Lähettäjä: x
Päivämäärä: 26.3.25 13:08:36
Ikinä ei pitäisi suoraan vaan jättää gluteenia pois, vaan käydä ensin keliakia testeissä. Keliakiaa ei välttämättä saada todettua, jos on ollut gluteenittomalla ruokavaliolla pidempään. Mutta sen toteaminen olisi tosi tärkeää, koska silloin voidaan sulkea pois muut ongelmat (esim. allergiat viljoille, mikä voi aiheuttaa samankaltaisia oireita).
Keliakiassa ja yliherkkyyksissä/allergioissa on se ero, että keliakiassa gluteenia pitää välttää täysin. Tämä koskee myös normaalia kauraa (koska se on yleensä saanut kontaminaatiota muista viljoista). Riippumatta siis siitä, tuleeko näkyviä/tuntuvia oireita vai ei. Kaikillahan ei välttämättä tule voimakkaita oireita, vaikka olisi keliakia.
Sen sijaan allergioissa/yliherkkyydessä/ärtyvä suoli oireissa yms. voi syödä sen mukaan miten vatsa kestää.
Jos ei siis tiedä onko keliakiaa vai ei, voi käydä niin että joko turhaan rajataan kaikki gluteenilliset viljat pois, jos ongelmana onkin vain tietyt tai sitten ei noudateta riittävän tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota, jos taustalla onkin oikeasti keliakia.
Itsellä on ärtyvän suolen oireita, ei keliakiaa, ja minulle kaura sopii tosi huonosti. Pienet määrät ok, mutta isot määrät 100% kauraleipää jatkuvasti tai esim. kaurapuuro ei käy ollenkaan ja saa vatsan ihan kuralle. Vehnä taas ei aiheuta mitään ongelmia, eli käytän nimenomaan sitä.
Aloittajana miettisin myös tuota hiivaa, että voisko ongelma olla sittenkin siinä. Sopiiko esim. jotkut siemennäkkärit yms. joissa vaikka vähän gluteenitonta kauraa? Näitä helppo tehdä myös gluteenittomana.
|