Lähettäjä: P
Päivämäärä: 6.1.25 23:37:40
Jaa.a...
No väistö ei ole väistö, jos hevonen ei astu ristiin. Kokemattomille ehdottomasti opetetaan etuosakäännös ensin, jotta tunnistavat miten pidätetään etuosaa odottamaan ja kuinka takaosa siirtyy sivulle ja miltä se tuntuu. Pysähdyksessä, lähellä seinää ja ensin vaikka pari askelta kerrallaan.
Sitten uran vieressä, ensin pieni pidäte (myöhemmin puolipidäte) ja kun etuosa odottaa, sivullevievä pohje kertoo, että ristiin pitää astua.
Poikitus muutama askel ensin ja suoristus. Kaula suorana ohjien välissä. Asetus opetetaan myöhemmin, koska jos heti otetaan asetus mukaan, ei kokematon muuhun keskitykään. Tärkeää on reaktio sivulle ja tahti. Ilman reaktiota ei ole tahtia ja toisinpäin. Raippa voi auttaa, jos ei aluksi onnistu. Paino keskellä, aktiivinen käynti. Jos hevonen ei väistä, tee rappusia. Eli väistätä, suorista, väistätä, suorista.
Aina suoralla linjalla joko neljänneslinjalta uralle tai uralla seinän vieressä. Ympyrä kuuluu kokeneiden repertuaariin, kun siinä pitää jo osata pitää linja ulkoavuilla ja mieltää poikitus ja ristiaskel kaarevalla tiellä, asettaa ja pitää runko suorana tahdin ja tempon säilyessä.
Mutta joo. Jos noista pitäis valita, niin ottaisin sen, joka opettaa ristiaskeleen tunnetta. Lapamyyry ilman ristiaskeleita ei ole pohkeenväistöä. Mutta pitää olla tarkka, millaiset ristiaskelet ovat minkäkin tasoiselle ratsukolle sopivat. Loivat ja lyhyet pätkät alkuun ja edistyneemmille pidemmät ja jyrkemmät linjat. Esimerkiksi pituushalkaisijalta uralle oleva pitkä väistö on jo edistyneemmän liike, siitä ei kannata aloittaa.
Terveisin ratsastuksenopettaja, valmentaja, koulutuomari, joka haluaa nähdä ne ristiaskeleet myös :)
|