Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: Kukka 
Päivämäärä:   5.2.25 19:26:25

Olen mielenkiinnosta miettinyt että mikä keskiverto esteratsun taso kouluratsastuksessa on? Mille kouluradalle esim. 120cm ratana hyppäävän hevosen kanssa voisi mennä? :D

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   5.2.25 19:30:30

Eiköhän ne vaativasta suoriudu, kuten mikä tahansa muukin puoliverinen. Kyse on enemmänkin siinä että estehevosilla ei ole samanlaista ”showefektiä” esimerkiksi ravissa ja käynti voi olla heikompi. Lisäksi usein kouluhevoset ovat syvempi runkoisia ja estehevosten jalostuksessa haetaan enemmän kevyttä ns. Silakka mallista urheiluhevosta. Kokoamiskyky aste on usein samassa suhteessa kuitenkin.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: Q 
Päivämäärä:   5.2.25 19:38:37

Itsellä hevonen jolla kilpailen 120 ja 130cm tasolla.
Voisin mennä he A radalle viikon treenillä ja jos jaksaisin vähän nähdä vaivaa niin Va B onnistuisi myös.

Tekee sarjavaihdot ja harjoituspiruetit suht kivasti. Ollaan tehty myös sulkuvästöjä mutta ne menee vähän päivästä/treenikaudesta riippuen. Väläyttelee passagea.

Ei olla juurikaan treenailtu vastalaukassa, mutta nostaa vastalaukan, vaihtaa aika helposti siitä pois.

Hevonen pystyy kyllä tekemään, mutta ei missään tapauksessa silti ole kouluhevonen.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: Niin 
Päivämäärä:   5.2.25 19:38:58

Ainakin kokoamisaate ja kuuliaisuus kulkee aika lailli yksyhteen eli 140 hevonen on liikkumiseltaan laukassa pyhän yrjön valmiudessa. Ei tietenkään viskele jalkoja eikä tee mitään temppuja hiotusti, mutta tekee piruettilaukkaa, vaihtaa helposti kolmoset jne

Mulla on vähän isompaa kisaava ja tekee heittämällä ihan suorana kakkoset, piruetit ym, mutta me ei mennä lainkaan mitään väistöjä, eikä väistöinä avoja eikä sulkuja kouluratsastusmaisesti vaan lähinnä taivutusten ja painonsiirtojen kautta vastataivutuksia ja avon ja sulun kaltaista ehkä hieman vaikeampaa taivuttelua ja jalkojen siirtelyä.

Kaiken perusratsastuksen tarkoitus on kehittää suoruutta, voimaa ja tasapainoa ajatuksella, että 150-tasaokseri lähtee vaikka kootusta laukasta. Vain suora, tasapainoinen ja rento hevonen voi koota kunnolla takajaloille ja käyttää ja kehittää voimaa oikein.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: Lotta 
Päivämäärä:   5.2.25 19:57:54

Esteratsu tarvitsee aika pirun hyvän laukan, joten näin ollen se käynti ei kyllä voi olla heikko...

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   5.2.25 20:29:35

Esteratsu voi tehdä temput mutta perusliikkuminen ei ole riittävää jotta voisi esim. kilpailla sijoituksista. Yleensä. Mutta ennemmin estehevosesta tulee vaativan tason kouluhevonen kuin siitä vaativan tason kouluhevosesta hyvä hyppääjä. Moni täysin estesukuinen liikkuu hyvin ja koulutuksella paranee.
Tästä ihan hauska video oli vähän aikaa takaperin kun Simone Pearce joka on kouluratsastaja ja varsin taitava sellainen meni Suomesta ostamallaan estehevosella "koulua" ja no. Sehän näytti aika kauhealta ja hoitajakin nauraa räkätti videota kuvatessaan. Sitten taas jos katsotte vaikka miten John Whitaker verryttelee hevosiaan jos vielä Hihsiin tulee niin se mies voisi lähteä siitä suoraan kansallisen vaativalle radalle ja jos ei nyt sijoittuisi niin keskivälin paremmalla puolella olisi.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.2.25 20:30:47

Jalostus on edennyt siihen, että este ja kouluhevoset ovat kaksi eri rotua. Estehevonen voi tehdä kaikki temput, mutta toisilla muoto ei välttämättä koskaan tule vastaamaan samaa mitä kouluhevosilta vaaditaan, vaan muoto pysyy hyvin avoimena, turpa vähän pitkällä. Ja vaikka ravia pystyy askellajeista muuntamaan eniten, tulee siinä luonnostaan olla hyvä tekniikka. Jos haluaa kouluratsastuksessa pärjätä tänäpäivänä, hevosella pitää olla ne 3 laadukasta askellajia.

Eli periaatteessa voit tehdä vaikka ja mitä estehevosella kouluradalla, mutta sen tyypistä riippuen ei se kouluhevonen ole. Ja olihan Kontestrokin estesukuinen.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   5.2.25 20:46:13

Näistä kommenteista loistaa juurikin se tietämättömyys mitä kouluratsastukselta halutaan.

Kokoamisastetta.

Ei ole piruetit plus sarjat = pyhä Yrjö.

Huomaa että kommentit tulee esteratsastajilta :D kaikella rakkaudella siis!

Yleinen vitsihän se on, että esteratsastaja sanoo tasoksi Va B siksi että vaihtaa lennosta.

Ja kokoamisaste on he b.

Toki. Poikkeus vahvistaa säännön!

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   5.2.25 21:08:16

120-tason estehevonen, teknisesti menisi vaativaa, mutta juuri yllä puhuttu show-efekti puuttuu. Kisaisin tällä max HeA - ihan tosi vaatimattomat liikkeet, omassa lajissaan suorittaa hienosti ja ponnuja olisi pykälää isompaan helposti. Tämän sydän sykkii puomeille ja esteille, mutta tehdään paljon hommia sileällä kyllä. Kokoamiskykyä on kyllä, mutta ei tätä näyttäväksi kouluradalle saa tekemälläkään.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   5.2.25 21:48:12

Mulla on ollut monia hyviä estehevosia. Laukassa olen kaikilla tehnyt "kaiken" eli ainakin kakkosia eleettömästi suorana, piruetit, zikzak sulut vastataivutukset vastalaukassa ja ihan mitä on mieleen juolahtanut. Jos olen joskus osallistunut koulutunnille, minut on laitettu siihen ryhmään, jossa muut kisanneet kv.

Ravissa hevoseni juoksevat vain eteen alas ja vähän joskus taivuttelevat sivuille kylkiä venyyttääkseen, mutta isompi perusravi niillä on silti kuin noilla kansallista kisaavilla kouluhevosilla. Ehkä siksi, kun kukaan ei veivaa suusta eikä roiku suussa vaan on avoin muoto eikä jahdata tahdista ulos eikä värkätä suuta

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: esteratsastaja 
Päivämäärä:   5.2.25 21:56:45

Pyhä Yrjö PSG on Vaativan Aan ja Vaikean Bn välissä oleva ihan mielenkiintoinen taso, ehkä ensimmäinen mitenkään mielenkiintoinen taso kouluratsastuksessa. Kyrkkiskin joskus lausunut, että kouluratsastus alkaa siitä eikä hevosia kannattaisi edes matalammilla tasoilla radoilla esittää. Jaan mielipiteen.

Siinä mennään jo vähän niinkuin sarjoja, mutta mielestäni kolmoset ja neloset ovat ihan perusvaihtoja eivätkä sarjoja ja niitä voi tehdä vaikka vapain ohjin valmistelematta, mutta PSG ne tietenkin esitetään tietyn kokoamisasteen tasolla.
Tasoissa on aina ensisijaisesti kysymys todellisesta kokoamisasteesta ja poljennasta eikä niinkään niistä tempuista. Temput ovat helppoja kouluttamattakin, kun se kokoaminen ja poljenta ovat kohdillaan. Muistakaa, että koota ei voi muuten kuin suoraa ja tasapainoista pohkeen edessä liikkuvaa hevosta.
Tämän kun koulutuomaritkin aina muistaisivat että nippuun vetäminen ei ole kokoamista ja liian huonosta kokoamisesta pitäisi uskaltaa vislata, koska kokoamisaste ja perusliikkuminen on oikeasti se ihan tärkein asia kaikessa, mutta etenkin kouluratsastuksen tasoissa.
140 -hevonen ja PSG hevonen ovat aika samalla tasolla.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   5.2.25 22:04:25

Piruetit ja kakkoset tai ykköset kyllä kertovat aika paljon ratsukon yleistasosta.
Ainakin meillä ainoat ykköset-kakkoset tuossa kansallista nyhjäävien kouluratsastajien maneesilla ovat estehevosilla. Mutta ei tosiaankaan provosoida ja tehdä niitä kuin kotona, koska maneesiaika loppuisi siihen. Kouluratsastajilla on aika herkkä hipiä ja tosinen mieli.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.2.25 22:13:42

Tästä mitä eri tasoilla vaaditaan...

Va B vaihdot, keski - ja lisätyt liikkeet, avot, sulut, takarit, vastalaukka
Va A -edellisten lisäksi työskentelypiruetit, vaihdot joka 3. & 4.
PSG + puolipiruetit, siksak sulku loivana kiemurana
Inter I + piruetti, vaihdot joka 2. Aavistuksen jyrkemmät sulut
Inter A/B +passage, piaffe joka saa liikkua, vaihdot joka askeleella (7), siirtymiset piffipaffi
Inter II +piaffe 8-10 askelta saa liikkua vähän, vaihdot joka askeleella (11)
U25 GP + piaffi paikallaan, vaihdot joka askeleella 15
GP + piffi 12-15 askelta, kokoamisaste korkein jotta voi tehdä jyrkät sulut.

Että mikä oli se vaikea B?

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   5.2.25 22:30:34

Vaikea B on Inter I ja II ja. GP on GP ja U25GP on jotain siltä ja väliltä.

Piffit ja paffit eivät ole niinkään estehevosten juttu, koska estehevosia ei juuri työstetä kuin rennossa avoimessa perusravissa. Estehevosten askellaji on laukka ja valmisteleva työ tehdään käynnissä.

Olen joskus täyteratsastajana koulutunneilla ihan läppänä opettanut hevoset piffaamaan ja paffaamaan ja lisäämään (sarjojen ja piruettien lisäksi) ja helpostihan se käy perusratsastetulla hevosella, mutta en koskaan tehnyt ko asioita muulloin, koska en halua ravata kuin eteen alas, koska ravi on ihan "tarpeetonta".

Nuorempana tein kaikkia sulkuzikzakkeja ja väistöjä, mutta nykyään työstän suoraan kylkiä ja takajalkoja enkä tee oikeastaan mitään perinteisiä kouluratsastusliikkeitä. Oikeastaan vaan haen elastisuutta, suoruutta, tasapainoa ja kokoamiskykyä = ponnistuskykyä. Se voiko kootusta laukasta hypätä sen 150-tasaokserin on tosiaan mainio mittari kootun laukan tasolle. Kannattaisi kouluratsastajienkin kokeilla.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.2.25 22:35:32

Ko (Kouluratsastus)
Helppo C
Helppo B
Helppo A

Vaativa B
Vaativa A

...PSG...

Vaikea B (Interit)
..U25GP..
Vaikea A GP

Re (Rataesteratsastus)
He C 100 cm
He B 110 cm
He A 120 cm

Vaativa B 130 cm
Vaativa A 140 cm

...145...

Vaikea B 150 cm
Vaikea A 160 cm
ja nykyään up to 170 cm

Nykyään näitä tasoja vähän hämmennetään, mutta näin ovat olleet ja taustalla yhä ovat.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.2.25 22:38:33

On joku vanhempi terminä tuo vaikea B, en koskaan kuullutkaan. Kouluratsastusliikkeet oikein toteutettuna tuovat elastisuutta ja irtonaisuutta liikkeeseen, mikä on sen kokoamisen edellytys. Roomaan on monta tietä.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.2.25 22:41:47

Se on just niinkuin M tuolla ylempänä sanoo.

Ne jotka tekee ”läpällä” piffiä ja paffia ja sitä ja tätä. Ei ne oikeasti tee. Se että vaihtaa laukkaa monta kertaa peräkkäin ei ole vielä sarjavaihto. Kokoamisasteen nostamiseen tarvitaan vuosien määrätietoista työtä ja lihaksia _oikeissa kohdissa_. Se että on peba jolla ponnistaa esteestä yli ei valitettavasti tee vielä kantokykyä.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.2.25 22:48:12

No ei tee moni kouluratsastajakaan oikeasti. Voit voittaa luokan ilman, että hevonen rehellisesti kantaa. Vaikeankin luokan.

  Re: Mikä on esteratsujen taso kouluratsastuksessa?

Lähettäjä: Faktanappula 
Päivämäärä:   5.2.25 23:09:17

Niin... kouluratsastus ei ole mittari sille mitä ratsukko pystyy virheettömästi suorittamaan vaan showkilpailu siitä, kenellä on näyttävin hevonen, näyttävimmät liikkeet ja pystyy tekemään radalla vaaditut temput.

Se, että jonkun mielestä kouluratsastusliikkeet eivät ole oikeita, mikäli hevonen ei ole massiivinen ja yliluonnollisesti liikkuva puoliverinen, kertoo lajista kaiken mitä tarvitsee tietää.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.