Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 12:21:06

Aika usein sanotaan että pakollisten menojen jälkeen palkasta ei jää yhtään jäljelle.
Mitä nämä pakolliset menot ovat?

Pakolliset menot ovat menoja, jotka tulevat niistä asioista, joita ilman ei voi elää. Ihmisellä pitää olla ruokaa, lääkkeitä jos niitä tarvitsee, jossain pitää asua ja asunnossa pitää olla sähkö ja vettä. Myös vakuutukset ja puhelinliittymä lasketaan pakollisiin menoihin ja joskus auto pakollinen jos ei töiden takia voi käyttää julkisia liikennevälineitä.

Asuminen jossain on pakollista mutta se kuinka suurta vuokraa maksaa on asia johon voi vaikuttaa. Omistusasunnossa vastikkeet ovat pakollinen meno, mutta lainojen lyhentäminen on omaisuuden kasvattamista. Kun laina on maksettu ihmisellä on velatonta omaisuutta. Jos ei ole varaa lyhentää lainaa ja maksaa vastikkeita voi muuttaa vuokra-asuntoon.

Jonkinlainen puhelin on pakko olla, muuta halvimman puhelimen saa parilla kympillä. Tuhannen euron älypuhelin ei ole välttämättömyys varsinkaan jos on tietokone jossa on nettiyhteys tai edes mahdollisuus käyttää tietokonetta jossain. Vaikka auto on joskus pakko olla, sen ei ole pakko olla kallis tai uusi auto.

Kesämökki, lomamatkat, ulkona syöminen, harrastukset, baarissa käyminen, eivätkä edes lemmikkieläimet ole välttämättömiä asioita. Ilman niitäkin voi elää.

Jonkinlaiset vaatteet pitää olla, mutta aika pienellä vaatemäärällä pärjää eikä niidenkään tarvitse olla ns. merkkivaatteita. Esim. kaksi kenkäparia riittää. Talvi- ja kesäkengät. Takkeja riittää kolme. Kesä-, talvi- ja välikausitakki. Housuja ei tarvitse kun kahdet. Toiset päällä ja toiset pesussa.

Loppujen lopuksi pakollisia menoja on aika vähän jos ajatellaan, että ne ovat asioita joita ilman ei voi elää.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 12:30:55

Ihminen tarvitsee riittävästi energiaa ja terveydelle välttämättömiä ravintoaineita mutta jos ostoskärrystä löytyy tuotteita, jotka eivät ole terveyden kannalta välttämättömiä kuten esimerkiksi kahvi, virvoitusjuoma, energiajuoma, sipsit ja karkit jne. ne eivät ole pakollisia menoja.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   31.3.25 12:39:28

"Kesämökki, lomamatkat, ulkona syöminen, harrastukset, baarissa käyminen, eivätkä edes lemmikkieläimet ole välttämättömiä asioita. Ilman niitäkin voi elää."

Totta, mutta esimerkiksi kesämökistä ja lemmikeistä koituvat maksut ovat pakollisia niin kauan, että niistä ehtii luopua.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.3.25 12:45:27

Asunto, työmatkakulut (=oma auto!), ruoka, lääkkeet, lasten vaatteet ja ruoka, pyykinpesu, tiskimahdollisuus, lasten reput, heijastimet, sukset yms ovat pakollisia.

Sitten on kaiken maailman ikkunaverhoja ja koulun diskoja, joihin kyllä haluan että on varaa. Tai joku synttäritarjoilu tai lahja.

Onneksi en ole ainakaan tällä hetkellä siinä tilanteessa, etteikö olisi varaa pieniin ylimääräisyyksiinkin.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 12:47:38

Minustakin on mielekkäämpää puhua sen kyseisen yksilön kohdalla toistuvista maksuista. Vaikka puhelimen osamaksu ei ole elämälle välttämätön, se toistuu kuitenkin joka kuukausi kun sellaisen on kerran ottanut.

Minä tykkään puhua siitä, paljonko rahaa on jäljellä "laskujen jälkeen" tai kuun lopuksi. Laskut tässä tapauksessa sisältävät myös asuntolainan ja muut toistuvat veloitukset.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 12:56:50

"tiskimahdollisuus" mutta tiskikone ei ole.

"...esimerkiksi kesämökistä ja lemmikeistä koituvat maksut ovat pakollisia niin kauan, että niistä ehtii luopua..."
"...puhelimen osamaksu ei ole elämälle välttämätön, se toistuu kuitenkin joka kuukausi kun sellaisen on kerran ottanut..."

Nämä ovat valintoja, jotka ihminen on tehnyt miettimättä onko niihin varaa eivät pakollisia menoja joita ilman ei voi elää. Ei esim. perintönä tulevaa kesämökkiä tarvitse ottaa vastaan jos ei ole varaa maksaa siitä tulevia kuluja.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.3.25 12:59:31

"Nämä ovat valintoja, jotka ihminen on tehnyt miettimättä onko niihin varaa "

Kai ymmärrät, ettei yt:n johdosta tulevaa irtisanomista, avioeroa tai pitkäaikaista sairastumista voi ennakoida vuosia etukäteen? Elämä olisi helppo suunnitella, jos jo nyt tietäisi talouden tulot 5, 10 tai 15 vuoden päähän.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 13:01:51

Pakolliset menot = saat pidettyä itsesi hengissä ja käyttökelpoisena (mahdollista) työnantajaa varten. Jos et ole työikäinen tai -kuntoinen, niin vähemmän: voit valita lääkkeet tai ruoan ja voit viettää aikasi ruokajonoissa.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 13:06:02

Haluatko sinä siis että listataan minimielämän mahdollistavat asiat?

Kaikki taitavat kuitenkin vastata tähän kysymykseen, jonka aloituksessa esität: "Aika usein sanotaan että pakollisten menojen jälkeen palkasta ei jää yhtään jäljelle.
Mitä nämä pakolliset menot ovat?"

Sehän ei minua auta, jos kaupasta saisi 20 € puhelimen ja prepaidilla maksettua sentilleen käytön mukaan kuin olen jo hankkinut kalliimman puhelimen ja vuoden määräaikaisen liittymän. Minulle liittymä on pakollinen meno.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 13:07:22

"Kai ymmärrät, ettei yt:n johdosta tulevaa irtisanomista, avioeroa tai pitkäaikaista sairastumista voi ennakoida vuosia etukäteen? Elämä olisi helppo suunnitella, jos jo nyt tietäisi talouden tulot 5, 10 tai 15 vuoden päähän."

Aina pitäisi ennakoida se, että tulevaisuudessa ei mene yhtä hyvin kun nyt eikä tuhlata kaikkea rahaa sitä mukaa kun sitä tulee. Silloin saa puskuria pahojen päivien varalle. Hyvinä päivinäkään ei pitäisi esim. ostaa kallista puhelinta osamaksulla vaan sellainen mihin on rahaa.

Jos taloudellinen tilanne huononee, ei pidä yrittää pitää samanlaista elintasoa: muuttaa halvempaan asuntoon, myy auton jos sitä ei välttämättä tarvitse jne.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 13:08:55

Faktahomma, käytätkö nyt hötönettiä kirjaston tietokoneella vai omalla laitteella? Oliko oma laite pakollinen hankinta oman määritelmäsi mukaan?

Ja siis mietitkö sinä nyt oikeasti mitkä ovat elämälle välttämättömiä asioita vai paheksutko tosissasi sitä, että jollain ihmisellä on mökki?

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: x 
Päivämäärä:   31.3.25 13:14:57

On aika hyödytöntä miettiä siltä kannalta, että pakolliset menot on vain niitä kuluja joiden avulla selviää hengissä. Näitähän tosiaan on tosi vähän, kuten aloittajakin totesi.

Mutta jos mietitään oman talouden budjetointia, hyödyllisempää on miettiä, mitkä kulut ovat _tällä hetkellä_ omassa elämässä pakollisia. Näitä voi olla vaikka lemmikin kulut, ruoka, asuminen ja auton kulut. Mutta myös esim. sen kesämökin laina, kiinteistövero ja sähköt, jos kesämökki itsellä on. Tai vaikkapa oma sairaskuluvakuutus.

Kun sitten listaa itselleen pakolliset kulut, voi alkaa miettimään, miten näitä pakollisia kuluja voisi vähentää pidemmällä aikavälillä.

Itse luokittelet menot kolmeen ryhmään:
- pakolliset, jotka ovat siis sellaiset kuukausimaksut ja säännölliset kulut joita joko tarvitsen elämiseen tai joihin olen muuten sitoutunut tietyksi ajaksi (esim. puhelimen osamaksu).
- "puolipakolliset", eli sellaiset kulut joista pystyy heti lähteä tinkimään, mutta joista tinkiminen vaikuttaa elämään negatiivisesti. Itselle tällaisia on mm. kuukausittainen hieronta ja kuntosali. Nämä ovat hyväksi minun terveydelle, mutta selviän kyllä ilmankin.
- valinnaiset, eli sellaiset kulut joista voi heti karsia. Nämä ovat vaatteiden ja meikkien ostaminen, kertamaksullinen harrastus, ulkona syöminen yms.

Kun pitää lähteä säästämään rahaa, kannattaa jokaista kategoriaa miettiä, mitä sieltä voisi karsia, mutta nopeimpia säästöjä saa kun karsii valinnaisia kustannuksia.
Pakolliset kulut muuttuu ajoittain (esim. joku osamaksu päättyy), mutta muuten niistä on vaikeampi karsia tai karsiminen vie aikaa (esim. kesämökkiä ei välttämättä saa edes vuodessa myytyä) tai esim. jos on kallis puhelin, josta on iso osa osamaksusta jo maksettu, ei välttämättä kannata sitä puhelinta myydä jos voi tinkiä muualta.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.3.25 13:15:43

"Aina pitäisi ennakoida se, että tulevaisuudessa ei mene yhtä hyvin kun nyt eikä tuhlata kaikkea rahaa sitä mukaa kun sitä tulee."

Ei tämä ole mikään ratkaisu. Vaikka säästössä olisi 20 000 tai 50 000 eivät ne anna kuin hiukan lisäaikaa muutoksille. Erotilanteessa eivät sitäkään.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 13:18:49

"paheksutko tosissasi sitä, että jollain ihmisellä on mökki?"

En minä paheksu mitään, onhan minullakin paljon sellaista mikä ei ole pakollista. Eivät ne asiat autosta koiraan ja tiskikoneesta tietokoneeseen ole kuitenkaan pakollisia asioita. Ne ovat asioita joista tulevat kustannukset pystyn maksamaan pakollisten menojen jälkeen ja säästöjäkin on sen verran, että pystyn maksamaan vuosia vaikka taloudellinen tilanne huononisi.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   31.3.25 13:19:55

Olen aina miettinyt, ettei siinä ole mitään järkeä, kun kysytään, mitä ihmisille jää käteen pakollisten menojen jälkeen - koska se ei kerro _yhtään mitään_ niin kauan, kuin niihin pakollisiin menoihin voi kukin sisällyttää ihan mitä hyvänsä.

Jos joku sanoo, että hänelle jää palkasta kymppi kuussa pakollisten menojen jälkeen, niin se voi tarkoittaa sitä, että kyseinen kymppi jää, kun asutaan ylisuuressa vuokra-asunnossa kaupungin parhaalla alueella, pidetään viittä lemmikkiä ja maksetaan yli tonnilla erilaisia pikavippejä ja osamaksuja, jotka on otettu matkusteluun ja sisustamiseen. Eli mitä se kymppi kertoo? No ei mitään - paitsi ehkä holtittomasta rahan käytöstä.

Jonkun toisen sanomana se, että hänelle jää kymppi pakollisten menojen jälkeen, voi tarkoittaa, että kymppi jää, kun asutaan kaupungin halvimmassa vuokraluukussa, syödään makaronia ja kaurapuuroa ja harrastetaan kirjastossa käymistä. "Hiukan" eri tarina takana tässä - mutta sitäkään ei edelleenkään voi siitä kympistä päätellä.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 13:22:31

"Miten määrittelet pakolliset menot?"

"Näin"

"Väärin määritelty"

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Fii 
Päivämäärä:   31.3.25 13:23:12

Minulle pakolliset menot ovat ne tasaisin väliajoin toistuvat maksut, joista olen tehnyt sopimuksen tai jotka on pakko hankkia. Esim. ostan ruokaa ja tankkaan auton joka viikko. Kerran kuussa maksan asunnon vastikkeen ja lainan, vesiennakon, puhelinlaskun ja nettiliittymän sekä äänikirjapalvelun tilauksen. Kolmen kk välein maksan sähkölaskun. Vakutukset maksan kerran vuodessa. Ratsastuksen kymppikortin 10 viikon välein.

Minulle nämä ovat pakollisia menoja, koska tarvitsen niitä välttämättä (ruoka, bensa) tai olen tehnyt sopimuksen ko. menoista.

Jos pakollisia menoja pitää karsia, mietin mistä voin luopua (äänikirjat, ratsastus) tai mitä voin tehdä toisin (kulkea enemmän kävellen/pyörällä, ostaa edullisempaa ruokaa).

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Iina 
Päivämäärä:   31.3.25 13:26:48

Itse lasken pakollisiksi menoiksi sopivan kokoisen asunnon vuokran (eli ei mitään 3h+k yhdellä ihmisellä), sähköt, vesilaskun, kotivakuutuksen, peruspuhelinlaskun (oma 30e/kk), lääkkeet, pakolliset vaate/kenkäkulut rikkoontuneiden tilalle (itsellä n. 50e/v), sairaudesta tulevat tk ja sairaalalaskut, hammaslääkärikulut julkisella sekä ruokakulut (meillä 2hlö, syödään monipuolisesti mutta säästeliäästi 350e/kk joka tosi vähän verraten meidän lapsettomiin tuttavaperheisiin) ja tärkeimmät hygieniatuotteet (siteet, shampoo, hoitoaine, käsisaippua, halpa deodorantti ja hajuvesi, hammasharja ja tahna, perushiusharja). Roskapussit, siivoustarvikkeet halvimpana sekä JOS autoa tarvitsee välttämättömästi töiden tmv vuoksi niin edullinen auto hankintahinnaltaan, perusvakuutus, verot ja bensat työ/kauppamatkat, ei hupiajeluun. Itselläni lasken pakolliseksi kuluksi auton sijaan polkupyörän ja mahdolliset huollot (eli käytännössä osat, isä tai veli korjaa). Ilman sitä ei pääse pitkien matkojen vuoksi kulkemaan töihin tai kauppaan.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   31.3.25 13:29:01

Pakolliset menot tarkoittaa paitsi hengissä pysymistä, myös ihmisarvoista elämää, joka mahdollistaa esim. töihin pääsyn. Esimerkiksi joka viikko suihkussa käyminen, ehjät vaatteet, deodorantti tai matkakulut vanhemman hautajaisiin eivät ole elämän kannalta välttämättömiä, lasken ne kuitenkin pakollisiksi siinä mielessä, että tarvittaessa yhteiskunnan tulisi ne kustantaa ja minimipalkan tulisi niihin riittää.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 13:31:46

"Vaikka säästössä olisi 20 000 tai 50 000 eivät ne anna kuin hiukan lisäaikaa."

Suomalaisten mediaanipalkka on noin 40 000 vuodessa, eli jos vaikka tulot tippuvat puoleen tuon 50 000 säästön avulla voi käyttää rahaa yli kaksi vuotta yhtä paljon töissä ollessaan.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 13:35:01

Mutta sen jälkeen tulotaso tippuu ja siihen piti kuulemma olla varautunut että ei koskaan elä yli varojensa.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Sinna 
Päivämäärä:   31.3.25 13:37:08

Vaatteet saa nykyään ilmaiseksi. Ruoka ja katto päänpäälle ja mahdollisuus peseytyä. Juokseva vesi ei ole pakollinen omassa asunnossa. Sähkö siinä rajoilla. Lääkkeet ja sairauden hoito. Jos käy töissä ja tarvitsee siihen auton niin ehkä se.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 13:38:11

...,

Tuossa tarkoitin tuota "hiukan lisäaikaa". Yli kaksi vuotta aikaa vähentää menoja, jotta ne vastaavat tuloja. Muutto halvempaan asuntoon, kesämökin myyminen jne.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Sinna 
Päivämäärä:   31.3.25 13:39:07

"Kai ymmärrät, ettei yt:n johdosta tulevaa irtisanomista, avioeroa tai pitkäaikaista sairastumista voi ennakoida vuosia etukäteen? "

Kyllä voi.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   31.3.25 13:39:44

mä määrittelen menoille kululuokkia osuuspankissa niin välttämättömyyksissä on

-asuntolaina ja sen korko
-vastike
-puhelin, netti
-sähkö
-lemmikkien menot
-ruokakauppa
-auton kulut ja polttoaine
-vakuutukset
-apteekki, lääkäri, hammaslääkäri

hyveissa ja hyödyissä on
-hevosharrastus
-kaikki ostokset
-matkailu
-lounasravintola, muut ravintolat ym
-kosmetologi
-suoratoistot

viime vuonna mulla

tulot 71 696e
menot 53 474e

välttämättömyyksiä oli 45% tuloista, hyvit ja hyödyt 29% ja säästöön sain 28% tuloista eli 19 720e. Tosin tuolta säästötililtä maksoin auton uudet renkaat ym isompaa, mutta lopputulemana säästöön taisi jäädä n 15 000e.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 13:39:54

Eli onko se mökki nyt kuitenkin ok ottaa perintönä vastaan vaikka saattaisi joskus jäädä työttömäksi, kunhan vaan ei mene netissä sanomaan mökin remppalainaa pakolliseksi menoksi puhuessasi oman taloutesi kulurakenteesta?

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   31.3.25 13:47:32

Asunnon kulut (vuokra/vastike, sähkö, vakuutukset, vesimaksut), lääkkeet, netti, puhelin. Vaikka ruoka on pakollista, siitäkin voi pitkälti tinkiä, kasvattaa, kerätätai metsästää/kalastaa itse. Eli ruokakulut vaihtelee tuntuvasti.

Sen jälkeen kaikesta muusta voi tinkiä/ järjestää asioita toisin.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 13:55:35

"Eli onko se mökki nyt kuitenkin ok ottaa perintönä vastaan vaikka saattaisi joskus jäädä työttömäksi, kunhan vaan ei mene netissä sanomaan mökin remppalainaa pakolliseksi menoksi puhuessasi oman taloutesi kulurakenteesta?"

Saa sen mökin ottaa vastaan perintönä mutta siitä aiheutuvat kulut eivät ole pakollisia menoja koska mökin voi myydä ja ilman mökkiäkin voi elää. Minä katson mökin ylellisyydeksi aivan kuten vaikka loma-asunnon Espanjassa tai Levillä, kilpahevosen, purjeveneen jne.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 14:00:27

Ja olet myös sitä mieltä, että jos jollakin on mökkilaina jolle ei nyt tänään mitään voi, on väärin määritellä kulu pakolliseksi?

Minä määrittelisin mökin kulut pakolliseksi niin kauan kun mökin omistaa. Yhdestä mökistä ollaan suvussa yritetty päästä eroon jo useampia vuosia, mutta kukaan ei halua kuivanmaanmökkiä edes parempina aikoina.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 14:04:24

Aloittaja muuten, miksi kutsuisit erääntyvää kulua, joka on pakko maksaa?

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.3.25 14:08:25

"Yhdestä mökistä ollaan suvussa yritetty päästä eroon jo useampia vuosia, mutta kukaan ei halua kuivanmaanmökkiä edes parempina aikoina."

Ette ole vaan yrittäneet tarpeeksi, vaan taalankuvat olleet liiaksi silmissä. Kyllä mökistä aina eroon pääsee, viimeistään sitten kun lahjoittaa sen ilmaiseksi kunnalle.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.3.25 14:10:03

"Kai ymmärrät, ettei yt:n johdosta tulevaa irtisanomista, avioeroa tai pitkäaikaista sairastumista voi ennakoida vuosia etukäteen? "

Kyllä voi.

- Kerrotko miten? Elämällä koko työelämän samalla budjetilla kuin pitkäaikaistyötön, joten minkäänlaista muutosta ei tulisi, vaikka joutuisikin pitkäaikaistyöttömäksi? Ja kuinka moni viitsisi vastata työelämän vaatimuksiin, jos vaivannäkö ei millään tavalla näkyisi elintasossa?

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: x 
Päivämäärä:   31.3.25 14:13:26

Mitä aloittaja oikeastaan yrittää saavuttaa tällä keskustelulla?

Jos nyt otetaan esimerkiksi ihminen, jolla on se kesämökki. Hän on siihen lainan ottanut ja mökin ostanut. Ihmisellä tulot on ihan riittävät siihen. Kysyt tältä ihmiseltä "Mitä sinulle jää käteen pakollisten kulujen jälkeen" ja ihminen kertoo että hänelle jää X euroa ja kertoo pakollisiksi kuluikseen mm. kesämökin ja lemmikin. Miksi lähteä kiistämään, että eihän nuo ole mitään pakollisia kuluja!!1! Mitä se hyödyttää? Mitä sillä saavuttaa?

Tai jos sama ihminen sitten menettää yllättäen työnsä ja tulot tippuu. Hän kertoo että nyt on rahasta tiukkaa, koska pakollisia kuluja on niin paljon. Mitä hyödyttää kertoa ihmiselle, että se lemmikki ja mökki on täysin valinnaisia kuluja? Mitä hyödyttää huutaa, että olis pitänyt varautua, itsepäähän oot nuo ostanut?
Jos kuitenkin tilanne on se, että ne kulut nyt on eikä siitä mökistä pääse eroon kuukausissa tai edes vuosissa, niin eipä se ihmistä hirveästi auta, jos joku vieressä selittää että eihän se mökin laina mikään pakollinen kulu ole.

Ilmaiseksi lahjottaminenkaan ei ole siis vaihtoehto, koksa eihän se mökin laina siihen lopu että mökin antaa pois.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 14:46:29

Pakollisista kuluista puhuminen on hyödyllistä, koska Suomen talous sakkaa, valtio velkaantuu ja valtiolle tulee jatkuvasti lisää menoja mm. soten ja puolustuksen vahvistamisen kautta. Kun puhutaan säästöistä vedotaan usein siihen, että mistään itseä koskevasta ei saa leikata koska pakollisten kulujen jälkeen mitään ei jää käteen.

Ongelma on liian korkea elintaso ja usein syynä on herran halut ja duunarin tulot. Siksi on hyvä miettiä mikä oikeasti on pakollista. Ihmisellä on myös vastuu omasta taloudestaan. Jos ostaa velaksi jotain mikä ei oikeasti ole pakollista, on turha itkeä yhteiskunnalta apua koska pakollisten menojen jälkeen ei jää mitään käteen.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 14:49:47

"...ettei yt:n johdosta tulevaa irtisanomista, avioeroa tai pitkäaikaista sairastumista voi ennakoida vuosia etukäteen? "

Voi. Elämällä säästäväisemmin, jotta huonojen aikojen tullessa on säästöjä.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: x 
Päivämäärä:   31.3.25 14:56:30

Pakolliset kulut on kuitenkin tosi huono termi tuohon sinun tarkoittamaan asiayhteyteen, koska se on todella subjektiivista, mikä sitten on pakollinen.

Hyvin monet tilanteet, joissa yhteiskunta auttaa mm. sosiaalitukien tai terveydenhoidon muodossa, johtuvat kuitenkin lopulta omista valinnoista. Mikä siis lopulta lasketaan siihen, että olisi oikeutettu tukeen. Kuinka pitkälle tämän ajatusmallin voi viedä, että itseaiheutetuista ongelmissa ei auteta.
Oletko oikeutettu apuun, jos esimerkiksi tupakoit (se vie sekä rahaa että terveyden)? Entä jos olet ylipainoinen? Entä jos velkaannuit siksi, että puoliso tuhlasi sinun rahat? Opiskelit ammattiin jolla työllistyminen tosi heikkoa? Loukkasit itsesi harrastuksessa ja työkyky meni? Ehkä olit just ostanut vaikka sen kesämökin, kun loukkaannuit vakavasti ja työkyky meni?

Entä mikä oikeastaan on pakollinen kulu. Onko riittävä että asuu pienessä yksiössä? Mutta miksi yksiössä asuminen olisi pakollista? Halvempaa olisi asua kimppakämpässä/solussa. Onko ok että ostaa tarjousjauhelihaa? Soijarouhe tulisi todennäköisesti halvemmaksi ja säilyykin paremmin. Onko ok ostaa vihanneksia? Miksi ei kerää niitä kesällä ja säilö ja pakasta, tulisi halvemmaksi. Kaikessa voi lopulta päästä aina vielä vähän halvemmalla, jos vaan yrittää. Kesän voi ehkä asua jopa ilmaiseksi, jos nukkuu teltassa ja käy suihkussa vaikka työpaikalla (jos sellainen mahdollista).

Yritän sanoa tällä sitä, että on tosi vaikea määrittää, mikä lopulta on se pakollinen kulu. Se on tosi subjektiivinen näkemys.

Ei sosiaaliturvalla ole tietenkään tarkoitus herroiksi elää, mutta tukien tarkoitus on nimenomaan auttaa vaikeissa tilanteissa. Ja koska suurin osa vaikeista tilanteista johtuu lopulta ihmisen omista valinnoista, on aika vaikea vetää rajaa siihen, koska autetaan ja mikä on hyväksyttäviä kustannuksia ja mitkä ei. Siksi esim. tulorajat on olemassa.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   31.3.25 14:59:44

-vuokra. Yhdellä hengellä yksiö, 2-3hengelle kaksio. Asunton sijainnissa matkakulujen huomiointi.
-liikkuminen. Riippuen töistä, koulusta yms. Pyörällä, bussilla tai autolla. Vähintään pyörään tulisi olla varaa. Rahaa tulee jäädä sen verran säästöön, että muutaman kerran vuodessa on mahdollista matkustaa Suomessa kauemmaksikin (esim. hautajaiset, häät, sairaan vanhemman näkeminen viimeisen kerran, joulu sukulaisten luona).
-ruoka, tulisi kattaa terveellisen, riittävän ja monipuolisen ruuan ilman pakastinta. N. 150-200e/hlö
-puhelinliittymä. Halvimmat n. 30e
-vesi ja sähkö
-hygieniatarvikkeet
-puhtaat ja siistit vaatteet (joilla voi esim. mennä työhaastatteluun tms) vaatteiden puute ei rajoita osallistumista tilaisuuksiin.
-vamman tai sairauden hoito (lääkkeet, silmälasit jne.)

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 15:26:00

"Ei sosiaaliturvalla ole tietenkään tarkoitus herroiksi elää, mutta tukien tarkoitus on nimenomaan auttaa vaikeissa tilanteissa."

Sosiaaliturvan tarkoitus ei ole se, että ylläpidetään sellaista elintasoa jonka on joskus (vaikka velkaa ottamalla) saanut jos tulot eivät siihen riitä.

"Entä mikä oikeastaan on pakollinen kulu. Onko riittävä että asuu pienessä yksiössä? Mutta miksi yksiössä asuminen olisi pakollista? Halvempaa olisi asua kimppakämpässä/solussa."

Juuri siksi se pitää määritellä.

"Yritän sanoa tällä sitä, että on tosi vaikea määrittää, mikä lopulta on se pakollinen kulu. Se on tosi subjektiivinen näkemys."

Tukien jakaminen ei voi perustua siihen, että joku asia on omasta mielestä pakollista.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Tiina 
Päivämäärä:   31.3.25 15:36:39

Sitten kun kaikki ei pakolliset menot on karsittu, voi miettiä mitä se on tehnyt elämänlaadulle

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 15:45:05

Tiina, sitä voi miettiä.

Onko kuntosalikortti pakollinen koska luonnossa voi liikkua. Tekeekö se tuhannen eron älypuhelimen tuijottaminen ketään onnelliseksi?

1970-luvulla elintaso oli matalampi ja ihmiset olivat vähintään yhtä onnellisia kun nykyisin.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   31.3.25 15:46:42

Sosiaaliturva on tarkoitettu takaamaan jokaiselle ihmisarvoinen elämä.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: säästäjä 
Päivämäärä:   31.3.25 15:54:25

"-puhelinliittymä. Halvimmat n. 30e"

Mulla on ollut Moin ja nyttemmin Elisan (erikoistarjouksena, jos vaihtoi Moilta) liittymät ja molemmat alle kympin kuussa. Puhelinlasku yhteensä luokkaa 10-15 kun en yleensä höpöttele turhia, vaan käytän netin yli toimivia viestipalveluita .

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: OK 
Päivämäärä:   31.3.25 16:08:11

Pakollisista kuluista terminä pitäisi ehkä luopua, koska viime kädessä ei ole pakko kuin syödä. Edes koti ei ole pakollinen, Suomessa on lukuisia asunnottomia jotka tämän todistavat. Kaikesta muustakin voi luopua oli kyse sitten kesämökistä, autosta, lemmikistä ja jopa lapsista.

Jos pakollisille kuluille pitäisi tehdä joku määritelmä, niin varmaan laskisin siihen ne kulut, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Elämänilo ei useimmilla ainakaan ole kiinni merkkivaatteista tai tonnin puhelimesta, mutta se voi hyvinkin olla kiinni lemmikin läsnäolosta tai mahdollisuudesta asua lähellä perhettä (esim. samassa kaupungissa).

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 16:26:11

"Sosiaaliturva on tarkoitettu takaamaan jokaiselle ihmisarvoinen elämä."

Perustuslain 19 §:n oikeuden sisältönä on turvata jokaiselle kuuluva ihmisarvoisen elämän edellyttämä vähimmäistaso mutta sen määritteleminen mitä se tarkoittaa on toinen asia.

Yksi määritelmä on, että ihmisarvoinen elämä on sellainen, jossa ihmisoikeudet toteutuvat. Ihminen saa turvaa, ruokaa ja juomaa, koulutusta, hänellä on sananvapaus, kokoontumis- ja ilmaisunvapaus sekä vapaus uskoa.

Jotkut lisäävät edelliseen, että ihmisarvoiseen elämään kuuluu se, että voi harrastaa mutta on paljon asioita joiden harrastaminen on ilmaista. Se ei tarkoita että voi harrastaa mitä haluaa riippumatta siitä mitä harrastus maksaa.

Turun yliopiston laski 2023 kuinka paljon euroja ihminen tarvitse ihmisarvoiseen elämään Suomessa. Asumiskulut, ruoka, vaatteet, puhelimet, terveys-, harrastus- ja hygieniamenot ja kaikki kodin tavarat. Sen lisäksi mahdollisuus harrastaa, käydä joskus ulkona ja jopa pienellä lomamatkalla kerran vuodessa.

Yksin asuva selviää Helsingissä vähän yli 1 500 eurolla. Muissa suurissa yliopistokaupungissa (kuten Tampereella ja Turussa,) noin 1 300 euroa ja muualla Suomessa riittää hieman alle 1 200 euroa kuukaudessa jotta voi elää ihmisarvoista elämää.

Jos ihminen käyttää rahansa johonkin muuhun vaikka kesämökin ylläpitoon tai velaksi ostettujen ylellisyystavaroiden lainojen maksuun se on oma valinta.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   31.3.25 16:54:22

"Jos pakollisille kuluille pitäisi tehdä joku määritelmä, niin varmaan laskisin siihen ne kulut, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Elämänilo ei useimmilla ainakaan ole kiinni merkkivaatteista tai tonnin puhelimesta, mutta se voi hyvinkin olla kiinni lemmikin läsnäolosta tai mahdollisuudesta asua lähellä perhettä (esim. samassa kaupungissa)."

Tuo on aika mahdotonta koska elämänilo voi tulla joillekin kaukomatkoista, kesämökistä, harrastuksesta jne. Pakollisiin kuluihin (asumiskulut, ruoka, vaatteet jne.) voitaisiin lisätä joku määrätty pieni summa jonka voi käyttää elämänilon lisäämiseen. Se on sitten oma asia käyttääkö sen lemmikkiin, harrastukseen, älypuhelimeen tai mihin muuhun haluaa.

Tosin sen summan pitäisi olla pieni, joka tuo vähän elämäniloa koska jos saa kaiken elämänilon tekemättä töitä, miksi kukaan tekisi töitä?

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: -.- 
Päivämäärä:   31.3.25 17:00:25

"Jonkinlaiset vaatteet pitää olla, mutta aika pienellä vaatemäärällä pärjää eikä niidenkään tarvitse olla ns. merkkivaatteita. Esim. kaksi kenkäparia riittää. Talvi- ja kesäkengät. Takkeja riittää kolme. Kesä-, talvi- ja välikausitakki. Housuja ei tarvitse kun kahdet. Toiset päällä ja toiset pesussa."

Elossa noilla toki pysyy, mutta on se vähän ikävää laittaa litimärät vaatteet päälle vaikka kauppareissulle jos ovat sateessa kastuneet. Ja toisaalta monelle se ulkona liikkuminen on mielenterveyden kannalta hyvinkin tarpeellista, mutta ikäväksi menee jos ei tuon enempää vaatteita voisi omistaa. Olisin varmaan jossain laitokseen lukittuna itsekin jos ei pääsisi luontoon liikkumaan säännöllisesti.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: bb 
Päivämäärä:   31.3.25 18:12:26

Yksiselitteinen luettelo: asumiskulut, eli vuokra tai omistusasunnon vastaavat kulut, sähkö, vakuutus ym. Puhelin ja netti. Auton kulut tai matkat julkisilla. Lääkkeet ja muut terveydenhoitomenot, mutta näkin laskut voi päästää ulosottoon, jos ei ole varaa maksaa. Ruokaa ja vaatteita oman tarpeen mukaan.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   2.4.25 08:29:13

Joka neljännellä suomalaisella ei ole lainkaan säästöjä.

Keskituloisista 21 prosenttia vastasi Danske Bankin kyselytutkimuksessa ettei selviäisi edes yhtä kuukautta ilman tuloja.

Taloudellista puskuria kannattaisi olla säästössä noin neljän kuukauden menoja vastaava summa.

Jos ihminen määrittelee itselleen "pakollisia menoja" niin paljon, että tili on tyhjä aina kuun lopussa, mikä tahansa ylimääräinen meno romahduttaa talouden.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: sam 
Päivämäärä:   2.4.25 08:58:06

Mielenkiintoinen ja hyvä keskustelunaihe! Faktahomma on ollut lähimpänä omaa ajattelua: Suomi on lamassa, taloudet sakkaa monella tasolla ja horisontissa on uhkaa vieläkin vaikeammista ajoista.

Mä olen tehnyt nuorena valinnan säästää asuntovarallisuuteen ja ostanut ekan oman talon reilu kaksikymppisenä. Siitä on vaihdettu parempaan, ja kun asuntolainat on jo maksettu, asumiskuluja (pakollisia sellaisia) on vuosittain kotivakuutus, kiinteistövero, vesimaksu, sähköenergia ja -siirto, jätehuoltomaksu, nuohous, lietteen tyhjennys. Kk-tasolla jaksotettuina nämä alle 100e/kk kahdelta hengeltä yhteensä. Puhelin ja netti. En koskaan ostaisi mitään osamaksulla, taloja olen pari ostanut (asuntolainalla), mutta muuten kannattaa ensin säästää ja ostaa sitten sellaista, mihin on käteisellä varaa. Puhelin mulla kestää useamman vuoden, viimeksi 2021 taisi maksaa reilun satasen. Akku kestää vielä hyvin, puhelinlasku on yleensä noin 25e. Ruokaa tuotetaan ja kasvatetaan itse mahdollisuuksien mukaan kasvimaalla ja pihalla, kalastetaan, keräillään marjoja ja sieniä, metsästetään. Silti jotain joutuu ostamaan kaupastakin, ja sinne menee 2 hengen taloudessa parisataa kuukaudessa. Lääkkeisiin ja terveydenhuollon palveluihin menee se mikä menee, eikä se iän karttuessa ole pienenemään päin. Joitain kymppejä joka kk. Harrastukset on sellaisia, että niissä ei raha liiku ja jos liikkuu, niin minulle päin. Vaatteisiin meillä menee vuodessa noin 100e/ hlö, yleensä kalleinta on kengät. Hygieniatuotteet ostetaan tarjouksista isoja määriä kerralla, ehkä noin 10e/kk/hlö.

Meillä siis menee pakollisiin _yhteensä_ kahdelta aikuiselta n. 500-550e/kk. Saa säästettyä ja hankittua myös ei-pakollisia asioita, mutta säästössä pitäisi aina olla huolto- ja yllättäviin menoihin ja hankintoihin, joita omakotitalossa voi olla esim huoltomaalaukset, kattoremontit, hajonnut jääkaappi jne.

Ei ole ongelmaa rahojen riittämisestä pakollisiin asioihin, ja pidän kunnia-asiana pärjätä ilman yhteiskunnan ylimääräisiä tukia. Meitä kuitenkin tuetaan yhteiskunnan taholta jo tuottamalla mm tienhoitopalvelua, julkista liikennettä, kirjastopalvelua, sote-palveluita joista maksamme vain pienen käyntimaksun vs todelliset kustannukset, liikuntapaikkojen ylläpitopalveluita, lääkkeiden kela-korvauksia jne jne. Omalla vastuulla on asua ja elää niin, ettei asumistukia ja muita ylimääräisiä tukia yhteiskunnalta tarvitse. Jos kaikki eläisi kohtuullisesti ja varojensa mukaan, yhteiskunnan tuki riittäisi niille, joille se on väistämättömän pakollista kuten vaikeasti vammaiset ja sairaat.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.4.25 10:07:56

Minulle pakollisia menoja ovat:
-asuminen noin 200e/kk (velaton okt, oli jo ostaessa edullinen, laina jo maksettu, tuo 200e sisältää sähkön, veden, kotivakuutuksen, jätehuollon, kiinteistöveron ja vielä jää muutama kymppi per kk pikkuremontteihin, lamppujen vaihtoon yms.)
-ruoka noin 400e/kk (kaksi aikuista ja kaksi lasta, jotka syövät toki arkisin koulussa/päiväkodissa, muuten syödään tavallista kotiruokaa, leivät teen itse jne.)
-auto 200e/kk (asumme sen verran kaukana, että töihinkään ei pääse ilman autoa, ja vaikka paljon teemme etätöitä, on auto kuitenkin välttämätön, lisäksi lasten kuljetukset ei onnistu ilman autoa)
-vaatteet 100e/kk (keskimäärin ja neljältä hengeltä tämä, lapsille pakko ostaa edullisia vaatteita kasvun myötä, hinta sisältää myös kengät)
-puhelimet ja netti 100e/kk (kolme puhelinliittymää + kiinteä netti kotona, nuoremmalla lapsella ei vielä ole puhelinta)

Eli 1000e/kk riittää meidän perheen PAKOLLISIIN ja VÄLTTÄMÄTTÖMIIN menoihin.

Sitten näitä muita suht säännöllisiä menoja:
-koira 100e/kk (kun laskee yhteen ell, ruoka jne. koko vuodelta)
-hevonen 400e/kk (myös kaikki ynnätty yhteen)
-lasten harrastukset 50e/kk
-päivähoitomaksu 100e/kk
-harrastusten bensat 200e/kk (ajelu tallille, lasten harrastuksiin jne.)

Nämä menot ovat toki meillä jatkuvia, mutta pakollisia ne ei ole. Koirasta ja hevosesta voi luopua, harrastukset eivät ole pakollisia, lapsen päivähoito ei ole pakollista.

Muita menoja:
-matkustellaan jonkin verran (useampi tonni vuodessa menee yhteensä kotimaan ja ulkomaan matkoihin)
-käydään elokuvissa/hoplopeissa, kesäisin huvipuistoissa, eläintarhoissa jne.
-ulkona syömiset

Yhteensä meillä nettotulot luokkaa 4500e/kk. Pakollisiin menoihin menee tuo tonni, muihin säännöllisiin menoihin toinen tonni. Säästöön jää joka kk myös hyvin, mutta osataan silti nauttia ja myös kuluttaa rahaa, viime kesänä meillä paloi matkusteluun ja huvituksiin 7000-8000e, eli ei kitsastella.

Silti ne PAKOLLISET menot on pienet ja niitä voi varmasti tarvittaessa pienentää entisestään, eli esim. miettiä, tarvitaanko erillistä nettiä kotiin, tuleeko turhaa ajoa vai voiko menoja yhdistää jne.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.4.25 10:13:31

Jatkan vielä, että me ostimme kyllä lainarahalla tämän talon, mutta hinta (sijainnin ja osin myös kunnon vuoksi) sellainen, että liki 50% pystyimme maksamaan säästöillä ja loppuosankin muutamassa vuodessa, vaikka laina-aika olikin sovittu pidemmäksi. Laskimme jo ostaessa, että selviämme asuntolainan kanssa, vaikka elämässä tapahtuisi jotakin yllättävää. Ollaan sitten remontoitu taloa yhdessä ja uusittu mm. koko keittiö. Myös meidän auto on vanhempi ja velaton. Jossakin vaiheessa täytyy vaihtaa uudempaan, mutta mieluummin säästämme rahaa nyt, kun sitä jää yli eikä ole isoja pakollisia kuluja kuin että ostamme kalliin auton velaksi ja olemme pulassa, jos tapahtuu jotakin yllättävää kuten sairastuminen tai työttömyys. Elämässä voi tapahtua milloin tahansa jotakin ikävää ja yllättävää, mutta siihen pitää varautua eikä elää sen mukaan, että nykyinen vakaa ja hyvä tilanne kestää ikuisesti.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: kops 
Päivämäärä:   2.4.25 10:31:05

Mä määrittelen pakolliset menot juurikin kuten useat ylempänä kirjoittavat, eli maksut, joihin on sitoutunut ja jotka on elämisen takia pakko maksaa. Toki mulla on se, että näiden palkollisten menojen jälkeen mun tilille jää melkein saman verran kuin mitä nämä pakolliset menot ovat.

Vanha sanonta, ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Ja edelleen en elä kituuttaen vaan mulla on omistusasunto pk-seudulla ja toki sen takia lainaa, auto on rahoituksella koska haluan ajaa huolettomasti eli ajan suht uudella autolla, harrastan ja maksan harrastusmaksuja. Syön monipuolisesti enkä aina katso pelkkää hintaa eli lihaa syön luomuna kuten myös munat ja kasvikset valitsen luomuosastolta. Mulla on koira ja sille ostetaan laadukasta ruokaa ja se viedään eläinlääkäriin jos tarve vaatii ja lisäksi sen kanssa harrastetaan eli maksetaan siis niitä harrastusmaksuja.

Ja sitten vaatteista, kosmetiikasta, kampaajista, hierojista ja yleisistä huvituksista voin joustaa ja joustankin. Ostan vain tarpeeseen ja vain sellaista mikä on oikeasti järkevää, käyn toki hierojalla mutta pyrin pitämään itse kehostani huolta niin ettei pahempia jumeja tule vaikka istunkin päivät koneen ääressä jne.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.4.25 10:31:25

""Kai ymmärrät, ettei yt:n johdosta tulevaa irtisanomista, avioeroa tai pitkäaikaista sairastumista voi ennakoida vuosia etukäteen? "

Kyllä voi.

- Kerrotko miten? Elämällä koko työelämän samalla budjetilla kuin pitkäaikaistyötön, joten minkäänlaista muutosta ei tulisi, vaikka joutuisikin pitkäaikaistyöttömäksi? Ja kuinka moni viitsisi vastata työelämän vaatimuksiin, jos vaivannäkö ei millään tavalla näkyisi elintasossa?"

Pitkäaikaistyöttömän/opiskelijan budjetilla kituuttamisen ja ylivelkaantumisen välissähän ei ole mitään vaihtoehtoa? Tottakai sitä voi nauttia elämästä silloin, kun siihen on varaa. Ei tarvitse kituuttaa. Mutta ei myöskään pidä ottaa velkaa, joka kaatuu niskaan, jos työt menevät. Kun muistaa aina, että kaikki kiva ei ole pakollista, pärjää hyvin. Niin mekin teemme. Opiskelijoina kituutimme, nyt nautimme elämästä mutta emme tee sitä velaksi. Jos työt menevät, joudumme toki karsimaan menoja, mutta eipä ole osamaksulla ostettuja tonnin puhelimia maksettavana.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.4.25 14:22:29

No otat huomioon että voit joutua irtisanomisajan puitteissa työttömäksi. Pidät jatkuvasti huolen että päivität osaamista työelämän vaatimusten mukaan. Pidät pakolliset kulut sellaisina että pystyt maksamaan ne myös yksin ja työttömänä. Voit ostaa sen paremman auton sitten kun rahat on varmasti tilillä tai käydä ravintolassa syömässä. Jos työttömyys iskee niin sitten luovut niistä.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Faktahomma 
Päivämäärä:   2.4.25 14:28:37

"Elämällä koko työelämän samalla budjetilla kuin pitkäaikaistyötön, joten minkäänlaista muutosta ei tulisi, vaikka joutuisikin pitkäaikaistyöttömäksi? Ja kuinka moni viitsisi vastata työelämän vaatimuksiin, jos vaivannäkö ei millään tavalla näkyisi elintasossa?"

Se, että vaivannäkö näkyy elintasossa ei tarkoita, että joka kuukausi pitää tuhlata kaikki mitä tulee tai sitä, että ostetaan velaksi asioita joita ei välttämättä tarvitse.

Osan voi käyttää "ylellisyyteen" ja osan laittaa säästöön. Jos haluaa vaikka sen tonnin puhelimen, voi säästää palkasta joka kuukausi sen verran että saa ostettua sen ilman velkaa.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.4.25 14:29:54

"Minä määrittelisin mökin kulut pakolliseksi niin kauan kun mökin omistaa. Yhdestä mökistä ollaan suvussa yritetty päästä eroon jo useampia vuosia, mutta kukaan ei halua kuivanmaanmökkiä edes parempina aikoina."

Mä voin ottaa tämän. Ei väliä missä tai minkälainen. Laita yhteystiedot

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   2.4.25 15:56:16

Asumismenot, ruoka- ja hygieniatarvikkeet, lasten koulumatkat ja oma työmatka, puhelinkulut, lasten vaatteet.

Valitettavasti pitänyt karsia muusta, että yllämainitut pystyy jotenkuten maksamaan. Lopetettu mm kaikki maksulliset harrastukset perheessä.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: j 
Päivämäärä:   2.4.25 19:51:34

Onko viivan lapset aikuisia vai miksi maksa koulumatkoja? Jos kyse on peruskouluikäisistä, heille järjestyy maksuton kuljetus, kun matka on liian pitkä. Karsisin silloin mieluummin koulukuljetuksista kuin harrastuksista.

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.4.25 21:29:08

Noista ”pakollisista menoista” on tehty erilaisia viitebudjetteja.

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/333191

https://sites.utu.fi/viitebudjetit/fi/

  Re: Miten määrittelet pakolliset menot?

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   2.4.25 22:07:33

j: monessa kunnassa maksuttoman koulukuljetuksen matka on 5 km. Jos koulumatka on 4,90 km ei ilmaista kuljetusta saa. Esimerkiksi mulla jäi yläasteella juuri tuon vajaat sata metriä etten saanut ilmaisia bussilippuja. Sulan maan aikaan pyöräilin kouluun mutta talvella vanhemmat osti bussiliput kuten suurimman osan rajan "väärällä puolella" asuvalla.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.