Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.3.25 17:30:29

Miksi jauhelihaa ei voi laittaa raakana esim. Makaroonilaatikkoon? Eikö se kypsy siellä? Ja miksi se pitää paistaa öljyssä tai rasvassa, rasvahan siinä tirisee jo muutenkin pannulla

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   24.3.25 17:38:36

Voi sen raakana uuniin laittaa, hassu kysymys. Tärkeintä, että se ei jää raa'aksi. En ole kokeillut, mutta äkkiseltään veikkaus on, että se ei ehkä kypsy makaronilaatikossa lilluessaan kypsäksi asti.

Ja en minä ainakaan rasvaa lisää paistamiseen, miksi pitäisi lisätä?

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: Ällö 
Päivämäärä:   24.3.25 17:41:19

.. , taatusti kypsyy uunissa.

Liha paistetaan ensin, koska se on helpompi saada tasaisesti laatikon sekaan ja maustaa. Pannulle ei ole pakko lisätä rasvaa, ellei käytä vähärasvaista lihaa, kuten broileria.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   24.3.25 17:41:59

Maun ja koostumuksen takia.
Keitetty jauheliha on kuin liikaa jauhettua purkkaa.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: Miehen jyrähdys 
Päivämäärä:   24.3.25 17:47:00

Maillard.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: Maku 
Päivämäärä:   24.3.25 17:51:49

Ruskistaminen antaa lihalle makua ja väriä.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.3.25 18:11:33

Maillard.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: Minä Vaan 
Päivämäärä:   24.3.25 18:14:07

Kokeileppa tehdä raasta jauhelihasta.... Eihän sitä saa tasaisesti esim makaronilaatikko on. Paistuisi toki kypsäksi mutta ...

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   24.3.25 18:17:57

"Kokeileppa tehdä raasta jauhelihasta...."

Kohta täällä on joku kertomassa, että ihan helposti levittyi, eikä maussakaan ollut mitään ero paistettuun.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: Miehen jyrähdys 
Päivämäärä:   24.3.25 18:27:31

Ruuan tasainen, pieni koko edesauttaa ruskistumista ja maillard reaktion syntyä. Tässä suhteessa jauheliha lienee ihan täydellistä ruskistettavaa. Koska tavoitteena on saada ruoka kypsymään nopeasti, haihduttamaan veden pintakerroksestaan ja aloittamaan ruskistumisen, ruoka pitää saada lämpenemään nopeasti.

Öljy tai muu korkeaa lämpöä kestävä rasva edesauttaa lämmön tasaista jakautumista, samoin ruuan jatkuva kääntely paistoastiassa. Itse asiassa pojat olivat kirjassa testanneet Harold McGee:n alustavat tulokset siitä, että ruoka myös lämpenee nopeammin, mitä useammin sitä kääntää. (Itse asiassa kirjan mukaan jopa pihvi paistuu tasaisemmaksi sisältä ja siihen saadaan upea pinta, kun pihviä epäortodoksisesti käännellään noin 15-30 sekunnin välein.) Öljyn suhteen kirja opastaa, että paras tapa saada öljy leviämään paistettavaan ruokaan kaikista tasasimmin on pyörittää paistettava ruoka öljyssä juuri ennen paistamista. Jos käytät liian vähän öljyä ruskistaessa, jauhelihan (ja ylipäätään ruuan) seassa oleva ilma estää lämpöä leviämästä tehokkaasti koko paistettavaan ruokaan. Kun käytetään tarpeeksi öljyä, öljy täyttää nämä ilmataskut ja ruoka lämpenee tasaisesti. Kun öljyä on liian vähän, lämpö jakautuu epätasaisesti polttaen ruuan kiinni pohjaan ja jättäen osan ruuasta täysin kylmäksi.

Jos ruokaa on liikaa jossain kohdin tai pannun alla oleva poltin on liian heikko, lämpö ei pääse johtumaan ja säteilemään ruokaan tasaisesti. Liika ruoka myös nopeasti laskee paistoastian lämpötilan lähelle 100 astetta, jolloin vesi ei enää haihdu, vaan alkaa kerääntyä pannulle. Kirjassa todetaankin, että vesi on täydellisen ruskistuksen pahin vihollinen.

Kun käytetään tehokasta keittolevyä ja annetaan ruualle tarpeeksi tilaa pannulla, saadaan ruuan pinnassa oleva vesi haihtumaan salamannopeasti pannulta, ruuan pinta kuivaa ja lämpötila pääsee nousemaan. Tämä taas mahdollistaa ruskistumisen ja upeiden aromien syntymisen Maillard - reaktion seurauksena. Mikäli näin ei käy syynä on, että ruoka ei kypsy tarpeeksi kuumassa:

Pannu saattoi olla liian kylmä, kun ruoka siihen laitettiin
öljykerros oli liian ohut ruokamäärään nähden
levy/poltin on liian heikko
tai pannulla on liikaa ruokaa.

Ja lopuksi; kun ruskistumista ja hyvää tuoksua pannulta irtoaa, ole tarkkana - ruskistumisesta palamiseen on vain pieni, huomion harhautumisen mittainen matka.

https://siskotkokkaa.blogspot.com/2013/02/jauhelihan-ruskistus.html

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.3.25 19:10:15

Meillä on mökillä kaasuhella joka hajosi. Tehtiin makaroonikaatikko leivinuunissa, ei siis keitetty makarooneja ja paistettu jauhelihaa.
Tarpeeksi nestettä ja yrittää alkuun saada mahd paljon sekaisin.
Pari kertaa kypsymisen aikana sekoitus ja jauhelihojen pilkkominen.
Ihan riittävän hyvää tuli.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   24.3.25 19:11:17

Ja sieltä se tuli.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.3.25 19:22:05

Jauheliha on parempaa, kun sen maustaa tujusti itsekeen ennen sekoittamista muuhun syötävään.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.3.25 19:23:04

Riku, kirjoitin että riittävän hyvää tuli, ei mennyt koirille.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   24.3.25 19:27:23

Lihaan tulee parempi maku, kun sen paistaa.
Enkä käytä jauhelihan paistamiseen rasvaa, vaikka käytän vähärasvaista (10%) naudan jauhelihaa.

Vain kaalilaatikkoa tehdessäni jauheliha keittyy kaalien kanssa kattilassa.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.3.25 09:06:53

"Ja sieltä se tuli."

Eihän tullut.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.3.25 09:30:54

Voihan sen laittaa, mutta ei se hyvää ole. Vähän kuin kysyisi, että miksi nähdä lihan grillaamisen vaivaa, kun sen voi pienemmällä vaivalla vaan keittää vedessä kattilassa. Voi toki, mutta koostumus ja maku on silloin aivan eri, vaikka lihapala onkin molemmissa sama ja kummallakin konstilla kypsä. Jos kypsennät raakaa lihaa nesteessä uunissa (makaronien kera tai ilman), keität siitä harmaata, ankeaa purkkaa.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: Ei kiitos 
Päivämäärä:   25.3.25 09:32:58

Erehdyin joskus reissussa syömään kehutun tartar pinvin.

Maku ei ollut kummoinen, melkein heti alkoi vatsassa tuntumaan tarvetta vessakäynnille. Toilettiin päästyä tuli varmaan minuutin pieru ja päälle ripulien vatsan tyhjennys. Seuraavat pari päivää olikin sitten varsa ihan sekaisin ja uloste puolittain vettä.

Ei enää koskaan tattaria!

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.3.25 10:20:31

En minä koskaan käytä jauhelihan paistamisessa öljyä. Itsessäänkin jo niin rasvaista ettei tarvitse yhtään enempää.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: pena 
Päivämäärä:   25.3.25 10:37:38

Tuo Maillard-reaktio tympäisee, lihan ruskistaminen on keksitty vasta 1912... :D

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.3.25 11:27:14

Mä jouduin kerran tekemään makaronilaatikon raa'asta jauhelihasta. Pilkoin jauhelihan mahd. pieneksi ennen uuniin laittamista mutta kypsymisen aikana piti sekoitella ja pienentää jauhelihaa useampaan otteeseen. Saatiin syötyä mutta ei tehdä enää ikinä noin. Jauheliha oli melko ällöttävää, sellaista harmaata klimppiä, myös maku oli pielessä. Mausteet levittyvät myös paljon tasaisemmin paistettuun jauhelihaan. (Käytän makaronilaatikkoon reilusti muitakin mausteita kuin suolaa ja pippuria)
Normaalisti käytän esikypsennettyä pastaa, tuolloin käytin raakaa. En usko pastan olevan syyllinen tuon makaronilaatikon epäonnistumiseen vaan syytän siitä jauhelihan paistamattomuutta. Öljyä en käytä ikinä naudan jauhelihan paistamisessa, broilerissa käytän.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: kerranmäerehryin.. 
Päivämäärä:   25.3.25 15:43:25

Miksi lopetat tattarin syömisen jonkun tartar-pihvin takia?

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: sahrami 
Päivämäärä:   25.3.25 16:27:36

Tartar pihviä ei tehdä oikeasti jauhelihasta
Raakaa lihaa kylläkin

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   25.3.25 16:30:10

"Tartar pihviä ei tehdä oikeasti jauhelihasta"
Saattaa jossain perähikiän possubaarissa se ihan tavallista yön yli pöydällä levännyttä sikanautaa ollakin.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: sahrami 
Päivämäärä:   25.3.25 16:41:03

riku meinaa että kokit tekee yhtä huonosti hommansa kuin remontti ukot

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   25.3.25 16:48:12

Riku meinaa, että kyseinen kokki on hoitanut hommansa todella huonosti, jos tekee tartar-pihvin jauhelihaan ja aiheuttaa vielä ruokamyrkytyksen.

Huonoista raksaukoista neuvoisin vaan, että palkkaa suomalaisen , eikä sitä halvinta.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: sahrami 
Päivämäärä:   25.3.25 17:22:10

Ei jauhelihasta saa ruokamyrkytystä jos se on kunnossa
silti tartar pihviä ei tehdä jauhelihasta

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: Miehen jyrähdys 
Päivämäärä:   25.3.25 17:23:26

"silti tartar pihviä ei tehdä jauhelihasta"

Kyllä niitä jauhelihastakin tehdään, ravintoloissakin. Lihan vain jauhetaan juuri ennen tarjoilua.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: sahrami 
Päivämäärä:   25.3.25 17:30:53

Enpä tiedä ravintolaa jossa nykyään on edes lihamyllyä

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   25.3.25 17:52:06

"Ei jauhelihasta saa ruokamyrkytystä jos se on kunnossa"

Eli kokki mokasi kuin virolainen viiden euron amatimies.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: sahrami 
Päivämäärä:   25.3.25 18:10:09

Mitä jauhat? Taidat olla liimapöllyssä

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   25.3.25 18:14:17

Luulin, että sahrami vastaat minulle, mutta taidatkin pitää monologia.

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: sahrami 
Päivämäärä:   25.3.25 18:30:46

Remontti Raivo, taidat olla eestiläinen kun en ymmärrä kirjoituksiasi
Virolaisesta kokista

  Re: Miksi jauheliha paistetaan

Lähettäjä: *Remontti Riku * 
Päivämäärä:   25.3.25 18:33:22

"en ymmärrä kirjoituksiasi
Virolaisesta kokista"

En olekkaan kirjoittanut virolaisesta kokista, vaan viiden euron virolaisesta amatimiehestä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.