Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Artukainen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.2.21 14:10:45

Artukaisten facesta:
Hevosten hyvinvointi on koko ajan enemmän tapetilla ja olemmekin jo aiemminkin jakaneet hevostemme hyvinvointiin liittyviä asioita täällä somessa.
🐴
Meillä käy säännöllisesti hieroja, tarpeen mukaan kiropraktikko ja eläinlääkäri. Suut tarkastetaan raspauksen yhteydessä kerran vuodessa, satulat sovitetaan kaikille hevosille vuosittain ja topataan tarpeen mukaan. Hevoset tarhaavat 6 päivää viikossa ja pääsevät kesällä vihreälle.
🐴
Yksi iso asia ratsastuskoulujen osalta ovat myös hevosten työmäärät. Husön Ratsastuskeskus julkaisun innoittamana julkaisemme vastaavat tuntimäärät meillä tammikuussa 2021 👍🏻 Lukemat sisältävät myös Team-TR valmennukset.

Hevoset tarhaavat 6pvää viikossa?!?! Eikö ole mitään lakia mikä velvottaa tarhaamaan hevosen joka päivä?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.2.21 18:57:40

Samaa ihmettelin

  Re: Artukainen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   5.2.21 13:39:36

Oliskohan tässä käyny joku ajatus/kirjoitusvirhe? :D

  Re: Artukainen

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   5.2.21 13:44:15

Ei välttämättä, nehän tarhaakin vaan pari tuntia päivässä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Hah 
Päivämäärä:   5.2.21 14:44:56

Itseasiassa tuntihepat tarhaavat Artukaisissa aamusta iltapäivään

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Urpo 
Päivämäärä:   5.2.21 14:45:38

Meillä hevoset pääsääntöisesti tarhaavat joka päivä ,mutta jäävät sisälle jos on esim hirveä lumipyry.Mielestäni jotenkin hevoset nauttivatkin kun jäävät sisälle.Siellä ne nukkuvat ja ovat kuin pitäisivät ylimääräistä vapaapäivää. Tuskinpa se sisällä olo yhtenä päivänä viikossa Artukaisissa mikään ongelma hevosille on vaan ihmisille,jotka kuvittelevat tietävänsä mitä hevoset haluavat.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Luista 
Päivämäärä:   6.2.21 13:52:59

"Hevoset tarhaavat 6pvää viikossa?!?! Eikö ole mitään lakia mikä velvottaa tarhaamaan hevosen joka päivä?"

Ei todellakaan ole. Hevosia ei tarvitse tarhata lainkaan. Joka on yleistä monella keskieuroopan tallilla.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   6.2.21 18:47:03

Ei minulla tietoa tästä tarhausasiasta ole, mutta Artukaisissa on lauantaisin tunnit klo 9-14, niin ehkä eivät sitten silloin enää niiden jälkeen tarhaa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Hevosen etu 
Päivämäärä:   11.2.21 21:27:39

Hevosen edunmukaista on päästää sitä tarhaamaan mahdollisimman paljon! Se on lajinmukaista. Hevosta ei saa liikaa inhimillistää.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: e 
Päivämäärä:   12.2.21 13:15:25

ei niitä inhimillistetäkään, eihän ihmiset ole sisällä koko päivää ;)

Euroopassa kisahevoset ei tarhaa siksi että saisivat palautua treenin jälkeen, ja eivät loukkaa itseään tarhassa. Myös siksi että aika ei riitä aina tarhaamiseen kun niitä kävelytetään ja treenataan paljon. ja siellä kerran viikossa tallin hoitajilla vapaa päivä jolloin hevoset on sisällä eivätkä liiku. Ihan yleistä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   12.2.21 14:41:32

Juu, lauantaisin tunnit klo 09-14, eikä niitä sen jälkeen enää viedä pihalle.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.2.21 10:56:22

Ai palautuminen tapahtuu karsinassa paikoillaan seisomalla? Selvä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Lila 
Päivämäärä:   13.2.21 12:40:55

Jännä juttu ettei enää tarhata tuon 14 jälkeen. On meidänkin tallilla lauantaisin tunnit 8-14 ja hevoset viedään tarhaan viimeisen tunnin jälkeen. Saatat jopa joutua hakemaan hevosen tarhasta jos tulet esim klo 12 tai 13 tunnille jos hevonen ei ole ollut aamun tunneilla vaan se on viety tarhaan aamulla.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   13.2.21 16:34:21

Piste, ei kai niitä viikollakaan tuntien jälkeen viedä yöksi tarhaan "palauttelemaan"...

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Ehe 
Päivämäärä:   15.2.21 12:21:21

Kyllähän Lindströmin Seppokin aikoinaan totesi, ettei kilpahevosia kannata tarhata ollenkaan...

  Re: Artukainen

Lähettäjä: aapiskukko 
Päivämäärä:   27.3.21 20:05:15

No ei oo varmaan hevosille mitenkään kauheeta jäädä karsinaan syömään ja lepäilemään kun lauantaisin on tunteja klo 9-14 ja siellä taitaa olla terveitä tuntihevosia 8-9 ja tuntipaikkoja lauantaisin yli 30 eli ne menee kaikki sen 3 tuntia ja on joku joskus mennyt neljäkin, että ihan riittävästi liikuntaa ja on tosi vaikea uskoa että ne kärsis jotenkin ettei pääse sitten enää sellasen työpäivän jälkeen pihalle seisomaan.
Palautuu ne tallissakin ja kuten joku sanoi niin ei ne arkisinkaan yötä vasten mee tarhaan möllöttämään. Mutta aamupäivät ne on tarhassa ja nykyään kaveruksetkin yhdessä kun muistan vuosia sitten että just artukaisten hevoset ei ollut tarhassa kuin sunnuntaisin. Sellasta ainakin puhuttiin. Että on menty paljon parempaan suuntaan vaikka lauantaisin onkin liian paljon tunteja ja ei tosiaan sitten enää vapaata ulkoilua.
Mistä meikä ois huolissaan on hevosten pitkät saikut, just talvelle tuli kaks uutta hevosta ja ne on molemmat nyt pitkällä saikulla ja en tiiä mitään muuta tallia missä hypättäis niin paljon kuin artukaisissa. Ne hyppää samat suunnilleen joka päivä ja lisäksi on kilpavalmennuksia niillä samoilla hepoilla jotka tekee viikossa tosi paljon.
Ja ei tiennyt pitäiskö itkeä vai nauraa kun artukainen tosiaan julkasi ne tammikuun tuntimäärät ja oli kaikki hepat silloin terveenä ja pakkasten takia paljon perumisia niin siitä saa sen kuvan että hepoilla ois tosi kohtuudella töitä. Totuus on taas ihan erilainen, ite olin tänään tunnilla ja kaikki meni kolme ja suurin osa oli menny arkenakin kolmea ja me tuntilaiset jutellaan keskenämme ja nyt on tuntimäärät 15-18 viikossa eikä enää mitään kahtatoista mikä pitäis olla maksimi. Ja iso osa tunneista on esteitä, osa on kilpavalmennuksia ja sitten vielä melkein kaikki ratsastajat on aikuisia. Ei ole ollenkaan lapsia eikä ollenkaan alkeistunteja.
Täytyy ite miettiä jatkaako enää syksyllä kun musta hevoset sairastelee ihan liikaa ja tiedotuksessa on vikaa kun ei niistä kerrota ja toi jatkuva hyppääminen ja ne ihme valmennukset vaan ärsyttää.
Luulin löytäneeni tosi kivan tallin mutta nyt vuoden edetessä on mieli jo muuttunut.
Että tuskin siitä yhen tarhauspäivän puuttumisesta kantsii olla huolissaan kun muuta korjattavaa riittää.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Takki 
Päivämäärä:   28.3.21 12:02:07

Olen satunnaisesti käynyt Artukaisissa ja huomio kiinnittynyt etenkin tuohon tarhausajan vähäisyyteen ja hevosten sairaslomien yleisyyteen. Toki hevoset sairastuvat ja kaikkea sattuu, eikä sille mitään voi. Rasitus kuitenkin tuntuu olevan melko korkealla suuren tuntimäärän ja tuntien vaativuuden takia. Lisäksi estetunteja mielestäni paljon samoilla hevosilla. Siirryin toiselle tallille ja siellä saatan hakea hevosen tarhasta sen päivän ensimmäiselle ja ainoalle tunnille kuudelta illalla. Tarhatkin artukaisissa sijainnista johtuen pieniä. Tilat ovat hyvät, maneesista plussaa ja hevosten hoito asianmukaista, mutta käyn ennemmin tallilla, jossa hevosilla "luonnollisempaa" elämää.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: hohhoijaa... 
Päivämäärä:   28.3.21 15:11:44

"me tuntilaiset jutellaan keskenämme ja nyt on tuntimäärät 15-18 viikossa eikä enää mitään kahtatoista mikä pitäis olla maksimi."

Vai te tuntilaiset oikein juttelette keskenänne! No siinä on asiantuntijat vauhdissa! Ratsikouluhevoselle SUOSITELLAAN ihan Rats liitosta että vkotuntimäärä voi olla 15-16 tuntia, myös enemmän, jos paljon alkeistunteja. (Mistä se revit ton 12 tuntia?)Ja mitä ratsikoulun "hyppäämiseen" tulee, tuntiin mahtuu muutama hyppy, suurin osa tunnista on oman vuoron odottelua, hevoset seisoo tai kävelee - tosi raskasta siis;)
Ja jos ne hyppää sen 70-80cm, tai Hui! jopa 90cm, niin se ei niitä rasita. Toki ohjista repivä ja hypyn jälkeen satulaa romahtava täti on ikävä hevoselle.

Yksikään ratsikoulutunti ei ikinä vastaa esim oikeaa kouluvalmennustuntia. Vai mitenkä moni ratsikouluhevonen on yltä päältä kauttaaltaan hiessä tunnin jälkeen?

Ja kyllä, KAIKKI hevoset on eri syistä saikulla välillä, erityisesti kun ikää tulee. Ihan riippumatta ovatko ratsikouluhevosia vain 300.000 euron huippukisahevosia. On jalkaa, selkää, silmää, hammasta, vatsaa - vaikka mitä. Kaikilla. Mutta pointti on se että ongelmat huomataan ja niitä aletaan välittömästi HOITAMAAN.

En kyllä jaksais olla enää ratsiope tai ratsikoulun pitäjä kun jokainen tuntilainen kuvittelee olevansa hevosten pidon ja hoidon asiantuntija!!!

  Re: Artukainen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.3.21 16:33:09

Semmoinen asenne hohhoijaalla.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Madame 
Päivämäärä:   29.3.21 06:22:30

Tarhahysteerikot taas asialla. Valtaosa hevosista nauttii siitä, että voivat joskus pitää vapaata ihmisistä ja torkkua pitkin päivää. Ei ne sitä postimerkkitarhailua aina vaadi.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   29.3.21 10:32:59

Huoh, tiedättekö yhtään millainen eläin hevonen on?
Hevonen torkkuu joka tapauksessa pitkin vuorokautta, sen pisimmät unet on 2-4 h kerrallaan. Se myös käyskentelee rauhassa useamman kilometrin päivässä ruokaa etsien jos vain mahdollista. Lisäksi se tarvitsee laumaa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Hevonen tykkää leikkiä, tutkia paikkoja, rapsutella kaveria.
Mutta kait ihminenkin tykkää jos se lukitaan pieneen koppiin ja sinne tarjoillaan ruoka useamman kerran päivässä, saa olla rauhassa ja levätä...

  Re: Artukainen

Lähettäjä: luu 
Päivämäärä:   29.3.21 15:31:22

VILLIHEVOSET kulkee päivässä monta kilometriä, koska elävät seudulla jossa heinää on vähän ja se ei ole kovin ravintorikasta. Eli niiden on pakko. Sellaisilla laitumilla ja seuduilla, jossa runsaati hyvää heinää tarjolla, hevoset liikkuvat hyvin vähän, koska ei tarvitse. Eläimet ylipäätään säästävät aina energiaansa eivätkä liiku koskaan "turhaan", koska energiaa tarvitaan silloin kun juostaan pakoon petoa.

Ja ihmisen kanssa elävä hevonen on vasta 6000 vuotta elänyt erilaista elämää kuin villihevoset, niin että vähän turha mussuttaa niistä.

* inhimillistää hevosia taas oikein kunnolla. Kun ei ne ole ihmisiä ja ne ovat tyytyväisiä kun niillä on ruokaa ja turvaa, ja riittävästi liikuntaa. Ja varmaan on hyvä olla välillä myös kaverin kanssa.

Nykyään ne jotka vähiten tietää ja joilla mitättömät hevosmiestaidot on aina naama punaisena julistamassa totuuttaan.
"puhuu täydellisen tietämättömyyden syvällä rintaäänelle", sanottiin ennen.

Artukaisissa hevosia hoidetaan ihan hyvin, ammattilaiset hoitaa ja seuraa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: minna 
Päivämäärä:   29.3.21 15:33:42

Hah, tarhausfanaatikkoja landannut myös Artukaisiin;)

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   29.3.21 16:45:33

luu: tiedätkö mitä inhimillistää tarkoittaa :D
Mutta suosittelen tutustumaan uuteen eläinsuojelulakiin, ihan sielläkin todetaan että hevoselle tyypillistä käyttäytymistä on omaehtoinen liikkuminen, leikki, sosiaalinen kanssakäyminen ja tutkiminen. Sitä voi jokainen miettiä ihan itsekseen miten nämä toteutuvat karsinassa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: elvis 
Päivämäärä:   29.3.21 16:54:14

* kyllä sä olet ihan perus inhimillistäjä. Missäköhän oppisit oikeita hevosmiestaitoja? Kun niitä ei opi kirjoista eikä hörhögurujen kursseilta.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   29.3.21 18:24:28

En, vaan haluaisin että hevonen saa toteuttaa luontaisia käyttäymistarpeitaan.
Inhimillistäminen olisi sitä, että kuvittelisin hevosen haluavan esim. nukkua 8 h yöunet.

Sinänä mielenkiinnosta, miten minun hevosmiestaidot liittyvät hevoseen ja sen käyttäytymiseen eläimenä? Ja kuuluuko eläinsuojelulakikin jo hörhöilyyn? Nämä tiedot kun löytyvät ihan sieltä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: bibis 
Päivämäärä:   29.3.21 18:55:52

Tässä Ratsastus-puolelta kopioitu juttu, joka valaisee vähän mitä on hevosmiestaito. Joka on siis täysi eri asia kuin hörhöily. Liittuu Hevosurheilulehden juttuun, mutta sopii kaikkeen:

HU:n artikkelissa esiintyneen henkilön tapaisten tyyppien ongelma on se ehdottomuus, jolla he uskovat olevansa oikeassa ja että kaikki muut ovat väärässä. Tämäkin ihminen on aika nuori ja jutun mukaan hänellä on ollut pari omaa hevosta. Kokemus on väkisinkin melko rajallinen. Ns vaihtoehtoihmisiä yhdistää yleensä se, että heidän tielleen on sattunut huonoja kokemuksia hevosenkäsittelystä. Ovat yleensä ihan vilpittömiä siinä uskossaan, että ”perinteisesti” hevosia ei kunnioiteta, ei kuunnella eikä niistä välitetä yhtään, pakotetaan vaan robottina tekemään mitä ihminen pyytää, ja ellei hevoselle sovi niin raippaa tulee. Tällaisella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä perinteisen hevosenkäsittelyn kanssa, kyllä se on ihan vaan huonoa hevosenkäsittelyä. Hyvääkin on olemassa vaikka kuinka paljon, ihan perinteisesti. Siitä huonosta päästäkseen ei tarvitsisi keksiä erilaisia uusia hienoja tyylisuuntia, riittää kun hakeutuu hyvien hevosihmisten seuraan.

Pari kohtaa artikkelista:

”Ihmisen on haastavaa tunnistaa, mistä hevonen tykkää, ja mistä ei.”

No juu, näinhän se on, kun puhutaan ihmisistä, jotka eivät tunne hevosia. Kaikki ovat joskus olleet tässä tilanteessa, että eivät vielä osanneet lukea hevosta. Ja jotkut hevoset ovat vaikeampia tulkita kuin toiset. Mutta yleisesti ottaen kokeneelle hevosihmiselle ei todellakaan ole vaikeata tunnistaa, mistä hevonen tykkää tai ei. Päin vastoin, sehän on suurimmaksi osaksi huomattavasti helpompaa kuin ihmisten kanssa, koska hevoset ovat rehellisempiä eivätkä niin peittele miltä tuntuu.

”Hevonen on turvallisempi, kun se saa osallistua päätöksentekoon asioissa, jotka koskevat sitä itseään. Jos se joutuu jatkuvasti tekemään itselleen stressaavia asioita, se voi helpommin säikähtää...”

Sen täysin perinteisen koulutuksen keskeisimpiä tavoitteita on saada hevonen pitämään siitä, mitä ihminen haluaa sen tekevän. Ei ole kenenkään tarkoitus, että hevonen jatkuvasti joutuu toimimaan kovan stressin alla. Eikä osaavien ihmisten hevosille näin käykään ihan vaatimustasosta riippumatta. Artikkelin henkilö vaikuttaa siltä, että varmaan pitää tätä jollain tavoin moraalittomana toimintana: hänestä pitäisi ensin kysyä hevoselta, mitä sitä huvittaa tehdä. Sellaisessa ei ole mitään järkeä — jos kaikkia kohdeltaisiin noin, melko moni tässä maailmassa ei tekisi juuri mitään. Uusien asioiden aloittaminen kun on melkein kaikista vähän epämukavaa ja jännittävääkin, ja tarvitaan joku ulkoinen paine tai ärsyke, jotta siihen ryhtyy. En hirveästi tykännyt hiihdosta koulun liikuntatunneilla, enkä taatusti olisi mennyt ellei olisi ollut pakko, mutta ai että kun on kivaa nyt, kun osaan hiihtää! Tähän pääsemiseksi vaadittiin tietenkin muutakin kuin ne koulun liikuntatunnit. Moni, jonka kokemus hiihdosta on pelkästään niistä inhoaa hiihtoa edelleen. Näin käy myös, jos hevoselta vaatii jotakin väärällä tavalla. Itse kävin hiihtämässä myös perheen kanssa, ja opettelemisesta tuli paljon hyviä kokemuksia. Näin se toimii myös hevosten kanssa, ihan perinteisillä menetelmillä.

”Myös virikkeiden käyttö lisää hevosen hyvinvointia. Niiden parissa eläin saa puuhastella omaan tahtiin.”

Olen samaa mieltä siitä, että hevosella tulee olla omaa aikaa ja tilaa puuhastella omiaan. Siksi kaikki hevoseni tarhaavat vähintään yhden kaverin kanssa riittävän isoissa tarhoissa, ja niillä on siellä esimerkiksi havuja nakerreltavaksi. Mutta se aika, jonka hevonen viettää minun kanssani ei ole sitä omaa aikaa.

”Luin juuri 11 hevosen tutkimuksesta, jossa yksikään hevosista ei valinnut palkkioksi rapsutusta tai taputusta, vaan aina ruoan.”

Tämä on malliesimerkki siitä, miten ihminen etsii sellaista tietoa, joka sopii hänen omiin ennakkokäsityksiinsä. Jostain syystä namittajat tai siis tiukasti positiiviseen vahvistamisen paremmuuteen uskovat ihmiset haluavat todistella, että hevoset arvostavat niitä nameja enemmän kuin mitään muuta. Se on minusta hirveän kummallinen ajatus, yksikään nisäkäs ei toimi niin ellei ole aivan nälkäkuoleman partaalla. 11 hevosta on ensinnäkin mitättömän pieni otanta, sellaista ei voi pitää vielä kovin kummoisena tutkimuksena. Toisekseen, tämähän on vähän kuin kysyttäisiin lapsilta, että otatteko mielummin jäätelön vai halauksen ja tultaisiin sitten siihen tulokseen, että selvästi jäätelö on lapsen elämässä paljon tärkeämpää. Jokainen normaali, terve ja elämässään hyvin kohdeltu rakastettu lapsi ottaa sen jäätelön. Mutta siitä huolimatta ihmiset, jotka halaavat lasta säännöllisesti ovat hänen elämässään ja henkiselle hyvinvoinnilleen aika hemmetin paljon tärkeämpiä kuin se jäätelö. Kosketuksella on myös hevosen ja ihmisen välisissä suhteissa iso merkitys, ja on paha virhe itse tehdä nameista tärkeämpiä. Sillä tavalla ei synny yhteyttä vaan päin vastoin etäisyyttä.

”Perinteisen hevoskulttuurin ajatusmalli on, että hevonen laumaeläimenä on tyytyväinen, kun joku viisaampi kertoo sille, miten tehdään, ja sen tuoma varmuus ja turva tekevät hevosen tyytyväiseksi ja tyyneksi. Laiho ei usko tähän. ... Jos ihminen asettaa hevoselle rajoja väkisin, Laiho näkee sen enemmän tekijänä, joka aiheuttaa hevoselle henkistä lamaantumista ja stressiä.”

Tässä on mennyt puurot ja vellit jo aika pahasti sekaisin. Perinteinen viisaus on vallan pätevä, mutta ensinnäkin hevosissa on temperamentti- ja persoonallisuuseroja kuten kaikissa muissakin, ja osa on luonnostaan enemmän seuraajatyyppejä kuin toiset. Tämä tulee ottaa huomioon, ja perinteinen osaava hevosihminen sen kyllä tekee, koska osaa lukea hevosta. Toisekseen, kuvio toimii vain siinä tapauksessa, että hevonen uskoo ihmisen olevan se ”joku viisaampi”. Mikäli hevoselle on aiheutunut lamaantumista ja stressiä, näin ei taatusti ole eli puhutaan aivan eri tilanteesta. Rajojen asettaminen sinänsä — joka vääjäämättä tapahtuu aina jossain määrin väkisin — ei liity asiaan millään tavalla, koska rajat voi asettaa hyvin monella tavalla. Artikkelin henkilön tapaiset ihmiset ovat jotenkin kovin mustavalkoisia ajattelussaan. Tämä on vähän kuin väittäisi, että esim lapselle ei voi tehdä selväksi, että pöydällä käveleminen on kiellettyä mitenkään muuten kuin hakkaamalla hänet, joten parempi aina kysyä lapselta huvittaisiko häntä kävellä pöydällä vai ei ja toimia sitten sen mukaan?

”Varsojen pitäisi saada elää virikkeellistä elämää, ja niillä tulisi aina olla oikeus poistua paikalta, kun ne haluavat. ... Mutta eikö paikalta halutessaan poistuva hevonen ole lähtökohtaisesti vaarallinen? Laiho painottaa, että hevoset hyvin harvoin tekevät asioita yhtäkkiä, vaan niiden tunnetila voimistuu asteittain.”

Tälllaisia lausuntoja voi antaa vain ihminen, jolla ei ole hirveästi kokemusta erilaisista hevosista. Tietämättömyyden syvällä rintaäänellä. Hevoset ovat keskenään erilaisia kuten me ihmisetkin, ja todellakin on olemassa hevosia, joiden tunnetila heilahtaa laidasta laitaan nopeammin kuin ehdit aivastaa. Ja vaikka toimisi pelkästään sellaisten hevosten kanssa, jotka todella tekevät asioita yhtäkkiä vain hyvin harvoin, se hyvin harvoinkin on turhan usein, kun on kyse niin suuresta, painavasta ja nopeasta eläimestä kuin hevonen. Yksi kerta riittää vakavaan onnettomuuteen. Tähän tulee varautua, ja yksi varautumisen muodoista on opettaa hevoselle, että paikalta ei poistuta koskaan. Siitä olen täysin samaa mieltä, että ”On hyvä kartoittaa, miksi hevonen kokee tarpeelliseksi poistua paikalta.” Se on tärkeä tieto, kun asiaa korjataan. Mutta ratkaisu ei todellakaan voi olla se, että hevonen saa poistua, kun sitä huvittaa, jotta se säilyisi ”positiivisena ja luottavaisena” kuten artikkelin henkilö väittää.

Artikkelin loppupuolella oleva juttu siitä, miten ”kesäaikaan hevosen hyökkääminen ruohotuppujen kimppuun on yksi käsittelyn perusongelma” on jo aivan absurdia tekstiä. Asioista ei ole mitään syytä tehdä väkisin turhan monimutkaisia. Tämä Laiho ”kehottaa ensin tarkistamaan, onko varma, että hevonen ei pode nälkää, että se on varmasti saanut pureskelutarpeensa tyydytettyä.” Hänen mielestään ”on tärkeää, että ihminen ymmärtää, miksi hevonen sählää, eikä keskity, ja voimme ammentaa sille myötätuntoa.” Tällaista on vaikea kommentoida vakavalla naamalla. Jos hevosta ei pysty taluttamaan ilman, että se hyökkäilee ruohotuppuihin, niin ihminen on kaiken kaikkiaan varsin alussa hevosenkäsittelijänä. Siihen auttaa kokemuksen karttuminen ja oleskelu hevosten ja hyvien hevosihmisten seurassa. Nykyään kylläkin moni ostaa hevosen ilman tarvittavaa kokemusta ja varmaan ajautuu tällaisiin tilanteisiin. Sen sijaan, että miettii ”ristiriitaa hevosen käyttäytymistarpeen ja fysiologian välillä” (siis että lihavan hevosen ruokaa on rajoitettava vaikkei se siitä pidä) ja keskittyy olemaan myötätuntoinen, kyllä se helpoin ja myös hevosen kannalta selkeydessään pidemmän päälle ehdottomasti paras ratkaisu on ihan vaan kieltää se ruohoon hyökkääminen. Kun lapsi hidastaa kaupassa karkkihyllyllä ja mankuu miksei saa, ei siihen tarvita mitään sen kummempaa perustelua kuin ”siksi, että minä sanon niin”. Tästä ei synny traumoja. Fiksu ja viitseliäs vanhempi tai hevosenomistaja tässä tilanteessa lisäksi keksii lapselle tai hevoselle jotakin muuta ajateltavaa, jotta kielto ei tunnu niin kurjalta, koska lapsen tai hevosen tunnetilalla on tietenkin merkitystä.

Artikkelin henkilön koko ajattelu tuntuu perustuvan siihen, että ihmiset eivät osaa lukea hevosiaan ollenkaan. Sen takia hänestä pitäisi erikseen kehittää merkkisysteemejä, kuten start- ja stop-merkki, jolla hevonen voisi esimerkiksi kertoa kengityksessä, koska se tarvitsee lepotauon ja koska on ok jatkaa. En kerta kaikkiaan voi käsittää, miksi se on hänestä parempi ratkaisu kuin opettaa tumpelot ihmiset lukemaan hevosiaan. En käytä sellaista kengittäjää, joka ei huomaa, jos hevosella on vaikeaa, koska sellainen kengittäjä ei ole hyvä ammattilainen. Niin yksinkertaista se on. Käytännössä kaikilla ihmisten kanssa toimivilla hevosilla on jotain sellaisia merkkejä ja tapoja, joilla ne kertovat mielipiteensä asioista. Tutut ihmiset osaavat niitä tulkita, vieraat välttämättä eivät. Kokeneet hyvät hevosihmiset useimmiten tajuavat aika lailla heti ihan vieraidenkin hevosten merkit. Tämä on juuri sitä paljon parjattua perinteistä hevostaitoa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Mitte 
Päivämäärä:   1.4.21 13:50:43

Takin kanssa pitkälti samaa mieltä Artukaisten ongelmista, paljon on hyvää mutta paljon olisi myös korjaamista. Tuon "hohhoijaan" juttua ei voinut lukea kuin myötähäpeää tuntien, koska hän nyt ei selvästikään käy Artukaisissa eikä tiedä siitä mitään, eikä edes osannut lukea edeltävää kommenttia.

Siellähän juuri sanottiin, ettei Artukaisissa ole lainkaan alkeistunteja, ei jatkotunteja, eikä lasten tunteja vaan taso alkaa HeC-ryhmistä ja valtaosa ratsastajista on aikuisia ja osa hyvinkin painavia. Hevosten rasitusmäärät ovat siis jotain ihan toista kuin vaikka talleilla, joissa on poneja ja niiden selässä lapsia tai toimintaan tosiaan kuuluisivat ne alkeistunnit.

Joka päivä on ainakin yksi esteryhmä ja koska hevosia on melko vähän ja osa niistä aina sairaslomalla niin samat hevoset hyppäävät tosi monta kertaa viikossa. Ja lisäksi ne käyvät kilpavalmennuksissa sekä esteillä että koulussa ja niinä päivinä niillä on kuitenkin normaalisti iltatunnit. Eli estevalmennuksen hypännyt hevonen voi hypätä sitten lisää vielä illallakin ja usein hyppääkin. Samoilla hevosilla on myös useita valmentautujia.

Olisi erikoista ajatella ettei rasitus ja jatkuvat sairaslomat mitenkään korreloisi keskenään ja monet sairaslomat saataisiin estettyä vähentämällä rasitusta jo ennen varsinaista ontumista. Mutta tietysti hevosten kanssa sattuu aina haavereita ja kaikki sairaslomat eivät ole yhteydessä huonoon pohjaan, liikarasitukseen tai jatkuvaan hyppäämiseen.

Ehkä käyn Takin kanssa samalla toisella tallilla, sillä siellä olen myös hakenut hevoseni tarhasta tai laitumelta (mitä en pidä välttämättömänä, kyllä hevoset voitaisiin tuoda tallin puolesta sisälle) ja on ollut todella kivaa kun hevonen on mennyt vaan sen yhden tunnin. Tunteja ei edes ole joka päivä. Sitä en tiedä onko se sitten taloudellisesti kannattavaa, eikä se ole minun asiani. Hinnat ovat kuitenkin kohtuullisia asiakkaille ja hevoset hyvin hoidettuja ja osa todella laadukkaita.

Artukaisissa on myös muutama melko laadukas ratsu ja hevoset kengitetään, rokotetaan, madotetaan ja muutoinkin hoidetaan asianmukaisesti ja sitä lauantain tarhaamista en ole edes ajatellut, vaikka ratsastan lauantaisin. Minusta hevoset näyttävät varsin tyytyväisiltä päästyään tuntien jälkeen tallin rauhaan syömään iltapäiväheiniään. Kuten joku sanoikin niin tuollaiseen "mukaepäkohtaan" on outoa tarttua kun isompiakin ongelmia on.

Muistelisin myös, että SRL jossain suosituksessaan piti kahden tunnin päiväkeskiarvoa sopivana ratsastuskoulun opetushevoselle (kun ei ole alkeistunteja eikä maastotunteja eikä lapsia ratsastamassa niin se kuulostaakin järkevältä) eli 12 tunnin tuntimäärät viikossa (sisältäen valmennukset) olisi vielä kohtuullista. Ja nekin hevosesta riippuen. Iäkkäitä ja/tai pikkuvikaisia sopii kyllä säästellä mahdollisuuksien mukaan.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ömsmlf 
Päivämäärä:   2.4.21 12:45:26

Ei pidä paikkaansa toi 12 tuntia. SRL:n virallinen suositus per viikko on 15-16 tuntia. Eli hevoskohtaisesti voi hyvin mennä muutaman kerran viikossa 3h päivässä, riippuen tuntien sisällöstä. Ja suurin osa ratsastuskoulutunneista on normihevosille todella kevyitä, hyvin jaksavat. Niin "osaavia" ei ratsastuskouluissa olekaan, että pystyisivät ratsastamaan hevosen todella väsyneeksi. Valtaosa tunneista on pelkkää lönköttelyä. Toki pitkässä muodossa selkä alhaalla liikkuminen rasittaa hevosen kroppaa enemmän kuin hyvä ratsastus.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: xx 
Päivämäärä:   2.4.21 13:10:27

Käytkö ömsmlf Artukaisissa? Et varmasti käy, joten et ole oikea ihminen kommentoimaan. Valtaosa tunneista on varsin raskaita. Elmo Jankarin ja Anna Kärkkäisen kilpavalmennuksia koulussa ja esteissä. Samat hevoset menevät molempia. Luuletko, että ne hevoset lönköttelevät siellä pää pitkänä ja selkä alhaalla? Ja kuten itse sanoit niin se vasta onkin raskasta varsinkin kun selässä on 75-95-kiloinen täti tai setä. Artukaisissa ei käy lapsia eikä ole alkeistunteja kuten tuolla ylempänä on jo sanottu. Joka päivä on esteitä ja iso osa ryhmistä on niille, jotka haluavat kilpailla. Jos 13 hevosesta 4 on saikkarilla niin rasitus muille on jo kohtuutonta. Tuntipaikkojen ja valmennusten määrä on suunniteltu varmaankin niin, että ainakin 12 olisi terveinä. Ja sellaista tilannetta ei ole oikeastaan koskaan. Ja voi miettiä miksi niin paljon hevosia on aina saikulla vaikka ne hevoset vaihtuvatkin todella tiheään. Aloin käydä viitisen vuotta sitten ja nyt on enää kaksi samaa hevosta kuin silloin kun aloitin.
En usko että SRL suosittelee 15-16 tuntia jos ei ole alkeistunteja ja lapsia. Sehän tarkoittaisi 3 tuntia joka päivä ja yhtenä 4. Eikö SRL ole ajat sitten linjannut ettei neljää tuntia koskaan. Sunnuntaisin Artukaisissa ei ole tavallisia tunteja vaan silloin on kisoja tai muuta toimintaa tai sitten hevosilla on vapaapäivä. Eli tunteja on kuutena päivänä ja tulepa vaan katsomaan saavatko nämä niin parjatut tuntiratsastajat (joista osa on omistanut tai omistaa vieläkin oman hevosen) tuntihevosen todella väsyneeksi. Tule vaikka Elmon estevalmennuksen jälkeen katsomaan näyttääkö hevonen siltä, että se mielellään ja halukkaasti menee vielä kaksi iltatuntia ja on edes kohtuullista vaatia sitä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Milla 
Päivämäärä:   2.4.21 14:03:08

SRL suosittelee 15 tuntia. Just tarkistin.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: WWW 
Päivämäärä:   3.4.21 17:13:10

Voivoi tätä keskustelua, ei se tuntimäärä kerro juuri mitään. Kuka ihan pokkana oikeasti voi verrata vaikka Elmon/Annan kilpavalmennusta (joka kestää varmaan verryttelyineen yli tunnin) ja jotain ponitalutusta toisiinsa. Tuntilaisten paino, osaaminen ja tunnin ohjelma suhteutettuna hevosten kokoon, lihaskuntoon ja terveydentilaan sekä energiatasoon saa aikaan tunnin rasittavuuden ja se tuntien rasittavuus voi vaihdella eri ratsastuskouluissa ihan valtavasti.

Kolme tuntia päivässä lasten taluttelua tai alkeistunteja on niin eri asia kuin kolme tuntia kilpavalmennusta ja/tai helpon B-A-tasoisia aikuisten tunteja päivässä, että ei SRL voi tosissaan suositella yhtään mitään kun tunteja, tuntilaisia, tuntihevosia ja tuntien ohjelmia on ihan joka lähtöön. Jokainen kilpavalmennus vastaa jo yksin rasittavuudeltaan ainakin kolmea lasten talutustuntia. Itse asiassa varmaan paljon useampaakin.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Nnn 
Päivämäärä:   5.4.21 10:14:08

Keskustelu on hyvästä ja olen iloinen siitä, että yhä useampi ratsastuskoulussa harrastava kiinnittää huomiota hevosten hyvinvointiin ja on valmis vaikka "äänestämään jaloillaan" ja vaihtamaan tallia eikä tue taloudellisesti toimintaa, jonka kokee eettisesti arveluttavaksi.

Haluaisin kuitenkin tuoda esille, että moni harrastaja valitsee käydä Artukaisissa juuri siksi, että hevosten olot ja hoito ovat hyvät, rutiinit säännöllisiä ja hevoset eivät ole töissä, mikäli ne eivät ole kunnossa. Hevosten liikutusmäärät ovat riittävät (hevonen tarvitsee riittävästi liikuntaa ja tykkää liikkua enemmän kuin 1h päivässä), ja pysyvät melko tasaisena viikosta toiseen mikä tukee niiden hyvinvointia.

Monella yksityisomisteisella tallilla hevoset kyllä saikuttavat yhtä paljon tai enemmänkin, mutta sitä on vaikeampi havaita kun ne hevoset, jotka ovat saikulla, eivät tule talliin vaan ulkoilevat pihalla. Kuten tässäkin ketjussa on noussut esille, monella tallilla hevoset tarhaavat pidempään ja tuntiratsastajat hakevat ne sisälle tarhasta tarpeen mukaan. Hevosen hyvinvoinnin näkökulmasta siis ristiriidassa ovat toisaalta rutiinit ja toisaalta se, kuinka pitkään ne saavat liikkua isommassa tilassa tarhassa. Monella yksityisellä ratsastuskoululla hevosten tuntityöskentely on myös varsin epäsäännöllistä ja viikolle saattaa muodostua vapaapäiviä, jotka eivät tue hevosen hyvinvointia. Eräällä tallilla, jolla käyn, hevoset ovat samanaikaisesti myös omistajalla kilpailukäytössä mikä on toki hieno mahdollisuus ratsastuskouluoppilaille mutta luulisin, että Artukaisten skeptikot eivät näiden kommenttien perusteella tuolla tallilla pystyisi harrastamaan. Luultavasti tuntityö on näille hevosille hyvää palauttelua ja peruskuntoharjoittelua.

Ratsastuskoulussa aina HeA-tason tunneille asti (joka on Artukaisissa korkein taso) tuntien tehtävät ovat sellaisia, että taitavalla ratsastuksella hevonen kulkee tehtävissä rentona tai ainakin pätkät, jolloin hevosta vaaditaan kokoamaan, ovat varsin lyhyitä ja niitä seuraa aina eteenratsastus ja hevosen rentouttaminen. Sanoisinkin, että heb-hea -tunnit ovat hevoselle pääasiassa ihan kivaa puksutusta, joiden aikana ne palautuvat hec-tuntien aiheuttamista jumituksista. Se, että hevoselle tulee hiki tunnilla ei tarkoita, että rasitus olisi ollut erityisen hajottavaa ja vaatisi kovin pitkän palauttelun.

Moderni hevosharrastaminen edellyttää monessa kohtaa kompromisseja ja kussakin tilanteessa parhaan ratkaisun etsimistä.

Kaikille tuntiratsastajille neuvoni olisikin pohtia sitä, miten itse pystyy parhaiten vaikuttamaan hevosen hyvinvointiin. Verryttelemällä ennen ratsastusta, pitämällä omasta kunnosta ja lihastonuksesta huolta sekä opiskelemalla ratsastuksen teoriaa ja hevosen fysiologiaa ja anatomiaa voi vaikuttaa siihen että oma ratsastus ei olisi hevoselle rasittava ja jännityksiä aiheuttava vaan kuntoa kasvattava, positiivinen ja rentouttava kokemus. Ehkäpä juuri sinä voit lisätä ratsusi hyvinvointia seuraavalla ratsastustunnilla!

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Nnn 
Päivämäärä:   5.4.21 10:21:30

Pakko vielä tämän viestiketju myötä tuoda esille, että koen todella ikävänä asiana sen, miten osa tallilaisista käytäväkommenteissa tai täällä ht:ssa kiusaavat ja syyllistävät ratsastuskoulun muissa ryhmissä ratsastavia asiakkaita. Ratsastuskoulu on yritys joka tarjoaa erilaisia ryhmiä: olivat ne sitten heC alkeisryhmiä, valmennustunteja tai heA-esteryhmiä. Ryhmissä ratsastavat ihmiset ovat ratsastuskoulun asiakkaita ja rakastavat harrastustaan luultavasti yli kaiken (emmekö me kaikki). Kannustava ilmapiiri on ainoa ilmapiiri joka hyödyttää kaikkia. Ollaanhan siis aikuisia ihmisiä ja mietitään sanomisiamme etukäteen... Niitä on vaikea ottaa takaisin.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: mira 
Päivämäärä:   5.4.21 17:09:10

"kiusaavat ja syyllistävät ratsastuskoulun muissa ryhmissä ratsastavia asiakkaita. "
Nyt vähän selvennystä tähän? Kiusaavat ja syyllistävät miten?

Lähtökohtahan on, että suurin osa ratsikouluratsastajista on huonoja ratsastajia, ja ne muutamat harvat vain vähän huonoa parempia. Ei silloin ole varaa "syyllistää" ketään.

Ja tuntilaiset ovat huonoja ratsastajia koska ratsastavat niin VÄHÄN, ei siksi ettei heistä muissa olosuhteissa voisi tulla hyviä.
Mutta ratsastus on niin hirveän vaikea laji että 1-2 kertaa vkossa ratsastamalla lajia ei vaan kertakaikkiaan opi aökeita pidemmälle. (ja kyllä, ne "HeA" tunneilla käyvät eivät oikeasti osaa vielä paljon mitään. Jos puhutaan oikeasta ratsastuksesta.

Tarvitaan tuhansia ja tuhansia tunteja selässä erilaisilla hevosilla ja hyvän valkun silmän alla ennenkuin oppii ratsastamaan. Tämä on vaan fakta.

Mutta toki ratsastuksesta voi nauttia ja iloita ratsikoulussakin.

Ja ennenkuin joku kiljahtaa, valtaosa Suomen yksärien omistajista on myös huonoja ratsastajia.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Hieta 
Päivämäärä:   5.4.21 18:20:19

mira: Määrittele huono ratsastaja.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   5.4.21 19:55:58

mira, mustä päättelet, että kaikki tuntiratsastajat ratsastavat vain 1-2 tuntia viikossa?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: lissu 
Päivämäärä:   6.4.21 00:12:43

Lasketaanpa vähän: ammattiratsastaja ridaa ehkä 5 hevosta päivässä. Moni kyllä enemmän mutta lasketaan viidellä. Kerrotaan viikot ja kuukaudet, eli hän ratsastaa vuositasolla n. 1500 tuntia.

Jos tuntilainen ridaa 2x vkossa, miinustetaan lomat jne, ehkä 45 vkoa vuodessa, hän ridaa 90-100 tuntia vuositasolla. kerran vkossa siitä puolet, 3x vkossa ehkä 150 tuntia vuodessa.

On selvää ettei MISSÄÄN urheilulajissa kummasti etene jos treenaa 2x vkossa. Kaikissa lajeissa, jos haluaa kehittyä, treenataan joka päivä tai ainakin 5 päivää vkossa. Uimarit treenaa aamulla JA illalla joka päivä, joukkueurheilijat joka päivä.

Eli on ihan puhdasta matikkaa ettei ratsikoulussa kukaan, vaikka olisi huippulahjakas, notkea, vahva, hyvän hevossilmän ja rytmitajun omaava, kummoisesti kehity. Koska ratsastuksessa enemmän kuin missään urheilulajissa merkkaa kilometrit, eli siis ne erilaisten hevosten selässä vietetyt tuhannet tunnit.

Joka ei tarkoita etteikö ratsastuskoulussa ratsastelusta voisi nauttia.

ps. huono ratsastaja voi olla todella monella tavalla, mutta hyvän ratsastajan hevonen liikkuu AINA peräänannossa, AINA pohkeen edessä, rentona, nopeasti reagoivana ja eteenpäinpyrkivänä.
Ja kannattaa opetella edes näkemään milloin hevonen on peräänannossa ja pohkeen edessä. Kaulan asennolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   6.4.21 06:42:38

Mä olen tuntiratsastaja ja ratsastan 20 tuntia viikossa. Niistä vähintään 5 opetuksessa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: bibsi 
Päivämäärä:   6.4.21 11:24:15

Toihan on ihan tyypillinen tuntiratsastaja, eikö;), joka ratsastaa 20 tuntia viikossa.
Että joka päivä 3-4 hevosta ja vielä valmennustunnit päälle!
Just tommosia on kaikki tuntiratsastajat;)

  Re: Artukainen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   6.4.21 11:30:17

Mitä ihmettä lissu, onhan se nyt ihan selvää, että Artukaisten asiakaskohderyhmä ei ole ammattilaiset!

Tuntiratsastajat voivat useinkin olla varsin taitavia (entisiä hevosenomistajia, kilparatsastajia, nuorten hevosten kanssa touhunneita), mutta yhtä lailla joukkoon mahtuu myös aloittelijoita ja hyvän mielen harrastajia. Todelliset ammattilaiset luultavasti hakeutuvat harjoittamaan ammattiaan muualle kuin ratsastuskoulun tunneille, eiköhän tyhmempikin sen ymmärrä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: lissu 
Päivämäärä:   6.4.21 12:56:05

Tietenkin. Mutta perustelin vain, miksi kaikki tuntilaiset, myös muualla kuin Artukaisissa, ovat kohtuullisen huonoja ratsastajia. Pl *:n kaltaiset tuntilaiset jotka ratsastaa 20 tuntia viikossa, ja ne hyvin harvat, jolla vankka tausta omia hevosia. Vaikka se, että on omistanut hevosen ei vielä kerro ratsastustaidosta mitään.
Erittäin, erittäin harva tuntilainen on "varsin taitava". Olen nähnyt ratsastuskoulutunteja kymmenissä Suomen ratsastuskouluissa työni takia ja ei näitä "varsin taitavia" kyllä näy...
Ongelma Suomessa on se, että harva harrastaja on koskaan edes NÄHNYT oikeasti hyvää ratsastusta, eikä silloin ole edes käsitystä siitä, mitä hyvä ratsastus edes on. Silloin voi kuvitella itse olevansa "varsin taitava";)

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ,, 
Päivämäärä:   8.4.21 08:51:14

"Ongelma Suomessa on se, että harva harrastaja on koskaan edes NÄHNYT oikeasti hyvää ratsastusta"

Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että edes missään kilpailuissa millään tasolla ei mielestäsi ole hyvää ratsastusta, sillä kyllähän jokainen hevosharrastaja niitä nyt on nähnyt, jos ei paikan päällä niin tv:stä.

Sitäpaitsi monella kilparatsastajallakaan ei edes ole 3-4 neljä hevosta, joten he eivät varmaan myöskään silloin ratsasta joka päivä 3-4 hevosta.

Kukaan ratsastuksenopettaja tai valmentaja ei siis myöskään ilmeisesti ole hyvä ratsastaja, sillä veikkaanpa ettei heillä päiväohjelmansa vuoksi ole välttämättä aikaa tai mahdollisuutta ratsastaa kovin monta tuntia tai monta hevosta.

Enkä vertaisi ratsastusta urheiluna johonkin uintiin tai juoksuun tms. jossa urheilijan ja vain urheilijan sen hetkisellä kunnolla on hyvin suuri merkitys suoritukseen. Ratsastus on enemmän taitolaji ja siinä on kaksi osapuolta. Jos uimari jättää pitemmäksi aikaa treenaamatta sen viisi tuntia päivässä, on hänen turha kuvitella osallistuvansa mihinkään aiemman tasonsa kilpailuihin ja myös iän myötä suoritustaso vääjäämättä heikkenee. Ratsastuskilpailuissa taas saatat nähdä hyvin eri ikäisiä ratsastajia ja kilpailla voi myös hyvällä menestyksellä vaikka olisikin esim. jäänyt viiden tunnin treenit väliin.

Nuo hyvän ratsastajan määritelmäsi vähän ontuvat, lissu.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: lissu 
Päivämäärä:   8.4.21 12:58:12

No, ihan yleisellä tasolla: koko Suomen ratsastus on valtaosaltaan surkealla tasolla. Sen tajuaa kun käy katsomassa maailmalla. Muistan jopa yhden kauan Suomen ulkopuolella asuneen suomalaisen valkun joka kävi pitämässä valmennusta Suomessa: "siis ajattelin tullessani että Suomen perusratsastus voi olla huonoa, mutta en osannut kuvitellakaan että näin huonoa!" Ja kyseessä siis 120-tasolla kisaavat "kilparatsastajat".
"Hyvällä menestyksellä" voi täällä kisata todella vajavaisilla taidoilla, koska taso on vaan niin huono.
Ja kyllä, Suomessa on muutama kymmen oikeasti hyvää ratsastajaa, ihan kv tasolla mitattuna.
Mutta, iso osa valkuista ja ratsastuksenopettajista täällä ei ole kovin hyviä ratsastajia. Jos ratsastusta voi opettaa joku harraste- tai ratsastuksenohjaaja, jonka oma taso voi olla HeB, niin on selvää että opetus ja koko ymmärrys ratsastuksesta ei kovin kummoinen voi olla.

Ja vielä: oikeilla kilparatsastajilla on 3-4, tai oikeastaan 10-15 hevosta käytössään. Tietenkään ne eivät ole hänen omiaan, vaan hänelle annettu kilpailtavaksi ja usein tason -ja hinnan - nostamiseksi.

"Ratsastus on enemmän taitolaji ja siinä on kaksi osapuolta." koska näin on, ratsastus on paljon, paljon uintia tms vaikeampi laji, ja vaatii siksi todella, todella paljon toistoja, enemmän kuin muissa lajeissa.

Eräs entinen ratsastuksen SM voittaja on harrastanut myös neljää muuta urheilulajia korkealla tasolla, ja hän sanoi: "kaikista lajiesta joissa olen kilpaillut ratsastus on ylivoimaisesti vaikein ja vaatii suurimmat harjoittelumäärät."

Mutta juu, nämä ovat faktoja. Suomi on todella nuori ratsastusmaa, laji on todella marginaalinen Suomessa ja meille ei ole lajin parissa paljon rahaa. Jo Ruotsissa ratsastus on eräs maan suosituimpia lajeja, lähes 500.000 aktiiviharrastajaa. Ja myös merkittävä menestys kisoissa, monta ratsastajaa olympia- ja MM-tasolla. Puhumattakaan että Ruotsissa on paljon enemmän rahaa.
Ratsastuksen tason takana on aina hevoskasvatus ja hevoskasvatuksen taso. Ilman hyviä hevosia nimittäin ei pärjätä. Ihan vertailun vuoksi: Suomessa syntyy vuodessa about 500 ratsuvarsaa, Belgiassa 50.000(!) Siellä lähdetään vähän eri lähtökohdista.

Ilman mitään sarvia tai hampaita mitään tai ketään kohtaan, tässä vain vähän taustaa ja viitekehystä ratsastukseen.

Eli kannattaa suhteuttaa vähän asioita. ratsastus on maailman hienoin laji ja ehkä myös maailman vaikein. Parhaimmatkaan eivät ole koskaan valmiita, ja me täällä Suomessa olemme lähes kaikki ihan ratsastajan polun alkutaipaleella.
Myös allekirjoittanut.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ,, 
Päivämäärä:   8.4.21 13:46:18

No mutta onneksi meillä suomalaisilla on sinut lissu ja sekin on kovin ihailtavaa ja arvostettavaa, että sinä käytät kallisarvoista aikaasi käymällä läpi hevostallinetin ratsastuskoulutopikkeja ja käyt kertomassa niissä, kuinka surkeita ratsastajia kaikki ovat.

"ratsastus on maailman hienoin laji" En nyt tätäkään näin ihan enempiä miettimättä ole valmis allekirjoittamaan. Ainakaan kilparatsastus ei sitä taatusti ole (no ei varmaan tuntiratsastuskaan).

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Korppu 
Päivämäärä:   8.4.21 13:58:38

lissu: sinun viitekehyksesi ovat vähän yliampuvia.

Ei ole mitään järkeä verrata Artukaisten hyvää tuntiratsastajaa tai edes Suomen parhaimmistoa olympiaratsastajaan. He kisaavat ihan eri sarjoissa. Mitä tahansa urheilua voi harrastaa niin monella tasolla ja olla omassa sarjassaan hyvä.
Useita vuosia tunneilla käynyt ratsastaja on saanut kokemusta monilla erilaisilla hevosilla ratsastamisesta. Jos hän kisaa tuntihevosella, hän on pahimmassa tapauksessa saanut treenata kisahevosensa kanssa viisi kertaa ennen kisoja.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: eeva 
Päivämäärä:   8.4.21 14:30:34

Kyllä Lissu on siinä oikeassa, että ilman tosiaankin satoja tunteja hevosen selässä ei vaan opi ratsastamaan. On tämä niin vaikea laji. Mutta toki siitä voi saada paljon iloa elämäänsä vaikka ei osaisikaan ratsastaa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Lina 
Päivämäärä:   9.4.21 08:35:21

Lissunko mielestä sitten kukaan muu kuin Pro ammattilainen saisi ratsastaa koska kaikki muut ovat niin huonoja? Eivätkö ratsastuskoulut ole juuri sitä varten että pääse tutustumaan ja makustelemaan lajia aloittelijana?
Ja siitä sitten eteenpäin nousemaan jos laji tuntuu omalta.
Jostainhan se on aloitettava. Ja myös ne gp:tä menijät ovat aloittaneet.

Joo muutama syntyy hevossukuun ja istuu satulaan heti kun kannattattelee päätään näin kärjistetysti mutta ei se silti tarkoita että hyppää GP:tä tulevaisuudessa.

Jos ratsastusta ei saa harrastaa kuin ne joilla on miljoona omaisuus niin siihen kyllä kuolee koko Suomen hevosharrastus.

Aloittelijat eivät voi osata ja se on toki hevosille ikävää. Mutta tässähän sitten vaaditaan sitä silmää siltä opettajalta. Mitä hevosia antaa kenelle, miten tasataan hevosten kuormaa ym. Ja kyllähän näistä hevosten oloista puhutaan nykyään ja hyvä niin. Mutta asiakkaiden pitäisi äänestää jaloillaan ja lähteä muualle jos homma ei miellytä. Eikä vain Marista HT.netissä.

Itse olen aina vain ratsastanut ratsastuskoulussa. Ei ole rahaa eikä motivaatiota pistää koko elämäänsä hevosiin. Silti nautin suunnattomasti ratsastuksesta ja ylipäätään hevosista. Käyn hyvällä omatunnolla tunneilla nykyään vain enää silloin tällöin perhesyistä johtuen. Hevosten hyvä hoito oli yksi syy miksi tallilla käyn. Artukaisissa en toki käy kun on aivan väärällä suunnalla.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: heebo 
Päivämäärä:   9.4.21 12:50:22

Lissua varmaan ärsyttää kun jotkut tuntilaiset, ja toki myös hevosenomistajat kuvittelevat osaavansa ratsastaa aika hyvinkin. Kun faktahan on että eivät osaa. Kun niin vähillä tuntimäärillä ei vaan opi.
Ratsastus-puolella on hyvä topa Mitä teette koulutunneilla - tai jotain sinnepäin. Siinä hyvää keskestelua ratsastustaidosta.
Itsekin olen kuullut toisella koululla kuin Artukaisissa "mentiin avoa laukassa". En sanonut vaikka mieli teki että ette muuten menneet. Eli en tiedä kuka huijaa, ehkä se ratsiope, joka kyllä tietää tai ainakin pitäisi että ei menty, ei lähelläkään.
Nykyään ihmiset ei ymmärrä miten vaikeaa ratsastus on, halutaan tehdä temppuja ja kuvitellaan että ollaan hyviäkin.
Mutta jos perusratsastus ei ole läheskään hallinnassa ei voi tehdä esim avoa. Edes käynnissä. Ja huonosti ja väärin tehty avo ei auta ratsastajaa eikä hevosta, siitä on pelkkää haittaa.
Jos ei pysty ratsastamaan kulmaa oikein, tai isoa volttia oikein, ei voi ratsastaa avoa millään muotoa. Mutta perusratsastuksen hiominen on monen mielestä tylsää, haliataan "edetä" ja luullaan että on edetty kun opettaja teettää temppuja. Se että kaikki tekee ne täysin väärin ei haittaa. Ja opettajat tietää että näin on pakko tehdä koska muuten on tylsää ja oppilaat vaihtaa tallia.
Ja ei, liian vaikeiden tehtävien tekeminen sinne päin ja täysin väärin ei opeta ratsastajalle yhtään mitään. Paitsi että oppii tekemään väärin.
Mutta tämä on monen vaikea tajuta koska ihmiset on kärsimättömiä eikä tajua miten vaikea laji ratsastus on ja miten hidasta siinä eteneminen, miten paljon se vaatii kärsivällisyyttä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   9.4.21 19:01:44

Mitä sitten on hyvä ratsastus ja mitä siinä kuuluu osata? Ymmärtäisin, että hyvä ratsastus on mm. sitä, että saa hevosen menemään sinne tai tekemään sitä mitä ratsastaja tarkoittaa ja haluaa, ratsastajalla on sellainen tasapaino, että hän pysyy selässä lähes joka tilanteessa ja hän ratsastaa siten, että se on hevosellekin mukavaa eikä se vahingoita hevosta tai aiheuta sille kipua tai negatiivisia tuntemuksia. Mutta pitääkö hyvä ratsastaja ollakseen osata mennä jokin oikea kulma tai tietää edes mikä on avo? (Joo, sitten tietysti pitää jos kilpailee kouluratsastuksessa.) Eikö sellainen koko ikänsä hevosen selässä viettänyt pitkin maastoja painellut voi olla hyvä ratsastaja, jos ei tiedä avoista mitään tai taivuta hevosta kulmissa? Eikö cowboy ole hyvä ratsastaja, kun hän ei välttämättä saisi edes hyväksyttyä suoritusta koulu- tai esteradasta?

Ja lissu yllä kirjoitti myös hyvistä hevosista: "Ratsastuksen tason takana on aina hevoskasvatus ja hevoskasvatuksen taso. Ilman hyviä hevosia nimittäin ei pärjätä." Voiko hyvän hevosen määritellä tätä kautta? Pärjätä missä? Eikö tämä ole aika yksipuolinen ja vain kilpailullinen näkökulma?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: lissu 
Päivämäärä:   9.4.21 21:35:51

Haa, nyt aletaankin lähestyä hyvän ratsastuksen ydintä! Lähdetään siitä, että hevosta ei ylipäätään ole luotu kantamaan ihmistä tai mitään selässään. Ihminen selässä on hevoselle raskas taakka - mitä painavampi, sen raskaampi. Mutta, ihminen pystyy taitavalla ratsastuksella helpottamaan ja auttamaan hevosta kantamaan tätä epäluonnollista taakkaansa. Ratsastuksen - ei "kouluratsastuksen", vaan kaiken hyvän ja oikean ratsastuksen tavoite on hevosen hyvinvointi, niin että ihminen selässä aiheuttaisi mahdollisimman vähän hankaluuksia, terveysongelmia jne.
Ja tähän päästään hyvällä ratsastuksella. Kaikki hevoset (erityisesti suomenhevoset) ovat etupainoisia. Eli etujaloille, silloin kun ratsastaja on selässä, tulee valtava paino. Hyvän ratsastuksen tavoite on kehittää hevosta niin, että se nostaa selkälihaksiaan (=kokoaminen) ja siirtää painoaan enemmän vahvempien ja kestävämpien takajalkojen päälle ja pystyy näin kantamaan itsensä ja ratsastajan vaivattomammin ja niin että sen selkä, jalat ja muut osat kestävät ylimääräisen painon selässä.
Eli hyvän ratsastus on ratsastusta joka auttaa ja tulkee hevosta, lisää sen hyvinvointia ja saa sen kestämään terveenä pidempään.
Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on kouluratsastus alun perin kehitetty. Kaikki "temput" ja liikkeet - tietenkin oikein suoritettuina - kehittävät hevosen lihaksistoa ja liikkumista oikein päin, itseään säästäen ja niin että ratsastajan paino häiritsee hevosta mahdollisimman vähän.
Puhutaan siten peräänannosta, oikein päin kulkemisesta, pohkeen edessä olemisesta, kokoamisesta tms kaiken perimmäinen tarkoitus on ratsastaa hevosta niin, että se pysyy terveenä.

Vaikka on kuinka painellut pitkin maastoja ja pysyy kyydissä yllättävissä tilanteissa, ei ainakaan mun silmässä ole "hyvä ratsastaja", koska hevoselle on kuluttavaa ja sen terveydelle vaarallista kun se ratsastaja selässä kulkee selkä alhaalla ja pää ylhäällä, etupainoisena ja pohkeen takana.

Hyvän ratsastajan ykkösasia on aina hevosen hyvinvointi, siksi hän opettelee ratsastamaan oikein.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Pinja 
Päivämäärä:   9.4.21 21:56:19

Kiinnostavaa. Miksiköhän ratsastuskoulussa ei ikinä puhuta siitä, miksi tiettyjä asioita tehdään, mitä niillä tavoitellaan, miten asiat vaikuttavat hevoseen?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   11.4.21 13:04:39

Siivoaako niitä Artukaisten tarhoja kukaan? Käytiin keväällä tarhoilla kävelemässä ja vähän suretti katsella nykytilaa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: kysyy hän 
Päivämäärä:   11.4.21 23:05:53

Onko sulla lissu joku yhteys Artukaisiin kans vai miksi olet tässä topikissa mesoamassa?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: lissu 
Päivämäärä:   11.4.21 23:08:23

On yhteys ja en mesoa. Puhun asiaa, harmi jos hevoset ja ratsastustaito ei sua kiinnosta.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ////////// 
Päivämäärä:   12.4.21 22:31:03

Ihmettelen myös suunnattomasti mitä lissu juuri Artukaisten topikissa tekee kertomassa siitä, että kaikki ratsastajat ovat vaan p*skoja ja valtaosa hevosistakin huonoja. Kiva tietää. Mutta ei liity Artukaisiin erityisesti mitenkään.

Ensin tässä topikissa oli puhetta siitä, onko kamalaa että hevoset eivät ole yhtenä päivänä viikossa ulkona tarhoissa. Sitten joku kertoi, että sairaslomalla on taas ainakin kolme hevosta ja silti viikottain hevoset osallistuvat kilpavalmennuksiin. Heidän henkilökohtainen ratsastustasonsa voisi kuulua tähän topikiin, mutta "lissu" tuskin on nähnyt kenenkään näiden kilpavalmennustiimiin kuuluvien ratsastusta.

Valmennuksia sinänsä voi ihmetellä kun hevoset ovat ensisijaisesti opetushevosia ja kaikki Artukaisten hevoset soveltuvat myös He C-tunneille ja tekevät niitä. Onko niille reilua, että samat osallistuvat kilpavalmennuksiin ja valmennusten jälkeen sitten joutuvat samana iltana niille tavallisille tunneille, jotka ovat kuitenkin niiden tärkein työ. Valitettavasti hevoset tuntuvat usein illalla väsyneiltä, johtuuko sitten tuntimääristä tai valmennusten rasittavuudesta. Nimimerkki "lissun" mielestä varmaan huonosta ratsastustaidosta.

Olen tässä topikissa nyt se poikkeus, joka todella käy Artukaisissa ja olen käynyt jo monta vuotta. Koska käyn vain kerran viikossa niin olen tietysti kamalan huono, vaikka käynkin myös muualla ratsastamassa. Viime vuosina Artukaisissa on harmittanut hevosten todella pitkät ja tiheästi toistuvat sairaslomat, enkä usko etteikö ainakin osa niistä olisi ennaltaehkäistäväissä kun tuntimääriä vähennettäisiin ja varsinkin hyppäämistä vähennettäisiin.

Mikään ei vie motivaatiota ja iloa ratsastuksesta niin hyvin kuin se tilanne, jossa opettaja käskyttää enemmän eteenpäin hevosella, joka on ihan selvästi väsynyt ja sen vuoksi haluton liikkumaan. Siinä sitten kun käyttää raippaa ja kannusta ja hevonen ehkä etenee niin ei siitä jää hyvä mieli. Ja näin on käynyt nimenomaan päivinä, jolloin on niitä valmennuksia tai muuten tuntimäärät suuria kuten välillä hevosten neljä tuntia lauantaisin.

Että jos jostain pitää keskustella niin hevosten työmäärä ja niiden työn rasittavuus nimenomaan otsikkoon kuuluvassa tallissa ovat se olennainen asia. Ne kestävät kyllä sen, että ne eivät ole yhtenä päivänä tarhassa. Ja lissun paasaus tuntiratsastajien huonoudesta vaatisi ihan oman otsikon. Veikkaanpa ettei Artukaisissa käy ainakaan sen huonompia tuntilaisia kuin muissakaan alueen ratsastuskouluissa. Ja ratsastuskoulun tehtävä on opettaa. Kun nyt vaan seuran asioista päättävät muistaisivat välillä aina, että opetushevosten ensisijainen tehtävä on oppilaiden opettaminen, eikä valmentautuminen tai kilpailutoiminta.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Ruuti 
Päivämäärä:   13.4.21 11:24:33

En usko, että pelkästään työmäärä rampauttaa hevosia. Vaikka ulkoilu ja porukassa hengailu onkin hevosten luonnonmukaista elämää, niin todennäköisyys vammoihin on suuri. Tarhakavereiden kanssa nahistellessa voi loukkaantua. Useat tuntihevosten vammat ovat hyvinkin saattaneet syntyä tarhassa. Tarhailu on ok, mutta se tulee tehdä turvallisesti.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: S 
Päivämäärä:   13.4.21 22:29:17

Nythän saikulla ovat uudet hevoset, joita ei takuulla ole ehditty työmäärällä pilata. Tapaturmaisia loukkaantumisia molemmat.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   14.4.21 13:55:37

Mitä vähemmän tarhataan, sen vaarallisempaa se on. Jos hevonen saa olla paljon ulkona isossa tilassa, loukkaantumisriski pienenee. Pienet tarhat ja lyhyet ajat lisäävät riskiä, koska hevonen loukkaa helpommin kun yrittää pienessä tilassa lyhyessä ajassa purkaa liikkumisen tarvettaan.
Kaverin hevoset asuu pihatossa ja niillä on ollut vain pari naarmua ptkuista ja nekin ovat tulleet lähinnä silloin kun hevoset ovat laumassa vaihtuneet.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Kirsikka 
Päivämäärä:   14.4.21 14:01:22

Ei kaupunkialueella ole mahdollista rakentaa isoja tarhoja. Noita tapaturmia on sattunut Artukaisten tuntareille poikkeuksellisen paljon viime vuosina. Mikä siihen sitten lienee syynä. Ryhmätarhaus voi olla yksi mahdollinen.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: jupis 
Päivämäärä:   21.4.21 14:08:36

Aiko kovasti menevät ja hyppäävät paljon Artukaisten hepat. siksi taitaa vaihtua usein hepat. Enpä tiedä hyvinvoinnista kun ei se paljon auta et niitä sitten hoidetaan kun on jo kipeitä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ooo 
Päivämäärä:   22.4.21 16:31:01

Oisko parempi että EI hoidettas kun ne on kipeitä? vai mitä meinaat?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ., 
Päivämäärä:   23.4.21 12:04:45

Meinaa, että ennaltaehkäisy toimisi paremmin.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   24.4.21 17:09:39

"Aiko kovasti menevät ja hyppäävät paljon Artukaisten hepat. siksi taitaa vaihtua usein hepat."

Ei kai Artukaisissa mitenkään usein vaihdu hevoset? Viimeisimmät tuntihevoset lähtivät siksi (Pentti ja Nuppu), että tuntiratsastajat ihastuivat niihin ja ostivat ne itselleen. Nyt saikulla olevat eivät ainakaan ole ehtineet "mennä kovasti ja hypätä paljon". Eniten tunteja ja esteitä taitavat mennä esim. Aaro, Hani, Lilja. Eiväthän ne ole pahemmin saikutelleet?

En ole asiantuntija, mutta niiden tallien perusteella, mistä minulla on kokemusta, Artukaisten hevosten työmäärä ei ole mitenkään epätavallisen suuri ja SRL:n suositusten rajoissa pysytään. Kovasti täällä keskusteluissa tunnutaan toitottavan noita tuntimääriä ja hyppäämistä ja hevosten rikkoutumista, mutta ainakin minun on vaikea viime vuosilta keksiä esimerkkejä näistä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: lnvll 
Päivämäärä:   25.4.21 12:27:30

Ratsastukoulun estetunnit ei kyllä ole mitenkään raskaita hevosille. Pieniä esteitä ja suurin osa tunnista kävelyä omaa vuoroa odottaessa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ()()()()() 
Päivämäärä:   11.5.21 01:02:47

Artukaisissa on viimeisten vuosien aikana vaihtuneet hevoset ihan sairaan useasti. Me oltiin muutama vuosi pois ja nyt kun palattiin niin enää oli KOLME samaa hevosta kuin oli silloin muutama vuosi sitten ja niistäkin Retu myytiin ennen joulua pois.
Eli nykyisistä hevosista KAKSI on ollut yli 3 vuotta (Hani ja Wenus) että jos se ei ole poikkeuksellisen suurta vaihtuvuutta niin mikä sitten on!
Se Nuppukin ehti olla vaan puoli vuotta kun myytiin pois, vaikka se vihdoin olisi ollut sellainen terve ja sopiva tunneille. Suurin osa myydyistä kun on kuulemma ollut ihan hajalla jo lyhyehkön käytön jälkeen.
Syitä on liiallinen rasitus ja liika hyppääminen ja välillä onnettomuudet. Nyt on Unski saikulla rasituksen takia ja näitä tapauksia on ollut paljon. Ja hoidetaan tosiaan vasta kun hevonen sairastuu. Kinnerpattihevosenkin annettiin juosta tunteja jäykästi ja epäpuhtaasti niin kauan kunnes se alkoi ontua. Ei tutkittu tai puututtu ongelmiin ajoissa.
Me palasimme siksi kun parempaakaan tallia ei täälläpäin ole, mutta aika äkkiä on käynyt selväksi että ei Artukaisissa kaikki ole hyvin. Kauhistutti jo ekana se että oli vain kaksi vanhaa tuttua jäljellä hevosista, mutta vielä enemmän kauhistuttaa että paikasta koitetaan tehdä jotain kilpakoulua vaikka hevosmateriaali ei sovi sellaiseen ollenkaan. Hepat ovat kilttejä ja kivoja mutta tosi vaatimattomia.
Äsken kauhistuttiin kun huomattiin kesän tuntihinnat. Kun me lähdettiin muualle sai kesätunteja ostaa viiden kappaleen paketin 90 euroa. Oli kivan halpaa vaikka tunnit ei sitten ihan parhaita mahdollisia olleetkaan. Mutta ei mekään ratsastajina. Nyt hinnat on tuplaantuneet ja kesän irtotunnit maksaa 35€/kpl. Eihän se hullu ole joka pyytää vaan se joka maksaa. Niillä hevosilla ja sillä opetuksella tunnit eivät ole tuon rahan arvoisia. Siellä on useita hevosia joilla ratsastuksesta ei viitsisi maksaa mitään (mm. kouluttamaton suokki ja poni joka ei laukkaa) ja niistä sitten pitäisi maksaa 35 euroa.
Nykyinen johtokunta on päästänsä vialla tai ainakin prioriteetit vahvasti kateissa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.5.21 11:09:56

Mahatkohan ees käydä Artukaisissa kun johonkin poniin viittaat ei siellä ole ollut poneja moneen vuoteen enää

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Halvalla saa halpa 
Päivämäärä:   11.5.21 13:23:45

Tuo 5 tuntia 90€ kuulostaa ajalta jolloin oli ok että hevonen tekee 4-5h päivässä tai sitten opettaja on epäpätevä ja siksi pitää olla halpa. Muuten tuolla ei kyllä mikään talli elä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: S 
Päivämäärä:   11.5.21 18:44:16

Ensin valitetaan hevosten liiallisesta rasituksesta ja sitten kauhistellaan, kun kesätuntien ryhmiä ja samalla hevosten työmäärää pienennetään, jolloin hinta tietenkin nousee. 35 euroa on ihan tavallinen hinta ratsastustunnista nykyään.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Koi 
Päivämäärä:   11.5.21 20:56:29

"nykyisistä hevosista KAKSI on ollut yli 3 vuotta"

Aika muuten rientää. Jussi on tullut maaliskuussa 2017, Silla syyskuussa 2017 ja ja Lilja tammikuussa 2018. Että onhan siinä lähes puolet hepoista olleet sen kolme vuotta jota niin kauhistelit. Enkä nyt tiedä miksi esimerkiksi Retun myynti olisi ollut huono juttu (sori jos ymmärsin väärin). Pitkän uran tehnyt hevonen. Muutenkin hassusti kauhistellaan vaihtuvuutta, kun eikö nimenomaan ole hyvä että hepat pääsee yksäreiksi ennemmin nopeasti, kuin sen 20 vuoden työuran jälkeen? Varsinkin kun nämä viimeiset lähteneet hepat oli juurikin näitä, joita ei taidettu edes myydä, ne vaan haluttiin ostaa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Hui 
Päivämäärä:   12.5.21 23:31:30

Kyllä nyt on täysin ulkopuolisen silmin tätä keskustelua lukeneena niin sanottava että hui kamala. Aikuiset ihmiset täällä kirjoittaa että hevonen ei tarvitse ulkoilua? Ja varsinkaan kilpahevoset? Kilpahevosetkin on HEVOSIA, ei ne synny ravurina tai este-/kouluratsuna, ne syntyy hevosina. Ja jokaisen hevosen perustarpeeseen kuuluu ulkoilu, siihen on ihan turha lässyttää mitään muuta. Ihminen se on joka sen hevosen siihen tiettyyn muottiin asettaa, mutta se kilpuri on silti hevonen. Minusta on ihmeellistä käyttää nimikettä "tarhausfanaatikko", eikö se pitäisi jokaiselle hevosen kanssa toimivalle ihmiselle olla tärkeintä että hevonen saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Ja lajityypillistä käyttäytymistä ei ole kentällä ympyrän juokseminen 3h päivässä. Miettikää nyt ite! Tämä ketju on ihan järkyttävää luettavaa!

  Re: Artukainen

Lähettäjä: muu 
Päivämäärä:   12.5.21 23:48:31

Vedä foliohattu tiukemmin päähän, Hui. Toivottavasti et käy Artukaisissa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   13.5.21 22:54:44

Artukaisten hevosten tarhat olivat koko kevään järkyttävässä kunnossa. Polveen saakka sitä itseään. Itse olisin huolissani myös ruokinnasta, kun osa tuntihevosista talven jäjiltä niin laihoja.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   13.5.21 23:48:11

- on ensimmäinen joka tässä keskustelussa ihmettelee hevosten laihuutta, mitä sokeita siellä oikein käy. Osa hevosista ihan hirveen näköisiä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: S 
Päivämäärä:   14.5.21 10:30:47

Miksiköhän kesä kurssien kohdalla ei kerrota opettajaa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Lilli 
Päivämäärä:   14.5.21 10:31:32

Hippoksen mukaan TR omistaa 23 hevosta 

  Re: Artukainen

Lähettäjä: vanha 
Päivämäärä:   14.5.21 22:22:53

Minä sain sieltä listan, jossa oli 26 hevosta TR:n omistamia. Hevosten nimiä kun katsoin niin siinä on aikoja sitten kuolleita ja aikoja sitten pois myytyjä (ja ehkä niissäkin jo kuolleita).

  Re: Artukainen

Lähettäjä: vanha 
Päivämäärä:   14.5.21 22:48:55

Sabir eli Irkku lopetettu.
Bodjaga sov eli Dolly kuoli suolenkiertymään matkalla klinikalle, v. 2001 luulisin.
Monthy, tämä on joku ikivanha s. 1980, ei mitään tietoa tästä.
Thargos eli Arto myytiin kauan sitten.
Licenzija eli Lissu myytiin ja menehtyi vuosi sitten.
Spornik ei ollut kuin hetken silloin 1994, ei soveltunut tuntihevoskäyttöön, vaihdettiin, tilalle tuli Podarok, joka sekään ei ollut sopiva ja lähti myös melko pian pois.
Belfast, eikö tämä ollut Sasu? - joka siis jouduttiin lopettamaan
Maire-poni, joka myytiin varmaan joskus 15 v. sitten
Glazomer, joka jouduttiin lopettamaan 2007, kun toinen hevonen potkaisi jalan poikki
Dialog, joka oli osaava kyllä, mutta epävarma eikä viihtynyt tuntihevosena, lähti vaihdossa pois, jo 90-luvun puolella.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: vanha 
Päivämäärä:   14.5.21 22:56:36

Kapo, s. 1977, ei mitään tietoa.
Hyvästelijä eli Hemppa lähti muualle parisen vuotta sitten.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Lilli 
Päivämäärä:   14.5.21 23:49:06

Eli seura ei ole tainnut ilmoittaa Hippokseen kuolleita. Jännä toki jos myös myytyjä on edelleen seuran nimissä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Jl 
Päivämäärä:   15.5.21 01:01:03

Ja kenen nimissä niiden kuolleiden pitäisi olla, ellei seuran?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   15.5.21 09:28:19

Ne pitäisi ilmoittaa kuolleeksi Hippokseen, omistajan velvollisuus.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: vanha 
Päivämäärä:   15.5.21 09:37:57

On sinne osa kuolleista kuitenkin ilmoitettu, koska tuolta listalta puuttuu paljon myös lopetettuja hevosia. Ne löytää ko. hevosen nimellä hakemalla ja omistajan kohdalla lukee tietysti Turun Ratsastajat.

"Ja kenen nimissä niiden kuolleiden pitäisi olla, ellei seuran?"

Kyllä seuran, mutta eivät kuolleeksi merkityt siis omistajahaulla enää listalle tule.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Vanhaakin vanhempi 
Päivämäärä:   15.5.21 15:34:47

Kapo oli siro kimo, jolla oli melkoinen alakaula. Liikkui siis aivan väärin päin, mutta tykkäsi hypätä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: liisukka 
Päivämäärä:   16.5.21 12:51:35

Kuka muistaa...;)
Moran, Teas, Nowator, Tani, Kuliss, Faraon, Pawillon, Pavi, Django, Tripolitania...
Täytyy olla toooosi vanha jos muistaa;)

  Re: Artukainen

Lähettäjä: "¤&(//&% 
Päivämäärä:   16.5.21 14:41:47

Se Monthy tuli yhdessä Opalin kanssa, mutta ontui ja myytiin Mäkiselle Raisioon missä teki tosi pitkän tuntiuran. Siellä ei niin katsella ontuuko ne hevoset vai ei eli jotain vikaa siinä on voinut olla, mutta sinne se päätyi kuitenkin. Kymppitonnin Mäkinen siitä maksoi markka-aikaan. Myös Romeo meni Artukaisista Mäkiselle jos näitä vanhoja muistellaan.

Aika harvat ilmottaa Hippokseen hevosten kuolemista mikä on harmi juttu. Ja tosiaan monet TR:ltä myydyt hevoset ovat jääneet Hippokseen TR:n nimiin, joka on sitten varmaan sen uuden omistajan vika. Eikö hänen pitäisi ilmoittaa vai kumpi ilmoittaa omistajanvaihdoksesta? Ja onko se maksullista. Aina jos joku ilmoittaminen maksaa eikä sitä vaadita ( Mäkisen tuntarit tuskin kilpaili ) niin ihmiset jättää ilmoittamatta. Moni Artukaisten vanhoista on päätynyt ihan puskaratsuiksi kuten se Hemppakin. Onko se muuten hengissä vielä, tietääkö kukaan? Ja onko Reksi-poni hengissä?

Ja sen verran korjausta jonkun edellisen kirjoitukseen, että kyllä Artukaisissa on poneja nykyään. Ei taida olla virallista mittausta, mutta ainakin Essi, Cliff ja Bella ovat korkeudeltaan ainakin hyvin lähellä ponia. Ja arvaan että se "poni joka ei laukkaa" tarkoittaa tuota Essiä. Alegre on oikea nimi ja ei ole ainakaan yli 150cm millään. Bella vaikuttaa vielä Essiäkin pienemmältä koska se on niin sirorakenteinen.

Ja mitä tulee hevosten vaihtuvuuteen niin se ei ole huono eikä hyvä asia itsessään vaan riippuu ihan syistä miksi hevoset vaihtuvat. Jos pitkään palvellut hevonen saa hyvän eläkekodin (Retu) niin se on tosi hyvä juttu. Mutta jos taas puoli vuotta tai vuoden käytössä olleet alle 10-vuotiaat hevoset (Sasu ja Sonja) joudutaan lopettamaan vaivojen takia niin ei tosiaankaan ole hyvä juttu.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: annuleena 
Päivämäärä:   16.5.21 16:11:31

Se on aika vaikeaa lopulta sanoa onko se hevoselle kiva olla samalla ratsastuskoulussa samassa käytössä 10-15 vuotta. Pitkä käyttöikä riippuu tosi paljon sen hevosen luonteesta, terveydentilasta ja ratsastuskoulun olosuhteista.
Mutta se on ihan takuuvarmaa, että jos ratsastuskoulussa on useita siellä vuosikausia viihtyneitä, terveitä ja motivoituneita tuntihevosia niin silloin asioita tehdään oikein. Rasitus pidetään kohtuullisena ja hoito on hyvää.
Jos mietin omia valintojani ratsastuskoulun suhteen, niin suhtaudun aina epäilyksellä kouluihin, joissa hevoset vaihtuvat usein ja/tai ovat jatkuvasti pitkällä sairaslomilla. Ne pitkät saikut kun usein viittaavat siihen että hevosten ongelmia ei ennaltaehkäistä. Mutta aina on sellaisiakin hevosia, jotka eivät yksinkertaisesti kestä tuntikäytössä ja aina voi sattua onnettomuuksia niin etteivät sairaslomat liity mitenkään rasitukseen tai muihin asioihin, joihin koulunpitäjä voisi vaikuttaa.
Mutta sen verran läheltä olen TR:n toimintaa viime vuosinakin katsellut, että se on ihan faktaa, että hevoset sairastelevat tosi paljon ja sairaslomat ovat usein pitkiä. Ja hevosten vaihtuvuus on ollut tosi suurta verrattuna niihin aikoihin kun itse ratsastin, silloin samat hevoset olivat tosi pitkäikäisiä ja pitkään käytössä terveinä ja oletettavasti jotakuinkin tyytyväisinä.
Ja kun noista vanhoista puhuttiin niin monet varmaan muistavat vielä Akin, mustan ruunan, joka myytiin yksityiskäyttöön "eläkkeelle" kun jaloissa oli sanomista. Kuulin jokin aika sitten tutulta, että se on päätynyt lopulta toiselle ratsastuskoululle, jossa se nyt 21-vuotiaana tekee yhä tuntitöitä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: vanha 
Päivämäärä:   16.5.21 17:09:47

Jossain vaiheessa, on siitä jo aikaa, Artukaisiin ostettiin toistuvasti tuntihevosia ulkomailta samalta myyjältä/välittäjältä niitä etukäteen kokeilematta ja osa niistä ei kyllä ollut ollenkaan ratsastuskouluun sopivia ja niitä sitten myytiin eteenpäin, osa kyllä onneksi hyviäkin löytöjä (esim. Lea). Tarpeeksi monien huonojen ostosten jälkeen onneksi hevosia ruvettiin hankkimaan muualta ja niin, että käytiin ne sentään etukäteen katsomassa ja kokeilemassa.

Joo näköjään Aki on nyt tuntihevosena taas. Silloinhan Aki meni ensimmäiseen eläkekotiinsa johonkin pikkupaikkaan ja osoittautui niin laumaan tottuneeksi ja läheisriippuvaiseksi, ettei siltä yksinolo/ratsastus onnistunut ja se taisikin vaihtaa seuraavalle omistajalle johonkin isompaan talliin. Hippoksen mukaan se on tällä ollut sitten peräti kahdeksan vuotta ja ratsastuskouluun myyty vuosi sitten. Ko. koulun sivuilla sitä kuvataan näin:

"Taso: Va B, Re puomit
Aksu on osaava vanha herra, jota ei suuremmin ikä paina. Varsinainen kaikkien ratsastajien opetusmestari"

Eli sillä ei esteitä kuitenkaan enää hypätä.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: vanha 
Päivämäärä:   16.5.21 17:23:14

Ja voihan olla mahdollista sekin, että Aki vaikka on tuntarina samalla tallilla missä se on ollut yksärinä?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: toinen vanha 
Päivämäärä:   21.5.21 18:19:10

Aki oli kiva hevonen ja se on yllättävää, että se on kestänyt ja elänyt niin pitkään, että se on vielä kunnossa tunneillekin. Muistan nimittäin ne Artukaisten loppuajat kun se liikkui varsin jäykästi ja vaihtelevasti ja sitä ei saanut enää estetunnille.
Jos se nyt tekee tuntitöitä vaativan B:n statuksella niin ei siinä sen kummempaa vikaa varmaan ole koskaan ollutkaan.
Kiva kun sillä ei enää hypätä, että selvästi on sellainen koulu missä hevoset huomioidaan yksilöllisesti eikä kaikkien ole pakko hypätä. Artukaisissahan estetuntien määrä on vähintään tuplaantunut siihen verrattuna mitä oli silloin Akin aikaan.
Mistä te tuon Akin löysitte? Onko lähelläkään Turkua? Olisi kiva mennä moikkaamaan <3

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Z 
Päivämäärä:   22.5.21 08:27:36

Toinen vanha:
Ratsastuskoulu Kipinä, Ylistaro

  Re: Artukainen

Lähettäjä: KR 
Päivämäärä:   28.5.21 15:45:02

Kommentoin vain nopeasti tähän hintakysymykseen, että vertailin kesätuntien / irtotuntien hintoja alueella ja Artukaisen hinnat on ihan samaa luokkaa kuin alueen muiden tallien. Koska koen Artukaisen parhaaksi tasoltaan, päätin varata kesän tunnit itselleni sieltä :) Kannattaa muuten varata pian jos haluaa Artukaisiin, kesätunnitkin menee aina täyteen!

  Re: Artukainen

Lähettäjä: mökkiläinen 
Päivämäärä:   24.6.21 01:02:28

Olen yksin tai kaverini kanssa käynyt artukaisten kesätunneilla jo ennen Heiskaa eli jotain 13-14 kesää. Minään kesänä tunnit ei oo tullu täyteen ja monina vuosina tunteja ja kursseja on peruttu tosi paljon kun ei oo osallistujia. Nyt on tehty varaus listan mukaan niin, että on vain muutama oppilas joka kurssilla ja tunneilla vaan kuusi oppilasta. Joka tuntui paljolta kun kaksi suokkia veti täysiä laukkaa.
Vaikka ryhmät on pieniä niin silti siellä on vaan kaks kurssia täynnä ja muutama irto tunti on täynnä. Melkein kaikille siis on tilaa hyvin.
Siksi niitä ale tunteja on ollu kesäsin että on saatu asiakkaita. Ihmiset on mökeillä ja nyt saa taas matkustaa ja yli hinnotellut ja yhden asian tunnit ei kiinnosta.
Heiska on tosi hyvä ope halutessaan, mutta hevoset ei ole kovin hyviä. Kilttejä, mutta ei niissä ole laatua ja on huono uudistus tehdä vaan yhtä asiaa joka tunnilla. Meillä oli ainakin viime tunnilla varsin tylsä tunti ja pari hevosista suorastaan soveltumattomia tunneille. Veivät sitten liikaa opettajan huomiota.
Parhaat hevoset on valmennuksissa ja kisakäytössä ja irto tunnit pidetään niillä hevosilla kun jää jäljelle eli ei kelpaa kisoihin. Jos hevoselle on laukkaaminen uraa pitkin vielä haastava juttu niin kuka maksaa 35 ekeä siitä.
Me ei aiota nyt ottaa kesä tunteja enää vaan katsellaan muualta muutamaa tuntia. TR:n kannattaisi panostaa moni puolisiin tunteihin, edullisempiin hintoihin ja käyttää kaikkia hevosia tunneilla. Jos parhaat on nimetty joillekin tietyille ratsastajille niin se aiheuttaa vaan pahaa verta. Kisa tulosten perusteella ne parhaatkaan ei oo ihan kummosia. Edellis vuoden tuntari mestaruuksissa prosentit oli ihan häntä päässä. Mikä ihmeen juttu tuo kisa vimma edes on?
Mutta Heiska osaa opettaa, hevoset on kilttejä ja jos ei niin piittaa hinta/laatu suhteesta niin ei varmaan oo huonoin mahdollinen vaihtoehto.
Toisessa otsikossa haukuttiin hevosia laihaksi ja se oli valitettavasti totta. Osa on normaalipainoisia ja suorastaan pyöreitä, mutta muutama oli liian laiha. Ei ole riskinä metabolismi todellakaan.
Sellanen edullinen kesäkortti ois ollu kiva, sellanen oli tosi monena vuonna peräkkäin. Viis tuntia kasikympillä tai satasella. Ja sama hinta vaikkei oltu seuran jäseniä. Mut kaikki hyvä loppuu näemmä aikanaan.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   24.6.21 08:01:56

Heiska?!?

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.6.21 08:25:51

Hevoset, jotka osallistuvat valmennuksiin ovat kyllä ihan normaalissa tuntikäytössä eikä mitenkään vain tietyille oppilaille "varattuja". Artukaisten hinnat ovat hyvin kohtuulliset. Nostovaraakin on hinnoissa vielä reilusti normaalituntien osalta. Ratsastus on valitettavasti kallis laji ja niin kauan kun sitä harjoitetaan ilman viranomaisten tukea niin kalliina se pysyykin. Ihan turha itkeä täällä tuntien hinnoista. Ja kilpaileminen on monelle harrastelijalle luonnollinen osa harrastusta ja on äärimmäisen hienoa, että siihen tuetaan, kannustetaan ja annetaan mahdollisuus.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: h 
Päivämäärä:   24.6.21 14:25:01

"Parhaat hevoset on valmennuksissa ja kisakäytössä ja irto tunnit pidetään niillä hevosilla kun jää jäljelle eli ei kelpaa kisoihin."

Tämä nyt ainakin paljastaa, ettei paljoa ole Artukaisten arkea seurattu. Ratsastuskoulussa ei ole yhtäkään hevosta, joka menisi vain kisaryhmäläisillä tai ei tekisi tavallisia tunteja.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.6.21 08:52:44

Kuka hitto kutsuu Heidiä HEISKAKSI 😂😂

  Re: Artukainen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.6.21 21:02:46

Ainakin ennen vanhaan monikin.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: A.M. 
Päivämäärä:   26.6.21 10:28:28

Aika tuoreita tuntilaisia jos eivät tuota lempinimeä ole kuulleet, ihmisillä kun on menneisyyttä muuallakin kuin TR:llä ja kesätunneilla juuri on käynyt niitä muualtakin tuttuja ihmisiä ratsastamassa.

Vuosikausia oli sellainen viiden kerran edullinen kesäkortti, mutta silläkään tavalla tunnit eivät olleet täynnä, että tuo nimimerkki Kr on selvästi jostain muualta tai keksii asioita. Toivottavasti kortti tekisi vielä joskus paluun niin voisin itsekkin sen viisi kertaa käydä.

Kausituntilaisista valtaosa ei käy kesällä ratsastamassa ollenkaan tai käy muualla, omalta tunniltani porukkaa menee muualla leireille, eikä kukaan sanonut ottavansa yhtään kesätuntia artukaisista.

Tunnithan jatkuvat jo heti elokuussa. Ketään ei taatusti kiinnosta mutta meikäläisellä on juuri silloin loma, joten saankin perua kolme tai neljä ekaa tuntia. Voisi miettiä voisiko kauden alkua siirtää vaikka elokuun puoliväliin, niin se ennen muinoin oli. Mutta kehitys varmaan kehittyy. Mutta en varmaan ole ainoa jolle elokuu on lomakuukausi ja silloin ollaan poissa kaupungista.

Mitä tulee parhaiden hevosten käyttöön valmennustoiminnassa niin se on ollut selvää ympäri vuoden. Kun hevosten tuntimäärät ovat kohtuusamoja ja monella hevosella on kaksi valmennettavaa niin tietysti sitten ne huonommat hevoset menevät suhteessa enemmän irtotunteja. Tämä on ihan faktaa. Mutta tietenkään mikään hevonen ei ole VAIN valmennus/kisakäytössä jatkuvasti, mutta jonain tiettynä päivänä voi olla.

Ja lukeehan siellä TR:n omassa tiedotteessa, että kisoihin valmistautuville pidetään oma kurssi tässä kesällä ja niillä hevosilla ei silloin ole muita töitä. Kuitenkin kalenterissa on irtotunteja, joten ne on varmasti suunniteltu pidettäväksi hevosilla, jotka eivät kelpaa kisoihin.

Tuota tapahtuu varmasti joka ratsastuskoululla jossa kisataan, kisaratsastajilla täytyy olla oikeus harjoitella kisahevosillaan. Mutta sorsii se samalla muita tuntilaisia. On valmennusten ulkopuolella sentään yksi laatuhevonenkin eli Jussi. Se on niin kiva että ostaisin pois jos olisin varoissani.

Ja mitä hintoihin tulee niin todella laadukkaasta ja monipuolisesta tunnista hyvällä hevosella kesätuntihinta ei ole kova. Mutta verrattuna vielä kahden vuoden takaiseen niin kesätuntihinta on lähes kaksinkertaistunut eikä opetus ja hevoset ole parantuneet yhtään. Että kaikki on suhteellista.

Kohta joku kertoo että Primuksella tunti maksaa kaksi kertaa enemmän kuin artukaisissa jos riittääkään. Siihen meikäläinen voi jo valmiiksi sanoa, että pääkaupunkiseudulla on ihan eri hintataso ja kandee mennä katsomaan millaisia hevosia Primuksella on ja mitä siellä tunneilla tehdään. Ja sitten kandee miettiä mitä hevosia lähettää ratsastuskoulumestaruuksiin.

Ei millään pahalla mutta siitä lähdetään, että alkutervehdystä lähtien hevonen on kuolaintuntumalla. Ja on sitä läpi radan. Jos ei ole niin kannattaa jäädä ihan kotitalliin harjoittelemaan (niin muut saavat kiukutella kun yksi harjoittelee aina sillä samalla). Hahah.

Kivaa kesää kaikille!

  Re: Artukainen

Lähettäjä: Pleb 
Päivämäärä:   26.6.21 15:41:36

"Lukeehan siellä TR:n omassa tiedotteessa, että kisoihin valmistautuville pidetään oma kurssi tässä kesällä ja niillä hevosilla ei silloin ole muita töitä. Kuitenkin kalenterissa on irtotunteja, joten ne on varmasti suunniteltu pidettäväksi hevosilla, jotka eivät kelpaa kisoihin."

Tiedote: "ajalla 5.-7.7.2021 järjestämme valmennus&viimeistelykurssin mukaan valituille ratsukoille. Muut hevosen aloittavat loman 7.7.2021"

Kesätunteja tästä on 5. ja 6. päivä, molempina kaksi tuntia. Tässä ei myöskään lue (eikä muistaakseni muissakaan tiedotteissa) että kisahepat eivät tekisi noiden kurssien lisäksi muuta.

Enkä nyt tiedä onko ne kaikki kisahepat edes niitä laadukkaimpia tai muuten parhaimpia yksilöitä koko koululta. Ehkä sitten, mutta itse olen ainakin ollut oikein tyytyväinen siihen mitä hevosia pääsen ratsastamaan. Ja kyllä ne kisahevoset ihan samoin tunneilla on. Toki eihän ne kaikkea voi tehdä ja pakko niitä muitakin on käyttää. Ei itselle silti ole tullut fiilistä että saa vain jämähepat kun muut menee hyvillä, vaikka olen uusi kävijä, enkä edes kamalan hyvä.

Eipä ne hepat mitään kauheita tykkejä ole, mutta oikein kivoja ja mukavia ratsastaa. Joo, moona on raaka ja silleen, mutta arvostan edes sitä että opet kyselee haluaako ja jaksaako sillä vielä mennä. Ja jos tuntuu vaikealta, saa kokeneempia heppoja alle. Mua ei itseäni haittaa sillä silloin tällöin ratsastaa, varsinkin kun on sellainen olo että voin sanoa jos kyllästyttää. Ovat ainakin saaneet luotua sellaisen vaikutelman, että uskon voivani asioihin vaikuttaa.

  Re: Artukainen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   26.6.21 19:56:06

"Aika tuoreita tuntilaisia jos eivät tuota lempinimeä ole kuulleet, ihmisillä kun on menneisyyttä muuallakin kuin TR:llä ja kesätunneilla juuri on käynyt niitä muualtakin tuttuja ihmisiä ratsastamassa."

No en ole tuore tuntilainen, kun Artukaisissa käynyt 90-luvulta, mutta joo menneisyyttä ei juurikaan ole muualta jotain alkeiskurssia lukuun ottamatta. Ja Heidiä en ole tuntenut ennen kuin hän tuonne tuli ja en itse ole kuullut häntä kutsuttavan muuta kuin Heidiksi.

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.