Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.1.25 09:01:34

Olen sitä usein pohtinut että onko hevonen mahdollista opettaa siihen että kun työskentelee ihmisen kanssa niin keskitytään siihen 100% ?

Eli jos vaikka ratsastetaan kentällä niin hevonen ei kyttäile sivuilla tapahtuvia asioita vaan keskittyy siihen mitä ihmisen kanssa tekee.

Jos vaikka huipputason ratsastajia katsoo olympialaisissa niin hevoset ei tunnu paljon sivuilla tapahtuviin asioihin keskittyvän. Ja siellä jos jossain niitä häiriö tekijöitä on paljon.

Miten tälläistä pitäisi lähteä opettamaan?

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   26.1.25 09:08:30

Pää alas. Kun hevonen on pää alhaalla, oli se sitten taluttaessa tai selästä käsin, se keskittyy ihmiseen, eikä maisemien tujiottamiseen. Kun hevonen kulkee rentona eteen-alas ja reagoi puolipidätteeseen, sitä voi alkaa kokoamaan iän ja kehitysasteen mukaan.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: z 
Päivämäärä:   26.1.25 09:09:36

Laittamalla hevonen töihin. Jos sillä on aikaa keskittyä kaikkeen muuhun, niin silloin siltä ei vaadita riittävästi.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.1.25 09:28:42

Z// tämä perinteinen, "laittamalla hevonen töihin" niin mitä se käytännössä meinaa?
Jos hevonen on jännittynyt ja kyttää niin jatkat vain sillä jännittyneellä hevosella ratsastusta vai? Luulisi että ei olisi oikea tapa.. pitäisi minusta pyrkiä rentouteen.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.1.25 09:29:53

Nimenomaan pyydetään se hevonen tekemään töitä niin keskittyminen siirtyy siihen työntekoon ja rentoutuu sen myötä

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: z 
Päivämäärä:   26.1.25 10:49:51

Erilaisia tehtäviä. Pohkeenväistöjä, avoja, sulkuja, puomitehtävää, siirtymisiä, temponlisäyksiä, kuviot haltuun esim. neliö, 10m pyöreä voltti, suorat tiet ymym

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.1.25 10:53:50

Osa hevosista aloittaa kyttäämisen nimen omaan siinä vaiheessa, kun vaatimustasoa nostetaan.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.1.25 11:11:47

Suosittelisin maastakäsittelyä ja juoksutusta aina välissä, suhteen vahvistamiseksi ja ylläpitämiseksi. Ai niin mutta joo, Suomessahan maastakäsittely on simputtamista tai kukkahattuilua, sori.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.1.25 11:49:45

Käsittelijän aktiivisuudella se ratkeaa. Hevonen ei haahuile, jos käsittelijä jatkuvasti pitää huolen, että antaa sille ohjeita ja palautetta eli siis laittaa töihin. Ei ihminen voi keskittyä uneksimiseen ja samalla vaatia, että hevonen keskittyy ihmiseen.

Pidä huolta, että hevonen kävelee haluamassasi tahdissa oikeassa kohtaa. Muuta tahtia tai hevosen paikkaa jos uhkaa mennä haahuiluksi, näin pääset myös kehumaan ja poistamaan painetta.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   26.1.25 12:27:32

Yleensä hevonen keskittyy ratsastajaa paremmin. Mutta jos ratsastajan ajatukset alkavat harhailla, hevosenkin keskittymien lopahtaa.

:))

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.1.25 12:39:28

Miten juoksuttaminen ”vahvistaa hevosen ja ihmisen suhdetta”. Kysyn vaan. Kyllä se paras tapa vaikuttaa hevosen keskittymiseen ratsastuksessa on vaikuttaa siihen nimenomaan ratsastuksessa. Kyllä, vain rento hevonen pystyy oppimaan uutta mutta ei se sillä rentodu että vain odottelee rentoutumista. Ylipäätään ratsun rentoutta haettaessa ei haeta sellaista vetelää ja löysää oloa jolloin hevonen sulkeutuu itseensä vaan aktiivista valppautta jos hevonen on kuulolla ja odottaa niitä ohjeita. Vetelä pää alhaalla laahustava hevonen ei siis ole rento sanan ratsastuksellisessa merkityksessä yhtään enempää kuin pinkeenä ympäristöä kyttäävä hevonen.

Huomion saa juuri antamalla palautetta hevoselle. Jännittyneelle taivuttelua, väistöä, temponvaihteluita niin että tekemistä riittää. Sitten kun vähän hengähtää niin sitten voi jättää vähän pidemmäksi hetkeksi hevosen ”yksinään”. Harjoituksen myötä tämä aika pitenee ja hevonen oppii ”kantamaan vastuuta”.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   26.1.25 12:47:40

"Miten juoksuttaminen ”vahvistaa hevosen ja ihmisen suhdetta”."

Tuota mieltä oli mm. Podhajsky.

:))

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.1.25 12:59:34

Mikä tahansa tekeminen luo hevosen ja ihmisen suhdetta. Juoksuttaessa ihminen vaan ei päässä yhtä helposti unohtamaan, että hänen piti tässä keskittyä ja ohjata hevosta. Ratsastaessa ja taluttaessa on helpompi vaihtaa vaihde vapaalle ja vaan tallustaa, mutta juoksuttaessa täytyy ihmisen olla aktiivisempi. Näin hän tulee vastineeksi hevoseltakin parempaa kuuliaisuutta ja myös palkitsee hevosta enemmän.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   26.1.25 13:20:28

Mulla on kyttäävä hevonen, joka jännittyy todella helposti. Mitkään juoksuttelut ei auta, koska siinä on kauempana ihmisestä ilman "turvaa" ja jännittyy entistä helpommin. Yksi avaintekijä on tuo pää alas, ja toinen on vaatimsutason kasvattaminen pikkuhiljaa. Myös oma jännitys pitää osata pitää nollassa.

Eli ensin en ratsasta liian lähelle kyttäyskohtia, vaan ratsastan mukavuusalueella hevonen rentona, mutta työskennellen niin, että se on pohkeen edessä. Sitten ratsastan vähitellen kyttäyspaikkojen luo, mutta hevosen on pysyttävä pää alhaalla ja pohkeen edessä. Kuitenkin, jos jännittyy, niin itse en jännity, vaan matka jatkuu. Tällä tavalla muutaman kierroksen päästä ei ole enää ongelmia missään.

Tiivistettynä hyvällä ja taitavalla ratsastuksella pääset eteenpäin, en näe hyötyä mistään erikseen opettamisesta, jos tavoitteena on kuitenkin ratsastaa. Hyvin pohkeen edessä työskentelevä hevonen ei kyttää, ja jos hetkeksi reagoi, palaa takaisin avuille helposti. Tsemppiä!

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.1.25 13:21:58

… Näin teoriassa, mutta samoin kuin se aivoton taluttelu niin 99% harrastajan juoksuttelu on ihan samaa narun päässä juoksentelua vailla mitään suunnitelmaa tai työskentelyä.

Ja aina kun aiheesta puhutaan ryntää paikalle ainakin muutama jotka ”työstävät hevosta tehokkaammin narun päässä kuin ratsain” palstan kirjoituksissa mutta tosielämässä tätä ei kuitenkaan ikinä näe.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: Öö 
Päivämäärä:   26.1.25 13:38:50

Et siis ilmeisesti piste ole koskaan seurannut juoksutusta, joka olisi muutakin kuin hevosen eteenpäin käskemistä. Tai ehkä olet mutta et näe eroa ollaanko kontaktissa vai ei. Yhtälailla kuin hevonen niin ihminenkin vaatii harjoittelua ja harjaantumista huomatakseen tekemisessä eroavaisuuden.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.1.25 16:38:12

Lähettäjä.

Päivämäärä26.1.25 12:39:28

Miten juoksuttaminen ”vahvistaa hevosen ja ihmisen suhdetta”. Kysyn vaan. "

^ Jännä että hevosihminen oikeasti pohtii tätä. Maastakäsin työskennellessä otetaan ne kosketusavut pois, ja luodaan kontakti pelkällä kehonkielellä ja ääniavuilla, ja tämä apujen monipuolistaminen ja herkistyminen kokonaisvaltaiseen kontaktiin ja työskentelyyn on valtava apu niin hoitotoimenpiteissä kuin ratsastuksessa.

Toki useimmat vain ajavat hevosta ympyrällä ilman kummempaa kommunikaatiota, ja se ei hyödytä mitään. Paljon lyhyitä siirtymisiä, suunnanvaihtoja, monipuolisia tehtäviä.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   26.1.25 18:09:32

Ensin työstän maasta kuuliaisuutta ja keskittymistä ja se ei ole mitään narunpyörittelyä vaan ratsastan maasta hevonen tuntumalla. Sen on vastattava maasta apuihin kevyesti ja nopeasti, jos se jännittyy pyydän pään alas, teen paljon lateraaleja. Kun hevonen on näin maasta valmisteltu ei yleensä ratsastaessa enää kyttäile pahemmin. Hevonen tuntee paljon asioita kehossaan, kun saadaan kroppa taipumaan ja pehmeäksi myös mieli rentoutuu. Toki myös rento ja keskittynyt mieli rentouttaa kroppaa mutta usein hevonen aluksi lihaksistostaan kylmä ja jäykkä siellä saattaa kiristää jne joka ei auta jos ratsastaja vaan hyppää selkään ja laittaa töihin. Oma korvien on sitten se loppuosa eli kannattaa harjoitella meditaatiota ja mindfullnessiä jotta pystyt aina keskittymään siihen mitä teet, luot oman kuplan johon ei vaikuta ympäristö. Täysi keskittyminen hevoseen, tunne sen liikkeet ja reagoi pehmeästi

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: Flamingo 
Päivämäärä:   26.1.25 19:23:01

Olemalla kiinnostava ja selkeä hevoselle, että hevosen on palkitsevaa ja mukavaa olla kanssasi ja se haluaa tehdä pyytämiäsi tehtäviä, jotka eivät ole sille liian vaikeita psyykkisesti tai fyysisesti. Helppoa kuin heinänteko.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: J 
Päivämäärä:   26.1.25 22:03:25

Tuppaudun nyt tähän ketjuun myöskin kyselemään. Eli käytännössä sama kysymys kun aloittajalla, mutta suurin ongelma on tää keskittyminen maastakäsin. Kyseessä herkästi huolestuva ja jännittävä hevonen. Jos tilanne poikkeaa mitenkään hevosen "normaalista" päiväjärjestyksestä, niin hommasta ei tuu mitään. Esim. tarhasta hakiessa jää vaan jumittamaan, tuijottaa pää korkealla "tyhjyyteen", eikä suostu liikkumaan. Ei reagoi ääneen, kosketukseen, ruokaan. Jos paineistaa, niin reagoi peruuttamalla. On siis selkeästi stressaantunut ja tilanne on sille vaikea. Miten muut on edenny tälläisten hevosten kanssa? Varmasti tulee vastaus että odottele rauhassa, mut valitettavasti en usko että tämän kanssa toimii kun on kerran jos toisenkin tullut seisoskeltua tunnin verran kun ei suostu liikkumaan.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.1.25 22:32:57

Miten reagoi jos kaveri kulkee edellä tilanteessa?

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   27.1.25 01:44:17


Lähettäjä: J
Päivämäärä: 26.1.25 22:03:25

Tuppaudun nyt tähän ketjuun myöskin kyselemään. Eli käytännössä sama kysymys kun aloittajalla, mutta suurin ongelma on tää keskittyminen maastakäsin. Kyseessä herkästi huolestuva ja jännittävä hevonen. Jos tilanne poikkeaa mitenkään hevosen "normaalista" päiväjärjestyksestä, niin hommasta ei tuu mitään. Esim. tarhasta hakiessa jää vaan jumittamaan, tuijottaa pää korkealla "tyhjyyteen", eikä suostu liikkumaan. Ei reagoi ääneen, kosketukseen, ruokaan. Jos paineistaa, niin reagoi peruuttamalla. On siis selkeästi stressaantunut ja tilanne on sille vaikea. Miten muut on edenny tälläisten hevosten kanssa? Varmasti tulee vastaus että odottele rauhassa, mut valitettavasti en usko että tämän kanssa toimii kun on kerran jos toisenkin tullut seisoskeltua tunnin verran kun ei suostu liikkumaan.

^ Opeta hevonen laittamaan pää alas kosketuksesta. Hoidin hetken yhtä puoliveristä joka oli todella kova kyttäämään. Vuodessa ehdollistettu "pää alas kiitos" vihje kosketuksesta oli liki pomminvarmaksi iskoistunut, ei tarvinnut kuin koskettaa kaulaa. Sama hevonen myös tarjosi pään laskemista usein ja paljon, ja oli oikeasti jo todella rauhallinen ja tasainen hevonen joka talutellessa usein kulki pää maassa nuuhkien ja rennosti löntystellen. Edelleen kyllä näki mörköjä siellä täällä, mutta kun piti silmät päässä ja ennakoi, niin pystyi liki jokaisen mörön kohdalla rentouttamaan hevosen ja välttämään tuijottelut ja jumittelut.

Hevosen hermosto rauhoittuu automaattisesti kun pää menee maan tasalle - hevonen on siinä asennossa yleensä vain syödessään ja syödessään hevonen tuntee olonsa turvalliseksi. Yhdelle hevoselle opetin saman, ja neljännellä kerralla osasi tempun jo äänivihjeestä. Kävelyttäessä laitoin usein käden hevosen kaulalle tai niskan päälle ja kehuin pienestäkin myötäämisestä, kunnes ei enää tarvinnut kuin hipasta kaulaa sivusta. Toki siihen on matkaa että ns. tempusta tulee oikeasti rauhoittava toiminto ja silloin on tärkeää huomata milloin pää on vain alhaalla ja milloin hevonen oikeasti rentoutuu jotta pystyy palkkaamaan oikealla hetkellä.

Tuon avulla heppaa rauhalliseksi, ja kun apu ei mene läpi ja on liian jännää, niin aina voltille pois päin möröstä tai taka- tai etuosan väistöä jotta saa muuta ajateltavaa.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: ratsas 
Päivämäärä:   27.1.25 21:48:44

Mun hevonen on kyttääjä. Sekä mulla että mun vuokraajalla. Kentällä on vaikka mitä pelottavaa, voi tehdä lähtöjä tai hyppiä sivuun.
Vaan ihme ja kumma, kun mun GP valkku kiipeää kyytiin hevonen ei kyttää yhtään mitään, ei ryntää, ei hypi sivulle. Keskittyneesti vain teki mitä ratsastaja pyysi, eikä muuta. Oli tyytyväisen ja rennon oloinen. Ja mun valkkku ei ole luonut jotain mystistä "suhdetta" mun hevoseen, ei ole maastakäsitellyt, ei kuistutellut korvaan, ei namittanut. Nousi siis ekaa kertaa hevosen selkään, ratsasti loistavasti ja heppa toimi kuin unelma., ei minkäänlaista häröilyä.
Tämä avasin mun silmät, hyvä ja taitava ratsastus on kaiken a ja o. Mikään ei korvaa sitä, ei mikään.

  Re: Miten opettaa hevonen keskittymään ihmiseen?

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   28.1.25 08:45:56

Ei maasta ”ratsastus ” ole häröilyä, namittelua, korviin kuiskuttelua. Ja kyllä hyvin voi myös hypätä selkään ja ”vaan ” ratsastaa loistavasti. Loistavat ratsastajat myös tekevät maasta, ei kaikki mutta monet, ne GP ratsastajat juurikin koska piaff opetetaan pääsääntöisesti maasta. Se on palkitsevaa ja maasta voit havainnoida hevosen kroppaa/ sen ilmeitä jne. Toki ihan vaan kyttäilyn voi lopettaa selästäkin mutta sen voi tehdä myös maasta. Kun tekee tietyn kaavan mukaan asioita, sulla on keskittynyt rento hevonen, sen kroppa on jo lämmitelty ja notkea. Hyppäät kyytiin ja voit jatkaa siitä. Maasta voidaan pyytää myös suurempaa kokoamisastetta kun mitä selästä koulutettavallta hevoselta. Suomessa ei paljon osaajia ole..

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.