Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: Sara 
Päivämäärä:   7.12.24 16:07:51

Miten kiellät/ komennat hevosta jos se tekee jotain tuhmaa esim. pomppii taluttaessa?

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: fax 
Päivämäärä:   7.12.24 16:27:32

Aloita siitä että muistat sen, ettei hevonen tee mitään
”tuhmaa” tahallaan ja sen käyttäytymiselle on aina joku syy! Se ei sinua osaa testata, ei osaa perseillä, olla tahallaan ilkeä jnejne. Sun pitää ottaa yhteyttä esim. eläintenkouluttajaan tai muutenkin perehtyä eläinten kouluttamiseen ja käsittelyyn, jos ainoa tapa toimia on komentaminen ja kieltäminen, ei se hevonenkaan tiedä mitä sä siltä haluut :)

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: Syy 
Päivämäärä:   7.12.24 16:54:57

Riippuu syystä. Jos nyt esimerkkinä on pomppiminen tai muu ei-toivottu käytös taluttaessa, niin oman hevoseni kohdalla voisin kuvitella seuraavia syitä:

- Hevonen näkee jotain pelottavaa. Esim. ohitetaan tuulisella säällä pyöröpaalipino ja muovit lepattavat tuulessa. En kiellä tai komenna hevosta, juttelen rauhallisesti ”soojaa, ei tarvi pelätä” ja kävelen ohi välittämättä pompuista. Jos hevonen osoittaa mielenkiintoa paaleja kohtaan, saatetaan käydä niitä katsomassa ja toteamassa, etteivät ole vaarallisia.

- Hevonen innostuu jostain. Meillä on kenttä hieman kauempana tallista ja tarhoista. Kentälle menevällä tiellä pitää kulkea yksin, hevonen ei näe tarhassa tai kentällä olevia kavereita. Kun kenttä lähestyy ja hevonen näkee siellä mahdollisesti olevat kaverit, se innostuu. Ei pompi, mutta pää nousee ja saattaa mennä sellaista pientä ravihölkkää. Juttelen hevoselle rauhoittavasti, mutta en varsinaisesti kiellä sitä. En myöskään pakota pysähtymään ja päästä liikkeelle vasta, kun on rauhassa. Siitä hevonen vain kerää kierroksia ja saattaisi alkaa pomppia. Mennään kentälle ja kun päästään kentän portista sisään, hevonen huomaa, että kaverit ovatkin tuttuja ja rauhoittuu.

- Alkukesästä, kun ruoho alkaa vihertää, hevonen saattaa taluttaessa yrittää vetää ruohotupsulle syömään. Silloin ensin kiellän sanallisesti ”ei” ja jos ei tehoa, sanon ”ei” ja samalla nyppään riimunnarusta. Kun hevonen keskittyy taas minuun ja kulkee vetämättä, kehun sitä.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.12.24 17:10:40

En tee kärpäsestä härkästä, jokaista sivuaskelta ei tarvitse edes noteerata kunhan hevonen liikkuu haluttuun suuntaan eikä töni ihmistä.

Yleinen sähellys yleensä lakkaa kun antaa tilalle jonkun järkevämmin jutun tehtäväksi.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: hmh 
Päivämäärä:   8.12.24 22:23:14

Lähtökohtaisesti jatketaan mitä oltiin alunperin tekemässä. Jos selkeästi jännittää jotain mitä näkee/kuulee niin sitten annan vähän aikaa katsoa ja sitten jatketaan. Mulle kun tuli niin ekana juoksi yli jos ahdisti, nykyään ennemmin pomppii paikallaan hetken ja sitten vetää happea eikä mitään ihmeellistä tapahtunut.
Välillä tarttee pari askelta peruuttaa jotta tulee takaisin samalle planeetalle, mutta paljon tasaantunut sillä, kun oppi missä ihmisen tila menee.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: ) ( 
Päivämäärä:   8.12.24 22:58:03

Riippuu tilanteesta. Jos peeloilu ei aiheuta uhkaa/vaaraa minulle tai muille ympärillä oleville, jatkan kävelyä ja siinähän pomppii.

Jos hevonen alkaa pomppiessaan ryysiä päälleni tai riuhtoa niin, että on riski päästä irti, teen jotain. Joskus ärähdän, joskus heilutan narua, joskus nykäisen kerran napakasti, joskus pysäytän ja laitan peruuttamaan valitsemaani suuntaan, joskus jotain muuta. Riippuu hevosesta ja tilanteesta, lähtökohta on aina että kävelen suht reippaasti ja talutan löysällä narulla, en jatkuva paine riimussa, ja hevonen kävelee aavistuksen takaviistossa minusta.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   9.12.24 06:02:11

Jos hevonen turhautuneena taluttaessa hapuilee suuhunsa asioita, mitä teet?

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: elo 
Päivämäärä:   9.12.24 08:11:30

Lähettäjä: ...
Päivämäärä: 9.12.24 06:02:11

Jos hevonen turhautuneena taluttaessa hapuilee suuhunsa asioita, mitä teet?

Mietin miksi hevonen on turhautunut ja miten voin helpottaa sen oloa, ja vien sen ulottuvilta pois sellaiset asiat joita se saa suuhun.

Ja aloittajan kysymykseen: Tuollaisessa tilanteessa on turha jäädä riitelemään hevosen kanssa, kieltämään ja komentamaan. Napakasti vaan narusta kiinni suoraan riimun alta, tarvittaessa pyöräytän pienellä ympyrällä että saan korjattua suunnan oikeaksi, ja jatkan matkaa sinne minne olin menossa.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.12.24 08:26:00

riippuu tilanteesta.
jos pelkää jotain oikeasti pelottavaa uutta asiaa mitä syytä pelätä niin pysähdyn pyydän pään alas, väistätän takapäätä (adrenaliini lähtee liikkeelle kehossa), hevonen lipoo huuliaan, pyydän liikkeelle. Kävellään pelottavan asian ohi, en anna puskea lapa edellä iteäni kohti vaan aina pyydän kauemmas. Jos alkaa oikeasti rynnimään niin pysäytän jyrkästi ja peruutan reilusti. Jos edelleenkin jää sitä tölläämään niin käydään katsomassa pelottavaa asiaa ja kun on rento, niin tehdään pelätystä asiasta vielä pelottavampi ja rentoudutaan uudestaan.
Jos pysähtyy ja peruuttaa/ei suostu liikkumaan, ensin vedän eteen liikkeelle. Jos ei myötää koko kehon painoon niin väistätän sivulle. Niin kauan kunnes liikkuu mielummin eteen kun väistää.

Jos pomppii tai ei keskity minuun taluttaessa, ohittaa, tulee lähelle yms. niin pysäytän yllättäen ja peruutan.

Aina paineenvapautus kun on saatu haluttu käytös! annetaan hevosen rauhassa sen jälkeen lipoa huulia, se meinaa että se ajatteleen mitä juuri tapahtui syyseurausuhteet.

ja muistetaan että hevonen ei huvinvuoks tee mitään, se ei osaa perseillä tai testata.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   9.12.24 08:51:01

Mitäpä luulette hevosen itsensä tekevän, jos kaverihevonen esimerkiksi tunkee sen ruokakupille? Vaikkei se hevonen tekisi mitään tuhmaa tahallaan, niin kyllä sitä voi silti kieltää.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: Poni 
Päivämäärä:   9.12.24 08:51:06

Hevoset eivät perseile ilkeyttään, mutta totta kai koulutettukin hevonen voi toisinaan olla niin motivoitunut vaikkapa pääsemään herkulliselle ruohotupsulle, että kokeilee pääsisikö sinne taluttajasta huolimatta. Hevoset eivät ole ilkeitä eivätkä myöskään tyhmiä, vaan ne vain pyrkivät siihen minkä näkevät itselleen parhaaksi.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: .-. 
Päivämäärä:   9.12.24 09:20:31

"Mitäpä luulette hevosen itsensä tekevän, jos kaverihevonen esimerkiksi tunkee sen ruokakupille? Vaikkei se hevonen tekisi mitään tuhmaa tahallaan, niin kyllä sitä voi silti kieltää."

hevoset saavat keskenään olla niin kovakourasia kun haluaa, se ei kuitenkaan meitä olemaan. Tyhmää käyttää perusteena "ootko nähny miten villihevoset toisiaan puree ja potkii, ei niitä satu että kerran lyön raipalla"

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: .-. 
Päivämäärä:   9.12.24 09:29:25

Hevosten tavoitteet toisiaan komentaessaan ovat myös hyvin yksinkertaisia. Käytännössä kaikki asiat ratkeavat sillä, että komennettava poistuu paikalta. Talutettava hevonen ei pääse pois eikä taluttaja sitä yleensä haluakaan, joten kannattaa vähän miettiä mitä haluaa missäkin tilanteessa saavuttaa ja millä keinoilla siihen päästään.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   9.12.24 15:13:51

"hevoset saavat keskenään olla niin kovakourasia kun haluaa, se ei kuitenkaan meitä olemaan. Tyhmää käyttää perusteena "ootko nähny miten villihevoset toisiaan puree ja potkii, ei niitä satu että kerran lyön raipalla"

Ja missähän kohtaa kirjoitin raipasta yhtään mitään? Mieelstäni puhuin kieltämisestä.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   9.12.24 15:14:01

Jos hevonen mupeltaa narua niin siinähän mupeltaa, jos ei muuta tee. Se on orien ja ruunien tapa purkaa tilanteesta johtuvaa turhautuneisuutta, eikä siitä kannata tehdä liian suurta numeroa. Narua saa nyppiä, ihmistä ei. Jos muodostuu ihan aidoksi ongelmaksi niin ketjunaru on sitä varten, että sitä on epämukava purra ja kestää aika paljon enemmän. Tuo tapa jää tavallisesti pois aikanaan.

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: Tadaa 
Päivämäärä:   9.12.24 21:20:07

Ei, hevonen ei saa mupeltaa naruja. Ori, ruuna tai tamma, ihan sama.

Hemmetin vaarallinen tapa, siirtyy helposti ohjiin, martsan mupeltamiseen, kaikkeen! Nekö jää hammaslomaan junttiin ratsastaessa niin hengenlähtö lähellä. Heti varsojen kanssa en anna tilaisuutta syödä naruja, jos kuitenkin pääsee massuttamaan komennan ensin äänellä tai nyppäämällä.

Kaikki tähän mennessä oppineet. Ei ole liikaa pyydetty oikeesti et taluttaessa tullaan nätisti, purra kamikaze, ei ryysätä tai helvekko sentään jyrätä päälle

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: Jaa 
Päivämäärä:   9.12.24 22:57:15

No ei kyllä kukaan tallin hevosista hypi tai riehu. Joskus voi joku asia jännittää, mutta luottavat minuun joka tilanteessa niin ei jännittymistä enempään tilaan kukaan joudu. Kyllähän joku joskus säikähtää, mutta reagtiot pieniä (säpsähdys) pieni sivuloikka. Itse pysyy rauhallisena niin hevonen rentoutuu. Jos joku toistuvasti käyttäytyy jännittyneesti tms. Mietitään mikä on huonosti ja muutetaan asioita. Ruokinta, kaveri, varusteet, ulkoiluaika, tarhankpko, pois suljetaan kipu, paskat pelkäävät käsittelijät syitä on miljoona

  Re: Hevosen kieltäminen

Lähettäjä: Kkk 
Päivämäärä:   10.12.24 07:05:27

Meidän varsa pomppii ja hyppii välillä ihan innostuksesta. Vähän komennan, niinkuin omia lapsianikin, jos intoutuvat juoksemaan ostoskärriensä kanssa kaupassa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.