Lähettäjä: PölhöKustaa
Päivämäärä: 4.4.25 15:21:54
Jos varsa tulee itselle, niin mikäs sen estää. Riskihän tulee joka tapauksessa itselle pukkaa sen millä hyvänsä tiineeksi. Toki myynnissä sillä ei tule olemaan mitään arvoa nostavaa jälkeläistä ajatellen.
Tämä 3+3 jalostuksen kertaus nousi aikoinaan pinnalle juuri Stars Priden ja Speedy Crownin kohdalla, kun se pienessä mittakaavassa nousi esille hyvilläkin tuloksilla eli puhutaan jalostuksen teeseistä sieltä 1970-1980 luvun aikakausilta. Mimeltä mainitsematon henkilö alkoi sitten markkinoida sitä yhtenä jalostuksen totuutena silloin 1990-2000.
Kuitenkin 20-30 vuodessa maailmalla vertailu kelpoista pohjaa dokumentoituna ymmärrettiin, että myös se ei hyvät ominaisuudet kertaantuvat ja sukulinjat kaventuvat. Sen jälkeen harkitusti on päädytty tiukkaan kertaamiseen ja ennen kaikkea emälinjan tutkiskeluun. Jos emälinja on laaja-alainen tai jopa aivan eri genomi pohjalta vähentää se epätoivottujen ominaisuuksien ilmaantumiseen. Yleensä fyysiset ominaisuudet periytyvät enemmän, jolloin suoritus kyvylliset ominaisuudet ovat vahvemmilla. Vastassa on sitten toisaalta tuki ja liikuntaelimistön ongelmat ja immunologiset alttiudet. Aivokemiallisissa ongelmissa eläinmaailmassa ei juurikaan ole kesyillä kotieläimillä merkitystä, jotkut sanovat mitä tyhmempi sen helpompi.
Ehkä itse koen ja huomio omiin kokemuksiin nojanneena suurin ongelma on ehkä raskasrakenteisuus, ventovuohisuus ja autoimmuunisuudessa infektio herkkyys. Vaatii siis enemmän huomiota varsa aikaan ja valmennukseen. Herkällä korvalla ja tunteella edeten. Luonteessa voi esiintyä ei niin palvelualtista luonnetta. Ja jos treeni on suhteessa kehitykseen ja kasvuun liian kovaa voi heittäytyä ns. toimimattomaksi. Mitä hormonaalisiin toimintoihin tulee, niin oreissa esiintyy enenmän epäkelpoista solukehitystä ja tammoissa se näkyy sukusolujen kehityksen kaaressa. Toki niillä ei kilpahevosta ajatellen juurikaan ole merkitystä. Hormonaaliset ongelmat taas esiintyy kilpahevosilla kytköksissä rasitukseen, ruokintaan, lepoon ja sosiaalisiin suhteisiin. Näitä elementtejä säätämällä hormonaali kuikkuisistakin hevosista voi tulla oivia kilpureita. Vaatii paneutumista asiaan ja kenellä on sitten aikaa muun toiminnan ohella käyttää aikaa asiaan.
|