fiilis että ei voi kun kerran on keitetty."
Asiantuntija: "Niin, tämähän ei ole mikään mielipideasia, vaan ihan mikrobiologien tutkimaa faktaa."
Random: "Eeeei, kyllä mä meen omalla fiiliksellä, on tosi hyvä tunne tästä."
Asiantuntija: .....

  Re: Riisistä ruokamyrkytys??

Lähettäjä: Tavis 
Päivämäärä:   30.5.25 13:44:23

^ :D

"Kyllä mä uskon, että se on vielä ihan hyvää."

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.