Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: mo 
Päivämäärä:   19.5.25 12:55:10

Milloin se tulee voimaan? Mitä se vaatii vaikka tallin korkeuden, karsinoiden ja tarhojen koon suhteen?

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.5.25 16:32:23

Ensi vuonna. Viimeisimpien tietojen mukaan tarhojen kokoon ei tule vaatimuksia muuta kuin tuettuun rakentamiseen uusiin talleihin. Esim. paljon puhuttu minimikokovaatimus sähkölankatarhoihin poistettiin kokonaan asetuksesta. Muuten sisältöä ei ole juuri avattu, muuta kuin että tulee voimaan 2026.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: ,, 
Päivämäärä:   19.5.25 22:23:58

Ompa surullista, jos tähän hevosten säilömiseen karsinassa ja postimerkkitarhoissa ei puututa. Myös lajitoverien seuraan tulisi painostaa nostamalla kriteerit olosuhteista sellaisiksi, että se kannustaisi tarhaamaan pareittain tai pienissä laumoissa isoissa tarhoissa. Ja jatkuva vedensaanti pakolliseksi ilman poikkeuksia, kuten myös tiheät ruokintavälit tai vapaa heinä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.5.25 22:43:49

Joku rikas hevostyypoi varmana käytti hyvä eli oikeuksiaan että voi säilyttää tallilla a postimerkkitarhat ja parin tunnin tarhausajat.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: mie 
Päivämäärä:   20.5.25 00:04:11

Ei, vaan onneksi OE fanaatikot eivät päätä asioista ja lainsäädännöstä, vaan tolkun ihmiset.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Hmi 
Päivämäärä:   20.5.25 00:05:46

Eläinten hyvinvointilaki sallii poikkeuksia jatkuvaan vedensaantiin, asetus ei sitä voi kumota. Käykää joskus kiertelemässä Suomessa ja sitten maailmalla talleja ja puhutaan sitten postimerkeistä ja säilömisestä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: hhhhh 
Päivämäärä:   20.5.25 00:10:17

Uusi eläinasetus tulee olemaan hyvä ja järkevä. Niin paljon kuin OE tyypit on yrittäneet sitä sabotoida, niin siitä huolimatta siitä tulee järkevä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: NN 
Päivämäärä:   20.5.25 08:13:23

Juu, järkevä, kun laatijana on ihminen, jonka lausunnon valvontaeläinlääkärinä rosis juuri kumosi valheellisena?

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: mies 
Päivämäärä:   20.5.25 11:13:46

No ei ollut se tyyppi laatijana, älä nyt ole urpo! Kannattaa selvittää ihan perusasiat siitä, miten lakeja Suomessa laaditaan.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.5.25 12:30:33

Sairasta, jos ei vieläkään puututa tarhojan kokoihin!! Entäs tarha-aikaan? Tästä voisi mielestäni tehdä jonkun kansanaloitteen että saataisiin minimikoko tarhoilla ja tarha-ajalle. Käsittämätöntä, että joku oviaukko on millilleen määrätty, mutta tarha voi olla vaikka karsinan kokoinen. Ja sitten ihmiset pitävät hevosiaan tällaisilla talleilla..........

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Lou 
Päivämäärä:   20.5.25 12:38:21

Hurjaa, jos hiekkalaatikko-postimerkkitarhoihin ja 2-3h tarhaukseen ei puututa!

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: sähikäinen 
Päivämäärä:   20.5.25 16:29:27

Mulla tamma jota ei voi laittaa muiden hevosten kanssa samaan ellei haluta ennenaikaista kuolemaa. Sen verran luonnetta toisia hevosia kohtaan ja nyt vanhaa potkuvammaa hoidetaan huuhtelulla jo toista kertaa että en sitten tiedä kumpi eläimelle parasta, se että pistetään se tilanteeseen jossa jotain sattuu vai hyvä talli järjestely niin että jokaisella hevosella olisi turvallista olla...

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.5.25 13:43:32

Jos on oikeasti tuollainen niin nappi ottaan on paras. Epäilen kuitenkin että sun hevosenpidossa on isoja ongelmia.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Pala 
Päivämäärä:   21.5.25 14:01:29

Lähettäjä.

Päivämäärä21.5.25 13:43:32

Jos on oikeasti tuollainen niin nappi ottaan on paras. Epäilen kuitenkin että sun hevosenpidossa on isoja ongelmia.

Hah hah. :D Vai että nappi otsaan, joopa joo.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: nfdew 
Päivämäärä:   21.5.25 14:12:00

Siis nappi otsaan OE tyypeille... no ei kai nyt sentään...;)

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.5.25 14:21:46

Eihän siinä asetuksessa alunperinkään ollut tarhaukseen minimiaikaa. Sellaisessa muodossa kun se alunperin oli olisi tullut ongelmaksi nimenomaan se, että tallit olisi joutuneet tekemään muutaman ison tarhan, jossa hevosia sitten olisi voinut pitää tunnin tai kaksi, että kaikki pääsee. Itse ainakin mielummin pidän vähän pienemmässä ja pidempään. Oma ulkoilee myös kaverin kanssa, mutta se olisi alkuperäisen asetuksen perusteella loppunut, kun on liian pieni tarha kahdelle. Vaikka ne kiinteiden tarhojen koothan ei joka tapauksessa koskenut vanhoja talleja, mutta sähkötarhoja kyllä. Hyvä jos nuo on poistettu.

Minimitarhausajassa on sellainen ongelma, että sitä ei kuitenkaan voisi laittaa mihinkään 8h ja jos se olisi 4h, se olisi pykälän puolustajille kuitenkin liian vähän.

Toisaalta hevonen on lain silmissä tuotantoeläin ja jos lain mukaan on ok pitää esim lehmiä sisällä 24/7, ei laki oikein voi toista tuotantoeläintä määrätä pitämään ulkona 12h päivässä isossa tarhassa. Vaikka se hevosille toki paras olisikin niin.

Viimeisenä kommenttina on pakko sanoa, että liian tarkka määrittely aiheuttaa ongelmia vain niille, jotka jo nyt parhaalla mahdollisella tavalla omilla resursseillaan hoitaa hevosia. Niitä, jotka nyt jo luistaa ei tuommoinen niin kiinnosta ja jos valvontaa ei ole riittävästi, mikään niissä paikoissa ei kuitenkaan muutu. Mutta ne paikat, joissa halutaan toimia lain mukaan pahimmassa tapauksessa kaatuu kun ei pystytä toteuttamaan jokaista pilkkua, vaikka hevoset voisikin näissä paikoissa ihan hyvin. Maailma ei kuitenkaan ole mikään ideaali ja hevosilla voi olla asiat ihan hyvin vaikka ne ei eläisi ideaalissa ympäristössä. Ei mikään eläin elä joka tapauksessa. Sitä paitsi se jonkun ideaali ei ole kaikkien ideaali, hevosyksilöissäkin on eroja.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   21.5.25 16:47:31

Tää on jotenkin ihan uskomatonta, että maalaisjärki ei riitä. On nimittäin melkonen määrä ihan oikeita epäkohtia talleilla.

Mm. tuo ruokintaväli on täysin hevoskohtainen ja mm impaktiomassaa kerääville kuoleman tuomio. Ell ohje kun on, että mahan tulisi ehtiä tyhjentyä välissä.

Mitä jos vaan kaikki huolehtisi hevosestaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tottakai ravinto tulee olla laadukasta, yleisvoinnin hyvä, vettä saatavilla ja lajitovereita ja tilaa mahdollisuuksien mukaan. Ennemmin näitä törkeän lihavia hevosia säälin ja heidän hyvinvoinnistaan kannan huolta, kun jostain metrin liian pienestä tarhasta

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.5.25 17:24:10

Kaikille hevosille ei tosiaan käy kaikki oltavat samalla lailla. Osa ei sovi esimerkiksi pihattoon, ja omalle kesäihottumaiselle joku minimitarhausaikakin olisi todella paha juttu.

Samoin noi ruokintavälit riippuu muutamastakin tekijästä ja on hevoskohtaisia poislukien tietysti se, että hevosen on hyvä saada heinät min. 4*vrk.

Eniten tarvetta olisi tarvetta asetukselle joka koskisi hevosen riittävää liikuntaa. Käytännössä vaan sellainen olisi täysin mahdoton laatia. Liikunnan puute on varmasti tällä hetkellä isoin epäkohta hevosten pidossa, jos niiden hyvinvointia ajattelee.

Ja kaikki hevoset ei sovi laumaan. Tai sitten ne voisivat sopia jonkun tietynlaisen kaverin kanssa, mutta onko tallilla sellaista kaveria vapaana on eri juttu. En minäkään omaani antaisi tunnetun potkurin pariksi, ihan saisi jollain muulla yrittää.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   21.5.25 23:22:24

"Ei, vaan onneksi OE fanaatikot eivät päätä asioista ja lainsäädännöstä, vaan tolkun ihmiset."

No nythän tässä on käynyt juuri päinvastoin. Käytännössä tämän koko turhan lakimuutoksen lobbasi ja runnoi läpi muutama eläinsuojeluaktiivi.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: _h_ 
Päivämäärä:   22.5.25 07:20:17

Miksi jokaisesta asiasta pitää tehdä laki? Jospa jokainen omistaja kuitenkin ihan itse olisi vastuussa siitä millaiseen talliin ja puitteisiin hevosensa vie.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   22.5.25 07:36:18

Siinä asetusluonnoksessa munattiin pahasti, kun sinne kirjoitettiin tarhan minimikoko ja sen lisäksi vain se että hevosen pitää päästä "jaloittelemaan" ulos. Eli tulos olisi ollut juuri tuo mikä ylhäällä sanotaan - talleilla olisi pari isoa tarhaa jossa hevoset käy päivän aikana vuorotellen, ja loppuajan seisovat karsinoissa.
Huonosti tehdyllä luonnoksella aiheesta nousi ihan kohtuuton äläkkä ja damage controllina sitten skräpättiin vaatimukset tarhojen koosta kokonaan...

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: L 
Päivämäärä:   22.5.25 07:41:48

Laki pitää tehdä, jotta edes minimi hyvinvointiin olisi eläimillä mahdollisuus. Hevosta ei ole kenenköön pakko pitää tai tallia omistaa. Pitäisi olla pakko puuttua epäkohtiin ja myös painostaa talleja pyörittäviä ja omistajia parempaan suuntaan. Nyt meillä on talleja, jossa hevonen seisoo lähes koko vuorokauden joko pienessä karsinassa tai postimerkissä yksin. Osa hevosista ei pääse ulos päivittäin. Ihmisen tarjoama liikunta tapahtuu vain maneesissa. Lajitovereihin ei pääse koskemaan. Hevonen ei pääse koskaan laitumelle tai jos pääsee on se pikkuläntti viikoksi tai pariksi vuodessa. Kaikki ei sovi kaikille, mutta useimmiten takana on asenteet. Asenteiden takana on myös oma mukavuus. Tämä koskee niin omistajia kuin talleja pyörittäviä. Ei haluta kastua, ei haluta rikkinäisiä loimia, ei haluta kävellä pidemmälle laitumelle, ei haluta kantaa vettä jne. Tämän lisäksi moni talli kaipaisi kipeästi uudistusta ja ihan rahaa tähän. Tätä muutosta ei tule tapahtumaan luottamalla omistajien järkeen valitettavasti.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Kupi 
Päivämäärä:   22.5.25 08:47:59

Mitä L selität? Missä nämä mysteeriset tallit ovat joilla hevoset ei ulkoile? Asutko Helsingissä ja Rusa on ainut talli minkä tiedät? Lain tarkoitus on yhtenäistää eläintenpidon käytänteitä EUssa. Moniko Keski-Euroopan talli luopuu pilttuista ja lisää tarhat lakiin? Muuta pois Helsingistä niin näet vähän muutakin kuin seyn propagandaa.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: ''. 
Päivämäärä:   22.5.25 08:57:17

On meidän tallilla parikin hevosta jotka ei pääse ulos, liikkuvat tunnin päivässä maneesissa. Hyvällä kuivalla säällä saattavat päästä max tunniksi tarhaan omistajan toimesta niin että hän vahtii, mutta ei talvella, sateella tai jos on mutaista.

Olisin kovasti toivonut asetukseen, että jokaisen hevosen on päästävä tarhaan vapaasti ulkoilemaan vähintään muutamaksi tunniksi joka päivä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   22.5.25 08:57:40

Laki on jo voimassa. Nyt tehdään asetusta jotta tarkastajilla on mahdollisuus todeta yksiselitteisesti onko olot ok vai ei. Ei sekään hyvä ole jos kukin tarkastaja soveltaa lakia tavallaan.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   22.5.25 08:58:14

Lähettäjä: .
Päivämäärä: 21.5.25 14:21:46

Eihän siinä asetuksessa alunperinkään ollut tarhaukseen minimiaikaa. Sellaisessa muodossa kun se alunperin oli olisi tullut ongelmaksi nimenomaan se, että tallit olisi joutuneet tekemään muutaman ison tarhan, jossa hevosia sitten olisi voinut pitää tunnin tai kaksi, että kaikki pääsee. Itse ainakin mielummin pidän vähän pienemmässä ja pidempään. Oma ulkoilee myös kaverin kanssa, mutta se olisi alkuperäisen asetuksen perusteella loppunut, kun on liian pieni tarha kahdelle. Vaikka ne kiinteiden tarhojen koothan ei joka tapauksessa koskenut vanhoja talleja, mutta sähkötarhoja kyllä. Hyvä jos nuo on poistettu.

Minimitarhausajassa on sellainen ongelma, että sitä ei kuitenkaan voisi laittaa mihinkään 8h ja jos se olisi 4h, se olisi pykälän puolustajille kuitenkin liian vähän.

___

Jos tallilla ei ole tiloja tehdä kunnollisia tarhoja kaikille hevosille, niin sen tallin ei pitäisi pitää hevosia. Hevosia voi olla sen verran kuin niille voi tarjota järjelliset puitteet. Ei muitakaan eläimiä voi ottaa enempää kuin niille on resursseja. En näe mitään syytä, miksi lakiin ei olisi voinut kirjata esim. tarhaus väh. 8h/pv väh. 500 m2 tarhassa. Ne, jotka ei siihen pysty, vähentää hevosia tai lopettaa hevosenpidon. Ei 2020-luvulla voida pitää eläimiä enää jokaisen oikeutena ja kohdella niitä kuin mitäkin sulkapallomailoja. Säilöön vaan ja mahdollisimman paljon roinaa samaan pieneen komeroon.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   22.5.25 09:13:03

"Toisaalta hevonen on lain silmissä tuotantoeläin ja jos lain mukaan on ok pitää esim lehmiä sisällä 24/7, ei laki oikein voi toista tuotantoeläintä määrätä pitämään ulkona 12h päivässä isossa tarhassa. Vaikka se hevosille toki paras olisikin niin."

Tämä höpinähän on ihan täyttä puppua.

Ja kyllä, hevosen kopissa pitäminen kahden tunnin ulkoilulla on eläinrääkkäystä, pl. erikoistilanteet, sairastapaukset ym.

Täällä tietämättömyys kukkii.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Jurre 
Päivämäärä:   22.5.25 10:03:01

Minä näen oikein hyvän syyn tähän. Sellainen määräys olisi ristiriidassa eläinten hyvinvointilain kanssa. Asetuksella voidaan antaa vain vähäisiä tarkentavia määräyksiä, ei muuttaa lain sisältöä ja tarkoitusta.

"En näe mitään syytä, miksi lakiin ei olisi voinut kirjata esim. tarhaus väh. 8h/pv väh. 500 m2 tarhassa."

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   22.5.25 11:21:35

"Tämä höpinähän on ihan täyttä puppua."
Mikä osa siitä on puppua? Miten nuo väitteet oikeasti mielestäsi on?

"En näe mitään syytä, miksi lakiin ei olisi voinut kirjata esim. tarhaus väh. 8h/pv väh. 500 m2 tarhassa."
Se, että asetukseen kirjattaisiin vähintään 8h vähintään 500m2 tarhassa ja se olisi nyt sitten se absoluuttinen totuus, että hevonen voi voida hyvin, ei tarkoita sitä, että 7,5h 400m2 tarhassa tekisi hevosen elämästä kärsimystä. Mutta sitten se talli, jolla työvuorojen ja tilojen suhteen ei olisi mahdollisuutta kuin jälkimmäiseen, menisi sitten kiinni ja ainakin omasta mielestäni täysin turhaan.

Liian kovissa vaatimuksissa on mun mielestä se ongelma, että hevoset voi voida ihan hyvin vähän vaatimattomammissakin puitteissa, jos niistä välitetään. Jos ne kaikki paikat suljetaan, ollaan pahimmillaan tilanteessa jossa auki on vain kaikkein kalleimmat ja kaikkein romuimmat paikat. Jälkimmäiset siksi, että siellä ei alunperinkään ollut kiinnostusta hoitaa hevosia ja täyttää määräyksiä.

Ja vaikka hevosten pito ei ole ihmisoikeus, ala kuitenkin työllistää huomattavan määrän ihmisiä ja tekemällä idealistiset lakiin määritellyt asetukset hevosten pidosta, koko ala ajettaisiin vähitellen alas. Esim Uudellamaalla, jossa kuitenkin asuu merkittävä määrä suomalaisista ja siten myös hevosharrastajista, puoli hehtaaria maata voi googlen mukaan maksaa 50000-200000e. Kenellä oikeasti on rahaa laittaa hevosten tarhaan niin paljon, plus tietysti aitojen ja pohjien rakennus päälle? Se on helppo huutaa että köyhät ei saa pitää hevosia. Mutta kyllä se hevonen voi ihan hyvin vähän maltillisemmissakin puitteissa.

Mä tiedän esim itse ettei mun hevonen elä ideaalia elämää. Mutta se elää parasta mitä mä voin sille tarjota ja paljon paremmin kuin minä itse. Se on kaverin kanssa tarhassa, se saa hyvää ruokaa, se pääsee kesällä laitumelle. Mutta silti sen elämässä on monia asioita, jotka ei esim tuossa asetusluonnoksessa olisi toteutunut. Toisaalta näen, että jos asetus olisi sellaisenaan mennyt läpi, mun hevosen elämä olisi tosiasiallisesti huonontunut, mm. koska se ei olisi voinut enää mennä liian pieneen tarhaansa kaverin kanssa, sen ulkoiluaika olisi lyhentynyt, sen karsinaan olisi pitänyt asentaa heinäautomaatti, joka olisi paitsi pienentänyt karsinaa, todennäköisesti myös aiheuttanut turhaa stressiä ääniherkälle hevoselle. Vaihtoehtoiset hampaistaan ja kaularangastaan jo valmiiksi kuluneen vanhan hevosen olisi pitänyt nyppiä ruokansa verkosta sen sijaan, että se nykyään on ehkä 7 tuntia yössä ilman ruokaa. Enempääkään ei voi antaa ettei hevonen liho ja vilja-allergiselle olki ei ole vaihtoehto. Että ehkä ideaalimaailmaa päiväunissaan haaveilevat voisi joskus mennä sinne tallille ja nähdä, että aika moni hevonen elää ihan hyvin ja niiden eteen tehdään paljon. Joskus myös kompromisseja, mutta nekin hevosen hyvinvointi edellä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: V 
Päivämäärä:   22.5.25 11:58:12

EUssakin on paljon maita joissa hevoset ei ulkoile lainkaan, tai ehkä tunnin pari päivässä. Valtavissa yli 100hevosen laitoksissa voi olla 4 tarhaa… heinät jaetaan kahdesti päivässä. Mutta hevoset eivät ole lihavia, niillä on kiiltävä karva, ne liikkuu joka päivä eikä niillä ole käytöshäiriöitä. Samaan aikaan pihatoissq voi elää ylilihavia metabolisia joita ei liikuteta, hevosia pienessä tarhassa valtavasti, varsat kasvaa laitoksissa, tai säiden armoilla pellolla ilman suojaa. Hevosia pidetään niin monella eri tapaa. Silti hevonen voi voida hyvin myös sellaisessa joka ei juuri sinun standardeja täytä. Itse haluan että hevoset pääsee ulos joka päivä , huonolla ilmalla vähemmän, hyvällä enemmän. Haluan että niillä on korsirehua väh 3 krt päivässä , 4 parempi. Laidun kesällä ainakin jonkin aikaa. Mielellään vähän joka päivä laidunkautena. Haluan hyvät pohjat treeniin, maastoja ja laadukasta ruokaa. Omiani voin pitää
Yhdessä, vieraiden vaihtuvia hevosia en halua kokeilla. Tärkeintä on rauhallinen ja ammattimainen hoito, hevosten tulee olla levollisia siistissä ja turvallisissa puitteissa. Pihatto tai hyvin ilmastoitu talli täytyy olla, parhaiten tuntuu sopivan iso valoisa karsina kaverin kanssa näköyhteydessä joka on puhdas ja turvallinen. Hevonen menee sinne mielellään ja lepää siellä myös maaten nukkuen. Hyvää pihattoa en ole edes nähnyt vielä, mutapellolla joku vanha kontti jossa täys edessä (pimeä metallikoppi ilman ikkunoita ei houkuta hevosia ) ei ole sellainen johon hevoseni veisin vaikka olisi ulkoilua 24/7 ja heinää vapaasti. Yhtään lihavaa sorttia en laittaisi vapaalle heinälle, todella vaikea pitää terveenä ja hoikkana. Tarhan koko ei ole iso huolenaihe, liikunta hoidetaan muuten mutta tilaa pitää olla maata ja jos kaverin kanssa: tilaa väistää. Kompromisseja pakko tehdä, Suomessa vaikeat keliolosuhteet aiheuttavat paljon ongelmia ja siksi maalaisjärki syytä olla mukana. Omen tallia tehnyt 20v ja voin hyvällä omallatunnolla ottaa hevoset sisään paarmoilta suojaan tai viimasta ja sateesta. Kyllä tyhmempikin tietää ja näkee ettei hevosen ole hyvä olla esim laitumella helteellä paarmojen syömänä kun vaihtoehto on viileä talli ja suoja. Tai seisottaa kylmänarkaa hevosta kylmässä viimassa/sateessa, kyllä ne portille juosten tulee ja kiire sisään. Hevosella ei ole kelloa se ei tiedä oliko se ulkona 3 vai 6 tuntia, eikä se tiedä onko se karsinassakaan 8 vai 12 t… pieni liike on hyväksi hevoselle mutta ei ne seisomisen kuole. Tiedän lukuisia hevosia ulkomailla jotka eivät
Ole ikinä tarhanneet mutta muuten hoidettu hyvin, ne kestää kyllä treeniä ja ovat rauhallisia käsitellä kun kaikki tehty ammattimaisesti ja hyvin.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   22.5.25 12:19:52

Ja vaikka hevosten pito ei ole ihmisoikeus, ala kuitenkin työllistää huomattavan määrän ihmisiä ja tekemällä idealistiset lakiin määritellyt asetukset hevosten pidosta, koko ala ajettaisiin vähitellen alas. Esim Uudellamaalla, jossa kuitenkin asuu merkittävä määrä suomalaisista ja siten myös hevosharrastajista, puoli hehtaaria maata voi googlen mukaan maksaa 50000-200000e. Kenellä oikeasti on rahaa laittaa hevosten tarhaan niin paljon, plus tietysti aitojen ja pohjien rakennus päälle? Se on helppo huutaa että köyhät ei saa pitää hevosia. Mutta kyllä se hevonen voi ihan hyvin vähän maltillisemmissakin puitteissa.

----

Niin että taas raha menee eläinten hyvinvoinnin edelle? Vieläkään kukaan ei ole osannut perustella tätä asiaa muuten kuin rahalla. Koska edelleen on valtavasti paikkoja joissa hevoset seisovat parin karsinan kokoisissa tarhoissa, niin asiaan selvästi tarvitsee puuttua. Joku tuossa yllä kommentoi, että "hevonen ei kuole seisomiseen" tms. Minulle ainakaan ei riitä, että hevonen EI KUOLE. En ota koiraakaan sillä ajatuksella, että ihan sama millainen elämä sillä on mutta kyllä se sentään elossa pysyy. Tästäkin huomataan, että lakiin tarvitaan jotkut rajat, koska ihmisten rima on tasolla "ei se kuole siihen". Jos kaikki osaisivat ajatella eläinten hyvinvointia, ei lakiin tarvittaisi mitään muutoksia tai täydennyksiä. Niin pitkään kuin ihmiset menevät oma napa ja raha edellä, jonkun ylemmän tahon tulee määrittää alaraja eläinten olosuhteille.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   22.5.25 13:07:23

Tässä maailmassa kaikkea ohjaa raha.

Aika mustavalkoinen sekin näkökulma, että vain miljonäärit saa pitää hevosia. Sillä näkökulmalla tästäkin maasta loppuu harrastehevoset. Suurin osa meistä pitää hevosia niin hyvin kuin pystyy. Mutta ei resurssit riitä ideaalimaailmaan. Väitän kuitenkin että esim omani elää mielummin kuten se nyt elää kuin tulee tapetuksi. Koska ne ne vaihtoehdot reaalimaailmassa on. En mä voi muuttaa hevosen takia johonkin keskelle maaseutua kun sen jälkeen ei ole töitä millä maksaa sen hevosen elämä edes siellä maalla.

Aika paljon mahtuu väliin myös tarhoja, jos vaihtoehdot on 6m2 ja 500m2. Eikä se ole se koko mikä tekee autuaaksi. Isossakin hiekkatarhassa osa hevosista nököttää päivästä toiseen samoissa paikoissa, toiset nököttää kaverinkin kanssa. Tiedän kokemuksestakin. Suomen oloissa ei kuitenkaan ole mahdollista pitää hevosia laitumella ympäri vuoden eikä tarhojen virikkeellistäminen tai monipuolistaminen ole vuokrapaikalla aina mahdollista.

Tottakai pitää olla tavoitteita, mutta ei niitä tavoitteita kirjata lakiin. Pitää myös olla vähimmäisvaatimuksia, mutta ne taas ei voi olla ideaalimaailmasta. Lisäksi lainsäädännön pitää olla tasapuolista. Laki tai asetukset ei voi määrätä hevosia pidettävän viiden tähden hotelleissa, jos muut tuotantoeläimet asuu hostelleissa.

Olisihan se kiva, että ihmisilläkin olisi kaikilla mahdollista ostaa iso omakotitalo ja aina vaihtaa viisi vuotta vanha auto pois. Töitä olisi vain 5 tuntia päivässä ja vain 4 päivää viikossa. Mutta se ei mene niin reaalimaailmassa. Sama koskee eläimiä. Ei se oikeuta hevosia tai mitään eläimiä pitämään kärsimyksessä. Mutta ehkä pitäisi nähdä se, mikä oikeasti aiheuttaa kärsimystä ja mikä ei. Kuvailin tuossa ylempänä omani elämää ja vaikka se ei varmasti vastaa kuvausta viivan tai SEY:n ideaalimaailmasta, en silti suostu myöntämään että hevoseni suuresti kärsisi nykyisestä elämästään. Päinvastoin se vaikuttaa hyvinvoivalle, tyytyväiselle ja tulee aina mielellään ihmisen luokse, myös laitumelta. Se haluaa huonolla säällä sisään tai kesällä pakoon paarmoja ja väitän, että se kyllä tietää mihin se silloin viedään. Ei karsina ole sille vankila, vaikka se siellä 12h päivästä viettääkin.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Xyz 
Päivämäärä:   22.5.25 14:20:54

Näkee kuinka vieraantuneita hihhulit on siitä, että jokainen hevonen on yksilö ja tarvitsee yksilöllisen hoidon. Esim meillä ell kielsi headshaking hevosta viemästä kuumimmilla kesähelteillä lainkaan ulos. Sillä ratsastettiin maneesissa ja loppuaika sisällä viileässä tallissa. Kaikkia hevosia ei yksi kertaisesti voi tarhata toisten kanssa, ei edes pitää näköyhteyttä viereisiin karsintoihin. Esim karjasta orit ja tammat ei voi olla turvallisesti näin. Uutena vuonna ja venetsialaiset aikaan ja myrskyjen aikaan voi olla turvallisempaa pitää hevoset sisällä. Poikkeusolojen riittää aina ja niitä ei voi laissa kaikkia millään huomioida. Sairastarhojen on oltava edelleen pieniä ja niissä voi joutua pitämään hevosia pitkiä sikoja. Samoin voi joutua pitämään viikkoja koppilevossa toipumassa murtumista ym.ym. Jos hevosia ja olosuhteita ei ota yksilöllisesti huomioon voi päätyä ojasta allikkoon. Toiset hevoset taas sekoaa karsinassa ja vaatii olla ulkona 24/7. Toisten ruokintaa on sää nösteltävä. Sekalaumoihin ei kaikki sovi eikä edes tarhaamaan toisten kanssa kun ne tulee kaverin päälle kuin yleinen syyttäjä tappomeinigillä. Sellaiset tarvitsevat karsinoihinkin levyt ympärilleen näköesteeksi jotta osaavat olla stessaamatta. Hevosen omistajat ja tallinpitäjät ovat eläinten sä parhaita asiantuntijoita.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   22.5.25 14:57:05

Ja siis on paljon ihmisiä jotka pitää hevosia kyseenalaisissa oloissa, mutta valitettavasti se asenne ei muutu lakia tai asetuksia säätämällä. Niin kauan kun valvonta joka tapauksessa on resurssien puutteessa vähäistä, tilanteeseen on vaikea puuttua.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: leelia 
Päivämäärä:   22.5.25 14:58:36

Se vaan on niin, että mitä vähemmän hevosista tietää ja mitä huonommin ratsastaa, sitä kovemmalla äänellä huutaa "hevostenhyvinvointihevostenhyvinvointi!!!"

Tämä on tuhat kertaa nähty.
Meidän ei pitäis välittää näistä hihhuleista mitään, eikä antaa niille tilaa missään.
SEY kiehukoon liemessään.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Justjuu 
Päivämäärä:   22.5.25 15:18:57

" Tätäkin ohjaa raha ". Hevosalaa, niin! sitä kuten kaikkea muutakin pitkälti ohjaa raha. Hihhulien päämääränä olisi ajaa hevosala pois ja vähentää hevosten määrä ja hevoset pois ihmisiltä.

Samaan aikaan KUKAAN ei ole ajamassa kaupunkiluukkujen kissojen, koirien sun muiden asioita, vaan hevoset pitää saada ajettua maaltakin pois.

Kun sitä valtavaa tarhatilaa ei yksinkertaisesti vaan ole niin paljoa. Eikä hevonen tarvitse valtavaa tilaa vaikka se suuri eläin onkin. Niitä pitää liikuttaa muullakin tavoin kuin antaa itsekseen liikkua, vaikka ideaaliahan se iso tila tietenkin olisi. Mutta kun ei ole resursseja maan omistuksen osalta. En minäkään toki pidä minimaalisista postimerkeistä, niiden kanssa pitäisi tehdä niin että tarhoja on vähemmän mutta ne ovat niin pitkiä kuin mahdollista, ja tarhata hevosia sitten vaikka vähemmän aikaa, tai tehdä vaikka vain yksi pitkä tarha johon voi laskea päästelemään.

Eli hyvä hevosenhoito on maalaisjärjen käyttöä, ei ratkaisemalla asioita pistämällä hevonen isoon tilaan. Kun sellainen ei riitä muutenkaan, niitä muita asioita on vaikka kuinka paljon, tärkeämpiä.

Jos hevosala, tuo hirveä rahanahne sirkusmaailma, hävitettäisiin, menetettäisiin erittäin paljon sitä osaamista josta hihhuleilla ei ole mitään käsitystä. Eläinlääkärit, kengittäjät ym jotka ovat nykyhevosen tärkeimmät ihmiset. Hevosalalla toimii paljon ihmisiä jotka ovat osaamisellaan saátanan paljon tärkeämpiä hevosille kuin typerimmät näistä säädöksistä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Nm 
Päivämäärä:   22.5.25 18:04:09

Esimerkkejä mikä on nykyään mahdollista. Arvostetuilla talleilla, joilla on ammattihenkilökunta. Omistajilla pitkä hevostausta. Hevonen ei pääse ollenkaan ulos tarhaan tai laitumelle. Nuori hevonen on joko pienessä karsinassa, tarhassa, jossa ei mahdu juoksemaan ja harvakseltaan ratsutuksessa tai ihmisen liikuttamana. Hevosillä ei ole juomavettä 8h koko ajanjakson syksystä pitkälle kevääseen. Aikuinen hevonen tarhaa postimerkissa, liikkuu ainoastaan maneesissa ja harvoin kentällä. Ei pääse koskaan juoksemaan vapaan tai maastoon. Jos yhtään innostuu, otetaan karsinaan seisomaan. Ainoa kosketus toiseen hevoseen on kaltereiden välistä karsinassa, ilman mitään pätevää syytä. Ratsastuskoulu, jossa hevosilla on yksi tarha jne. Hevonen tarhaa yksin, koska se on helpompaa omistajalle. Kaipaisi kipeästi kaveria ja reagoi häiriökäytöksellä. Kyllä jotain tarvitsi tehdä kuin luotta yrittäjiin ja omistajien maalaisjärkeen.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   24.5.25 14:30:49

Siihen, millaista hevosten hyvinvointiasetusta yritettiin runnoa läpi, olisi helpompi suhtautua, jos kyse ei olisi niin selvästi ollut hevosihmisiin kohdistuvasta ajojahdista.

Suomessa on kissoja ja koiria läjäpäin enemmän kuin hevosia, ja mitä niiden pitäjiltä vaaditaan? Kissa voi viettää koko elämänsä kerrostaloyksiössä eikä sillä tarvitse olla olemassakaan mitään ulkotarhaa, ei edes pikkiriikkisintä postimerkkiä. Samaan aikaan pidetään kauheaa meteliä hevosten ulkoilusta, vaikka suurin osa hevosista ulkoilee tuntikausia joka päivä, ja ollaan valmiita mittanauhan kanssa mittailemaan tarhojen kokoa.

Entä koirat sitten? Onko joku puuttumassa siihen, että koiria voidaan pitää pitkät päivät sisällä odottamassa, että niiden omistajat tulevat töistä, ja sitten ulkoiluttaa 5 minuuttia korttelin ympäri niin, että koira ehtii juuri ja juuri tehdä tarpeensa? Mitä asetuksia tähän ongelmaan ollaan ajamassa läpi? Entä millä keinoin on tarkoitus holhota, että koirien ruokinta tapahtuu oikein tai että koirat saavat riittävän kontaktin lajitovereihin, edes näköyhteyden muodossa?

Jos taas verrataan hevosta tuotantoeläimiin, niin niihin kohdistuu kyllä jonkin verran enemmän sääntelyä. Mutta vilkaiskaapa, millaista sääntelyä. :) Nauta on noin suurin piirtein hevosen kokoluokkaa, ja millaisissa ja minkäkokoisissa oloissa sitä voidaankaan pitää?

Se myös pisti silmään aika kovasti, kuinka rajusti asetusluonnos oli kenossa hevosalan sisällä tiettyjen ideologioiden suuntaan. Siihen, että hevoset puputtavat heinää tarpeeksi taajaan, oltiin kyllä puuttumassa, samoin kuin tarhojen kokoon. Mutta missä oli puuttuminen esim. hevosten ylipainoon tai liikunnan puutteeseen, jotka ovat molemmat rajuja hyvinvointiongelmia? On hölmöläisten hommaa lähteä mittailemaan tarhojen kokoa, jos minkäänlaista järjestettyä liikuntaa ei edellytetä, kun oikeasti vain jälkimmäinen on ainoa tapa varmistaa, että hevonen ihan aikuisten oikeasti liikkuu riittävästi. Minkään kokoinen tarha ei sitä takaa. Mutta tämä ajatus ei tietenkään maistu niille hevosenpitäjille, joiden ideologiaan hevosen tai ihmisen hikoileminen ei kuulu kovin vahvasti tai lainkaan. :)

Ikään kuin ajojahdin vaikutelma ei muuten olisi ollut tarpeeksi selkeä, sitten vielä erinäiset tahot yrittivät, eivät ainoastaan puolustaa, vaan kiirehtiä asetusta, ettei vain kukaan ehtisi perehtyä asiaan kunnolla ja huomata asetuksen puutteita. Melko ällö tapaus taas kaiken kaikkiaan. :)

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: muusa 
Päivämäärä:   24.5.25 19:33:23

*** puhuu niin totuuden sanoja!

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Kikka 
Päivämäärä:   24.5.25 20:44:58

Kyllä riittävän virikkeistetty, liikkumiseen aktivoiva laaja elinalue, eli tarha = takaa riittävän liikunnan useimmille hevosille.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   24.5.25 21:16:39

Kikka: "Kyllä riittävän virikkeistetty, liikkumiseen aktivoiva laaja elinalue, eli tarha = takaa riittävän liikunnan useimmille hevosille."

Käsitätkö lainkaan, mikä olisi hevosen kaltaiselle eläimelle riittävä liikunta ja mitä sen takaaminen pelkästään tarhajärjestelyillä tarkoittaisi?

Jos ne tarhat olisivat jotain monen hehtaarin tarhoja, joissa olisi eri puolilla tarhaa vaikkapa min. 10 heinä- ja vesipistettä, niin kenties. Ja montakos tällaista tarhaa olet mahtanut nähdä? Minä en muista nähneeni Suomessa yhtään. Ja luulen, että hevosten "hyvinvointi"sekoilun kannattajistakin suurin osa alkaisi vähän nikotella, jos tällaisia _oikeasti_ hevosia liikuttavia tarhoja alettaisiin vaatia. :)

Todellisuus näissä "kyllä hevoset liikkuu tarpeeksi, kun ne tarhaavat laumassa isoissa tarhoissa" -jorinoissa on liian usein se, että lauma paksukaisia seisoo päivät pää paalissa. Se tarhan kokokin on iso ehkä verrattuna niihin tarhoihin, joita sylki roiskuen haukutaan postimerkeiksi - mutta edelleen pieni verrattuna siihen kuvitelmaan, että hevosten liikuntatarve täyttyisi tarhailemalla.

Parhaissakin tapauksissa nämä "isot, virikkeelliset tarhat" ovat useimmiten sellaisia, että omistaja jaksaa ehkä jakaa heiniä hiukan eri puolelle tarhaa, mutta etäisyydet eivät edelleenkään riitä mihinkään mainittavaan liikuntaan. Ja "virikkeellisyys" on sitä, että tarhassa mäki ja puita ja joku lelu. Johan ne toki huolehtivat hevosten liikunnasta, ainakin omistajan päiväunissa. :)

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.5.25 21:24:07

Isot ja riittävän virikkeelliset tarhat in my a**.

Jos miettii vaikka laumaa laitumelle laitettavia hevosia, kyllä ne joo siellä liikkuu, mutta myös lihoaa. Eli ei ne sitten kuitenkaan liiku riittävästi. Toki laidun on tavallaan vähän eri kuin joku virikkeellinen tarha, mutta laidun on myös lähinnä hevosen luonnollista elinympäristöä. Luonnossa hevonen liikkuu ruokaa etsien kymmeniä kilometrejä päivässä. Ei sellaista liikuntaa saa missään tarhassa.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   24.5.25 21:47:40

Vaan se liikunta siellä maneeissa riittää hevosen päivittäiseksi liikunnaksi. Voi kun emakkosika pääsisi edes sinne maneesiin liikkumaan.

Suhteellisuudentaju täysin hukassa. Kaiken ei todellakaan tarvitse olla laki! Sitä varten on suositukset, ohjeet, ja alan käytännöt, kaikki hevosen parhaaksi.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: sdlvknvsd 
Päivämäärä:   25.5.25 00:04:35

SEYn vois mun puolesta lailla kieltää. Se on tahrinut kaiken eläinsuojelun ja oikeiden eläinsuojelijoiden maineen, muuttunut ihan hihhulijärjestöksi.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.5.25 00:29:26

Nimenomaan minkäänlainen ratsastus liikuntana ei alkuunkaan korvaa tarhassa laumassa tapahtuvaa liikuntaa. Ratsastus on vain ihmistä varten, hevosen liikunnan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   25.5.25 08:07:19

Valitettavasti en muista lähdettä, mutta luin taannoin jostain, että aikuiset villihevoset välttävät keskinäistä kinaamista ja riekkumista, koska siinä on jalat ja sen jälkeen henki vaarassa.

Voi olla, että isojen tarhojen perään täällä huutelevat katselevat heppoja vain tiktokissa, kun käsitys hevosten aktiivisuudesta tai passiivisuudesta / tyytyväisyydestä tai tyytymättömyydestä pienissä on noin yksipuolisen naiivi. Millä tahansa tallilla näkee yleensä rivin levollisena yksin tai kaverin kanssa samassa tarhassa olevia hevosia. Liikunta tarhassa on lähinnä siirtymistä ”keittiön” ja ”vessan” välillä. Ohimennen voidaan kaveria rapsuttaa tai sen loimi repiä tai kärpäshuppu riisua. Tutussa paikassa ja tuttujen hevosten ympäröimänä moni tuntee olonsa niin turvalliseksi, että uskaltaa ottaa päiväunet makuulla. Tämä siis riippumatta siitä, miten pieni tai iso tarha on.

Toki olisi ”kiva”, että hevosilla olisi isot tarhat, mutta käytännössä tarhan koon kasvattamisella tuskin on kovin suurta merkitystä niiden hyvinvoinnille. Tiettyä neliömäärää olennaisempaa luulisi olevan, että pohja on ok, jotakin säänsuojaa löytyy ja samassa tarhassa tai aidan takana on muita hevosia seurana

Asetuksella epäilemättä halutaan edistää eläinten etua, mutta minustakin siinä on tiettyä puolueellisuutta, puusilmäisyyttä ja luokattoman huonoa lainvalmistelua nähtävissä.

Mieluummin kannattaisi eläinsuojelun vähiä resursseja kohdentaa pentutehtailun kitkemiseen tai tuotantoeläinten olojen valvontaan/parantamiseen kuin hevosalan entistä pilkuntarkempaan sääntelyyn. Pieneläimet on helpompi piilottaa vaikka sinne kerrostaloyksiöön eikä navetoissa, sikaloissa ja kanaloissakaan taida ulkopuolisia kovin usein rampata. Hevoset sen sijaan usein miten ovat enemmän tai vähemmän näkyvillä niin, että ainakin ilmeiset epäkohdat niiden pidossa on tallilla kävijöiden tai ohikulkijoiden mahdollista havaita.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.5.25 08:25:32

^^ Karjatilallisena olen kyllä eri mieltä. Ell käy kyllä aika useasti kun on tiineystarkastuksia sekä säännöllinen terveydenhuoltokäynti jne. ja tietysti sairaat eläimet joiden takia ell on kutsuttava.
Maatilan pyörittämiseen liittyy paljon säädöksiä ja tätä alaa valvotaan myös useamman tahon kuten meijerin, teurastamon ym.toimesta.
Lemmikkien oloja ei valvo kukaan eikä kukaan välttämättä tiedä mitään siitä peräkylän harrastehevosesta joka asuu vanhassa junanvaunussa ylipitkine kavioineen tai koirasta/ kissasta joka on kerrostaloasunnon vessassa 23 h vuorokaudessa.
Uskon kuitenkin että suurinosa hoitaa elöimensä kunnolla olipa kyseessä tuotanto tai lemmikkieläin.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   25.5.25 08:30:26

"Nimenomaan minkäänlainen ratsastus liikuntana ei alkuunkaan korvaa tarhassa laumassa tapahtuvaa liikuntaa. Ratsastus on vain ihmistä varten, hevosen liikunnan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä."

Vain jonkun ideologisissa fantasioissa liikunta, jonka tapahtuminen on täysin kyseenalaista ja lähes aina joka tapauksessa riittämätöntä, korvaa liikunnan, joka voidaan taata ja jonka määrä voidaan haluttaessa tarkkaankin mitata. :)

Jo aivan tavallinen, harrastetason kevyehkö 60 minuutin ratsastus sisältää sellaisen määrän askelia, että samaan pääseminen tarhassa koko päivän aikana vaatisi useimpien hevosten kohdalla melkoisia järjestelyjä. Ja ei, lauma, normaali isoksi mielletty tarha tai edes mäki tai muutama oksa siellä tarhassa eivät ole riittäviä järjestelyjä. :)

Juuri tämä oli luonnostellun hyvinvointiasetuksen ongelma: raju kenotus tiettyjen ideologioiden pikemmin kuin hevosten hyvinvointiin liittyvien faktojen suuntaan.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.5.25 08:34:56

Nimenomaan minkäänlainen ratsastus liikuntana ei alkuunkaan korvaa tarhassa laumassa tapahtuvaa liikuntaa. Ratsastus on vain ihmistä varten, hevosen liikunnan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Outo kommentti. Jos hevonen on ihmisen hoidossa ja vastuulla niin kyllä se on niin että kunnollinen liikunta on annettava ihmisen toimesta joko ajamalla tai ratsastamalla.
Tarhassa tai laitumella käyskentely ei sitä monestikaan ole.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Putte 
Päivämäärä:   25.5.25 08:39:54

Minullakin oli hehtaarin tarha/ laidun kahdelle hevoselle ja olivat tarhassa 12- 13 h vrk/ mutta kyllä ne hevoset tarvitsivat säännöllisen liikunnan ihmisen toimesta etteivät muuttuneet metabolisiksi römppämahoiksi.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   25.5.25 09:07:58

Lähettäjä: .
Päivämäärä: 25.5.25 08:25:32

^^ Karjatilallisena olen kyllä eri mieltä. Ell käy kyllä aika useasti kun on tiineystarkastuksia sekä säännöllinen terveydenhuoltokäynti jne. ja tietysti sairaat eläimet joiden takia ell on kutsuttava.

—-
Varmasti juuri noin. Pahoittelut että muotoilin huonosti.

Tarkoitin sitä, että keskimäärin tai yleensä hevostalleilla kai ramppaa enemmän kaiken maailman sakkia kuin maatiloilla. Olin noin sata vuotta sitten tettiläisenä eläinlääkärin matkassa ja todellakaan ei navetttoihin ja sikaloihin noin vain lampsittu omin luvin (ja jalkineita desinfioimatta) samaan tapaan kuin melkein kuka tahansa voi pöllähtää tallinpihaan tai talliin.

Ja hevoset yleensä ulkoilevat ympäri vuoden, mutta lypsylehmät ja possut eivät. Eli siinä tapauksessa, että tilukset ovat jotenkin ihmisten ilmoilla, on ehkä suurempi todennäköisyys, että joku kiinnittää huomiota niiden oloihin - niin hyvässä kuin pahassa.

Esim. täällä meilläpäin viime kesänä ihan syystä ohikulkijat kiinnittivät huomioita siihen yksin peltoon hylättyyn ”pelastettuun” ex-juoksijaan. Toisaalta joka toisesta tallista on tehty täysin turha ilmoitus sen takia, että hevoset ovat (todennäköisesti ilmoittajan omasta kylmänkestokyvystä riippuen) joko liikaa tai liian vähän ulkona.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: sdlvknvsd 
Päivämäärä:   25.5.25 09:11:26

"Juuri tämä oli luonnostellun hyvinvointiasetuksen ongelma: raju kenotus tiettyjen ideologioiden pikemmin kuin hevosten hyvinvointiin liittyvien faktojen suuntaan."

Tämä! Jossain SEY:llä ideologia menee kaiken ohi, varsinkin eläinten hyvinvoinnin.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: G 
Päivämäärä:   25.5.25 09:43:36

Itseasiassa 300-400 neliötä per hevonen pienissä laumoissa hyvin suunnitellulla alueella toteuttaa hyvin jo monia hevosen käytökseen liittyviä asioita. Ei tarvitse montaa juomapistettä ja hyvin suunniteltuja heinäkatoksia muutamia eri puolille tarhaa. Se vain ei voi olla tasainen pläntti. Tämän lisäksi hevosille on tarjottava liikuntaa. Se, että vedotaan siihen, että on mahdoton toteuttaa, ei ole totta. Ja pysyvyttä laumoihin saa paitsi hyvällä hoidolla, valikoimalla tulijat ja tekemällä irtisanomisajasta pidemmän. Tallinpitäjät jatkavat vanhoilla asenteilla ja jurnuttavat, että ennenkin on pärjätty. Samaam aikaa hevoset hoidossa kutoo, imppaa, riehuu tai sulkeutuu. Omistajat taas sulkevat silmänsä, kunhan kätevästi kastumatta ratsastavat maneesissa ja pääsihän polle kivalle vartin maastonlenkille viime kuussa, kun siitä sai kivan postauksen.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Hmmm 
Päivämäärä:   25.5.25 10:17:31

Putte, no ei ihme että olivat lihavia ja vaivaisia kun seisoivat vankeina puolet vuorokaudesta!

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: c 
Päivämäärä:   25.5.25 10:38:51

Yksi iso tekijä tässä on SEY:n suuntasn ujuttautuneet hevosalan ihmiset, jotka ovat saaneet huomion tänne 30-50v vuotta vanhoilla kauhutarinoilla. Ne ei edes pidä paikkaansa nykymaailmassa, mutta niiden vuoksi on nyt välttämätöntä tehdä isoja liikkeitä. Samalla SEY kainalossa kulkevat ovat ujuttautuneet vaikuttamaan suoraan myös lainsäädäntöön, mikä on todella kyseenalaista, sillä siellä edustus on käytännössä vain heillä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Tt 
Päivämäärä:   25.5.25 10:42:01

Mittailin kilometrejä aikoinaan gps-kellolla. Tavis ratsastustunnin aikana matkaa kertyy 5- 10km ja sen aikaansaaminen et hevonen liikkuu tuon verran itsekseen , niin jo 300m alueella on päädyissä heinätarjoilu 2h välein niin se toteutuu. Hevosethan ei liiku viivasuoraan vaan hortoilemalla.

Ei ole vaikea järjestää jos on halua, aina välillä somessa kysellään ketkä mittaa hevosten kulkemia matkoja ja kyllä sinne paljon vastauksia tulee.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Jeps 
Päivämäärä:   25.5.25 10:55:32

Olen jo pitkän aikaa mitannut näitä matkoja ratsastuksen aikana. Minulla tavallinen ratsastus kentällä on matkassa 7-9km hevosesta ja harjoituksen kestosta riippuen. Maastolenkit ovat 8-11km mittaisia. Keskivauhti kutakuinkin samaa tasoa riippumatta siitä menenkö kentällä tai maastossa. Kentällä ehkä tasaisempi, maastossa sekä spurtteja että hidasta samoilla metsässä, keskiarvon ollessa sama. Kärrytellessä olen käyttänyt sykemittariakin, ja ihan kivasti on koko ajan rasvanpolttoalueella. Missä tarhassa hevonen liikkuu nuo vastaavat matkat sellaisilla sykkeillä että se vastaa ravia? Tarhaus ei todellakaan riitä hevosen liikunnan tarpeen täyttämiseksi.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   25.5.25 10:59:10

"c" on oikeassa. Olen kauhuissani tästä vääristelystä mihin kukaan ei kunnolla puutu. Eikä nämä ole mitään SEY:n asenteita vaan muutama SEY:n edustaja levittää sen kautta ihan puhdasveristä PETA-propagandaa. Heidän ainoa tavoite on saada kaikki ratsastus ja "hevosten hyväksikäyttö" loppumaan kokonaan.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   25.5.25 11:17:04

"sen aikaansaaminen et hevonen liikkuu tuon verran itsekseen , niin jo 300m alueella on päädyissä heinätarjoilu 2h välein niin se toteutuu."

Sinä esität tämän asian niin, kuin tuo olisi helppo järjestää. Mutta siis montako hevospaikkaa tiedät, joissa olisi 300 metriä pitkä tarha, jonka ääripäissä on järjestetty heinäruokinta kahden tunnin välein ympäri vuorokauden? Siis edes sellaista paikkaa, joiden omistajalla on omasta mielestään isot tarhat verrattuna niin ah niin kammottaviin postimerkkeihin?

Jos asiaa tuntuu muuten vaikealta hahmottaa, niin mainittakoon, että jos 300 metriä pitkä tarha on suunnilleen suorakaiteen mallinen ja se on leveydeltään edes kymmeneksen pituudesta - siis melkoinen suikero - niin jo siinä tapauksessa kyse on lähes hehtaarin tarhasta.

Sehän tässä juuri onkin, että kun ihmiset mölyävät "isoista, virikkeellisistä tarhoistaan", niin tosielämässä se tarkoittaa lähes aina jotain aivan muuta kuin tarhoja, joissa olisi satojen metrien etäisyydellä ruokintapaikkoja ja heinänökkösiä tarjolla parin tunnin välein. Laskennallinen hevosta riittävästi liikuttava tarha ja se tosielämän "iso, virikkeellinen tarha" eivät siis kohtaa, jolloin ne laskelmat ovat aika lailla yhtä tyhjän kanssa.

"Yksi iso tekijä tässä on SEY:n suuntasn ujuttautuneet hevosalan ihmiset, jotka ovat saaneet huomion tänne 30-50v vuotta vanhoilla kauhutarinoilla. Ne ei edes pidä paikkaansa nykymaailmassa, mutta niiden vuoksi on nyt välttämätöntä tehdä isoja liikkeitä. "

Minäkin ihmettelen suunnattomasti sitä, että kovin mielellään kerrotaan tarinoita "24/7 sisällä seisovista hevosista" - ihan niin kuin tämä olisi jokin tavanomainen käytäntö nykypäivän hevosenpidossa! Ihan pskapuhetta ja silkkaa valehtelua. Kokopäivätarhaus on nykyään erittäin yleistä, ja suurin osa niistäkin hevosista, joiden "aivan liian vähäisestä ulkoilusta" pidetään kauheaa meteliä, on tosiasiassa päivässä ulkona useamman tunnin. Tätä sopii verrata niihin rakkaisiin lemmikkeihin ja moniin tuotantoeläimiin. :)

On se kumma juttu, että hevosenpitäjänä pääsee joidenkin sekopäiden silmissä eläinrääkkääjän kirjoihin sellaisella eläimenpidolla, joka useimpien lemmikkien ja tuotantoeläinten kohdalla on kaukainen haave, johon kukaan ei tosissaan edes pyri ja josta ei olla sorvaamassa yhden yhtä lakia tai asetusta...

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: niin no 
Päivämäärä:   25.5.25 11:19:45

Suurin osa maan tuotantoeläimistä seisoo sisällä, jopa kytkettynä 24/7. Miksi hevonen on jossain erityisasemassa?

Nämä henkilöt koittavat romuttaa hevosalan ja tehdä hevosenpidosta mahdotonta.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: niin no 
Päivämäärä:   25.5.25 11:26:15

Kovasti ihmiset ovat huolissaan aina muiden hevosista ja niiden "puutteista". Hevosen liikunnan tarve on yksilöllinen. Se riittää että laissa sanotaan että hevonen saa "riittävästi" liikuntaa ja ulkoilua. Ja tämän voi todentaa hevosen lihaskuntoa arvioimalla. Nyt on vallalla epäkohtien etsiminen asioista missä ei epäkohtia ole, ja tällaista asenneilmapiiriä ei pidä ruokkia, eikä antaa sille valtaa. Jokainen huolehtikoon omista hevosistaan ja se riittää!

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.5.25 12:05:43

Toinen täti,

varmastikin kaupunkitalleilla noin, mutta kotitallit jossain syrjässä ovat kyllä aika oman onnensa nojassa. Monestikin kengittäjä on ainut ulkopuolinen, joka tallilla pyörähtää ja kengättömillä talleilla ei edes se.
Maatilalla ei ehkä ramppaa niin paljon porukkaa kuin isoilla ylsityistalleilla, mutta ne jotka käyvät, ovat alan ammattilaisia. Eläinlääkäri käy tiheästi, jalostusneuvoja käy, lisäksi maitoautokuski käy pihassa joka päivä, teurasauto käy, rehuntuoja, lomittajat, koneenkorjaajat ja robotin huoltaja, koneurakoitsija, tarkastuseläinlääkärit, sorkkahoitajat... Kyllä nuo tuotantotilat ovat melko tarkassa syynissä talleihin verrattuna. Lisäksi jokainen yrittäjä on alan ammattilainen. Siis koulutuksen saanut. Se on pakollista nykypäivänä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.5.25 15:25:55



Suurin osa maan tuotantoeläimistä seisoo sisällä, jopa kytkettynä 24/7.

Ei seiso yhtään sen enempää tai yhtään sen kummemmin kuin kerrostalolemmikit, häkki tai sisäkissatkaan.
Kytketyt eläimet on kyllä melko harvinaisia nykyään eikä tule mieleen muita kuin parsinavetta jotka nekin ovat poistumassa kovaa vauhtia kokonaan.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: aivan 
Päivämäärä:   26.5.25 07:46:10

Toinen täti,

varmastikin kaupunkitalleilla noin, mutta kotitallit jossain syrjässä ovat kyllä aika oman onnensa nojassa. Monestikin kengittäjä on ainut ulkopuolinen, joka tallilla pyörähtää ja kengättömillä talleilla ei edes se.

Meillä on pieni maalaistalli jossa seisoo kaksi omaa hevosta. Meillä kengättömillä käy kengittäjä säännöllisesti. Hierojaa, valmentajaa, eläinlääkäriä, fysioterapeuttia. Että ihan sitä vaan että eipäs yleistetä...

Meillä isot tarhat jossa puita suojana, paljon maastoja, vesijumppa mahdollisuus, ulkoilu klo 6-22 paitsi myrsky säällä saavat olla tallissa. Hevoset liikutetaan yksilöllisen ohjelman mukaan joka heille rakennettu. Syövät myös analysoitua heinää jokaiselle oma määrä yksilöitynä. Saavat raikasta vettä 24/7, vesi vaihdetaan vähintään kerran päivässä. Eläinlääkärin käy tilalla säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, Hieroja kuukauden välein, samoin kengittäjä, fyssarin kanssa hoidetaan toista hevosta. Tarhat siivotaan päivittäin ja varusteet tarkastetaan sopivaksi joka päivä ennen ja jälkeen töihin menon.

Hevosten on oikein mukavaa elää täällä perämetsän pikkutallissa jossa kukaan ei niitä hoida ;)

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.25 08:03:29

aivan,

Ymmärsit varmaan, että tuossa ei tarkoiteta sinua tai sinun talliasi?
Mutta todellakin on olemassa myös paljon pikkutalleja, joissa ei käy kukaan. Edes hevosalan ihmiset eivät välttämättä tiedä, että sellaisissa paikoissa on hevosia, koska eivät käy valmennuksissa tai tapahtumissa.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: aivan 
Päivämäärä:   26.5.25 08:30:54

On varmasti, mutta siltikään ei sovi yleistää.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: öwefh 
Päivämäärä:   26.5.25 09:49:58

Ongelmia on, mutta kas kummaa kun ne SEY:N fanaatikot eivät ikinä nosta esille hevosten suurinta hyvinvointiongelmaa: Valtavaa ylipainoa. Kaikki eläinlääkärit sanovat, ette se on tällä hetkellä suurin hevosten hyvinvointiongelma. Liikalihavuus ja liikunnan puute. NÄISTÄ pitäisi puhua kovaan ääneen eikä mittailla jotain tarhakokoja.
Ja tähän liittyy se, että ylipainoiset ihmiset kiipeävät hevosen selkään. Hevosen hyvinvointiin vaikuttaa sekin.
Mutta ei, valitaan ne omat "ongelmat" joista toitotetaan, ja vaietaan muusta.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   26.5.25 23:15:59

Tsiisus täällä taas vanhanliiton pirjopentit paikalla..

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: miu 
Päivämäärä:   26.5.25 23:20:43

"Tsiisus täällä taas vanhanliiton pirjopentit paikalla.."

ei ole, vaan kunnolliset vastuuntuntoiset hevosihmiset jotka on vuosikymmeniä hoitaneet hevosensa hyvin. Ja jotka ovat todella kyllästyneet näihin tietämättömiin, fanaattisiin vouhottajiin jotka huutaa naama punaisena.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Kylläpä 
Päivämäärä:   26.5.25 23:33:16

Vakavimmat hyvinvointiongelmat tällä hetkellä on - hevosten yksin pitäminen, karsinassa ja pienissä tarhoissa seisottaminen, liian harvoin ruokkiminen sekä väkivaltainen kohtelu.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   27.5.25 00:18:50

miu, te vain luulette hoitavanne hyvin. Tieto ja ymmärrys on lisääntynyt 70-80 luvulta. Te vain ootte jääneet junasta laiturille tai haluatte väkisin jäädä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: äwfejwgj 
Päivämäärä:   27.5.25 00:58:47

Ja millä perusteella ja kokemuksella Kylläpä saarnaa siitä, mitkä on vakavimpia hyvinvointiongelmia? On taidettu lukea Seyn propagandaa.
Hevosten ylivoimaisesti suurin hyvinvointiongelma tällä hetkellä on ylipaino ja liikunnan puute! Tästä ovat kaikki eläinlääkärit yksimielisiä. Ne nimittäin johtavat moniin ongelmiin ja sairauksiin, ja silloin hevosen hyvinvointi on oikeasti vaarassa.

Mutta tämä asia on tietenkin fanaattisten pikkutyttöjen aivan liian vaikea tajuta.

On - onneksi - pieni joukko ihmisiä jotka väsymyksen, mielenterveysongelmien tai mistä lienee syystä kohtelevat hevosia huonosti tai eivät ainakaan kohtele niitä hyvin. Niihin tilanteisiin pitää puuttua.
Aivan valtaosa hevosenomistajista kuitenkin kohtelee hevosiaan hyvin, yrittää kaikkensa niiden hyvinvoinnin eteen ja käyttää viimeiset rahansa hevostensa hoitoon.

Ja sitten tulee joku tietämätön OE tyyppi ja alkaa saarnaamaan hevosten hyvinvoinnista - tekisi mieleni oksentaa.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: niin no 
Päivämäärä:   27.5.25 01:32:03

"Vakavimmat hyvinvointiongelmat tällä hetkellä on - hevosten yksin pitäminen, karsinassa ja pienissä tarhoissa seisottaminen, liian harvoin ruokkiminen sekä väkivaltainen kohtelu."

Väkivaltainen kohtelu..? Yksin pitäminen?? Missä tällaista tapahtuu..?

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Väkivaltaa 
Päivämäärä:   27.5.25 02:21:13

Avaa silmäsi. Valoja päälle. Väkivaltaa hevosia kohtaan on lähes joka puolella. Se on vallitseva normi. Sitä ei voi välttyä näkemästä ellei elä jossain ihan omassa kuplassa.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   27.5.25 06:30:44

Tietenkin jokainen tulkitsee hevosen ”hyvinvointia” omista kokemuksistaan ja uskomuksista käsin.

Itse 80-luvun alussa harrastuksen aloittaneensa olen nähnyt, miten ala on monin tavoin muuttunut hevosystävällisemmäksi. Hevosten elinikä on tutkitusti noussut niin, että 2000-luvulla syntyneet elävät keskimäärin pidempään kuin aiemmin syntyneet (eläinlääkäriltä kuultua).

Ihan vanhaan tapaan kengitytän hevoseni noin 8 viikon välein, sen suu tutkitaan ja hoidetaan niin usein kuin ell hyväksi näkee, rokotukset hoidetaan ajallaan ja ammattilainen tsekkaa satulan vähintään kerran vuodessa. Se tarhaa (kaverin kanssa) postimerkissään, syö ja paskoo. Tulee vapaaehtoisesti tarhasta talliin ja töihin, jää kaikessa rauhassa töiden jälkeen karsinaansa heinää syömään. Tällaista on useimpien näkemieni harrasteratsujen elämä.

Silloin tällöin samalle tallille tulee joku itsensä modernilla ja hevosystävällisellä tavalla hevosia kohtelevaksi tituleeraava. Näiden hevosten pidossa on _yleensä_ jotakin sellaista, mitä tällainen laiturille jäänyt ei voi pitää hevosen hyvinvointia lisäävänä. Yleensä onneksi jatkavat matkaa seuraavalle tallille melko pian, koska heidän tapansa toimia ”hevosystävällisesti” aiheuttaa harmaita hiuksia ja joskus ihan suoranaista varaakin muille.

Esimerkiksi omistaja raspaa hevosen kaviot itse, kun jaksaa (ei osaamista vaan katselee mallia jostain tiktokista) joko siksi, että pitää kenkiä kategorisesti pahana tai sen vuoksi, että hevosta ei saa pakottaa (rauhoittaa) kengitykseen, koska se on väkivaltaa. Rokotuksia ja madotuksia voidaan vältellä samoista syistä, hevonen lihotetaan heinällä pömppämahaksi, koska lajityypillinen ruokinta.

”Hevosystävälliset” varusteet ovat meikäläisen kalkkiksen silmään kauhistus eli (ehkä ratsastajan ahterin koosta johtuen) käytössä näillä on yleensä jonkin sortin karvasatula tai lännensatula, jota taatusti ei ole kyseiselle hevoselle sovitettu. ”Hevosystävällinen” liikunta voi olla joko liukkaalla kentällä irtojuoksutusta (oli hokit tai ei) tai porkkananpalojen etsimistä lumihangesta. Yksi nykyaikaisella, hevosystävällisellä tavalla käsitelty hevonen karkasi omistajaltaan lopulta melkein päivittäin, koska sitä ei saanut pakottaa eikä komentaa. Se oli vaaraksi itselleen ja myös muille sutiessaan ilman hokkikenkiä pitkin jäisiä teitä ja pihoja.

Ja siis tuo edellä kerrottu minun mielestäni kaukana hyvästä hevosenpidosta. Kuitenkin noiden hevosten omistajat omasta ideologiastaan käsin vilpittömästi pitivät omaa tapaansa toimia oikeana ja nykyaikaisena. Aika usein myös varsin suorin sanoin antoivat ymmärtää, miten väärin me menneisyyteen juuttuneet vanhukset toimimme hevostamman kanssa. Olivat ilmeisesti - kuten tuossa edellä kehotettiin - avanneet silmänsä ja laittaneet valot päälle, kun näkivät väkivaltaa hevosia kohtaan lähes joka puolella.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: niin no 
Päivämäärä:   27.5.25 08:34:55

Että ihan "vallitseva normi". Voi hyvän tähden, minkälaisia väitteitä! Jos nuo on tämän päivän "ongelmat" mitä pitää noin keksimällä keksiä, niin alalla menee erittäin hyvin. Kuinka monella hevosella on suomessa raportoitu olevan vammoja tai vaurioita liiasta karsinassa tai tarhassa seisomisesta? Kun yleensä väitteet on tapana perustaa näyttöön ja faktoihin.

Kumpi on muuten älykkäämpi, hevonen vai tarhakettu?

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   27.5.25 09:02:43

Seisottaminen vaurioittaa, katso vaikka tutkimukset aiheesta. Tietämättömyys leimaa suurinta osaa "perinteisistä" hevosihmisistä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: niin no 
Päivämäärä:   27.5.25 09:39:27

Niin, missä ihmeessä nämä _suomalaiset_ vaurioituneet hevoset ovat? Onko tällaisia satuilevalla oikeasti pienintäkään käsitystä suomalaisesta hevosenpidosta..?

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.5.25 09:41:18

"Vakavimmat hyvinvointiongelmat tällä hetkellä on - hevosten yksin pitäminen, karsinassa ja pienissä tarhoissa seisottaminen, liian harvoin ruokkiminen sekä väkivaltainen kohtelu."

Olet tainnut käydä tallilla viimeksi 80-luvulla? Silloin ei juuri ollut karsinoissa kaltereita, vaan kiinteät seinät vailla kosketusmahdollisuutta lajikumppaniin. Ruokittiin pari kolme kertaa päivässä ja käsittelijästä riippuen käsittely saattoi olla väkivaltaistakin.

Mutta hei, nyt eletään 2020-lukua. Hevoset ruokitaan neljästi päivässä, ellei ole vapaa heinä. Ne tarhataan päivittäin, myös talviaikaan. Karsinoissa on kalterit ja kosketusmahdollisuus viereisiin hevosiin, usein myös tarhoissa. Väkivaltaista käsittelyä ei enää näe. Tarhat ovat nykyisin liian pieniä, se on kyllä totta. Ja hevoset liikasyötettyjä ja liian vähän liikkuvia.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Gyyl 
Päivämäärä:   27.5.25 12:55:56

Mistä te tiedätte minkä kokoiset tarhat Suomen tuhansilla talleilla on? Tavis harrastajien kokemuspiiriin mahtuu muutama kymmenen tallia, ehkä sata. Se kattaa alle 10% kaikista Suomen talleista ja niin ollaan tietäväisiä. Taisi tulla tutkijoillekin yllätyksenä että valtaosa tarhaa laumoissa, on karsinoissa kosketusmahdollisuus ja isot tarhat kun tuloksia ei julkaista missään.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   27.5.25 14:42:26

Kyllähän se kertoo meuhkaajien hevoskokemuksesta ja tietotaidosta jotain, että hevosalan suurimpina ongelmina esitetään täysin marginaalisia tai suorastaan sepitettyjä asioita. :)

Hevosten yksin pitäminen on niin harvinaista, että jokainen tapaus, joka tulee tietoon, aiheuttaa melkeinpä suurta ihmetystä. Henkilökohtaisesti en esim. tunne yhtään paikkaa, jossa olisi vain yksi hevonen - ja olen sentään hevosalan ammattilainen, joka tuntee paljon hevosihmisiä ja tietää vielä suuremman joukon. Lapsuudesta muistan jokusen kotitallin, jossa oli vain yksi hevonen.

Jos näkee väkivallan suurena ongelmana hevosalalla, vika on silloin täysin katsojan silmissä eikä hevosalassa. Tietysti hevosten kanssakin tapahtuu väkivaltaa. Aina on jossain joku, joka vetelee suutuspäissään hevosta päin näköä. Aivan samoin kuin koirapiireissä on aina jossain joku, joka hermostuessaan potkii koiraa. Nämä ovat kuitenkin surullisia yksittäistapauksia, joita kukaan asiasta mitään ymmärtävä ei lähde väittämään hevosalan (tai koirapiirien) normaaliksi käytännöksi tai laajaksi ongelmaksi. Sitä paitsi jos mietitään lainsäädäntöä, näihin tapauksiin ei tarvita lain muuttamista, koska tuollaisista tapauksista voi tehdä elsun ihan nykyisenkin lainsäädännön puitteissa. Ja toivottavasti tehdäänkin elsu sen sijaan, että kaakatetaan pitkin nettiä, kuinka "väkivaltaa on kaikkialla".

Se, jos haluaa tulkita väkivallaksi täysin kummallisia asioita ja sen vuoksi omasta mielestä väkivalta on jokin normaali käytäntö, on tosiaan katsojan silmissä (tai pikemminkin korvien välissä) oleva ongelma. Jos omasta mielestä kaikki ja kaikkialla on väkivaltaa, kannattaa miettiä, mistä tällainen harhakuva kumpuaa. Mitä omaa sielun haavaa siinä hoidetaan, kun tehdään tällaisia tulkintoja?

Jos taas kyse on siitä, että sitä käytetään keinona pönkittää omaa olematonta osaamista, että pikkutyttömäisesti itketään, kuinka kaikki muut ovat hevosia kohtaan julmia ja väkivaltaisia ja itse on pelastava enkeli, niin kannattaa koettaa kasvaa aikuiseksi. Kun kerryttää itselleen OIKEAA osaamista, silloin ei tarvitse koettaa pönkittää itseään naurettavilla höpöjutuilla, ja myös oma hevosenkäsittely muuttuu hevosystävällisemmäksi - siis aidosti hevosystävällisemmäksi. :)

Se on sentään ihan totta, että liikkumattomuus on ongelma monilla hevosilla. Siinä ollaan siis oikeilla jäljillä, kun surraan niitä paikallaan kököttäviä hevosia. Mutta tähänkään ei vain ole paras eikä varmin ratkaisu se, että lähdetään mittanauhan kanssa mittaamaan tarhan kokoa, vaan varmin keino saada hevonen liikkumaan on liikuttaa sitä. Vaikka tarha olisi kuinka jättisuuri, aina on läjäpäin hevosia, jotka edelleen seistä kököttävät aina, kun se on mahdollista (koska se on niille itse asiassa täysin luonnollista, että ilman sen suurempaa syytä ei turhia liikuta). Sen sijaan jos liikuttaa hevosta x tuntia ja y kilometriä viikossa, silloin on tasan varmaa, että se hevonen saa viikossa liikettä x tuntia ja y kilometriä. Se, että tämä tosiasia sivuutetaan täysin niissä päiväunissa, joissa toivotaan hevostenpitoon lisää sääntöjä ja hevosihmisten kepitystä, kertoo vain ja ainoastaan siitä, että äänessä on ideologia - ei hevosten hyvinvointi.

Ja mahdollisesti ideologian lisäksi äänessä on silkka laiskuus: hevosten liikutushan vaatii itseltäkin jotain ponnisteluja, mikä ei ole lainkaan niin kivaa kuin vain suu vaahdossa huutaa, että tarhan koolla tulee itse hyväksi hevosihmiseksi ja muut huonoiksi. :)

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   27.5.25 14:50:43

Sitten vielä noista ruokintakerroista. Sekin on asia, jossa on täysin ideologia eikä hevosten hyvinvointi äänessä, kun kuvitellaan, että ruokintakerroilla tullaan autuaaksi. Jopa vanhanaikainen kolme ruokintakertaa vuorokaudessa on täysin mahdollista toteuttaa hevosten hyvinvoinnin mukaisella tavalla, kun ruokintavälien ja heinäannosten koon suhde on balanssissa. Ja toisaalta myös vapaan heinän voi toteuttaa tavalla, joka suorastaan vahingoittaa hevosten hyvinvointia, jos lopputuloksena on esim. se, että pihassa lyllertää lauma virtahepoja.

Mitään yhtä ainoaa oikeaa ruokintakertojen määrää tai ruokinnan tapaa ei ole olemassakaan. Hevosten ruokinnan voi toteuttaa monella tavalla fiksusti ja myös monella tavalla päin hlvettiä. Kyse on kokonaiskuvasta. Juuri se on erittäin monella hukassa, kun koetetaan mukamas hevosten hyvinvoinnin nimissä huutaa läpi sitä omaa toimintatapaa, jonka kaikessa kokemattomuudessa luullaan olevan se ainoa oikea.

Todella keskenkasvuista toimintaa, jolla lisäksi vahingoitetaan myös omaa hevosharrastusta - riittää oma järki sen ymmärtämiseen tai ei.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: ö 
Päivämäärä:   27.5.25 15:47:17

Suomen suurin ongelma hevosurheilussa ja harrastuksessa on ettei siitä saa tarjoajat mitään tukea, Ruotsissa, hollannissa, saksassa saa yrittäjät tukea ja heinä, puru yms on halvempaa, siellä ei tarvitse maltaita maksaa hienoista maneesitalleista ja harrastajilla on vapaa kulku hevosten kanssa ympäriinsä. Täällä maksat ittes kipeeksi pelkästä yhdestä heinäpaalista, sähkö on kallista ja sitten vielä hevosen kanssa liikkuminenkin on kielletty siellä sun täällä. Ruotsissa voi esim hakea valtion avustusta maneesin rakentamiseen. Täällä vaan lisätään asetuksia antamalla yhtään mitään takaisin.....

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

LähettäjäDark Jedi 
Päivämäärä:   27.5.25 16:00:21

Hevoset elää nykyään pitempään koska puhkuri on käytännössä kadonnut kokonaan ja hevosia ei lopeteta niin pienellä kynnyksellä kuin ennen. Osin syynä on eläinlääketieteen tason nousu, moniin vaivoihin joita 2000- luvun alussa vielä ei voitu hoitaa voidaan nyt. Ja toinen syy on se että pikku- tai isompikinvikaisia myydään eteenpäin lopettamisen sijaan. Tänäpäivänä markkinoilla on hevosia joita kukaan ei olisi parikymmentä vuotta sitten myynyt eteenpäin tai antanut ylläpitoon. Onko tuo sitten hyvää kehitystä vai ei jokainen saa päättää ihan itse.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.5.25 16:03:35

Seurailen hästvärldens blacklist - ryhmää, kyllä Ruotsissa sekoillaan ihan ahkeraan myös.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Jassoo 
Päivämäärä:   27.5.25 17:08:10

Hevoset elävät varmasti pidempään kuin ennen, mutta se ei aina ole kovin positiivinen asia. Olen saanut vierestä seurata hyvinkin sairaita ja kipeitä hevosia joita on pidetty vuosia hengissä ihan vain siksi että omistaja ei kykene tekemään sitä viimeistä päätöstä ja eläinlääkärikin mielummin hoitaa hevosta vuodesta toiseen kuin laittaa stopin sille touhulle. Onko minkäarvoista elämää esimerkiksi kroonisen, pahasti oireilevan ja hoitoon vastaamattoman vatsahaavan kanssa eläminen? Entä hermokipulääkkeellä eläminen kun siltikin pystyy vain vaivoin kävelemään? Nähty on myös _monta_ kertaa kun ontuvalla hevosella ratsastetaan vuosia "koska se nyt vaan on tällainen" ja "se on vanha". Yksi ammuttiin kentälle kun lahosi kesken ratsastuksen niin pahasti ettei kulkenut enää talliin. Mutta elihän se ihanasti 25-vuotiaaksi. Ihan vain pari esimerkkiä mainitakseni nämä.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Huh 
Päivämäärä:   27.5.25 17:08:38

Onpas täällä katkeraa porukkaa. Kateellisia niille joiden hepat voi hyvin nykytiedon valossa ja itse eivät viitsi panostaa hyvinvointiin - "koska näin on aina ennenki tehty eikä oo hepat tähän kuollu" XD

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Miina 
Päivämäärä:   27.5.25 17:17:19

Ihmettelen myös miksi moni pitää asetusta pahana asiana. Ymmärrän hyvin, että monella tallilla tarhojen muuttaminen ehdotuksen kokoon olisi kuolinisku tallille. Paras olisi, että asetus koskisi uusia talleja (vaikka monella tallilla tarhojen koon tarkistus tekisi hyvää)
Kuitenkin asetuksen tarkoitus on edistää hevosten hyvinvointia.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.5.25 17:35:29

Asetus varmasti on hyvä, jos se tehdään hyvää tarkoittavalta pohjalta eikä siten, että tapetaan koko ala. Se ehdotus oli sekava sillisalaatti määräyksiä pilkuista. Ei isoa kuvaa, ei mahdollisuutta soveltaa hevosyksilöiden niin vaatiessa, ei ajatusta siitä, mikä kokonaisuus on.

Minusta ihan riittävästi ehdotuksesta kertoi
- tarhoille määriteltiin lähes absurdit kokovaatimukset mutta ei minimi tarha-aikaa. Tämähän olisi johtanut vain lyhyeen tarhaamiseen isossa tarhassa, mikä olisi ainakin omani kohdalla vain huonontanut sen elämänlaatua
- isot ravihevoset ei tarvitse isompia karsinoita kuin pienet ravihevoset, mutta isot ratsut tarvitsee, koska isot ratsut on yleisempiä kuin isot ravihevoset. Miten se iso ravihevonen mahtuu pienempään karsinaan mitenkään eri tavalla kuin iso ratsuhevonen?
- kaikista varusteista vain turparemmi oli otettu käsittelyyn imppauspannan lisäksi
- monet ehdottomat luvut, joissa ei annettu mitään ymmärrystä sille, että kaikkia hevosia ei voi hoitaa samalla tavalla.

Sitä en muista oliko asetusehdotuksessa mainittu, mutta esim vaatimus hevosten tarpeeksi usein tapahtuvasta hammashoidosta eläinlääkärin tekemänä olisi mielestäni asiallinen huomio. Ettei hevosia raspaisi omistajat itse tai peräkylän kengittäjä kavioraspilla. Näitäkin kun edelleen on.

Ja toki siellä oli hyviäkin juttuja, mutta ne hautautui niiden kummallisuuksien alle tai vesitettiin jossain toisessa kohtaa. Esim ristiriita siitä, että tarhassa pitää olla yksi kuiva alue, mutta kuitenkin tarhan pohjan pitäisi olla rakennettu. Eli koko tarhan pitäisi olla kuiva. Ja sitten isot kokovaatimukset tarhoille. Täysin toteutettavaa, kyllä vain.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: kkk 
Päivämäärä:   27.5.25 17:51:09

"Ihmettelen myös miksi moni pitää asetusta pahana asiana."

Koska kyseessä on LAKI, jonka rikkomisesta jaetaan rangaistuksia. Ei suositus. Lisäksi se on tarpeeton ja luvattoman huonosti valmisteltu. Ei _lainsäätämisen_ tarkoitus ole keksimällä keksiä kaikkea mahdollista.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: äskvnlvk 
Päivämäärä:   27.5.25 20:01:24

Suomessa on ollut jo kauan erittäin hyvä eläinsuojelulaki. Ongelma on vain, että sitä ei käytännössä valvota, ja rangaistukset ovat täysin naurettavia.

Uusi laki ei paranna mitään.

"Kateellisia niille joiden hepat voi hyvin nykytiedon valossa ja itse eivät viitsi panostaa hyvinvointiin"

Voi hyvä lapsi, sä et tiedä hevosten hyvinvoinnista yhtään mitään.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.5.25 20:36:59

Mietin sitä, oliko asetusta valmistelevat ihmiset kuinka paljon olleet oikeasti hevosten ja talliarjen kanssa tekemisissä. Vai perustuuko käsitys hevosten pidosta ja hyvinvoinnista kuulopuheisiin ja "kauhutarinoihin". En sano, että kaikki hevosammattilaiset ymmärtää nykykäsityksen mukaisesta hevosten hyvinvoinnista paljoakaan. Mutta ymmärtävät kuitenkin realiteetit ja sen, mikä oikeasti vaikuttaa siihen hyvinvointiin ja mikä ei.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   27.5.25 20:37:51

Koko muutosta lähdettiin tekemään täysin valheellisin perustein. Lakia vasta muutettiin pari vuotta sitten. Se ei ole vähääkään "vanhentunut"! Tähän olisi MMM:n pitänyt puuttua.

  Re: Hevosten hyvinvointiasetus?

Lähettäjä: Ah 
Päivämäärä:   27.5.25 20:55:00

Ihan kukkua että
Maneesitalleissa yksintarhaavat sekoilevat, imppaavat tmv häiriökäyttäytymistä. N 40v aikana kun olen hevostellut on moni asia parantunut, hevosia pidettiin pilttuissa, epäsopivat varusteet, suurin osa rats koulun hevosista oli kipeitä ja erit vihaisia, puhkuria, sädemätää jne kaikilla, iho-ongelmia, huono ilma sisällä ja väittäisin että suurimmalla osalla mahahaava… viimeiset 25v maneesitalleilla muutama imppaava hevonen ja ne on olleet ulkomaantuonteja Saksasta tai Hollannista ja ne ovat seisseet sisällä. Omat hevoset liikkuu maastossa 2-4krt vkossa+muut treenit ja ne eivät sekoile tmv. Vaikka tarhaavat postimerkeissä. Eikä riehu muutkaan. Häiriökäyttäytyminen on usein kipua

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.