Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Ulkomaille 
Päivämäärä:   29.12.24 22:34:05

Koulu loppuu keväällä, oma hevonen eläköityy ja olisi kiinnostusta ottaa vuoden parin irtiotto, ja luonnollisesti hevosten parissa työskentely kiinnostaisi.
Kertokaapa kokemuksia ulkomailla groomina työskentelystä. Mihin maahan kannattaisi hakeutua? Mihin ei? Mieluiten työskentelisin kouluratsastajalle.
Mitä kannattaa varoa? Pääseekö groomina ratsastamaan? Palkka? Vapaapäivät?
Kertokaa te, joilla kokemusta. Kaikki kokemukset kiinnostaa.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   29.12.24 22:36:46

Groomina sun työ on hoitaa niitä hevosia, ratsastajat on erikseen.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: entinen groomi 
Päivämäärä:   29.12.24 23:05:21

Itse työskentelin Saksassa groomina puoli vuotta. Tein töitä 9h päivässä ja meillä oli 5,5 päivää töitä viikossa. Sunnuntaisin hevosia ei ratsastettu ollenkaan, eli silloin oli vain puolikas päivä. Tein oikeastaan kaikkea hevosten ympärillä, laitoin valmiiksi ratsastajille, juoksutin, kävelytin, hoidin valmiiksi kilpailuihin, putsailin varusteita, siivoilin paikkoja yleisesti… Työhön ei kuulunut karsinoiden puhdistusta. Välillä pääsin itsekin ratsastamaan, jos oli ylimääräistä aikaa muiden töiden ympärillä. Raskastahan työ on, mutta lopulta palkitsevaa jos on itselle mukavassa paikassa. Meillä oli mahtava työporukka ja päivät kului todella nopeasti. Palkkaus oli noin +2000 euroa kuussa, sen lisäksi majoitus oli ilmainen ja sain auton käyttöön.

Kouluratsastustalleja voi löytyä helposti esim. Tanskasta, Saksasta ja Hollannista, kannattaa selvittää tarkasti millaiseen paikkaan menee. Suosituksia voisi saada lähipiiriltä tai tutun tutulta, mikäli joku tietäisi jotain vinkkejä paikasta :) Tai sitten itse kontaktoi suomalaisia tallinpitäjiä näissä maissa!

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   29.12.24 23:06:57

Maalla nyt sinänsä ole väliä, osaamista jos haluaa nähdä niin koulupuolella Tanska, Saksa ehkä Hollanti. Groomina sun tarkoitus on hoitaa hevosia, maastoilemaan voi päästä jos niikseen tulee. ”Normi” groomin päivä itsellä ilman karsinoiden puhdistusta(pl. Kilpailuissa) oli hevosten väkirehu ruokinta, osa kävelykoneeseen, ensimmäistä hevosta ratsastajalle kuntoon, sen jälkeen liukuhihnalla hevosia kuntoon, pois kävelykoneesta siellä olijat ja tätä rumbaa lounaaseen asti. Lähtökohtaisesti meillä oli 10-12 hevosta joista aamulla otettiin vähintään puolet. Oma lounas sen jälkeen kun hevosten väkirehut jaettu ja sitten muutama hevonen ratsastajalle. Päivinä jolloin hevosilla oli kevyempää niin ratsastaja oli aamulla ja iltapäivästä minä juoksutin tai maastoilin tarvittavat hevoset. Aamulla ratsastuksessa olleet illalla kävelykoneeseen ja aamulla kävelykoneessa olleet/ip ratsastetut n. 20min käsikävelytys. Iltapäiviin/iltoihin mahdutetaan myös hevosten siistiminen, hoito, klippaus. Pyykkejä koneeseen aina kun ehti ja sitä oli. Varusteiden putsaus illan viimeinen homma. Meillä en itse tehnyt karsinoita tosiaan enkä heinä ruokintoja, keskityin tasan hevosten hoitamiseen ja niiden hyvinvointiin. Kisoissa mukana max. 6hevosta, siellä toki kaikki hommat pitää hoitaa, erikseen ei mukaan oteta karsinoiden siivoajia. Normi oli 6 päivää viikossa, en edes jaksa miettiä tunteja, joskus pääsi 7/8 ja joskus tehtiin 14h. Palkkaus itsellä oli verojen jälkeen himpun verran alle 3000€ sisältäen asunto tallista kävely matkan päässä(heittämällä alle 1km) sekä auton käyttö.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Stara 
Päivämäärä:   29.12.24 23:46:35

Mä hoidin rikkaan aasialaisen amatööriratsastajan hevosia Sveitsissä kolme vuotta. Ajauduin hommiin sattumalta paikallisen yliopiston vaihtopenkiltä. Hevoset asui täysihoidossa, joten mulle jäi perinteisen hoitajan hommat johon sisältyi myös ratsastus. Homma sitoi kyllä 247, toisena apukätenä oli toinen groomi joka teki osan viikosta vaan. Hevoset oli käytännössä mun hoidossa suurimman osan vuodesta kun tämä amatööri reissasi kotimaansa ja muiden maiden väliä. Ihan kiva työ siinä kun itsekin tein opintoja loppuun. Asuntoa ei ollut vaan sain palkan vaan (euroissa jotain 3700€, toki huom Sveitsissä eläminen oli kallista). Ihan kiva työ lopulta vaikka olihan siinä hommaa kun yksin pääasiassa hoisi ja piti kommunikoida tarpeista einiintietävän kanssa . Kisoihin pääsi kun tämä amatööri joskus kisasi. Ei ollut mitenkään tavoitteellinen, lähinnä harrasti jos nyt vertaa Suomen kisamaailmaan. Ratsastajan valmentaja oli kyllä huippu ja sai neuvoja itsekin omaan ratsastukseen. Lopetin työt kun valmistuin yliopistolta ja tulin Suomeen.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Jos 
Päivämäärä:   30.12.24 08:10:33

Haluaa pääsääntöisesti nähdä miten hevosia käsitellään kun välineitä, liukuhihnalla nopea ratsastus mielellään gramaaneilla ja helevetin kireellä turpahihnalla. Läimitään hevosia jos ne ei seiso kun patsaat. Hevosiin ei muodosteta mitään suhdetta, jos ne ei suorita niitä kohdellaan huonommin (myyntihepat, nuoret, toipilaat) hevosia yliloimitetaan kusesta kovettuneilla loimilla (300gr +16c) tärkeämpää kun hevosen henkinen hyvinvointi on karvan kiiltävyys. Mahahaavaa, erilaisia käytöshäiriöitä (pureminen satuloidessa, ei anna koskea päähän, ei v”voi” taluttaa, hajottaa paikkoja ), ongelmia kropissa (ei ylälinjaa, kireys rintalihaksissa, täysin toimimaton suu jne ) hevosia ei tarhata tai ne on ulkona tunnin. Jos tälläistä haluaa nähdä ja tehdä ja vielä naurettavilla palkoilla ja älyttömillä työoloilla niin siitä vaan. Groomeiksi näyttää hakeutuvan erityisesti ne jotka ei pidä hevosista. Tai be ehkä pysyy kun ne jotka oikeasti hevosista pitää toteavat aika nopeasti ettei se ole kovinkaan kivaa elämää hevoselle. Kyllä ne suorittaa ja ”näyttää” hyviltä ei niitä ehkä hakata hulluna mutta täysin tunteetonta, täysin mekaanista hommaa jossa hevonen ei ole eläin vaan väline. Ei olla kiinnostuttu siitä miten kyseisen hevosen pääkoppa voi, vain siitä miten sen kropasta saadaan kaikki irti. Jotkut harvat kestää hyvin monet aika huonosti ja ne hajoaa/ei suorita ja laitetaan kopsaan eteenpäin. Jos seuraatte niin hevoskanta kisaajilla vaihtuu aika usein, ja niillä joilla ei vaihdu yleensä ei ole resursseja ostaa aina parempaa tilalle joten tulokset ei ole ihmeellisiä. Joku hevonen kestää tätä rumbaa paremmin toki. Surullinen kuvio pääsääntöisesti. On toki ratsastajia joille se hevonen on muutakin mutta niillä sitten pärjätäkseen on oltava melkein rajattomat resurssit. Jos ratsastaa pakon takia sen 8-10 hevosta päivässä 20min kutakin ja joku muu hoitaa kaiken muun niin se on selvä ettei mitään suhdetta hevoseeb tule. Se on sama kun pyörällä ajais.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Q 
Päivämäärä:   30.12.24 09:04:09

”Groomeiksi näyttää hakeutuvan erityisesti ne jotka ei pidä hevosista” on kyllä typerin ja käsittämättömin lausahdus, mitä olen 20 vuoden aikana lukenut tältä p_skafoorumilta.

tämä lausahdus kertoo kyllä enemmän nimimerkistä ”jos” itsestään. Kurjaa että sä olet löytänyt sinne maailman huonoimpaan paikkaan (lähdit vissiin randomina ilman suosituksia tai taustatutkimusta) mutta se ei tarkoita sitä että kaikki paikat on sellasia. Kieritkö sinä rahassa hoitajan palkallasi? xD

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.12.24 09:13:34

Eikös Hattelissakin ole tuo euroopan systeemi että ratsastajat ei hoida hevosiaan itse, ainoastaan ratsastavat valmiiksi hoidettuja ja ratsutettuja hevosia. Hevoseen ei tule eikä luoda minkäänlaista suhdetta.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Å 
Päivämäärä:   30.12.24 09:21:24

^ Euroopan systeemi? Mikäköhän se on? Euroopassa groomit groomaavat ja ratsastajat ratsastavat. Ei siellä mitään ratsuttajia erikseen ole.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Kipinä 
Päivämäärä:   30.12.24 09:44:43

Bereiter/-in on kyllä ihan tunnettu työnimike ainakin Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Väittäisin, että sama työnimike löytyy muistakin maista.
Että kyllä, ratsuttajia on ihan erikseen.

Nimim. Jos tunkee kaikki paikat samaan lootaan yhden paskan kokemuksen takia. Itse en ole nähnyt yhtäkään tuollaista paikkaa. Ruotsi, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Ranska ja Hollanti tuttuja.

Miksi myyntihevosiin tai ratsutettaviin pitäisi luoda joku erityinen suhde? Ei ne ole omia maminmussukoita eikä tunteellisuudelle ole bisnesmaailmassa tilaa.

Kyllä niihin vuosiin paljon oppia mahtui, myös ratsastuksen osalta. Lähdin kuitenkin sillä ajatuksella, etten ole menossa ratsastamaan, vaan hoitamaan. Lopetin, koska halusin lapsia ja perhe-elämä on hankala sovittaa groomin elämään (minun mielestäni).

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Nouvelle jeunesse 
Päivämäärä:   30.12.24 10:09:11

Hmm. Kokemusta 3 vuotta Saksasta myyntitallilta. Hoitajat hoitivat hevoset ja ratsuttaja/ratsastaja ratsasti. Hoitajat kävi maastossa ja juoksutti kevyinä päivinä. Kyllä minä ainakin ”loin suhteen” jokaiseen hevoseen josta huolehdin = kaikki saivat tarvitsemansa hoidon, ruokinnan, ulkoilun, liikutuksen, kengityksen ja terveydenhuollon. Hevosia tietty tuli ja meni kun myyntitallista kysymys.

”Luoda suhde” vissiin joillekin tarkottaa sitten inhimillistämistä, pumpuliin käärimistä ja hevoskuiskaajien palveluiden käyttämistä kun kerran kääntyy korva väärinpäin.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Å 
Päivämäärä:   30.12.24 12:08:24

^^ Eikö se ratsuttaja kuitenkin ratsasta, siis ole ratsastaja? Pointtini oli se, että normitallilla ratsastaja myös ratsuttaa joko omistamansa tai tallin myyntihevoset.
Ja kisaaminen on hevosten koulutusta, arvonnostoa ja esittelyä myyntimielessä. Harva siellä tosissaan voitosta kisaa, jos kyseessä ei ole GP-tai useamman tähden iso luokka, jossa on jonkinlaisia rahapalkintoja.
Tätä tosin meillä ei tajuta, vaan jossain pikkuluokassa pärjääminen onkin jonkun bloggarin mielestä maailman parasta ratsastamista.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: jahh 
Päivämäärä:   30.12.24 12:11:57

Heh päivän naurut että myyntitallit eivät kisaa tulosten vuoksi....

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Å 
Päivämäärä:   30.12.24 12:55:30

^ Naura vain, vähänpä asiasta tiedät. On ihan eri asia kaahottaa reikäpäisesti palkintopallisija mielessä pikkuluokissa, kuin viedä nuorta hevosta kisaamalla eteenpäin ja nostaa sen arvoa.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Nouvelle jeunesse 
Päivämäärä:   30.12.24 13:12:47

Niitä myyntitallejakin on monenlaisia.

Toisista paikoista tulee pikafiksattuja, sellaisia jotka on laitettu menemään. Halvempia ja niitä sitten myydään (täällä kotimaassakin) esiintyvälle asaiakas kohderyhmälle.

Toisissa paikoissa laitetaan aikaa ja vaivaa hevosten kouluttamiseen, ja ne onkik sitten kalliimpia.

Joissain paikoissa laitetaan sikapaljon aikaa ja vaivaa, ja ne maksaakin sitten sikapaljon.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Kipinä 
Päivämäärä:   30.12.24 17:37:54

Minä nyt en tiedä missä Å on kokemuksensa hankkinut, mutta kyllä ammattilaiselle maksetaan tulosten hankkimisesta eikä mistään "no menihän se kuitenkin puhtaasti läpi".
Sehän tämän maailman ongelma onkin, kun tulosta on pakko tulla ja se revitään nuorten hevosten selkänahasta. Tai nuorten ihmisten. Ei ole yksi eikä kaksi, joka on moisen paineen alla murtunut...

"Euroopassa groomit groomaavat ja ratsastajat ratsastavat. Ei siellä mitään ratsuttajia erikseen ole."
Tähän vastasin, että kyllä löytyy ihan erikseen ratsuttajia ja pitkin maailmaa.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.12.24 18:39:56

Myyntitallit eivät todellakaan kisaa tulosten vuoksi muualla kuin kv-luokissa ja joissain valikoiduissa raha kansallisissa harjoituksena. Hevosilla ei todellakaan radateta menemään kuin hyvin harvoin. Jotkut eivät radasta koskaan.
Tärkein on usein saada kaunis myyntivideo harmonisesta hevosesta. Vain Suomalaiset idiootit radattaa läpi joka kisan.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: piuhpiu 
Päivämäärä:   30.12.24 18:46:30

Hölöhölö. Mun kaveri oli vuosia töissä yhdellä euroopan isoimmista ja kalleimpia hevosia myyvästä tallista. Aina piti mennä isompaa kuin mihin ratsuttajan mielestä ko hevonen oli valmis. Koska jos se pystyi myymään 150-hevosena, hintalappu oli paljon isompi kuin jos myi sen 140-hevosena. Ja kun pomo soitti kisan jälkeen ainut kysymys oli: "voititko?"
Tämä talli myy yhä ison osan maailman kalleimmista estehevosista.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: a 
Päivämäärä:   30.12.24 19:17:39

Lähettäjäpiuhpiu
Päivämäärä30.12.24 18:46:30

Hölöhölö. Mun kaveri oli vuosia töissä yhdellä euroopan isoimmista ja kalleimpia hevosia myyvästä tallista. Aina piti mennä isompaa kuin mihin ratsuttajan mielestä ko hevonen oli valmis. Koska jos se pystyi myymään 150-hevosena, hintalappu oli paljon isompi kuin jos myi sen 140-hevosena. Ja kun pomo soitti kisan jälkeen ainut kysymys oli: "voititko?"
Tämä talli myy yhä ison osan maailman kalleimmista estehevosista.

Onko tämä kyseinen talli Saksassa?

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: ex groomi 
Päivämäärä:   30.12.24 22:05:32

Olin reilun kolme vuotta kahdella eri koulutallilla hoitajana, joissa työhön kuului kaikki tallin tehtävät mutta karsinoita emme toisessa paikassa siivonneet. Työtä 5.5 päivää viikossa, viikonloput lyhyempiä päiviä, paitsi jos oltiin kisoissa. Ratsastin myös päivittäin eri tasoisia hevosia ja sain opastusta tarvittaessa, valmennuksia silloin tällöin. Hevoset hoidettiin erittäin hyvin eikä rumaa ratsastusta tai epäreilua hevosten käsittelyä sallittu. Palkka ei ollut suuren suuri (ns.working student palkka) mutta asunto-ja autoedun kanssa ok. Meillä oli tosi hyvä porukka ja opin aivan valtavasti. Ikinä en enää pääse niin hienojen hevosten selkään.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: piuhpiu 
Päivämäärä:   30.12.24 22:16:29

Ei ollut Saksassa. Mutta kyllä toisessa Keskieuroopan maassa.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Å 
Päivämäärä:   30.12.24 22:36:47

Niin. Tämä ”mun kaveri kertoi” ei ole kovin vahva argumentti. Sana kiertää aikas nopeasti, jos 150-hevosena myyty ei suoritakaan sillä tasolla.
Vain hölmöt prinsessojen vanhemmat ostavat isoilta myyntitalleilta, jotka ”myyvät maailman kalleimpia hevosia”. Fiksut löytävät helmet, joita vievät eteenpäin rikkomatta niitä ja myyvät sitten pois. Fiksu ostaja myös tajuaa, mikä on hevosen skouppi, kehitystaso ikään nähden ja mahdollisuudet tulevaisuudessa ilman mitään kisavoittoja. Sana kiertää myös aika nopeasti mm. maailmancupissa, jossa rikkaat ostavat lupaavia hevosia ratsastajien alta pois.
Kuka suomalainen on muuten myynyt estehevosista kalleimmat?

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.12.24 09:04:37

Å:n kanssa samaa mieltä. Itse kuitenkin työskennellyt useassakin myyntitallilla ulkomailla. Hevosilla ei todellakaan paahdeta menemään kisoissa voitonkiilto silmissä.

Muuten kyllä voin samaistua näihin moniin negatiivisiin kokemuksiin. Niitä on paljon. Groomiksi en lähtisi ollenkaan ja ratsastajana on todella vaikea saada järkevää paikkaa.
Rahalla taitaa saada ja päästä pidemmälle nykypäivänä.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.12.24 09:53:38

Pitääkö olla hevosalan koulutusta/päästätodistusta että pääsee grromiksi? Entä mitä vaatimuksia ratsuttajilla on?

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.12.24 12:59:09

Hevosalan pääsytodistuksella ei tee mitään. Jos haluat ratsuttajaksi niin kisanäytöt ja ratsastustaito kiinnostaa. Eka paikka on luultavasti jotain nuorten hevosten laittoa, joten pitää olla tarpeeksi taitoa ettei tapata itseään siinä touhussa ja tarpeeksi pelihenkeä että niitä nuoria laittaa menemään eteenpäin liukuhihnalta. Ulkomailla ei ole suomen pullamössö touhua, joten mikään Ypäjän paperi ei tuo sinulle ratsuttajan paikkaa ellei ratsastustaitosi ole riittävällä tasolla ja pää kestä vaikeampiakin hevosia.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Jos 
Päivämäärä:   31.12.24 14:46:55

Ei ole kyse mistään yksisarvispölystä vaan siitä että näitä ns urheiluhevosia ei kohdella eläiminä vaan välineinä ja suhteella tarkoitan sitä että oikeasti monet huiput Guerdat/Kyra/Fredrikson ym ainakin julkisesti kertovat että suhde hevosen on tärkeä että voitot tulevat kun hevonen taistelee sun puolesta. Näin itsekin kisanneena sanoisin että jos suhde kunnossa se hevonen taistelee radalla sun kanssa. Nämä keskiverto ”ajelijat” eivät moisesta piittaa ja hevosen ei luoda suhdetta, sitä myös rankaistaan virheistä, ratsastetaan ”pikakonsteilla” prässätään vähän liikaa. Ei olla kiinnostuneita siitä onko sillä mahahaava tai muita kipuja, suoritus otetaan ulos hinnalla millä hyvänsä. Jos on jonkun muun hevonen ei kiinnosta putsata karsinaa/ harjata/vaihtaa loimea vaan tehdään vain ja ainoastaan pakollinen. Jos ei käyttäydy työnnetään vähän rauhoittavaa eikä mietitä miksi se ei pysty tekemään jotain. Kylmäkiskoista touhua. Kun ajatusmaailma on tämä sattuu näitä ylilyöntejä jossa piiskataan se piaff ulos , barrataan, käytetään sähkökannuksia, jätetään ilman vettä, sidotaan kiinni gramaanit tiukalla vähän liian pitkäksi aikaa jne. Ollaankin sitten jo isompien hyvinvointiongelmien äärellä. Koska ajatusmalli on tämä on keissi helgstran, dujardin ja monet esteratsastajat… ja kyllä groomeina on todellakin niitä jotka ei pidä hevosista koska sellainen joka oikeasti pitää ei tätä jaksa katsella. Tai sitten on ymmärryksessä vikaa. Toki monet groomit on huonosti kouluttautuneita joten ei ehkä riitä käsityskyky siihen että onko se hevonen hyvinvoiva vain koska karva kiiltää ? Ja jos läimiminen ja kaikkien hevosten haukkuminen hulluksi tai vtupäiksi tekee jostain hevosihmisen on jossain vikaa. Tottakai on hyviä paikkoja niinkuin laitoinkin. Varmasti joku Peder, Kyra, Steve ym kohtelee hevosiaan hyvin, resurssit kunnossa. Tai sitten ei. Sitähän ei tiedä ennenkuin taas joku skandaali iskee. Aika monta tiedän jotka tullleet milloin keltäkin eurooppalaiselta ratsastajalta ja kokemukset aika
Samat. Pska palkka, älyttömästi duunia ja hevosihmisen omatunnolla vaikea paikka. Siksi lienee koko kisaaminen saanutkin näitä sairaita piirteitä kun maine ja raha edellä tehdään ei ns rakkaudesta lajiin.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Emmi 
Päivämäärä:   31.12.24 15:14:53

Ilman koulutusta olen ollut töissä olympialaisissa kilpailleen esteratsastajan tallilla. Työsopparissa hevosenhoitaja/ratsuttaja, työtä 6pv viikko ajoittain toki 7pv jos oltiin reissussa. Kotona tein muiden hevosenhoitajien kanssa aamutallin, ratsastin 3-4 hevosta, iltapäivällä hevosten ja varusteiden huoltamista, eläinlääkäriä, kengittäjää. Ko. Tallilla myös yksi ratsuttaja erikseen joka vain ratsasti. Opin paljon, mutta olin parin vuoden jälkeen ihan loppu, työ oli sekä henkisesti että fyysisesti raskas, mutta enemmän ehkä omistajan äkkipikaisuuden ja ilmapiirin vuoksi henkisesti raskaampi.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Kipinä 
Päivämäärä:   31.12.24 16:38:59

On se kuitenkin jännä, että nuorten hevosten luokat on aina täynnä ja nimenomaan ammattilaisten hevosia. Itävalta ja Saksa vielä muutti sääntöjä, että luokat ei ole pelkästään tyyliarvostelulla vaan myös Clear Round, jotta hevosille saadaan sijoituksia. Jos ne sijoitukset on kuitenkin ihan turhia eikä niiden perässä ratsasta kuin reikäpäiset amatöörit...

(On hieman eri asia "luoda suhde" hevoseen, jolla on tarkoitus pärjätä olympialaisissa kuin johonkin 140cm menijään, joka on tarkoitus myydä pois, että on tilaa seuraavalle)

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Å 
Päivämäärä:   1.1.25 01:17:24

^ No noissa vaikkapa Hollannin kisoissa, joissa on se sata lähtijää, about kaksi-kolmekymmentä ratsastaa tosissaan voitosta ja ne muut treenaavat. Ja Suomessa Ticklen saa orgasmin, kun joku suomalainen on kymppijoukossa.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: nnnnn 
Päivämäärä:   1.1.25 01:22:32

Niinpä. Huippuratsastajat treenaavat nuoriaan pikkuluokissa. Joo, Ticklen on pihalla kuin lintulauta, ei oikeesti tiedä mistään, on pahantahtoinen juoruilija. Aina kun se on ollut jonkun luona - sehän tunkee väkisin yöksi nukkamaan keittiön lattialla - se yrittää kuulustella kaikki ikävät asiat jotka se sitten seuraavassa paikassa kertoo.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Lucia 
Päivämäärä:   1.1.25 01:56:38

No onhan se nyt aika selvää, että 130-luokan voittajasta saa enemmän rahaa kuin 130-luokan läpi rämpineestä. Nuorten hevosten kohdalla.
Niitä kahta, kolmea, jotka näyttää lupaavilta 150-160-tasolle kilpailutetaan varmaan maltillisemmin nuoruusvuosina, mutta niille "tusinahevosille" kyllä haetaan tulokset nuorten luokista, että saadaan hyvällä rahalla myytyä.

Jostain sen ammattilaisenkin on elettävä, eikä siihen kyllä mitkään kv-voitot riitä.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Öööö 
Päivämäärä:   1.1.25 09:49:42

^ Ei oikeat hevosihmiset katso mitään pikkuluokan voittajaa, vaan skouppia. Olisi Eolitakin Illiln alta myyty, jos sillä olisi ollut potentiaalia isompiin.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Lucia 
Päivämäärä:   1.1.25 10:48:53

Tietääkö Öööö paljonko tuolla maailmalla on 140-145cm menijöitä? Sanotaan nyt vaikka, että aika helevutin monta. Vielä enemmän 120-125cm menijöitä. Ja näille "ei-oikeille" hevosihmisille kyllä kelpaa se 130cm voittaja oikein hyvin. Tai vaikka niille ponilapsille, jotka siirtyvät hevosiin, tai amerikkalaisille, jotka maksaa omaisuuksia hevosesta, joka sopii hunterluokkiin, tai saudeille...

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Öööö 
Päivämäärä:   1.1.25 10:54:19

^ Tiedän ihan hyvin, kun täällä maailmalla asustelen. Ihanan kaukana Suomi-nimisestä hevosurheilun kehitysmaasta.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.1.25 11:24:38

Ei niitä 140 + menijöitä nyt kuule ihan joka nurkassa pyöri. Muutenkin keskustelu lähtenyt ihan muille maille.

Perus homma on että hevonen koulutetaan niin että se suorittaa mahdollisimman tasaisesti ja että se näyttää hyvältä. Ja kun kokeilija kokeilee hevonen tuntuu helpolta ja kivalta.
Tähän lopputulokseen sitten mennään eri reittejä. Harvoin siihen kuuluu reikäpäänä kaahaaminen. Helppous määrittää enemmän hintaa kuin sijoituksen kirkkaus.

Hinta määräytyy tason ja amatöörivarmuuden mukaan. 120 luokkien hevonen jolla voi vain ammattilaiset ratsastaa ei ole kovin haluttu, mutta jos se osoittaa skouppia ammattilaisella sinne 140 tasolle on hevonen jo heti kiinnostavampi koska rikkaita puoliammattilaisia on paljon.

120 luokkien amatöörivarma on jo aika kallis koska ostajia on paljon. Ja ainakin kymppi tulee lisää hintaa jokaisesta korotetusta reiästä..

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Ö 
Päivämäärä:   1.1.25 13:27:39

Kymppi? Paremminkin satku nykyhinnoilla.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: O 
Päivämäärä:   1.1.25 13:53:01

Älä ainakaan suomalaisten talleihin eksy.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Gfred 
Päivämäärä:   1.1.25 14:05:16

Mä olin "tavallisella" ammattilaisella, kisasi kotimaan gp ja pieniä kv kisoja. Sain ratsastaa paljon kaikenikäisiä ja tasoisia, silmän alla myös. Ja kisatakin. Antoi enemmän kuin jollain maailmantähden tallilla karsinan seinien jynssääminen.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Tipsu 
Päivämäärä:   2.1.25 09:12:43

Itse olen ollut groomina ja mukana isoissa kilpailuissa, myös olympialaisissa kahdesti ja useasti MM kisoissa.

Ensimmäisenä sanon, että hevosia ei kilpailuteta ellei niillä ole tarpeeksi iso mahdollisuus voittaa/sijoittua. Ei niitä kilpailuteta, että voi sanoa että on mennyt x luokan ja kun asiakas katsoo tuloksia niin hevonen on ollut toiseksi viimeinen.
Meillä myös ratsastajalta evätään kilpailut mikäli suoriutuu niistä huonosti ja joutuu treenata kotona paljon ja saa luvan kilpailla vasta sitten, kun on taas mukana niinsanotusti kärkitaistelussa. Ei kukaan halua edes myyntihevoselle huonoja sijoituksia hintaa laskemaan.

Useassa paikassa hevosenhoitajat hoitaa hevoset, ratsastajat ratsastaa ne ja tallityöntekijät hoitaa tallin.
Mutta tämä on myös talli kohtaista. Itse en ole havitellut enää ratsastajan paikkaa, mutta haluan silti myös ratsastaa ja valmennuksia. Minulle siis sopi sellainen paikka, jossa saan tehdä myös sitä. Oma terveyteni ei kestä ratsastusta joka päivä montaa hevosta. Enkä halua tehdä tallitöitä.

Kokemus tuo lisää varaa valita. Nykyään monet tallit tarjoaa hyvää työsopimusta, sovitut tunnit ja vapaapäivät sekä lomat. Vielä 10v sitten yleistä oli tehdä 5,5 tai 6 päivää viikossa ja ympäripyöreitä päivitä. Edelleen jotkut tallit toimivat näin. Mutta mitä menestyneempi talli niin sitä paremmat oltavat ovat työntekijöillä.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.1.25 18:49:59

Hei apua miten tietämätöntä sakkia täällä on :D niillä hevosilla kilpaillaan täällä pääsääntöisesti ihan siitä syystä, että ne saa kokemusta ja kilometrejä tulevaisuutta varten, jolloin ne on myös helpompi myydä. Toki riippuu ihan hevosesta ja siitä mihin kisoihin ja luokkaan osallistut, mutta täällä ammattilaiset ei todellakaan lähde voittamaan mitään pikkukisoja. Sit on amatöörit erikseen..

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Tipsu 
Päivämäärä:   3.1.25 19:27:31

.
Olet siinä oikeassa, ettei ammattilaiset lähde voittamaan pikkukisoja. He eivät lähde sinne ollenkaan :D

Miksi kukaan ammattilainen lähtisi hakemaan hevoselle vain kokemusta kisoista sekä (turhia) kilometrejä? Hevosta on sitä vaikeampi myydä mitä huonompia tuloksia sillä on.

  Re: Groomina ulkomailla, kokemuksia?

Lähettäjä: Poni 
Päivämäärä:   3.1.25 19:49:01

Groomina pääsee ratsastamaan harvoin, mut riippuu tosiaan paikasta. Asunnon yleensä saa tallilta mutta ruuat pitää ite kustantaa. Hoidat hevosia ja tallia se on groomin tärkein työ. Teet mitä sulle sanotaan etkä ala sooloilee

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.