Lähettäjä: .
Päivämäärä: 1.5.25 16:44:53
Monelle varmasti tuttu aihe nämä tammanverifarmit Islannissa, Amerikassa ja muuallakin. Mutta tiesitkö, että näitä valmisteita käytetään myös Suomessa? Ostamalla suomalaista sianliahaa tuet tätä toimintaa eli olet ihan yhtä syyllinen tapahtumiin kuin nämä farmien pitäjät ja sikatilalliset.
Eläintuotannon monet kasvot: Islannin verifarmit
Vuonna 2021 Euroopassa nousi kohu. Saksalainen eläinsuojelujärjestö Animal Welfare Foundation (AWF) ja Sveitsiläinen Tierschutzbund Zürich (TSB) julkaisivat salakuvattua materiaalia, jossa näkyy, kuinka väkivaltaisesti raskaana olevia tammoja Islannin verifarmeilla kohdellaan.
9.4.2025 aktivistit julkaisivat uuden lyhytdokumenttielokuvan, joka sisältää syyskuussa 2024 salakuvattua ja satunnaisesti valittua materiaalia ja näyttää, että tammoja islantilaisilla verifarmeilla kohdellaan kaltoin yhtä paljon, kuin aiemminkin.
Mistä on kyse?
Islantilainen bioteknologian yritys Isteka jalostaa raskaana olevilta tammoilta otetusta verestä PMSG-hormonia, jota annetaan sikataloudessa tiineytettäville emakoille ja ensikoille hedelmäliisyyden parantamiseksi ja kiimojen yhtäaikaistamiseksi. PMSGtä voi saada vain raskaana olevien tammojen verestä. Islannissa on 90 verifarmia, jossa pidetään yli 4000 tammaa. Islannin lisäksi verifarmeja on myös Saksassa ja Etelä-Amerikassa. PMSG-hormonin käyttö sikataloudessa on erityisen yleistä Keski-Euroopassa.
Miksi se koskee Suomea?
Suomessa PMSGtä annetaan sioille Suigonan-valmisteen muodossa. Vuonna 2021 Siugonania annettiin 22 pitopaikalla noin 600 eläimelle.
Miksi veribisnes on ongelmallista?
Islanninhevoset, joilta otetaan verta verifarmeilla, ovat vähintäänkin puolivillejä. Niitä ei ole koulutettu eikä kesytetty. Tammat elävät karsinoissa liian isoissa laumoissa, ja verifarmien työntekijät eivät juurikaan käsittele niitä veren ottamisten välissä. Kuten aktivistien salakuvaamassa materiaalissa näkyy, se harva käsittely on usein väkivaltaista, aiheuttaa hevosille voimakasta pelkoa ja kipua, ja voi jättää eläimille jopa pysyviä fyysisiä vammoja.
Isteka on toistuvasti valehdellut toimintatavoistaan ja hevosten hyvinvoinnista raporteissaan. Istekalla on lupa jatkaa veribisnestään vielä tänä vuonna, mutta se voi olla viimeinen, koska vuodesta 2026 alkaen yritys tarvitsee uuden luvan, ja asiantuntijoiden arvion mukaan on mahdollista, että se ei sitä saa. PMSG-hormonille on toimivia vaihtoehtoja, ja sitä ei ole pakko käyttää.
AWF, TSB ja niiden kansainväliset liittolaiset vaativat Islannin hallitusta ja Euroopan komissiota lopettamaan PMSG:n tuotannon, tuonnin ja käytön. Kiitämme eläinsuojelujärjestöjä asian aktiivisesta esiintuomisesta ja toivomme, että se osaltaan johtaa verifarmien toiminnan loppumiseen.
https://www.youtube.com/watch?v=bSaLu1HGfJA
|