Lähettäjä: Pari faktaa
Päivämäärä: 29.12.24 11:45:11
”Liian nuorena aloitettu treeni ja kilpaileminen”. Yllättävän monella on tästä ihan huuhaa vanhentunutta tietoa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nuorena aloitettu treeni tekee niistä hevosista kestävämpiä kuin myöhemmin aloitettu, aivan kuten joku tuolla mainitsikin ja linkkasi tutkimuksen. Laukkahevosilla näitä on varsinkin tutkittu paljon ja laukkaurheilu on kuitenkin kärjessä fyysiseltä rasitukseltaan. Näitä tutkimuksia puoltaa myös eräs suomalainen hevosten ortopediaan erikoistunut eläinlääkäri. Avoimet kasvulinjat ei tarkoita, ettei hevosta saa rasittaa, vaan sitä nimenomaa PITÄÄ silloin kun se on vielä nuori ja kasvulinjat on auki, sillä ne avoimet kasvulinjat ei suinkaan riko hevosta kuten valitettavan usein luullaan, vaan mahdollistaa ja adaptoi kehon sille mitä se tulee myöhemmin elämässä tekemään. Siksi on täysin ok vaikka jo kavuta sen 2v ratsun selkään ja aloittaa RAUHASSA ja ravihevosten todellakin on aloitettava 1,5 vuotiaana. Ymmärtäkää myös, ettei se 1,5v ravivarsan treeni ole kilpailuvauhtien ajoa. Perehtykää edes vähän valmennusfysiologiaan ja vaikka peruskuntokauteen (joka puolestaan ratsu-urheilusta puuttuu ja siellä mennään suoraan 3veellä ilman mitään pohjakuntoa kuukaudessa kaikki askellajit läpi, versus ravivarsalla ajetaan peruskuntoa eli pelkkää rauhallista hölkkää VUOSI ennen kun vauhtikestävyyteen aletaan siirtymään.)
.
”Huonot pohjat”.
Tässäkään ei pidä verrata ratsastusurheiluun. Kun ymmärtäkää, että eri lajit -> hevosilta eri vaatimukset -> myös pohjilla eri vaatimukset. Jos ravihevoset juoksisivat pohjalla joka on tehty kuin ratsastuskenttä, lopputuloksena ne ei pystyisi juosta kunnolla, koska pohjassa ei ole riittävästi pitoa, kavio luiskahtaa alta minkä seurauksena jalat todellakin menee rikki. Ravirata ei ole kova vaikka siitä kuuluu kopina. Shokkiuutinen kaikille ketkä tykkäävät huutaa sen olevan kova ja rikkovan hevoset. Oletko koskaan seurannut miten ja kuinka usein ravien aikana rataa huolletaan? Lyhyesti; raviradan pohja on pitävä (kuten sanottu, kovassa vauhdissa kaviolla oltava pitoa, jalka ei saa luistaa), napakka (tästä tulee ääni joka luo harhakuvan kovasta) sekä joustava ( tämä tarkoittaa sitä että se myös joustaa jalan alla kun jalka osuu maahan, mutta ei kuitenkaan upota joka olisi vaarallista ja terveysriski).
.
Kengättä kilpailu. Miksi kaikkien kukkahattujen on ok ja ihailtavaa antaa hevosten olla kengättömiä 24/7 jopa kovilla alustoilla ja koppurassa tarhassa mutta ravihevosen hyvinvointi kärsii kun se tekee 2min suorituksen kengättä? Millä perustein? Kavio on kengätön vain startin ajan ja siinä menee se muutama minuutti? Suomessa on myös tarkat säännöt jolloin kengättä saa ajaa. Koko talvena kengättä ei saa ajaa. Kesällä pohjien puolesta ei ole mikään ongelma mennä starttia kengättä. Voiko joku siis valaista ja tarkentaa tämän hyvinvointiongelman kengättä ajamisessa?
.
Lyhyt käyttöikä. Niin, kuinka vanhoiksi ihmiset urheilee? 30-kymppinen on vanha urheilijaksi, toki lajista riippuen, mutta ihan sama asia se on hevosilla. Miksi hevosen pitäisi tehdä 10 vuotta raskasta urheilua kun se voi lyhyemmän hyvän uran jälkeen siirtyä kevyempiin hommiin? Ratsupuolella ilmeisesti ihannoidaan pitkää kilpauraa ja onhan se toki kunnioitettavaa ja hienoa ravipuolellakin, mutta ei siihen pitäisi väen väkisin tähdätä. Koska siinä tulee se hyvinvointiongelma. Vaikka hevonen voi elää yli 20 vuotiaaksi ihmisen kanssa helposti, on silti fysiologinen fakta että hevosen kehossa tapautuu muutoksia 10v iästä eteenpäin. Tämäntakia esimerkiksi tammasta tulee riskisynnyttäjä 10 ikävuoden jälkeen. Kilpakuntoisena pysyminen voi siis olla joillekkin yksilöille sula mahdottomuus ja mikä ongelma on siirtyä harrastehevoseksi?
.
Lyhyt käyttöikä ei ole ongelma, vaan asenneongelma entisiä ravureita kohtaan. Ruotsissa on järjestö joka tukee ex-ravurien uutta uraa ja järjestö järjestää esimerkiksi ratsastuskilpailuja( tasoltaan helppoja ) vain ex-ravureille jolloin siellä kisaavat hevoset on fyysisesti samalla viivalla. Siellä lämminverisilläkin on hyviä uusia uria kevyemmässä harrasteratsukäytössä hyvällä menestyksellä. Suomessa kuten tämäkin ketju todistaa, inhotaan koko raviurheilua omien päätelmien takia ja samalla leimataan ravihevoset huonoiksi ja ratsupuolella halveksitaan niitä mikä keritään. Ravihevoset voisivat tehdä kilpauran jälkeen vaikka mitä, mutta asennevamma meillä suomessa estää sen.
.
Hevosurheilua kun miettii kokonaisuudessaan, niin joka lajissa on epäkohdat ja epäeettisiä asioita. Ratsuihmisten on ihan turha rummuttaa raviurheilun lopettamista epäeettisyyden takia, kun ratsupuolella asiat ei ole yhtään paremmin. Kuten moni jo mainitsi ja me kaikki tiedetään miten rumasti ratsupuolella hevosia kohdellaan. Kannukset, kanget, raipatukset, rollkur, barraus u name it. Ratsukisoissa ihan samalla tavalla on kovia käsiä ja jalkoja, raipatusta. Monella ratsullakin se käyttöikä on lyhyt, koska jalostuksen ja kovan käytön seurauksena puoliverisillä on yhä enemmän ongelmia kaularangassa (etenkin kouluhevoset ja epäergonominen liikkumistapa -> rollkur) , jalkojen nivelissä (jalostettu elastiset liikkeet ja yliliikkuvat nivelet joka tekee niistä iso ja hienoliikkeisiä mutta altistaa nuorella iällä nivelrikolle) sekä ongelmat selässä sekä si-nivelessä (kissings spines, spondyloosi, nivelrikko, kalkkeumat lannerankaristiluu liitoksessa). Ratsut aloittaa uran myöhemmin mutta saattaa olla monttukunnossa 9-10 vuotiaana eli samanikäisinä mihin moni ravurikin kykenee. Esteratsastuksessa estekorkeus on luonnottoman iso suurissa luokissa ja tästäkin löytyy tutkimuksia miten se vaikuttaa hevosen jalkojen luisiin rakenteisiin. Myös esteratsastuksen kovat vaatimukset tekee hevosille enenemissä määrin terveysongelmia jo nuorella iällä.
.
Siis tätähän listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mutta pointtini on, jos vain MOT dokkarin varassa on raviurheilun ”tietämys”, unohda koko juttu ja ota asioista OIKEASTI selvää. Jos haluat lynkata raveja vaan siksi kun haluat, mutta olet kuitenkin jotenkin osallisena ratsastusurheilussa niin katsopa peiliin ja mieti rehellisesti miten asiat siellä suunnalla on eettisesti paremmin.
|