Lähettäjä: Jurre
Päivämäärä: 13.11.24 18:42:19
Ihan pelkästään lain tekstiä lukemalla ei tätä lakia osaa tulkita. Tässä alla hieman laajemmin, mitä eläimen pitäjän pätevyydellä tarkoitetaan eläinten hyvinvointilain valossa. Tämän perusteella pitänee ammattimaisesti eläimiä pitävän kyetä jollain tapaa näyttämään osaamisensa taso ja miten se on hankittu. Mitä enemmän eläimiä on hoidossa, sitä pätevämpi pitäisi olla. On aika suuri hyppäys ryhtyä pitämään kahtakymmentä tai kolmeakymmentä hevosta, jos on ennen omistanut yhden tai pitänyt hoidossaan muutamia.
Myös edellytetään kokemusta eläinten käsittelystä sekä teoreettista osaamista. Mielestäni parhaiten tämän voi osoittaa, jos on käyty alan koulu.
Yllä taidettiin kommentoida, ettei käsittelytaitoa pihatossa tarvita. En näe eroa siinä, onko kyseessä pihatto vai karsinatalli. Karsinatallissa käsittelyongelmat kulminoituvat erikoistilanteisiin ja ne samanlaiset erikoistilanteet tulevat ihan yhtä lailla vastaan pihatossa. Hevosten tarkkailu aamutallissa, loimittaminen ja kuljettaminen tarhaan on toki opettavaista, mutta yleensä kuitenkin aika helppoa. Enemmän käsittelytaitoa tarvitaan, kun pitää osata vaikkapa tehdä ketjuside kavioon, joka on niin kipeä, että hevonen mieluusti tarjoaa kenkää tai miten hevonen totutetaan parhaalla mahdollisella tavalla uuteen laumaan niin, että riskiä vahingoittumisesta ei synny, tai että ymmärtää, milloin kyse on lauman normaalista kinastelusta ja milloin ei, tai että osaa saada piikkikammoisen hevosen rauhoittumaan ja rennoksi eläinlääkärin ottaessa verinäytettä. Viimeistään viimeksi mainitussa kohdassa voi arvioida tallinpitäjän todellisen osaamistason ja kokemuksen.
---
Osaamisella tarkoitettaisiin eläinten hoidon kannalta oleellista teoreettista tietoa pidettävän eläinlajin käyttäytymisestä ja hoidon vaatimuksista sekä käytännön taitoja eläimen käsittelystä ja hoidosta. Henkilön osaamiselle asetettavat vaatimukset olisivat riippuvaisia henkilön tehtävistä: eläinten kokonaishyvinvoinnista vastaavalta eläinten pitäjältä voitaisiin vaatia laajempaa osaamista kuin eläimille yksittäisiä hoitotoimenpiteitä suorittavilta henkilöiltä....
Ammattimaisilla tai muutoin laajassa mitassa eläimiä pitävillä tulisi olla soveltuva koulutus tai muilla keinoin hankittu riittävä pätevyys tehtäviensä hoitamiseen. Laajamittaisessa eläintenpidossa eläinten pitäjä on yleensä vastuussa suuresta määrästä eläimiä, jolloin myös eläinten hyvinvoinnille aiheutuva riski kasvaa. Elinkeinotoiminnassa taloudelliset seikat ja voiton tavoittelu voivat aiheuttaa ristiriitaa eläinten hyvinvoinnin turvaamisessa. Ammattimaiselta eläinten pitäjältä voidaankin lähtökohtaisesti edellyttää enemmän eläintenpitoon liittyvää osaamista kuin esimerkiksi yksittäisen seura- ja harrastuseläimen omistajalta. Säännöksessä edellytetty koulutus tai muu pätevyys voisi käytännössä vaihdella eri eläinlajien osalta ja eri eläintenpitomuodoissa sen mukaan, millaisia riskejä eläinten hyvinvoinnille aiheutuu. Koulutus- ja pätevyysvaatimukset voisivat olla tiukempia silloin, kun hoitajan erityisellä osaamisella on eläinlajista tai pitomuodosta johtuen ratkaiseva vaikutus eläinten hyvinvointiin. Tällainen voi tulla kyseeseen esimerkiksi tilanteissa, joissa eläimiä on hyvin suuri määriä suhteessa hoitajien määrään ja olosuhteiden hallinta eläinten pitkälle koneellistetussa pitopaikassa vaatisi erityistä osaamista
|