Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: mato 
Päivämäärä:   1.2.25 17:01:07

Olen seurannut Wellingtonin kisoja ja ajattelin vilkaista myös Hunter luokkia, koska en niitä aiemmin ole nähnyt l. mistä niissä on kyse. No en ole saanut ahaa elämystä.
Näin myös sattumalta Tössän ent. oriin hyppäävän. Hevoset on hienosti laitettuja, häntä letillä ja karvat ojennuksessa. Rehussa ei ole myöskään säästetty. Hevoset hyppäävät puoli unessa metristen esteiden yli pitkänä kuin laiva. Usein hyppy on kahdessa osassa. Tahti on kyllä tasainen,korvat ei värähdäkään. Esim. Tössän kasvatti käveli kuin unessa pois radalta.

Olen jostain lukenut, että ennen on käytetty tämän olotilan saavuttamiseksi rauhotteita?!
Ei todellakaan hevosurheilua, vaan jotain aivan muuta!

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.2.25 17:24:58

Kaikkein eniten tätä voisi varmaan verrata tyyliesteratsastukseen. Erona tyyliesteratsastukseen tässä on se, että ratsastajaa ei arvostella ollenkaan. Kaikki huomio on hevosessa ja pääasia tässä lajissa onkin klasissuus ja tyylikkyys: hevosta pidetään pääosassa ja ratsastaja esiintyy mahdollisimman "huomaamattomana". Hunterhevosen täytyy olla rauhallinen ja tasainen ratsastaa - radalla ei saa näkyä ylimääräistä säheltämistä, hännän heiluttelua tms. Hevosen täytyy osata tehdä laukanvaihdot mahdollisimman helposti, nimittäin ilman niitä hevosesta ei voi tulla hunterhevosta. Tavallisen esteratsastajan silmään tää saattaa näyttää vähän jopa kömpelöltäkin. Varusteisiin kuuluu ratsastajalla vaaleat (useimmiten tommoset beiget) housut, kisatakki, kauluspaita, ja kypärä ja saappaat mahdollisimman yksinkertaiset. Ylimääräistä blingiä, kirkkaanvärisiä jalustimia tai heiluvia ponityttö-lettejä ei radoilla näy. Hevosten hännät ja harjat letitetään, ja muuten niiden varusteisiin kuuluu valkoinen, siisti huopa ja puhtaiksi kiillotetut suitset ja satula. Radat on yleensä tosi yksinkertasia, ympäri kenttää laukkaamista. Muutamia linjoja ja sarjoja, joilla katsotaan saako ratsukko väliin oikean askelmäärän sulavasti. Joissain luokissa on toki paljon enemmän kääntämistä, jolloin tarkastetaan, että ratsukolla on kaarteiden ratsastus hanskassa. Radankävelyä ei noissa luokissa ole, vaan rata katsotaan ratapiirrustuksesta, johon on merkattu etäisyydet. Ratojen kuuluu olla tasaisia, mahdollisimman miellyttävää katsottavaa. Yksi paikka epäonnistuu - menetät oikeastaan kaikki mahdollisuudet sijoituksista. Todella pikkutarkkaa hommaa, mutta samalla täytyy ratsastaa siististi. Kieltoja ja hylkyjä yms. tulee, mutta toki harvemmin, koska nuo hevoset on niin hyvin koulutettu, että niitä ei pitäisi tulla. Arvosteluna näissä luokissa on siis tyyli ja pisteitä saadaan asteikolla 0-100. 80 pistettä on semmonen hyvä pistemäärä ja sillä yltää useinmiten sijoituksille. Luokkien korkeudet on yleensä 80-120cm, eli ei mitään erityisen pieniä luokkia. Suurin osa esteratsastajista alottaa aina tällä hunterilla ja siitä saakin erinomaisen pohjan esteratsastukseen, kun oppii keskittymään radalla muuhunkin kuin tiukkoihin kaarteisiin ja hulluun kaahaamiseen. Lajia voisi ehkä kuvailla "kouluratsastukseksi esteradalla", koska nimenomaanhan nää varusteet on samanlaiset kuin koululuokissa ja sama periaate kuin koululuokissa: esittää hevonen mahdollisimman hienona.

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: mato 
Päivämäärä:   1.2.25 17:31:20

Kiitos ammattitaitoisesta tulkinnasta!
Radat ovat pieniä, en nähnyt yhtäkään estetty 120 cm:ssä.
No joo, kuka haluaa katsella pystyyn kuolleita hevosia hienossa trimmissä, niin siitä vaan.

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: hilli 
Päivämäärä:   1.2.25 17:34:44

Ja todellisuus: ostetaan hevosia jotka hyppäis 140, ja mennään niillä 80cm luokkia. Ammattivalkku ridaa niitä ma-pe, ja "kilpailija" se rikas daami, tulee paikalle lauantaina. Meksikolaispojat juoksuttaa hevosta ennen rataa aamuyöstä 4-5 tuntia, että sillä satavarmasti ei häntäkään heilahda radalla. Madame nousee selkään, hevonen "hyppää" radan puoliunessa väsyneenä, ja madame saa ison ruusukkeen ja 1000 dollaria ja on siis huippu-urheilija!
Tämä on oikean kilparatsastuksen irvikuva jota rikkaat harrastaa, ja niistä hevosista maksetaan ihan älyttömiä summia.
Mutta jokainen tavallaan.

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.2.25 17:43:37

Olen myös katsonut, että hunterissa hevoset "laukkaavat (=jolkottavat), pitkänä, matalana ja etupainoisena. Näyttää perinteistä englantilaista ratsastusta harrastavan silmiin vaaralliselta ja epäergonomiselta, eipä taida tuollaisen hevosen käyttöikä olla kovin pitkä?

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   1.2.25 17:45:01

Pisteen teksti näyttää olevan kopioitu Ronskin ottein -blogista. Olisi asiallista ilmoittaa lähde, ellet nyt satu olemaan kyseisen blogin pitäjä.

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: mato 
Päivämäärä:   1.2.25 17:55:41

Hillilä taitaa olla selvä kuva treenaamisesta. Tätä minäkin epäilin, mutta voin kuvitella,että näinkin voi toimia!! Sääli, että money talks. Urheiluahan ko luokat ei ole. Tössän kiva ori meni ns."helminä sioille" Anteeksi vaan vertaus.

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.2.25 19:01:52

Eihän tuollainen meno mitään kaunista tai tyylikästä katseltavaa ole sen enempää hevosen kuin ratsastajankaan osalta. Ilmeisesti tässäkin lajissa on tapahtunut muutosta, joskus kauan aikaa sitten sillä on ollut oikeasti jotain tekemistä esteratsastuksen kanssa. Olen myös lukenut tuosta rutiininomaisesta hevosten väsyttämisestä ennen kilpailua. En tiedä rauhoitetaanko huntereita, joissain lännenratsastuslajeissa se on kai tavallista.

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: ville 
Päivämäärä:   1.2.25 19:07:24

Perusajatushan tossa on hyvä, että hevonen suorittaa radan pysyen rauhallisena ja tyytyväisenä, eivät näytä jännitystä tai vastustelua. Oikein taitava ratsastaja pystyy noin ratsastamaankin.
Mutta ihmiset on pilanneet tämänkin kun "rauhallisuutta" tavoitellaan ihan muilla keinoilla kuin taitavalla ratsastuksella. Koska jenkeille pääasia on aina voittaa, keinot ovat sivuseikka.

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: Mimo 
Päivämäärä:   1.2.25 19:08:40

Nyt on jälleen laji ihan pikkusen väärin ymmärretty ja kuulopuheiden perusteella :D

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.2.25 19:28:09

"Nyt on jälleen laji ihan pikkusen väärin ymmärretty ja kuulopuheiden perusteella :D"

Siis miten? Kun on silmät päässä, niin näkee, että hevoset etenevät löysästi ja etupainoisesti vailla eteenpäinpyrkimystä ja ratsastajat könöttävät etukenossa. Sillä ei ole mitään tekemistä esteratsastuksen kanssa, eikä useimpien määritelmien mukaan myöskään hyvän ratsastuksen kanssa. Arvostelulajissa saa tietysti asettaa kriteerit kuinka hyvänsä.

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: Niisu 
Päivämäärä:   1.2.25 19:30:16

Doupaaminen on yleistä

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: Ano 
Päivämäärä:   1.2.25 20:33:13

Eikö tämä juonna juurensa kettujahdista? Ja tarkoitus on esittää hevonen, joka ilman hötkyilyjä hyppii risujen, aitojen ja puunrunkojen yli? Lisäksi vielä hyvällä tyylillä ja tasaisessa temmossa?

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: uyfgv 
Päivämäärä:   1.2.25 20:42:53

"Nyt on jälleen laji ihan pikkusen väärin ymmärretty ja kuulopuheiden perusteella"

Ei tarvii kuulopuheita kun on itse nähnyt

  Re: Wellington Hunter luokat

Lähettäjä: Q 
Päivämäärä:   1.2.25 20:52:49

Ano: Ketunmetsästys on brittien juttu ja se on huvittelua, tyyli on vapaa ja meno on usein villiä ja vaarallista.

Hunter-esteluokat taas jenkkien juttu. Ja olen tosiaan itsekin lukenut, että harvemmin nuo ratsastajat kai itse arkena treenaa, valmentajat pääsääntöisesti ratsastavat ja hevoset tosiaan vielä juoksutetaan ennen ratoja. Toki sinne valitaan jo lähtökohtaisesti ne kilteimmät ja tasaisimmat hevoset ja niitä ostetaan isolla rahalla Euroopasta.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.