Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  1999-luvun kotimainen GP-taso ja muut esteillä

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   3.5.25 08:15:31

Ponit hyppäs 130 luokkia abc-ponikukko Cupissa melkein viikkotasolla. Junnut hyppäs 140 tasolla, nuoret 150 ja sennut 160 mestaruuskisoissa.

GP oli 140+150 ja sarjapalkintona Land Rover! Eli löytyi sponsoreita, voittajavetokin oli veikkauksessa.

Pitkä vesi mentiin poneillakin.

Mihin katosi tämä? Hevosmiestaidon ja perusratsastuksen puutteeseen? Ei olla tallilla enää aamusta iltaan hoitamassa karsinoita ja kamoja ja olla hevosten kanssa niin, että oikeasti opitaan niiden sielun elämä?

Ostetaan isolla rahalla kyvykäs hevonen, ennen tehtiin itse?

Mielenkiintoista, että esteratsastus on näin rapistunutta. Kuulin, että kevään 140 luokassa oli yksi lähtijä. Aika surullista.

  Re: 1999-luvun kotimainen GP-taso ja muut esteillä

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   3.5.25 08:16:10

Ja joo, tarkoitin 1990-lukua.

  Re: 1999-luvun kotimainen GP-taso ja muut esteillä

Lähettäjä: Nih 
Päivämäärä:   3.5.25 09:04:04

Ei ihan koko totuus. 90-luvulla radat ja pohjat olivat erilaisia ja hevoset myös. Suomi oli jämäsijoilla aina kv kisoissa vaikka täällä näennäisesti hypättiin isoa gptä. Estekalusto oli painavaa ja hevoset kolauttelivat pudottamatta. Videolla ratsastus näyttää todella kamalalta ketä silloin niitä luokkia hyppäsivät.

Nykypäivänä kansallisella tasolla riittää 145 ja joku finaali 150, sillä muut vaatimukset ovat paljon vaikeampia ja esteet keveämpiä. Suomella on parin joukkueellisen verran NC-edustajia. Ikäkausiratsastajat saavat menestystä säännöllisesti PM- ja EM- tasolla jne.

Aikaisemmin kv menestys oli parin ulkomaille lähteneen pioneerin varassa. Nykyään mennään ja tullaan ympäri Eurooppaa.

Kulut ovat nousseet mielettömästi kyllä, mutta tämä ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Ratsastus on muuttunut kilpatasolla myös Euroopassa entistä enemmän rahankkaiden harrastukseksi.

Poniratsastus on syvässä alhossa, mutta tämä johtuu osaksi myös siitä että tilalle on tullut lapsiratsastus joka taas on paljon helpompi homma koska aikuiset pystyvät kouluttamaan hevosia ja toisaalta on myös parempi ponnistuskauta junnuluokkiin kuin ponit. Aikoja jolloin 16-vuotiaat hieman liian isot tytöt hyppäävät poneille 130 en kaipaa.

Vanhojen muistelussa kannattaa muistaa että muutkin asiat kuin luokkien korkeudet vaikuttavat tason mittaukseen. Tällä hetkellä 140-menijöitä on paljon enemmän kuin aikasemmin mutta kynnys lähteä suomesta isompiin kisoihin on paljon pienempi ja tästä syystä talvikaudella viivalle ei niin moni päädy Suomessa.

Jos laitetaan 90-luvun gp ratsukot nykypäivän 145 gp:tä hyppäämään niin aika paljon puomit lentävät.

  Re: 1999-luvun kotimainen GP-taso ja muut esteillä

Lähettäjä: mies 
Päivämäärä:   3.5.25 10:45:29

Kaikki mitä nih kirjoittaa on totta, mutta totta on myös että nykynuorisoa ei kiinnosta hevosmiestaidot, halutaan vain kisata ja saada ruusukkeita - ja päivittää instaa.
Just eräs kansallisella tasolla hyppäävä 17v neiti katsoi silmät pyöreänä kun kysyin mitä sun hevonen syö? Hänellä ei ollut aavistustakaan, ei myöskään kengitysvälistä tai milloin heppa oli raspattu... eikä paljoa tuntunut kiinnostavankaan, koska "joku" hoitaa...

  Re: 1999-luvun kotimainen GP-taso ja muut esteillä

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   3.5.25 16:30:53

Jep. Voisikohan silti olla enemmän menestystä nykyiselläkin GP tasolla, jos oikeasti itse putsattaisiin karsinat ja kamat. Eikä rahalla ostettaisi hienointa kisahevosta, jonka harjassa roikutaan pari kautta.

Katselin verryttelyä yksissä kisoissa ja jopa laukannostot oli ihan karmivaa katsottavaa. Perusratsastuksen taso tosi huono. Ammattilaisilla hallussa, mutta siellä 120luokkien hyppääjillä ei hajuakaan.

Ylellä oli juttu hoitajakulttuurin katoamisesta, mutta siitä tuli mieleen, että kyllä se ratsastajakulttuurikin on muuttunut.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.