Lähettäjä: Chilly
Päivämäärä: 23.1.25 09:54:48
En tiedä käykö Ratsastus ja Sennupuolella ht.netissä samaa porukkaa, mutta kun näin vaivaa asian suhteen, laitan tämän myös tänne puolelle! Toinen keskustelu löytyy sennupuolelta.
Tämä taitaa olla jonkinlainen kestoaihe ja törmäsin erääseen somekeskusteluun, jossa asiasta kiisteltiin. Ajattelin kysyä, jos joku olisi asiaan vihkiytynyt tai keskustellut esimerkiksi eläinlääkärin kanssa. Luin tutkimuksia aikani kuluksi, hyvin pintapuolisesti tosin, mutta olin hieman yllättynyt. Yritin kääntää muutaman teille, osa on epäselviä kun ei ole ominta alaa nämä lääketieteelliset asiat, mutta eiköhän niistä jotakin selvää saa. Laitoin tutkimuksien nimet, niin pääsee itsekin katsomaan jos on epäselvää.
Tulosten mukaan vaikuttaisi siltä, että hevosten liikuttaminen saattaisi hyvinkin olla haitallista kylmällä ilmalla. Mitä mieltä olette tästä? Onko Suomessa/Pohjoismaissa tutkittu asiaa liian vähän? Tiedämmekö oikeasti, ettei rankka liikuttaminen pakkasella ole haitallista? Vai voiko näitä edes yleistää hevosiin, jotka asuvat ja ovat jossain määrin tottuneet näin kylmään ilmaan? Aina puhutaan siitä, että ilma ehtii lämpeämään matkalla keuhkoihin, mutta näiden tulosten perusteella ei vaikuta siltä. Toisaalta, onkohan Pohjoismaissa hevosilla enemmän astmaa tai keuhkosairauksia kuin muilla hevosilla, jos kylmä ilma tällaiseen altistaa? Onko jollakin kokemusta jostain keuhkosairaudesta hevosensa kanssa?
Kuten mainitsin, en ole todellakaan alan ihminen, joten en saa ihan kiinni millaisista vaurioista näissä aina puhutaan. Joskus lääketieteellisissä tutkimuksissa esim vauriolla tai tulehduksella voidaan viitata johonkin lieväänkin ilmentymään tai joihinkin solutason asioihin (joista itselläni ei ole ymmärrystä), jolla ei ole pitkäaikaisia vaikutuksia. Tai kuinkahan haitallisia "limakalvovauriot" yleisesti ottaen ovat. Ja eikö meillä pitäisi olla valtava määrä keuhkosairaita ravureita Suomessa, miten ne kuitenkin voivat suorittaa vuoden ympäri eivätkä eroa suoritukseltaan välttämättä lämpimien maiden hevosista? Tuntuu että usein näiden tutkimuksien lukeminen aiheuttaa enemmän kysymyksiä kun vastauksia. Mitä ajatuksia teissä herää aiheesta?
Ensimmäinen tutkimus (Cold weather exercise and airway cytokine expression, Michael S. Davis, Jerry R. Malayer, Lori Vandeventer, Christopher M. Royer,
Erica C. McKenzie, and Katherine K. Williamson)
Hevosia käytetään eläinmalleina ihmisten keuhkotutkimuksessa, koska hevosen keuhkotoiminnot ovat samankaltaisia kuin ihmisillä. Oklahoman osavaltion yliopistossa suoritettiin sarja kokeita, joissa tutkittiin rasittavan kylmän sään liikunnan haitallisia vaikutuksia hevosten hengitystoimintaan. Nämä tutkimukset suunniteltiin jäljittelemään olosuhteita, joita kylmässä säässä urheilevat ihmiset, kuten hiihtäjät, kokevat. Monet hiihtäjät kehittävät kylmän aiheuttamaa astmaa, jota kutsutaan usein hiihtäjän astmaksi. Tämä johtuu akuutista hengitysteiden tukkeutumisesta, kun kylmä ilma pääsee keuhkoihin ja vaurioittaa kudoksia.
Sisäänhengitetty ilma käsitellään (lämmitetään ja kostutetaan) ylemmissä hengitysteissä estämään keuhkokudoksen jäähtymistä ja kuivumista. Vaikka tämä prosessi yleensä onnistuu, äärimmäisissä olosuhteissa, kuten rasittavassa liikunnassa kylmässä ympäristössä, käsittelemätön (kylmä ja kuiva) ilma pääsee hengitysteiden ääreisosiin.
OSU:n hevostutkimuksessa hevosia juoksutettiin juoksumatolla samalla, kun ne hengittivät viilennettyä (4 °C) ilmaa. Liikunnan jälkeen suoritettiin keuhkohuuhtelu, jossa testattiin tulehdusta, sytokiineja (kemikaaleja, jotka voivat vaurioittaa keuhkoja) ja kemikaaleja, jotka voivat heikentää keuhkojen immuunitoimintaa ja altistaa infektioille. Kylmässä säässä liikkuvat hevoset kärsivät ääreishengitysteiden limakalvovaurioista käsittelemättömän ilman tunkeutumisen vuoksi. Lisäksi tulokset viittaavat siihen, että hengitysteiden jäähtyminen ja kuivuminen voivat olla osatekijöitä urheiluhevosten yleisesti havaitussa hengitystietulehduksessa. Tulokset tukevat hypoteesia, jonka mukaan liikunta kylmää ja kuivaa ilmaa hengittäessä muuttaa hengitysteiden sytokiiniprofiilia. Tutkimuksessa ei havaittu tulehdussolujen lisääntymistä, mutta koska solureaktio vie enemmän aikaa, tutkimus ei ehkä ollut tarpeeksi pitkä tämän havaitsemiseksi. Tulokset vahvistavat käsitystä, että liikunta kylmässä ilmassa voi edistää astman kehittymistä. Data myös nostaa esiin mahdollisuuden, että soluavusteisen immuniteetin paikallinen heikkeneminen voisi liittyä interleukiini-10:n lisääntyneeseen ilmentymiseen.
Toinen tutkimus (Cold air-induced late-phase bronchoconstriction in horsesM. S. DAVIS, C. M. ROYER, E. C. McKENZIE, K. K. WILLIAMSON, M. PAYTON and D. MARLIN)
Tämän tutkimuksen tulokset, yhdistettynä aiempiin tutkimuksiin, osoittavat, että hevoset ovat alttiita hengitysteiden vaurioille ja tukkeumille, jotka johtuvat kylmän ilman hengittämisestä liikunnan aikana. Se, että nämä reaktiot voidaan havaita terveillä hevosilla submaksimaalisilla rasitustasoilla ja ympäristöolosuhteissa, jotka ovat melko yleisiä hevosten urheilutoiminnan aikana, viittaa siihen, että kylmän ilman aiheuttama hengitysteiden vaurio voi olla merkittävä ja laajalle levinnyt tekijä alempien hengitystiesairauksien kehittymisessä hevosilla.
Kolmas tutkimus (Airway cooling and mucosal injury during cold weather exercise, M. S. DAVIS, A. J. LOCKARD, D. J. MARLIN)
Hengitysteiden jäähtymisestä ja kuivumisesta johtuvat fysiologiset vaikutukset ovat moninaisia. Hengitysteiden tukkeutumista ja yliherkkyyttä on havaittu koirilla sekä ihmisillä yhden "isocapnic hyperpnoea" jälkeen. Lisäksi jatkuvaa hengitysteiden tulehdusta, tukkeutumista ja yliherkkyyttä on raportoitu koirilla toistuvan altistuksen jälkeen "käsittelemättömälle" ilmalle, sekä ihmisurheilijoilla, jotka harjoittelevat säännöllisesti erittäin kylmissä olosuhteissa. Monia näistä tiloista on havaittu myös urheiluhevosilla. Tämä, yhdessä tulostemme kanssa, jotka osoittavat välittömän ärsykkeen (käsittelemättömän ilman tunkeutuminen keuhkojen ääreisosiin) ja alkuperäisen vaurion (limakalvon eheyden menetys), tukee hypoteesia, jonka mukaan hengitysteiden ääreisosien jäähtyminen ja kuivuminen edistävät hengitystiesairauksien kehittymistä hevosilla.
|