Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: Hyrrzas 
Päivämäärä:   24.5.25 20:55:08

No niin. Vein hevoseni eräälle (hyväksi kehutulle) ratsuttajalle. Tarkoituksena oli saada hevonen (heB) vaativalle tasolle. Toki tiedän ettei mikään tapahdu yhdessä yössä. Mutta kun laittaa tuhansia euroja kiinni ja lopputulos on se, että edelleen kevennetään pää pitkänä eikä vaativan kisoissa näy niin mietin että missä vika. Toki kyseenalaistin koko touhun ja pyysin selvitystä. Kuulemma olisi epäreilua vaatia hevonen muotoon kun se on sellainen tasainen puksuttaja malliltaan! Hevonen lähtee ensi viikolla ulkomaille AMMATTILAISELLE. Saan sitten haluamani tulokset. Ihmettelen missä on enää ammattitaito saada suoritushevosia.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   24.5.25 21:07:26

Vaikea sanoa tuohon mitään, kun ei tiedä tilannetta tarkemmin. Onko hevosesi korrektirakenteinen urheiluhevonen, joka fyysisesti pystyy liikkumaan vaativan tasoisesti? Onko sillä esimerkiksi riittävän ylös kiinnittynyt kaula ja riittävän väljä pään ja kaulan liittymä, jotta se pystyy liikkumaan korkeassa ryhdissä? Tuli mieleen tuosta, jos ratsuttaja oli sanonut tasaiseksi puksuttajaksi malliltaan.

Lisäksi jos se on nyt ollut vasta HeB-tasolla, niin eihän sillä ole lihaksia koota itseään. Korrektin kokoamisen opettelu on hidasta puuhaa.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: Noh 
Päivämäärä:   24.5.25 21:10:45

Jos laitoit tuhansia eli hevonen on ollut jo useamman kuukauden ratsutuksessa niin olishan ollut sekä sun että ratsuttajan kuulunut vaihtaa kuulumisia edistymisestä sekä ratsuttajan tietysti sanoa, jos hänen mielestään hevosesta ei sille tasolle ole. Ei olisi sitten tarvinnut hukata niitä tuhansia turhaan. Veikkaan että tää oli porvoossa.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   24.5.25 21:44:22

Missä ajassa VaB oli siis tavoitteena?

"Kuulemma olisi epäreilua vaatia hevonen muotoon kun se on sellainen tasainen puksuttaja malliltaan!"

Kumpi käyttää tällaista kieltä ja on peruskäsitteet hukassa, sinulla vai ratsuttajalla..? Jos hevosella ei lainkaan ole rakenteellisia edellytyksiä kokoamiseen, on se valitettava tosiasia mikä pitää hyväksyä.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: ekd 
Päivämäärä:   24.5.25 21:57:48

Kai hevosella oli hyvä luurankolihaksisto ja muutenkin hyvä kunto ja mahdollisuus kantaa itsensä oikein, kun sen ratsuttajalle veit? Jos ei, niin ekat 3 kk menee ihan peruskunnon rakentamiseen, sitä aiemmin on turha koettaa tehdä mitään muuta.

Ja onko sillä ratsuttajalla edes mahdollisuutta treenata hevosta? Seisooko hevonen karsinassa ja postimerkissä 23 h vuorokaudessa, vai elääkö isossa vaihtelevassa pihatossa ja sillä on mahdolisuus liikkua itsekseen kymmeniä kilometrejä päivässä sen ihmisen kanssa vietetyn tunnin lisäksi?

Minulla on hevonen maneesittomalla tallilla, jolla ison ja hyväpohjaisen kentän lisäksi vieressä iso, todella hyvä maneesi, vaihtelevat maastot, on metsäpolkuja, mäkiä ja hiekkatietä, ravirata ja matala merenranta. Vaikka hevonen tarhaa pienessä tarhassa, niin sitä voi liikuttaa monipuolisesti niin, että on mahdollista kehittyä HeB-tasoa korkeammalle.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: &€#? 
Päivämäärä:   25.5.25 03:40:31

Ekd sen verran kokenut tietäjä että siellä ne pihalla treenaavat kisoihin asti. Vaan hänestä kiusaaminen on tarpeetonta ja hevosen itsekästä hyväksikäyttöä.
Me muut ratsastetaan hiki hatussa ja yritetään tehdä hevoselle treeniohjelmia.
Valitettavasti kun hevonen on poissa omien silmien alta niin yhtään et voi tietää miten ja kuka sitä ratsastaa. Sen vuoksi alusta lähtien sovitaan miten etenemisestä saa palautetta.
Rehellinen ja reilu ammattilainen kertoo faktat missä mennään ja onko edistyminen odotusten mukaista. Jos on jatkuvasti liuta perusteita miksi homma ei etene niin joko ei tehdä riittävästi tai tekijä ei osaa. Joka tapauksessa syytä katkaista toimimaton diili.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   25.5.25 08:37:19

Nooh, ratsutuspalveluita myy minunkin tuttavapiirissä useampi heB ja heA tasoinen ihan tavis ratsastaja. Ei kilpailutuloksia edes omilla hevosilla. Joku ollut ulkomailla lappaamassa paskaa ja maastoilemassa ja joillakin oma talli joten ammattilaisina itseään mainostavat. Mukavia ja positiivisia ihmisiä ovat koittavat aina keksiä positiivista sanottavaa ja kehua miten jossain asiassa ratsutettava on edistynyt niiiiiin paljon. Jos omistaja itse hoksaa että homma ei etene niin vika on tietysti epäsopivassa satulassa tai hevosessa. Palveluille tuntuu olevan paljonkin kysyntää etenkin parin hevosen kotitalleilla maaseudulla. Pointti on, että on ratsuttajia ja on ratsuttajia.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.5.25 10:18:03

Vuodessa voi nousta yhden tason. Eli jos haluaa he B -> vaativa b, niin se vaatii VÄHINTÄÄN kahden vuoden työn lihasten rakentamiseksi. Eli voit laskea 24 x ratsutusmaksu kk + kilpailukulut.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: &€#? 
Päivämäärä:   25.5.25 10:45:02

Ei pidä paikkaansa tuo tason nostoteoria. Eteneminen on yksilöllistä, toiset kantaa luonnostaan paremmin. Silloin heA tehtävistä selviytyminen ei ole hankalaa. Kyse ratsukon tasapainosta ja yhteistyöstä.
Ulkomaillekaan vienti ei tuo turvaa siihen että työ olisi sen parempaa. Itse on pystyttävä valvomaan touhua. Kun hevosia on kymmeniä treenattavia niin helposti jää tavallinen hevonen jonka omistajaa ei näy missään väliin treenikiireissä.
Väitän että luotettavamman yhteistyön saat täällä jos ja kun osaat etsiä.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   25.5.25 10:50:24

Mikä oli hevosen lähtotaso? Rotu?

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.5.25 11:05:14

^ No jos hevonen heb niin eiköhän se ole se lähtötaso

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: täti 
Päivämäärä:   25.5.25 11:21:30

Suomessa on paljon ammattilaisina itseään pitäviä ratsuttajia, joilla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä kehittää hevosia helpoista tehtävistä eteenpäin. Ei ole tuloksia hevosten kouluttamisesta tai kilpailuttamisesta, moni ei ole koskaan edes istunut hyvin koulutetun hevosen selässä. Kannattaa vähän kysellä myös mistä ratsuttaja on oppinsa kerännyt. Ratsastaja, joka on seurannut hyvin ratsastajien tekemistä, ollut taitavan kouluttajan silmän alla ja ratsastanut hyvin koulutetuillakin hevosilla ymmärtää helpommin mitä, miksi ja miten tekee.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: Ok 
Päivämäärä:   25.5.25 20:16:20

Piste on oikeassa. Lihaksisto ottaa paljon aikaa. HeB-VaB menee lahjakkaallakin hevosella muutama vuosi kunnon treeniä. Toki voi tehdä pikakoulutuksella, näitä näkee jatkuvasti "ammattilaisten" alla, hajoavat sitten aika pian kun kroppa tai pää tai molemmat ei kestä tason nostoa niin nopeasti. Voi kun ihmiset ymmärtäisi, ettei kyse ole siitä, että hevonen "tekee vaaditut asiat ja tehtävät", vaan siitä miten se ne tekee ja osaa. Laatua ei ole se, että menisi 55% läpi kisoissa. Laatua on se, että on niin valmis, että taso on koulutettuna lähempänä 70%, mieluummin yli. Ja kaikki hevoset ei pääse siihen ikinä, osalla ei riitä liike, notkeus tai luonne kouluttaa. Osa ei ole motorisesti tai rakenteeltaan niin hyvä, että kykenee tiettyyn kokoamisasteeseen edes ammattilaisen alla. Osalla ei terveys kestä.
Viisaampaa on, että ratsuttajakin sanoo rehellisesti, jos tuntuu, ettei prässääminen ole järkevää. Kaikkia hevosia ei ole luotu valitettavasti siihen, mihin omistajan ambitiot haluaisivat.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: aivan 
Päivämäärä:   26.5.25 07:31:06

Itse olen kieltäytynyt viemästä hevosta Hec radalle, koska hevonen ei olisi ollut valmis siihen luokkaan. Olisi tarvinnut paljon lisää voimaa jotta olisi päässyt rentoon suoritukseen radalla. En ymmärrä mikä kiire sinne radoille on puolivalmiilla yksilöllä. Itse haluan että hevonen suorittaa kilpailu tasolla mukavuusalueella ja jos se ei jaksa kantaa itseään kulman läpi, niin en todella lähde sitä esittämään radoille. (pois lukien nuoret jotka harjoittelevat kilpailu tilanteita harjoitusluokissa)

Eli luultavasti tässä on haettu rentoutta, ja voimaa. Niiden rakentamiseen menee vuosia. systemaattisesti treenattu hevonen joka on rakenteeltaan ja luonteeltaan kilpahevonen, saattaaa olla valmis vaativaan 7-8 vuotiaana. Parhaimmillaan se on 10 vuotiaana ja siitä ylöspäin vaikeammat liikkeet.

Omistajat usein kuvittelevat liikoja hevosistaan, katsotaan vaaleanpunaisilla laseilla kun se ratsuttaja menee sillä, mutta sitten ei ymmärretä että ei kukaan ole taikuri.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: Ratsuttaja 
Päivämäärä:   26.5.25 07:48:21

Kyllä mä ainakin keskustelen omistajan kanssa tavoitteista ennen kuin hevonen tulee ratsutukseen. Jos hevonen näyttää siltä, että siitä ei ole omistajan haluamalle tasolle tai että siihen menee neljä vuotta, niin sanon siitä heti. Voi sitten miettiä mitä haluaa tehdä.

  Re: Ratsuttajan taito kouluttaa

Lähettäjä: XX 
Päivämäärä:   26.5.25 10:28:25

Ei hevosen taso muutamassa kuukaudessa nouse HeB:stä Vaativaan.

Itsellä oli kokenut, pitkän linjan valmentaja. Hän halusi "väkisin" treenata vaativan asioita, vaikka itse olin sitä vastaan. Kehui, että nostaa kahdessa kuukaudessa hevosen kun hevosen Vaativan tasolle.

NO loppui se meidän valmennussoppari tähän. Nopealla tavalla - saa joo - mutta hevonen menee rikki nivelistä, kun ei ole niitä oikeita lihaksia kannattelemaan.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.