Lähettäjä: Raha-asianvaliok
Päivämäärä: 20.4.25 13:37:41
Tämä menee vähän ohi ketjun aiheen, mutta kun ottaa huomioon mihin Hippola on itseään viemässä ei voi kun ihmetellä ja ottaa kantaa.
Kylmää kyytiä on luvassa hevostaloudellekin puolivälin budjettiriihessä, jollei ihmeitä tapahdu.
Yhteistyö Veken kanssa olisi mahdollista myös lisenssijärjestelmässä. Asetelmassa joutuisi kummatkin laittamaan kaiken peliin jotta tuote jalostuisi kiinnostavan hyväksi ja molempien olisi kilpailtava niin hevosenomistajien kuin pelajien mielenkiinnon säilymiseksi. Muussa tapauksessa ATG tulee täyttämään syntyneen pelitarjontatyhjiön.
Mitkä perustelut hylkäykselle Hippola antoin Veken tarjomalle yhteistyötarjoukselle viime kesän loppupuolella joka olisi ollut kooltaan 8,8 miljoonaa euroa vuodelle 2025, saman verran eli 8,8 miljoonaa euroa vuodelle 2026, ja vuodelle 2027 tarjous olisi ollut jopa 13,6 miljoonaa euroa (Lähde MT 4.9-24)?
Nykyisin Veikkaus maksaa Hippokselle yhteistyörahoja vain noin miljoona euroa vuodessa.
Vertailulukuina meillä on joitakin kymmeniä miljoonia, puheenjohtajan kertomana, mutta jonka ATG laskelmat ampuivat alas ja heidän arviot tuotosta sai valtuuskunnassa aidon tyrmistyksen.
Unohtaa ei pidä Laki hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen myönnettävistä avustuksista(331/2023) jossa avustusta voidaan myöntää valtion talousarviossa tähän tarkoitukseen osoitetun määrärahan puitteissa. Pääsääntöisesti nämä tuet kohdistuvat
Hippolan erityisavustukseen, hevoskasvatukseen ja hevosjalostusliittojen erityisavustukseen.
Valtion talousarviossa tämän lain mukaisiin tarkoituksiin osoitetusta määrärahasta osoitetaan vähintään 95 prosenttia raviurheilu- ja hevoskasvatustoimintaan. Nostin tämän esille siksi että valtiovalta on hevostalouden puolella.
Perustelut omasta päätösvallasta raviurheilussa eivät tule toteutumaan kummassakaan yhteistyökumppanien vaihtoehdoissa. Se asema ollaan hukattu uppiniskaisuudessa olemalla uudistaa päätöksentekorakenteita Hippolassa.
Kilpailtuun toimilupajärjestelmään hakeutuessa Hippos ja/tai raviradat tulevat toimijoiksi markkinoilla ja siihen sovelletaan esim. kilpailulainsäädäntöä joka tulee rajoittamaan taloudellistayhteistyötä toimijoiden kesken.
Ranskan ja Ruotsin havostalouksien elinvoimaisuus ja tulevaisuuden turva kilpailtussa toimilupajärjestelmässä nojaavat vahvaan luottamkseen ja yhteistyöhön valtiovallaan kanssa.
Tälle tosiseikalle Hippos on valitettavasti kääntänyt selkänsä ja tulevat ajamaan raviurheilun syöksyyn Suomessa.
|