Lähettäjä: *
Päivämäärä: 6.5.25 16:38:40
"Pienyrittäjän keskimääräinen tulo suomessa muuten on pienempi kuin palkansaajan. Talliyrittäminen ei ole sieltä kannattavimmasta päästä, joka täytyy yrittäjäksi alkavan oikeasti myös ymmärtää."
Pienyrittäjiä on monenlaisia. Vaikka yrittäjille yleisesti on tyypillistä tehdä paljon töitä, aika harva yrittäjä sentään on töissä läpi vuoden seitsemänä päivänä viikossa niin, että töissä ollaan ensimmäistä kertaa aamuvarhaisella ja viimeistä kertaa iltamyöhällä. Tallinpitäjille tämä on tavallista. Samoin pienyrittäjän investoinnit ja pääoman tarve eli myös RISKIT voivat olla hyvinkin pienet ja maltilliset. Talliyrittäjällä eivät ole, ja myös tälle pitää löytyä hinta.
"Osaamisesta ja ammattitaidosta maksetaan aina enemmän joka alalla, ja jos pystymetsästä perustat lainarahalla, ilman koulutusta ja kokemusta yrityksen, ei se talliyrityksenä tuota varmasti enempää kuin työ missään muussakaan alkavassa yrityksessä."
En oikein tiedä, miksi tallinpidon yhteydessä otetaan mielellään puheeksi täysin osaamattomat ja kokemattomat tallinpitäjät, kun heitä on tosiasiassa melko vähän. No, jos lasketaan mukaan jokainen pieni kotitalli, jossa on tallinpitäjän oman hevosen lisäksi 1-2 asiakkaiden hevosta, sitten heitä on paljon, mutta jos lasketaan talliyritykset, joista jonkun on tarkoitus saada koko elantonsa, niin harva täysin kokematon siihen ryhtyy. Kuitenkin näissä keskusteluissa joku on aina korostamassa sitä, ettei osaamattomalle ja ammattitaidottomalle voi mitään maksaa.
"Mä luulen että ihan tavallinen asiakas ei ole kovinkaan kiinnostunut yrittäjän tuloista tai omaisuudesta vaikka talliyrittäjä niin kuvittelee."
Luule vain, mutta tosiasiassa esim. tallinpitäjän hevosten lukumäärä tuntuu tälläkin foorumilla olevan aihe, joka puhuttaa vuodesta toiseen. :)
"Mutta kannattavuuslaskelmiin ei "hupiostoja" voi huomioida. Jos mä tienaan 6t bruttona kuussa, mun on turha valittaa paskasta palkasta laskemalla, mitä jää lainanlyhennyksiin kolmen hevosen kulujen jälkeen."
No kuka sitten laskee "hupiostot" kannattavuuslaskelmaan? Paitsi tallinpitäjän hevosmäärää kyttäävät asiakkaat? Tallinpitäjän hevosten lukumäärällä ei ole mitään tekemistä tallin kannattavuuden kanssa, koska tallinpitäjän hevosten kulut (paitsi jos ovat tuntihevosia) eivät ole yrityksen kuluja. Samoin palkkaa ei lasketa niin, että siitä vähennetään ensin omat harrastuskulut, vaan harrastuskulut maksetaan palkasta. Eiköhän jokainen järjissään oleva yrittäjä sen tiedä. Osa asiakkaista ei kyllä näytä tietävän.
"Ei millään muulla alalla asiakkaan huolena ole, saako yrittäjä elannon vai ei. "
Totta kyllä, mutta aika harvalla muulla alalla myöskään kyseenalaistetaan yrittäjille niin suoraan ja röyhkeästi päin naamaa heidän hinnoitteluaan tai yritetään samassa mittakaavassa esim. lypsää maksuttomia lisäpalveluja. Vaikka tosiaan yrittäjien elannosta harvalla muullakaan alalla asiakas kantaa huolta, niin toisaalta harvoin asiakkaat myöskään kyttäävät yrittäjien yksityiselämää ja rahankäyttöä niin henkilökohtaisella tasolla kuin hevosalalla. Vai oletko kuullut, että parturi-kampaajan tai kaupan omistajan asiakkaat olisivat kassalla laskeskelleet yrittäjän lemmikkien lukumäärää, vahtineet, kuinka usein auto vaihtuu, tai ilmoittaneet, että kyllä on pskapuhetta, että täytyisi muka kulujen nousun vuoksi nostaa hintoja, kun yrittäjä kävi taas viime talvilomalla etelässä? Ja sitten pitää huomioida vielä sekin, että kaikki tuo yllä kuvattu siis tapahtuu kaiken lisäksi alalla, joka teettää yrittäjällä poikkeuksellisen paljon töitä ja jolla on aivan poikkeuksellisen huonot katteet.
Kun puhutaan siitä, mikä on "omituista ja leimallista" hevosalalla, niin kannattaa sitten muistaa myös se asiakkaiden osuus asiasta. Nimittäin jos hevosalan yrittäjät käyttäytyvät omintakeisesti (niin kuin jossain määrin tekevätkin), kyllä myös asiakaspuolella on sellaista käytöstä ja sellaisia asenteita, jotka eivät ole lainkaan tavanomaisia muissa yrittäjä-asiakas-suhteissa.
Ja siitä "syyllistämisestä" vielä. Toivon, ettei tässä nyt sekoiteta kahta asiaa. Se, että yleisissä hevosalaa koskevissa keskusteluissa koetetaan vääntää rautalangasta sitä tosiasiaa, että tallinpitäjä ei todennäköisesti ryöstä asiakkaitaan vaan että hän todennäköisemmin saa työstään ala-arvoista palkkaa, ei ole suoraan sama asia kuin yrittäjien keskustelut omien asiakkaidensa suuntaan. Vaikka itsekin koetan aina silloin tällöin valottaa hevosalan tilannetta ja faktoja nettikeskustelussa, se millään muotoa tarkoita sitä, että kulkisin omien asiakkaideni perässä tallinkäytävällä valittamassa, että he eivät maksa tarpeeksi. Ei tämä nettikeskustelu ole mikään asiakaspalvelutilanne, eikä tässä syyllistetä ketään tai kenenkään yksittäistä asiakasta. Jos joku syyllistyy siitä, että kerrotaan faktoja hevosalan yleiskuvasta, kenen syy se sitten on?
|