Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: Ms 
Päivämäärä:   6.12.24 21:35:37

Olen alkanut pohtimaan kengättömyyttä hevoselleni. Miten Suomessa pärjää kengättä? Millaiset bootsit ovat hyviä? Mikä on ehdoton este kengättömyydelle?

Omalla hevosellani on muuten edellytykset olla kengättä, mutta sillä on nyt käytössä kiilakorot kaviokulman oltua liian pieni. Olen ruvennut miettimään, josko kannat saataisiin paremmin ylös kengättä, kun kavio pääsee toimimaan normaalimmin ja kantaa saisi pidettyä takana raspilla riittävän usein. Vai pitäisikö vaihtaa kengittäjää...

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   6.12.24 21:40:09

Tossa tilanteessa et voi pitää kengättä

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   6.12.24 23:53:04

No minä taas sanoisin että kengättömyys olisi paras hoito MUTTA se pitää tehdä oikein, eikä vaan niin että kengät pois ja polle peltoon. Eli tosi tärkeää olisi, kuten itsekin ajattelit, sännöllinen ja tiheä vuolu. Ja se ei todellakaan tarkoita että kaviot vedetään nysiksi, vaan että ne vuollaa niin, että ne pääsee kuntoutumaan. Aluksi todennäköisesti tarvitsee bootsit ja niihin pohjalliset, ehkä jopa kiilapohjalliset. Ja saattaa tarvita ihan tarhassakin alkuun. Hevonen tarvitsee liikettä, että kannata alkavat parantumaan, mutta liikkeen pitää olla oikeanlaista, kanta edellä tapahtuvaa. Ja progressiivista, esimerkiksi ulkomaisissa fb-ryhmissä jotka keskittyvät sädeluuontuman kuntouttamiseen kengättä on hyviä ohjenuoria liikuntaan. Suosittelen bootseiksi scoot bootseja varsinkin alkuun, niihin on saatavissa paljon lisäosia ja myös hyvää palvelua suomeksi. Kun kaviot alkavat kuntoutua, myös ohuemmat flex hoof bootsit voisivat sopia, ne on mielestäni vähän helpommat pukea ja hepat tuntuvat tykkäävän niistä vähän enemmän. Jos vaan mahdollista, hommaa teille hyvä kengättömien vuolija avuksi ja opettele itse ylläpitovuolua. Tsemppiä!

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: Ms 
Päivämäärä:   7.12.24 00:20:55

Kiitos, E!
Scoot bootsit jo bongasinkin netistä, kiva kuulla että ne ovat hyvät.

Voisiko X avata syitä miksei kengättömyys olisi vaihtoehto?

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.12.24 00:42:27

Nyt kuulostaa taas sellaiselta huuhaalta että heikompaa hirvittää

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: Lale 
Päivämäärä:   7.12.24 07:26:49

Minulla on hevoset ilman kenkää ja käytössä cavallon simple regular bootsit aina talvisin liikutukseen. Koppurakeleillä ja liukkailla hyvät. Minusta ne cavallot on helppo laittaa ja ottaa pois. Niihin saa kätevästi porakoneella sellaisia pienempiä ns. nastahokkeja tai ihan isoja kunnon hokkejakin kiinni. Tällä hetkellä meillä sellaisia pienempiä nastoja niissä.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.12.24 07:35:46

Bootseja pitäisi käyttää sitten myös tarhassa. Kova maa kuluttaa ja anturat arkoo. Kannattaa olla ihan tosi tosi varovainen, se hevonen ei huuda siellä että auts auts jalkapohjaan sattuu. Ketkä on vuosia seuranneet vaikka tiettyä pihatonpitäjää niin tietää miten hajalle osa hevosista menee jääräpäisen aatteellisuuden takia. Hevonen on hiljainen kärsijä.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   7.12.24 08:13:12

Itse en enää laita kengättömäksi. Omat oli aluksi, vuosia sitten.

Junnuhepalla ei kenkää ollut koskaan ollutkaan, joten ostin vain bootsit. Toinen heppa tuli myöhemmin, eikä sitä ollut kukaan kengittänyt ennen sitä ja bootsit oli jo tullessa.

Talvisin ois pitänyt olla bootsit 24/7, kun oli liukasta ja tartti pitoa. Samalla kuitenkin ne ois pitänyt saada kuivattua välissä. Ois tarttenut siis useammat bootsit ja tallin missä on kuivaustiloja. Silloin ei ollut. Bootsien säätäminen jalkan säärystimien kanssa oli turhauttavaa. Ilman bootseja ei voinut mennä, kun hevonen arkoi heti. Samoin hevosen liike oli jotenkin huono.

Meille bootsit sovitti ja hepat vuoli asiaan vihkiytynyt henkilö. Olin pitkään tyytyväinen, mutta sitten alkoi mietityttää. Kaviot oli kauhean pienet ja kannat puuttui (hiljalleen muuttui siis tämä asia). Päätin kokeilla laittaa hepat kenkään ja kun tuli kengittäjä ekaa kertaa, niin oli kauhuissaan kavioiden mallista. Ekana kasvatettiin kavioita (aiemmin vuolija käski itekin raspata ja vuolla kokoajan lyhyemmäksi). Kenkien kanssa hepat alkoi liikkua kunnolla, ei tarttenut äheltää bootsien kanssa ja hokeilla saa paremman pidon kuin bootsit+nastat yhdistelmällä.

Kengättömyys voi jollekin sopia, itse en siihen enää käyttöhevosella lähde. Se vaatii:
- kunnon kuivaustilat
- ammattilaisen kengittäjän, vaikka vaan vuollaan
- hyvät tilat tallilla, ettei tarttis aina olla bootsit jalassa
- sen että tallivuoro tarvittaessa laittaa bootsit ulos/ottaa ne pois sisälle
- hyvin sovitetut bootsit
- hevosen, jonka jalka-asennot kestää kengättömyyden
- vähintään 2 bootsit (nastoilla ja ilman, ellei halua kikkailla)

Oli varmaan joku muukin asia mielessä, tossa ne tärkeimmät ehkä. Positiivistahan tuossa kengättömyydessä on, ettei tule irtokenkiä. Mutta koska nykyisin osaan itse laittaa irtokengät takaisin, ei sekään kengällisyydessä ole ongelma.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.12.24 08:41:58

Jos hevosellasi on kavioissa vikaa, niin kengityksellä se yleensä korjataan, ei kengättömyydellä. Ilman kenkiä pitoa kannattaa miettiä sitten, jos hevosella on hyvät kaviorakenteet, jalka-asennot, hyvä kavionlaatu ja on vähäisessä käytössä tai seisomassa. Jos hevonen tarvitsee kiilaa, niin se asia ei miksikään muutu ottamalla kiilat pois.

Kengittäjän vaihto voi olla tarpeen, mutta jos kengittäjä on hyvä, älä vaihda. Kavion virheellinen kulma ei ole välttämättä kengittäjän vika vaan hevosen luontaisen ominaisuus, jota kengittäjä nimenomaan yrittää korjata. Jos kaviot pääsevät virheasentoon (oli se luontainen tai ei), se kuormittaa niveliä kovasti ja saattaa johtaa lopulta esim. nivelrikkoon.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: Ö 
Päivämäärä:   7.12.24 08:52:39

En usko hetkeäkään että tuollaiset kaviot saa korjaantumaan kengättömyydellä. Se joka tällaista roskaa väittää niin laittakoot todisteet siitä että näin on oikeasti tapahtunut.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.12.24 10:37:36

Suomi on kehitysmaa kengitys ja kengättömyys asioissa.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: .-. 
Päivämäärä:   7.12.24 11:51:28

Aloittaja, osaatko sanoa mistä syystä hevoselta alun perin katosi kannat?

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: Ms 
Päivämäärä:   7.12.24 12:08:00

Kiitos teille jotka olette kertoneet kokemuksianne ja vinkkejä!

., minäkin ajattelin että kengitys on se millä asia korjaantuu, mutta kun kannat ovat kengityksen aloittamisen myötä pikku hiljaa karanneet ja nyt pari vuotta kiilojen käytön jälkeen ne eivät ole nousseet mihinkään. Tästä syystä mietin myös, olisiko tarve vaihtaa kengittäjää. Muuten hän on kyllä hyvä, mutta pohdin, ollaanko nyt ikuisesti kiilojen kanssa vai voisiko kannat saada kasvamaan. Ja tosiaan kaviot on hyvät ja hevonen oli nuorena pitkään kengättä, joten siksi sitä mietin.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.12.24 12:38:53

Aikoinaan kävin ratsastamassa tallilla mikä oli henkeen ja vereen raudaton. Maastoihin kuljettiin kilometri tolkulla ensin asvalttia ja sen jälkeen sorateitä, metsäosuudet olivat vain pätkiä. Ei siinä ollut mitään mieltä, kun kesällä hevoset hiipi jalkojaan varoen terävällä soralla ja talvella eivät pysyneet pystyssä (eivät harrastaneet bootseja). Jos noin haluaa harrastaa, silloin pitää olla olosuhteet kunnolliset siihen.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: Ms 
Päivämäärä:   7.12.24 12:41:34

.-., pikku hiljaa ovat häipyneet sen jälkeen kun nuorena hevosena alettiin kengittämään, eli näkisin että vuolun seurauksena. Meillä on ollut sama kengittäjä varsasta saakka.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: Kengät! 
Päivämäärä:   7.12.24 13:29:34

En suosittele tapauksessasi kengättömyyttä. Olen kengättömyyttä vastaan. MUTTA tiedän yhden jolla seinämät mureni kengityksessä, kenkiä tippui viikottain tai viimeistään 2 viikkoa kengitysken jälkeen. Ilman kenkiä taas olivat todella paljon paremmassa kunnossa sitten kun kavio pääsi kasvamaan takaisin. Kavioista tuli tosi hyvät. Sille hevoselle kengättömyys oli selvästi parempi ja kengättömyys pelasti sen hevosen hengen. Oli lähdössä lopetukseen kavioiden ongelmien takia. Eli tämmöisessä tapauksessa voin suositella.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: Kengät! 
Päivämäärä:   7.12.24 13:31:41

Lisään vielä että ennen kengättömyyttä oli kokeilu varmaankin n 10 eri seppää vuosien varrella. Klinikallakin laitettiin. Jopa sepät suositteli viimeisenä vaihtoehtona kengättömyyttä.

  Re: Kokemuksia kengättömyydestä

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   7.12.24 19:37:09

Ymmärrän kyllä hyvin näitä näkemyksiä mitä tässä on esitetty. Kengättömyys vaatii paneutumista asiaan, helpompaa on "ulkoistaa" koko homma kengittäjälle. Ja iso osa harrastajista haluavat vain ottaa hevosen, ratsastaa ja laittaa takaisin, ilman että siihen liittyy esimerkiksi juuri bootsitus. Kehotan ap:ta kuitenkin harkitsemaan asiaa ja tutustumaan siihen, miten kaviomekanismin pitäisi toimia ja miltä terveen kavion pitäisi näyttää. Valitettavan usein kengällisillä on surkastuneet säteet ja kantapallot sekä pehmytkudos kannassa on surkastunut, koska eivät saa riittävästi liikettä -> kanta karkaa, tulee sädemätää jne. ongelmaa. Minä henkilökohtaisesti en ole kenkiä vastaan. Jos ne oikeasti auttavat hevosta, kengitysväli on riittävän lyhyt ja hevosella on terveet kaviot (ei pitkävarpaiset suipot) niin mikäs siinä! Itsellä ei ole vielä ollut hevosta, joka hyötyisi kengästä paitsi pahimpaan liukasaikaan, mutta meillä on usein hyvin lumiset talvet, joten jaksan kyllä bootsittaa jos tarttee. Mut jos tulisi sellainen, joka hyötyisi kengästä, niin tottakai laittaisin. Itse olen useamman kuntouttanut juuri tällaisesta tilanteesta, missä kannat olivat karanneet ja tarvittiin kiiloja sun muuta. Astuivat myös lähes poikkeuksetta varvas edellä. Mutta kavioon vaikuttaa niin paljon myös ruokinta, liikunta, aineenvaihdunta jne. että harvalla harrastajalla on aikaa ja halua perehtyä näihin asioihin. Helpompi tosiaan vaan laittaa kenkään ja ajatella, että sillä se homma hoituu.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.