Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Tipsu 
Päivämäärä:   2.1.25 08:55:43

Yksinkertainen kysymys; mikä jalka on maassa silloin kun annatte laukannosto avut?

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   2.1.25 09:06:53

Ulkotakajalka. Huolellinen valmistelu ja sitten nosto

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Muhvi 
Päivämäärä:   2.1.25 09:17:26

Ulkotakajalka, koska sehän on se jalka, joka ponnistaa hevosen laukkaan. Katso vaikka Youtubesta videoita käynnistä ja opettele tunnistamaan oikea hetki esim. sen kautta, miten jompikumpi etujalka on sillä hetkellä, kun laukannostoapu pitäisi antaa. Ulkotakajalan pitäisi olla juuri laskeutunut maahan, jotta nostosta voi tulla voimakas. Jos se on ehtinyt jo mennä tosi taakse ja on melkein jo noussut uudestaan ilmaan, nostosta tulee voimaton tai hevonen nostaa vasta seuraavassa askeleessa.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.1.25 09:20:32

Tarkoittaako laukannoston avuilla sitä jos jalka koskettaa hevoseen vai sitä kun lantio kääntyy valmistautuessaan jalka-avun antamiseen vai sitä hetkeä kun ihminen ajattelee käskevänsä ihmisen kehoa antamaan jonkun avun josta on tietysti viive siihen että lantio tai jalka liikahtaa. Vaiko sitä hetkeä kun hevonen havaitsee tämän avun ja kuinka hevosen reaktio-aika on otettu tässä suunnitelmassa huomioon että milloin hevonen pystyy käynistämään oman laukannostoproceduurit joitten seurauksena se ponnistaa jollakin jalalla?

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   2.1.25 09:20:47

Sisäetu, niin käynnissä kuin ravissa.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.1.25 09:23:43

Oletteko koskaan kokeillut videoida ratsastusta ja antaen äänimerkin milloin te luulette että ulkotakajalka on just laskeutumassa maahan. Väitän että jos 10 henkilöä yrittää niin ehkä yksi osuu mitenkään lähelle.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Tipsu 
Päivämäärä:   2.1.25 10:18:39

Muhvi

En minä sitä kysynyt :D Mielenkiinnosta tuli mieleeni kysyä täällä, kun näin samantapaisen jutun facebookissa jonka kommenteissa oli paljon väittelyä aiheesta.

Viivalle
Ihan yksinkertaisesti tarkoitin, että milloin ratsastaja antaa laukannoston avut. Ihan ilman yliajattelua :D

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Lucia 
Päivämäärä:   2.1.25 10:23:32

Ei mitään hajua, ihan perstuntuman pohjalta annan avut. Toistaiseksi aina onnistunut.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.1.25 10:32:48

Ei se ole yliajattelua vaan ihan tarkoitus osoittaa että tämä kysymys on aivan tyhmä koska kukaan ei tätä voi tietää ja ne jotka luulevat tietävänsä ovat aivan taatusti väärässä.

Jos otetaan vertailukohdaksi ihmisen pituushyppy niin se viimeinen askel jolla astutaan sille lankulle josta ponnistetaan hyppyyn, se viimeinen askel on täysin erilainen kuin ne juoksuaskeleet jolla otetaan vauhtia.

Jos tavallista juoksuaskelta ennen annetaan äänimerkki että ponnistapa tuolta askeleelta pituushyppyyn niin tulee hyvin voimaton tussaus.

Voimakkaaseen pituushypyn askeleeseen pitää varautua ennakolta keräämällä siihen voimaa ja astumalla se askel maahan ihan eri tavalla kuin tavalliset juoksuaskeleet.

Jos joku selittäisi että hevosen laukannosto komento pitää antaa ulkoetujalan tullessa maahan koska tällä etujalalla pitää ponnistaa hiukan ylöspäin jotta hevosen runko asettuu oikein tulevaa ponnistusta varten ja hevonen voi alkaa kerätä voimaa siihen ponnistavaan takajalkaan niin sitten voisin uskoa että jollakin on jotakin hajua tästä asiasta mutta mitään tällaista en ole koskaan kuullut keneltäkään. Siksi olen vahvasti sitä mieltä että kaikki nämä kuullut selitykset on täysin väärin ja ihmisiltä jotka ei osaa ajatella asioita lainkaan.

Lisäksi olen sitä mieltä että kaikki ihmiset jotka leveilee hevosen biomekaniikan osaamisellaan ovat täysin puupäitä.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Tipsu 
Päivämäärä:   2.1.25 10:43:13

Onneksemme laukannostolla ei ole mitään tekemistä yleisurheilun kanssa :D
Voit tottakai antaa avut myös summamutikassa mikäli niin haluat tehdä :D

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Pata 
Päivämäärä:   2.1.25 10:44:55

Laukannoston avut, kuten jo sanamuotokin kertoo, on muutakin kuin se nostava apu (vai avu?). Valmistaminen - tasapainoitus - nosto. Jos aloitat valmistamisen tietystä vaiheesta askellajia, on jonkinlainen mahdollisuus osua nostossa sille ulkotakajalalle. Riippuen tietysti siitä nostatko myötä -vai vastalaukan :)

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.1.25 10:46:22

Voi antaa avut summanmutikassa niinkuin 99% muistakin ihmisistä tekee poislukien ne 1% jotka haluaa elvistellä netissä.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.1.25 10:58:29

Oikea ajoitettu laukannosto tehdään niin että kun laukannosto pitää ohjelman mukaan tehdä tietyn kirjaimen kohdalla niin tähän valmistaudutaan koko edeltävä pitkä sivu tai halkaisija joko pidentäen tai lyhentäen askelta pikkuriikkisen tuomarien huomaamatta jotta ulkotakajalka astuu maahan täsmälleen tämän kirjaimen kohdalla.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.1.25 11:06:20

Ja kun tämä on ensin harjoiteltu toimivaksi niin apujen antamisen ajoitusta voi optimoida niin että kokeilee antaa avut eri etäisyyksillä tästä kirjaimesta niin että kameralla etsitään se etäisyys kirjaimesta 10 cm tarkkuudella jolla hetkellä apujen antaminen tuottaa energisimmän noston.

Jos ei näin tee kameralla eri ajanhetkiä kokeillen niin silloin antaa avut täysin summanmutikassa jonkun tyhmän teorian mukaan juttua yliajatellen.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.1.25 11:37:06

kameran kanssa joku yhden jalan tähtäys kirjaimeenhan ei juuri ole yliajattelua (tai -suorittamista)

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Ehd 
Päivämäärä:   2.1.25 11:50:43

Lisäksi olen sitä mieltä että kaikki ihmiset jotka leveilee hevosen biomekaniikan osaamisellaan ovat täysin puupäitä

Hienoa. Sulla ei ikinä ole ollut sitten hyvää valmentajaa. Ei tieto tai perustelu ole mitään leveilyä. Minä näin 25 vuiden valmennuskokemuksella olen ennemmin huolissani niistä "opettajista", jotka eivät opeta apujen ajoitusta. Hevosen biomekaniikan tunteva ope osaa kertoa miksi ja millä hetkellä gevonen pystyy toteuttamaan ratsastajan pyynnön. Esom nostamaan laukan, kun ratsastaja antaa pyynnön sisäetujalan ollessa maassa käynnissä ja tulossa maahan ravissa (käynnissä utj tulossa seuraavaksi maahan ja ravissa sama). Tämä on siksi, että hevosen ulkotakajalka nostaa laukan. Kun ratsastaja antaa avun, hevonen reagoi heti ja nosto onnistuu hyvin, kun se on helppoa hevoselle ymmärtää.
Jos on ope, jolla on tietoa, niin miksi sen tiedon jakaminen on leveilyä?
Minusta on surullista, että monet ei tiedä, ei osaa opettaa eikä perustella opettamaansa. Ei ymmärrä biomekaniikasta, ei hevosen eikä ratsastajan. En ikinä suostuisi maksamaan sellaisesta valmennuksesta kellekään, mikä ei perustu fsktoihin.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Ehd 
Päivämäärä:   2.1.25 11:52:15

Olipas paljon kirjoitusvirheitä, pahoittelut.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Kia 
Päivämäärä:   2.1.25 11:59:15

Mitenkähän ne pilkku napåerot onnistuu nostamaan laukan. Ihan varmasti heillä ei vielä ole tietoa mikä hepan jalka missäkin milloinkin. Kyllä ne rat.koulu ponit osaa itse kun avun antaa :)

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Tipsu 
Päivämäärä:   2.1.25 13:26:58

Kia
Niin, mutta eihän tuosta nyt ollutkaan kyse.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   2.1.25 13:27:39

Kerran Classicaldressagessa oli pitkä kirjoitusten vaihto asiasta. Asiantuntijat olivat onnellisesti eri mieltä siitä, mihin hetkeen avut tulisi ajoittaa. Kun laukannostoja filmattiin (ja tutkittiin myös vanhoja filmejä), huomattiin että toisaalta ratsastajat antoivat laukka-avut eri aikaan, kuin mitä väittivät, toisaalta huippuratsastajatkin antoivat avut eri aikaan...

Lopputulema oli, että ratsastaja antaa avut, kun antaa, hevonen puolestaan siirtyy laukkaan, kun sen jalat ovat sopivassa vaiheessa.

:))

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Muhvi 
Päivämäärä:   2.1.25 13:49:14

"LähettäjäTipsu

Päivämäärä2.1.25 10:18:39

Muhvi

En minä sitä kysynyt :D Mielenkiinnosta tuli mieleeni kysyä täällä, kun näin samantapaisen jutun facebookissa jonka kommenteissa oli paljon väittelyä aiheesta."

Siis et halunnut tietää, milloin apu olisi järkevää antaa, vaan halusit vain tietää, milloin kukin sen itse antaa? Siihen olisi vastaus olemassa jo ilman kysymistä: suurin osa ratsastajista antaa avun täysin satunnaisesti eikä edes tiedä, että se pitäisi antaa johonkin tiettyyn aikaan. Monella nostoapu on myös niin epämääräinen, että se tulee annettua useamman askeleen aikana eikä ihan selkeästi jossain tietyssä kohtaa.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.1.25 15:33:43

>>> "Hevosen biomekaniikan tunteva ope osaa kertoa miksi ja millä hetkellä gevonen pystyy toteuttamaan ratsastajan pyynnön."

Pystyy kertomaan ihan roskaa ja puppua.

>>> "Kun ratsastaja antaa avun, hevonen reagoi heti"

Esimerkiksi tämä on täysin kakkaa. Hevosella on joku reaktio-aika ja sen puuttuminen selityksestä tekee selityksestä kakkaa.

Hevonen ei missään tapauksessa reagoi HETI.

Tällaista puppua jos joku puhuu ja väittää sen perustuvan mihinkään biomekaniikan osaamiseen niin se on pelkästään leveilyä ilman minkäänlaista tietopohjaa mistään.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: neiti 
Päivämäärä:   2.1.25 16:39:25

Kun sisäetujalka on maassa.
Näin tulee aina pehmeä tasapainoinen nosto.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Huiku 
Päivämäärä:   2.1.25 17:15:19

No tuskin täällä on kukaan tarkoittanut, että hevonen reagoi apuun kirjaimellisesti HETI. "Heti" tarkoittaa pikemminkin sitä, että hevonen reagoi niin nopeasti kuin se voi.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Jos 
Päivämäärä:   2.1.25 17:37:39

Nuorella/vähemmän koulutetulla laukannostoa joutuu ehkä valmistelemaan enemmän, huolehtia esim ravin aktiivisuudesta ja tasapainosta ennen nostoa, ottaa puolipidätteitä, ulkopohkeen voi siirtää vähän taaemmas ja antaa sisäpohkeella merkki kun ajoitus on hyvä, kyllä hevonen nopeasti alkaa lukemaan ratsastajan aikomukset ka laukannosto on enemmänkin se että valmistelu - ja vaan annat hevosen laukata jossain kohtaa… mitä pitemmälle koulutettu ja yhdessä tehnyt ratsukko on sen enemmän avut on hienovaraisempia ja laukkaan lähdetään kun vaan ajattelee että tuossa pisteessä esim haluan laukan. Hevonen lukee ratsastajan aikomuksia pienistä asioista mitä kehossa tapahtuu. Koska laukka on kolmitahtinen usein ajattelen 1-2-3 jolloin ikäänkuin keho jo laukkaa ja nosto tapahtuu tunteen perusteella juuri siinä missä haluan. Tämä omilla hevosilla. Vierailla joutuu joskus ekat nostot tehdä hieman selkeämmin avuin ja valmisteluin mutta mitään missä jalka on en ajattele, toki kun vuosikymmeniä ratsastanut sen vaan tuntee satulaan milloin sen noston voi tehdä

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Nana 
Päivämäärä:   2.1.25 19:57:44

Eihän pohkeenväistöäkään tehdä satunnaisesti pohkeella painelemalla, vaan askelten rytmissä silloin, kun hevonen on (taka)jalkaa aikomassa nostaa. Jos avun antaa silloin, kun jalka on maassa, ei se siitä siirry minnekään ennen kuin on sen jalan vuoro astua. Käyntiväistössä ajoitusta on helpompi harjoitella kuin laukannostossa. Sitten kun siinä alkaa sujua, ja tuntee jalkojen liikkeet, on helppo ajoittaa laukannostokin.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Tipsu 
Päivämäärä:   2.1.25 20:00:46

Mielenkiintoisia vastauksia.

Itse koen, että ajoituksella on merkitystä. Sisätakajalka täytyy olla oikeassa kohdassa jotta siirtymisestä tulee vahva ja se ponnistaa ylöspäin.

Toki sillä ei ole mitään merkitystä, jos tarkoituksena on vain siirtyä laukkaan välittämättä enempiä sen siirtymisen laadusta.
Mutta varsinkin kun aletaan mennä kohti vaikeampaa koulutusastetta niin tällaisilla asioilla alkaa vasta olla merkitystä.
Esimerkiksi hyvä laukannosto koottuun laukkaan helpottaa piruettien opettelua.

  Re: Laukannoston ajoitus

Lähettäjä: Ehd 
Päivämäärä:   2.1.25 22:51:55

Tässähän tietty vaikuttaa se, kuinka koulutettu hevonen ja osaava ratsastaja on. Jotta ajoitus onnistuu, pitää olla taitava kuski. Kolmivuotiailla kun opetellaan, niin ajoitus on kaikki kaikessa. 4-6v on jo harjaantuneempi ja siitä ylöspäin kun harjoitetaan vaihtoja, on ajoituksella taas paljon väliä. Jos et osaa ajoittaa nostoapua, puolipidätettä ja olla selkeä, et pysty tekemään näitä hyvin. Siia oikeaoppisesti.

--, kun sun mielestä mun puheet on kakkaa, niin kerropa miten voi valmentaa tai ratsastaa ymmärtämättä biomekaniikkaa? Se on vaan hieno sana toiminnallisuudelle. Eli kuinka hevonen toimii liikkuessaan ja kuinka sen on mahdollista tehdä asioita ihmisen kanssa mahdollisimman mukavasti. Sama homma ihmisten kanssa, jos et tiedä miten ratsastaja tuntee, pystyy reagoimaan, kuinka vino hän on, mikä hänen taitotasonsa on, niin et voi ikinä opettaa tai valmentaa menestyksekkäästi yhtään ketään.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.