Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: cc 
Päivämäärä:   22.1.25 09:53:36

Jos tuppaa pohkeen tuki heikentyä ja loppua voimat jaloista ratsastaessa, mitä lihasta treenata? Onko se takareisi mikä tekee suurimman työn pohjetta puristaessa vai mikä?

Ja ennenkuin joku innostuu huutelemaan että älä potki sun hevosta jos loppuu voimat niin en potki, minulla SH tausta ja olen kyllä lihaskunnoltani aika voimaton. Tahtoisin tässä kehittää itseäni.

Samaten jalka pääsee heilumaan aina loppuratsastuksesta enemmän. Onko tässä samasta lihasheikkoudesta kyse vai tuleeko jalan heiluminen jostain muualta?

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   22.1.25 10:01:20

Ratsastus ei ole voimalaji.

Todennäköisesti se jalan heikentyminen johtuu ihan siitä, että peruskuntosi on huono ja menet ratsastuksen loppua kohti maitohapoille.

Jalan heiluminen johtuu yleensä keskivartalon voimattomuudesta ja siitä, että keskivartalon tuen puuttuessa ratsastaja takertuu satulaan lonkalla ja/tai polvella (ja usein myös vähän painuu takakaarta vasten), jolloin se jalan alaosa pääsee heilumaan holtittomasti.

Eli älä mieti yksittäistä lihasta, vaan lähde lenkille, uimaan, hiihtämään tai vaikka pyöräilemään. Pitkäkestoista treeniä peruskuntoalueella. Tueksi esimerkiksi pilatesta tai kuntosali/kotitreeniä: Yhdistelmäliikkeitä ja isojen lihasryhmien liikkeitä.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   22.1.25 10:01:57

Ei sillä pohkeella kuulu puristaa. Kosket ja jatkat jalka rentona. Jos ei reaktiota, niin uudestaan tai raipalla kosketus…

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: Kansas 
Päivämäärä:   22.1.25 10:07:02

Jos jaloista loppuu voima, kun ratsastat, se kertoo, että puristat hevosta. Ja hevostahan ei kuulu puristaa, vaan jalan käyttö on aina mallia "käytä kiinni - päästä irti". Siis myös hitailla ja laiskoilla hevosilla (ja etenkin niillä).

Todennäköisesti et käytä keskivartalon lihaksia hallitaksesi asentoasi satulassa (syvät vatsalihakset ja vähän navan alapuolella oleva lihas), mikä johtaa siihen, että takerrut jaloilla ja käytät hirveästi jalkavoimia pysyäksesi satulassa.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: anni 
Päivämäärä:   22.1.25 10:07:12

Sitä on taas pari ääliöö liikkeellä XD Jolla ei luetunymmärtämistä ole. Ja todellakin pohkeella nimenomaan puristetaan, sillonkun sille on tarve. Puristamisen määritelmähän ei ole jatkuva punnertaminen, puristaminen voi olla nimenomaan vaikka 2 sec. Tai pitkäkestoisemmassa tarpeessa vaikka 10sec. Mutta jos lihasvoima siihen hiipuu ja etenkin jos sh taustaa niin sillonhan sitä pitääkin treenata. Kuten aloittaja tässä aikoikin.

En ole alan ammattilainen, mutta itsellä selkeesti jalan hallinta ja voima parantunut kun olen saanut takareisi/etureisi akselia vahvistettua. Sitten taas core/keskivartalon hallinta vaikuttaa istunnan tasapainoon ja tän myötä myös jalan heilumiseen.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: cc 
Päivämäärä:   22.1.25 10:08:14

''Todennäköisesti se jalan heikentyminen johtuu ihan siitä, että peruskuntosi on huono ja menet ratsastuksen loppua kohti maitohapoille.'' - no @!#$ sherlock. Sitähän mä täs kysyin mihin keskittyisi kun lähtee lihaskuntoa parantamaan.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   22.1.25 10:09:57

Lähettäjä: cc
Päivämäärä: 22.1.25 10:08:14

''Todennäköisesti se jalan heikentyminen johtuu ihan siitä, että peruskuntosi on huono ja menet ratsastuksen loppua kohti maitohapoille.'' - no @!#$ sherlock. Sitähän mä täs kysyin mihin keskittyisi kun lähtee lihaskuntoa parantamaan.

Lihaskunto on eri asia kuin peruskunto :)

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   22.1.25 10:30:09

Vastauksen perusteella aloittaja on melko nuori, joten nenäkkäästä vastauksesta huolimatta yritetään nyt vastata ystävällisesti ja kattavasti.

Yleistäen voidaan sanoa, että peruskunnolla viitataan hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoon. Eli käytännössä siihen, miten kroppa jaksaa kuskata hapen keuhkoista lihaksille. Peruskuntoa treenatessa et treenaa reisilihaksia, vatsalihaksia - sitä treenatessa harjoitat sydäntä ja keuhkoja, eli sydämen pumppausvoimaa ja hapenottokykyä.
Jos henkilön peruskunto on huono, se näkyy yleensä siinä että hän hengästyy nopeasti ja helposti, menee helposti maitohapoille, väsyy nopeasti. Hän jaksaa ehkä spurtata hyvinkin nopeasti vaikka jotain 5-10 minuutin spurtteja, mutta esimerkiksi tunnin lenkki on raskas.
Peruskuntoa treenataan reippailla kävelylenkeillä, hölkäten, pyöräillen, hiihtäen, uiden tai vaikka tanssien - keskeistä on se, että treeni on pitkäkestoista, ja syke pysyy niin sanotulla peruskestävyysalueella. Sykealueet ovat yksilöllisiä, mutta pk-alue on noin 60-70% maksimisykkeestä - yleensä (mutta ei aina) se on jossain 100-120bpm-korvilla. Vanhana muistisääntönä on ns. pppp-alue, eli "pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta".
Peruskunnon ollessa huono pk-treeni on yleensä aloitettava aika hitaista kävelylenkeistä, ettei syke nouse liiaksi. Kunnon kohentuessa vauhtia voi kyllä pikkuhiljaa nostaa.

Lihaskunnolla viitataan sitten niihin muihin lihaksiin - niitä treenataan kuntosalilla, kotitreenillä, pilateksella. Lihaskuntotreenin tavoitteena on kasvattaa lihasvoimaa, jotta jaksaa nostaa isompia painoja, hypätä korkeammalle, puristaa lujempaa jne. Lihaskunnon kehittyminen edellyttää progressiivista rasitusta, eli sitä että työtä tehdään kasvavilla painoilla.

Peruskuntoharjoittelussa lihaskasvua ei tule määrättömästi, koska progressuuvusta rasitusta ei ole- esimerkiksi uidessa veden vastus on pysyy käytännössä vakiona, hiihtäessä/juostessa vastus on käytännössä aina vakio jne. Toki jokaiselle lajille on omat keskeiset lihasryhmänsä jotka saavat treeniä ihan huomaamatta (pyöräily --> reisi, uinti --> olkapäät, selkä, juoksu --> pohkeet jne). Kestävyystreeni ei kuitenkaan korvaa lihasvoimatreeniä eikä päinvastoin.

Ratsastus on urheilulajina mielenkiintoinen, koska se ei varsinaisesti ole kestävyysurheilua, mutta ei myöskään voimaurheilua. Se on eräänlaista kehonhallintaurheilua - suoritus voi kestää pitkään, ja rastastajan on silti jaksettava käyttää apuja täsmällisesti ja tarkasti, ja keskivartalon tuen on jaksettava säilyä läpi suorituksen. Ratsastaessa hengästyminen ei yleensä johdu niinkään suorituksen raskaudesta samalla tavalla kuin hengästyminen juostessa, vaan siitä, että unohdetaan hengittää. Tämän vuoksi itse suosittelen rastastusta harrastaville peruskuntoharjoittelun lisäksi moninivelliikkeitä (keskivartalon tuki + muut lihasryhmät) ja pilatesta/joogaa (hengitystekniikka).

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: terve 
Päivämäärä:   22.1.25 10:35:26

En keksi yhtään tilannetta ratsastaessa, kun pohkeella pitäisi puristaa edes sitä 2 sekuntia saati 10 sekuntia. Puristamalla vaan turruttaa hevosen. Haluaisiko anni avata, mikä idea on puristaa 10 sekuntia?

Veikkaan tosiaan, että aloittajalla ongelma on nimenomaan siinä, että puristat ylipäänsä hevosta ja sen takia voimat loppuu. Keskity pitämään jalka rentona ja irti. Jalkaa käytetään tosiaan vain kevyesti koskettaen tarvittaessa. Tämä helpottaa jaksamista kummasti.

Tässä on jo tullut hyviä vinkkejä ylipäätään siihen, millainen harjoittelu voisi edistää ratsastuksessa jaksamista - jos vaan lopetat sen puristamisen. Mikä tahansa liikunta varmasti auttaa! Pilateksen olen itse kokenut hyväksi kehonhallintaa edistämään.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: Vh 
Päivämäärä:   22.1.25 10:42:19

Mulla on kireä ja heikot lonkankoukistajat. Toisesta jalasta varsinkin puuttuu hienosäätö just ohjetta annettaessa - jään helposti puristamaan tai pohjeapu on "karkea". Kokeile pilatesta ja lonkan alueen liikkuvuuden lisäämistä.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: sos 
Päivämäärä:   22.1.25 10:45:16

Ei puristamista, koskaan. Puristamalla aiheutat omaan kroppaasi jännitystä, joka estää sinua tuntemasta hevosen liikkeet ja seuraamasta niitä. Puristamalla myös blokkaat hevosen liikkeen eli estät hevosta liikkumasta rennosti ja luonnollisesti. Pohjeavut ovat kosketuksia, eivät puristuksia. Ja ratsastus itsessään ennen kaikkea taito- ja tasapainolaji.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: Gluteus 
Päivämäärä:   22.1.25 11:26:28

Mulla auttoi pohkeiden käytössä paljon se, että aloin vahvistamaan gluteus minimus ja medius lihaksia. YouTubesta löytyy hyviä videoita enkuksi (esim. gluteus minimus exercises). On helpompi käyttää pohjetta ja myös antaa jalan olla rentona erityisesti kaarevilla urilla. Itselläni oli huomattava puoliero noissa lihaksissa, jotka ovat lantion molemmilla puolin syvällä takapuolen sivuilla.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   22.1.25 11:37:43

Ratsastuksessa on tietynlainen tasapaino voimankäytössä: mitä enemmän ratsastaja tekee, sitä vähemmän jää hevoselle tehtäväksi. Ja päinvastoin.
Vähemmän on enemmän!

Ja btw. mitä kovempaa puristat hevosta, sitä vaikeampi sen on hengittää!

:))

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: Kansas 
Päivämäärä:   22.1.25 12:24:24

"Lähettäjä: anni
Päivämäärä: 22.1.25 10:07:12

Sitä on taas pari ääliöö liikkeellä XD Jolla ei luetunymmärtämistä ole. Ja todellakin pohkeella nimenomaan puristetaan, sillonkun sille on tarve. Puristamisen määritelmähän ei ole jatkuva punnertaminen, puristaminen voi olla nimenomaan vaikka 2 sec. Tai pitkäkestoisemmassa tarpeessa vaikka 10sec."

Kahdenkin sekunnin yhtäjaksoinen puristaminen on hevoselle epämiellyttävää ja lisäksi tehotonta. Puristamalla hevonen turtuu, ei tule jalalle nopeammaksi. 10 sekunnin yhtäjaksoinen puristaminen ei ole perusteltavissa yhtään millään. Jos hevonen ei reagoi nopeaan pieneen apuun, apu toistetaan vähintään yhtä nopeasti mutta terävämmin ja tarvittaessa monta kertaa peräkkäin. Mitään kouluratsastusliikettä ei myöskään ratsasteta puristamalla yhtäjaksoisesti 10 sekuntia. Jos sinua on opetettu ratsastamaan näin, vaihda opettajaa.

Jos haluat määritellä sekunnin kymmenesosia kyljessä viipyvän kosketuksen lyhyeksi puristukseksi, voit tehdä niin, mutta 2 tai 10 sekuntia ei ole enää pohjeapu vaan takertumista.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: Xmfm 
Päivämäärä:   22.1.25 12:31:13

Lonkankoukistajat. Todella monilla on heikot lonkankoukistajat ja se aiheuttaa ties mitä ongelmia. Lantio kippaa eteen, etureidet on heikot, takareidet aina venytyksessä, ryhti huono, selkä notkolla, alaraajoja ei edes voi käyttää normaalisti kun lonkankoukistajat on vajaatehoiset.

Eikä siis auta VENYTTÄÄ lonkankoukistajia kun niitä pitää nimenomaan VAHVISTAA.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: Nina 
Päivämäärä:   22.1.25 12:43:17

Ratsastus ei ole voimalaji kuten aiemmin joku kirjoittikin. Missään kohdin ei ratsastuksessa tarvita voimaa vaan ratsastus pitäisi tapahtua pienin merkein. Pohkeita ei tarvita kuin impulssina, eikä ole tarkoitus pysyä hevosenselässä puristamalla reisillä.

  Re: Mitä lihasta vahvistaa - pohkeen käyttö

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   22.1.25 13:03:56

Pohjelihakset ojentavat nilkkaa. Niitä ei siis jännitetä kun "annetaan pohkeita". Siten niitä ei ratsastajan juuri tarvitse treenata vaan ehkä enemmänkin liikkuvuuteen kiinnittää huomiota jotta nilkka on rento ja elastinen.

Itse pyrin siihen että hevonen lähtee liikkeelle jo siitä että avaan lonkkia, tällöin myös pohje painuu enemmän hevosen kylkeä vasten.

Keskivartalo, reidet ja pakara ovat ne mitä kannattaa treenata. Pelkkä kuntosalilaitteilla treenauskin on hyvä, mutta ratsastajalle toiminnallinen treeni esim. kehonpainolla, vapailla painoilla tai vaikka kahvakuulalla on enemmän eduksi.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.