Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Kysyjä 
Päivämäärä:   4.1.25 14:31:27

Nyt on kyllä kysyttävä: onko nykyään ihan tavallista että pitkäjänteisyys hevosten kanssa puuttuu?
Minulta on kysytty viime aikoina apua sellaisiin hevosten ongelmiin, joihin vain tasainen tekeminen ja hevosen kunnon rakentaminen auttaa. Nämä kyselijät ovat syyttäneet milloin kuolainta, milloin satulaa, milloin säätä tai muuta kun hevonen ei toimi/jännittyy/ei tee pyydettyä tms. Nämä hevoset ovat oman tietoni mukaan ihan normaaleja, vaivattomia hevosia. Eli vika on ratsastajan tekemisessä tai siinä mitä jättää tekemättä, ei missään muussa. Erityisesti tuntuu että nykyään hevosia ei oikeasti liikuteta kunnolla. 15 min satulassa ja se siitä..

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   4.1.25 14:54:52

On, valitettavasti

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: ! 
Päivämäärä:   4.1.25 15:11:48

Kyllä. Pitkäjänteisyys puuttuu, ongelmien syy on aina joko kipu tai huonosti sopiva varuste.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Kysyjä 
Päivämäärä:   4.1.25 15:18:29

Mikä aiheuttaa sen, että kuvitellaan että on jokin oikotie hyväkuntoiseen hyvin koulutettuun hevoseen, joka toimii juuri sillä ratsastajalla? Tuijottaako ihmiset liikaa somea ja somehöpöilyä? Vai eikö porukka yksinkertaisesti ymmärrä, että osan hevosten takana on oiottu ja lopputulos ei ole pysyvä. Vai eikö siitä välitetä? Vai ollaanko vaan niin jumalattoman laiskoja ettei edes voida kuvitella kuinka paljon kilsoja satulan päällä pitää viettää, jotta homma toimii?
Miten selität näille kyselijöille ettei niiden hevosten lihaskunto vaan ole sillä tasolla että hevoselle on reilua suorittaa ja usein myös ratsastajan ratsastuksessakin on vikaa.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   4.1.25 15:30:48

Ihmiset eivät tosiaan viitsi tehdä töitä eivätkä nähdä vaivaa. Ei ymmärretä, että jos halutaan saada aikaan hyvää ratsastusta, se vaatii, että hevosta kehitetään pitkäjänteisesti, ratsastajaa kehitetään pitkäjänteisesti ja sitten ehkä vielä näitä ratsukkonakin kehitetään pitkäjänteisesti.

Ei haluta kuulla, että nyt tarvitaan työtä ja hikeä. Sen sijaan halutaan kuvitella, että jos vain hevonen on viimeisen päälle terve ja kunnossa ja varusteet ovat täydelliset ja joku sopiva ope osaa antaa sen juuri täydellisen ohjeen, niin sitten kaikki toimii hienosti ja ongelmitta, ihan tuosta noin vain.

Saatetaan suhtautua jopa epäluuloisesti tai vihamielisesti siihen, jos joku sanoo, että nyt liikettä niveliin molemmille, niin homma alkaa kyllä aikaa myöten sujua. Helposti aletaan vinkua vastaan, että jos hevonen ei toimi, niin senhän täytyy olla kipeä, varusteiden sopimattomat tms, ja katsellaan vähän alta kulmien, kun joku törkimys sanoo, että tässä pitäisi muka "kipeää" hevosta työstää.

Se on juuri yksi suurimmista ongelmista, että iso osa hevosihmisistä on saanut uskoteltua itselleen, että pitkäjänteisyyden puute on itse asiassa hevosystävällisyyttä. Eihän sitä nyt sovi vaatia mitään itseltään tai hevoselta, jos vähänkin vaikuttaa siltä, ettei kaikilla ole pelkästään kivaa joka sekunti!

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Huiku 
Päivämäärä:   4.1.25 16:11:52

Ihan mututuntumalta väitän, että monilla harrastajilla ei oikeastaan ole kauhean syvällistä käsitystä hevosesta eläimenä. Tässä ehkä näkyy tallityttökulttuurin katoaminen; kun ei vietetä paljon aikaa tallilla, ei tule sellaista syvempää kosketusta hevosmaailmaan eikä kokemusta erilaisista hevosista ja tilanteista.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.1.25 16:17:29

Kyllä, tekosyitä on ihan liikaa. Aina kun hevonen huono niin tekosyy löytyy jostain. Vaihtoehtona ei ole, että tehdään töitä ja ratsastetaan ja treenataan sen ongelman yli.
Toki töitä tekevällä hevosella välillä voi olla vaivaa ja kipua. Kuten urheilevalla ihmisellä. Mutta usein niistä päästään yli pitämällä hevonen hyvässä lihaskunnossa ja liikkeessä.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Kysyjä 
Päivämäärä:   4.1.25 16:28:33

Tähti: kirjoitit juuri kuten minäkin ajattelen. Ja varmasti monikin hevosammattilainen, joka vähäänkään enemmän tehnyt, nähnyt ja kokeillut!

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Kysyjä 
Päivämäärä:   4.1.25 16:33:42

Piste: ja sen lihaskunnon kehittäminen hevoselle poistaa yllättävän monia "vaivoja".
Itseä sieppaa tällähetkellä ehkä eniten tapaus missä hevosella ei ole tarvittavaa lihaksistoa, erityisesti takapää/ vatsalihakset tarvitsevat treeniä. No ratsastaja haluaisi hypätä, mutta eihän tuolla ole mitään laukaksi kutsuttavaa askellajia. Jos ratsastaja jatkaa samaa rataa, hänellä on kohta takapolvista kipeä hevonen, eikä vaan huonosti laukkaavaa hevosta. Mutta mites kerrot tämän? Tuo ratsastaja vaan säätää milloin minkäkin varusteen kansaa, muttei käy esim. Valmennuksessa, vaikka hyvä valmentaja olisi ( en minä!) ja hänellä työkalut hommaan.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Kysyjä 
Päivämäärä:   4.1.25 16:35:02

Ja tosiaan, minulta on kysytty mitä mieltä olen. En mene sanomaan kenellekään mitään, jos ei kysytä..

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.1.25 16:41:14

Minulla on valmentaja joka opettanut paljon.
Välillä kun on tositosi vaikea jakso niin sorrun pohdiskelemaan, että olisko tässä hevosessa jotain vikaa.
Valmentaja on tähän asti aina vastannut, että se on mahdollista mutta hän uskoo että epätodennäköistä.
Pari viikkoa treenataan ahkerasti ja yllättäen ongelma häviää.

Mitä enemmän hevonen saanut lihasmassa sitä vähemmän näitä ”onko tässä jotain vikaa” tuntemuksia on ollut.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   4.1.25 16:41:58

Hevosmiestaidon katoaminen ja kivun pelkääminen (tai siis eläinrääkäyksestä syyttelyn pelkääminen) on saanut aikaan sen, että mitään pitkäjänteistä työtä ei uskalleta tehdä niiden epätäydellisten vaiheiden läpi. Joka inahduksesta pitää viheltää peli poikki ja alkaa etsiä vikaa, koska ei ymmärretä mikä on ns. tervettä epämääräisyyttä ja mikä on vamma tai epäsopiva varuste.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.1.25 17:21:34

Itselle on tullut taas vastaan sitä että iloisesti kerrotaan miten hienosti polle on kehittynyt ja selkälihakset, takapään lihakset kasvaneet sekä alakaula kadonnut.
Käy ilmi että on treenattu 2vk.

Itse, kun mietiskelen jotain ratsastuksellisia ongelmia niin on miljoona hyvää kikkaa kuolaimista kiropraktikkoon. En halua kuulla mitään ”oikotie onneen” kikkoja, enkä odota ongelmien ratkeavan taikaiskusta. Ärsyttävää, kun tarjotaan ekana vahvempaa kuolainta (ei vaarallinen hevonen).

No, itse olen jurnuttaja ja tykkään perustyöstä. Kaikki ei siitä tykkää, mutta miksi ratsastaa ellei se ratsastus kiinnosta?

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   4.1.25 18:01:50

Olen huomannut, että nykyään ratsastajille on jopa vähän vaikea antaa sellaista ohjetta, kuten että jatketaan nyt työstämistä.

Jos hevonen liikkuu ratsastuksen alussa vähänkin oudosti tai haluttomasti, monien mielestä se vaikuttaa olevan epäilyttävä ohje, jos opettaja tai valmentaja sanoo, että jatketaan ja katsotaan, mihin suuntaan tilanne kehittyy. Samoin jos ratsastaja kokee, että hevonen on vaikkapa laukassa omituinen, se ohje saa epäluuloisen vastaanoton, jos esim. sanotaan, että katsotaan, mihin suuntaan tilanne kehittyy, kun laukkaan saadaan lisää voimaa / hevonen suoremmaksi tms.

Vaikuttaa siltä, että ratsastajien mielestä peli pitäisi aina viheltää saman tie poikki, jos tulee vähänkin "jotain". Ei saisi missään nimessä jatkaa ratsastamista ja työstämistä tai ainakin pitäisi nopeasti keksiä jokin sairaus tai varusteongelma, jota sitten lähdetään korjaamaan. Koska ongelmahan ei toki koskaan voi olla siinä, että fyysinen suorituskyky tai taidot vaativat vielä kohottamista!

Sitäkään moni ei ymmärrä, että tuo "heti peli poikki" -mentaliteetti ei ole ongelmaton eikä vaaraton. Tyhjän saikuttaminen, kun ratsastaja koettaa keksiä hokkuspokkusta kaikkein ongelmien korjaamiseksi, tekee sen, että sillä aikaa hevosen kunto ei ainakaan parane, päinvastoin. Lisäksi liikunnan puutteella hevonen altistetaan sairastumisille ja tietyn luonteiset myös loukkaantumisille. Jos taas puhutaan ihan vain ratsastajasta, niin kenenkään taidon en tiedä parantuneen jumittamisella ja ihmettelemisellä. Ainoastaan ratsastamalla se paranee. :)

Se, että työstämistä koetetaan sinnikkäästi jatkaa, ei ole lainkaan niin vaarallista, kun moni tuntuu nykyään kuvittelevan. Useimmiten pahinta, mitä voi tapahtua, on se, että hevosta pyydetään suorittamaan, vaikka sillä onkin oikeasti jotain kipua tai epämukavuutta, joka ei ratkea treenillä. Tässäkin tapauksessa liikunnan jatkaminen monesti auttaa hahmottamaan paremmin, mistä on kyse, sekä varmistumaan siitä, että hevosessa todella ON jotain erikoista. Useimmitenhan kuitenkin käy niin, että kun työstämistä jatketaan ja etenkin jos se tehdään hyvin ja ammattilaisen ohjauksessa, niin se epämääräisyys katoaa... :)

Vain tosi harvassa tilanteessa hevonen hajoaa siihen, ettei hommaa vihelletä heti poikki, kun jotain epämääräistä ilmenee. Sentyyppiset ongelmat, joihin hevonen on vaarassa akuutisti hajota, ovat usein myös sen verran rajuja, ettei niistä helposti erehdy.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Jeppis 
Päivämäärä:   4.1.25 18:28:14

Tämä on jotenkin tän päivän kuva. Kaikkeen pitää löytää joku muu syy kuin oma järjetön ja järjestelmätön tekeminen ja huono ratsastus. Perustyötä ei olla valmiita tekemään ja sorrutaan kikkailemaan.

Esim. tallikaverin isokokoiselle nuorelle ei opetettu apuja kunnolla eikä aktiivisesta liikkumisesta pidetty huolta, joten hevonen on hidas jalalle. Sen sijaan että rakennettaisiin pohja kunnolla, alettiin hyppäämään jatkuvasti "kun se on ainoo miten Pollen saa liikkuu eteen" ja sitten onkin täysin lihakseton takapää jumissa. Näin saatiinkiin kiva selitys liikkumattomuudelle sen sijaan että nähtäis omat virheet...

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Kysyjä 
Päivämäärä:   4.1.25 20:29:16

Oi ihanaa että täällä on muitakin, jotka ovat huomanneet saman kuin minä! Olen sellaisessa "paikassa" hevohommissa, että nämä ongelmat yleensä jollain tapaa "eskaloituu" ja näkyy. Tai minun kohdallani minä näen esim. Hevosen lihaksettomuuden ja sen seurauksena tulleet ongelmat. En ihan heittämällä muista tän yli 20v ammattiurani aikana nähneeni liian paljon treenattuja hevosia, väärin treenattuja (ja sen takia kipeytyneitä/ja hajonneita) kyllä. Esimerkiksi liian vähän tehty nuori, jota yhtäkkiä rasitettu niin että lonkan limapussit tulehtuivat. Siinäkin parempi perustyö pohjana ei ongelmia olisi ollut tai jos omistaja olisi luopunut sen hevosen kohdalla tietystä urasta sille hevoselle...
Sitten on tosiaan näitä kun ylianalysoivat hevosen jokaista korvan liikettä kun pelkäävät satuttavansa hevosta ( mikä toki sinällään ihan okei), mutteivat usko jos ammatikseen hevosten kanssa oleva kehottaa tekemään. Jotenkin kuvitellaan että hevosammattilaiset ovat niin sokeita, etteivät osaisi katsoa hevosta kokonaisuutena. Tai ettei esim.kivun ja epämukavuuden tulkitseminen onnistu kun ollaan "urautuneita" kaikki :D
Eräs ratsastaja kertoi ettei voi maastoilla hevosella, kun ei se halua lähteä. ( aiemmin oli ihan normaalisti kyennyt lähtemään maastoon) Hevonen kuulemma käveli kuin etana tervassa ja sitten yhtäkkiä pysähtyy eikä suostu liikkumaan. No, kehotettiin laittamaan toinen kuski kyytiin seuraavaan maastoon. Tämä toinen piti pohkeen kiinni "vaikeassa paikassa" ja näpäytti kerran pohkeen taakse muistutukseksi. Ei hevonen kysynyt enää mennäänkö maastoon. Sinne se käveli nätisti ja liikkui siellä nätisti. Jotta kyllähän hevonen tekee mitä se haluaa jos sen antaa tehdä...
Kuten sanottua välillä kannattaa kyllä vaan katsoa ja jatkaa työskentelyä vaikka hevonen tuntuisi "oudolta". Läheskään aina sitä hevosta ei oikeasti vaivaa mikään muu kuin ratsastajan epävarmuus.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.1.25 20:35:41

Jep, nykypäivää tuntuu olevan. Kaikesta jätetään hevoset mieluummin seisomaan juurikin tuulen suunnan, sään, lumitilanteen tai sen puute ja milloin minkäkin takia kuin liikutettaisiin niitä, edes taluttaen. Kaiken pitää tapahtua eilen, malttia ja pitkäjänteisyyttä huomiseen ei ole. Ja aina vika hevosessa, harvemmin ihmisessä.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: The Cowgirl 
Päivämäärä:   4.1.25 20:37:08

Kyllä, kaikki tämä edellämainittu!
Popparit kulhoon, kohta ne oe/kipuilme/hevoset luontoon -tyypit tulee!

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   4.1.25 20:46:49

Ihan todella on näin.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   4.1.25 20:47:15

Kai nykytilanne on jonkinlainen vastareaktio sille, että "raippaa vain prkele, jos ei kopukka halua liikkua". On kuitenkin tosi harmi, että se vastareaktio on mennyt täysin yli. Vaikkei ole tietenkään hyvä, että koetetaan vain piiskata eteenpäin hevosta, joka hädin tuskin pystyy liikkumaan, niin todella pieleen mennään siinäkin, ettei itseltä tai hevoselta uskalleta eikä viitsitä pyytää enää mitään ja että pienimmästäkin risahduksesta ollaan huutamassa kipua ja heittämässä hanskoja naulaan.

Yksi ammattilaisten tuntomerkeistä onkin se, että osataan vaatia ja mennä sinnikkäästi eteenpäin ja että tietotaito ja suhteellisuudentaju riittävät toisaalta tunnistamaan sen, milloin on oikeasti syytä tehdä jotain muuta kuin vain jatkaa treeniä. Tätä voisivat kyllä koettaa opetella muutkin kuin ammattilaiset, mutta sitä asiaa ei auta se, ettei niiltä ammattilaisilta haluta enää ottaa oppia vastaan. :)

Sitä ihmiset voisivat kyllä oikeasti miettiä enemmän, että ihmisten hoidossa on alettu yhä enenevissä määrin ymmärtää liikkumisen merkitystä. Hyvin harvaan sairauteen tai vammaan annetaan enää nykyään ohjeeksi, että kaikki liikunta seis. Hevosten kohdalla monet ovat kuitenkin menossa ihan toiseen suuntaan ja päinvastoin ajattelevat, että oli vaiva tai ongelma mikä hyvänsä, kaiken liikunnan on loputtava ensimmäiseksi. Tämä on tosi kurjaa, kun hevonen oikeasti tarvitsee liikuntaa jopa enemmän kuin ihminen pysyäkseen hyvinvoivana.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   4.1.25 21:15:51

Luulen, että juuri tuo vanhan raipatuskulttuurin ja "teet tai itket ja teet" -tyylin murroksen sattumien juuri somen lisääntyneen käytön kanssa yhtä aikaa on kärjistynyt tilanteen. Samaan aikaan myös tallityttökulttuuri on kuollut, joten harva enää kehittyy itsekään pitkäjänteisesti, kokemusta ei enää kerry erilaisista tilanteista. On vähän eri laittaa opettajan kokemuksella epämääräinen ratsastuskouluhevonen pois töistä kevyelle liikunnalle kuin jättää muutenkin vähän liikkuva yksäri kokonaan lomalle joka rasahduksesta. Mutta jos ei osaa suhteuttaa hevosten erilaisia työmäärä ja muita olosuhteita, niin sitten vaan soveltaa näkemäänsä, jota ei ole alkujaankaan ymmärtänyt.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   4.1.25 21:39:13

Pitkäjänteisyyden puute ja pikavoittojen hakeminen on eri asia kuin varovaisuus ja ”turhasta” huolestuminen.

Sehän on pelkästään hyvä, että valmentajan kanssa voi arvioida, mitä tehdä, jos hevonen vaikuttaa oudolta. Toinen voi rohkaista jatkamaan silloin, kun se on ok ja auttaa löytämään oikeita keinoja ja harjoituksia ongelman korjaamiseksi.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Kysyjä 
Päivämäärä:   4.1.25 21:40:31

Tosiaan, itse olen ollut aina hyvin kaukana piestään hevonen jotta se liikkuu-mentaliteetista. Ja mitä nyt alan ammatti-ihmisiä tunnen, se skeida on onneksi pitkälti jäänyt taakse. Jokunen fossiili sitä vielä harrastaa, muttei se enää mikään maan tapa ole. Eikä onneksi ole ollutkaan.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   4.1.25 22:15:48

Sanoisin, että Suomella ja tallityttökulttuurin kuolemalla on osansa myös pikavoittoajaatteluun. Some on kuvakeskeinen ja sinne postataan vain huippuhetket, ja kun enää ei olla kaikki päivät tallilla katsomassa sitä hidasta etenemistä ja todellista eestaas seilaavaa kehitystä, sitä keksii äkkiä että muut etenevät jotenkin lineaarisesti ja nopeasti. Plus että ei ole mitään todellisuus pohjaa vertailulle, kun ei ole koskaan nähnyt muuta kuin omat ratsastuskoulutunnit.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   4.1.25 22:35:47

Aamen! Kerrankin hyvää keskustelua täällä!

"Roomaa ei rakennettu päivässä"

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Noh 
Päivämäärä:   5.1.25 20:33:01

Toinen täti: kyllä ne asiat kulkevat käsi kädessä. Todella moni kuvittelee että vähän sillointällöin tai pikkuisen tekemällä hevoselle kasvaa kunto ja rutiini. Vaikka hevosella pitää tehdä pitkäjänteisesti, välillä hidastaen, jopa peruuttaen rakentaa kunto ja tekniikka. Siihen ei auta mikään uusi varuste ja hevonen voi välillä tuntua huonolta, pitkäänkin. Vaikkei se olisi rikki tai kipeä. Joskus hevonen voi myös hetkellisesti kipeytyäkin, mutta se vaihe menee ohi. Jos hysteerisesti tuijottaa hevosen mahdollisia vaivoja ja himmailee jokaisen ei-niin- hyväntuntuisen vaiheen kohdalla, ei kehitystä tapahdu.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.1.25 21:07:08

Hevosen taso on sen nykyhetken ja viime kuukausien hyvien ja huonojen hetkien yhteenlaskettu summa. Eli hevonen ei ole sitä mitä se on joskus ja jouluna, kun olosuhteet ja kuun asennot on parhaimmillaan, mutta kaikki ei myöskään ole pilalla heti kun homma menee vaikeaksi.

Ihmiset tuntuvat hakevan vain niitä "hyviä fiiliksiä" ja lopettavat heti kun jokin menee hankalaksi. Sitten syytetään olosuhteita ja milloin mitäkin tai ei edes yritetä treenata resilienssiä paremmaksi paineen alla. Monen oikea kehitys tyssää tähän ja tullaan vaan hyvän päivän suorittajiksi.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   5.1.25 21:44:51

Toinen täti: "Pitkäjänteisyyden puute ja pikavoittojen hakeminen on eri asia kuin varovaisuus ja ”turhasta” huolestuminen."

Eivät ne kyllä ole täysin eri asia. Tai siis onhan se tavallaan eri juttu, onko ihminen vain patalaiska ja mukavuudenhaluinen vai onko hän varovainen ja herkästi huolestuva. Molemman tyypin ihmisiltä voi silti puuttua pitkänjänteisyys, ja usein puuttuukin. Eihän sekään kovin pitkäjänteistä ole, jos ei ole mitään kykyä työntää itseään ja hevosta niiden hetkien yli, kun ei mene niin hyvin, hevonen ehkä vastustelee, tuntuu oudolta tms. vaan hanskat lyödään heti naulaan ja hevonen "saikulle".

Se voi toki olla, ettei jokaisen yskäisyn ja huonon laukannoston sairaudeksi tulkitseva huolestuja tiedosta pitkäjänteisyyden puutettaan. Tosin osa varmasti tiedostaa muttei halua myöntää sitä itselleen. En nimittäin hetkeäkään usko, että jokainen niistä ratsastajista, jotka lopettavat yrittämisen siihen, kun hevonen tekee stopin tallin portille, ihan aidosti ja koko sydämestään uskoo, että sairaus on ainoa mahdollinen selitys. Eiköhän aika monellakin ole jonkin ymmärrys siitä, että tilanne saattaisi ratketa muutenkin kuin saikuttamalla tai hevosta tutkituttamalla. Tässä tulee kuitenkin houkutus valehdella itselleen, jos ne tilanteen muut korjaustavat ovat itselle vastenmielisiä ja menevät oman mukavuusalueen ulkopuolelle. "Hevoseni on varmaan jostain kipeä" on sittenkin kunniallisemmalta vaikuttava selitys omaan tekemättömyyteen kuin se, että "en viitsi mitään, jos menee vaikeaksi".

"Sehän on pelkästään hyvä, että valmentajan kanssa voi arvioida, mitä tehdä, jos hevonen vaikuttaa oudolta. Toinen voi rohkaista jatkamaan silloin, kun se on ok ja auttaa löytämään oikeita keinoja ja harjoituksia ongelman korjaamiseksi."

No jos se valmentajan asiantuntemus ja rohkaisu ollaan valmiita ottamaan vastaan, niin sittenhän menee vielä varsin hyvin! Valitettavasti nykyään aletaan monien ratsastajien kanssa olla vain siinä pisteessä, ettei heillä tätä valmiutta enää ole. Valmentajaan suhtaudutaan epäluuloisesti ja hänen toimintansa moraali kyseenalaistetaan nykyään yhä matalammalla kynnyksellä, kun asenne tuntuu olevan, että hevosista välittää eniten se, joka näkee niissä eniten kipuja ja sairauksia.

Ja auta armias, jos käy niin, että valmentaja on kehottanut jatkamaan ratsastusta ja sitten jälkeenpäin hevosesta on tutkituttamalla löytynyt jotain. Tältäkin foorumilta on saanut lukea sävyltään suorastaan vihamielisiä kirjoituksia siitä, miten törkeää eläinrääkkäystä se on ollut, kun valmentaja on käskenyt jatkaa ratsastusta, kun "hevonen on ollut selvästi kipeä". Unohdetaan hyvin helposti, että usein se eläinlääkärikin tarvitsee monenlaisia tutkimuksia todetakseen hevosen vammat ja sairaudet - ja ettei valmentajalla ole edellytyksiä toimia eläinlääkärinä, vaikka hän olisi valmentajana ja hevosihmisenä kuinka pätevä. Valmentajan työkalut ongelmien ratkaisuun ovat ratsastuksellisia, jolloin on pelkästään luonnollista, että hän tarjoaa niitä. Hevosen mahdolliset kivut ja sairaudet eivät myöskään poissulje esim. huonoa ratsastusta, jolloin on yhä luonnollisempaa, että valmentaja lähtee korjausehdotuksissaan niistä asioista, joiden korjaamisessa hän osaa auttaa.

Vaikka kaikki eivät sitä nykyään selvästi ymmärrä, ei ratsastustunneilla tai valmennuksissa vain voida menetellä niin, että joka kerta, kun joku hevonen on vähänkin outo, haluton tai muuten ei niin hyvin suorittava, niin se lähetetään talliin. Ei silti voida, vaikka totta kai jollain todennäköisyydellä osa näistä hevosista on oikeastikin kipeitä.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: xxxx 
Päivämäärä:   5.1.25 21:54:51

Pitkäkjänteisyyden puuttuminen näkyy myös kyvyttömyytenä keskustella asioista ja nöyryyden puutteesta. Kuvitellaan saavan arvokisamitaleja treenaamatta, kunhan hevosia käytetään vaan tarpeeksi usein klinikalla ni sillähän sitä tulee hyväksi.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Pia 
Päivämäärä:   5.1.25 23:22:16

Tämä on yllättänyt viime vuosina. Yhtäkkiä jokainen hännän heilautus on kipua. Ihan tosissaan ollaan että ”katso nyt tuota ilmettä, ei voi satuloida”. On totta ja hyvä asia, että nykyään voidaan tutkia ja löytää kipua aiheuttavia asioita helpommin. Mutta pitkäjänteisyys ja asioiden katsominen pidempään puuttuu. Valmetajia kokeillaan joka kuukausi eri ja kun yksikin huono hetki tulee, vaihdetaan taas. Loppuu pienemmiltä paikkakunnilla opettajat jo. Sama satuloiden, kuolainten, jne - ihan kaiken kanssa. Parhaimmillaan jopa eläinlääkäreiden ja muidenkin ammattilaisten kanssa, aina uusi kun pienikin epämääräisyys keksitään jostain väärästä silmän asennosta. Sitten ihmetellään kun hevonen on sekaisin ja ei oikein mikään onnistu. Kunpa olisi malttia edes muutamia kuukausia tehdä perustyötä.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: ….. 
Päivämäärä:   6.1.25 00:29:42

Hyviä kommentteja ja täysin samaa mieltä.

Niin usein lähdetään nykyään pohtimaan syitä siihen miksi hevonen tuntuu tänään oudolta. Tai miksi ratsastus on hetken aikaa tuntunut ylivoimaisen vaikealta. Hevoset jätetään kevyemmälle, syytetään satulaa, eläinlääkäri kutsutaan paikalle jne.

Unohdetaan, että tämä on se lajin juttu. Niitä vaikeita jaksoja tulee. Niitä tulee kaikille.
Ei pystytä ajattelemaan, että treeni ja vielä treeni kuunnellen valmentajaa voisi olla asian ratkaisu.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Kysyjä 
Päivämäärä:   6.1.25 08:13:53

Kiitos paljon, tosi hyvin avattua asiaa! Tän keskustelun vois kiinnittää jonnekkin julkiseksi luettavaksi..

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: z 
Päivämäärä:   6.1.25 08:37:41

Todella hyvä keskustelu!

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Vh 
Päivämäärä:   6.1.25 08:44:17

Itselläni on hevonen, jolla oikeasti on usein kaikenlaista ihme vaivaa. Olen saanut kuitenkin paljon apua henkilöltä, joka työkseen kuntouttaa hevosia ja aika usein vastaus siihen, mitä tehdään on, että liike on lääke. Osaa kyllä ohjata eläinlääkärille, jos tarve vaatii, mutta aika usein pitää vaan liikuttaa ja kuntouttaa. Maastoiluun ja maastossa kiipeäminen auttaisi montaa hevosta pysymään kunnossa. Mulla on hevostelutaustaa yli 30 vuotta ja hyvin on tullut selväksi, että vaiheita tulee ja menee ja tilanteet hevosten kanssa vaihtelee. Somessa julkaistaan vaan parhaat palat ja vaikeita hetkiä siellä näkyy vähemmän. Eihän se mitään oikeaa hevoselämää ole. Ihmettelen aina niitä muutoskuviakin, kun hevonen voi kulkea jo tunnin alussa ja lopussakin ihan eri tavalla.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   6.1.25 08:47:38

Jeps. Kyllä minäkin muistan vuosien varrelta muutaman, joka etsimällä etsii ja myös löytää kipuilmeitä ja muuta vikaa kaikkialta, niin omasta kuin naapurinkin hevosesta.

Tunnistan myös erityisen harrastajaryhmän, joka haalii jatkuvasti padeja, kuolaimia, terapialoimia ynnä muuta ”anatomisesti muotoiltua” sitä ja tätä, mutta ei raaski/ymmärrä pyytää ammattilaista sovittamaan uutta tai toppauttamaaan nykyistä satulaa tai pyytää eläinlääkäriä mittaamaan hevosen suuta. Samat ihmiset eivät usein osaa päättää, tarvitseeko se hevonen lepoa vai säännöllistä liikutusta oletettuun vaivaansa, ja siksi kumpikaan vaihtoehto ei toteudu kunnolla. Todellakin pitkäjänteisyyden puutetta.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Omabest 
Päivämäärä:   6.1.25 09:19:31

Kyllä tässä pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys kehittyy kun kasvattaa omasta ex-kilpurista seuraavat hevoset. Nyt on ensimmäinen sentään jo siinä iässä, että voi välillä käydä selässä ja mennä askellajit. d

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   6.1.25 09:29:31

Hyvä avaus. Tuossa kun kymmenen ensimmäisen vuoden kohdalla huomasin että nyt saattaa alkeiskurssi olla käytynä, niin alkoi muodostua käsitys miten edetään.

Tätä aihetta sivuaa muuten se että pitkäjänteisyyttä oikeasti lukea kokonaisia hevostietokirjoja tuntuu yleisesti puuttuvan. Hyvin monessa peruskirjassa on hyvin asialliset ratsastuksen teoriaosuudet mistä oppii ainakin perustermit ja käsitteet, eli puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Ja sen lisäksi hyviä osioita mm. nuoren hevosen koulutuksesta. Joita voi sellaisenaan soveltaa myös aikuisiin hevosiin. Sen sijaan kysellään täällä ja oletetaan että joku kahdesta kuukaudesta - kahteen vuoteen kestävä asia korjautuu kahdessa viikossa. Sitten hevonen kipeytyy.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Ei omalla tätä 
Päivämäärä:   6.1.25 09:46:19

Hyvä aloitus ja täyttä asiaa. Itse mietin miten moni hevosenomistaja viettää oikeasti aikaa hevosensa kanssa, seuraa sen käytöstä tai tuntee hevosensa. Siis tarkoitan että muuten kuin sen aikaa mitä käy siellä tallilla hetken pyörähtämässä ehkäpä vain liikutusten ja sen vaatimien pakollisten hoitotoimenpiteiden ajan. Saatetaan ihmetellä miksi hevonen ei toimi niin kuin omistaja haluaa -eikä löydetä vikaa itsestä. Olen huomannut myös sen, että hevosta ei välttämättä hallita juuri ollenkaan ihan perus asioissa (sitä ei käsitellä muuta kuin selästä käsin silloin tällöin) ja ajatellaan että sinne selkään vaan ja hevosen pitäisi toimia kuin ajatus. Ei vaikka ajatella sitä, että hevonen saattaa olla esim. jumissa vähäisestä ja yksipuolisesta liikutuksesta, kun muuta sen kanssa ei koskaan tehdä. Nämä toki vain minun mielipiteitä.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   6.1.25 11:24:16

"Mutta pitkäjänteisyys ja asioiden katsominen pidempään puuttuu."

Tuo oli hyvin sanottu, tuo asioiden katsominen pidempään. On joitain asioita, joihin on reagoitava nyt heti ja nopeasti, mutta niitä on lopulta aika vähän. Se, että hevonen nosti tänään laukan oudosti, oli haluton lähtemään tarhasta tai jäi kyttämään kentän porttia ja pysähteli, eivät kuitenkaan ole asioita, joiden takia täytyisi vetää hätäjarrusta ja pysäyttää koko maailma. Ne ovat sen sijaan asioita, joiden kohdalla voi jäädä seuraamaan tilannetta.

Tai voidaan kyllä tarvita nopeita reaktioita, mutta järkevin nopea reaktio ei useinkaan ole hevosen vieminen kiireesti tarhaan seisomaan (saati klinikalle) vaan niiden reaktioiden pitäisi olla nimenomaan ratsastuksellisia / käsittelyyn liittyviä. Vaikka "raippaa vain prkle!!!" -asenteella on huono maine ja tavallaan ihan aiheestakin, usein kuitenkin se, että ensisijaisesti palautetaan hevonen kuulolle ja muistutetaan ihmisen kuuntelemisesta, on nimenomaan se järkevin ensireaktio.

Harmillisesti vain nykyisessä asenneilmapiirissä asia on vähän niin, että jos ongelman ilmetessä ensisijaisesti vaadit hevoselta, että nyt jatketaan, ja jäät seurailemaan tilannetta, tämä tulkitaan välinpitämättömyydeksi, rahattomuudeksi tai jopa hevosen huonoksi ja julmaksi kohteluksi. Ja se on todella harmillista, koska useimmissa tapauksissa tämä on se järkevin ja hevostaitoisin tapa lähestyä asiaa.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   6.1.25 12:18:21

Vertaisin ihmisten kuntoutukseen ja hoitoon. Me yritetään kuntouttaa potilaat takaisin elämään mahdollisimman itsenäisesti, sattui tai ei. Se kipu ja rasitus kuuluu asiaan, puhumasta päästyä puhutaan pienenkin liikkumisen puolesta, jumppautetaan vaikka ei asiakas millään jaksaisi. Kun muuta tietä ei ole, ja se kipu ei ole vaarallista.

Ei hevostakaan kannata sen paremmin seisottaa vaikka joku asia ei nyt olisi aivan optimaalisesti. Hyvin harva vaiva vaatii kokonaan saikuttamista. Varmin tapa lyhentää elinikää on seisottaa hevosta - niin kuin makuuttaa ihmistäkin. Jos se satula ei nyt ole aivan priima, voi silläkin mennä siihen asti, kun saadaan toppaaja paikalle, kevyemmin vaikka. Aina välillä se käy epäsopivaksi kuitenkin eikä ole mikään maailmanloppu. En usko pätkän vertaa näihin tarinoihin, että hevosta piti seisottaa ja hierottaa kuukausikaupalla kun joku meni hetken huonolla satulalla - se on ihan kuntoutuksen puutetta sitten vaan.

90% hevosten sairaslomista lienee sellaisia joissa ei oikeasti ole aihetta. Hyvin harva vaiva paranee seisomalla, mutta moni pahenee kyllä.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: aiccu 
Päivämäärä:   7.1.25 10:20:03

Ihmisten keskittymiskyky on heikentynyt ihan yleisesti. Se on johtanut siihen, että myös pitkäjänteisyys on kuolemassa. Täm,ä näkyy muutenkin kuin ratsastuksessa.

Aivot on turrutettu jatkuvilla päälekkäisillä ärsykkeillä - telkkaria katsotaan älypuhelin kädessä, sovelluksiin piipaa koko ajan notifikaatioita, somessa videot katsotaan tuplanopeudella ja pyyhkäistään seuraavaan videoon muutaman sekunnin sisällä, kirjoja ei enää jakseta lukea ja äänikirjoja kuunnellaan vain silloin kun tehdään jotain muuta. Töissä tehdään päätetyötä radio pauhaten, puhelin yhdessä kädessä, iltalehti auki yhdellä näytöllä ja varsinaiset työt toisella näytöllä. Telkkarisarjatkin on nykyään muutaman jakson minisarjoja, jotka ahmaistaan yhdessä päivässä samalla somettaen - aiemmin sarjat julkaistiin yhden jakson viikkotahdilla ja tuotantokaudessa oli yleensä 20-24 jaksoa, eli tarinaa piti seurata jopa puolen vuoden ajan. Oman lempisarjan ohjelmapaikan muisti ulkoa ja jakso katsottiin hartaasti ruutua tapittaen.

Tietoa ja trendejä pukkaa verkkokalvoille jatkuvana syötteenä. Edellistä villitystä ei ehdi edes kokeilla ennen kuin seuraavakin hittiresepti, hittilaji, hittitreeni, hittidiagnoosi tai muu on jo wanha juttu.

Onko siis ihme, jos hevosenkaan kanssa ei jakseta keskittyä varttia pidempään tai ajatella ja suunnitella asioita vuoden, puolen vuoden, tai edes viikon päähän?

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Vuokraajat 
Päivämäärä:   7.1.25 11:36:18

Jep, vuokraajat etsivät vähintään 120 hyppäävää hevosta jolla pääsisi nopeasti etenemään pitkälle. Jos nyt aloittaisi niin pitäisi jo kesällä mennä semmoista rataa. Ja ovat tällä hetkellä 40-75cm tasolla. Tietenkään ei olla valmiita myöskään maksamaan vuokrauksesta kuin max 10e krt maneesitallillal eli hevosen omistajalta vaaditaan kilpaharrastuksen rahoittamista.

Jos vuokraaja kävisi 3x vko tekisi se kk n 120e kk ja meidän kulut vähintään 1200e kk.

Meillä tallipaikka 900e kk
Kengitys 180e kk
Rehut 90e kk
Satuloiden huolto vuoden välein 300e per satula
Pakolliset eläinlääkärin käynnit
Pakolliset hankinnat esim kuluvat loimet

Meidän jengiin on terve tullut tyyppi vähintään puoliylläpito systeemillä.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   7.1.25 12:22:47

"Itse mietin miten moni hevosenomistaja viettää oikeasti aikaa hevosensa kanssa, seuraa sen käytöstä tai tuntee hevosensa. Siis tarkoitan että muuten kuin sen aikaa mitä käy siellä tallilla hetken pyörähtämässä ehkäpä vain liikutusten ja sen vaatimien pakollisten hoitotoimenpiteiden ajan."

Tämä yleistyy yhtä paljon kuin pitkäjänteisyyden puuttuminen. Hevonen harjataan vain pikaisesti yhdellä harjalla läpi ja vain ratsastuksella on merkitys.

Ja miten ristiriitaista onkaan samalla ihmisten tietoituus kasvaa hyvinvoinnista, mutta silti sen toteuttaminen on pakkasasteilla useilla omistajilla.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: Noh 
Päivämäärä:   7.1.25 14:06:06

Mä kyllä vetäsen hevosen yhdellä harjalla läpi vaan, ellei tosiaan ole möyrinyt jossain.. :)) mut hey, mä olen toisen noista kasvattanut ja kouluttanut itse, kohti kilpahevosen uraa. Toinen tuli varsana mulle ja vaihtoi uraa kun todettiin ettei käy siihen hommaan mihin ajateltiin ja rakennettu uutta uraa silmälläpitäen nyt pari vuotta. (Sillä juurikin fyysinen juttu jonka takia hitaasti edetty)
Mutta mulla on aina ollut kunkin hevosen kohdalla hyvä pitkän tähtäimen suunnitelma, miten edetään. Mitkään muotivillitykset eivät saa mua hankkimaan hevoselle varusteita, vaan hevosen tarpeiden mukaan mennään. Jos vaikuttaa ettei esim. Peruskuolain ole hyvä, kokeillaan löytyykö jostain erikoisemmasta ratkaisu. Mutten mä siksi jotain kuolainta laita hevoselleni et Peder Fredrikssonilla on joku tietty..
Mulla on myös 30v aikana kehittynyt tarkka hevossilmä, aika hyvin näen hevosista milloin ne ovat tyytyväisiä/terveitä. Tällöin on helpompi olla huolestumatta jokaisesta pienestä huonosta hetkestä. Moni muukin hevosammattilainen on samanlainen, joten joskus sitä valkkua/tallinpitäjää voi uskoa kun sanotaan että odota ja katso hetki. Tai liikuta vähän kuitenkin ja katso muuttuuko jne.

  Re: Pitkäjänteisyys hevosten kanssa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.1.25 15:07:54

Nöyryyttä tämä laji vaatii ihmiseltä paljon. Enemmän kuin nykyihminen on yleensä valmis nöyrtymään. Ei haluta uskoa, että vika on omassa tekemisessä ja ratsastuksessa. Vaikka sieltä se vika yleisimmin löytyy. Haetaan vikaa eri ammattilaisten kautta, eri valmentajien ja tavan harrastelijoidenkin kanssa. Sieltä sitten poimitaan ne mitkä itseä eniten miellyttävät. Eikä edelleenkään ymmärretä miksi asiat eivät parane. Kun usein ne oikeat vastaukset ovat niitä, missä itsellä olisi suurin vastuu ja kehittymisen paikka. Ja koska se tuntuu pahalta ja vaikealta niin valitaan mieluummin ne helpommat vastaukset ja vaihtoehdot.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.