Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Uusi 
Päivämäärä:   6.5.25 17:11:13

Hei! Minulla on uusi vuokrahevonen, jolla käyn kerran viikossa tunnilla ja kerran viikossa maastossa. Näiden ympärillä saan puuhata hepan kanssa vapaasti ja auttelen omistajaa muinakin päivinä mm. ratsain jos omistaja kiireinen.
Hevonen todella sopiva ensimmäiseksi vuokrahepaksi, rauhallinen ja vakaa.
Hieman itse jännitän yksin maastoon lähtemistä (hevonen tottunut siihen ja kivat ratsastuspolut yleisessä metsäss jossa myös muita ihmisiä jos jotain sattuu. Meidän tallilla yleinen tapa).
Miten rakennan parhaiten luottamussuhteen hevosen kanssa niin että suostuu ja molemmat uskallamme metsään lähteä? Hevonen kohtuu helppo siis, hieman huomasin että katseli paikkoja kun kävimme ekaa kertaa pienen talutuslenkin.
Eli miten hevonen alkaa tottua ja tunnistaa minut, ja alkaa luottaa. Minkälaiset aktiviteetit parhaita?

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   6.5.25 17:18:40

Sanoisin, että tärkeintä on toimia sen hevosen kanssa maastakäsin. Sinänsä en koe siihen tarvittavan erityisiä harjoituksia, mutta hevosen tunteminen muissakin tilanteissa kun siellä maastossa on tärkeää

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Uusi 
Päivämäärä:   6.5.25 19:22:56

Kiitos! Mulla tyhjä maneesi monesti käytössä, olisiko parempi tehdä harjoituksia narun kanssa vai ihan ilman?

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Veeras 
Päivämäärä:   6.5.25 20:06:51

Mun mielestä myös harjatessa tutustuu hevoseen, ja ihan sitä aikaa viettämällä.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: noora 
Päivämäärä:   6.5.25 21:35:44

Mikä ihmeen "luottamussuhde"?? Ratsastat niin hyvin kuin osaat, hoidat hevosen
hyvin - se on siinä!
Nykyään ihmiset vaatii jotain ihme tunnesuhdetta hevosiin. Ne on eläimiä! Ne välittää ruuasta ja turvasta ja mielellään että selässä oleva ratsastaa hyvin. Sen enempää ne ei ihmistä tarvitse mihinkään, hevoskavereita kyllä.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.5.25 00:28:03

Noora: Aamen!

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: kgnkfg 
Päivämäärä:   7.5.25 01:41:52

Voi hevosparat joiden nykyään pitäis täyttää sekopäisten ihmisten joku tunnetyhjiö ja tarjota luottamusta ja elämyksiä ainutlaatuista bondausta ja syvää sielunyhteyttä ihmisille.
"Kyllä ennen oli helpompaa, ne vaan harjas ja ratsasti ja antoi olla rauhassa kaverien kanssa," miettii Polle.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.5.25 04:59:03

Kyllä mulla ainakin tulee samanlainen tunneside hevoseen kuin koiraankin :)

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Uusi 
Päivämäärä:   7.5.25 06:38:35

Ok, oon seurannut vähän näitä TRT ja muita videoita ja jotenkin niissä koulutettu hevosia toimimaan helposti tilanteessa kuin tilanteessa ja luottmaan ihmiseen. Kiitos näkökulmista kuitenkin, oppimassahan me kaikki tässä ollaan.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.5.25 07:06:27

Se luottamus taitaa olla lähinnä sinun oma tarpeesi? Hevonen kuulostaa siltä, että sillä on ihan hyvä perusluottamussuhde elämään ja ihmisiin.

On normaalia että hevonen katselee maastossa ympärilleen, enemmän siinä on vikaa jos ei ympäristö sitä kiinnosta. Hevosella ei ole kuulokkeet korvilla ja puhelin kädessä kun se lähtee metsään.

Se hevonen tunnistaa sinut taatusti jo toisella kerralla kun tapaatte, eihän se tyhmä ole.

Kysy omistajalta lupa maastapyörittelyyn ja "luottamusharjoituksiin" ihan erikseen jos aiot sellaista tehdä, menee yleensä nimittäin ihan päin seiniä jos ei kokemusta ole.

Hevosen mielestä olet huipputyyppi jos näin kesän tullen syötät sitä vähän narussa ruoholla.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: En 
Päivämäärä:   7.5.25 07:10:05

Noin sanoo vain joku joka ei ymmärrä mitään hevosista jos väittää ettei niiden kanssa tarvitse rakentaa luottamusta! Lähdeppä maastoesteradalle vain tuolla asenteella niin ennen pitkää sattuu ja
Tapahtuu. Tottakai luodaan suhde heboseen. Ei se henkinen sitä kaipaa eikä kyse ole nyt mistään lässynöäästä. Kun itse luotat hevoseen se luottaa sinuun. Hevosen tulee tuntea että on turvassa. Se kokee aina itsensä turvattomammaksi ilman laumaa. Ja toki siksi usein ne jännittävät kunnjoutuvat esim yksin maastoon. Ei
Siihen mitään oikotietä onneen ole. Luottamus rakentuu vuosien yhteistyöllä. Toki monet kokeneet hevoset ovat helpompia ha luonne ratkaisee. Jos se on tottunut naastoilija silloin menet sen mukaan missä
Itse tunnet itsesi vielä kykenäksi olemaan rauhallinen, ja reippaan määrätietoinen. Otat aluksi kaverin mukaan ja lähdet reippaasti kokeilemaan ensin pientä lenkkiä lähellä tallia ja sitten enemmän. Jos hevonen on hermostunut tai sinä, voit aina hypätä alas ja taluttaa jos se tuntui turvallisemmalta. Kannattaa myös miettiä mikä siinä jännittää? Pelkäätlö tippumista? Anna hevosen katsoa, odotat hetken ja sitten vain pyydät eteen, voit pitää ohjat hyvin kevyesti kädessä siten että on helppo tuntea mutta niin ettet lisää jännitystä tiukilla ovjilla. Yritä itse rentoutua jos ole tehnyt joskus itse keskittymis tai rentoutumisharjootuksia, keskity hengitykseen ajattele painopiste alhaalle ja istut hyvin satulassa. Sitten voi laulaa, soittaa musiikkia kännykällä tmv jos se tuntuu kivalta. Maasta voi tehdä aluksi enemmän jolloin opit tuntemaan hevosen ja sen reaktiot. Kävelylenkkejä ym. Kuka tahansa huippukin puhuu luottamuksesta. Ilman sitä voi ajella polkupyörälläkin. Kyse ei ole hevosen inhilillistämisestä tai hevosen tarpeesta/ ihmisen twpeeesta vaan siitä että jotta asioissa ratsastuksellisesti
Voidaan oppia ja edistyä, lähteä yksin sinne maastoon. Ihmisen pitää olla luottamuksen arvoinen hevoselle jotta se voi keskittyä työhön. Tottakai hyvä
Ratsastus edesauttaa luottamusta ja pska rikkoo sen. Mutta aloittaja tuskin on kokenut

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.5.25 07:27:38

No nimenomaan, se tarve luottamusharjoitukseen tulee ratsastajalta itseltään, ei hevoselta. Jos hevonen näitä itselleen tuttuja lenkkejä on sahannut vuosikausia, ei sitä tarvitse niihin mitenkään erikseen totuttaa. Ja hevosen kuuluu hieman maastossa katsella ympärilleen, se ei ole normaali hevonen jos se ei sitä yhtään tee.

Luottamusta ei tarvitse "rakentaa" millään erityisillä opeilla ja harjoituksilla, eikä siitä tarvitse tehdä vaikeaa. Ihan normaali hevosen kanssa toimiminen riittää. Oman pään sisältöä voi kyllä joutua työstämään, jos esimerkiksi maastoon lähtö pelottaa. Tallinympärilenkit on siis ratsastajan omien pelkojen työstämistä, hevonen joka on vuosikausia maastoillut yksin ja yhdessä, ei tälläistä tarvitse. Ei myöskään narunpyöritysharjoituksia, jotta se uskaltaa lähteä ratsastajan kanssa maastoon, jos se on sille tuttua.

Mene kentällä niin kauan kunnes arvioit että tunnet paremmin hevosen reaktiot ja totut siihen. Maastoon voi pyytää ensin kävelijän mukaan tai vaikka toisen ratsukon. Ei ole mitenkään sanottua, että kaikkia hevosia on helpompi taluttaa kuin ratsastaa maastossa, välillä se on ihan toisinpäin ja omistaja osaa sanoa miten se tällä hevosella on.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Kansas 
Päivämäärä:   7.5.25 08:00:56

Hevonen on siis kiva, kiltti ja tottunut maastoilija. Se on myös normaali hevonen, joka katseli ympärilleen luonnossa. Hevoset tekevät niin ja ihmiset myös, vai kuljetko itse katse tiukasti kengänkärjissä lenkillä ollessasi?

Mihin ajattelit maastakäsin harjoitusten auttavan? Teillähän ei ole mitään muuta ongelmaa kuin se, että sinä olet epävarma ratsastaja. Siihen auttaa parhaiten, että ratsastat vähän aikaa kentällä ja totuttelet hevoseen ja sitten lähdet maastoon.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.5.25 08:11:29

Yksi mahdollisuus maastoilupelon taltuttamiseen on myös ottaa tunteja tallilta, joka järjestää maastotunteja. Tai esimerkiksi ratsastusvaellus.

Maastoilu on ihan toisenlaista ratsastusta kuin esimerkiksi ratsastuskoulutunnit. Sopii paremmin jo kokeneelle ja oma maastoharjoittelu kannattaa aloittaa ohjatusti, ei suoraan yksin vuokrahevosella.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: A 
Päivämäärä:   7.5.25 08:13:47

Kyllähänä paras tapa rakentaa molemminpuolista luottamussuhdetta on tuntea hevonen. Ihan samalla tavalla kuin ystävien tai parisuhteen kanssa toimittaessa – sitten kun oppii tuntemaan toisen, häneen oppii myös luottamaan. Miten hevonen toimii, reagoi, on utelias, arka, rohkea, ahne, mitä vain, sitten kun opit tuntemaan hevosen kunnolla, niin kaikki hyvin (yleensä...). Kokenut hevostelija osaa toki lukea hevosta jo nopeasti ja pienistäkin merkeistä mutta vähemmän kokenut vaatii enemmän aikaa, jotta hevosen oppii tuntemaan kunnolla.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.5.25 08:43:00

Eli sulla on tässä tilanne, jossa olet ratsastuskoulutaustalla ja kokemattomana maastoilijana vuokrannut hevosen diilillä, että liikutat sitä maastossa? Maastoratsastus on ihan eri juttu, kuin pyöriä kavereiden kanssa kentän laitojen sisäpuolella, ja sen olet varmaan nyt huomannutkin. Hevonen on yleensä maastossa vähän erilainen mitä kauemmaksi muista hevosista mennään, vaikka se olisi ns maastovarma. Valitettavasti ei ole olemassa mitään kikka kolmosta tai oikoreittiä onneen siinä, että hevonen ei koe ihmistä toiseksi hevoseksi, se kannattaa ensin ymmärtää. Se on laumaeläin. Onneksesi sulla on tottunut maastovarma hevonen ilmeisesti eikä mikään pommi. Helpoiten itsevarmuutta itsellesi saat menemällä toisen hevosen kanssa yhdessä maastoon mutta varmistu etukäteen että se toinenkin on rauhallinen. Osa hevosista on toki sellaisia että se seura ennemminkin kiihdyttää menohaluja. Omistajalta kannattaa kysellä miten vuokrahevonen yleensä maastossa reagoi niin osaat sitten varautua jos jotain on. Narunpyörittelystä kentällä ei tähän ole mitään isompaa apua, tai ehkä se vahvistaa ratsastajan itseluottamusta niin sitä kautta.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Black Beauty 
Päivämäärä:   7.5.25 09:26:02

Kohtelemalla hevosta ystävällisesti ja oikeudenmukaisesti, hoidat sitä niin hyvin kuin pystyt ja ratsastat niin hyvin kuin pystyt ja olemalla aina rauhallinen, joka tilanteessa. Eikä se luottamus sormia napsauttamalla tule vaan ajan kanssa hevonen oppii luottamaan suhun.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: fem 
Päivämäärä:   7.5.25 10:11:09

Jos mun vuokraaja altas tekemään jotain "maastakäsittelyä" ja "luottamusharjoituksia" niin olis saman tien ex vuokraaja!
Hevonen tarvitsee asiallista, reilua ja selkeää käsittelyä ja hyvää ratsastusta, ei muuta.
Aloittaja on nuori ja epävarma, hänen pitää käsitellä sitä asiaa itsessään ja jättää hevonen rauhaan.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: puff 
Päivämäärä:   7.5.25 10:31:25

Jos se hevonen kerran on tottunut maastoilemaan ja sillä on normaali perusluottamus ihmisiä kohtaan, se ei tarvitse sinuun mitään erityistä luottamussuhdetta lähteäkseen maastoon. Se lähtee sinne todennäköisesti joka tapauksessa, koska se on toimiva peruskoulutettu hevonen. Tarvitset itse lisää luottamusta siihen, että hevonen ei villiinny lähdettyään pois pihasta.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Joo-o 
Päivämäärä:   7.5.25 12:41:27

Kannattaa kysyä omistajalta lupa, ennen kuin harjoittelet itselle uusia maastakäsittelytapoja (esim. mainitsemasi TRT).

Jos sinua jännittää maastoilu uudella hevosella yksin (mikä on ihan terve reaktioja osoittaa järkevää suhtautumista ratsastuksen mahdollisiin riskeihin), niin onko sinun mahdollista saada joku kaveriksi mukaan maastoon? Vaikka toinen maastovarma hevonen ja ratsastaja, jolle maastot ovat jo tuttuja? Minusta tämä on ihan normaali tapa toimia uuden hevosen kanssa siihen asti, että tutustutte. Varmasti muutkin maastoilevat joskus, ja on kyse vain aikataulujen sopimisesta.

On ihan hyväkin olla hieman hereillä uuden hevosen kanssa maastoillessa. Tähän kuitenkin ensisijaisesti auttaa kaikki normaali käsittely ja ajan myötä tutustuminen, ja se, että pääsette käymään yhdessä maastossa turvallisesti. Kentällä tehtävät maastakäsinharjoitukset eivät niinkään vaikuta siihen maastoiluun, jos harjoitukset ovat sinulle uusia ja vasta harjoittelet sellaisia. Alkuun noissa harjoituksissa ajoitus ja hevosen lukeminen ei ole automaattisesti sillä tasolla, että se selvästi parantaisi hevosen luottamista. Opetteluun menee alkuun aikaa molemmin puolin.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.5.25 13:18:44

Yleensä kun sovitaan hevosen vuokraamisesta maastoiluun niin on aika selvä juttu, että ennen maastoon lähtöä mennä joitakin kertoja (esim. 5-10) kentällä. Parilla eka kerralla saattaa olla omistajakin mukana antamassa vinkkejä tai sitten vaikka kuten teillä, varmaan hevoselle tuttu tuntiopettaja.

Meillekin on joskus eksynyt joku "bondaaja" kokeilijaksi maastoratsastamiseen. Kävi nopeasti selväksi että ei ollut ihan mitä haettiin, kun tuota vuosikausia yksin maastoillutta hevosta ei tosiaan varsinaisesti tarvitse maastoon totuttaa tallin ympäri taluttamalla.

Jos maastoilu ei ole tuttua tai se jännittää, kannattaa hevonen vuokrata lähinnä kentällä työskentelyyn ja sillä varauksella että saattaisi joskus käydä maastossakin kunhan tutustuu. Näin omistaja saa myös realistisen kuvan siitä mitä etsitään, päiväunet mukavista metsäpolkukäppäilyistä on sitten erikseen. Kun yleensä jos omistaja etsii maastossa käyttäjää niin hän toivoo että oikeasti mennään maastoon ja usein vähän reippaammin. Vähän sama juttu kuin jos kerrot olevasi vab-ratsastaja ja todellisuudessa olet kerran kilpaillut seuran heb-kisoissa.

Maastossa ratsastaminen ei välttämättä ole sen helpompaa kuin mikään muukaan ratsastuksen laji.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: ,, 
Päivämäärä:   7.5.25 16:52:07

Ratsasta ympäristössä, missä olet itse varmempi ja tutustut hevoseen. Maastossa voi myös käydä taluttaen. Kun lähdet maastoon, niin joku kokenut mukaan varmalla ratsulla. Luottamus rakentuu, kun teet ihan normaaleja juttuja hevosen kanssa. Se voi viedä paljonkin aikaa. Jos heppa on tottunut maastoilemaan, se tuskin hermostuu uudestakaan ratsastajasta, mutta sinulle taas muun ihmisen seura rauhoittaa.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Pikkiriikki 
Päivämäärä:   7.5.25 18:02:27

Sellainen vinkki täältä, että aloita maastoilu niin, että ratsastat ensin normaalisti kentällä, ja teet loppukäynnit maastossa. Kentällä saat hyvän tuntuman hevoseen ja päivän mielialaan. Hevonen on töiden jälkeen toivottavasti rento ja rauhallinen myös kentän ulkopuolella. Kun huomaat, että kaikki sujuu, rentoudut itsekin ja uskallat pian lähteä myös suoraan maastoon.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Uusi 
Päivämäärä:   7.5.25 20:13:21

Taas tuli hyviä vinkkejä, kiitos kaikille!
Maastossa ollaan käyty nyt joku 7 kertaa niin että toinen (tai monta) hevosta mukana, ollut superkivaa ja mennyt hyvin. Jossain kohtaa tulee se tilanne että aikataulut ei sovi, joten valmistaudun henkisesti :-) Tuossa tuli monta ajatusta jotka tuntuu sopivilta.
Ja kun joku siitä mainitsi että kysy nyt lupaa jos rupeat maastakäsittelyä tekemään - ihan hyvä pointti sekin -ja soitin omistajalle ja omistajan mielestä se oli loistava idea. Mun opettaja antaa yksäreitä myös näissä asioissa niin kivahan tätäkin puolta opetella!

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: fem 
Päivämäärä:   7.5.25 20:20:30

Ei käy ihan täysillä se hevosenomistajasi...

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   8.5.25 01:14:19

Luottamukseen auttaa erityisesti se, että opit itse tuntemaan hevosen ja sen reaktiot. Tietysti alkuun ohjatusti kentällä ja maastossa porukalla, mutta esim. juuri talutuslenkitkin on tosi mukava liikutustapa, myös ihmiselle. Taluttaessa näet myös paremmin mitä hevonen touhuilee, jotta selästä sitten tiedät mihin tulee varautua. Maastakäsittelyn ei tarvitse olla mitään narunpyöritystä tai namien syöttöä. Tietysti ihan ensin kannattaa omistajalta kysyä osaako hevonen jo jotain edellämainituista ja jos osaa, niin voisiko omistaja neuvoa niitä sinulle, jotta toimitte sitten samoilla säännöillä. Mutta jos sen kanssa ei pahemmin mitään tuollaista ole harjoiteltu, esim. maastaratsastus on aika hyvää harjoitusta. Siinä siis kuljet hevosen vierellä ohjat käsissä ja noin pystyy aikalailla tekemään kaikkea samaa kuin selästäkin. Tämän myös jokainen ratsukoulutettu hevonen osaa tai vähintäänkin tajuaa lähes heti. Netistä löytyy varmasti videoitakin aiheesta.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   8.5.25 06:50:27

Mitä lisäarvoa maastaratsastus tuo tähän tilanteeseen? Siis jos ongelma on se, että aloittaja jännittää maastoon lähtöä. Se on myöskin aika vaikea laji, ratsastustakin vaikeampi, jos tarkoitus on muutakin kuin kävellä hevosen vieressä ohjat kädessä.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   8.5.25 07:05:33

Kuten sanottu, sillä hevosella tuskin on tarvetta rakentaa erityistä luottamussuhdetta sille arkipäiväistä asiaa varten. Syy miksi rutinoitunut maastoilija ei luota ratsastajaansa lähteäkseen rennosti maastoon on tasan se, jos ratsastaja osoittaa ettei ole luottamuksen arvoinen. Oma jännityksesi on siis luultavasti ainoa este teidän toimivan luottamussuhteen tiellä. Miksi hevonen luottaisi ratsastajaan, joka ei luota itseensä?

Jos taluttelu ja maastakäsin harjoitukset auttavat sinua rakentamaan luottamusta itseesi ja hevoseen niin senkun teet niitä. Riski piilee siinä, että jos niissäkin jännität ja olet epävarma, kasvatat vain hevosen epäluottamusta sinuun.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   8.5.25 07:28:24



"Mitä lisäarvoa maastaratsastus tuo tähän tilanteeseen? Siis jos ongelma on se, että aloittaja jännittää maastoon lähtöä. Se on myöskin aika vaikea laji, ratsastustakin vaikeampi, jos tarkoitus on muutakin kuin kävellä hevosen vieressä ohjat kädessä."

Samaa arvoa, kuin talutuslenkitkin. Omasta mielestäni hevosten kanssa tehdään asioita ylipäätään liian vähän maastakäsin. Maastaratsastusta on hyvä harjoitella ensin kentällä, mutta sitähän voi myös tehdä maastossa, jolloin lenkkiin saa mukaan vähän työmeininkiäkin. Se voi alkuun tuntua oudolta ja haastavalta, mutta ihan kuten ratsastuksessakin, ei sitä tarvitse täydellisesti osata ja alkuun riittää varsin hyin, että se on "vain kävelyä hevosen vieressä ohjat kädessä". Jollei niistä naruista ala ihan kohtuuttomasti riuhtomaan, ei satunnaisella maastaratsastuksella varmasti aikuista hevosta saa kukaan pilattua. Etuna taas on se, että oppii näkemään ja tuntemaan miten hevonen toimii, oppii käyttämään ohjasapuja paremmin, näkee itse vierestä miten hevonen liikkuu ja kuinka se reagoi apuihin ja ympäristöönsä. Myös ohjasajo on hyvä laji, mutta siinä on jo sen verran paljon ylimääräisiä liikkuvia osia, että se kannattaa aloittaa ohjaajan kanssa.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   8.5.25 08:11:02

Jos ei uskalla lähteä maastoon ratsastaen, niin ihan viimeiseksi se kannattaa aloittaa vieraalla lajilla eli maastaratsasten hevosella, joka ei sitä osaa. Suitset päähän ja pitkä talutusnaru.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Joo-o 
Päivämäärä:   8.5.25 09:16:49

Uusi, tuohan kuulostaa hyvältä, että olet jo käynyt porukassa maastossa. Maastakäsittelyä on tosi kiva opetella, varsinkin opettajan kanssa, ja auttaa paljon sitten jatkossa kaikkien hevosten käsittelyssä, kun oma ajoitus ja hevosen lukeminen paranee.

Minulla on monen hevosen kanssa ollut tapana taluttaa tai ratsastaa sekä alku- että loppukäynnit jossain lähipolulla/pikkutiellä. Varsinkin, jos hevonen on ollut sellaisessa paikassa, missä tarhataan yksin/pienessä tarhassa tai vain osan päivää, eli on todennäköisesti seisoskellut paikoillaan ennen ratsastusta ja seisoo sen jälkeenkin. Tästä tulee mukavasti rutiinia, jolloin maastoon meneminen koko ratsastuksen ajaksi ei ole sitten iso juttu.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: Pierun törähdys 
Päivämäärä:   8.5.25 12:23:29

Mun mielestä hevosten kanssa touhutessa paras on just se suhde hevoseen. Luottamussuhde rakentuu pikkuhiljaa, kun toimii yhdessä hevosen kanssa. Itse tutustun hevoseen ihan siinä peruskäsittelyn lomassa. Se, miten helppoa se on, riippuu tietenkin siitä, millainen hevonen on, esim. onko se enemmän ulospäinsuuntautunut vai sisäänpäinkääntynyt jne. Harjaillessa selviää, tykkääkö hevonen kosketuksesta, onko se mielellään vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa vai onko se sellainen, joka arvostaa omaa tilaa ja hyvin pieniä eleitä. Taluttaessa selvennän hevoselle, missä haluan sen kulkevan ja että minun tilaani ei saa tulla kutsumatta. Kun teemme yhteistyötä hevosen kanssa, minä päätän, missä se saisoo ja milloin saa liikkua. Se ei ole vapaa-aikaa. )Joidenkin hevosten kanssa vietän myös vapaa-aikaa niin, että hevonen saa tulla luokseni, jos haluaa, mutta en hae enkä houkuttele.) Yleensä näillä eväillä saan jo vieraankin hevosen kanssa ihan hyvät rajat asetettua, olettaen, että hevosella on jo jonkinlaiset käytöstavat olemassa.

  Re: Luottamussuhteen rakentaminen uuteen hevoseen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   8.5.25 12:28:17

vietä aikaa sen kanssa. rapsuttele paljon, etsi lempi kohdat mistä kihnuttaa. taluttele jos on helpompaa sulle kuin selästä. ei siihen ihmeitä tarvita, aika auttaa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.