Lähettäjä: Petsari
Päivämäärä: 8.8.24 13:28:16
Zenon,
valitettavasti tietoni vuoden 2016 tapahtumista ovat aivan samanlaiset kuin muillakin julkisen tiedon varassa olevilla; totuuden tietävät vain harvat ja valitut.
Toki on totta että mitään laitonta ei kaupossa tapahtunut ja kaikki meni paperilla oikein. Toisaalta, tuskin ehdotus RAY:n ja Fintoton yhdistämisestä Veikkaukseen lähti kummastakaan puljusta liikkeelle vaan aloite tuli Veikkauksen (=valtion taholta). Syitä voi jokainen arvailla, mutta jos joku väittää ettei raha ratkaissut, on hän pahasti hakoteillä. Varsinkin kun sieltä täältä on saanut lukea, että Fintoto myi itsensä ihan liian halpaan hintaan.
En myöskään tiedä syitä tai motiiveja Hipposen päätöksen takana mutta kuten sanoit, ne olisi syytä avata, varsinkin nyt kun valtiovalta vetää ikävästi maton hevosalan alta mitätöimällä sopimuksen tärkeimmän "prosenttipykälän". Ja ei, en väitä että valtion tavoitteena oli ajaa raveja alas, hevostalous vain sattui ajautumaan ikävästi sijaiskärsijäksi tilanteessa jossa ensin vahvisttettiin Veikkauksen monopolia, tämän jälkeen siirettiin tuotot edunsaajien sijaan valtion kassaan ja lopulta päätettiin lähteä kiireellä lisenssimallin perään.
Olisiko Hippoksella ollut mahdollisuutta estää tilanne? Ei tietenkään.
Olisiko Hippoksella ollut mahdollisuus pelata korttejaan edes hieman paremmin? Tottakai olisi, mutta samalla sen olisi täytynyt myöntää vuonna 2016 tehdyt virheet.
Koskisen avaus on hyvä, mutta kuten kirjoituksen loppukaneetissa sanotaan, tulevaisuuden täytyisi alkaa rahoituksen kontrollin palauttamisesta omiin käsiin eli omasta peliyhtiöstä. Valitettavasti vain valtionvarainministeriöllä on n. 20 miljoonaa syytä pysyä nykytilanteessa ja vaikka joku voisi väittää, että pelikatteen nosto toisi lisää rahaa valtion kassaan, tulemme erittäin todennäköisesti näkemään tilanteen missä valtio paikkaa pienenevää pelikatetta pienentämällä ravien saamaa tukisummaa ja kohtalon kierre on valmis. No, ainakin tulevaisuudessa saamme juhlia kotimaisia voittajia Finlandiassa ja St. Michelissä kun kymppitonnin ykkösillä ei houkutella edes keppihevosia paikalla Ranskasta tai Ruotsista.
|