Lähettäjä: euri
Päivämäärä: 21.7.25 15:24:46
Kun laskee painorajan eli selkään tulevan kuorman määrän, niin se lasketaan tosiaan hevosen ihannepainosta ja se sisältää ratsastajan varusteineen ja hevosen varusteet, eli koko selkään tulevan kuorman, ei pelkästään ratsastajan alastonpainoa.
Ja hyväkuntoinen hevonen, joka on tottunut lihaksiltaan kantamaan (painavaa) ratsastajaa on aina eri asia kuin huonokuntoinen hevonen, jolla ei ole juuri ratsastettu. Lisäksi satulan sopivuudella on iso merkitys. Epäsopivaan satulaan ei kannattaisi edes kevyttä ratsastajaa laittaa, hyvin istuvaan voi laittaa painavammankin.
Vaikea siis sanoa mitään lukemaa, joka passaa juuri sinun hevosellesi. Käytä hevonen vaa'alla, arvioi sen lihavuuskunto ja fyysinen kunto ratsastajan kantamista ajatellen. Punnitse myös satula sellaisena kun se selkään laitetaan ja tsekkauta, että satula on sopiva. Sen perusteella voit sitten laskea, minkä painoinen ratsastaja olisi sopiva hevosen selkään.
500 kg hevosella 15 % sen ihannepainosta on 75 kg, ja tuo kuorma sisältää siis ratsastajan painon lisäksi hänen varusteet ja hevosen satulan. Tuohon ei lisätä enää satulan painoa. Jos satula on noin 10 kg, saisi ratsastaja omine varusteineen olla 65 kg. Tästä moni rääkyy, että "tuohan on pikkulapsen paino enkä ainakaan minä ole ala-asteen jälkeen ollut alle 60-kiloinen!!!". No, sehän ei ole hevosen vika... On myös niitä, jotka eivät ole koskaan olleet yli 60-kiloisia, vaikka ikä ei ole enää aikoihin alkanut nelosta pienemmällä numerolla.
20 % olisi sitten 100 kg, mutta tuossa pitää olla jo todella hyväkuntoinen hevonen ja osaava ratsastaja, joka ei lösötä ja pompi hevosen selässä. Tutkimuksen mukaan tämä 20 % kuorma hevosen ihannepainosta on jo maksimi kuorma mitä selkään voi hyväkuntoiselle hevoselle laittaa, sitten alkaa jo hevosen liikkumisessa näkyä.
Olen itse nähnyt vierestä kun kaksi henkilöä meni käyntiä pitkin ohjin kentällä. Alla hyväkuntoiset ja isot ratsastuskouluhevoset, jotka olivat tottuneet kantamaan monenlaisia ratsastajia, jopa painavia sellaisia. Toinen heistä oli n. 70 kg ratsastaja, toinen reilusti yli 100 kg ratsastaja. Iso ero hevosten olemuksessa ja liikkumisessa. Vaikka molemmat kyllä kävelivät eteenpäin, niin toinen meni rentona ja tyytyväisenä, kun toinen käveli askel kerrallaan todella varovaisen oloisena ja ilme oli aika huolestunut. Molemmat ratsastajat olivat ihan osaavia, se yli satakiloinenkin, mutta hänellä tosiaan painoa liikaa ja ei ollut vuosiin ratsastanut, kun kiloja oli kertynyt jalkavamman jälkeen ja lääkkeiden myötä. Eivät menneet kuin käyntiä vähän aikaa, mutta yhtään pidempään tuo hevonen ei olisi painavaa ratsastajaa jaksanutkaan kantaa. En viitsi ratsastajan tarkempaa painoa kertoa, vaikka sen tiedänkin. Enkä edes tiedä, miksi hänet päästettiin selkään. Syynä tuolle lyhyelle kävelylle oli kuulemma se, että se motivoisi häntä laihduttamaan, kun on aiemmin ollut hevosharrastaja ja haluaa hyvän mielen siitä, että pääsee taas ratsaille.
|