Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.1.25 21:36:33

Mulle sanotaan tätä usein koska helposti jään vaan käsillä kääntelemään jne. Voisko joku selittä, miten ratsastan enemmän jalalla/istunnalla? Jos esim teen pääty-ympyrää, mitä teen jaloilla, mitä ohjalla? Käyn aika isossa ryhmässä ratsastamassa (8hlö) eikä mahis nyt muuhun, niin välillä tuntuu ettei saa niin yksityiskohtaista opetusta

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: nnn 
Päivämäärä:   14.1.25 21:41:13

No käytät pohjetta niin paljon että hevonen liikkuu reippaasti eteen, istut suorassa, et könötä etukenossa etkä tukeudu ohjiin etsien niistä tasapainoa. Kädet rauhassa sään yläpuolella, sisäpohje taivuttaa ja ulkojalka kääntää.

Kaikki lähtee sun keskivartalon voimasta ja hallinnasta.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   14.1.25 21:51:02

Lisään nnn viestiin, että hyvä kyky koordinoida apujen käyttöään yhdessä hyvä fyysisen kunnon kanssa auttaa jo aika pitkälle.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: nnn 
Päivämäärä:   14.1.25 21:58:14

Kyllä. Ja se kyky lähtee sieltä keskivartalosta. Kun se on vahva, voi raajoja käyttää "itsenäisesti", ilman että tarvitsee tarrautua hevoseen jaloilla. Se tarrautuminen muuten saa hevosen kuin hevosen hidastamaan ja pysähtymään. Koeta istua niin että reidet, polvet ja pohkeet on kokonaan irti hevosesta koko ajan. Lähellä, mutta irti. Pohjetta käytettäessä se vain käväisee kyljessä, ei jää kiinni.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   14.1.25 22:00:58

Sisäpohkeella taivutat ja asetat hevosen, et vetämällä sisäohjasta. Ulkojalka kääntää hevosen. Hevonen tukeutuu kevyesti ulkoohjaan

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: L 
Päivämäärä:   14.1.25 22:04:39

Mutta jos molempia pohkeita pitää käyttää, mutta kuitenkin eri tarkoituksiin, niin miten tämä käytännössä toteutuu? Lantion asennolla?

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: qwerty 
Päivämäärä:   14.1.25 22:28:58

joo, lantion asennolla, ja sillä missä kohtaa ja miten voimakkaasti jalkojen apua käytetään. tässä esimerkin ympyrällä, haluat kääntää lantiota vähän ympyrän keskustaa kohti, mutta niin ettei paino tule kaikki sisäistuinluulle. ulkojalka muistuttaa hevosta että mihin suuntaan ollaan menossa pienillä impulssiavuilla ja sisäpohje on tasainen tuki jonka ympärille hevonen voi pyöristää kroppaansa. sekin tosin antaa impulssia tarpeen tullen, mutta ainakin ite huomaan että enemmän tulee käytettyä kääntäviä apuja vielä.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: eräs 
Päivämäärä:   14.1.25 22:34:56

L: oletko kokeillut joskus hevosen (rauhallinen sellainen) seistessä harjoitusta, missä pidät toista jalkaa paikoillaan ja toisella potkit ilmaa? Kokeile tehdä niin, ettei muu kroppa liiku.

Tuossa joudut koordinoimaan molempia jalkoja yhtä aikaa. Se jalan paikallaan pitäminenkin kun on tekemistä. Ei vain liikuttaminen. Samalla joudut miettimään keskivartalon hallintaa, ettet lähde heilumaan satulassa kun potkit jalalla.

Lisäksi jalalla ratsastaminen voi tarkoittaa sitä, että vaadit pohjeavut läpi. Hevonen voi jäädä hitaaksi ja sen vuoksi mahdoton taivuttaa ja siitä taas johtuu, että yrität korjata sitä ohjalla. Ja ohjalla ei oikeasti voi korjata ongelmaa, joka johtuu siitä, ettei hevonen kuuntele pohjeapuja. Kun pohjeavut toimii, kädellä ei tarvitse tehdä kovinkaan paljoa.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: L 
Päivämäärä:   14.1.25 22:38:31

Kiitos näistä vinkeistä! Pitää kyllä kokeilla mitä kroppa tekee, kun tuota jalan heiluttelua tekee!

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: täti 
Päivämäärä:   14.1.25 23:30:01

L: ja toki huomioitavaa on, että vaikka kuin se keskivartalo ois kontrollissa, niin aina kun joku osa kehosta liikkuu, se vaikuttaa muuallekin kroppaan esim. jännityksinä. Mutta ihan oman kehon hahmottamisen kannalta toi ”potkiminen” on ihan hauska harjoitus :)

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: åå 
Päivämäärä:   14.1.25 23:46:35

Mun valkku sanoi viisaat sanat:
miten sä voit odottaa että hevosen kroppa tekee mitä sä pyydät kun sä et hallitse edes omaa kroppaasi!

Tämä. Kaikki lähtee sun oman kropan hallinnasta.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: elli 
Päivämäärä:   15.1.25 07:07:29

Jos et ymmärrä mitä opettaja tai valmentaja jollain asialla tarkoittaa, KYSY!

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: Pp 
Päivämäärä:   15.1.25 07:50:12

Ja erittäin huonoa opetusta kun aloittelijalle annetaan näin epämääräisiä ilmaisuja. Jalalla voi tehdä montaa asiaa. Sama kuin ratsasta istunnalla, ratsastajille-ohjalle, tee puolipidäte jne jos ei tiedä miten ympyrä ratsastetaan aika turhia heittoja.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.1.25 09:04:58

Mulle auttaa se, että molemmat tai toinen käsi kauhukahvaan kiinni ja sitten ratsastusta. Pakko keksiä silloin jalalla ratsastaminen, eikä voi härvätä.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: terve 
Päivämäärä:   15.1.25 09:46:53

Joo, ei tuota ole helppo selittää, eikä tuollaisia ilmaisuja saisi käyttää mikäli ei ole täyttä varmuutta että ratsastaja ymmärtää sen. Mutta älä nyt ainakaan ala jaloilla mitään pumppailemaan ja joka askeleella naputtamaan, sillä saat vaan hevosen turtumaan.

Luulen opettajan tarkoittavan, että käyttää jalkaa tarpeeseen sen ohjan kanssa. Esim jos käännät hevosta vaan sisäohjalla, niin voi olla että hevosen ulkolapa valuu ulos. Silloin ratkaisuna voisi olla että päästät sisäohjasta, käännät omaa lantiota reilummin menosuutaan, ja kosketat ulkojalalla kevyesti hevosen kääntämiseksi. Nimenomaan kosketus vaikka muutaman askeleen välein jos lantion kääntö ei riitä kääntämään hevosta, ei jatkuva puristus. Todennäköisesti kuitenkin ongelma on siinä, ettet vain käännä lantiota tarpeeksi, hevonen kyllä kääntyy tasapainoisesti pelkästään istunnalla.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   15.1.25 11:07:50

Ihan vaan sellainen huomio että sisäpohkeella ei yhtäkään hevosta aseteta. Asetus on hevosen niskan/pään asennon hienosäätöä joka tapahtuu sen puolen ohjalla johon asetus halutaan. Hyvä pääsääntö on ulkopohje kääntää, sisäpohje taivuttaa, sisäohja asettaa ja ulko-ohja pitää tasaisen tuntuman

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   15.1.25 11:46:23

Unohda ne kädet., ratsasta kehollasi, istunnalla ja reidellä, sitten pohkeella jos tarvii.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.1.25 09:02:53

Sun pitää enemmän unohtaa kädet, että saat kropan käyttöösi. Yritä ratsastaa pätkiä niin, että työnnät ohjat kokonaan pois eli et saa tukeutua niihin. Se pakottaa sut ottamaan kropan käyttöön.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.1.25 09:33:57

Nimenomaan, enemmän jalkaa kuin mitään muuta. Voisi myös sanoa, ratsasta vähemmän kädellä.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: hei 
Päivämäärä:   16.1.25 10:00:15

Itseäni auttoi aikoinaan paljon ohje. Istu kotona kämmenten päälläsi. Tunnistat istuinluut. Nyt käännä ylävaraloasi rauhallisesti puolelta toiselle. Tunnet muutoksen istuinluissa ja lantion asennon muutoksen. Samalla huomaat jalkojen asennon muutoksen. Tämän vienti sitten sinne satulassa toimimiseen on vielä oma juttu, mutta auttaa hahmottamaan asiaa. Hyvä lihaskunto ja kunnon verryttely ennen selkään nousua on tärkeää, eli oheisliikuntaa. Tsemppiä treeniin. Yksikin yksityistunti tai vaikka kaksari auttaa tosi paljon.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: JJ 
Päivämäärä:   17.1.25 14:56:04

Sisäpohkeella ei taivuteta hevosta todellakaan.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: neiti 
Päivämäärä:   17.1.25 15:16:53

Lähde ensin siitä, että sinulla on tunne että hevonen kuljettaa eteenpäin.
Pyydät pohkeella vaikkapa käyntiin ja hevonen lähtee etenemään. Kun hevonen lähtee liikkeelle, hellität pohjeavun. Ja tässä vaiheessa käynnin pitäisi säilyä ja voit pitää pohkeet rentona.

Sama asia kun siirrät hevosen raviin, annat merkin, hevonen siirtyy raviin ja "myötäät" pohjeavuilla eli rentoutat jalat. Ja hevosen pitäisi säilyttää ravi itse ja sinulla pitää olla tunne että hevonen kuljettaa sinua reippaasti eteenpäin.

Jos tunne on sellainen, että ravi ei etene ja tekisi mieli ns ylläpitää sitä, tiedät että tarvitset "enemmän jalkaa" eli hevoseen enemmän impulssia. Tämä ei tarkoita vauhtia, vaan enemmänkin tunnetta siitä että hevonen liikkuu itse, kevyesti ja halukkaasti eteenpäin.
Tavoittele tätä tunnetta.

Tässä vaiheessa voi ohjat olla jopa ihan löysällä ilman tuntumaa, ettet vahingossakaan jarruta edestä samalla kun pyydät eteenpäin tai siinä vaiheessa kun hevonen reagoi apuun ja lähtee reippaammin liikkeelle.

Kun sinulla on tunne että liikkuminen on helppoa ja kevyttä, voit alkaa kerätä ohjia tuntumalle. Jos jossain vaiheessa tulee tunne, että hevonen jarruttaa, käytä jalka ja anna edestä tilaa ja mahdollisuus edetä.
Toista tätä kunnes sinun onnistuu kerätä ohjat tuntumalle ilman, että hevonen ottaa sen jarruna.

Tästä voidaan lähteä sitten asettamaan ja taivuttamaan hevosta. Kokoajan mielessä se tunne, eteneekö hevonen kevyesti itse. Jos ei, "enemmän jalkaa" ja samalla annat edestä tilaa. (Tämä ei tarkoita ohjien heittämistä pois, vaan mielikuva siitä ettet jarruta ja kaasuta samaan aikaan)

Tärkein asia muistaa on "myödätä" pohkeilla. Eli hevonen saa rauhan, kun se etenee eikä jalka pumppaa joka askeleella. Tämän jälkeen se, että tasaisin väliajoin mieti ettet ratsasta käsijarru päällä eli vedä edestä taaksepäin.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.25 20:47:11

Mulle avattiin tää ekaa kertaa kun vaihdoin valmennustallille pari kk sitten. Siis kirjaimellisesti niin paljon ja napakasti sitä pohjetta että se menee läpi, ei oikeen muu auta. Älä ehdottomasti potki, mutta ratsasta erityisesti käynnissä reitit että pohjeavut sitten menevät läpi, pitkä raippa myös hyvä. Käytän melko herkällä hevosella ihan vaan siksi että saan verkassa avuille. :)

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: åwoihgNOI 
Päivämäärä:   21.1.25 23:00:51

Kun oon katsonut ratsikoululaisia, suurin vika on että ne pumppaa pohkeella ihjan joka askeleella, ja ohjat roikkuu pyykkinaruina. EI NIIN.

Pohkeita käytetään vain silloin kun hevoselle on "asiaa", muuten jalka irti, myös polvi irti ettei purista. Mutta ohjissa pitää olla koko ajan TUNTUMA. Ei siis yhtään vetoa, mutta tuntuma. Se tarkoittaa, että ohjat eivät koko tunnin aikana ole sekuntiakaan löysänä (pl välikäynnit) vaan se tuntuma säilyy ihan koko ajan.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   22.1.25 07:08:36

Vielä pohkeen käytöstä, moni ratsatuskoululainen käyttää pohjetta niin, että polvi nousee (kenties myös reisi), jolloin istunta ”irtoaa”. Pohkeen käyttöön riittää pieni jalanterän kääntö ulospäin.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   22.1.25 07:10:22

LähettäjäJJ

Päivämäärä17.1.25 14:56:04

Sisäpohkeella ei taivuteta hevosta todellakaan.
--

Jaa, millä sitten?

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   22.1.25 07:38:03

Hyviä kommentteja tullut. Lisäisin vielä sen, että kun tekee mieli fiksata jotain, oli se sitten reitti, tuntuma, taivutus tai mitä ikinä, niin korjaa ensin jalalla. Usein ei sitä kättä sitten tarvitakaan. Kovin helposti tulee ratsastettua niin, että ehkä eteenpäinpyrkimys on ainoa jota lähtee korjaamaan jalasta, ellei siinäkin sitten heitä ensin kättä pois, mutta oikeasti ihan kaikki ongelmat tai huonot fiilikset pitäisi korjata jalalla ensin ja jos se ei riitä niin voi käyttää kättä lisäksi.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: Urheilija? 
Päivämäärä:   22.1.25 07:47:03

Kokeile saatko hevosen kåäntymään ilman yhtään ohjasapua. Ihan painolla ja kropan suunnalla ja pohkeilla. Hevonen seuraa painoasi eli yrittää korjata siihen suuntaan mihin nojaat. Jos nojaat oikealle, hevonen lähtee käåntymään hieman oikealle

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: Ö 
Päivämäärä:   22.1.25 08:47:44

”Kun oon katsonut ratsikoululaisia, suurin vika on että ne pumppaa pohkeella ihjan joka askeleella, ja ohjat roikkuu pyykkinaruina. EI NIIN.”

Oletko ihan varma, että kyse on pohkeella pumppaamisesta vaiko ihan vaan siitä, että se liike tulee aina jostain ulos? Jos katsoo vaikka olympialaisia, jopa siellä näkee, että ratsastajilla joko jalat, lantio tai pää heiluu hieman hevosen liikkeiden tahdissa.

”Pohkeita käytetään vain silloin kun hevoselle on "asiaa", muuten jalka irti, myös polvi irti ettei purista. Mutta ohjissa pitää olla koko ajan TUNTUMA. Ei siis yhtään vetoa, mutta tuntuma. Se tarkoittaa, että ohjat eivät koko tunnin aikana ole sekuntiakaan löysänä (pl välikäynnit) vaan se tuntuma säilyy ihan koko ajan.”

Hevosesta riippuu, pitääkö jalan koko ajan ”halata” hevosta kevyesti vai olla irti kyljestä. Hitaalla hevosella jalka irti, nopeammat ja hieman kuumat voivat tarvita jalan koko ajan kiinni.

”Vielä pohkeen käytöstä, moni ratsatuskoululainen käyttää pohjetta niin, että polvi nousee (kenties myös reisi), jolloin istunta ”irtoaa”. Pohkeen käyttöön riittää pieni jalanterän kääntö ulospäin.”

Tämä olisi tosiaan ideaalitilanne, mutta totuushan on, että suurin osa ratsastuskouluhevosista on enemmän tai vähemmän turtuneita, eivätkä kevyet pohjeavut oikeasti mene läpi, ne ovat hevoselle vain ”taustahälinää”, josta on ollut pakko oppia olemaan välittämättä. Varsinkin jos hevonen tekee myös lasten tunteja / alkeistunteja.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: hmh 
Päivämäärä:   22.1.25 09:52:38

Oma valmentaja aina jaksaa hokea: "Rauhoita käsi ja aktivoi jalka". Käsi hiljaa ja kun tekisi mieli vähän käännellä ohjasta, niin käsi jää hiljaiseksi ja jalalla pyytää. Raviväistöissä tämä erityisesti korostuu, kun ei voi ulkokädellä nyplätä jos kokonaisuus muualla pyytää eteenpäin täysiä. Mutta mä vaihtaisin kyllä tossa kohden koulua, jos tunneilla noin paljon porukkaa kerralla. Maksat kuviokellunnasta, kun opetuksen taso tuo ettei kunnolla selitetä asioita auki eikä opella ole aikaa paneutua jokaiseen juuri lainkaan. Aikoinaan kun ratsastuskoulussa kävi, oli siellä tunnilla aina 1-2 ratsastajaa, jotka tarvitsi jatkuvasti tukea ja apua, jolloin muut jäi opetuksellisesti taka-alalle.

  Re: ”Ratsasta enemmän jalalla”

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   22.1.25 11:45:27

"Jalalla" ratsastaminen on typerä termi, koska jalka alkaa lonkasta ja päättyy varpaisiin. Tarkoitus on kuitenkin käyttää (ala)pohjetta, eli sitä paksumpaa osaa polven alapuolella. Pohkeen alapuolella ovat sitten nilkka ja kantapää, mitä ei ole tarkoitus käyttää.

:))

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.