Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Farout 
Päivämäärä:   15.2.25 11:27:59

Euroopan muiden maiden vertailussa aivan amatööri mutulla. Euroopan maista Hollannin, Belgian ja jopa ranskan lapset ja juniorit ovat valovuosien päässä kotimaisista miksi. Poikkeuksia ja yksilöitä toki on mutta kokonaisuudessa. Hevoset on samoja ei voi siihen vedota.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 11:50:24

Asukasluvut:
Alankomaat lähes 18miljoonaa
Belgia 11,8 miljoonaa
Ranska 68,4 miljoonaa
Suomi 5,6 miljoonaa

Suomen talous sakkaa todella pahasti, eli rahaa ei tosiaan ole mihinkään sellaiseen luksukseen kuin ratsastus saati tavoitteellinen kisaaminen!

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: nopainnogain 
Päivämäärä:   15.2.25 12:01:50

Täällä ei ajatella mitä tehdään, eikä olla oikealla tavalla nöyriä tekemään työtä. Halutaan saada koko kakku ilman, että sen eteen nähdään vaivaa. Pienen menestyksen tullessa ollaan jo huippuja ja hypetys vauhdissa. Enkä tässä tarkoita, ettei onnistumisesta saisi iloita, vaan sitä, että hypetys menee oikeasti yli. Ja se keltainen neste nousee ja nopeaan...

"Hyvä hyvä" -hokemilla pitäisi kehittyä ja kaiken olla aina kivaa. Valitettavasti kehitystä ei tapahdu ellei poistu mukavuusalueelta. Yhtään tavoitteellisempi tekeminen vaatii kaikissa muissakin lajeissa enemmän kykyä sietää myös niitä vaikeampia tunteita ja asioita. Pitää oppia kohtaamaan itsensä.

Tietty, jos on pinkka kunnossa, niin sillä pääsee jo vähän oikomaan, ja hankkimaan parempia hevosia jotka auttavat kilpauralle. Mutta...se oikominen kyllä kostautuu ajan myötä. Tällöin ei voida mielestäni puhua taidosta, jos sen puute yritetään korjata rahalla.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   15.2.25 12:18:09

Siitä vaan ratsastamaan ja valmentamaan!
Näytät meille muille miten homma tehdään oikein.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 12:20:22

Mä en muuten tarkoittanut sitä, että rahalla voisi korvata taitoa. Mutta jos olisi enemmän ihmisillä rahaa, olisi enemmän ratsastajia ja enemmän porukkaa tarkoittaa isompaa massaa, jonka kanssa kilpailla. Ratsastus voisi olla ”kannattavampaa” kilpaurheilua. Nyt se on monille hyvien perheiden tytöille yksi hobby, joka lopetetaan kun tulee aika mennä lääkikseen tai oikikseen, kenties kauppikseen ja aloittaa ”oikea elämä”.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 12:26:00

Vain täysi idiootti perseestä syntynyt avaa keskusteluun tämmöstä? Pesäpallossa ollaan edellä tiedätkö miksi?

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: nopainnogain 
Päivämäärä:   15.2.25 12:26:38

Lähettäjä…

Päivämäärä15.2.25 12:18:09

Siitä vaan ratsastamaan ja valmentamaan!
Näytät meille muille miten homma tehdään oikein.

En väittänyt osaavani tehdä kaikkea oikein, kumpa osaisinkin! Kunhan kerroin oman mielipiteeni aloittaja kysymykseen.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: jeppis 
Päivämäärä:   15.2.25 12:42:18

Kehitysmaassa kehitysmaan tavalla ja tasolla, semmoista se on. Nuo luetellut maat ovat vauraita hyvinvointiyhteiskuntia joissa todella panostetaan erityisesti lapsiin jokaisella osa-alueella. Suomea voi verrata lähinnä vaikkapa Bulgariaan tai johonkin Zaireen, ei sieltäkään mitään muuta tule kuin ulkomaille muuttaneita voimistelijoita ja juoksijoita.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Koulu 
Päivämäärä:   15.2.25 12:47:10

Suomessa keskitytään itkemään sitä että vain rahalla tulee hyväksi, liian laiskaa sakkia kohottamaan esim. omaa kuntoa ja oikeasti opettelemaan ratsastusta. Rahat laitetaan mieluummin trendimerkkeihin kuin esim. valmennuksiin.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 12:50:06

"Pesäpallossa ollaan edellä tiedätkö miksi?"

Itse en seuraa pesäpalloa, mutta kiinnostaa miksi siinä ja varmasti monessa muussakin urheilulajissa ollaan edellä? Mitä siellä lapsiurheilijat (aloituksessa mainittiin lapset ja juniorit, joten siksi kiinnostaa nimenomaan ikäluokkien taso) tekevät toisin, jotta pääsevät kansainvälisesti huipulle?

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Kielo 
Päivämäärä:   15.2.25 12:57:58

Jääkiekossa ja jalkapallossa ollaan nuorten osalla jo jääty kauas kansainvälisestä tasosta. Syynä oheisliikunnan puute. Lapset liikkuvat harrastusten ulkopuolella aivan liian vähän. Vanhemmat kuskaavat harjoituksiin. Omaehtoinen liikkuminen on kaikissa ikäryhmissä vähentynyt.
Tämän osalta ollaan hyvinvointivaltio kun liikutaan kaikkialle omilla autoilla kävelyn/pyöräilyn sijaan…

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.2.25 13:00:24

Vaikka niiden kaikkien Uhipien ja Mayadelorezien rahat pistettäisiin valkkuun, ei niillä montaa tuntia saisi.

No joo. Meillä menee kaikki rahat taas valmennuksiin, mutta kun ei olla ”urheiluperheestä” eli mies eikä isovanhemmat oikein ymmärrä, miksi ei kerta viikkoon ”riitä”, niin konflikteja on.

Ratsastukseen menee joka kuukausi perheeltä ehkä 1200€, tästä 2/3 lapsen osuus, 1/3 mun.
K: Tuleeko hänestä huippua?
V: No ei tule
K: miksi ei tule?
V: ei tule ikinä olemaan rahaa omaan ja vaikka olis, niin ei rahaa kisata sillä

Lapsi käy 3 kertaa viikossa ohjatusti ja ostetaan kaikki mahd valkut mitä voidaan. Mutta aloitti myöhemmin kuin 7v tai 5v, eroa on moniin muihin. Intoa piisaa kyllä, mutta isä ei päästä tallille useammin kuin neljästi, koska ”pitää olla kotonakin”. Rahaa ei olisi käydä useammin.

Sisaruksilla ei ole maksullisia harrastuksia, ei oo mistä säästää. Mut meillä on edes toi raha pistää ratsastukseen, monilla ei ole sitäkään.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   15.2.25 13:48:39

Valmennus. Liian vähän, huono sporttimanagement ja taustajoukkojen ymmärtämättömyys siitä, mitä oikeasti tarvitaan.
Rahaa on autoihin, moneen keskinkertaiseen (=epäsopivaan) hevoseen ja varusteisiin. Mutta kun pitäisi treenata silmän alla ammattilaisen (=oikeasti koulutettu opettaja eikä mikään somevalkku tai nimivalkku huonoin tuloksin) ei halua ole.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Joonas 
Päivämäärä:   15.2.25 14:00:03

Jos puhutaan esteratsastuksesta niin yksi suurimpia ongelmia on ratojen rakentaminen. Jos seurakisan metrissä on vaikeammat tehtävät kuin kansallisessa 120 radalla saattaa olla, on kehitykseltä ja hevosten sekä ratsastajien itsevarmuuden rakentamiselta pohja pois. Niin kauan kun ratamestarit eivät tähän harkintaan kykene, tarvitaan selkeät 1,2,ja 3 tason radanrakennusohjeet, mitä saa olla, mitä pitää olla ja vielä suhteutettuna kilpailukentän kokoon ja pohjaan. Puhutaan mitä on kv tasolla, joo mutta ei ne sitä tasoa syntyessään hypänneet, vaan kaikki on rakennettu hyvillä kokemuksilla koko ratsukolle.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Lissu 
Päivämäärä:   17.2.25 23:23:23

”LähettäjäJoonas
Päivämäärä15.2.25 14:00:03

Jos puhutaan esteratsastuksesta niin yksi suurimpia ongelmia on ratojen rakentaminen. Jos seurakisan metrissä on vaikeammat tehtävät kuin kansallisessa 120 radalla saattaa olla, on kehitykseltä ja hevosten sekä ratsastajien itsevarmuuden rakentamiselta pohja pois. Niin kauan kun ratamestarit eivät tähän harkintaan kykene, tarvitaan selkeät 1,2,ja 3 tason radanrakennusohjeet, mitä saa olla, mitä pitää olla ja vielä suhteutettuna kilpailukentän kokoon ja pohjaan. Puhutaan mitä on kv tasolla, joo mutta ei ne sitä tasoa syntyessään hypänneet, vaan kaikki on rakennettu hyvillä kokemuksilla koko ratsukolle.”

Tämä oli mielestäni aika hyvä huomio. Pikkutallien seurakilpailut on mielestäni vastanneet hyvin tasoaan, mutta suurempien keskusten seurakisat ovat usein tehty ”luulot pois” periaatteella. Kiva mennä näyttämään seurakisoihin ratsulle ensimmäistä kertaa vähän korkeampaa rataa ja siellä tulee vastaan useampi tehtävä mitä en olisi todellakaan tajunnut seurakisoihin harjoitella. Selvittiin kyllä, mutta kaikki muut ei. Seurakisojen ei todellakaan ole tarkoitus erotella jyviä akanoista, vaan antaa onnistumisen tunteita ja kasvattamaan itseluottamusta. Kuullut myös useammassa muussa maassa olevan tiukka käytäntö, ettei kilpailuihin mennä koskaan kokeilemaan onneaan, vaan kilpaillaan vain niissä luokissa mitkä on juuri omaan tasoon sopivat. Tästä pitäisi myös valmentajien ottaa koppia ja vastuuta, jotta todellakin saataisiin niitä onnistumisia ja varmuutta suorituksiin. Valitettavasti valmennuksessa on huomattu täällä myös muita suuria puutteita. Tehdään tehtäviä, jotka ei palvele yhtään ratsukon tavoitteita, opetetaan kaiken maailman temppuja vaikka perusratsastus on ihan retuperällä, ei osata opettaa sitä perusratsastusta ja hevosmiestaitoja.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.2.25 06:44:17

"Suomen talous sakkaa todella pahasti, eli rahaa ei tosiaan ole mihinkään sellaiseen luksukseen kuin ratsastus saati tavoitteellinen kisaaminen!"

Juuri oli artikkeli että talouden sakkaamista on vaan reilusti liioiteltu julkisessa puheessa ja sillä oikeutettu kurjistuksia tavalliselle kansalle, mikä itsessään lisää talouden sakkaamista, kun ihmisillä ei varaa kuluttaa.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: ¤ 
Päivämäärä:   18.2.25 09:31:37

Virossa sitä vasta köyhiä ollaan mutta kuitenkin ratsastetaan paremmin en sanoisi että rahasta on kyse. Suomalaiset ovat nyt vaan juuriltaan laiskoja maatiaisia ja se näkyy ihan selkeästi.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: meininki 
Päivämäärä:   18.2.25 09:38:24

Suomessa yksi iso heikkous on yhteishengen puute ja keskittyminen negatiivisuuteen. Kaikki positiivisuus ja haaveet kehittyä pyritään ampumaan alas jo heti alkuunsa, kärjistettynä hauskaa ei saa olla eikä varsinkaan haaveilla menestyvänsä. Kateutta, katkeruutta vai mitä se sitten onkaan?
Esim Ruotsiin ja Tanskaan (jotka molemmat hevosmaina minulle hyvin tuttuja, kun olen niissä vuosikausia asunut) verrattuna ero koko lajin ilmapiirissä on todella merkittävä, siellä lähtökohtaisesti on kehittymiseen kannustava ja toisia tukeva ilmapiiri.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: _-_ 
Päivämäärä:   18.2.25 09:52:05

Eihän Suomen ilmastokaan varsinaisesti tue tavoitteellista ratsastusharrastusta. Hevosten pito on kallista eikä maneesi ikinä korvaa kunnollista ulkokenttää. Ratsastus noin ylipäätään on kallis harrastus ja se rajaa jo paljon lapsia ja nuoria pois tavoitteellisesta harrastamisesta.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: miks ei 
Päivämäärä:   18.2.25 10:38:56

- Kurinalaisuuden puute
- Rahan puute
- Epäsuotuisa ilmasto hevosen pitoon
- Mukavuudenhalu
- Perinteiden puuttuminen

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Oivoi 
Päivämäärä:   18.2.25 11:54:09

Suomalainen hevostaito lähentelee nollaa ja itsetunto sataa. Silloin ei ole vastaanottavainen eikä edes opi.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.2.25 12:52:33

Ei ole tarpeeksi ratsastajia, joille ratsastus on tavoitteellinen ykköslaji, jossa halutaan todella hyväksi ja jäädä alalle - sekä tehdä kilpailemisesta itselleen elinkeino. Suomeen ei voi jäädä.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Pata 
Päivämäärä:   18.2.25 12:58:58

Liian naisvaltainen harrastajakunta

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Oivoi 
Päivämäärä:   18.2.25 13:16:16

1. Liikaa naisia
2. Liikaa sääntöjä ja nillittämistä katso kohtaa 1
3. Tukes ja surkeat fataalit vitsit luokkaa putoaminen on onnettomuus eikä ominaisuus, lapsikauppakin olisi vähemmän tappavaa kuin putoamisen oppkmisen välttely
4. Liikaa liikaa liikaa naisia ja tyttöjä ja naisellisia miehiä
5. Surkea hevoskasvatus ja koulutus eikä edes kilpailuja nuorille hevosille. Suorituskykyarvostelu ei ole kilpailu vaan puominpotkijoiden pelastus
6. Surkea lajiliitto, ihan paska, hämmentää vääriä asioita eikä keskity urheiluu
7. Ratsastuksen opet, liikenteenohjaajat ja muut vastaavat, joille 120 130 on ihan liikaa eikä oikea koottu ravikaa oikein suju. Ihan aloittelijoita suurin osa etenkin liikenteenohjailijoista. Kouluun pitäisi olla kaksi nollaa 120 ja kaksi yli 65% He A.
6. Ei oikeita kunnon harjoituskisoja siis sellaisia, joissa hyvät radat ja pohjat ja tarjolla 145

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: jaana 
Päivämäärä:   18.2.25 13:47:13

Aktiivisen ja innokkaan teinikilparatsastajan äitinä sanoisin, että

- Rahan puute
- Epäsuotuisa ilmasto hevosen pitoon, kallista
- Perinteiden puuttuminen, management poniluokista eteenpäin
- Valmennuksen puute pääkaupunkiseudun ulkopuolella
- Pienet hevospiirit, sisäpiiri, johon vaikea päästä

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   18.2.25 14:37:31

Täällä on hyviä pointteja josta olen täysin samaa mieltä.

Ensinnäkin, hyvät valmentajat ovat keskittyneet aika lailla pääkaupunkiseuduille. He eivät matkusta kauemmas, koska heidän ei tarvitse, oppilaita riittää kotonakin.
Toinen on sitoutumattomuus. Etsitään vaan valmentajaa joka teettää vaativampia temppuja, kunnon pohjatyö jää puuttumaan. Voi kantaa hetken, mutta sitten ollaan ongelmissa taas jonkin ajan kuluttua. Turhauttavalta voi tuntua jauhaa jotain perusasiaa kauan, mutta työ lopulta kannattaa.
Tai sitoutuvuus kulkea niihin valmennuksiin. Harva viitsii sitä hevosta lähteä kotitallin ulkopuolelle viemään, etenkään jos se pitäisi tehdä säännöllisesti, kelissä kuin kelissä.
Vedetään heti herneet nenään jos valmentaja komentaa tekemään työtä, kun ei tullutkaan kaikki kultalusikalla.
Sitten on tämä negatiivisuus ja kateellisuus joka alalla vallitsee. Toisilla alueilla enemmän toisella vähemmän, olemassa on kuitenkin. Se syö tätä kehitystä paljon! Ei haluta että muut kehittyy, ei järjestetä mitään.
Tämänkin aikamoinen oravanpyörä mikä pitäisi saada katkaistua ja ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen jotta systeemistä saataisiin toimiva.

Huonommallakin tai vaatimattomammalla hevosella voi menestyä tai tehdä hyviä ratoja kunhan jaksaa tehdä työtä ja sitoutua, kouluttaaa se oikein ja järjestelmällisesti. Hevosen ei tarvitse olla se kallein ulkomailta haettu.

Paljon näkee näitä ihmisiä jotka valmentautuu ja valmentautuu vuodesta toiseen, kilpailee heC/60cm tasolla vuodesta toiseen vailla minkäänlaista kehitystä.

Kallista tämä harrastaminen on näillä leveysasteilla, siitä ei pääse mihinkään.
Laitatko sen ’ylimääräisen’ rahan johonkin valmennukseen vuosikaudet joka ei vie sinua eteenpäin yhtään? Pitäisikö katsoa peliin onko se metodi sinulle sopiva vai pitäisikö vaihtaa? Tyydytkö pysymään samalla tasolla 10vuotta kehittymättä?

Jopa suomenhevosesta on oikeanlaisella koulutuksella HeA/vaB radoille, ja jopa huomattavasti korkeammallekin. Se on koulutuksesta ja ratsastajasta kiinni. Ei pitäisi tyytyä siihen HeC.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.2.25 15:45:57

"Rahaa on autoihin, moneen keskinkertaiseen (=epäsopivaan) hevoseen ja varusteisiin. Mutta kun pitäisi treenata silmän alla ammattilaisen (=oikeasti koulutettu opettaja eikä mikään somevalkku tai nimivalkku huonoin tuloksin) ei halua ole."

Tämä. Kyllä rahaa on edelleen niillä, joilla sitä on ollut tähänkin asti. Mj-tasolla ei kuvitella että yksinään voi kehittyä.

"Pesäpallossa ollaan edellä tiedätkö miksi?"

Pesäpalloa on pelattu perinteisesti Suomessa ja vaikka se on levinnyt muutamaan muuhunkin maahan, on se silti lähinnä meikäläinen laji. Eli helppo olla edellä. Toisin on ratsastuksen laita jo ihan historiallisistakin syistä.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: miks ei 
Päivämäärä:   18.2.25 17:59:31

Pieleen mennään yleensä ihan alkumetreiltä alkaen. Hankitaan oma hevonen, eikä ymmärretä millaista tarvitaan. Joku valmentaja yrittää työskennellä saatavilla olevan kombinaation kanssa ja kun se ensimmäisen kerran sanoo että hevonen pitää vaihtaa (helpompaan/sopivampaan) niin vaihdetaankin valmentaja. Tärkeintä on kivat tiktok-videot ja mahdollisimman kalliit varusteet.

Todellisia skenaarioita:

Käytössä on 500.000€, joista 250 laitetaan hevosautoon ja 245 hevosiin ja varusteisiin. Valmentautumiseen jäi 5 tonnia.

Käytössä on 50.000€, joista laitetaan 50 hevosiin, koppiin ja varusteisiin. Ei valmentauduta.

Käytössä on rajaton budjetti. Rahaa syydetään oikealle ja vasemmalle ja tehdään kaikkea niin kauan kun on kivaa. Kehitys tyssää siihen kun ei ole enää kivaa ja jäädään paikalleen joka päättyy harrastuksen lopettamiseen jollain aikavälillä.

Rahaa ei ole, tehdään kovaa duunia ja mennään kaikilla hevosilla mitä vaan saadaan. Johtaa yleensä tuloksiin.

Harvinainen, mutta todellinen skenaario:
Hankitaan sopivat hevoset, valmennus ja management ja kehitytään.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.2.25 18:31:14

Viimeisimmän taktiikan käyttäjät kisaavat esim ikäluokkien kärjessä. Esim MK ja AK nuorissa. Kovat satsaukset ja tulosta tulee. Hevoset ei ole maailman huippujen tasoa mutta niillä treenataan ja kisataan omalla tasolla hyvin.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: // 
Päivämäärä:   18.2.25 18:35:31

Höpö höpö.

Ongelman ydin on koulutettujen alkuvaiheen opettajien tason heikkous. Ihan kaikki lähtee alusta ihan väärin.

Toinen syyllinen on TUKES. Tippuminen oli lajiominaisuus ja se pitää oppia alusta saakka, jotta voi ratsastaa turvallisesti. Kuten edellä, tukes on tappava.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Nillitys 
Päivämäärä:   18.2.25 18:57:05

Liian vähän ratsastetaan erilaisilla hevosilla ja sillä mentaliteetilla että jokainen hevonen opettaa. Paljon on teknisesti hyviä ratsastajia mutta hevosen lukutaito puuttuu. Sivusta seuranneena huomannut että ne menestyy jotka nöyrästi ratsastavat kaikenlaisia hevosia kunnioittaen eläintä. Monta tuntia päivässä.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.2.25 18:59:06

Miten se tukes teitä estää ratsastajana kehittymästä?

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.2.25 19:36:43

Tukesissa on tyhjäntoimittajan virkoja miettimässä mistä saadaan onnettomuus ja miten pelotellaan ratsastajia.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: piip 
Päivämäärä:   18.2.25 23:47:49

Minusta se on se hevosen itseisarvo. Ne maat joissa ratsastuksessa ollaan tosi hyviä pääosin kohtelee hevosta tennismailana tai autona. Aina tulee uusi kun niitä on helppo laitumilla kasvattaa. Suomessa on jouduttu aikanaan elämään sen yhden hevosen varassa kun useamman ruokkimiseen ei ole ollut varaa, ja oikeastaan sama jatkuu yhä. Halutaan pitää se oma hevonen kunnossa mahdollisimman pitkään. Ehkä osin siksi suomalainen/pohjoismainen kulttuuri on muodostunut eläinkeskeiseksi eikä urheilukeskeiseksi. Niinpä meillä on paljon hevostenomistajia, jotka eivät halua antaa omaansa nuorille ratsastajille pilattavaksi. Muissa maissa toimitaan toisin, koska halutaan olla mukana nuoren ratsastajan kehittymisessä. Toki Manner-Euroopassa ollaan yhteisöllisempiäkin kai?

Koska nuoret eivät sitten saa niitä ratsuja halvalla tai ilmaiseksi alleen paljon niin ei heistä mitään kehitykään. Heistä, jotka on ratsastaneet paljon, on kehittynyt.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Miettelijäs 
Päivämäärä:   18.2.25 23:54:44

Tuntuu että taso on tämän foorumin ylläpitäjän luokkaa..

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.2.25 00:12:31

Lähettäjämiks ei

Päivämäärä18.2.25 10:38:56

- Kurinalaisuuden puute
- Rahan puute
- Epäsuotuisa ilmasto hevosen pitoon
- Mukavuudenhalu
- Perinteiden puuttuminen

AAMEN

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Pipari 
Päivämäärä:   19.2.25 01:26:31

Ratsastuskouluihin hankitaan puksuttimia, koska pelätään että ratsastajat tippuvat. Koska kouluilla vain helppoja turvaratsuja, ei opitaan ratsastamaan reaktiivisilla hevosilla eikä uskalleta laittaa ratsastajia tekemään vaativia, siis riskillisempiä tehtäviä.

Koska ratsastuskouluissa ei ole kilpahevostyyppisiä hevosia, ei hevoskouluihin hakeutuvilla uskallusta ratsastaa. Useampi ohjaaja tuskailee kenttä- ja estenöyttöjen kanssa.

Ratsastuskouluilla ei käydä maastossa koska ei ole reitistöjä. Ei opita ratsastamaan isoa laukkaa eteenpäin eikä kenttäistuntaa.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: pohti 
Päivämäärä:   19.2.25 03:07:56

Se on totta, että oikeasti ratsastajaksi kehittyäkseen Suomesta on muutettava pois ja mielellään nuorena, isoissa hevosmaissa tätä ei tarvitse tehdä.
Ja ratsastuskouluja en näe tässä itse ehkä kovin ratkaisevana tekijänä, koska harva kilparatsastaja nousee puhtaasti ratsastuskoulussa harrastamisen kautta (sama Suomessa kuin muuallakin, ja nyt ei puhuta mistään seura-aluekisailusta) yleensä taustalla on jonkunlainen perheen harrastuneisuus ja omiin hevosiin siirrytään tosi nopeasti.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.2.25 06:19:33

Tyttöjen höpö harrastus. Siihen ei löydy rahaa.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: wanha 
Päivämäärä:   19.2.25 07:42:06

Tämä on valitettavan totta, ja syitä on lukuisia.

Isoin ongelma tuntuu olevan että täällä ei ehkä laajasti heikon hevosmateriaalin vuoksi tunnisteta sitä mikä on keskisvertohyvää ratsastusta ja keskivertohyvä ratsuhevonen. Suuri osa alan pitkäaikaisista ammattilaisista on saanut nimeä vaikka ratsastus on amatööritasolla.

Sitten on paljon ikäviä arvoja ja asenteita. Jokainen joka haluaisi "lajin" eteen jotain tehdä ja kehittää, ei saa ansaitsemaansa tukea ja arvostusta, vaan lähinnä vedetään matto alta lyttäämällä ja herjaamalla.

"Ongelman ydin on koulutettujen alkuvaiheen opettajien tason heikkous. Ihan kaikki lähtee alusta ihan väärin."

Tässä on yksi syy. Moni ei osaa tai tiedä mitä oikeaoppinen "kokoaminen" tarkoittaa, vaikka se ei ole mitään korkeaa kouluratsastusta vaan perusosaamista.

Maahan tarvittaisi useampi hyvä hevosmedia kirjoittamaan siitä mitä mm. Ruotsissa ja Saksassa tapahtuu ja tehdään oikein. Nyt tuntuu että ollaan siirrytty vähän jonkinlaiseen "selviytymismielialaan" missä mitään uutta ei saada aikaan.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Å 
Päivämäärä:   19.2.25 07:59:05

Ratsastus nähdään Suomessa kisaamisena, eikä liiketoimintana. Siis käytännössä aletaan treenata ja kisata omilla rahoilla äärettömän kallista lajia, ehkä noustaan alueilta kansalliselle tasolle ja sitten käydään ottamassa turpaan jossain kv-kisassa Euroopassa. Seuraavaksi loppuu rahoittajan kärsivällisyys, ja prinsessat ja prinssit lähtevät muihin hommiin. Tai vaihtoehtoisesti ratsastaja itse tajuaa, että seinä nousi pystyyn ja treenaaminen loppuu siihen.

Periaatteessa elantonsa voi hankkia ratsuttajana, mutta silloin kohtalo on karu: kun olet vienyt hevosta eteenpäin ja saavuttanut jotain, omistaja myy sen alta pois. On naiivia ajatella mitään muuta. Kanerva ja Greek Air on hyvä esimerkki siitä, miten outoja luuloja meikäläisillä on, kun oletetaan, että Kanerva olisi saanut siivun myyntihinnasta. Ei tietenkään saanut. Karua, mutta niin se menee. Maine kasvoi, mutta sillä tekee, kun pitäisi olla hyvä hevonenkin. Ja mielellään kymmenkunta, jos haluaa kehittyä.

Koko laji pitäisikin nähdä bisneksenä, jossa hevoskasvatuksella ja -kaupalla rahoitetaan kisaaminen. Siis kisaaminen palvelee kauppaa ja kauppa mahdollistaa kisaamisen. Tämähän ei pienessä maassa, jossa on vähän markkinaa ja vähän rahaa onnistu. Nostan Hattelille hattua, joka on saanut homman täällä pyörimään ja on tuottanut muutaman kelpo ratsastajan. Tosin näilläkin nousee seinä pystyyn, jos oma kauppa tulevaisuudessa ei lähde kannattamaan.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: emina 
Päivämäärä:   19.2.25 09:09:39

Ratsastus ei voi olla liiketoimintaa, jos siitä ei tule rahaa. Suomessa rahaa ei tule hevostoiminnasta kenellekään.

Hiukan muokkaan listan järjestystä:

- rahan puute
- rahan puute potenssiin 100
- perinteiden erilaisuus (kyntöruunaperinne, ravikansaperinne)
- huono ilmasto ja Suomen epäsuotuisa sijainti kaukana kisakeskuksista
- liika mukavuudenhalu ja energian puute talvisin
- osaavan valmennuksen puute
- surkea infrastruktuuri useimmilla talleilla (syy: rahan puute)

AAMEN

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: I 
Päivämäärä:   19.2.25 09:17:38

Ratsastuksen taso nousee vain alkupäätä korjaamalla eli käytännössä paljon vaihtia paljon paineita ja paljon ns vaarallisia tilanteita. Tippuminen ja läheltäpititilanteet osaksi opetusta ja niin, että niitä ei todellakaan vältellä eikä kirjailla eikä pidetä onnettomuuksina.

Poikia ja miehiä aktiivisesti vaikka rahalla mukaan ja naisille max 50% sananvallasta ja kovin naismaisille hissukoille ja himosääntöilijöille ei yhtään pisaraa valtaa.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.2.25 09:19:55

Ohjaajakoulutukseen helppo A taso eli sama kuin valmentaja I

Sillä erotuksella että He A sekä re että ko eli kaksi nollaa 120 ja kaksi kertaa yli 65% He A kouluohjelmasta eli hyvin vaatimaton taso. Mutta nyt kun ne eivät ole kouluun tullessaan edes He E eikä niistä voi silloin koskaan tulla yhtään mitään.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   19.2.25 09:51:22

^^ Kuka ihmeen naisvihaaja jaksaa jauhaa pskaa monella nimimerkillä? Asiaa ei nimeksikään, kunhan vaan saadaan tytöt ja hmot lajista pois. Ihme Spede.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   19.2.25 10:00:02

Koko alan rakenne ja toimivuus estävät ratsastuksen ja hevostaidon kehittymisen. Hevosten täysihoitopalvelu on väärin rakennettu ja onkin ihmeellistä että 10 hevosta hoitamalla saa paremman toimeentulon kuin esim hoitoalalla. Muissa hevosmaissa tallityö on vasta se porras joka mahdollistaa hevosalan toimeentulon Suomessa hevostenhoitaminen on se jolla eletään.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.2.25 10:15:30

"onkin ihmeellistä että 10 hevosta hoitamalla saa paremman toimeentulon kuin esim hoitoalalla. Muissa hevosmaissa tallityö on vasta se porras joka mahdollistaa hevosalan toimeentulon Suomessa hevostenhoitaminen on se jolla eletään."

No johan on väite! Jos muutkin voi vahvistaa tämän todeksi, niin perustan heti täysihoitotallin! :D Itse saan lähihoitajana (päiväkodin lastenhoitaja, työt arkipäivisin, ei iltoja eikä öitä, eli ns. normaali virastotyöaika, töitä vain viitenä päivänä/vko, pyhäpäivät aina vapaita, vuosilomat kuuluu työsopimukseen) brutto 2200€/kk. Todellako yksityistallin pitäjällä on mahdollisuus nostaa itselleen palkkaa tuota enemmän, ja joka kuukausi?

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Kokemuksia 
Päivämäärä:   19.2.25 10:16:19

Pieni väestömäärä -määrää ei ole

Perinteet- kilpaurheilun ylisukupolvista osaamista ei juurikaan suomessa ole

Hyvinvointikausi - kovan työn ja arvostuksen ja nöyryyden vähentyminen, nuoret ei kestä sitä mitä vanhempansa olivat aikoinaan valmiita tekemään

Yhteiskunnan tuen puute - ratsastus on marginaali laji ja sellaisena pysyy ilman valtion tukea

Taloustilanne- kiristyvä talous, inflaatio on karsinut maksukykyisten ja halukkaiden määrää entisestään.

Yhteistyön puute- kehittyäkseen voi ratsastajat laskea käytännössä ainoastaan oman tulotasonsa varaan. Ulkomaankilpailut ja laatuhevosten puute rajaa kehitystä

Onhan noita syitä, miksi erityisesti suomessa harrastaminen on vaikeaa, mutta tuossa muutama

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: ....... 
Päivämäärä:   19.2.25 10:22:29

Tämä kirjoittaja on oikeilla jäljillä. Jos Suomessa olisi parempi infra eli maneesit ja harrastuspaikat, kuntien rakentamat hevoskeskukset(lähinnä iso maneesi ja kentät), joiden ympäriltä myisivät tontteja yksityisill hevosihmisille, yrittäjille, eläinlääkäreille jne olisi monen perusharrastaminen mahdollista ja laadukkaampaa.

Tällä hetkellä mennään niillä armopaloilla, että joku rikas ihminen innostuu rakentamaan hienot puitteet ja toivotaan että muut mahdollisesti saisivat niitä käyttää.

Lähettäjäemina

Päivämäärä19.2.25 09:09:39

Ratsastus ei voi olla liiketoimintaa, jos siitä ei tule rahaa. Suomessa rahaa ei tule hevostoiminnasta kenellekään.

Hiukan muokkaan listan järjestystä:

- rahan puute
- rahan puute potenssiin 100
- perinteiden erilaisuus (kyntöruunaperinne, ravikansaperinne)
- huono ilmasto ja Suomen epäsuotuisa sijainti kaukana kisakeskuksista
- liika mukavuudenhalu ja energian puute talvisin
- osaavan valmennuksen puute
- surkea infrastruktuuri useimmilla talleilla (syy: rahan puute)

AAMEN

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Juu 
Päivämäärä:   19.2.25 10:30:11

Ja huonommaksi menee kun porukat ostaa jotain eläinkouluttajatätien nettikursseja eikä valmennusta.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   19.2.25 10:35:33

Lähettäjä: .
Päivämäärä: 19.2.25 10:15:30

"onkin ihmeellistä että 10 hevosta hoitamalla saa paremman toimeentulon kuin esim hoitoalalla. Muissa hevosmaissa tallityö on vasta se porras joka mahdollistaa hevosalan toimeentulon Suomessa hevostenhoitaminen on se jolla eletään."

No johan on väite! Jos muutkin voi vahvistaa tämän todeksi, niin perustan heti täysihoitotallin! :D Itse saan lähihoitajana (päiväkodin lastenhoitaja, työt arkipäivisin, ei iltoja eikä öitä, eli ns. normaali virastotyöaika, töitä vain viitenä päivänä/vko, pyhäpäivät aina vapaita, vuosilomat kuuluu työsopimukseen) brutto 2200€/kk. Todellako yksityistallin pitäjällä on mahdollisuus nostaa itselleen palkkaa tuota enemmän, ja joka kuukausi?

No useamman tunnen joka operoi tällä tavoin. Ei kai täällä olisi yhtään tallia ellei siitä jää kuin velkaa pitäjälle. Tulot on kuitenkin niukat varsinkin jos itse vielä harrastaa kilparatsastusta.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   19.2.25 10:57:45

Onko muualla Euroopassa (pl. Ruotsi) ”kunnallisia” maneeseja?

Kerran kun käy Englannissa jossakin isommassa hevostapahtumassa ymmärtää, minkä vuoksi ero Suomeen on kuin yöllä ja päivällä: Erilaisia luokkia ja niissä osallistujia on valtavasti. Kun on paljon ammattilaisia ja riittävän tavoitteellisesti harrastavia, näkyy se väkisinkin tasossa.

Ipanat ja ponit aloittavat kilpailemisen talutusluokissa, ja jo niihin satsataan. Ihan pikkuisillekin on kunnon ratsuponeja eikä pelkkiä karvaturrijuntturoita. Pony club -toimintaa ilmeisesti on edelleen paljon, ja se näkyy kilpailuissakin. On reippaita lapsia ja hyviä poneja, joilla osallistua ja kehittyä.

Tietysti on myös perinteitä ja arvostusta. Ainakin edellinen kuningaspari kävi katsomassa hvoskilpailuja eikä jääkiekkoa.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Z 
Päivämäärä:   19.2.25 11:23:17

On ihan höpöhöpöä, että rakentamalla kunnon kenttiä, oli sitten julkisella tai yksityisellä rahalla, saataisiin mitään tasonnostoa. Ne kentät kun on pois käytöstä puoli vuotta tai enemmän ilmaston takia. Ei ole kilparatsastus pohjoisen laji eikä siksi muutu. P-reiän kokoisessa maneesissa hinkkaaminen ei mitenkään korvaa pitkillä radoilla ja hyvillä pohjilla treenaamista.

Siksihän ne hyvät ratsastajat (ei siis suomalaiset) lähtevätkin Espanjaan sydäntalvella. Ei kisaamaan tosissaan, vaan treenaamaan ja tekemään kuntopohjia itselleen ja hevosilleen. Eikä haittaa, vaikka tulisi kauppaakin tehtyä.

Että siinä mielessä nämä suomalaiset, jotka ainoalla hevosellaan Espanjassa räpistelevät, ovat lomamatkalla. Kun ei sillä edes joka päivä kannata hypätä.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.2.25 13:10:57

Minä olen nainen enkä vihaa naisia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos naisia on enemmistö, asiat menevät pilkun viilaamiseksi ja pilkkujen lisäämiseksi. Ratsastuksessa ei juuri ollut pahoja onnettomuuksia 80-luvulla ja nyt niitä on vaikka kuinka, kun on väännetty ja käännetty kisakulut kymmenkertaisiksi, tornit täyteen poliiseja, verkat täyteen poliiseja niin että
Sekä kisaaminen että kisojeb järjestäminen alkaa olla mahdotonta.
Ja liikenteenohjaajaopekoulutuksen siirtäminen todistushakuun aloittelijoille oli jäätävä virhe.
Ja pisteenä IIIIn päälle liitto antoi TUKESin kriminalisoida putoamiset ja läheltäpititilanteet.
Läheltäpititilanne on jo se, kun liikenteenohjaaja astuu ratsastuskoulun alueelle. Ja onnettomuus se, kun se alkaa opettamaan.
Putoaminen sen sijaan on lajiominaisuus, joka on urheilussa osattava ja sitä on siten myös koettava ja harjoiteltava heti alusta saakka. Kukaan ei ratsasta putoamatta ja jos sitä ei opi pienenä, se rikkoo pahasti isona.
Millä nämä urpot perustelevat judon, mäkihypyn, laskettelun, jääkiekon, taistoluistelun yms kaatumiset osumat ja lennot lajiominaisuudeksi, mutta satulasta putoamisen onnettomuudeksi? Voi niitä hemmetin idiootteja. Pidän liivikerhojakin vähemmän vaarallisina. Tukes aiheuttaa tahallaan hengenvaaran ja pitäisi joutua vastuuseen jokaisesta loukkaantumisesta.
Ja naiset naiset, kaiken takana on nainen.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Suomi 
Päivämäärä:   19.2.25 13:13:33

Suomalaiset ovat vaan ihan hemmetin tuhmä kansa. Osaavat mielestään kaiken muita paremmin, mutta eivät mitään. Virokin on jo ajat sitten mennyt ihan kaikessa oikealta ja vasemmalta ohi.
Eikä vähiten ratsastuksessa ja hevoskasvatuksessa.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Suomi 
Päivämäärä:   19.2.25 13:15:03

Roskasakin tukka ja talutuskuolainsäännöt.. ihan varmasti noidenkin takana on nainen :)

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.2.25 13:40:00

Ja huonommaksi menee kun porukat ostaa jotain eläinkouluttajatätien nettikursseja eikä valmennusta.

Näinpä juuri. Maksetaan siitä että joku huijari kertoo kuolleen hevosen kuulumisia ja samaan aikaan pelätään mennä maastoon tai palkintojenjakoon.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: vähän sivuun 
Päivämäärä:   19.2.25 13:42:05

Näinpä juuri. Maksetaan siitä että joku huijari kertoo kuolleen hevosen kuulumisia ja samaan aikaan pelätään mennä maastoon tai palkintojenjakoon.

Nämä harrastajahenkilöt nyt ei kyllä ole niitä, joiden kukaan edes olettaa nostavan ratsastuksen tasoa.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   19.2.25 16:54:19

Se raha mitä Suomessa pitää pistää maneesiin ja sään kanssa taisteluun, voidaan suoraan laittaa hevosiin ja valmennukseen etelämmässä.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: A 
Päivämäärä:   19.2.25 19:53:55

Tarvitaan niitä maneeseja ihan etelässäkin.
Liikaa sääntöjä, liikaa byrokratiaa, kymmenkertaisesti liikaa toimihenkilöitä, surkea ratsastuksenopetus.
Liian naisvaltaista ja se näkyy säännöissä, vaarallisessa varovaisuudessa ja nillittämisessä.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   19.2.25 21:02:40

Ihan saksalaiset ja hollantilaisetkin ratsastavat talvet maneeseissa. Toki ulkokausi alkaa n. kk aiemmin kuin täällä, mutta ihan maailman huiputkin saattavat treenata ja kisata koko talvikauden vain hallissa. Espanja yms on enemmän hevoskauppiaiden kisapaikkoja.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.2.25 21:13:29

Suomessa on hyvin vähän ihmisiä jolla pinkka riittää ammattimaiseen ratsastamiseen. Suomen kisat, sää, hevoskasvatus ja valmennus ei ole riittävällä tasolla eikä ratsastusta liiemmin tueta millään tasolla. Myös hevosmäärä ja hevoskasvatus on lapsen kengissä muihin maihin verrattuna ja suurin osa ratsastajista ei koskaan opi ratsastamaan täällä, koska ei alusta asti ole sopivaa hevosta, kalustoa, valmentajaa, rahaa ja tukea tehdä asioita täydellä painolla. Ratsastajan omasta lihaskunnosta ja fysiikasta puhumattakaan.

Ne joilla nämä on jotenkin kasassa, päätyvät aikatavalla ulkomaille töihin tai sitten oman rahakkaan päivätyön lisäksi ratsastelevat "puoli ammattimaisesti" vähän sinne päin.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: Henrikki 
Päivämäärä:   19.2.25 22:55:50

Päivämäärä: 19.2.25 19:53:55

Tarvitaan niitä maneeseja ihan etelässäkin.
Liikaa sääntöjä, liikaa byrokratiaa, kymmenkertaisesti liikaa toimihenkilöitä, surkea ratsastuksenopetus.
Liian naisvaltaista ja se näkyy säännöissä, vaarallisessa varovaisuudessa ja nillittämisessä.

Näin juuri muun muassa !

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   20.2.25 08:17:26

Lähettäjäpiip
Päivämäärä18.2.25 23:47:49

Minusta se on se hevosen itseisarvo. Ne maat joissa ratsastuksessa ollaan tosi hyviä pääosin kohtelee hevosta tennismailana tai autona. Aina tulee uusi kun niitä on helppo laitumilla kasvattaa.

Tämä pitää myös paikkansa. Olen seurannut yhtä Ranskassa asuvaa tyttöä, joka kisaa 145cm 16-vuotiaana. Miten? Sillä on nyt 7. hevonen alla. Lapsi tykkäsi ratsastaa > vanhemmat ostivat kisaponin. Lapsi tykkäsi kisata > vanhemmat ostivat pari kisahevosta lisää. Koko ajan vähintään kolme hevosta kierrossa. Sillä pääsee eteenpäin. Ei yhden hevosen ratsastamisella kerran päivässä.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   20.2.25 08:43:26

Mitä väliä sillä on vaikkei täältä tulisi yhtään huippua? Miten se henkilökohtaisesti vaikuttaa sinuun? Minulle sillä ei ole mitään merkitystä.

  Re: Suomen ratsastuksen taso

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.2.25 08:46:30

Suomessa nettikiusaajat ilkkuu, jos vaihtaa ponista hevoseen, koska ”poni on kaveri, jota ei saa jättää”. Vaikka kisaamisen takia olisi melkein pakko siirtyä hevosiin jo.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.