Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Pehmeä Jänis 
Päivämäärä:   23.7.25 13:01:22

Mikä villitys on tämä, että hevosilla ei enää nykypäivänä ole olemassa omia luonteenpiirteitä tai yksilöllisiä eroja vaan kaikki, jotka eivät ole käytökseltään pystyynkuolleita lehmiä, ovat jollain tavalla kipeitä?

Jos hevonen säpsyy, se ei voi olla vaan ääniherkkä tai tottumaton, se on kipeä. Jos hevonen luimistaa, kun menet karsinalle, se ei voi olla vain kyllästynyt ihmisiin tai muuten antisosiaalinen, se on kipeä. Jos hevonen lähtee pois, kun harjaat sitä, ei ole mahdollista, että se ei vain tykkää harjaamisesta, se on kipeä. Jos hevonen ei liiku, se ei vaan ole laiskempi tai hitaampi kuin muut, se on kipeä. Jos hevonen menee kovaa, se ei voi olla vain menevämpi tai reippaampi kuin muut, se on kipeä. Lista on loputon ja tietyllä porukalla selitys kaikkeen on aina kipu.

Mistä lähtien hevosen ovat olleet vain täysin luonteeton, piirteetön, eleetön lauma täynnä samanlaisia, samalla tavalla käyttäytyviä robotteja ja kaikki yksilölliset luonteenpiirteet ja erot luokitellaan kivuksi?

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 13:05:19

Joo joo

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 13:31:20

Sellaiseksi se kyl on menny. Mut eläinlääkärit ja hevosten hyvinvointialan ihmiset hieroo karvaisia käsiään matkalla pankkiin. Ehkä joku hevonenkin hyötyy.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   23.7.25 13:33:56

Siitä puhutaan niin paljon nykyään varmaan sen takia, että ihmisten mielestä hevosta ei voi sattua/haitata kauheasti esim. niveltulehdus (!) tai vaikka imppari. Kasvattaja repi joskus kaikin voimin varsaa ylös mäkeä, vaikka sillä oli elefantinjalaksi paisunut impparijalka yhtäkkiä tullut. Haukkui hevosen (varsan) kun se on niin laiska paska.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Miumau 
Päivämäärä:   23.7.25 13:37:03

Tunnistan aloittajan tarkoittaman ihan yli ampuvan ääripään, jonka mielestä jokainen hännän heilautukseen on kipua. Yhden sellaisen ihmisen tiedän.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: ratsastaja 
Päivämäärä:   23.7.25 13:38:35

Mieluummin noin päin, kuin et kaikki pukittelevat ja liikkumishaluttomat hevoset leimattaisiin laiskoiksi kusipäiksi.

Ja onhan se fakta, että se ihmisiin leipääntynyt luimiva hevonenkin on joskus menneisyydessään varmasti kokenut kipua, epämukavuutta tai voimakasta stressiä ihmisten kanssa toimiessa - miksi se muuten ei haluaisi että ihmiset lähestyy sen karsinaa?

Vaikka sitä kipua ei akuutisti olisi, sitä on joskus voinut olla eri tilanteissa ja hevonen oppii yhdistämään asiat aika herkästi.

Ja pitänee muistuttaa että henkinenkin kipu on kipua.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   23.7.25 13:53:19

Tämä on niin totta. Hevosellakin kun on perinnöllinen hermorakenne + ympäristön muovaama temperamentti. Ihan jo se, miten emä komentaa lähtöjään dominoivaa varsaa tai onko saanut koskaan varsa-aikana nenilleen, tai onko vastaavasti ollut aina "pahnan pohjimmainen". Ja sitten se, kuinka ihminen on käsitellyt ja myös kitkenyt ei-toivottua käytöstä pois.

Tuntuu hassulta, ettei mikään saa olla hevosesta epämiellyttävää olematta kipua. Tai pelottavaa. Nopeasti reagoiva ja heikkohermorakenteisempi hevonen on automaattisesti kipeä jne. Raivostuttavaa.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 13:55:17

Kasvattaja repi joskus kaikin voimin varsaa ylös mäkeä, vaikka sillä oli elefantinjalaksi paisunut impparijalka yhtäkkiä tullut. Haukkui hevosen (varsan) kun se on niin laiska paska.

Mulle tämä on vieras maailma - tavallaan onneksi. Mutta sen sijaan on paljon hevosiaan (tai pahempi: toisten hevosia) monitoroivia ihmisiä, jotka ylitulkitsee ja seuraa. Sitten mennään siihen ääripäähän, että käytetään vaivaan tehokkainta mahdollista hoitoa, vaikka saman asian olisi ajanut perinteinen ”liike on lääke, ja lepoakin sopivassa suhteessa”.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Pehmeä Jänis 
Päivämäärä:   23.7.25 14:07:44

"Mut eläinlääkärit ja hevosten hyvinvointialan ihmiset hieroo karvaisia käsiään matkalla pankkiin"

Yleensä enemmän tässä kohtaa kaiken maailman henkiparantajat ja äänimaljahoitajat

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: ) ( 
Päivämäärä:   23.7.25 14:11:41

Paitsi että ne pystyyn kuolleet robotitkaan ei käy, ne on sitten opitusti avuttomia ja taas kiikutetaan klinikoille ja poppamiehille eikä osata tai uskalleta tehdä itse mitään!

Eli joo, tunnistan ilmiön. Vanhemman sukupolven porukka ylikorjaa omatuntoaan kun kasarilla pieksivät tuntiponin ja uusi sukupolvi kasvaa hevosiin someskandaalien ja ideologioiden, ei hevosten kautta. Tähän väliin jäävät ne ikäluokat joilla tuntuu olevan vielä joku ote reaalimaailmaan ja myös medialukutaitoa ja ripaus maalaisjärkeä. Tällein kärjistetysti omiin kokemuksiin perustuen.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 14:17:50

”Mistä lähtien hevosen ovat olleet vain täysin luonteeton, piirteetön, eleetön lauma täynnä samanlaisia, samalla tavalla käyttäytyviä robotteja ja kaikki yksilölliset luonteenpiirteet ja erot luokitellaan kivuksi?”

Hei unohdit nyt sen, että luonteettomat ja samalla tavalla käyttäytyvät hevoset on aina opitusti avuttomia!

Eli:
luonteikas hevonen = kipeä
Luonteeton hevonen = opitusti avuton

Valitkaapa siitä sitten!

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   23.7.25 14:29:23

Totta kai hevosilla on luonteenpiirteitä, mutta ei esim. haluttomuus liikkua tai nostaa laukkaa ole luonteenpiirre… Eikä hevoselle sosiaalisena laumaeläimenä ole mitenkään tyypillinen luonteenpiirre olla kovin aggressiivinen ja hyökkäävä. En väitä etteikö joku voisi, mutta harvinaisia poikkeuksia ovat.

Ja aina pitää ottaa huomioon kivun mahdollisuus erityisesti kun eläimen käytös muuttuu yhtäkkiä. Varsinkin saaliseläimet peittelevät kipujaan, koska niin ne ovat todennäköisemmin selvinneet hengissä. Siksi yleensä eläin on jo varsin voimakkaissa kivuissa, jos ja kun ihminen sen selvästi huomaa.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   23.7.25 14:40:32

Itsellä kokemus siitä, että kun hevonen hierottaessa/tutkiessa "väristeli" lihaksiaan (samalla tavalla kuin kärpäsiä väristelee iholta), oli tuomio hoitoa tehneeltä henkilöltä, että on todella kipeä. "Katso katso miten reagoi", toisteli minulle. Samalla kun hevonen selkeästi vierasti ja varoi vieraan ja säikyn ihmisen kosketusta (pari kertaa väisti vähän alta) oli tämän henkilön mielestä hevonen todella kipeä. Joo, varmasti oli jumeja ja niitähän hieronnalla hoidetaan. Mutta jos itse hierontaa tehnyt vieras henkilö hyppii ilmaan sanoen "hui" kun toiset hevoset tallin ovea kopauttaa, hermostui tästä hieronnassa ollut herkempi yksilö jo siitä ja väisti alta. Mutta kipeä monesta kohtaa, oli tuomio häneltä.

Yllä olevaan hevoseen liittymättä: myös luimiminen, hännän heilautus ja kaikki luonteenpiirteiden näyttäminen vaikuttaisi olevan kipua tiettyjen mielestä.

Kipu pitää sulkea pois ja sen tunnistaminen on hyvä asia, mutta jossain menee mielestäni raja siinäkin.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 14:49:59

Näin kymmeniä vuosia useita hevosia omistaneena olen sitä mieltä, että monet noista kuvatuista asioista on kipua. Hevosilla on yksilölliset luonteenpiirteensä, mutta hevonen on rauhaa ja rutiineja rakastava laumaeläin. Minulla on se onnekas tilanne, että suurin osa hevosistani on ollut minulla varsasta asti ja saaneet aina hyvää kohtelua ja hyvät olosuhteet osakseen. Minulla ei ole kuin ihmiseen, uusiin asioihin ja työntekoon positiivisesti suhtautuvia hevosia pihassa, osa vanhempana tulleista on ollut muuta aikanaan, mutta olosuhteiden ja järkevän käsittelyn myötä nämäkin ovat oikein kivoja hevosia.

Yhtäkkiä muuttuva käytös on aina iso hälytysmerkki, mutta myös se jos hevonen vuosi toisensa perään särkyy jokaista asiaa peläten kuollakseen, on ärtynyt ja aggressiivinen kun kukaan tulee lähellekään jne.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 14:53:20

Ongelma on kun kaikki eivät osaa käsitellä järkevästi ja saavat hevoset oireilemaan… tai säikkymään, vastustelemaan jne

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   23.7.25 14:59:04

"Totta kai hevosilla on luonteenpiirteitä, mutta ei esim. haluttomuus liikkua tai nostaa laukkaa ole luonteenpiirre… Eikä hevoselle sosiaalisena laumaeläimenä ole mitenkään tyypillinen luonteenpiirre olla kovin aggressiivinen ja hyökkäävä. En väitä etteikö joku voisi, mutta harvinaisia poikkeuksia ovat."

Tämä. Totta kai jokainen hevonen on yksilö ja yksilöiden välillä on luonne- ja temparamenttieroja, mutta just vaikkapa se, ettei nosta laukkaa tai on muuten hyvin haluton liikkumaan tai ottaa lähtöjä, ryöstää, pukittelee tms., ei ole luonteenpiirre, vaan vika 99 % tapauksista joko terveydentilassa tai sitten koulutuksessa on mennyt jotain pahasti pieleen. Ja koska hevonen on lähtökohtaisesti rauhaa rakastava, supersosiaalinen laumaeläin, ei sille ole luontaista käyttäytyä aggressiivisesti ja hyökkäävästi muita kuin saalistajia kohtaan tai olla muutenkaan epäsosiaalinen. Kyllä niiden "hapannaamojenkin" käytöksen taustalla on aina joko kipu tai jokin muu epämukavuus tai sitten jonkinlainen trauma ja sen myös opittu käytös.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: minkki 
Päivämäärä:   23.7.25 15:00:13

Tottakai hevosilla on luonteenpiirteitä! Hevoset ovat eläviä olentoja, ei mitään robotteja. Ihan jo pikkuvarsoista huomaa kuinka erilaiset luonteet ja yksilölliset piirteet niillä kaikilla on. Kipukäytös on sitten asia ihan erikseen.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: .-. 
Päivämäärä:   23.7.25 15:14:03

Toinen on sitten se, että vältellään oman ratsastus- ja käsittelytaitojen kehittämistä tutkituttamalla hevosta ja vaihtamalla varusteita joka kerta kun se ei toimi kuin robotti.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 15:15:03

"Ihan jo pikkuvarsoista huomaa kuinka erilaiset luonteet ja yksilölliset piirteet niillä kaikilla on."

Niin on. Mutta eivät nämä eläimistä vieraantuneet hevostaidottomat näe, saati käsittele pikkuvarsoja missään. Joten eivät he tiedä, mutta sitäkin isommin luulevat.

Loistava aloitus, olen ihmetellyt mielessäni ihan samaa kuin aloittaja.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Simba 
Päivämäärä:   23.7.25 15:18:38

Lähettäjäminkki
Päivämäärä23.7.25 15:00:13

Tottakai hevosilla on luonteenpiirteitä! Hevoset ovat eläviä olentoja, ei mitään robotteja. Ihan jo pikkuvarsoista huomaa kuinka erilaiset luonteet ja yksilölliset piirteet niillä kaikilla on. Kipukäytös on sitten asia ihan erikseen.

Samaa olin tulossa sanomaan.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 15:30:06

Luonteenpiirteitä ovat:

Rohkeus
Rauhallisuus
Menevyys
Arkuus
Ihmisen kanssa touhuava
Hevosten kanssa touhuava
Haaveilija
Tutkija

yms. niitä ei ole agressiivisuus, potkiminen, päälle käyminen, jatkuva säikkyminen jne.

Hevosilla joilla on heikko hermostorakenne kyllä tottuu ja rauhoittuu siinä missä ei herkempikin. Se on käsittelijästä kiinni, osaako antaa hevoselle oikeat eväät itsensä rauhoittamiseen ja palkita halutusta käytöksestä. Tällä tulee aina olemaan nopeat liikkeet ja isommat reaktiot mutta se ei tee sitä aina, samoissa asioissa vaan kehittyy eteenpäin.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   23.7.25 16:00:17

Tähän keskusteluun pitäis minusta vielä sitten nostaa myöskin se, että kyllähän me kaikki elävät olennot tunnetaan kolotuksia ja kaikenlaisia tuntemuksia pitkin päivää. Sit tietysti on oikeasti kipeät paikat, jotka täytyy hoitaa. Mutta kyllä tästä elämästä viedään viimeinenkin ilon ripaus, jos eläinten kanssa oleminen on pelkkää eläimen kyttäämistä. Live a little.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   23.7.25 16:33:14

Otetaan tuo laukannosto. Jos hevonen nostaa toisella ratsastajalla ongelmitta laukan mutta toisella ei onko hevonen kipeä vai istuuko vika satulassa?

Tai jos hevonen luimistaa karsinaan pyrkivälle pikkutytölle mutta ei aikuiselle onko hevonen kokenut kamalaa kärsimystä lasten käsissä vai vaan oppinut että lapsille voi tehdä niin kun lapset on väistäneet luimivaa hevosta?

Tai jos hevonen jota normaalisti liikutetaan maneesissa viedään sänkipellolle laukkaamaan ja se pukittaa ja jarrut katoaa onko hevonen kipeä vai vain yli- innostunut uudesta tilanteesta?

Kaikki nuo on esimerkkejä oikeasta elämästä missä on suureen ääneen huudettu hevosen olevan kipeä.

Hevoset on yksilöitä joilla on jo pikkuvarsana erilaiset luonteenpiirteet. On jopa hysteerisen arkoja ja toisessa päässä sitten niitä jopa tyhmänrohkeita. Toiset on hyvin epäluuloisia kaikkea uutta ja outoa kohtaan kun toiset taas äärimmäisen uteliaita. On tyynen rauhallisia ja kärsivällisiä kun toiset on hirmuisia hätähousuja jotka ei malta odottaa mitään. Jne.....

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   23.7.25 17:18:06

Just näin Dark Jedi! Siinä missä harmittavan moni sivuuttaa hevosen oireet, niin yhtä moni välttelee omaa vastuutasa hevosen käsittelijänä ja ratsastajana. Huonon ratsastajan kanssa hevonen on laiska tai juoksee alta, temperamentista riippuen, vaikka se ei olisikaan kipeä

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 17:29:20

Dark Jedin kommenttiin viitaten

- Otetaan tuo laukannosto. Jos hevonen nostaa toisella ratsastajalla ongelmitta laukan mutta toisella ei onko hevonen kipeä vai istuuko vika satulassa?

Vastaus: Kipeä. Laukannostot alkoivat onnistua kokemattomammiltakin ratsastajilta kun hevoset hoidettiin. On tosi tyypillistä, että taitavalla ratsastuksella saa oireita piiloon, olivat ne sitten haluttomuutta tai jopa lievää ontumaa.
Otanta viime ajoilta: 2 ponia, 2 hevosta
Kipujen syyt: mahahaava x2, niveltulehdus x4

- Tai jos hevonen luimistaa karsinaan pyrkivälle pikkutytölle mutta ei aikuiselle onko hevonen kokenut kamalaa kärsimystä lasten käsissä vai vaan oppinut että lapsille voi tehdä niin kun lapset on väistäneet luimivaa hevosta?

Vastaus: Mahdollisesti kipeä. Hevonen käyttäytyy kuten sille on kannattavaa. Mitä hevonen saavuttaa luimimalla lapsille, jota se ei saavuta luimimalla aikuisille? Miksi hevonen tätä tavoittelee? Syy saattaa hyvinkin liittyä kipuun tai en ainakaan sulkisi sitä mahdollisuutta pois. Tyypillistä jälleen on, että kokeneemmille käsittelijöille kipukäytöstä ei näytetä yhtä voimakkaasti, koska siitä saattaa seurata esim. rangaistus. Tosin yhden hevosen tiedän, joka oppi luimimaan käytävällä ohi kulkeville ihmisille niin, että ihmiset aina pysähtyivät ja sitten hevonen alkoi kerjätä. Ilmeisesti oli tehokas taktiikka tai ainakin oli joskus onnistunut. Yhtään sellaista hevosta, joka luimisi vain ja ainoastaan lapsille ja olisi muuten iloinen ja tyytyväinen en tiedä.

- Tai jos hevonen jota normaalisti liikutetaan maneesissa viedään sänkipellolle laukkaamaan ja se pukittaa ja jarrut katoaa onko hevonen kipeä vai vain yli- innostunut uudesta tilanteesta?

Vastaus: Mahdollisesti kipeä. Ilopukittelu on joo ihan todellinen asia, mutta aika usein pukittaminen kertoo enemmän jännityksestä, stressistä tai epämukavuudesta. Yksittäinen tilanne, jossa ei-toivottuun käytökseen on useita mahdollisia syitä ei tietenkään ole se, mistä johtopäätöksiä kannattaa vetää. Täydellinen käsistä riistäytyminen pukittamisen tai sivuloikan jälkeen on selvä kipuoire. Sekoilu tilaneessa, johon hevonen on huonosti valmisteltu on huonon hevosenkäsittelyn oire.
Otanta viime ajoilta: 2 hevosta
Kipujen syy: kissing spine

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   23.7.25 17:29:55

Aloitin ratsastuksen - 81 ja melko monta tallia ja hevosta oon nähny. Jokainen hevonen on oma persoona ja onneksi aloitin tunnit tallilla jossa tp huolehti hevoset todella hyvin. Monta suomenhevosta oli oma kasvatteja ja kaikki erilaisia mutta kilttejä. Oli laiskempi poni joka taas maastossa vei pikkutyttöjä miten halus. Oli iso pv ruuna joka todellakin opetti ratsastaan. Hevosia ei kukaan tallilla lyöny ja raipan käyttö oli erittäin vähästä koska tp puuttui asiaan heti. Hevoset ulkoilu laumana paljon. Hevosilla oli hoitajat eli aina tuttu tyttö harjas ja yleensä tunneilla oli vakkarit kaikilla niin tuttu ihminen varusti ja ratsastikin. Hevoset oli tunti käytössä koko ikänsä ja hyvin ne sen kesti. Nykyään on vaihtuvat ratsastajat jotka harjaa ja varustaa ja uskon että se on hevoselle henkisesti paljon raskaampaa kuin se että käsittelijä on tuttu ihminen. Yks poni oli tp oma kasvatti ja pienestä asti vihanen ja kiukkunen, sieti vaki tytöt ja oli aivan mahtava ratsastaa, osaava ja pärjäs kilpailuissa. Hevosilla oli kunnon kesäloma aina, talli suljettu ja laidunsivat vihreällä. Nykyään kaikki on niin toisin, valitettavasti. Jopa 3 kertaa päivässä joku sen hevosen harjaa ja varustaa ja ratsastaa. Kustannukset on kalliita niin tunteja ja kursseja on monesti koko kesän, ehkä viikon loma on. Hevoset kyllä haista sen vihreän ruohon ja Ö lämpimässä ois kiva olla vaan rennosti mutta ei, sinne vaan kenttää pyörimään kun kuiva hiekka menee silmiin ja sieraimiin. Yks talli on ollu mun mielestä tosi hyvä paikka ja hevoset on hoidettu hyvin mutta tämä kesä on ollu aivan kamala. On normi tunnit, kurssit ja leirit, ja lomaa hevosilla oli juhannuksena lauantai ja sunnuntai. Toivottavasti talvella tulee kunnon pakkaset sen 2 - 3 viikkoa niin hevoset saa sen loman edes sitten

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 17:42:54

moni noista sun esimerkeistä kuulostaa ennemmin koulutuksen ja totutuksen puutteelta, eikä luonteenpiirteiltä.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: siis 
Päivämäärä:   23.7.25 17:49:52

Tämä on surullista että tämä kipuilmeiden suurennuslasilla etsiminen ja hyvinvointikritiikki on monelle tässä maassa osa elinkeinoa.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.7.25 17:56:06

^ kokemattomia on aina rahastettu.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   23.7.25 18:57:09

Hyvää keskustelua.

Se, että hevosten sairauksista ja kivusta tiedetään nykyään enemmän kuin joitain vuosikymmeniä sitten, on ilman muuta hyvä asia. Se, että tietämättömien ja kokemattomien hömpöttäjien käsissä kipuajattelu lähtee totaalisesti käsistä, on puolestaan huono asia ja yksi isoimmista tämän hetken ongelmista.

Hevosta ei julisteta kipeäksi pelkästään tilanteissa, joissa vilpittömästi ja tietotaidolla halutaan tunnistaa kipu, vaan myös tilanteissa, joissa (ehkä tiedostamatta) halutaan jättää tunnistamatta asiat, jotka ovat ihmiselle vielä vaikeampia kohdata kuin hevosen kipu. Näitä asioita ovat esimerkiksi ihmisen oma taitamattomuus ja harjoituksen puute tai se tosiasia, ettei tervekään hevonen aina ole motivoitunut toimimaan ihmisen haluamalla tavalla.

Vaikkei hevosen kiputilojen etsiminen ja hoito ole helppoa, hauskaa eikä halpaa, moni on valmis tarttumaan kynsin hampain kivun mahdollisuuteen mieluummin kuin kuulemaan esimerkiksi sen, että oma ratsastustaito on erittäin puutteellinen tai että hevosen kanssa täytyy tehdä paljon enemmän töitä, jotta homma voi toimia. Samoin esimerkiksi ratsastuskoulujen asiakkaita tieto siitä, ettei terveellekään tuntihevoselle vaihtuvien kokemattomien ihmisten kanssa työskentely ole välttämättä herkkua, voi olla niin epämiellyttävä, että mieluummin uskotaan happamalta näyttävän tuntihevosen olevan aina kipeä. Samalla syyllisyys saadaan siirrettyä itsestä pois: ongelma ei ole siinä, ettei minun näkemiseni ole kaikille hevosille ilon aihe, vaan ongelma on siinä, että vastuuttomat ratsastuskoulun omistajat käyttävät tunneilla kipeitä hevosia.

Hevonen voi olla kipeä, mutta sitä ei ole syytä pitää oletusarvona kuin kahdessa tilanteessa: kun kyseessä on täysin ilmeinen kipuoire (esim. selvä ontuma) tai kun hevosessa tapahtuu raju muutos, jolle ei ole havaittavissa muuta selittävää tekijää. Muissa tilanteissa on täysin asiallista olettaa, että kivun lisäksi muitakin mahdollisia selittäviä tekijöitä löytyy. Näitä voivat olla muutokset hevosen elämässä (ravinto, kaverit, liikunta, olosuhteet), ihmisen toiminta (asia on näin paljon useammin kuin ihmiset haluavat uskoa) tai hevosen oma mieliala (hevonen ei ole kone: niilläkin on eri syistä hyviä ja huonoja päiviä ja ne ovat myös lähtökohtaisesti erilaisia persoonia kuten me ihmisetkin).

Kuten joku ylempänä kirjoitti, myös se täytyy muistaa, ettei kipu ole aina asia, johon maailman täytyy pysähtyä ja jota täytyy rynnätä hoitamaan. Jonkinasteinen kipu on tavallinen osa elävän olennon elämää. Hyvin harva perusterve ihminenkään, etenkään jos on jo keski-iän puolella tai sen yli, elää täysin kivutonta arkea. Siitä huolimatta hän voi olla täysin työkykyinen ja hänen voi olla mahdollista ja suositeltavaa harrastaa liikuntaa. Sama pätee hevosiin. Kyllä, suuri osa erityisesti ei-aivan-nuorista hevosista on varmaan joskus jostain kipeitä, mutta ei, se ei läheskään aina tarkoita, ettei niiltä voi vaatia mitään tai ettei niiden olisi hyvä liikkua.

Yksi kipuhömpötyksen ikävimmistä puolista on juuri se, että se on usein tekosyy nimenomaan hevosen liikunnan lopettamiseen tai minimointiin. Tämä on tosi iso vahinko, kun otetaan huomioon, että edes siinä tapauksessa, että hevonen oikeasti on kipeä, liikunnan lopettaminen ei läheskään aina ole hyvä ratkaisu. Nykyharrastehevosista paljon suurempi osa taitaa lopulta kuolla liikkumattomuuden kuin liikunnan seurauksiin. Sitä kannattaisi miettiä.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: J 
Päivämäärä:   23.7.25 19:02:29

Loistava kirjoitus, *.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: T 
Päivämäärä:   23.7.25 19:20:05

Kävin yhdellä tallilla vuosia ja surullista oli nähdä miten ne monet hevoset muuttuja, osa aika nopeaakin. Tullessa ei ollu mitään ongelmaa varustaa hevonen ja sitten ihmetellään kun iso hevonen nostaa pään niin ylös ettei suitsia saa laitettua ja vyötä liian äkkiä kiristäessä luimitaan ja jopa näytetään hampaita. Tuskin nämä hevoset niin äkki ä kipeytyivät, ne ilmaisi oman mielipiteensä siitä että vähintään 2 kertaa illan aikana joku ne harjas ja varusti. Mitä näin niin aivan liian moni kiristi satula yön aivan liian rajusti ja kerralla kireälle. Moni hevonen oppi vuosien aikana että minä kiristin vyön todella hitaasti. Laitoin suojatkin välillä. Säädin jalusten pituutta ja aina välillä 1 reiän kiristin vuorotella oikealta ja vasemmalta. Pahalta tuntu kun pieni tamma jolla paljon menin yritti potkasta vasemmalla jalalla eteenpäin kun ratsastaja karsinassa vyötä kiristi. Monen mielestä olin varmaan huvittava täti joka lässyttää mutta kyllä ne hevoset ymmärtää mitä niille sanoo ja moni oppi olemaan täysin rento kun harjasin ja varusti ilman kiirettä. Tunti hevonen on arvokas eikä kaikki siihen työhön sovi mutta on jokaisen ratsastajan vastuulla huolehtia että niitä hevosia kohdellaan hyvin. Ja myös huolehtia siitä omasta fyysisestä kunnosta, on hevoselle erittäin epäreilua kun huono kuntonen ratsastaja ei hallitse istuntaa eikä edes jaksa laukata kun pätkän kerrallaan. Naureskellaan sitten loppu käyntien aikana että olipa taas niin raskasta. Ja hevosella @!#$. On onnellinen että tunti loppuu.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   23.7.25 21:52:52

Tuo mitä T kirjoitti on yksi todella iso ongelma. Kun hevosia ei enää haluta hoitaa, häviää taito esimerkiksi siitä, miten satulavyö kiristetään hevosystävällisesti. Tai miten seurataan sen eleitä vaikkapa harjatessa. Katselin yhtä tuntilaista, joka harjasi aivan liian kovakouraisesti ja hevonen siitä huomautti. Ratsastajan mielestä hevonen oli kipeä. Minusta ratsastajan hevosnlukutaito oli puutteellinen.

Hevosen kipu on tosiasia, mutta olen todellakin samaa mieltä siitä, että moni hevosen ”kipuele” johtuu huonosta ratsastuksesta. Vaikkapa laukannosto. Jos ratsastaja vetää samalla tai puristaa ja hevonen kieltäytyy nostamasta, on vika silloin satulassa. Monen ratsastajan olisi syytä laittaa se 1000€ eläinlääkärin sijaan hyvälle valmentajalle.

Tämä hevosen kipu on todella vaikea asia, koska me ei voida tietää mitä hevonen kokee.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   23.7.25 22:44:34

Mulle opetettiin sillon - 80 luvulla että ensin harjataan pyörityssualla. Sitten pehmeällä harjalla ja se pehmeäharja putsataan välillä piikkisualla. Sitten häntä ja harja harjakammalla tai pehmeällä harjalla, ei missään nimessä revitä piikkisualla. Sitten pää pienellä pää harjalla. Jalat harjattiin dandyllä eli vähän kovemmalla harjalla. Sitten puhdistettiin kaviot ja vielä lopuksi koko hevonen pölyharjalla. Ja poneilla ja hevosilla oli max 3 hoitajaa eli samat tytöt harjas. Nykyään tullaan aivan liian usein vähän kiireessä ja kerran harjataan hevonen läpi, lapsuudessa siihen meni yli puoli tuntia. Uskon että hevosetkin tykkäsi kun hyvin harjattiin ajan kans. Ja aina kun sää sen salli niin hevoset harjattiin ulkona, riimu ja riimun naru oli mutta se naru oli kaulan päällä eikä hevoset ollu missään kiinni eikä ne mihinkään karannu.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: viuuu 
Päivämäärä:   23.7.25 23:22:46

“..kaikki, jotka eivät ole käytökseltään pystyynkuolleita lehmiä, ovat jollain tavalla kipeitä?”

Ootko itse oikeasti huomannut, kuinka ehdoton ‘joko-tai’ tää sun ajatusmalli on? Miksi niin?

Ihmisillä on lemmikkieläinten kanssa ollut aina yli-inhimillistämisen ongelma. Monet oikeasti kipeät hevoset ollaan julistettu vaan omapäisiksi, “kilpahevosluonteisiksi”, “vi!tuilijoiksi”, ja niin edelleen. Sama pätee vaikka kissojen ja koirien kanssa, kissat kuseksii pitkin asuntoa mielenosoituksena ja koirat hymyilee ja ovat vain lopetuskäskyä vaille mielenvikaisia, jos päätyvät oikaisemaan vaikka korvista repivää, päällä makaavaa lasta. Ihmetellään kun koirat alkaakin tapella jos ne päästetään jännittyneinä toistensa luo, koska ei osattu ajallaan tulkita etteivät ne vaan katselleet toisiaan innostuksesta.

Eläinten luontainen käytös, kommunikointi ja tarpeet ovat jääneet monelta ihan retuperälle. Ihan ymmärrettävää, että nyt kun ihmiset oppivat enemmän, voidaan ylitulkita ja kiinnittää huomiota pienempiinkin juttuihin. Totuus kun kuitenkin on, että valtaosa niistä “luonteenpiirteistä” mihin me ollaan totuttu, ovatkin käytösmalleja. Hevoset eivät esitä huonovointisia huvin vuoksi, se on niiden luonnolle täysin vastaista.

Se mikä on inhimillistä on huomata kaikki pikkujututkin -eikä se minun mielestä pahemmin haittaa. Niin sitä oppii, ja ehkä pikkuhiljaa voidaan alkaa löytää aito kiinnostus hevosten luonteiden ja kommunikaation oikeaan opiskeluun. Kun tieto perustuu fiiliksiin, se tuppaa menemään vähän laidasta laitaan. Niinkuin nyt käy.

Jos hevonen on ennen ollut sujut harjauksen kanssa ja nyt ei, epäilen kyseen olevan hevosen harjauspoliittisista mielipiteistä.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   24.7.25 01:30:27

Erittäin hyvä keskustelun aihe ja mielestäni yleinen ongelma nykyään.
Onko kenelläkään kokemuspohjaa siitä, onko ongelma enemmän täällä Suomessa vai onko yleisesti nykypäivän juttu?
Itsellä on muutama aktiivisesti Keski-Euroopassa harrastava ystävä ja siellä ei tunnu ainakaan harrastehevosten jatkuvat klinikkavisiitit olevan niin yleisiä kuin täällä meillä. Satulakaan ei välttämättä aina ole juuri sille hevoselle millilleen sovitettu ja joku ratsastaja menee samalla satulalla kaikki hevoset.
Ratsastustaitoon ja hevosen käsittelyyn sensijaan panostetaan.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: hop 
Päivämäärä:   24.7.25 07:27:31

Minusta on hienoa että pohditaan mahdollista syytä tietylle käytökselle.
Itsellä omassa pihassa omat hevoset olleet jo vuosikausia ja tiedän heti kun näen ne aamulla onko kaikki kunnossa. Ne ovat kaikki tulleet varsana ja vanhin on nyt kymmenen.
Pääosin ovat leikkisiä, puuhakkaita, reippaita, iloisia ja sosiaalisia. Seisovat kiltisti harjauksessa, satuloinnissa ja suitsituksessa. Ratsastaessa jokainen on kuitenkin täysin erilainen. Yhdellä on takapolvi vaivaa ja se on huolestunut koko ajan. Se tarkkailee ympäristöä ja myös reagoi suuresti asioihin. Tämä myös hermostuu herkästi. Sitten on hevonen joka suorittaa tehtävät tasollaan tunnollisesti, se haluaa aina onnistua ja on valmis vaikka hakemaan kuun taivaalta. Mutta se myös kertoo jos joku asia on huonosti, oli se sitten vääntynyt runtussa oleva karva tai epäsopiva satula.

Sitten on myös junnu osasto joka vielä harjoittelee matkallaan ratsuksi, siellä osalla hieman uhmaa, kokeilua ja leikkiä. Ne eivät ole soveliasta käytöstä hevoselta ja jäävät koulutuksen edetessä sinne lasten leikkeihin.

Eli luonteita löytyy kyllä, mutta myös hienoa että pohditaan syy ja seuraus suhdetta.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: mama 
Päivämäärä:   24.7.25 08:34:17

T ja tähti ovat niin oikeassa.
Ja nykyihmisen kyky ottaa vastaan neuvoa, on huono.
Itselläni oli onni saada mennä tallin kiukkupussilla viisi vuotta kaksi-viisi kertaa viikossa lähes viisi vuotta.
Satulavyön kiristys hissun kissun ja kaikki ongelmat vähitellen loppuivat. Harjaus: rauha ja pehmeät pyörivät liikkeet, aina kerroin mitä teen ja ensin kosketin vatsan alta kädellä seuraten hepan ilmettä. Vasta kun se sujui, harjasin.
Tulin aina ajoissa, aluksi se pää oli siellä ylhäällä, mutta vähitellen tilanne rauhoittui ja loppupeleissä heppa oli karsinassa vapaana ja pystyin hoitamaan ja varustamaan ilman suurta showta.
Joskus harvoin sillä meni joku muu, mutta lsitoin hepan kuntoon yleensä silloinkin, ainakin kuolaimet.
Ja kuuntelin kymmeniä selityksiä, miksi hevonen oli vaikea hoitaa, kuinka se oli kipeä sieltä ja täältä. Itse ajattelen lähes aina, että hevosta on kohdeltu huonosti ja se suojautuu ihmiseltä omalla tavallaan.
Koirien kanssa sama, nyt oli artikkeli somekuvista, joissa lapsi rutistaa koiraa ja kaikki on ooh ja aah, miten söpöä. Itse näen usein ahdistuneen labbiksen, jota taapero rutistaa.. joku muu rotu; voi tulla rumaa jälkeä…

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.7.25 09:52:11

Yksi ongelman osatekijä onkin varmasti se, että ihmisillä ei ole enää tuttuja hevosia. Ei ole pitkäaikaista tietoa yksilöiden olemuksesta ja tavoista, eikä siksi osata arvioida millainen asia on muutos ja milloin kyse on vain päivän mielialasta.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   24.7.25 10:20:38

Luojan kiitos on oma talli, niin ei tarvitse katsella kaiken maailman hihhuleita. Voi ihan vapaasti tuntea omat hevosensa ja tietää, koska se yksittäinen köpöaskel on pikainen klinikkakäynti ja koska se on vaan huonosta nukkumisasennosta kiinni. Saa naureskella kun poni on itselle kuin unelma ja puree entistä hoitajaansa, koska yhdistää siihen (ihan syystäkin) huonoja muistoja. Voi ottaa hevoset helteellä sisään jos siltä näyttää tai nakata ne aamukasteiseen laitumeen jo aamuyöstä.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   24.7.25 12:21:32

Mulla oli nuori hevonen, joka ihan kokemansa ansiosta oli vihainen vieraille. Jos joku meni pällistelemään sen boxin eteen, niin hyökkäili kohti korvat luimussa ja irvisteli. Jos sinne boxiin olisi vieras noin vaan mennyt, niin olisi hyvinkin voinut potkaista. Mun kanssani se oli aina korvat hörössä, tuli tarhasta ja laitumelta portille vastaan ja rakasti rapsutuksia pää sylissä. Ei mitään ongelmia ratsastuksessa ja ostotarkastuksessa oli niin virheetön, kuin olla voi. Vieraille kävi käsky jättää se rauhaan, eikä mennä härkkimään.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Joel 
Päivämäärä:   24.7.25 15:12:28

En mä ota kantaa sen enempää. Mutta mun lähipiirissä hevoset, jotka on säpäköitä/säikkyjä/pukittelevia (ja lisään tähän listaan vielä orimaisesti käyttäytyvät tammat), ne on kyllä kaikki kipeitä. Osa näistä pärjää omistajan kanssa ok, mutta yhtään vieraampi ratsastaja ei enää pärjää.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   24.7.25 18:30:23

^ Kuka ne on todennut kipeiksi?

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.7.25 18:40:36

^^ ja mitkä on diagnoosit?

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   24.7.25 18:51:47

Yksi asia mikä minua ihmetyttää myös on tämä tammamainen. Allekirjoitan, että osa haluaa lakaista kaiken sen alle ja osa kiimaongelmista tulee kivusta. Mutta ihmettelen silti miten naisen anatomian omaavat väittävät, että hormoneilla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Kyllä monikin tammahevonen ailahtelee. Kiimahäiriöt sitten on aina syytä tutkia, mutta normaali kiimankiertokin on syytä ymmärtää.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: A 
Päivämäärä:   24.7.25 20:13:45

Saadaan rahat pois hölmöiltä. Tehdään kaikista hölmöläisistä arvokkaita asiakkaita jotka tuottaa rahaa.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   24.7.25 23:08:48

ai kauheaa, kyllä nyt hevoset kärsii siitä kun ei enään ajatella että jokainen huono käytös on perseilyä mistä tulee rankaista, vaan mietitään kivun mahdollisuutta ehkä silloinkin, kun ei tarvitse.

Vain true eläinihminen ja hepparakas hötöläinen kiukuttelee netissä siitä, että eläimiä ymmärretään liikaa :D

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.7.25 23:24:28

mä olin ennen samaa mieltä kuin edellinen viiva, mutta sitten törmäsin muutamaan hysteeriseen eläinsuojelijaan joilla ei ollut mitään taitoja käsitellä hevosia eikä minkäänlaista hevosenlukutaitoa. Hevoset vaikutti stressaantuneilta ja vaarallisiltakin. Ja nämä tyypit olivat mielestään hirveän herkkiä ja tunnistavinaan kipukäytöstä ja ymsjne.
Vaikutti hirveän sairastuttavalta ympäristöltä hevosille suoraan sanottuna.
Että kyllä liika on oikeasti liikaa.

Mutta oikeasti kiva myös että nykyään ”perseilyt” myös analysoidaan vähän tarkemmin ja koitetaan sulkea ongelmia pois, eikä vain raippaaraippaa tms.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Shetu 
Päivämäärä:   24.7.25 23:26:05

Kaverilla on tämän kesän shettisvarsa. Se oli parin päivän ikäinen, kun tuli korvat luimussa kohti ja käänsi persettä. Pitääkö viedä heti klinikalle? Varmaan ollut syntymästään asti kipeä kun riekkuu ja luimistelee. Mahahaava kerennyt kehittyä parissa päivässä. Paras bisnesidea sillä leidillä, jossa kipukonsultaatio maksaa 350 + klinikalle kuskaus 350 + päivämaksu + muut kulut päälle eli klinikka ja muut hoidot. Joltain hölmöltä kynii parin kuukauden hoitomaksut, laahaa pari kertaa klinikalle ja kuntouttelee puoli vuotta seisottamalla tarhassa ja antaa valohoitoa. Ja ehto, että pitää saada videot julkaista somessa.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.7.25 23:37:21

Sepä, kun niistä yliymmärretyistä, joka nytkähdyksestä lomalle laitetuista hevosista tulee stressaantuneita koska ne peilaavat käsittelijöidensä stressiä ja epävarmuutta. Sitten kohta ne on lihaksettomia, jäykkiä ja mahahaavaisia ihan oikeasti.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: ) ( 
Päivämäärä:   25.7.25 01:18:50

"Vain true eläinihminen ja hepparakas hötöläinen kiukuttelee netissä siitä, että eläimiä ymmärretään liikaa :D"

Tämähän ei ole lainkaan mistä aloittaja puhuu. Se, että kaikki on kipua ja jokaisesta virheliikkeestä tai ongelmasta hevonen jätetään lepäämään (eli liikuttamatta pieneen tarhaan seisomaan) ja kiikutetaan klinikalle EI OLE hevosen ymmärtämistä. Ymmärtämistä on se, että asioita tarkastellaan joka kantilta ja ennen kaikkea katsotaan myös peiliin. Onko liikuntaa riittävästi, liikaa vai liian vähän? Entä liikunnan laatu ja monipuolisuus, tai onko näihin tullut lähiaikoina muutoksia? Tarhausaika, kaverit, tila? Ruokinta ja sen muutokset? Omat hevosenkäsittely- ja ratsastustaidot; Oletko selkeä ja johdonmukainen, vai vähän epävarma siitä mitä pitäisi tehdä milloinkin? Kengitykset, hampaat, varusteet, lista on loputon.

Kyllä, se hevonen VOI olla kipeä ja tarvita eläinlääkäriä, mutta paljon harvemmin kuin moni haluaa tulkita ja ajatella. Ja sitten jos siellä klinikalla käydään ja jotain löytyykin, pitäisi sen hevosen olla (liikuttamatta) saikuttamisen jälkeen heti täydellinen. Kuntoutusjakso ei saa sisältää mitään epämääräisyyttä, silloin painutaan heti takaisin klinikalle kertomaan kuinka jotain vikaa on vieläkin mitä ei ole löydetty.

Joo menee vähän sivuraiteille jo luonteenpiirrekeskustelusta, mutta vähän samaan kastiin kuitenkin. Se, ettei hevonen ole lääppimistä rakastava sylinalle ei automaattisesti tarkoita, että se on kipeä.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.7.25 07:56:25

Mietin kun nyt on paljon julkaistu juttuja, joissa hevosen rangasta on löytynyt *jotain* ja se on heti monttutuomio. Minulla itselläni on selässä spondylolisteesi ja nikamakaaren murtuma sekä molemmin puolin hermojuurten vaikea-asteiset ahtaumat. Magneettikuvat on todella rajun näköiset. Ja tiedättekö mitä? Olen suurimman osan ajasta täysin kivuton! Välillä jäykkyyttä, joka menee liikkeellä ohi. Vuosi sitten selkä oikeasti kipeytyi ulkopuolisen nitkahduksen vuoksi ja silloin kuvissa paljastui nämä jo ilmeisesti nuoruudessa tapahtuneet nikamakaaren murtumat yms. Silloin kärsin hermokivuista, mutta ne menivät osteopaatilla, jumppaihjeilla ja kipulääkekuurilla ohi.

Kivun tunnistaminen on hieno asia, mutta kuvien tulkinta pienistä muutoksista heti monttuun, vaikka omiinkin selkävaivoihin liike ja lihaskunnon ylläpito on hoito.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.7.25 07:59:06

Oman hevosen kanssa on mukavaa kun voi kiikuttaa sen klinikalle milloin haluaa. Ihan hirveän useasti ei ole toki tarvinnut mutta pari kertaa olen vienyt laajaan tarkastukseen. Ympärillä olevat kokeneet ihmiset ovat toki kertoneet että ei siinä heidän mielestään mitään kummoista vikaa ole mutta eläinlääkärin sanoin, kannattaa tutkia niin että sinulle tulee siitä varmempi olo. Eläinlääkäri on sitten sanonut että voidaan me vielä tuo ja tuo tehdä, mutta tuskin löydetään mitään erityistä :D

Minusta on mukava harrastaa hevosella, joka on tutkittu käyttökelpoiseksi - siis vaikka tiesin itsekin, että ilman muuta hevonen on käyttökuntoinen ja ennenkaikkea, se on liikutettava, että pysyy sellaisena jatkossakin.

Persoonallinen elukka, varsin vahvatahtoinen tapaus, jolla tapaa olla järjestää vaikka minkälaista lisävaivaa ihan osaavillekin ja myös ammattilaisille jos huomaa tilaisuuden koittaneen. Vihainen se ei toki ole vaan hyvin rakastettava, ellei sen omat motiivit satu olemaan aivan vastakkaiset. Oikein tyyppiesimerkki hevosesta, jonka käytös varmasti vaikuttaa jonkun mielestä kipeältä, jos ei satu tuntemaan. Uuden asian jännittäminen purkautuu reaktiivisuutena, syyllistyy kiirehtimään jos tilanteeseen voisi liittyä jollain tavalla ruoka, jyrää minne lystää jos kyseessä on ruoka ja niin edelleen. Turhasta jos sille huutaa, räimii, simputtaa niin täydellä varmuudella ei onnistu yhtään mikään vaan hevonen asettuu poikkiteloin kaikessa.

Oikeasti aika rasittava, mutta tosiaan varsin seurallinen ja rakastettava kaveri, jolla on kiva ratsastaa kunhan vain oikein motivoi.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   25.7.25 08:30:33

Sepä olisi helppoa, jos hevoset paranisivat ja kivut katoaisivat, kun kerran tai kaksi käyttää niitä klinikalla. Yleensä paraneminen silloin vasta alkaa, jos on alkaakseen.

Kuntouttaminen voi olla kuukausien työ, jota tehdään ell:n ohjeiden mukaan edeten. Käytännössä päivittäin on arvioitava, miten paljon liikettä ja ”epämukavuutta” hevoselta voi ja pitää pyytää, jotta toipuminen etenee. Se voi olla omistajalle raskasta ja stressaavaa aikaa ilman pöhköjä kipuilmeen bongaajiakin.

Yksittäisiä huonoja päiviä, takapakkia ja uusia vaivojakin voi hevoselle tulla. Silloinkaan ei kannata suin päin sännätä klinikalla vaan esimerkiksi satulan tarkistus, lihasjumin avaava hieronta tai parin päivän lepo voi olla oikea ensiapu.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.7.25 10:16:18

Liikunnan osalta on parempi huomata, että lähes aina hevonen tarvitsee liikettä parantuakseen ja kuntoutuakseen tai pysyäkseen voinnistaan edes samankaltaisena. Se voi tarkoittaa sitä, että kipeää hevosta jonkin verran liikutetaan huolimatta siitä, että se on liikkuessa kipeä. Tämä on tietenkin sitten eläinlääkärin ohjeen mukaan. Mutta aika harva sairaus merkitsee sitä, että hevonen on laitettava seisomaan, usein päinvastoin.

Eihän se sitten ole omistajalle mukavaa, jos kipeää hevosta pitää liikuttaa. Usein mieluiten jättäisi sen seisomaan, kipeä hevonen on joskus tosi epämiellyttävä ratsastaa. Joskus vaarallinenkin niin, ettei sitä voi liikuttaa.

Mutta aika usein tunnutaan kuvittelevan että jos hevosella on kipua, ainoa vaihtoehto on laittaa se seisomaan, vaikka se vain pahentaisi tilannetta. Ratsastapa siinä sitten, kun hevonen selvästi oireilee tai protestoi ja joku sakki kyttää kentän reunalta kipuilmeitään tutkaten. Ei käy kateeksi.

Ongelma on ehkä eniten se, että harvempi meistä on kovin hyvä ratsastaja tai osaa auttaa hevosta kuntoutumaan tai liikuttaa sitä oikealla tavalla. On vain yritettävä, eläinlääkärin ja ehkä fysioterapeutin, hierojan, kengittäjän ohjeiden mukaan.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: vanha piika 
Päivämäärä:   25.7.25 10:16:51

Tämä eräs uusi yrittäjä alalla, joka mainostaa itseään somessa, nosti hiukseni pystyyn! Osa hevosen normikäyttäytymisestä tehdään ongelmaksi ja sillä tehdään bisnestä, aika hiton ovelaa ja fiksua bisneksen kannalta!

Eihän loppujen lopuksi tässä ole muusta kyse kuin siitä, että ko. henkilö käyttää omistajan puolesta hevosen klinikalla. Maksaa ikään kuin palvelijalle.

HEHEHE! :D

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.7.25 11:14:45

"joka nytkähdyksestä lomalle laitetuista hevosista tulee stressaantuneita koska ne peilaavat käsittelijöidensä stressiä ja epävarmuutta. Sitten kohta ne on lihaksettomia, jäykkiä ja mahahaavaisia ihan oikeasti."

TÄSSÄ on ongelman ydin.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.7.25 11:37:01

On aivan todettua faktaa, että omistajat ovat huonoja tunnistamaan koiransa kipukäytöksiä kivusta johtuvaksi, joten en hetkeäkään usko, että hevosten kohdalla olisi eri juttu.

Täällä moni väittää, että kipu on helpoin ja siksi suosituin selitys. Minä taas en ymmärrä millä tavalla se on helpoin. Olenkin ajatellut, että siksi sitä ei mieluusti nähdä vaihtoehtona, koska kivun selvittäminen on usein työlästä ja kallista ja myös sen hoitaminen saattaa olla työlästä ja kallista. Helpompaa toivoa, että ongelma ratkeaa ottamalla pari valmennusta tai lisäämällä kuria.

Se on aivan totta, että kivun hoitoon harvemmin nykyään enää suositellaan täyttä lepoa. Itse asiassa joissakin vaivoissa säännöllinen liike on nimenomaan se, jolla hevosen saa pidettyä mahdollisimman pitkään vaivastaan huolimatta kunnossa.

Sekin on totta, että jossakin määrin kipu ja vaivat kuuluvat jokaisen elollisen elämään. Ihmisen hoivissa olevilla eläimillä on juuri se etu, että ihminen voi sentään tehdä osansa sen eteen, että eläin ei joutuisi kärsimään turhaan kivuissa. Mutta jos miettii, kuinka paljon meillä ihmisillä välillä on kaikenlaista; päänsärkyä, selkää kolottaa, lavat jumissa ja kipeät, olkapäätä juilii rasituksesta jne., niin miksi loppujen lopuksi hevosilla tai muilla nisäkkäillä olisi kovin paljon eri asia. Varmasti niilläkin on ohimeneviä kolotuksia, jotka johtuvat hetkellisestä ylirasituksesta tai vaikka siitä, että on maannut hieman huonossa asennossa tai vaikka joku paikka vetäissyt jumiin vääränlaisen muuvin takia.

Ja kyllä, hevosilla on luontaisia temperamenttieroja ja luonteenpiirteitä siinä missä muillakin nisäkkäillä. Näiden piikkiin silti laitetaan mielestäni aivan liian paljon erilaisia käytöksiä, joilla eläin oikeastaan yrittää selvitä kipujen kanssa tai stressaavassa ympäristössä. Tyypillisesti tällaisessa tilanteessa se kurin lisääminen ei auta. Tai voi se hetkellisesti auttaa, jos kyseessä on riittävän "alistuva" eläin, mutta itse syytä se ei poista ja onkin tyypillistä, että tilalle saattaa tulla toinen ei-toivottu käytös tai käytös voi hetken vähenemisen jälkeen vain lisääntyä.

Koska eläimille on luontaista piilotella heikkouksiaan ja kipujaan (koska luonnossa vaivaiset joutuvat ensimmäisenä saalistajan kohteeksi) ja koska niillä ei ole samanlaista kieltä ihmisen kanssa, eläimet usein ilmaisevat kipuaan eri tavoin. Usein siinä vaiheessa, kun ihminen tosiaan näkee eläimellä aivan selkeää kipukäytöstä kuten selvää ontumista, syömättömyyttä tai apaattisuutta, eläin jo aika vahvasti kipeä. Sitä ennen se on luultavasti antanut jo runsaasti pienempiä merkkejä, joita ihminen vain ei ole huomannut tai osannut tai halunnut tulkita kipuoireiksi.

Koska eläimellä ei ole ääntä, on vain hyvä, että näistä asioista puhutaan. Ja vaikka sitten ollaan yhteydessä itseä asiantuntevampiin tahoihin vaikka hieman liian helposti kuin vasta siinä vaiheessa, kun kipu on jo kroonistunut tai päässyt muutoin tosi voimakkaaksi. Ihmisellä on se etu, että hän voi itse päättää, milloin kipu on sellaista, että lähtee kaivamaan kaapista Buranaa, mutta eläin ei voi. Se vain yrittää sinnitellä ja selvitä kipunsa kanssa.

Kyllä se kivun mahdollisuus siis kannattaa AINA ottaa huomioon erityisesti juuri käytöksen yllättäen muuttuessa tai voimistuessa tai jos käytös tuntuu lajille tai yksilölle jotenkin erikoiselta, hassulta tai epätyypilliseltä. Varsinkin ennen kuin toteaa ongelman kurin puutteesta johtuvaksi ja alkaa lisätä kuria, vahvempia varusteita, rasitusta jne.

Mutta on myös totta, että asialle saattaa ihminenkin herkistyä ja alkaa tulkita liiaksi kaikkea. Sekään ei ole tervettä ja ennen kaikkea siitä on haittaa ihmiselle itselleen (ei välttämättä hevoselle). Siksi jokaisen käytöksen kohdalla (josta herää ajatus kivusta) kannattaa ehkä hetken seurailla. Jos hevonen kerran luimii poikkeuksellisesti tai vaikuttaa tänään normaalia väsyneemmältä, se ei välttämättä ole merkki mistään akuutista tai kroonisesta vaivasta vaan voi olla, että hevonen ei juuri viime yönä saanut nukuttua kovin hyvin paarmojen vuoksi ja siksi se on väsynyt ja ärtyisä. Mutta jos hevonen alkaa itselleen epätyypillisesti luimia joka kerran sitä tarhasta haettaessa tai on jatkuvasti väsynyt, ne ovat merkkejä, joista voi vähän alkaa miettiä, onko taustalla jotain muuta kuin että ihminen on yhtäkkiä muuttunut sen silmissä jotenkin vähempiarvoiseksi tai ärsyttäväksi tai että sen työmotivaatio on vain laskenut...

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.7.25 11:46:12

Kipukorttiin vetoaminen on helppoa silloin, kun ei ole kyse omasta eläimestä, eikä sen kanssa pärjää. Se on helppo ratkaisu myös silloin, kun pelkää esimerkiksi ratsastaa omallaan tai ei ole siihen taitoa.

Joskus myös omistaja saattaa sulkea silmänsä kipuoireita ja se johtuu lähes aina rahasta. Kipeä hevonen tarvitsee yleensä hoitoa ja se voi olla tosi kallista.

Molempia kyllä esiintyy.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.7.25 11:52:19

Yhtäkään säännöllisesti pukittelevaa hevosta en tiedä joka ei olisi ollut kipeä. Tai jatkuvasti säikkyvää. On helppompaa väittää että se on vain sen luonteen piirre kuin tutkia hevonen ja hoitaa kuntoon. Sekä opetella itse paremmaksi.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.7.25 11:57:09

Hyväkuntoiset, terveet hevoset pukittelevat tarhassa jatkuvasti.

Arat hevoset säikkyvät helpommin, siinä missä rohkea jää vain tuijottamaan vierasta kohdetta.

Tarhassa flegmaattinen ja ympäristöönsä suuremmin reagoimaton hevonen on todennäköisesti sairas tai psyykkisesti väsynyt pito-olosuhteisiinsa.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.7.25 12:38:56

"Täällä moni väittää, että kipu on helpoin ja siksi suosituin selitys. Minä taas en ymmärrä millä tavalla se on helpoin. Olenkin ajatellut, että siksi sitä ei mieluusti nähdä vaihtoehtona, koska kivun selvittäminen on usein työlästä ja kallista ja myös sen hoitaminen saattaa olla työlästä ja kallista. Helpompaa toivoa, että ongelma ratkeaa ottamalla pari valmennusta tai lisäämällä kuria."

No sehän tässä juuri on ongelma, että oman ratsastustaidon kehittäminen tai ratsastuksellisen yhteistyön kehittäminen hevosen kanssa tai "kurin lisääminen" - joka on usein synonyymi johdonmukaisen käsittelyn lisäämiselle - on itse asiassa monille tuskallisen vaikeaa. En väitä, että on suoranaisesti helppoa laittaa hevosen kivun tai "kivun" tutkimiseen jopa tuhansia euroja ja kärrätä sitä klinikoille. Eihän se ole kovin helppoa eikä halpaa varsinkaan. Siksi tosiaan voisi LUULLA, ettei tähän vaihtoehtoon niin helposti tartuta, jos muitakin on. Käytännön kokemus on kuitenkin osoittanut, ettei tämä luulo useinkaan pidä paikkansa.

Meitä hevosihmisiä on tietysti monenlaisia, ja on niitäkin, jotka köyhyyttään, ymmärtämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään jättävät hevosen tutkimatta ja työntävät pään pensaaseen, vaikka hevonen hyppisi kolmella jalalla. Nykyään hevosharrastajissa on kuitenkin muiden muassa laaja joukko ihmisiä, joilla on mahdollisuus ja motivaatio käyttää hevosen tutkimiseen rahaa ainakin jonkin verran sekä kiinnostunut ja hyvin välittävä suhtautuminen hevosen terveyteen. Ja ovatko nämä siis huonoja asioita? Eivät tietenkään, mutta tämän porukan kohdalla yhtälöön aika usein kuuluu ohut käytännön kokemus, inhimillistävä asenne sekä varsin epäurheilullinen suhtautuminen hevosharrastukseen. Lopputulema on silloin jopa yllättävän usein se, että mieluummin auotaan lompakkoa klinikalla kuin mennään valmennukseen kuulemaan epämiellyttäviä totuuksia.

Jos haluamme puhua näistä asioista rehellisesti, emme voi kierrellä sitä tosiasiaa, että hyvin moni ei nykyään halua hikoilla hevosen selässä eikä ylipäätään halua tehdä TÖITÄ ratsastajana. Moni ei myöskään halua käskeä hevosta mitenkään - selästä eikä maasta käsin - vaan haluaa loppuun asti pitää kiinni siitä ajatuksesta, että terve hevonen tekee aina kaiken halukkaasti korvat hörössä, koska se rakastaa ihmisen kanssa tekemistä niin kovasti. Näiden harrastajien ei ole edes vaikea löytää itseään tilanteesta, jossa hevosen kanssa ilmenneiden haasteiden ratkominen vaatisi niin syvälle epämukavuusalueelle menemistä ja muodostaisi niin suuren ristiriidan oman ideologian kanssa, että se lompakon aukominen klinikalla - ja ties minkä nivelenniksauttajien ja energiahoitajien kanssa - on todellakin heille helpompi ratkaisu.

Rahan ja ajan käyttäminen hevosen hoitamiseen ei ole helppoa, mutta ratsastajana ja hevosihmisenä kasvaminen ja omien virheiden myöntäminen on usein vielä vaikeampaa.

"Kyllä se kivun mahdollisuus siis kannattaa AINA ottaa huomioon erityisesti juuri käytöksen yllättäen muuttuessa tai voimistuessa tai jos käytös tuntuu lajille tai yksilölle jotenkin erikoiselta, hassulta tai epätyypilliseltä. Varsinkin ennen kuin toteaa ongelman kurin puutteesta johtuvaksi ja alkaa lisätä kuria, vahvempia varusteita, rasitusta jne."

Itse asiassa kuri ei ole mikään mörkö eikä siitä pidä sellaista tehdä. Ja puhun siis terveestä, järkevästä kurista - en mistään sellaisesta, että laitetaan kovat kuolaimet suuhun, gramaanit soimaan ja piiska laulamaan, kun ratsastus ei suju.

Terve, järkevä kuri on johdonmukaisuutta. Se on sitä, että hevoselle kerrotaan, että ei, ihmiselle vaarallisella tavalla ei saa käyttäytyä ja että kyllä, tänäänkin ihminen päättää, mitä tehdään ja mihin mennään. Tämä ei myöskään ole juuri koskaan haitallista - ei edes sitten, vaikka hevonen olisikin kipeä.

Itse asiassa kuri on usein ensimmäinen askel ongelman tunnistamisessa ja myös kivun havaitsemisessa. Kun hevonen on esim. ratsastuksessa haluton vastaamaan eteenpäin pyytäviin apuihin, niin todellakin ensimmäiseksi kokeillaan "kuria" - eli sitä, että hevosta pyydetään eteenpäin tarvittaessa vahvistetuilla avuilla, kunnes haluttu reaktio saadaan. Sittenhän sen näkee, että tuleeko hevosen liikkeestä esille jotain outoa tai käykö niin, ettei normaali apujen läpiratsastaminen auta eikä toimi vaan ongelma jatkuu - jolloin todellakin voidaan epäillä sitä kipua. Jos tästä yhtälöstä poistetaan kuri, silloin ollaan paljon epäselvemmässä tilanteessa ihmettelemässä, että mikäs meillä nyt on. Samalla yhtälöstä poistuu kokonaan se mahdollisuus, että hevonen reagoikin kuriin tyyliin "no höh, okei, mennään sitten" eikä mitään ongelmaa sen koomin ilmene - ja näinhän asia on kuitenkin melko usein... :)

Kuri ja kivun hoito eivät ole toisensa poissulkevia. Itse ainakin vaadin kuria myös sellaisilta hevosilta, joiden tiedän olevan kipeitä. Vaikka hevonen olisi kuinka kipeä, se ei kävele minun päälleni, se ei potki eläinlääkäriä ja se menee traileriin, kun käsketään. Nämä asiat eivät muodosta mitään ristiriitaa vaan kuri on usein jopa edellytys sille, että sairaan hevosen hoito onnistuu.

"Sepä, kun niistä yliymmärretyistä, joka nytkähdyksestä lomalle laitetuista hevosista tulee stressaantuneita koska ne peilaavat käsittelijöidensä stressiä ja epävarmuutta. Sitten kohta ne on lihaksettomia, jäykkiä ja mahahaavaisia ihan oikeasti."

Itse en ole ihan vakuuttunut siitä, paljonko ihmisen stressi suoraan sairastuttaa hevosia, mutta ihmisen stressipäissään tekemät ratkaisut kyllä sairastuttavat hyvinkin usein. Kun ihminen kuvittelee hevoselle kaiken maailman kipuja ja sairauksia, käy usein niin, että kaikki liikunta loppuu tai muuttuu korkeintaan joksikin varovaiseksi talutteluksi. Liikunnan puutteella taas voi olla hyvinkin sairastuttava vaikutus. Lisäksi ihmiset saattavat esim. mahaongelmia epäillessään lähteä tekemään ruokintaan hätäisiä muutoksia, joita he saattavat tehdä montakin nopeasti peräkkäin. Vaikka tässä olisi taustalla hyvä tarkoitus ja huoli hevosen hyvinvoinnista, ruokinnan muutoksetkin ovat valitettavasti terveysriski itsessään.

Ylipäätään moni aliarvioi pahasti RUTIININ merkityksen hevosen terveyttä ylläpitävänä asiana. Liian helposti ollaan ensimmäiseksi rikkomassa hevosen rutiinit, kun herää pienikin epäilys sen terveydestä. Tällöin voi käydä niin, että se hevonen sairastuukin sitten ihan oikeasti.

Joskus tietysti ongelma on todellinen ja rutiinia on pakko muuttaa, mutta siihen tulisi käyttää paljon enemmän malttia ja harkintaa, kuin moni stressiherkkä hevosenomistaja tekee. Tietoa ja kokemustakin olisi hyvä olla, että olisi jokin haju siitä, mitä kannattaa muuttaa ja mihin suuntaan.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.7.25 13:53:04

Erittäin hyvä kirjoitus *.

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   25.7.25 14:49:50

Itse olen syyllistynyt tuohon yli tarkkailemiseen. Kun oli herkkä ja ilmeikäs hevonen niin myös hyvin ”koulutti” minua siihen. Ja siitä pois. Kerran hoidin heppaa laitumella, vapaana, ja seisoi oikein tyytyväisen rentona saamassa rapsutuksiaan ja ötökkäkarkoitusta. Kun tulin jalkaan jossa vuohisessa pienen pientä riviruven alkua, höpöttelin että voi voi kun nyt ei taas tulis riviä… ja huomasin miten heppa otti heti kipuilmeen! Heittäytyi aivan ahdistuneeksi äänensävystäni!

  Re: Hevosilla ei luonteenpiirteitä, ne on kipeitä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.7.25 15:36:57

Minun hevonen näyttää pystyynkuolleelta, raahustavalta elsu-tapaukselta, kun saa kantaa lapsia tai pääsee aloittelijan talutukseen. Pää roikkuu kun raahustaa, hyvä jos pari raviaskelta kykenee ottamaan. Ei uskoisi millainen turbomonsteri siitä kuoriutuu kun jossakin raskaammalla valmennustyyppisellä tunnilla painaa menemään, hyvä kun jarrut löytyy kun oikein kiihtyy ja on maailman nopein, omasta mielestään. Hevosilla hirveästi vaikuttaa myös se, mitä niiltä odotetaan tai mitä ne olettavat, että niiltä kulloinkin odotetaan. Käyttäytyvät sitten sen mukaisesti.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.