Lähettäjä: xyz
Päivämäärä: 9.7.25 15:52:43
Kyllä niitä hyviä tuntihevosia löytyy kohtuuhintaan. Ennen tuntihevosia tuotiin Tans kasta, Ruotsista Saksasta, Hollannista ja Brittien saarilta. Myös ponit new forestit, connemarat ja welshit. Ihan kohtuuhintaan niitä vieläkin saa. Näillä hevosilla kasvatus ja varsa-aikainen koulutus ja käsittely antavat tietynlaisen takuun hevosista. Ei tule niin ylläri pylläreitä terveydentilan, käytöksen kuin ratsastettavuuden suhteen, kuin jobbareilta hankitut hevoset. Myös Suomessa on kasvattajia, joilta lähtee kohtuuhintaan. Suomenhevosia on myynnissä Suomessa - hyvä suomenhevonen ei välttämättä ole ratsusukuinen. Ajoon opetettu hevonen kouliintuu tuntihevoseksi 1/2 - 1 vuoteen. Ennen nämä usein tulivat suoraan tunneille joukon jatkoksi.
En ymmärrä koulujen intoa ostaa Balttiasta hevosia. En kiellä, etteikö näissäkin maissa ole hyviä hevosia; sieltäkin löytyy varsinaisia helmiä, mutta paljon ostetaan sekundaa ja näennäisesti ok koulutettuja hevosia, joiden terveydestä, käytöksestä tai toimivuudesta paljastuu erinäisiä vikoja. Monet eestinhevoset tai toriristeytykset voivat olla hyvin toimivia tuntihevosia.
Kun tuntihevosta ostetaan, luonne on tärkeä ja tulee omata silmää rakenteelle ja liikkeiden arviointiin sen toimivuuden kannalta. Miellyttävä rakenne ja liikkeet ennustavat hevosen terveyttä. Hevosen vireys ei myöskään ole ongelma; joihinkin rotuihin on rakennettu iloinen eteenpäinmenemisen meininkin, eikä sekään ole ongelma. Sen sijaan vakavasti kannattaa suhtautua hevosen liikkeiden puhtauteen, vinouteen, äksyilyyn tai muihin merkkeihin, jotka kertovat hevosen terveysongelmista. Hintalapun suuruuskaan ei ole laadun tae.
Asiakkaana minulle ei nuori hevonen tai vähän koulutettu hevonen ole mörkö. Pidän myös nuorista hevosista. Kun ratsastaa hyvin, niin hevonen toimii usein oletetusti ikätasonsa mukaisesti - ja koulutuksessa edetään klassisen kuusiportaisen koulutuskaalan mukaisesti.
Ennen talleille ostettiin nuoria hevosia tai niitä kasvatettiin itse, eikä nämä tuntitoiminnassa aiheuttaneet ongelmia. Tänä päivänä ei tietenkään hyväksytä, että sillä nelivuotiaalla jopa hypättiin tunneilla kasikympin - 100 esteitä. Kuitenkin paljon hevosen järkevyydestä tulee myös siitä, että ne kesällä saa laiduntaa porukoissa laitumella ja myös talvella tarhat oli ennen isompia porukkatarhoja. Nämä kaverit purkivat energiaa kavereiden kanssa ja tunneilla olivat hyvin sopuisia. Hevonen joka kasvaa ja elää laumassa, kasvaa myös paremmille tavoille ihmisen suhteen. Siksihän nuorille julleille on orilaitumet suosittuja, että monelle löytyy pomo laumasta.
Osa ketjussa puolustelee, että asiakkaat eivät osaa ratsastaa ja ovat arkoja, lihavia ja osaamattomia eikä yrittäjä voi ostaa kalliita hyvinkoulutettuja hevosia. Sitä me voimme ollakin ainakin osin. Jos hevosen käyttöikä tunneilla on hyvässä tapauksessa 10 - 15 vuotta ehkä hieman enemmänkin, kun terveys, luonne ja ratsuominaisuudet ovat kohdillaan, niin tämän hevosen ostohinnalla ei ole merkitystä, maksaako se 4000 euroa vai kaksinverroin. Ja kallista ei aina tarvitse ostaa, mutta ei myöskään halvinta sairasta/jalkaongelmia omaavaa hevosta. On kouluja, jossa hevosia koulutetaan tuntityössä ja käytetään järkevästi terveyden ehdoilla. Näin hevonen saattaa olla 18 - 20 vuotiaanakin terve ja mieletään iloinen hevonen.
Se mikä kalliiksi tulee, on ostaa terveysongelmainen tai käytösongelmainen hevonen, joka ei sovi tuntikäyttöön tai on käytökseltään ikävä, tai ratsatuksessa turvallisuutta vaarantava. Silloin rahaa menee kouluttamiseen ja kouluttamiseen, saikutuksiin, tutkimuksiiin, ja loppujen lopuksi parin vuoden jälkeen päädytään hevosen myyntiin. Ja ei raskas kylmäverinen ei ole ratkaisu osaamattomille tai isoille ratsastajille. Näitä ei ole kasvatettu kestämään ratsastuksen rasituksia, vaan ne ovat vetohevosia.
Jos olisin yrittäjä, niin panostaisin turvallisuuteen hevosten terveyden, hyvien varusteiden ja pohjien sekä hevosta kouluttavien tuntiohjelmien muodissa. Tarhaus ja laiduntaminen on myös elintärkeitä hevosten terveydelle ja luonteelle. Monipuolisuus on valttia tuntiohjelmissa.
Asiakas valitsee kuitenkin paikan, jossa ratsastaa. Hevosten terveys, koulutustaso ja hyvä toimivuus on monelle merkittävä asia ratsastuskoulun valinnassa.
|