Lähettäjä: kox
Päivämäärä: 9.7.25 12:45:28
Nuorempi heinä on yleensä vähemmän sokeripitoista, mutta siinä saattaa olla hevosille liiankin korkea valkuaispitoisuus (siksi lehmille tehdään mahdollisimman aikainen rehu). Kuitenkin jos kevät on kylmä tai kuiva, eli heinän kasvu on "stressaavaa", voi nuoren heinän sokeripitoisuus nousta todella korkeaksikin.
Tällöin voi olla järkevämpää odottaa otollisempaa kautta tehdä heinä, ja pyrkiä tekemään se ennen suurinta korsiintumista.
Vielä sen loppukesän heinänkin kanssa pystyy sokereihin vaikuttamaan. Aamupäivällä kaadetun heinän sokeripitoisuus on matalampi, kuin iltapäivällä tai illalla kaadetun heinän. Kun heinä yhteyttää auringonpaisteessa, sen sokerit kohoavat. Myös kaadettu, kuivuva heinä jatkaa yhteyttämistä jonkun aikaa, joten pellolla auringossa kuivatussa heinässä voi olla korkeammat sokerit kuin varjoisan ajan kuivunut, tai kuivurissa kuivatettu.
Ja vaikka kuinka yrität vaikuttaa heinän sokereihin, niin tuuripeliä se on säiden ja olosuhteiden takia.
Vaikka kuinka haluaisit kaataa heinän nyt, sääennuste on vastaan. Ja aamukaste estää aikaisen kaadon.
Mutta jos heinäsi on tehty jo ennen juhannusta, niin nythän voit ottaa analyysin, ja sen avulla selvittää miten hyvää heinää olet onnistunut tekemään. Voitte sitten syksyllä vertailla puolitutun kanssa, että kumpi onnistui paremmin.
|