Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  IBD hevosella

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   3.1.25 21:52:29

Onko kellään kokemusta hevosen IBD suolistosairaudesta? Paljon maksoi koepala? Minkälainen ennuste? Ottiko vastetta hoitoon?

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.1.25 22:46:47

Ei omakohtaista kokemusta mutta tungenpa tähän kun ei vielä ole muita kokemuksia kerrottu. Omat kokemukset pohjautuu siis tuttujen hevosiin.

Sairauteen saa uppoamaan paljon rahaa tutkimusten ja lääkkeiden osalta, ja oikeaa lääkitystä voi joutua hakemaan ennenkun alkaa tehoamaan eli senkin takia lisäkuluja tulee erittäin helposti. Monesti myös tainnut käydä niin, että yksi lääke on auttanut ensin, mutta jonkun ajan päästä on pitänyt vaihtaa kun edellinen ei enää tehoa. Lääkkeillä ja oikealla ruokavaliolla voi kuitenkin parhaassa tapauksessa saada jopa joitakin vuosia lisäaikaa hevosen kanssa. Valitettavasti sivusta saa myös seurata sitä kun monessa tapauksessa oireet kuitenkin palaavat aina uudelleen ja hevonen on kipeä, mutta omistaja on sokeutunut sairaudelle tai ei vaan halua lopettaa ja pitää hevosta elossa ajatellen aina että kyllä se kevääksi/kesäksi taas viimeistään helpottaa, syksyt ja talvet ollaan kipeänä.

Jos omalle hevoselle diagnosoitaisiin, niin katsoisin yhden syksyn ja talven yli alkaako lääkitys ja oikeanlainen ruokavalio auttamaan. Ei ole eläimelle reilua, että joskus on ihan hyviä, kivuttomia tai lähes kivuttomia päiviä, mutta sitten taas kolmantena päivänä maha on tosi kipeä ja kuralla. Eläin elää siinä hetkessä, se ei osaa ajatella että kyllä tämä tästä kesäksi taas helpottaa.

Tsemppiä kovasti jos diagnoosi on nyt osunut oman eläimen kohdalle. Kuuntele eläinlääkäriä ja tehkää toimintasuunnitelma lääkityksen ja ruokavalion kanssa. Vaikka ei varmasti tunnu kivalta, niin pohdi myös sitä miten pitkälle olet valmis menemään hoidon kanssa (myös rahallisesti), ja missä kohtaa vihellät pelin poikki. Facebookissa taitaa olla myös joku vertaistukiryhmä/ryhmiä, josta löytyy varmasti lisää vastauksia ja kokemusta, muutakin kun tämä minun sivustaseuraajan kertomus.

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   3.1.25 23:27:26

Onko ibd vain syksyn ja talven ongelma?

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   4.1.25 01:22:37

Ei ole ainoastaan syksyn ja talven ongelma, mutta yleisesti mahavaivat taitaa eniten syksyisin oireilla. Minullakaan ei oma hevonen ole kyseessä, niin hintaa en osaa näytepalalle sanoa. Syytä ei koskaan löydetty sille miksi ibd yhtäkkiä puhkesi (tällä yksilöllä alkoi keväällä/kesällä), kun mikään ei sen elämässä, hoidossa tai ruokinnassa ollut muuttunut. Oireina oikeastaan pelkästään haluttomuus/protestointi laukannostossa (hännännhuiskaus tai pieni potku) ja se, että lihakset ja muukin massa hävisi todella nopeasti ja yllättäen. Hoitona kortisonikuuri, jota kertaalleen vielä jatkettiin, kun oireet eivät ihan täysin vielä olleet poistuneet, mutta sen jälkeen on jo n. vuoden voinut taas hyvin. Massa tarttuu ja lihakset on hiljalleen palailleet. Ruokinnasta poistettiin kaikki extra ja saa ainoastaan heinäpellettiä ja kivennäistä.

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: Ehd 
Päivämäärä:   4.1.25 06:42:06

Monttuun. Jatkuvaa rahanmenoa ja kärsimystä luvassa muuten.
On parempia hetkiä ja pahempia hetkiä. Jatkuvasti pitää olla hereillä, tulee neuroottiseksi kun miettii onko kipeä, jos on vaan huono ratsastaa tmv. Muuten. Ei pysty treenata tai kisata ollenkaan suunnitelmallisesti. Jatkuvat lääkkeet eli dopattuna treenaaminen myös eettisesti arveluttavaa. Vahva suositus ostaa toinen hevonen.

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   4.1.25 07:22:46

Koepala oli muutama vuosi sitten n.150€. Lääkkeisiin uppoaa valtavasti rahaa. Sairauden jatkuva tarkkailu teki ainakin minut neuroottisiksi. Enää en siihen rumban lähtisi.

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.1.25 07:40:56

Voiko suolistosairauden taustalla olla stressi? Kuten ihmisillä. Stressihän voi sitten johtua mistä tahansa kivusta.

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   4.1.25 07:57:46

"Voiko suolistosairauden taustalla olla stressi? Kuten ihmisillä. Stressihän voi sitten johtua mistä tahansa kivusta."

Kyllä, taustalla voi olla huono lauma, huono kohtelu tai mikä tahansa kipu. Taustalla voi myös olla allergiaa.

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: Tirriäinen 
Päivämäärä:   4.1.25 08:53:12

Onko kellään kokemusta hevosen IBD suolistosairaudesta?
On, ponilla todettiin 5-6 v sitten.

Paljon maksoi koepala?
Ei ollut kallis koepala. Samassa yhteydessä kaksi eri allergiatestiä ja löytyi lukuisia allergioita. Diagnoosiin saatiin lisätietoa pari vuotta myöhemmin ähkyleikkauksen yhteydessä otetuista koepaloista.

Minkälainen ennuste?
Hyvä ennuste, Ibd:n muoto sieltä vaarattomimmasta päästä.

Ottiko vastetta hoitoon?
Varsinaisia lääkkeitä ei voitu käyttää muista terveydellisistä syistä, mutta tukihoidot ja olosuhdemuutokset purreet hyvin. Poni voi hyvin.

Tsemppiä! Toisenlaisiakin tarinoita on kuin somessa esillä olleet.

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   4.1.25 09:31:19

IBD-LPE peräsuolen koepalasta, lisäksi ohutsuolessa paksuuntumaa. Oireillut koko ikänsä ripuloimalla kortisesta heinästä, jo ennen kuin sairautta osattiin diagnostisoida. Testeissä ei ruoka-aineallergioita, enkä ole niitä epäillytkään.

Oireina loppujen lopuksi ripulin ja kaasuuntumisen lisäksi totaalijumitus liikuttaessa ja jatkuva pissausasentoon hakeutuminen sekä vihaisuus ja ajoittainen sulkeutuneisuus. Erityisesti vatsan takaosaan ei halunnut että kosketaan. Tällä ei onneksi ollut ähkyjä joitain kipukohtauksia lukuun ottamatta.

Diagnoosin tultua hoidettiin kortisonilla joka yllättäen auttoi tällä yksilöllä. Pian tämän jälkeen siirsin hevosen tallille, jossa tehdään heinät itse, pyritään tekemään joka vuosi odelmaa ja missä on mahdollisuus pitkään laidunkauteen.

Hevonen on ollut lähes tai kokonaan oireeton jo useamman vuoden. Se on jo ikääntynyt ja muutakin vikaa on, mutta liikkuu lähes päivittäin kolmessa askellajissa, on tyytyväinen ja reipas. Menemme päivä kerrallaan ja säädän heinäruokintaa tarpeen mukaan, mutta pääsääntöisesti syö talvikaudet odelmaa. Heinien kuivuudella/märkyydellä ei ole tälle merkitystä, pelkästään sulavuudella.

Tapaukset ovat hyvin erilaisia ja samanlaisella diagnoosilla olevat yksilöt saattavat oireilla ja vastata hoitoihin täysin eri tavoin. Luulen, että useimmilla tulisi kokeilla asiansa osaavan eläinkääkärin hoidon lisäksi juuri heinien vaihtoa mahdollisimman sulavaan, mutta ymmärrän ettei tämä ole kaikilla mahdollista.

Kuten Tirriäinen tuossa edellä totesi, toisenlaisiakin tarinoita on. Suosittelen FB:n Hevosten IBD-ryhmää. Siellä on tarjolla paljon vertaistukea ja kokemusta tästä sairaudesta.

  Re: IBD hevosella

Lähettäjä: Pinni 
Päivämäärä:   4.1.25 10:48:41

Meillä oli IBD LPE hevonen, yli kaksi vuotta taisteltiin, lopulta armahdettiin.

Erittäin salakavala tauti. Kallis hoitaa ja oma terveys vaarassa. Meillä hevosen käytös arvaamatonta, vaikka päällisin puolin oli "kunnossa".

Olisi pitänyt heti laittaa monttuun kun saatiin diegnoosi, varsikin kun kaikki, jotka tiedettiin oli jossain aikaikkunassa lopetettu.
Siperia opetti, jälleen.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.