Lähettäjä: Faktahomma
Päivämäärä: 15.5.25 15:34:29
"Rikoslaki 5 § (13.6.2003/515) Yllytys"
Tuo ei päde tässä tapauksessa useasta syystä.
Yleisellä tasolla puhuminen ei riitä siihen että tuomitaan yllytyksestä. Alma Tuuva ei yllyttänyt varastamaan vaan hän sanoi, että hän ei tuomitse sitä, että vähävaraiset varastavat ruokaa. Hän ei sanonut, että menkää vähävaraiset varastamaan.
Jotta voidaan puhua yllytyksestä rikoksena, yllytetyn pitää olla joku määrätty henkilö ja sen määrätyn henkilön pitää tehdä tai yrittää tehdä se rikos mihin on yllytetty.
Myöskään sitä henkilöä ei rangaista yllytyksestä, joka tuloksetta yrittää saada rikoksen aikaiseksi. (Yritykseksi jäänyt yllytys on rangaistavaa vain kun se koskee yllytystä perättömään lausumaan eli väärään valaan.)
Vuonna 1998 rikoslain uudistuksessa julkisen kehottamisen kriminalisointia rajattiin vain niihin tilanteisiin, joissa ilmaisuilla on seurauksia yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen. (Yleinen järjestely ja turvallisuus vaarantuvat silloin, jos kehotus aiheuttaa pelkoa tai levottomuutta suurissa ihmisjoukoissa, tai rikoksen kohde joutuu ryhtymään toimiin suojautuakseen rikoksilta.)
|