Lähettäjä: -
Päivämäärä: 27.1.25 01:44:17
Lähettäjä: J
Päivämäärä: 26.1.25 22:03:25
Tuppaudun nyt tähän ketjuun myöskin kyselemään. Eli käytännössä sama kysymys kun aloittajalla, mutta suurin ongelma on tää keskittyminen maastakäsin. Kyseessä herkästi huolestuva ja jännittävä hevonen. Jos tilanne poikkeaa mitenkään hevosen "normaalista" päiväjärjestyksestä, niin hommasta ei tuu mitään. Esim. tarhasta hakiessa jää vaan jumittamaan, tuijottaa pää korkealla "tyhjyyteen", eikä suostu liikkumaan. Ei reagoi ääneen, kosketukseen, ruokaan. Jos paineistaa, niin reagoi peruuttamalla. On siis selkeästi stressaantunut ja tilanne on sille vaikea. Miten muut on edenny tälläisten hevosten kanssa? Varmasti tulee vastaus että odottele rauhassa, mut valitettavasti en usko että tämän kanssa toimii kun on kerran jos toisenkin tullut seisoskeltua tunnin verran kun ei suostu liikkumaan.
^ Opeta hevonen laittamaan pää alas kosketuksesta. Hoidin hetken yhtä puoliveristä joka oli todella kova kyttäämään. Vuodessa ehdollistettu "pää alas kiitos" vihje kosketuksesta oli liki pomminvarmaksi iskoistunut, ei tarvinnut kuin koskettaa kaulaa. Sama hevonen myös tarjosi pään laskemista usein ja paljon, ja oli oikeasti jo todella rauhallinen ja tasainen hevonen joka talutellessa usein kulki pää maassa nuuhkien ja rennosti löntystellen. Edelleen kyllä näki mörköjä siellä täällä, mutta kun piti silmät päässä ja ennakoi, niin pystyi liki jokaisen mörön kohdalla rentouttamaan hevosen ja välttämään tuijottelut ja jumittelut.
Hevosen hermosto rauhoittuu automaattisesti kun pää menee maan tasalle - hevonen on siinä asennossa yleensä vain syödessään ja syödessään hevonen tuntee olonsa turvalliseksi. Yhdelle hevoselle opetin saman, ja neljännellä kerralla osasi tempun jo äänivihjeestä. Kävelyttäessä laitoin usein käden hevosen kaulalle tai niskan päälle ja kehuin pienestäkin myötäämisestä, kunnes ei enää tarvinnut kuin hipasta kaulaa sivusta. Toki siihen on matkaa että ns. tempusta tulee oikeasti rauhoittava toiminto ja silloin on tärkeää huomata milloin pää on vain alhaalla ja milloin hevonen oikeasti rentoutuu jotta pystyy palkkaamaan oikealla hetkellä.
Tuon avulla heppaa rauhalliseksi, ja kun apu ei mene läpi ja on liian jännää, niin aina voltille pois päin möröstä tai taka- tai etuosan väistöä jotta saa muuta ajateltavaa.
|