Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   15.5.25 14:06:28

Miksi amk:ssa lähes jokainen opettaja kertoo kuinka moni sai kurssista vitosen, tunneilla painottaa tehtäviä joilla erotetaan vitosen opiskelija nelosen opiskelijasta tenteissä, lukukausien päätteeksi näytetään minkä verran on suoritettu kursseja. Tein parityötä erään toisen opiskelijan kanssa. Saimme arvioksi kolmosen. Hän oli kamalan pahoillaan ja musertunut, kun mikää ei kuulemma sinä syksynä oikein meinannut mennä putkeen.
Tuntuu että nelosen arvosanalla olet kakkosluokan kansalainen, ja siitä alemmas ihan pohjasakkaa. Ja mitä minä teen sillä tiedolla että 6 meidän luokalta on suorittanut 5 kurssia enemmän kuin minä? Tai että 30 prosenttia sai vitosen tentissä?

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   15.5.25 14:12:17

Tunnistettavasti ei saa kertoa muiden suoritustietoja. Mutta on ihan hyvä verrata itseään muihin. Siltä ei pääse pakoon työelämässäkään. Epäasiallinen käutös ei ole ok ja ihan itse kannattaa asiat laittaa mittasuhteisiin ja hyväksyä sekin ettei aina ole kaikessa paras.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   15.5.25 14:12:25

Arvostelussa prosentit on hyvä tietää ihan opiskelijan oikeusturvan takia. Jos joku opettaja tekee kursseja, joista pääsee kaikki läpi ja vastaavasti joku toinen tekee rinnakkaiskurssia josta kukaan ei pääse läpi, jossain on vikaa. Samoin on hyvä tietää, mikä määrä kursseja on suoritettavissa realistisesti. Jos koulussa suurin osa suorittaa toivotun määrän, kaikki on hyvin. Itse sitten suhteuttaa oman tilanteensa siihen.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   15.5.25 14:13:28

Ja on todellakin hyvä tietää, että niitä vitosia on mahdollista saada ja siihen on päässyt x määrä kurssista.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   15.5.25 14:13:57

Ottamatta kantaa muuhun, niin kyllä todellakin on hyvä, että tiedetään, millä kriteerein arvioidaan ja mitä vaaditaan vitosen arvosanaan ja mitä vaikka nelosen arvosanaan. Jos kriteerit eivät ole selvillä, niin niitä on vaikeampi tavoitella.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.5.25 14:16:09

Jos sinua ei kiinnosta älä kiinnitä mitään huomiota. Yliopistossa tuo on täysin normaalia että kurssin lopussa on jokaisen opiskelijanumero ja sitten pisteet esim : yksilö tehtävät 1-4, ryhmätyö, presentaatio 1, presentaatio 2 ja koepisteet. Sitten siellä on myös kurssinumero jokaisen opiskelijanumeron kohdalla ja jakauma mikä oli kurssin keskiarvo ja sieltä tosiaan voi tutkia myös moniko sai minkäkin numeron tai montako pistettä esim kokeesta.

Tämä jakauma auttaa opiskelijoita näkemään ovatko he keskiarvon ylä- vai alapuolella. Eli esim alisuorittavat opiskelijat voivat bongata että vetävät 1siä kun keskiarvo on 4. Tämä kuuluu ihan opiskelijan omaan harkintaan että kiinnostaako tietää ja kiinnostaako tehdä asialle jotakin. Aloittaja selvästikin kuuluu osastoon evvk joten jatkossakin vaan silmät kiinni jos tulee pahamieli ettet yllä parhaiden joukkoon tai sitten sitä voi miettiä miten sinne parhaiden joukkoon pääsee.

Työelämässäkin tulee sitten vastaan kaikennäköisiä tilastoja siitä miten olet työsi tehnyt, oletko seurannut budjettia, paljonko on poissaoloja jne että turha noista tilastoista on ahdistua.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   15.5.25 14:54:24

Siis itse olem ylisuorittaja, ja nyt sain nelosen enkä meinaa päästä siitä yli, koska niitä vitosia korostetaan ja tuntuu että se on ainoa oikea arvosana ja itsestään selvyys että sitä tavoitellaan. Esimerkiksi jos pitää asettaa arvosanatavoite, niin ohjeeksi annetaan, et jos ei koe että on aikaa panostaa tehtävään, ei kannata laittaa vitosta tavoittteeksi. Minusta jos ei ole aikaa niin kyllä se nelosen tavoittelukin kannattaa jättää pois kuvioista, vai onko niin että neloset on niitä jotka saadaan kun tehdään vasurilla

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   15.5.25 15:02:23

.. , ai tarina muuttui välissä? Alussahan kerroit saaneesi kolmosen ja asia oli sinulle ilmeisen ok, toiselle taas ei. Nyt oletkin ylisuorittaja ja harmistuit nelosesta? Koita jo päättää.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.5.25 15:07:13

Meidän yläkoulussa oli kans näin :D Matikassa nelosen ja vitosen saanneet tuli joko ekana tai vikana. Ei ollut vaikeaa arvata miten päin oli kun opettaja antoi semmonen pettyneen lasikatseen suoraan silmiin. Itse olin siis yksi matikan surkeimmista. Matikankoekkaan ei ahdistanut niin paljoa kun luokan edessä koe numeroineen haku ja kiusaajien katseet.

Kolmonen ammattikoulussa ja AMK:ssa on kiitettävä. 2 on ok ja 1 huono. Miksi kolmosta pitäisi häpeillä opettajan mielestä?

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   15.5.25 15:09:39

. , AMK:ssa numerot ovat 1-5, samoin amiksessakin nykyään.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.5.25 15:15:37

Kannattaa unohtaa se ylisuorittaminen kun se on energian hukkaamista. Kannattaa miettiä MITÄ teet sen AMK:n jälkeen. Jatko opinnot yliopistossa vaatii hakijoista ja alasta riippuen keskiarvoa joka on usein lähellä 4. Työelämässä ihmisiä taas kiinnostaa keitä sinä tunnet ja mikä sun työhistoria on, eikä se oliko sun numerot 3, 4 vai 5 jostain kurssista. En tiedä ketään joka olisi hyötynyt 5n keskiarvosta mitään kun jatko opintoihin yleensä riittää se 4, johonkin Harvardiin ei nyt muutenkaan mennä mistään AMKsta eli puhun nyt suomen tason yliopistoista. Googlettamalla löytyy hakijamäärät ja alimmat pisterajat oman alan kouluihin.

Mutta aloituksen perusteella Kannattaa ehkä tsekata realiteetit ja toi oma asenne niin elämä helpottaa.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   15.5.25 15:28:05

Ällö, kuten huomaat kolmonen on SYKSYN opintoja, ja oli vain yhden tehtävän arvosana. Nyt tuli nelonen yhdestä koko kurssista todistukseen.

Yritän koko ajan hokea itselleni että nelonenkin kelpaa, on niitä siis jotain tullut ennenkin, mutta tuntuu että ilmapiiri painostaa siihen vitoseen, ryhmäläisetkin tuntuu omaksuneen tämän ajatuksen

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   15.5.25 15:31:12

Minusta nykyään sekä peruskoulussa että ylempänä nimenomaan on ongelmana, ettei suorituksia voida vertailla.

On todella hyvä, että saa tietää esim. tulosten keskiarvon tai kuinka monta parasta numeroa on jaettu. Tällöin pystyy suhteuttamaan omaa osaamistaan siihen. Jos tosi moni saa vitosen, voi olettaa että koe oli aika helppo ja jos itse sai silti huonomman tuloksen, voi miettiä onko jäänyt jotain oppimatta. Tai vastaavasti jos hyvin harva sai vitosen eikä itsekään parhaaseen tulokseen päässyt, voi ajatella että ehkä tulos ei silti ollut kovin huono ja sitä on ainakin samalla tasolla muiden kanssa, ei ole jäänyt oppimisessa jälkeen.

"Esimerkiksi jos pitää asettaa arvosanatavoite, niin ohjeeksi annetaan, et jos ei koe että on aikaa panostaa tehtävään, ei kannata laittaa vitosta tavoittteeksi. Minusta jos ei ole aikaa niin kyllä se nelosen tavoittelukin kannattaa jättää pois kuvioista, vai onko niin että neloset on niitä jotka saadaan kun tehdään vasurilla"

Mutta just tätä varten on tärkeää tietää se kokeiden ja arvostelun taso. Sehän riippuu ihan opettajasta/koulusta/kurssista miten vaikea suoritus on. Jos tietää että opettajan kursseilla jatkuvasti 30% saa vitosen ja 40% nelosen, on aika helppo asettaa itsellekin tavoitteeksi 4-5, koska sellainen oletettavasti irtoaa aika helposti jos yhtään asioita osaa. Jos taas tietää että vain 20% saa yleensä 4-5 arvosanaksi, voi suhteuttaa omaakin tasoaan siihen, ehkä se kolmonenkin on ihan hyvä tavoite.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   15.5.25 15:45:20

Ei mielestäni kerro välttämättö kokeennvaikeudesta, jos moni saa vitosen, se voi myös kertoa ryhmän tasosta. Mielestäni pitää voida sanoa kurssista kuin kurssista että osaaa kurssin asiat jos saa nelosen tai vitosen. Siksi mielestäni vertailu on typerää. Miksi asettaa edes vaatimukset kurssille niin korkealle, että vitosta ei voi saada, eli kukaan ei voi oppia kurssin asioita jos vaan on aktiivinen. Miksi edes pitäisi jossain amkissa kaivas einsteinejä esiin megavaikeilla kokeilla?

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.5.25 15:48:58

Missään AMK:ssa ei ole kyllä mitään megavaikeita kokeita xD hauska vitsi. Mene yliopistolle istumaan teoreettisen fysiikan luennolle ja tule sitten kertomaan lisää AMK:n vaikeusasteesta.

Terveisin Tohtori

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   15.5.25 15:52:24

...: Opettajatkin on ihmisiä. AMK:ssa varsinkin on vaikea tehdä yhtenäistä arvostelua, kun kurssit vaihtelee niin paljon, välttämättä vastaavaa kurssia ei edes ole muualla.

Ei vitosten määrä nyt ihan suoraan kerro kokeiden tasosta, mutta yleensä se kertoo. Aika harvinainen tilanne on se, etä kaikki ryhmässä olisivat jotenkin keskivertoa parempia oppimaan. Tällöin todennäköisesti myös sitä tietää sitten, jos sattuu kuulumaan sellaiseen poikkeusryhmään ja osaa suhteuttaa tulokset siihen.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   15.5.25 16:05:29

Tohtorin sisälukutaito hukassa, sanoinko että kokeet on megavaikeita? Sanoin että miksi edes pitäisi olla sellaisia kokeita joista ei kukaan saa vitosta, koska AMKissa tosiaan kukaan einstein edes opiskelee. Eli miksi olla mitäön vertailua edes, jos kokeet läpäistävissä ihan sillä että on ollut aktiivinen ja normaalilla älyllä varustettu..? Kyllä se kolmosen saanut tietää että ei antanut kaikkeansa, mutta hyvin suoriutui silti.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   15.5.25 16:07:46

Että miksi ei vaan voi riittää se, että sait vitosen=osaat asiat, sait kolmosen=osaat aika hyvin, muttet panostanut riittävästi. Mitä väliä sillä on mitä muut saa?

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: ! 
Päivämäärä:   15.5.25 16:09:50

Tottakai koulut painostaa mahdollisimman hyviin arvosanoihin. Sehän kuuluu vähän niinku niitten työhön. Se on itsestäsi kiinni miten siihen suhtaudut. Tuohan on se klassinen kilpailuasetelma, millä yritetään saada kunnianhimoiset ihmiset yrittämään parastaan. Jos et jaksa opiskella niin paljon, että vitosia pukkaa niin mitä siitä jälkikäteen ahdistumaan. Nelonen on hyvä numero.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   15.5.25 16:15:22

"Jos et jaksa opiskella niin paljon, että vitosia pukkaa niin mitä siitä jälkikäteen ahdistumaan. Nelonen on hyvä numero"

Ennemmkin tässä on kyse siitä että koen olevani täysin idiootti, epäpätevä edes opiskelemaan tuolla kun saan nelosen VAIKKA panostinkin. Koska tosiaan Amkissa nyt niin vaikeita kokeita edes ole, niin kertoo siis äosta jos panostamallakaan ei saa vitosts

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   15.5.25 16:15:24

..: Kokeiden arvostelu ja vaikeustaso riippuu AINA opettajasta ja kursissta. Koska ne kokeet kuitenkin tekee ihminen, on ihan mahdotonta tehdä koetta, joka aina testaisi täydellisesti osaamistasoa niin, että arvosanat jakautuisivat just oppimisen mukaan. Ihan riippumatta siitä onko kyse peruskoulun kokeista, ylppäreistä tai AMK:n kokeista tai mistä vaan koetilanteesta, arvostelu vaihtelee. Niinhnä se vaihteelee myös vaikka kouluratsastuskisoissakin vaikka niissä sentään on samat radat joita käytetään vuodesta toiseen.

Eli koskaan ei ole tilannetta että 5=olet osannut asiat ja 3=osaat aika hyvin muttet kaikkea.

Voi käydä niin, että kokeesta tuleekin erityisen helppo, jolloin useampi saa vitosen tai joskus koe voi osoittautua vaikeammaksi mitä opettaja osasi arvata ja arvosanojen taso on matalampi.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   15.5.25 16:23:14

"Ennemmkin tässä on kyse siitä että koen olevani täysin idiootti, epäpätevä edes opiskelemaan tuolla kun saan nelosen VAIKKA panostinkin."

Tuo on ihan sinun sisäinen ajatusvääristymäsi, ihan samalla tavalla kuin sekin, että tulkitset arvosanoista tiedottamisen niin, että nelonen on huono numero. Ihan sama mitä koulu, hötölä tai muu maailma sinulle kertoo, ajatus ei muutu ennen kuin ratkot tuon ongelman päässäsi. Koulussa kukaan ei ole tähänkään mennessä väittänyt, että vain vitosilla on väliä. Sen kertoo jo tämä: "Esimerkiksi jos pitää asettaa arvosanatavoite, niin ohjeeksi annetaan, et jos ei koe että on aikaa panostaa tehtävään, ei kannata laittaa vitosta tavoittteeksi." Ohje ei ole, että hyppää kaivoon jos ei tule vitosta, vaan koulu nimenomaan ohjeistaa keskittymään omiin tavoitteisiin ja tavoittelemaan sellaisia numeroita mitä itse kokee järkeviksi. Ideana on, että henkisesti ei tunnu niin pahalta jos sitä vitosta ei tule, jos sitä ei koskaan tavoittelekaan. Toimii niille, joilla on vähän päinvastaisia ongelmia kuin alottittajalla. Jokainen ohje ei palvele kaikkia.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: Klp 
Päivämäärä:   15.5.25 16:28:50

Minä johdin aikoinaan it-alalla erästä yksikköä, joka teki asioita, joita muut eivät olleet koskaan Suomessa tehnyt. Yliopiston kurssilla (innostuin opiskelemaan vanhempana) samasta aiheesta sain ykkösen, vaikka muuten sain yleensä aika hyviä arvosanoja. Ehkä epäonnistuin enkä osannut? Veikkaan kuitenkin, ettei ko. proffa ollut itse ajan tasalla osaamisessa.

Tuon jälkeen opin, ettei omaa tietämystä saa hyödyntää. Pitää tehdä vain tehdä juuri niinkuin ne proffat ajattelee. Sen kurssin jälkeen arvosanat nousi juuri niihin vitosiin, kun yritin unohtaa reaalimaailman.

Tämä vähän ohi aiheen.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: N 
Päivämäärä:   15.5.25 16:29:29

Olen varmaan ihan boomer, mutta silloin kun opiskelin yliopistossa, arvosanoilla ei ollut mitään väliä, kunhan meni läpi. Eikä niitä tosiaan työelämässä kukaan kysy. Loppupeleissä työelämässä ei tarvitse tenttikysymyksiin vastaamisen taitoa mihinkään. En saanut kaikesta viitosta, muuta ihan hyvin olen pärjännyt elämässä, enkä pidä itseäni mitenkään tyhmänä. T. Toinen tohtori

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   15.5.25 16:46:21

Klp, innovaatiot jätetään sinne tutkielmiin ja tutkimuksiin, kursseilla tentitään kurssisisällöt ja ne eivät tietenkään ole tieteen terävintä kärkeä. Tarpeeksi taitava olisi kirjottanut tenttivastaukset vaikka sitten vanhaa tietoa kritisoiden ;)

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.5.25 18:24:03

Joo ei siellä AMK:ssa ole Einstein tason opiskelijoita kuten sen aloittajan kitinästäkin näkee. Einstein kun käytti järkensä tieteen tekemiseen eikä netissä itkemiseen. Suosittelen aloittajalle koulun mielenterveyspalveluita kun yhdestä AMK numerosta menee jo kuppi nurin. Arvostelu ja tiedon jakaminen on kaikille teille opiskelijoille sama, joten miksi kitiset niinkuin olisit väärin kohdeltu uniikki lumihiutale? Jos numerossasi on epäselvää niin opettaja yleensä vastaa sinulle missä puuttesi ovat jos et niitä itse tiedosta.

Jos koet koulun numeroiden julkaisun "painostamisena ja vertailuna" niin odotappa kun pääset työelämään tai työnhakuun niin se todellinen vertailu ja kilpailu vasta alkaa ja siellä ei pelata enää millään koulun tai oikeudenmukaisuuden säännöillä.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   15.5.25 19:29:53

"Olen varmaan ihan boomer, mutta silloin kun opiskelin yliopistossa, arvosanoilla ei ollut mitään väliä, kunhan meni läpi."

Ainakin amkissa on arvosanoilla väliä jos haluaa jatko-opiskelemaan maisteriin tai yamkiin. Monessa paikassa on minimikeskiarvo, joka joissain on korkea. Lisäksi jos haluaa vaihtoon niin keskiarvolla on väliä.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   15.5.25 23:14:21

Tietenkin työelämässä vertaillaan. Mutta miksi koulussa pitää vertailla kun jokaisen opinpolku on ihan eri.
En koenepäreiluksi arvosanaa neljä, vaan ennemminkin pettynyt itseeni

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: Okkk 
Päivämäärä:   15.5.25 23:43:39

"Tuon jälkeen opin, ettei omaa tietämystä saa hyödyntää."

Juuri näin, pitää vastata sen kurssin materiaalien pohjalta. Yliopistossa opiskelleena tajuat itsekin miksi omat kokemukset eivät riitä lähteeksi.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   15.5.25 23:46:43

"Mutta miksi koulussa pitää vertailla kun jokaisen opinpolku on ihan eri."

Sinä näet nyt vertailua siellä, missä sitä ei ole. Arvosanajakauman julkaiseminen ei ole vertailua vaan tiedotusta kaikkien hyväksi.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   15.5.25 23:49:07

Aloittajan kuvaama oli ihan perusmeininki AMK:saa myös 15 vuotta sitten kun itse siellä opiskelin. Ei tullut mieleen että tuossa olisi jotain vikaa.

Muistaako joku gaussin käyrän? Peruskoulussa ton pohjalta selitettiin numeroiden antamista. Mutta aina se jotenkin perustellaan ja tuodaan ilmi, mitkä ovat kriteerit ja moniko niihin yltää.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   16.5.25 10:11:07

"Mutta miksi koulussa pitää vertailla kun jokaisen opinpolku on ihan eri.
En koenepäreiluksi arvosanaa neljä, vaan ennemminkin pettynyt itseeni"

Se ei ole vertailua, että kerrotaan se arvosanajakauma. Sen tarkoitus on auttaa suhteuttamaan se oma arvosana.

Ja on ihan ok olla pettynyt itseensä! Itseasiassa se on ihan tervettäkin. Joskus on hyvä huomata, että tuli alisuoriuduttua. Silloin tietää että ens kerralla panostaa sitten enemmän. Jos jatkuvasti pettyy itseensä, on hyvä käydä läpi niitä tunteita: mistä pettyminen johtuu? Onko kenties opinnot liian vaikeita, jos ei yllä tasolle johon pyrkii, voisiko tehdä enemmän töitä opintojen eteen tai priorisoida opiskelua korkeammalle elämässä. Tai pitäisikö kenties laskea omaa rimaa, jos esim. aika ei riitä enempään panostamiseen.

Jos jatkuvasti pyrkii liian korkealle, se kostautuu viimeistään työelämässä. Parempi harjoitella niitä pettymyksen tunteita nyt ja opetella omaa sisäitä työnohjaustaan kuin kärsiä burnoutista työelämässä ollessaan.

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   16.5.25 11:25:19

Eli sinäkin olet sitä mieltä, että arvosana neljä tarkoittaa sitä ettei ole panostanut/ollut aikaa?
Kun sain panostamisesta huolimatta nelosen, joka nyt ilmeisesti on merkki siitä että a. Olet tyhmä tai b. Et panostanut, niin silloin vaihtoehto a on totta jos on panostanut. Ja ETENKIN silloin se meinaa että on tyhmä, jos puoli luokkaa on repinyt tentistä vitosen

  Re: Onko oikein että koulu painostaa/vertailee

Lähettäjä: ! 
Päivämäärä:   16.5.25 12:28:37

Tuo tulkinta on ihan omassa päässäsi. Kyllä olet tyhmä, laiska ja välinpitämätön. Kannattaa lopettaa koulu ihan saman tien ja mennä jonnekin kuusen juurelle ja erakoitua sinne.

No niin helpottiko tämä vastaus?

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.