Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Villiinnyttäminen

Lähettäjä: hhh 
Päivämäärä:   14.5.25 09:42:20

Mielipiteitä hevosten ja lehmien villiinnyttämisestä? Kokeiltu mm. Ruotsissa ja Tanskassa. Pitäisikö testata myös Suomessa?

https://yle.fi/a/74-20143681

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   14.5.25 10:01:35

Mistä meinaavat saada Mongolian villihevosia? Yksilöt ovat niin harvalukuisia ja kalliita, ettei kukaan tuhlaisi niitä moiseen kokeiluun. Lisäksi pitäisi olla suuri, perimältään heterogeeninen eläinpopulaatio, jotta sisäsiittoisuuden riskit vähenisivät. Suomen leveysasteilla asiaa ei ole mietitty loppuun asti. Eläinsuojelu puuttuisi asiaan, kun samat hyvinvointimääräykset koskisivat periaatteessa niitäkin. Johan koko maa on katettu villiinnyttämisprojekteilla, joita myös pihatoiksi kutsutaan.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   14.5.25 10:24:12

Naurahdin pihatto vertaukselle.

En välttämättä kannattaisi kokeilua Suomessa. Ymmärrän villiinnyttämisen hyödyt luonnolle, mutta kannattaisiko sitä hevosilla tehdä? Eikai Suomessa ole historiassakaan villihevosia/vapaana eläviä hevosia ollut.

Tanskan kokeiluun ja uutiseen viitaten. Villiinnytettävät eläimet jätetään hoitamatta ja ruokkimatta, mutta ne aidataan kuitenkin tietylle alueelle ja osa on käyty myös kastroimassa. Ovatko hoitamattomat eläimet aitauksessa kuin tarjottimella petoeläimille? Mitä tehdään kokeilun aikana syntyneille vasikoille ja varsoille, kun kokeilu päättyy? Eivät ole tottuneita ihmisiin.

Luonto kiittää, mutta lehmät ja hevoset ei?

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   14.5.25 10:28:35

Ideahan Tanskassakin oli se, että näitä eläimiä ei koske mitkään tuotantoeläimille vaaditut hyvinvointimääräykset, vaan että ne ovat sitten villieläimiä, joita ei hoideta eikä ruokita mitenkään.
No onnistuiko kokeilu? Ei onnistunut. Ja Tanskassa sentään on VÄHÄN leudompi ilmasto kuin meillä.
Ihmiset lopulta ruokkivat salaa näitä laihoja ja huonokuntoisia elikoita, lopulta jouduttiin aloittamaan kastrointi mm naudoilla kun sonneja oli moninkertainen määrä lehmiin verrattuna. Luonnollista?

Vuosisatoja ihmisten käyttöön jalostetut eläimet jotka eivät ole näiltä leveyspiireiltä kotoisin, ei voida noin vaan tyrkätä omilleen oman onnensa nojaan.
Mutta Suomessahan on pakko kokeilla kaikkea mikä muualla on jo epäonnistunut. Sitten itketään kun pedot söi kalliit mongolialaiset ja loput varastettiin.

Maisemointiin voidaan käyttää ihan hoidossa ja valvonnassakin olevia eläimiä, ei niitä sentään heitteille oman onnen nojaan tarvitsisi jättää.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä. 
Päivämäärä:   14.5.25 12:10:17

Jäin miettimään miten maisemointi eläimet saa pysymään tarkoitetulla alueella ja pois pelloilta? Ja istutetuista taimikoista.
Onko täällä tarvetta uudelle eläimille? Mie en maalaisena kaipaa tänne tarkoituksella maailmalta tuotuja vieraslajeja, vaikka ne ovatkin kasvissyöjiä.
Tänne Amerikasta tuotu valkohäntäpeura on menestynyt Suomessa hyvin, kun täällä ei ollut susia.
Karhu ja Ilves tappoivat jonkun peuran Mut se ei haitannut peurakannan lisääntymistä.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   14.5.25 12:23:44

Alueet aidataan, ainakin Tanskassa aidattiin isoja alueita, että ei ole huolta, että sellaiseen Suomessa riittää rahat.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Z 
Päivämäärä:   14.5.25 12:28:16

Virossahan oli ainakin ennen isoja eestinhevoslaumoja puolivilleinä. Nykytilannetta en tiedä.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä. 
Päivämäärä:   14.5.25 12:49:43

Kai nuo villiintyneet eläimet voivat jäädä lopulta metsästäjien harmiksi. Kun villintyneet ja nälkiintyneet, huonosti luonnossa pärjäävät eläimet pitää lopettaa.
Ne tänne tuovat ihmiset tuskin saavat pyydystettyä vapaana liikkuvia villiintyneitä eläimiään.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Repe 
Päivämäärä:   14.5.25 13:49:14

Tuollainen laumaelämä on kivaa ja stressitöntä vain jos syntyy sopuisa ja tasapainoinen lauma eikä ihmiset häiritse niitä. Toisaalta kokonaan hoitamatta jättäminen kuulostaa aika äärimmäiseltä.
Muistelen taannoista hieho karkuteillä- tapausta, jossa yksilö oli ilmeisesti vaarallinen ja sitä oli syytä välttää kohdatessa. Miten näiden villiinnytettävien luonteet pysyisi edes jotenkin järkevinä?
Miksei lammas kelpaa maisemointiin niin kuin monella perinnetilalla jo varmasti on, samoin saaristossa ja vaikka missä? Millä ylipäätään mikään eläin selviää koko talven kun ruokaa ei ole, ainakaan sitä perusravintoa eli heinää tms.?

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: q 
Päivämäärä:   14.5.25 14:21:48

Samaa ihmettelin kun tätä somessa hehkutettiin että saatava suomeenkin, että miten ihmiset kuvittelee eläinten selviävän talvesta ilman ruokintaa? Tai tuskin sitä edes miettivät, kun ideana niin kiva. Kesäksi kun lasketaan karjaa entisöimään alueita, ei ole sama asia koska ne ei ole ympärivuoden :D

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   14.5.25 14:29:46

Onko kaikki tässä ketjussa unohtaneet, miten poroja pidetään? Ne elää lähes villeinä miten elävät, kerran tai kaksi vuodessa koitetaan kerätä kaikki kasaan niin nähdään monta kuoli, monta pitää lopettaa, monta syntyi ja talvella voi vähän lisäruokkia.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Vino 
Päivämäärä:   14.5.25 14:54:04

Porot elävät aidassa heinäruokinnalla talven ja poikimakauden, kesäkaudeksi päästetään vapaaksi

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: mietin 
Päivämäärä:   14.5.25 14:59:36

Kyllä niitä talvellakin vaeltaa teiden reunoilla.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Jaa 
Päivämäärä:   14.5.25 15:40:01

Poro on alunperinkin tämän ilmanalan eläin. Miten ihmiset voivat olla noin tyhmiä/ julmia/ tietätämättömiä/ naiveja, että edes puhuvat tuollaisesta rääkkäyksestä.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.5.25 15:57:46

Vesipuhvelit laiduntavat kesän ajan Pieksänjärvellä. Puhvelit syövät kaisloja ja muuta kasvustoa parantaen rehevöityneen järven kuntoa.

Yllä ylen tuore juttu. Eikös rantojen käyttö laitumina ole kielletty rehevöitymisen takia ??

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: renesmee 
Päivämäärä:   14.5.25 16:52:25

Onhan näitä Suomessa. Voi olla kymmeniä laumassa eikä kukaan tiedä että ovat siellä metsässä. Useammassa paikassa näin.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Päinvastoin 
Päivämäärä:   14.5.25 18:10:05

Rantojen käyttö laitumena on ekoteko, jota tuetaan. Estää rehevöitymistä.kun laitumelle ei tuoda ulkopuolelta ruokaa, ravinteita POISTUU rannalta kesällä tulleiden lihakilojen mukana erittäin tehokkaasti. Useille tuntuu olevan vaikea yhtälö. Mahdolliset jätteiden ravinteet eivät lisää rehevöitymistä, vaan ovat rannalta peräisin.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   14.5.25 18:32:45

Siis Korkeasaaressahan on tälläinen projekti, joku/joitain jo vietykin sinne aroille. Todella hallittua toimintaa

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: oubg 
Päivämäärä:   14.5.25 18:38:23

Taas yksi esimerkki OE fanaatikkojen tyhmyydestä ja tietämättömyydestä!!

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   14.5.25 18:41:09

Korkeasaari palautti luontoon villihevosia, ei maisemoimaan vaan luonnolliseen elinympäristöönsä, koska Przewalski on ainoa aito ja enää elossa oleva villihevonen. Se oli niin pitkään sukupuuton partaalla, että eläintarhat olivat ainoita missä niitä enää oli. Nyt ne koitetaan palauttaa sinne minne kuuluu, eli aroille.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   14.5.25 19:16:30

Vai onko kommentti sittenkin esimerkki oubg:n tyhmyydestä ja tietämättömyydestä?

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   14.5.25 19:30:02

"Siis Korkeasaaressahan on tälläinen projekti, joku/joitain jo vietykin sinne aroille. Todella hallittua toiminta"

Se nyt on aivan eri asia, että eläintarha pyrkii säilyttämään uhanalaisia villieläinlajeja ja mahdollisuuksien salliessa palauttamaan niitä luontoon. Ei niitä eläintarhassa kasvatettuja przewalskeja tuupattu laiduntamaan jonnekin Helsingin keskuspuistoon, vaan ne vietiin niiden alkuperäiseen elinympäristöön Mongolian aroille. Aloituksessa sen sijaan viitataan Tanskassa ja Ruotsissa tehtyihin kokeiluihin, joissa kotieläimiä, kuten hevosia ja lehmiä, on sijoitettu kyseisissä maissa isoille aidatuille alueille elämään villinä eli täysin ilman hoitoa, jotta ne hoitaisivat luontoa ja ympäristöä laiduntamalla. Ei sillä ole mitään tekemistä eläintarhojen harjoittaman uhanalaisten villieläinlajien suojelemisen kanssa.

En oikein ymmärrä, miten tällainen voisi toimia Suomen olosuhteissa, koska ei täällä kyllä ole talvella tarpeeksi syötävää hevosille ja lehmille, jos tosiaan olisi tarkoitus elää täysin villinä ilman minkäänlaista hoitoa.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Ulp 
Päivämäärä:   14.5.25 20:22:29

Miten pihalla ihminen on että kuvittelee villieläimen elämän olevan ihanaa? Kesällä ötököiden syömänä ilman suojaa, talvella näännytään nälkään. Jalassa tulehtunut haava niin nilkutat kohti hidasta kuolemaa, sudet, ilvekset ja karhut uhkana ellet jää auton alle. 30 asteen pakkasessa syöt lunta saadaksesi nestettä ja kaivat metrin hankea että löydät jotain jäätyneitä varpuja. On ihanaa. Sinäkin varmasti haluat muuttaa savimajaan ja metsästää oman ruokasi, vai siirrytäänkö siihen kun ihminen oli vielä puussa?

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.5.25 22:10:28

"Eikai Suomessa ole historiassakaan villihevosia/vapaana eläviä hevosia ollut."

Ruotsissa on ollut villejä poneja, joten on erittäin todennäköistä, että ne ovat vaeltaneet enemmän tai vähemmän myös Suomen puolella aikoinaan.

Ruotsin villiponit elivät siis täysin vapaana silloin aikoinaan. Niitä pyydystettiin vain silloin, kun ihminen tarvitsi lihaa tai juhdan itselleen tai rahaa ponien myynnistä. Tarinat kertovat, että ihmiset rakensivat u-kirjaimen mallisen ansan ja ajoivat villin lauman siihen. Siihen aikaan ihmiset aitasivat siis omat peltonsa, eivät poneja, jotka kulkivat ja lisääntyivät täysin vapaina. Jossain vaiheessa asiat kääntyivät päinvastoin, eli ponit alkoivat häiritä ihmisten viljelyksillä ja pihoilla ja poneja alettiin jahdata sekä myydä yhä enemmän ja enemmän, muun muassa ulkomaille kaivoksiin tai lihaksi.

Ponien tulevaisuudesta huolestuneet ihmiset aitasivat 1900-luvun alussa Gotlantiin suojelualueen, jossa näitä poneja on elänyt siitä asti. Voidaan siis sanoa, että Ruotsissa on aina elänyt villiponeja! Samoin on ollut Britanniassa, Islannissa, Walesissa ja Irlannissa. Olisi siis ihme, jos osa näiden villiponien esi-isistä ei olisi elänyt myös Suomessa. Ruotsin Gotlanti (tai Islanti) ei kuitenkaan hirveästi eroa ilmastoltaan Suomesta, joten ponien täällä (puoli)villinä pärjääminen olisi täysin mahdollista. Ainoastaan nykyinen kasvava susipopulaatio olisi niille kohtalokasta, mutta muuten niiden eläminen olisi teoriassa ihan mahdollista, esimerkiksi Gotlannin mallin mukaisesti.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Tyj 
Päivämäärä:   14.5.25 23:55:43

Mitä nyt halutaan? Hyvinvointia jättämällä oman onnen nojaan etsimään oman ruokansa talvella? Varsomaan hangelle, palelemaan räntäsateeseen vai lämmitetyt juomakupit ja vettä 24/7, ruokintaa kuuden tunnin välein? Koittakaa laittaa arvonne kohdalleen että pysyy perässä tässä hyvinvointi huuhaassa.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   15.5.25 00:04:25

En usko että onnistuu ja sitten van sekopää ihmiset ampuu niitä.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: A 
Päivämäärä:   15.5.25 00:19:03

"Mitä nyt halutaan? Hyvinvointia jättämällä oman onnen nojaan etsimään oman ruokansa talvella? Varsomaan hangelle, palelemaan räntäsateeseen vai lämmitetyt juomakupit ja vettä 24/7, ruokintaa kuuden tunnin välein? Koittakaa laittaa arvonne kohdalleen että pysyy perässä tässä hyvinvointi huuhaassa."

Jos olisit viitsinyt lukea aloituksessa mainitun Ylen jutun tai edes otsikon ja ingressin, niin tietäisit, että halutaan halutaan palauttaa luonnon monimuotoisuutta laiduntavien eläinten avulla.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Tyj 
Päivämäärä:   15.5.25 08:05:41

Olen seurannut koko tämän rewilding europe projektin mikä on johtanut tuhansien nälkiintyneiden ja sairaiden eläinten lopettamiseen ja edelleen löytyy mielestään eläinrakkaita joiden mielestä se on ihana ajatus. Jos puolet jää henkiin niin projekti on ”lupaava”. Muussa yhteydessä se on sadismia, ilmastosta puhuttaessa tuho ja kuolema kuuluu asiaan.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Moro 
Päivämäärä:   15.5.25 08:45:29

On ollut Suomessa villihevosia. Samoja kuin Venäjällä.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Aajaa 
Päivämäärä:   15.5.25 08:50:15

Nykyään ei taida olla niitä jäljellä, on vähän jalostettu toiseen suuntaan. Mutta ei se mitään, pistäkää elukkanne kitumaan kun se on niin ihanan luomua.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.5.25 08:57:38

Gotlannin poneista huolehditaan, suoja,vesi,heinä on talvella. Varsat myydään, 1 tietty ori laumassa.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   15.5.25 09:56:57

”Olen seurannut koko tämän rewilding europe projektin”
Itse muistan kun seurasin aluksi, sitten unohdin..

Tässä teille lajityypillistä elämää! Ois heppakontaktia, ei puristavia loimia eikä postimerkki tarhoja.
Vapautta toteuttaa itseään!

Saataisko luonnonvarakeskukselle muutama miljoona, että lasketaan vieterin ja suikun pojat mäntymetsään vapaaksi! saataisiin sivistynyttä tutkittua tietoa koko rahalla.

Ehkä joku toinen viite tutkimus, mustikan varpujen syötöstä hevosen suoliston migrobeille. Siitä tuote klinikoille myyntiin. Tällä suomalaisella ihmetuotteella parastuisi ihankaikki. Siis kaikki taudit.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: :D 
Päivämäärä:   15.5.25 10:29:18

”halutaan palauttaa monimuotoisuutta laiduntavien eläinten avulla”
haluan nähdä kun suomessa yhtään mikään laiduntaa ympäri vuoden :D gotlannissa ja islannissa on erilaiset ilmastot kuin täällä ja islannissakin niitä issikoita syötetään ihmisen toimesta. ja islannissa teurastetaan ihmisen ruuaksi paljon hevosia, eikä jätetä nääntymään. suomessa se olisi rääkkäystä :)
toki sitkeimmät varmasti pärjäisi syömällä varpuja ja puiden oksia kuten hirvet.. mutta jos ei super vähä lumista talvea satu niin tiukassa on, metrisessä hangessa tarpominen kuluttaa valtavasti energiaa siirtyessä puulta toiselle

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.5.25 12:39:16

Tuostahan ne oe tyypit haaveilee. Elikot vain vapaaksi ja puihin pesimään lajityypillisesti.
Eivät poloiset kuitenkaan ymmärrä että lehmät, lampaat, hevoset ym. on ihmisen kotieläimiä joita ei olisi olemassakaan ellei ihminen pitäisi niitä ruuantuotannon yms.takia.
Eikä domestikoitunut eläin pärjäisi luonnossa.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   15.5.25 23:59:28

”Tuostahan ne oe tyypit haaveilee. Elikot vain vapaaksi ja puihin pesimään lajityypillisesti.
Eivät poloiset kuitenkaan ymmärrä että lehmät, lampaat, hevoset ym. on ihmisen kotieläimiä joita ei olisi olemassakaan ellei ihminen pitäisi niitä ruuantuotannon yms.takia.
Eikä domestikoitunut eläin pärjäisi luonnossa.”

Ei niin. Ja hevonen ollut pitkään ihmisen kanssa. Muutama tuhat vuotta. Silti pitäis syöttää lajityypillisesti, kun suolisto ei kestä..Suolisto ei kestä kasvinsuojelu myrkkyjä. Hevonen ei ole enää ketun kokoinen. 170cm puoliveri tarvitsee muutakin kuin heinää ja yrttikivennäistä. Lämpimän tallin ..Koska ihminen on jalostanut siitä ison!

Tämä projekti pitäisi nostaa uudelleen esiin. Ihan kaikkinen mokine. Saataisiin järkeä kettutyttö aatteelle! Ja suomalaiset viljat takaisin ruokintakuppeihin. Säästyisi monta maatilaa konkurssilta.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Mn 
Päivämäärä:   16.5.25 07:51:41

Ja samaan aikaan vaaditaan hevosille suojia laitumelle. Tätä ristiriidan määrää voi edes ymmärtää.
Käyttöhevoset kääritään pumpuliin, kilpahevosia kytätään eläinsuojelun perusteella, mutta silti villiksi pitäisi päästää nälkiintymään talven henkiin.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   16.5.25 09:34:15

Suomessa voitaisiin tehokkaammin tarjota kesäksi isoja luonnonlaitumia maisemointikäyttöön esim. suomenhevosille ilmaiseksi.

  Re: Villiinnyttäminen

Lähettäjä: Suide 
Päivämäärä:   16.5.25 09:58:50

Ei.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.