Lähettäjä: toppi
Päivämäärä: 14.7.25 09:54:46
Rakenne vaikuttaa paljon siihen, miten hevonen pystyy liikkumaan. Se ei kuitenkaan kerro kaikkea. On olemassa myös hevosia, jotka ovat niin yritteliäitä, että ne liikkuvat yllättävän hyvin siihen nähden, miltä näyttävät, ja hevosia, jotka ovat paljon parempirakenteisia mutta joista ei vain saa sitä laatua irti.
Rakenneasioita voi opiskella kirjoista ja netistä, mutta muutama esimerkki nyt kouluhevosten näkökulmasta. Esimerkiksi takaosassa pitäisi olla tietynlaiset kulmaukset luustossa, että hevosen on mahdollisimman helppo ottaa painoa takaosalleen. Takajalat eivät saa olla liian suorat, vaan niissä pitäisi olla riittävästi kulmaa, ja kinner ei saisi olla kiverä. Näin esimerkiksi. Alas kiinnittynyt kaula vaikeuttaa etuosan ryhdistämistä ja kokoamista, lavan tulisi olla hyväasentoinen (pysty lapa tekee lyhyet liikkeet), vuohiset eivät saisi olla pystyt (niin ikään tekevät liikkeistä lyhyitä ja töpöjä), pään ja kaulan välisen liitoksen tulisi olla tilava, jotta hevonen voi vaivattomasti liikkua luotiviivalla jne.
Laadukkuus riippuu tietysti hevosen aiotusta käyttötarkoituksesta. Varsinkin kouluhevosilta toivotaan ns. ylämäkeen suuntautumista, eli hevosen pitäisi liikkuessaan näyttää siltä kuin se menisi vähän ylämäkeen (etuosa esim. laukan liitovaiheessa reilusti korkeammalla kuin takaosa). Ylämäkiasento helpottaa hevosen kokoamista, kun taas etupainoisen hevosen kanssa saa tehdä valtavasti työtä, että sen saisi kantamaan painoa takaosallaan. "Ylämäkihevosen" liikkeet näyttävät vaivattomilta ja kevyiltä. Toki estehevosillekin on hyötyä siitä, että ne ovat etuosastaan keveitä.
|