Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: Ensikertalainen 
Päivämäärä:   13.5.25 10:34:59

Ensimmäinen varsa tulossa sekä tammalle että minulle. Kokenutta konkaria ei lähimailla ja varsa oli yllätysvarsa mikä ilmeni vasta kaupan jälkeen.

Ei suinkaan onneksi ole ensimmäinen hevonen, niitä on ollut jo 15-vuotta. Tiedän myös sen että omaa rauhaa kannattaa antaa, että voivat viivyttää varsomista jos eivät koe sitä mukavaksi.

Missä tilanteissa varsaa tarvitsee auttaa? Mistä tietää että sitä tarvitsee vetää ulos? Tuleeko jälkeiset itsestään? Rikkoutuuko varsan kalvo (en muista sen pussin nimeä) itsestään vai voinko auttaa ja rikkoa sen?

Muita vinkkejä otetaan vastaan, mitä kannattaa olla hätävarana lähellä?

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   13.5.25 10:43:32

Tamma on erinomainen synnyttäjä - mutta sitten kun asiat menevät pieleen, on yleensä aivan h*lvetillinen kiire ja hätä. Suurin osa tammoista ei kuitenkaan tarvitse apua ja varsominen sujuu nopeasti ja jouhevasti. Varsan virheasennot virheasennot ja huomattavan kookas varsa lienevät niitä yleisimpiä syitä jolloin tamma tarvii apua itse varsomisessa. Onko lähialueella karjatilallisia? Eläinlääkäriä tuskin saat avuksi hädän hetkellä, mutta karjatilalliset ovat usein erittäin taitavia ja kokeneita ja heistä voisi olla apua. Tubesta löytyy runsaasti asiallisia videoita tamman tiineysajasta ja varsomisesta, kannattaa katsoa.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   13.5.25 10:53:38

Selvitä päivystävän eläinlääkärin taitotaso ja mieti mahdollisuutta laittaa tamma varsomaan jonnekin kokeneemman silmien alle.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   13.5.25 11:04:04

Päivystävän taitotason selvitystä vaikeuttaa se, että heitä on useita samalla alueella ja taidot voi vaihdella suuresti. Tuurista kiinni kuinka paljon osaamista sillä joka sattuu olemaan vuorossa kun varsa syntyy

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: aa 
Päivämäärä:   13.5.25 11:15:45

Yritä saada joku lähellä oleva hevosenkasvattaja apuun. Rahalla kaikki liikkuu.

Nyt alkaa olemaan jo vähän myöhäistä siirtää tammaa sellaiseen paikkaa, jossa on varsotukseen kokenut tallinpitäjä. Joskin mikään ei estä selvittämästä tilannetta ja selvittämästä sekä sitten siirrät tamman.

Tuurilla kaikki menee hyvin, mutta jos ei niin voi menettää molemmat - tammalle todella ikävä tapa päättää päivänsä.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   13.5.25 11:28:13

Minäkin veisin varsomaan muualle, vai onko varsominen odotettavissa kovin pian? Tammat ovat tosiaan hyviä varsojia ja yleensä kaikki sujuukin hyvin, mutta kuten yllä todettu, jos jotain menee pieleen niin se menee sitten pahasti pieleen. Siinä ei youtube ja amatööri auta tilanteessa ja päivystävä voi olla yhtä pihalla tilanteessa jos sellainen saa edes ajoissa paikalle. Ostitko tamman siis ihan äskettäin? Onko varsakin sinun? Tuntuu vähän jännälle tilanteelle että pitkälle kantavaa tammaa ei ostotarkastuksessa tunnistettu...

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   13.5.25 11:34:47

Onhan se tamma voitu myydä jo vaikka syksyllä.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   13.5.25 11:37:34

Ei Youtube auta jos kaikki menee pieleen, mutta se auttaa ymmärtämään varsomisen vaiheet ja ehkä hoksaamaan tilanteen jossa apua kaivataan. Jos aikoo siirtää muualle varsomaan, se pitää tehdä ihan ehdottomasti viimeistään kuukautta ennen ja mielellään kahta kuukautta ennen.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   13.5.25 11:39:48

Eiköhän ap olisi sitten herännyt tilanteeseen jo syksyllä ja järjestänyt varsomispaikan ja avun ajoissa. Nyt ollaan todella myöhässä varsomispaikan järjestämisen kanssa kun tamman pitäisi asua uudessa paikassa pari kuukautta ennen h-hetkeä.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   13.5.25 11:42:45

Ei niitä yllätysvarsoja syksyllä vielä havaita. Vaan vasta nyt keväällä.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   13.5.25 11:49:29

https://www.shkl.net/wp-content/uploads/2016/06/varsomisjuttu.pdf

Tuossa on hyvää tietoa myös joistakin ongelmista.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: S 
Päivämäärä:   13.5.25 11:56:27

Mun tammalla useampia varsoja, mutta viimeisimmällä oli turpa ja etujalat ulkona ja tamma tuntui väsähtävän, niin autoin vetämään ulos sen verran, että rintakehä oli ulkona ja sain kalvot rikottua.

Seuraa sitä tammaa. Jos varsa tuntuu tulevan sujuvasti ulos, niin älä koske (ellei tarvitse kalvoja rikkoa, mutta odottaisin sen verran että rintakehä on ulkona, ettei vedö keuhkoja täyteen ilmaa vielä rintakehän ollessa sisäpuolella).

Me sidottiin jälkeiset häntään kiinni kun tamma meinas koko ajan astua niiden päälle. Putosivat kyllä sitten nopeasti itsestään.

Tämä varsa ehti pystyyn jo ennen emäänsä. Emälle tein mash-veden suolalla mitä joi vielä maatessaan.

Mulla oli varattuna vain puhtaita pyyhkeitä ja varuilta kulho ja vähän isompi ruisku, jos varsa ei tissille löydäkään. Helpompi ruiskulla laittaa maitoa suuhun alussa kuin tuttipullolla. Näitä ei onneksi tarvinnut tänä vuonna. Fiksu varsa oli kymmenessä minuutissa ensiyrittämällä jaloillaan ja tissillä alle tunnissa. Varmaan olis ollut nopeamminkin jos emä olisi jaksanut sitä sinne tuuppia.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: Kamera 
Päivämäärä:   13.5.25 15:55:16

Valvonta pitää järjestää, nettiin liitettäviä tai omalla sim kortilla olevia kameroita paljon myynnissä. Myös varsomisvöitä saa vuokrata. Paikalla pitää olla, koska jos joku menee pieleen, ei auta tunnin päästä tarkistus. Mikäli tamma luottavainen, aina kannattaa auttaa, säästää tamman ja varsan voimia. Ternimaidon antaminen jo ennen tissin löytymistä on järkevää, tosin kunnon imurefleksi tarvitaan, ettei mene keuhkoihin. Sen jälkeen on hyvä antaa rauha jotta leimaantuvat toisiinsa.Katso ihmeessä videoita yksityiskohdista vaikka Googlesta.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: ,,, 
Päivämäärä:   13.5.25 16:46:49

Käytännössähän mitään muuta ei voi tehdä kuin auttaa vetämällä jos tamma ei jaksa riittävästi ponnistaa. Muuta apua harva eläinlääkäri tai useamman varsankaan kasvattaja osaa antaa. Virheasennot on vaikeita yrittää käsikopelolla korjata hevosella, en nyt edes muista mitkä virheasennot edes on mahdollista korjata. Kalvot voi rikkoa kun rintakehä on ulkona ja itse pyyhkäisen myös sieraimet tässä vaiheessa.

Toki eläinlääkäri sitten pystyy lääkitsemään tai lopettamaan jos oikeasti niin paha tilanne tulee, harvemmin lääkäriä vain saa paikalle niin nopeasti että pystyisi ainakaan varsaa pelastamaan. Kyllä näiden kanssa pitää vain toivoa että kaikki menisi hyvin, koska sitä apua nyt vaan harvemmin on saatavilla ja kuten sanoin, pahassa tilanteessa kukaan ei pysty auttamaan (paitsi lopetuksella).

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   13.5.25 16:53:14

"Virheasennot on vaikeita yrittää käsikopelolla korjata hevosella, en nyt edes muista mitkä virheasennot edes on mahdollista korjata. Kalvot voi rikkoa kun rintakehä on ulkona ja itse pyyhkäisen myös sieraimet tässä vaiheessa."

Etujalat ja pään voi kyllä onnistua löytämään ihan käsikopelolla, jos vaan saa varsaa tyrkättyä sen verran takaisinpäin että käsi mahtuu sisään ja ulokkeet mahtuu taipumaan. Näitä kannattaa todellakin yrittää löytää jos ei ala näkyä kahta kaviota ja turpaa heti, ja kokeneelta saattaa onnistua helpostikin.

  Re: Kuinka auttaa varsomisessa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.5.25 17:00:03

Ihan hyvin selviät, aloittaja. Jokainen varsottaja on joskus ollut ensikertalainen. Tee vain lista asioista, joiden täytyy tapahtua, ja ne aikarajat, jotka niillä on. Eli mihin mennessä varsan pitää saada ternimaitoa, mihin mennessä jälkeisten pitää irrota jne.

Tärkeintä on se, että kun tamma selkeästi alkaa varsoa eli kalvopussi tulee näkyviin, saat tarkastettua, että varsa on tulossa ulos oikein eli esiin tulee etukaviot ja turpa. Jos ei, niin välittömästi päivystäjä paikalle.

Täällä on linkattu lukemista ja videoita, perehdy niihin. Ja nykytekniikalla on helppo soittaa videopuhelu, jos alkaa arveluttaa. Kysyt etukäteen joltain kokeneelta kaverilta, saako soittaa tarvittaessa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.