Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: nana 
Päivämäärä:   24.4.25 10:27:36

Johtajuusketjun innoittamana

Miksikä sitten kutsutte tälläistä ongelmaa, jos kunnioitus on sanana nykypäivänä punainen vaate:

Omistaja x antaa suokkipoikansa juosta suoraan tarhasta karsinaan. Toisella taluttajalla on aina kova työ taluttaa asiallisesti hevonen karsinaan, ettei juokse edellä kuusinolla vieden, vaan joutuu pysäyttämään hevosen vaikka kymmenen kertaa matkalla, ettei rynni. Omistaja x päästää narussa ollessa hevosen kulkemaan ensin porteista, oviaukoista, taluttaa ketjulla lyhyellä narulla. Toisella taluttajalla on kova työ aina pysäyttää hevonen ennen jokaista kapeaa kulkuaukkoa ja pyrkii pitämään narun löysällä ja narun liikkeen avulla ja äänellä hidastaa hevosta. Toinen taluttaja joutuu taluttaessaan jatkuvasti muutaman askeleen välein huomauttamaan hevosta, missä sen paikka taluttaessa on, kun pyrkii jatkuvasti liian eteen, taluttajasta ohi. Ei vaan "sisäistä" missä sen pitäisi olla, mutta hidastaa kyllä, kun huomautetaan, mutta jatkuvasti saa huomautella. Taluttaessa saattaa myös hajamielisesti tulla ihmisen kävelyuralle, eli pönkäistä ihmistä kylkeen muutaman askeleen ajan, kunnes ihminen saa pyydettyä hevosta väistämään sivulle missä kuuluikin kävellä.

Miksikä tätä sitten kutsutaan? Mielestäni kuvaavin termi nimenomaan on, että omistajan x hälläväliä käsittelyllä, hevonen ei opi ikinä kunnioittamaan sitä, että ihmisen yli ei kävellä, ihmistä väistetään eikä tulla päälle, pidetään väliä. Se ei ikinä opi, missä sen kuuluu kävellä, eikä voi kulkea puolen hevosenmittaa liian edessä. Mikä on sitten nykypäiväinen termi tälläiselle hevoselle, joka omin sanoin epämääräisellä käsittelyllä ei opi kunnioittamaan ihmistä taluttaessa vaan saa tehdä omistajan x toimesta mitä haluaa?

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   24.4.25 10:29:23

Nykypäivän termi on tyhmä omistaja

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: eppu 
Päivämäärä:   24.4.25 10:35:18

Termi on epäjohdonmukainen käsittely.

Miksi olet päättänyt, että nimenomaan "toisen taluttajan" käsittely on oikea tapa käsitellä hevosta?

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   24.4.25 10:39:21

Ei siihen mitään adjektiivia tarvita. Kysehän on vain yksinkertaisesti epäjohdonmukaisesta käsittelystä, jonka takia hevonen on oppinut kulkemaan itse valitsemaansa vauhtia ja reittiä. Se on ihan puhtaasti opittua käytöstä, ei mitään "sikailua", "v*ttuilua", "epäkunnioitusta" tms.

Mietipä, jos sinulle itsellesi olisi vaikkapa autokoulussa ja aina muutenkin opetettu, että punaisiin valoihin ei tarvitse pysähtyä ja kolmion takaa tullessa ei tarvitse väistää, ja sitten yhtäkkiä pitäisikin pysähtyä ja väistää. Sitten sinulle rähjättäisiin, että kuinka et kunnioita liikennesääntöjä ja muita ihmisiä, koska et väistä. Olisit varmastikin hyvin hämmentynyt ja ihmettelisit, että mitenhän tässä nyt oikein pitäisi toimia, pitäisikö jatkaa niin kuin sinulle on aina opetettu ja niin kuin olet aina tehnyt vai pitäisikö muka uskoa, kun välillä joku muu väittääkin jotain muuta.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: eppu 
Päivämäärä:   24.4.25 10:40:34

Minun korvaani nimittäin kuulostaa, että tämä "toinen taluttaja" on vähän epämääräinen, huolimaton taivaanrannanmaalari jonka huomio on jossain ihan muualla kuin hevosessa. Hevonen ei ole koira, sitä ei vedetä perässä kuin pulkkaa, Itse olen sitä sukupolvea, jolle on opetettu että taluttajan paikka on hevosen kaulan/lavan kohdalla, ja taluttaja menee hevosen edelle ainoastaan oviaukoissa, enkä siksi voi ymmärtää tätä nykypäivän trendiä jossa hevosta vedetään selän takana pitkässä narussa.

Jos taluttaja on oikealla paikalla hevosen kaulan/lavan kohdalla, niin taluttaja ei jää missään tilanteessa hevosen alle ja saa aina käännettyä hevosen ympyrälle itsensä ympäri. Jos taluttaja kävelee suoraan hevosen edessä, hänellä on suuri riski jäädä hevosen alle mahdollisessa säikähdystilanteessa, koska hevonen ei näe kovinkaan hyvin siihen suoraan eteensä lähietäisyydelle.

Eli, vaikuttaa siltä että tämä "toinen taluttaja" opettaa hevoselle omin päin asioita, joita omistaja ei opeta hevoselle, ja hevosparka on siksi ihan sekaisin siitä missä sen pitää milloinkin olla. Sitä käsitellään epäjohdonmukaisesti.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: q 
Päivämäärä:   24.4.25 10:40:48

eppu, ai sunko mielestä omistajan käsittely on oikein? Et voi olla tosissas :D

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: q 
Päivämäärä:   24.4.25 10:43:19

Ahaa et näköjään lukenut koko tekstiä, kun sun mielestä "toinen taluttaja" taluttaa hevosta jossain pyllyn kohdalla :D Sehän nimenomaan joutui korjaamaan kokoajan hevosen paikkaa, kun yrittää kävellä liian edessä. Vai eikö sunmielestä hevosen kuulu kulkea löysälläkin narulla tuossa mainitsemassasi sijainnissa?

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: eppu 
Päivämäärä:   24.4.25 10:43:57

Aloittajan kuvauksen perusteella on mahdotonta sanoa, mutta tässä tapauksessa olen sitä mieltä että tämä "toinen taluttaja" toimii väärin ja omistajan ohjeiden vastaisesti, jos hänellä on huomattavia ongelmia hevosen kanssa ja omistajalla ei.
"Toinen taluttaja" olettaa, että hevonen osaa asiat joita sille ei ole opetettu tai joita sen kanssa ei ylläpidetä jatkuvasti. Aiempi kommentoija kuvasi tilannetta hyvin, hevoselle on opetettu eri liikennesäännöt kuin mitä tämä "toinen taluttaja" haluaa sen noudattavan. Toinen taluttaja toimii siis epäjohdonmukaisesti tavalla, jota hevonen ei osaa.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: eppu 
Päivämäärä:   24.4.25 10:45:27

Kuten kirjoitin, hevosta ei taluteta löysällä narulla, vaan naru on tuntumalla ihan kuten ohjakin silloin, kun ollaan töissä. Sen narun tulee olla tuntumalla, jotta taluttaja voi reagoida mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin riittävän nopeasti.

Toistan uudelleen - kyseessä on 500kg hevonen, ei mikään villakoira tai pulkka.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 10:45:49

Hevonen toimii kuten on opetettu. Tuo on opetettu menemään edellä.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: nana 
Päivämäärä:   24.4.25 10:57:30

eppu päätti näköjään oikein olan takaa ymmärtää väärin, ei se mitään.

Kyllä, hevosen kuuluisi nimenomaan kävellä niin, että taluttaja on kaulan/lavan kohdalla. Silloin jos hevonen pyrkii kokoajan kävelemään niin, että ihminen jää lavan taakse, se kulkee liian edessä.

Onko sinun mielestäsi oikein, että hevosen annetaan rynniä vaikka tarhan portista ulos niin, että hevonen kiihdyttää ennen porttia, omistajan x käsistä naru pitenee ja hevonen rynnii portista ensin, sitten lähdetään keräämään livennyttä narua käsiin ja hevonen kääntyy taluttajaa kohti ja loppumatka jatketaan lyhyellä narulla vetäen vastaan hevosta, joka mielummin juoksisi sisään.

Vai se, miten kuvailin toisen taluttajan toimivan, joka pitää hevosen jatkuvasti lavan kohdalla, ja mielummin pysäyttää hevosen kuin antaa sen kävellä taluttajan ohi?

Pointti oli kuitenkin se, minkälainen hevonen tälläisen omistajan x käsittelystä tulee? Mitä se on? Mitä se ei ole?

Jos hevonen osaa hidastaa kun sille huomauttaa, että hei, olet menossa taas liian edessä, se reagoi oikein ja odottaa. Hevonen siis ymmärtää, että pitää odottaa. Jos tiedät, että stop merkin kohdalla tulee pysähtyä, mutta et pysähdy, koska on kiire, et kunnioita liikennemerkkiä.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   24.4.25 11:08:05

"Hevonen siis ymmärtää, että pitää odottaa."

Hevonen ymmärtää että pitää odottaa kun sitä pyydetään odottamaan. Selkeästi se ei tiedä, että pitäisi odottaa jo pyytämättä kun omistajan kanssa kävellään eri tavalla.

"Noudattaa ohjetta" on minusta hyödyllisempi ajatus kuin ihmisen kunnioittaminen, mikä menee monella vähän yli ymmärryksen ja mystiikan puolelle.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   24.4.25 11:13:29

Itsepäisyys, huonoksi jalostunut luonne.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   24.4.25 11:15:33

Kuten jo todettu, omistaja on opettanut hevosensa toimimaan noin ja sehän ei ole hevosen vika, se tekee, miten on opetettu.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   24.4.25 11:31:26

Itsekin puhuin usein kunnioituksesta, mutta kunnioitus ei ole sellainen asia jonka voisi vaan olettaa hevosen tietävän, vaan kyllä se pitää sille opettaa.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: Just niin 
Päivämäärä:   24.4.25 11:44:54

Mulla on kaksi isoa suomenjullia. Jokaiselle, joka niitä käsittelee, olen kertonut perusspeksit. Kulkevat kaikkien kanssa kuin ihmisen mieli, kun tavat pysyvät aina samana. Jo sillä kumpi otetaan ensin tarhasta on suuri merkitys. Ylempiarvoinen laumassa ensin ja kun viedään tarhaan niin toisin päin, että alempiarvoinen tarhaan ensin, jotta pystyy väistämään ylempiarvoista. Ihan normaalia hevosmiestaitoa.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: Joo-o 
Päivämäärä:   24.4.25 13:13:21

Koulutuksen puute käsittelijän 2 tavoille. Omistajalla ei ongelmaa, koska sekä ihmisellä että hevosella on sama odotus ja totutut toimintatavat. Käsittelijä 2:n tavoille ei sen sijaan ole opetettu riittävästi ja riittävän selkeästi, koska hänellä on ongelmia hevosen kanssa. Ei voi olettaa, että hevonen jostain ilmasta nappaisi tiedon siitä, miten milloinkin toimitaan.

Halusit adjektiivin, niin tämän saatteen myötä sanon että kouluttamaton.

Minkä adjektiivin aloittaja antaisit? Nyt antamasi "termi" on kahden lauseen kuvailu: "Mielestäni kuvaavin termi nimenomaan on, että omistajan x hälläväliä käsittelyllä, hevonen ei opi ikinä kunnioittamaan sitä, että ihmisen yli ei kävellä, ihmistä väistetään eikä tulla päälle, pidetään väliä. Se ei ikinä opi, missä sen kuuluu kävellä, eikä voi kulkea puolen hevosenmittaa liian edessä."

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   24.4.25 13:17:49

Tuolle adjektiivi on kouluttamaton hevonen.

Jos hevonen on koulutettu asianmukaisesti kulkemaan taluttaessa, ei ole merkitystä jos henkilö x päästää hevosen kulkemaan vapaana ja henkilö y taas taluttaa.

Mutta jos hevosta ei ole opetettu talutukseen, ei se tietenkään osaa siinä asiallisesti toimiakaan.

Kyseessä on siis kaksi täysin erilaista tilannetta eivätkä ne vaikuta toisiinsa mitenkään.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 13:35:05

Olipas sekava teksti. Mutta joo, epäjohdonmukainen käsittely on oikein sopiva termi. Voihan sitä tietysti puhua kunnioituksestakin, itse en puhuisi, koska siihen sisältyy helposti oletus, että hevonen jotenkin vastustaa ihmistä. Hevonen tekee niin kuin sille opetetaan, mutta jos käsittely on epämääräistä ja vaihtelevaa, se ei voi tietää mitä siltä halutaan.

Usein hevosen käsittelijä ei ymmärrä, mitä tarkkaan ottaen opettaa hevoselle sitä käsitellessään, minkä seurauksena lopulta ratkotaan hevosen "ongelmakäytöstä" sen sijaan että opeteltaisiin toimimaan johdonmukaisesti.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 13:44:57

Se nyt on se ja sama, missä kohtaa se hevonen kulkee, jos se kulkee vaivatta. Hevosen kuuluu kulkea naru kiristymättä meni se edessä, takana tai sivussa. Suurin osa onnettomuuksista tuskin tapahtuu sillä, että rentoa hevosta talutetaan pitkällä löysällä narulla takana, eipä ne siitä kovin helpolla yli juokse. Riski on suurin siinä aivan vieressä, että hevonen hyppää säikähtäessä sivulle ja päälle. Ihan turha kuvitella sitäkään, että saat sivulta hevosen pään itseesi käännettyä riimulla vierestä kulkien jos se on lähtevää sorttia. Ei muuten onnistu.

Pääasia on se, että hevonen on rauhallinen ja kuulolla taluttajan suhteen jatkuvasti ja naru ei kiristy, eikä se, missä kohtaa se nyt tasan tarkkaan kulkee. Ne on makuasioita enemmän.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   24.4.25 13:50:48

Jos koira toimii noin, sitä ei ole koulutettu tai opetettu tavoille. Sama pätee lapsiin ja hevosiin.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 13:51:48

Ja ilmeisesti nyt itse ajattelet olevasi tämä oikealla tavalla kunnioitusta hakeva ja asiallinen taluttaja? Kenties omistajan käytös ei nyt ihan järkevää ole, jos kerran antaa ovistakin hevosen itse kulkea. Mutta tosiasiahan on että ei se hevonen sinullakaan toimi, ja syy ei ole varsinaisesti omistajan vaan et sinäkään osaa.

Hevonen on yleensä oikeasti aika järkevä näissä talutusasioissa. Kyllä se helposti huomaa kuka mitäkin hakee ja kenen kanssa kannattaa kulkea kunnolla. Hevonen sietää niin aloittelijaa kuin ammattilaista, mutta toimii näiden kanssa usein vähän eri tavalla. Jos jatkuvasti joudut pysäyttelemään tai ohjaamaan hevosta pois reitiltäsi, niin hevonen ei kunnioita SINUA. Itse siis joudut tämän työn tekemään. Vaikka saisit koulutetun hevosen vuokrahevoseksesi tms ei se välttämättä kovin kauaa toimi toisten asetuksilla. Kannattaa siis kiinnittää huomio ensisijassa omaan toimintaan. Kyllä se hevonen oikeasti osaa jos tahtoo.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 13:59:34

"Miksikä sitten kutsutte tälläistä ongelmaa, jos kunnioitus on sanana nykypäivänä punainen vaate"

Nykypäivänä? Mulla on takana 45 vuotta hevosten käsittelyä, enkä muista koskaan ajatelleeni, tai että minulle olisi opetettu, että koulutuksellisella ongelmalla olisi jotain tekemistä kunnioituksen kanssa.

Oppimisteoreettinen lähestymistapa hevosten käsittelyyn ja kouluttamiseen ja siitä johdetut simppelit metodit ovat nekin tuttuja jo parinkymmenen vuoden takaa. Suosittelen tutustumaan, saat hyviä työkaluja johdonmukaiseksi opetteluun, jos ymmärrät pointin.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 14:03:25

Kyllä se on kouluttamaton hevonen joka on oppinut ryysäämään.
Vihon viimenen tapa on päästää hevonen irti portilla. Aina käännetään ja sitten vasta naru irti.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: nana 
Päivämäärä:   24.4.25 14:05:36

., Nimenomaan, ei kunnioitakaan. Nimenomaan, joutuu tehdä työtä, mitä ei joutuisi tekemään jos ei saisi toisen kanssa rellestää miten haluaa.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   24.4.25 14:22:40

"Mielestäni kuvaavin termi nimenomaan on, että omistajan x hälläväliä käsittelyllä, hevonen ei opi ikinä kunnioittamaan sitä, että ihmisen yli ei kävellä, ihmistä väistetään eikä tulla päälle, pidetään väliä"

Ei tällä ole kunnioituksen kanssa mitään tekemistä.
Ehkä osuvin vertaus olisi se, että opettaja 1 opettaa, että 1+1=3 ja sitten opettaja 2 opettaa että se 1+1=4

Et tiedä mikä on oikea vastaus ja voit vain arvailla kumpi tulos kelpaa milloinkin. Tänään se on ensimmäinen, huomenna se toinen. Ja mitä useammin jompi kumpi on oikein, se vastaus tietenkin vahvistaa sinun oletustasi että kyseinen vastaus on oikein.

Sama pätee eläimen oppimiseen.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: PP 
Päivämäärä:   24.4.25 14:34:42

"Ihan turha kuvitella sitäkään, että saat sivulta hevosen pään itseesi käännettyä riimulla vierestä kulkien jos se on lähtevää sorttia. Ei muuten onnistu.
"

Nimenomaan siitä kaulan kohdalta onnistuu. Hevonen menee sinne minne turpa osoittaa, ja kaulan kohdalta taluttaessa ihminen pystyy hallitsemaan sitä minne se turpa osoittaa.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   24.4.25 14:46:00

” hevosparka on siksi ihan sekaisin siitä missä sen pitää milloinkin olla. Sitä käsitellään epäjohdonmukaisesti.”

Ihan vaan puuttellisen koulutuksen saanut hevonen. Meillä pihassa 5 hevosta ja kaikki juoksee vapaana tarhaan ja tarhasta talliin. Meillä syntyneet tehneet tätä varsasta asti. Jos haen tarhasta yhden hevosen niin se tulee sieltä ihan asiallisesti narussa eikä yritä juosta mihinkään. Tai jos päätän tarhata ne narussa niin ei ne kisko minua perässä vaan kulkee vierellä. Esim lomittaja tarhaa narussa molempiin suuntiin, samoin kuin puolisoni jos tarhaa hevosia. Eli hevosen ei tarvitse suorittaa 24/7 samalla tavalla, se pitää opettaa toimimaan eri tavoilla ja sitä kutsutaan koulutukseksi.

Ja jos joku kysyy miksi tarhaan vapaana, niin säästää aikaa. Uudet hevoset oppineet tähän tapaan muutamassa viikossa.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: Omistaja y 
Päivämäärä:   24.4.25 15:05:09

Miksi tarinassa esiintyy omistaja x mutta ei muita omistajia?

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 15:18:02


"Mielestäni kuvaavin termi nimenomaan on, että omistajan x hälläväliä käsittelyllä, hevonen ei opi ikinä kunnioittamaan sitä, että ihmisen yli ei kävellä, ihmistä väistetään eikä tulla päälle, pidetään väliä"

Ei tällä ole kunnioituksen kanssa mitään tekemistä.
Ehkä osuvin vertaus olisi se, että opettaja 1 opettaa, että 1+1=3 ja sitten opettaja 2 opettaa että se 1+1=4

Et tiedä mikä on oikea vastaus ja voit vain arvailla kumpi tulos kelpaa milloinkin. Tänään se on ensimmäinen, huomenna se toinen. Ja mitä useammin jompi kumpi on oikein, se vastaus tietenkin vahvistaa sinun oletustasi että kyseinen vastaus on oikein.

Sama pätee eläimen oppimiseen."

Juuri näin. Ja jotkut oppivat sietämään tämmöistä epäjohdonmukaisuutta paremmin, toiset taas stressaantuvat siitä. Molemmista voi aiheutua "ongelmakäytöstä": sietäminen voi muuttua turtumiseksi ja stressi arvaamattomiksi reaktioiksi.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: __ 
Päivämäärä:   24.4.25 17:23:03

No ainakaan tuo hevonen ei kunnioita ihmisen 'kuplaa' vaan tulee iholle miten lystää ja milloin se mieleen putkahtaa.

Olisiko kouluttajana ollut joku sellainen, jonka mielestä vain salliva kasvatus on lempeää kasvatusta ja mistään ei saa rankaista.

Ei pidä heittää lasta pesuveden mukana: "kunnioitus" on täysin käyttökelpoinen käsite sosiaalisten eläinten käytöksestä puhuttaessa, vaikka sitä ihmistävästi väärin käytetäänkin. Tarkoitan kunnioituksella nyt sitä, että eläin on sisäistänyt sosiaalisen toiminnan perustan eli vuorovaikutteisuuden, ja soveltaa sitä myös ihmisiin.

Emä yleensä opettaa varsalle ainakin perustat sille, että toisen kuplaan ei tulla miten ja mistä ja milloin hyvänsä tekemään mitä lystää—siitä seuraa monoa, hammasta, tai häädöt. Emä (jos ei ole täysi lapanen) asettaa varsalle rajoja, ja vähän vanhempana varsa osaa havaita ja noudattaa muiden hevosten, hyvällä tuurilla myös ihmisten rajoja, vaikka ihminen onkin erittäin kummallinen eläin.

Jos näin ei ole tapahtunut hevosen kasvuiässä, on ihmisen jo oman turvallisuutensa vuoksi itse opetettava sille samat rajat, samalla kielellä ja samoissa puitteissa kuin kärttyinen tätitamma raisulle tai ärsyttävälle varsalle. Mistään tavoitteellisesta koulutuksesta ei voi haaveillakaan, jos hevonen suhtautuu ihmiseen kuin leikkivälineeseen tai liikkuvaan aidantolppaan. Ihmisen luokse tulo ei ole itsestäänselvyys.

Sama pätee myös koirankoulutuksessa. Moni piski on sietämätön, koska sitä ei ole hennottu kunnolla koskaan kieltää. On kuitenkin erittäin mahdollista että umpilellitty sylikoira uskoo kieltoja, kuuntelee ihmisen joka sanaa, odottaa vuoroaan mennä ovesta tai lupaa hypätä syliin, jne. Kyse on ainoastaan rajojen asettamisesta ja niiden valvomisesta, ja selkeästä kommunikaatiosta.

Jos hienovaraisempi viesti ei mene perille, käytetään selkeämpää, ja myöhemmin se hienovaraisempikin riittää.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 19:42:19

"Ihan turha kuvitella sitäkään, että saat sivulta hevosen pään itseesi käännettyä riimulla vierestä kulkien jos se on lähtevää sorttia. Ei muuten onnistu.
"

Nimenomaan siitä kaulan kohdalta onnistuu. Hevonen menee sinne minne turpa osoittaa, ja kaulan kohdalta taluttaessa ihminen pystyy hallitsemaan sitä minne se turpa osoittaa."

Et ole koskaan tainnut joutua tekemisiin jyrän kanssa.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 19:52:58

Ainakin nauta vetää jopa ihan perseelleen jos taluttaja kääntää pään nopeasti sivulle kun se yrittää lähteä ja puskea eteenpäin.
On nähty karjanäyttelyssä.
Miksei sama toimisi myös hevosella?

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.4.25 23:37:25

Siksi että hevonen, joka on oikeasti jyrä, elikä päässyt oppimaan jyräämään, vetää ensin kaulan suoraksi ja sitten lähtee, eikä sinulla voimat riitä sitä kääntämään tai pitelemään. Tämän tietää kyllä jokainen joka on tälläistä päässyt taluttamaan. Pelkästään kiirehtivä hevonen ei ole jyrä.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.4.25 10:38:05

Tuota kutsutaan turhaksi simputukseksi ja mikromanageroinniksi :D
Tallityöntekijänä en todellakaan ala opettamaan muiden hevosia pysähdellen tuhatta kertaa matkan aikana ja huomautellen jokaisesta hiemankin väärästä askeleesta.

Jotkut on rynnijöitä. Ne talutetaan neutraalisti sinne tarhaan ja sieltä pois. Turhaa hevosen stressaamista alkaa simputtelemaan joka askeleesta.

  Re: Mikä adjektiivi jyräävän suokin ongelmalle?

Lähettäjä: ??? 
Päivämäärä:   25.4.25 10:46:38

Omistaja opettanut huonon tavan hevoselle. Vuokraaja /hoitaja ei voi paljon mitään tehdä asialle. Voi toki yrittää opettaa hevosta miten hänen kanssa toimitaan

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.