Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   18.12.24 16:06:56

Onko kokemusta vastaavasta?
Jos syystä tai toisesta tammat ei laidunna, eikä tästä syystä varsatkaan.

En ole törmännyt vastaavaan tilanteeseen ikinä, niin kiinnostaa, miten toimisitte?

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.12.24 16:14:53

Maitovarsat maistelee mielellään kaikkea, ja syövät tosi herkästi maata. Tästä syystä maitovarsan paikka on laitumella, vaikkei se ekana kesänään ravitsemuksellisesti ruoholla mitään tee. Lisäksi usein laitumella on niiden kaipaamaa tilaa ja pehmeitä makuupaikkoja.
Vuotis- ja kaksivuotiskesällä laitumesta on jo suuri ravitsemushyöty, lisäksi tila liikkua ja sosiaalisten taitojen kehittyminen.

En kasvattaisi varsaa olosuhteisiin joissa se ei koskaan pääse laitumelle.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.12.24 16:35:35

Ei olla saatu ostettua vielä lisää peltoa.Siksi.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   18.12.24 16:49:16

No missä roolissa pitäisi toimia?

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   18.12.24 17:19:14

?? Nyt en ymmärrä mistä roolista puhut?

Piste: Kyseessä shetlanninponi tammat, jotka kaviokuumeen pelossa, eivät ole laiduntaneet vuosiin. Yhdellä kk ollutkin 7v sitten.
Tilaa kyllä on ja makuupaikkoja, mutta laidunnus tammojen laidunnus riskin paikka.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   18.12.24 17:20:39

Varmaankin sitä kysyttiin, että kaivataanko tässä nyt toimintaa varsojen, tammojen, laitumien omistajilta vai uteliailta naapureilta.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   18.12.24 17:29:21

--- Kiitos tulkkauksesta.

Eli shetlanninponi tammojen omistajan roolista käsin.
Jättäisitkö varsahaaveet toteuttamatta, jos ei uskalla antaa tammojen laiduntaa?

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   18.12.24 17:39:53

Jättäisin.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   18.12.24 19:08:14

Varsalliset shettikset ihan menestyksekkäästi olleet esim. lievästi siellä täällä nurmea kasvavalla ”metsälaitumella”. Sinne saaneet lisäksi sopivaa heinää. Pikkuvarsat tosiaan maistelee kaikkea ja yhden kesän leikattua pikkuvarsaa pienessä hiekkatarhassa pitäneenä en siihen suosittele ketään ryhtymään, ellei pakon sanelemaa. Jo kaviokuumeen sairastanutta en itse kyllä astuttaisi.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Ria 
Päivämäärä:   18.12.24 19:35:08

Kysymys kuuluu minusta: Miksi/millä perusteella tällaiset tammat varsotettaisiin?

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Muhvi 
Päivämäärä:   18.12.24 19:56:29

Laittaa köyhälle laitumelle, isoon metsätarhaan tai vaikka ajelee ruohon puolelta hehtaarilta päältä ajettavalla ruohonleikkurilla, että emä ei saa mussutettua paljon ruohoa mutta varsa pääsee muuallekin kuin hiekkatarhaan. Olennaista ei ole ruoho vaan se, että on tilaa juosta ja leikkiä.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   18.12.24 20:19:31

Ria, mitä perusteluita shettis varsalle pitää olla? Jos haluan yhden tai kaksi lisää ja tammoja löytyy, niin onko parempi ostaa se vuosikas joltain muulta, kun haluta se omasta tammasta?

Muhvi, kaksi tarhaa on, toinen ns talvitarha, joka on n. Puolet hiekkaa ja puolet metsää, toinen on n. 2h metsää, joka on käytössä vain kesäisin.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   18.12.24 20:23:35

Omasta tammasta joo, mutta kyllä siitostamman tulisi kestää edes metsälaitumella. Ei ole eettistä teettää varsoja seisomaan hiekkatarhassa.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Mimmi 
Päivämäärä:   18.12.24 20:57:36

Yleisesti ottaen imettävät tammat kestävät hyvin laidunta vaikka hieman tuhdimmassa kunnossa. Kaviokuumeen sairastaneet vain pidettävä erityisen tarkassa syynissä lihavuuskunnon ja väkirehujen suhteen, kuten olet tähänkin asti varmasti tehnyt. Imettävä tamma ei herkästi kaviokuumetta saa, joten pistäisin metsätarhaan temuamaan. Tarvittaessa niittäisin/ajaisin matalaksi, jos on paljon heinäisiä niittyjä tai vastaavasti pitäisin vain osan päivästä siellä.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   18.12.24 21:11:10

Mimmi, todennäköisesti kestäisi laidunta muutenkin, en vain halua ottaa mitään riskejä. Toinen on todella ylipainoisena laiduntanut viime kesään saakka, ilman ongelmia. Meillä laihtunut nyt melkein 80kg puolessa vuodessa.

Toinen on kaviokuumeen jälkeen pysynyt hoikassa kunnossa nyt 7v. Muuten täysin terve, ei esim. Metaboliaa. Oli vaan syötetty puoliveristen kaverina ihan porsaaksi.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   18.12.24 22:21:25

Etsitkö nyt oikeasti jotain kepulikonstia millä kaviokuumeriskisillä shetuilla uskaltaa tehdä varsoja ilman, että varsat syövät hiekkaa tai emät saavat kaviokuumeen? Mitä jos hankit edes niitettyä metsää kestävän tamman ja leikit sitten varsantekopuuhia sillä, tulee ehkä vähiten vahinkoa.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   18.12.24 23:14:32

-En tarvitse mitään kepulikonsteja. Lähinnä olisin halunnut kuulla kokemuksia tai jotain muuta järjellistä ajatuksen virtaa.
Mutta pohdintaan nyt sitten noita ajatuksia. Jos varsat syntyvät karkeasti arvioiden toukokuusta eteenpäin. Jää aikaisella varsalle laidunkautta n 3kk. Kesäkuussa syntyneelle 2kk ja heinäkuussa syntyneelle kuukausi. Mitäs sitten? Syövätkö vain hiekkaa siitä eteenpäin? Vai onko sulla tapana pitää siellä laitumella lumiin saakka?

Ja jos yhtään jaksoit lukea aikaisempia vastauksia, saatoit huomata, että kesäkäytössä tosiaan on melkein 2hehtaaria metsää. Vihreää siellä ei kauheasti ole,kuin puissa ja muissa metsän antimissa.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.12.24 00:16:51

Tämä kuuluu taas niihin tapauksiin, että kaivamallakaan ei tahdo ymmärtää missä se aloittajan ongelma on. Jos toinen kestää laidunta jopa pahasti ylipainoisena, ja toinen on ollut seitsemän vuotta terve kun on pidetty normaalipainoisena, niin missä on se ongelma?

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Adele 
Päivämäärä:   19.12.24 00:30:52

Sudet ?

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   19.12.24 09:39:56

Olen tehnyt useita varsoja tammalla joka ei voi laiduntaa. Varsoista tullut ihan normaaleja. Eivät ole syöneet hiekkaa. Varsat laiduntaneet sitten 1v kesästä alkaen kaikki kesät, niin tuskinpa kärsivät siitä että syntymäkesänään eivät laitumelle pääse. Kunhan on tarpeeksi tilaa tarhassa olla.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.12.24 10:34:49

Niin, joko tammoissa ei ole mitään vikaa ja aloittaja kehittelee itselleen kauhukuvia tyhjästä tai sitten tammat eivät ole astutuskunnossa ja aloittaja tietää sen itsekin. Kummassakin tapauksessa on ehkä parempi jättää ne varsat tekemättä.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Jurre 
Päivämäärä:   19.12.24 11:51:21

Jos niillä ei ole vuosiin ollut hoidossasi kaviokuumeongelmia, niin on hyvä huomata, että imettävän tamman sairastumisen riski laitumen vuoksi on aika pieni. Mutta niiden sairastumisriski kasvaa vieroitusajan lähestyessä. Toisaalta, jos hevonen on kaviokuumeherkkä, niin jättäisin kokonaan astuttamatta, koska taipumus kaviokuumetta aiheuttaviin sairauksiin on geneettisesti periytyvä. Toisaalta voi olla, että shettikset kuolevat tätä ajatusmallia noudatettaessa sukupuuttoon.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   19.12.24 12:02:17

Voi ettien että . Tammoissa ei ole tällä hetkellä mitään vikaa, paitsi toisella on vielä ylipainoa, joiden uskoisin lähtevän talven aikana. Puolen vuoden aikana on tiputettu kiloja jo n. 80.

Toinen on sairastanut kaviokuumeen 7v sitten ja se tosiaan oli melko silmiä avaava kokemus. Kokemus, jota ei halua kokea enää uudelleen. Tehtiin melkoinen elämäntapamuutos ihan kaiken osalta. Se myös opetti ehkä liiallistakin varovaisuutta ja ennakoimista. Meillä esim syötetään enää täysin optimaalista heinää, optimaalisella määrällä. Insuulineja tarkkaillaan säännöllisin väliajoin. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että niiden suuhun ei mene mitään, minkä arvoja tai syötyä määrää en itse tiedä.

Ruokapuolta voisi kompensoida runsaalla liikunnalla, mutta sitä liikuntaa pitää olla oikeasti paljon. Ratsastuskoulun tuntitoiminta vastaisi liikunnallisesti sitä määrää, millä voisi vähän ruokinnasta hellittää. Meillä ei ole ratsastuskoulua, vaan lähinnä lemmikin virkaa toimittavia harrastusponeja.

Osaan arvioida ponien kunnon ja terveydentilan, mutta laidun on iso riskitekijä. Monet sen riskin ottaa joka kesä ja kaviokuume tapauksia on klinikat ja vertaistukiryhmät pullollaan. Omani tosin sairasti kaviokuumeen sydäntalvella ja oli siihen saakka laiduntanut hyvällä menestyksellä.

On tutkittu, että kaviokuumeelle yleinen laukaiseva tekijä on laidun. Laitumella syödessään hevonen saa liian nopeasti ja liian paljon sokereita, tärkkelystä ja fruktaaneja. Ponit ovat usein alttiimpia kaviokuumeelle, mutta loppujen lopuksi mikä tahansa hevonen voi siihen sairastua. Kolmen tunnin aikana ponit kykenevät syömään jopa 40 prosenttia koko vuorokauden rehun tarpeesta. Mikäli laidun aikaa rajoitetaan, hevoset saattavat kompensoida tilannetta reippaalla ahnehtimisella.
Tämä oli kopio Internetin puolelta, mutta kuvastaa hyvin omaa ajatusta alkuperäisrotujen,metabolisten tai liian lihavien riskeistä laidunnuksen suhteen.

Ollaan pyritty korvaamaan laidunnuksen mentaalipuolta juuri isolla metsätarhalla, jossa mutusteltavaa on, mutta turvallisissa rajoissa. Talvitarhakin on iso ja virikkeellinen, eikä mikään hiekkalaatikko.

Kysymys kuitenkin koski lähinnä varsoja. Mitä haittoja varsalle koituu siitä, että ne ei pääsisi vihreälle? Osaan kyllä tammani hoitaa, mutta nämä ajatuksen tasolla leijuvat varsat ovat vielä kysymysmerkki. Kysytään kysymys nyt vielä niin päin, että mitkä ovat ne tekijät, mitkä tekevät laitumesta varsalle korvaamattoman?

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.12.24 12:07:47

Ei laidun olekaan varsalle korvaamaton, kyllä ne tilavassa hiekkatarhassakin kasvavat eikä ole ihan sanottua, että hiekan syönti jäisi aikuisena ongelmaksi tai että sitä varsana maisteltaisi ongelmiin asti, mutta en näe mitään syytä tehdä varsoja hiekkatarhaoloihin kun maailmassa riittää tammoja, jotka voivat laiduntaa edes siellä niitetyissä metsätarhoissa, joissa on varsoille enemmän puuhaa, tutkittavaa ja tasapainoa kehittävää pohjaa.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: et 
Päivämäärä:   19.12.24 12:28:22

Kyllä se laidun on varsallekin tärkeä myös ravintona, emän maidon rinnalla (ja sitä isommassa roolissa mitä vanhemmaksi varsa kasvaa): hyvin sulavaa tuoreruokaa, jossa on kaikki vitamiinit ja muut hyvät parhaimmillaan.

Jos joudut imettäviä tammojakin ruokkimaan erittäin rajoitetusti ja niukasti, se voi tarkoittaa että vielä hitaasti syövä varsa saa aika vähän korsirehua (ja hyvin lyhyessä aikaikkunassa) ennen kuin tammat ovat jo syöneet kaiken, ja taas odotellaan x tuntia seuraavaa ruokintakertaa. Metsässä jos jotain närpittävää kasvaa, se auttanee edes vähän.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   19.12.24 12:39:10

Kiitos kaikille vastauksista.
Tästä voi nyt ehkä saada sen kuvan, että olen jo päättänyt varsat tehdä ja vänkään vastaan ihan vänkäämisen ilosta
Mutta näin ei ole. Yritän pohtia asiaa joka kantilta ja muiden ajatukset auttavat tekemään omaan järkeen perustuvan ratkaisun.
Minulle tammat ja niiden terveys on kuitenkin prioriteetti numero yksi, liian suurella riskillä en halua sitä omaa varsaa tehdä. Toisena yhtä tärkeänä asiana pidän mahdollisen tulevan varsan elämän lähtökohtia. En niillekkään halua mitään vahinkoa aiheuttaa jo elämän alkutaipaleella.

Jostain kuitenkin kumpuaa ajatus, että haluaisin jotain omaa, ensimmäisestä päivästä viimeiseen. Kokonaisen elämänkaaren. Se on vielä kokematta.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.12.24 13:21:18

Meillä ollut useita varsoja joista yksikään ei ole laiduntanut.
Niistä on kaikista tullut ihan terveitä, tavallsiia hevosia.
Asutaan keskellä metsää, olisi meillä tässä kyllä pieni peltopläntti, mutta se on pahasti hirvien kulkureitillä ja se on noin kilometrin päässä tallista/kotipihasta, niin ei ole uskallettu viedä sinne.

Hevoset on isossa metsätarhassa vapaalla heinällä ja kesällä niille niitetään sinne vihreää tuolta peltopläntiltä.

Eli laidunnusmahdollisuuden puute ei mitenkänä estä varsasuunnitelmia.
Mutta itse kyllä miettisin aika moneen kertaan, kannattaako tiedetysti kaviokuumeherkkiä tammoja varsottaa, vaikka niihin olisi kuinka kiintynyt ja ne olisi kuinka rakkaita. Tarkoitukseen kannattaisi mieluummin liisata terve tamma.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   19.12.24 13:21:22

Mitäs jos ajoittaa varsan syntymän heinäkuun loppuun/ elokuulle niin emäkin ehkä voi syödä niittovihreää kun ei ole vahvaa ja kuivaheinäkin on uutta ja hyvää.
Varsa voi mennä seuraavana kesänä laitumelle.
Pienissä tarhoissa en itse pitäisi mitään hevosta.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   19.12.24 13:22:18

Luin vielä ajatuksella läpi kaikki vastaukset.

Voisitko * kertoa vielä ajatukset, miksi et astuttaisi jo kerran kk:n sairastanutta? Tarkoitatko kk:seen johtaneita syitä? Vai sen jälkeisiä riskejä? Onko sinulla kokemusta vuosien jälkeen uudistuneesta kk:sta? Tai tiineydestä tai sen jälkeen uusiutuneesta kk:sta?
Mietin tässä siis sitä, kun tamman kaviokuume oli puhtaasti elintason aiheuttama. Ei ole metabolinen, ei cushing tms.. 7 vuoteen ei kavioiden kanssa ole ollut ongelmia. Kaviot on ns jo moneen kertaan kasvaneet ympäri. Ei ole mitään tulehdus reaktioita, kavioissa ei mitään nähtävää merkkiä sairastelusta kk:sta, ei silmällä, eikä röntgenillä.
Onko kuitenkin loppuelämän riskiryhmäläinen? (Omassa päässä ainakin). Onko esim. Verenkierto tai kaviomekanismi lopullisesti muuttunut, vaikka ulkoisia merkkejä ei ole nähtävissä? Millä todennäköisyydellä se periyittäisi kaviokuumeen jälkeläiseen, jos ei ole metabolinen vaan ylisyötetty? Vai onko aina kaviokuumealtis, vaikka olisi sairastunut ylensyömisen seurauksena?

Ja kiitos et, tuo ruokintamäärä oli erittäin hyvä pointti! Miten taata varsan riittävä ravinnon saanti, lihottamatta tammaa muodottomaksi palloksi. Sehän tässä on ollut suurena haasteena ja rajaa itsessään jo tehtäviä hevoshankintoja huomattavasti. Annoit lisää mietittävää ehdottomasti.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.12.24 13:27:23

Ja mieti myös miten itse jaksat varsan/varsojen aiheuttaman stressin.

Jos jo yksi useita vuosia sitten sairastettu kaviokuume on ajanut siihen, että ruokinta lasketaan grammalleen, ponit ei laidunna, insuliinit mittaillaan varmuuden vuoksi, niin mieti että miten jaksat sen tiineyden ja varsomisen tuoman epävarmuuden. Kuulostaa siltä, että stressaat jo nyt kovasti, joten 11 kuukautta tiineyttä ja varsa-aika voi olla aika kovia puristuksia.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   19.12.24 13:36:04

^ Tuo viivan pointti ap:n henkisestä kestävyydestä on relevantti, koska kuulostaa siltä, että stressinsietokykyä ei ole.

Vaihtoehtona voisi olla ostaa vastasyntynyt varsa?

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   19.12.24 13:36:51

Periytyminen on yksi asia ja toinen on sitten se, että tiineen tamman kuuluukin kerätä painoa ja siinä samalla sen tulee saada syödä tarpeeksi ja jopa lihoa hieman että se jaksaa kasvattaa varsan ja imettää sitä. Onnistuuko tämä ilman, että omistaja tai tamma saa vatsahaavan?

Siitostammahan on helppo ruokittava, jos sille saa kantaa eteen niin paljon heinää kuin se syö. Sitten jos aletaan laskea grammalleen tarpeellinen heinämäärä muttei yhtään ylimääräistä, ollaan äkkiä pulassa koska hevosen ravinnontarve heittelee varsan kehityksen ja hormonaalisten tilanteiden mukaan jatkuvasti.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.12.24 13:45:24

Ja se aloittajan oma jaksaminen on ihan ilman sarvia ja hampaita sanottu.
Edustan itse haitsapparallaa ja herran haltuun-linjan harrastajaa, ja minullekin oman rakkaan tamman tiineys oli sellainen henkinen via dolorosa että en ala siihen enää ikinä uudelleen.

Tiinehtymisessä, tiineydessä, synnytyksessä, ja varsa-ajassa on niin paljon täysin ennakoimattomia ja hallitsemattomia muuttujia, paljon on ihan silkasta onnesta ja geenilotosta kiinni. Vaikka olisi ihana ajatus saada omasta tammasta varsa, niin ne tiineyden ja varsomisen riskit pitää silti muistaa. Vaikka todennäköisyys on pieni, se on silti olemassa, ja jos on taipumusta huolehtimiseen ja murehtimiseen niin siinä saa itse vatsahaavan.

  Re: Varsat ei pääse vihreälle

Lähettäjä: Kiia 
Päivämäärä:   19.12.24 13:45:40

Kiitos - kommentista. Sun kommentti oli kyllä täydellisen totta ja saatat olla erittäin oikeassa. Voi olla, että varsahaaveet kaatuu lopulta juuri kyseiseen syyhyn

Omani sairastumisen jälkeen olen ottanut useamman kaviokuume tapauksen hoidettavaksi, koska fasiliteetit siihen hommaan on ollut jo valmiina. Mutta tosiaan montaa stressitöntä päivää ei näihin vuosiin ole mahtunut. Koko ajan on tarvinnut kytätä, jonkun eleitä ja oireita. Juosta klinikalla, miettiä kengityksiä,ruokintoja, ottaa verikokeita..
Ehkä aivot ovat tottuneet tuohon tilaan ja tuntuu nyt oudolta , kun pihassa on terveitä yksilöitä(tai melkein, koska osalla on ppid). Heti näköjään lähtee ajatukset kohti uusia ongelmia :D

Kiitos oikeasti kommentistasi <3

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.