Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kengitysasiaa

Lähettäjä: Sukset 
Päivämäärä:   18.7.24 15:35:46

Kuinka eriytynyttä on ravi-ja ratsuhevosten kengitys? Kyselee kengitysasioista aika tietämätön. Osaako ravipuolen ihmiset myös ratsukengityksen siis? Olen hankkinut entisen ravurin ratsunhommiin ja saanut ratsuihmisiltä kommenttia, että ns. sukset on alla ja niitä kavioita pitäisi muuttaa.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.7.24 15:39:09

Kauheasti niitä ei voi muuttaa mutta ne "sukset" auttaa yleensä pääsemään lujaa ravia, jos lönkyttelee tai yrittää laukkahommia, pitää vähän muokata. Tarkemmin vaikea sanoa näkemättä kuvaa kavioista ja hevosen liikkeistä.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Hoof 
Päivämäärä:   18.7.24 15:40:02

Älä jaksa.
Joillain oli ehkä 70-luvulla pitkät etuset, ei enää.
Sun kepparilla on nyt vaan liian pitkä harjanvarsi.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Amatöörivalmentaja 
Päivämäärä:   18.7.24 15:40:58

Kengittäjä voi heittää pakin nurkkaan jos ei osaa kengittää hevosta ratsukenkään. Sukset ravihevosellakin ovat "menneen talven lumia" eli niitä ei ole enää osaavista käsistä tulevilla hevosilla.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Sukset 
Päivämäärä:   18.7.24 15:48:06

Tämä on ollut amatöörillä viimeksi. Elikkä näiden kommenttien perusteella uskallan kysellä ravipuolen ihmisiltä kengittäjää? Kengittäjät (ainakin ratsujen) on kuulemma nimittäin kiven alla täällä päin , eikä vanhat tahdo ottaa uusia asiakkaita.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: ex seppä 
Päivämäärä:   18.7.24 15:51:09

Hyvä seppä kengittää ratsut ja ravurit, ei tarvitse erikoistua. Ravurin kengityksessä joutuu miettimään kuinka hevonen ravaa nopeiten ja puhtaasti, kun taas ratsu laitetaan mahdollisimman terveellisesti

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Sukset 
Päivämäärä:   18.7.24 15:56:16

Kiitos ex seppä, hyvä kommentti. Tätä terveellisyyttä nyt haetaan, koska kilpaa ei enää juokse.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: keng.... 
Päivämäärä:   18.7.24 15:58:30

ex seppä sen sanoi juuri niin kuin se on. Ei kuten nimim. .

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: ! 
Päivämäärä:   18.7.24 16:19:40

ratsulla ja ravurilla,ei ole mitään eroa kengityksessä.oikeilla kavion kulmilla ihanneliikkeisiin...

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.7.24 17:02:28

jos tulee harraste ratsuksi niin käske sepää laittamaan ihan normi kulmin ja suht lyhyeen kavioon remontti kengät joka jalkaan ei rasita niveliä , ei tämän päivän ravurit yleensä juokse pitkillä kavioilla

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Qwerty 
Päivämäärä:   18.7.24 17:29:35

Suurin ero lienee että ravurit kengitetään 3-4 viikon välein ja ratsut 7-8 viikon välein

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: ktllä 
Päivämäärä:   18.7.24 17:52:53

Yksilöllisiä asioita. Niitä o kenekää turha täällä jeesustella ja koittaa päteä.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Allu 
Päivämäärä:   18.7.24 20:30:36

Meillä kengittää tallin ravurit ihan puhtaasti "ratsuseppä". Tekee tosi hyvää jälkeä, kaviot ja asennot ihan priimat ja hevoset pysyneet terveinä. Sanoo itsekin ettei tiedä ravureista mitään eikä osaa niiden kengityksellä kikkailla mutta meidän pelastus on ollut tämän tekemä hyvä peruskengitys.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.7.24 20:46:48

Rakenteen mukaanhan se pitäisi molemmissa lajeissa mennä, mutta käytännössä ravi puolella kyllä valitettavasti näkee vielä ihan liikaa kikkailua ja vanhoja uskomuksia. Hyvin usein ravureihin "erikoistuneet" kengittäjät tahtoo olla itseoppineita ja jälki sen mukaista.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: keng.... 
Päivämäärä:   18.7.24 21:01:52

jos kengityksestä ei tiedetä, niin voi ainakin kirjoittaa sen ainaisen varman "rakenteen mukainen vuolu". Näin luulee kirjoittavan uskottavasti tietävänsä.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: ex seppä 
Päivämäärä:   18.7.24 22:10:21

Oon samaa mieltä suurin osa vain puhuu rakenteenmukaisesta kengityksestä mutta eivät ymmärrä edes rakennetta

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Kopu 
Päivämäärä:   19.7.24 07:57:10

Vanhalle ravurille ei ainakaan heti pysty ratsukenkää laittamaan.
Painavampi kenkä muuttaa jalan liikettä aika paljon ja silloin voi hevonen kolhia iitseään tai ainakaan etu kengät ei pysy jalassa, kun takasella kopsii ne irti.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   19.7.24 08:16:22

Kyllä näkee vielä suksia ja tosi ahtaita sovituksia. Kengät ei yllä kaikilla ravureilla edes kannoille ja kannat on vedetty matalaks ja parhaimmilla kannat karannut kauaksi eteen.

Karkeasti: ratsut laitetaan lyhyeen ja pystympään (rakenne huomioiden) kavioon jotta liike lähtee enemmän ylös. Ravureilla suositaan pidempää varvasta ja loivempaa kaviokulmaa jotta liike menee eteenpäin.
Ite olen ns ravi-ihminen mutta kengitän enemmän ratsuja. Ravikikkailuja, balanssi muutoksia en osaa vaan omat ravurit juoksee normikengällä ja normikaviolla (ei vedetä ihan tappiin vaan jätetään hiukan varvasta).

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Asd 
Päivämäärä:   19.7.24 09:32:03

Noista matalista kannoista: Mun hevosella kannat on pakko vetää matalaksi jos ei halua että ne vetäytyy. Kaviot kasvaa eteenpäin ei alaspäin.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: keng.... 
Päivämäärä:   19.7.24 10:10:11

K... näin joskus klinikalla kuvailemasi kengityksen ja oli pakko ottaa kuva, no siitä mielestäni oli seuraus, että toista polvea piikitetty ja toisen jalan vuohinen tosi karmean näköinen oliko isompikin hajoaminen ? (en udellut, kun ei minulle kuulu). Mutta ensimmäiseksi meni silmät kengitykseen, kun kannoilta ei näkynyt kenkiä kuin vasta katsoessani läheltä lattian pintaa.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: hilla 
Päivämäärä:   19.7.24 12:29:33

Onhan tuo suksiasia, lämminverisillä varsinkin, usein rakennevirhe kaviossa. Jos kantoja ei ole, eli ne on pakko ottaa tosialas jotta ahtaat kannat eivät vetäydy ties minne, ei siinä seppä ihmeisiin pysty. Toki hohtimet pitää olla otollaan ja usein!

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: keng.... 
Päivämäärä:   19.7.24 12:59:01

hilla en allekirjoita näkemystäsi, ja usein saman tallin hevosilla on joko sukset (onneksi vähempi nykyään) tai sitten se normi. Joo onhan niitä kannattomiakin ja seppä ei tosiaan ihmeitä voi tehdä.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.7.24 16:54:40

"Vanhalle ravurille ei ainakaan heti pysty ratsukenkää laittamaan.
Painavampi kenkä muuttaa jalan liikettä aika paljon ja silloin voi hevonen kolhia iitseään tai ainakaan etu kengät ei pysy jalassa, kun takasella kopsii ne irti."

Ravi vs remonttikenkä ei oikeasti ole niin iso painoero että sitä pitäisi pelätä muuta kuin ehkä joidenkin rakennekukkasten kanssa...

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: ;; 
Päivämäärä:   19.7.24 18:39:12

Kyllä suksia näkee vielä liikaakin. Pitkässä, vennossa vuohisessa jatkona suksi, jossa kannat vetäytyny, niin mielessä käy että kauanko kestää jänteet tai polvet.
Meillä käy seppä joka kengittää ratsuja ja ravureita, ei laita liian pystyyn eikä tee suksia, kummillekkaan. Kummatkin katotaan rakenteen mukaan.
Toki ne kannat vetäytyy ja varvas lähtee eteen, jos varvasta jätetään liikaa tai on liian pitkä väli. Kanta kuluu eniten, johtuen kavion mekanismista. Tällä saadaan kannat vetäytyyn ja säde surkastuun. Päälle kun lyödään ahdas kenkä, niin alkaa soppa oleen valmis.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Kylmän raudan sepp 
Päivämäärä:   20.7.24 08:18:31

K.
Kannat vetäytyy alle, jos kantoja ei vuolla.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: kauhunäky 
Päivämäärä:   20.7.24 08:48:01

Varpaan pituutta saa lyhennettyä sentään kerrallakin mutta tosiaan vetäytyneet, murskautuneet ja ahtautuneet kannat on ikävät. Aika hurjaa nähdä kuinka se kenkä on tavallaan laitettu kyllä kannoille, mutta ulottumaan vain ikäänkuin sen hetkisille kannoille eikä sinne missä niiden kantojen pitäisi olla. Sivusta kun katsoo niin näyttää kuin päkiät olisivat tippuneet maan tasalle.. tai no niinhän ne kai vähän ovatkin. Allelyöty kenkä on jopa kaksi numeroa liian pieni. Pihdeillä kun käy kanta-alueita läpi, niin kyllä siellä aristusta useinkin on ( tosin on huomioitava miten hevonen on ajettu esim edellisenä päivänä ).
Tuosta rakenteen mukaisesta kengityksestä..itsekin termiä viljelen mutta en koskaan ole väittänyt että arvioni osuu oikeaan. Ei se mitään helppoa ole. Mutta uskon että ne jotka yrittävät tosissaan sovittaa vuolun ja kengän sovituksen ym rakenteen kanssa yksiin, ovat hajulla edes vähän.

"Ravurin kengityksessä joutuu miettimään kuinka hevonen ravaa nopeiten ja puhtaasti, kun taas ratsu laitetaan mahdollisimman terveellisesti"

Itse kyllä lisäisin ravurin kengitykseen tuon "mahdollisimman terveesti". Olen siinä käsityksessä, että nykyajan ravurit osaavat juosta sen verran, että voi mennä terveys edellä kengityksessä. Enkä oikein ymmärrä miksi itse ainakaan esim kilpailukautta varten ajattelisin että no kengittelen esim suksityyliin ennätykset mielessä vaikka pahalta näyttää, että siirrytään huoltotauolle sitten kun alkaa kipeytyä.

Ratsuilla on yleistettynä luonnostaan pystympää kaviokulmaa, lämminverisellä ravurilla loivempaa. Eli ravurin matalien kantojen kanssa en itse herkästi villiintyisi esim kulmia nostelemaan, ilman kuvia. Kanta-alue pitää kuitenkin saada terveeksi. Suomenhevosilla pystympi kulma. Minustakaan ratsujen ja ravureiden kengittämisessä ei sen kummempia eroja ole, kengät ne suurin. Sitäpaitsi mielestäni ravurit pitäisi aina kengittää hyvään rollerikenkään kun niillä on vähänkään pitempi jakso jolloin ei ajeta kovempaa ( niin kovaa että painava kenkä haittaa liikkeitä). Talvella toki hokit tarvitaan ja rollerin idea menee siinä ja hokin sijoitusta tärkeämpää lienee pito.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Jope 
Päivämäärä:   22.7.24 17:47:55

Kauhunäky. Puhut asiaa.👍

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Sopuli 
Päivämäärä:   25.7.24 22:57:52

Meillä kävi muka osaava kengittäjä. Nyt ollaan korjattu yli puolivuotta hevosen kavioita. Eniten harmittaa ettei koskaan tullut katsottua kavioita ilman kenkiä. Kantakulmat menossa puolessa välissä kaviota, säteet pitkät, kavio mallia suksi. Jokainen kavio hieman vino/kiero johonkin suuntaan. Jos vähääkään epäilyttää niin ole kengityksissä mukana katsomassa/näkemässä sitä kaviota. Meillä oli pohjalliset niin ei nähnyt sisäpuolta. Hyvä kengittäjä kengittää hevosen rakenteen mukaan.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Ktllä 
Päivämäärä:   25.7.24 23:04:03

Jos osaava kengittäjä se osaa kengittää niin ratsun ku ravihevosen. Pieniä eroja on

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Nasu 
Päivämäärä:   25.7.24 23:54:28

Missähän täällä nyt niin kovasti jeesusteltiin ja pädettiin?

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Petsari 
Päivämäärä:   26.7.24 09:42:25

Seppä laittaa oikeat ratkasut kun kengittää hevoset huom ammattimies on

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Seppä 2 
Päivämäärä:   26.7.24 12:43:16

Ratsut kengitetään niin kuin hevonen kuuluu kengittää jokainen yksilöllisesti, rodusta riippumatta. Ravureilla lähtökohtaisesti jo pitkät vuohiset joten harvemmin ne kovin pystyt ovat verrattuna moneen ratsuun. Johtunee ihan hevosen rakenteesta. Varvasakseli kuitenkin tulisi olla suorassa riippumatta siitä onko millainen rakenne. Jos kannat ei pysy kasassa, niin sitten vähän pohjallista ja täytettä avuksi. Vaihtoehtoja on. Kengitysseppä kengittää hevosen kuin hevosen ja osaa tehdä sopivat ratkaisut niin että hevosen hyvinvointi menee etusijalle.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Tilt 
Päivämäärä:   26.7.24 23:01:52

Rakenteen mukaan kengitys voipi joutaa romukoppaan koska lavan kulmaa saa muutettua avaamalla lavat kehonhuollolla. Lapa, voi olla eri kulmassa eri puolen hevosta jos on käytetty epäsopivia varusteita. Kulmamitta kaviossa toimii jos kavio on terve ja 4 suht symmetristä kavioo, joissa kannat oikeella paikalla muuton tuo kavion karvaraja on ehkä ainoo vakio?? Harvoin Suomes tuota katsotaan kait.... Mitä pidempi etunen niin sen heikommin toimii takapää lopulta. Hyvää kengittäjää saa todella hakea, moni on opeista huolimatta oikotien porukkaa. Tämä on kenkku juttu. Jos kaikki hevosen omistajat mittaisivat kavioita niin eroja on 4ssä kaviossa ihan peruskengityksessä. Oikea kavion asento ja kavion pituus tuo kestävyyttä ja pitää liikeradat oikeina.

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: isoseppä 
Päivämäärä:   27.7.24 06:33:57

Ratsuilla ja ravureilla on usein eri käyttötarkoitus ja esim. vauhdit on erillaiset. Tätä jotenkin huomioidaan kengityksessä tietenkin rakenteen mukaan. Tietäjät tietää....

  Re: Kengitysasiaa

Lähettäjä: Qi 
Päivämäärä:   27.7.24 12:03:49

Kyllä sepät katsovat kaviokulman muualta kuin lavasta. Oikeasti kouluttautuneet sepät osaavat analysoida kavion symmetrian (tai sen puutteen) ja kuormituksen hyvinkin tarkaan. Kavio vuollaan näennäisen kavioluun asennon mukaisesti. Tätähän ei voi täysin tietää muuten kuin ottamalla rtg-kuvat, mutta ruununrajan ensimmäiset 1-2 cm kasvusenttiä antavat osviittaa kavioluun (p3) asennosta, jonka siis pitäisi olla jatke 1. 2. phalanxille.
Kavio tulee siis aina vuolla hevosen rakenne ja liikkeet huomioon ottaen. Esim kaikkien hevosien kavioita ei voi vuolla "suoraan", muuten kuormitus nivelpinnoilla ei tule tasaisesti hevosen rakenteellisesta vinoudesta ja liikkeestä johtuen. Kengällä "paikataan" kavion symmentrian puutetta ja pyritään korjaamaan kavion kasvua symmentrisempään suuntaan (eli tasaamaan kavion kuormistusta, kavion kasvu ohjautuu kuormituksen mukaan). Kengän painolla, materiaalilla, pidolla ja painotuksella sekä mahdollisilla varpaan suuntauksilla sitten voidaan balansoida enemmän kilpavauhteja ajatellen.

Mutta kyllä vain vielä liikaa näkee ravureilla suksia, onneksi ei enää yhtä övereitä kuin vuosikymmen takaperin. Näissä kavion pyrähdyspiste on jossain kaukana edessä, se vetää kannat kasvamaan alle, sitten ihmetellään kun koko eturaajan takalihasketju ylös kaularankaan ja säkään asti on aivan pinkeä. Ja siis ei pidä sotkea nyt siihen, että lämpösillä ravihevosilla on yleensä vennommat ja pidemmät vuohiset, ei niitä pystyyn kavioon saa vuolla, vaan edelleenkin.. rakenteen mukaisesti.
Mutta suksimallin kavio... sama kuin ihmiselle laittaisi 4 numeroa liian isot lenkkarit ja piiskataan juoksemaan. JA kun ei balanssia löydy niin lyödään vielä niskaan tukisekki.
Suksimallista saattaa olla näennäistä hyötyä "balanssin löytymisen suhteen". Nuorella ja/tai voimattomalla hevosella yritetään päästä kovaa ravia eikä hevosen tasapaino riitä siihen. Suksimalli muuttaa liikettä ja hevonen saattaa pystyä juoksemaan kovempaa pysyen ravilla helpommin (mutta mihin hintaan).. Toki hevonen ei pysty kantamaan kehoaan tasapainossa joten "avuksi" kiristetään sekkiä ja voila - ravi "käy". Tällainen hevonen juoksee selkä notkolla, pää ylhäällä, alakaula pullollaan takapolvet ja hankkarit paukkuu.. ja tietysti lavat ja yläniska jumissa, etupolvet rikki ja kavionivelet täynnä. Tässä ei ole mitään luonnollista tai tervettä.

Aloittajan kysymykseen vastaus: etsi kunnon seppä (ce-f), ei hevosta ilman kavioita

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.